StoryEditorOCM
Auto motokorisno je znati

Ako krećete na put automobilom, ovo je popis cestarina nekih europskih zemalja. I kazni ako ih ne platite

Piše mozaik sd
21. kolovoza 2023. - 20:12

Svake hrvatske turističke sezone u pravilu se analizira promet autocestom, cijena cestarine, ali i gužve na naplatnim kućicama, koje su posljednjih godina tema kritika.

Resorni ministar Oleg Butković najavio je skore promjene u naplati cestarine koje bi trebale poboljšati protočnost na ulazima na autocestu i izlazima s nje, ali vjerojatno i smanjiti broj radnih mjesta. U tom smislu bilo bi korisno znati kakvo je stanje s naplatom cestarine u nekim drugim europskim zemljama.

image

Naplatne kućice locirane su kao izvor problema kod naplate cestarima u Hrvatskoj (ilustracija)

Jakov Prkić/Cropix

Vinjeta kao naljepnica za vjetrobransko staklo postoji samo još u Švicarskoj i Austriji. Kupnja obično funkcionira na benzinskim postajama ili kod automobilskih klubova. Švicarska je od 1. kolovoza uvela digitalnu vinjetu koja se može kupiti online za oko 40 eura. Vrijedi od 1. prosinca do 31. siječnja iduće godine. Kazna za vožnju bez vinjete u Švicarskoj iznosi oko 250 eura.

Austrijske vinjete

"Austrijski Pickerel" dolazi u opcijama od deset dana, dva mjeseca ili dvanaest mjeseci, pri čemu se godišnja vinjeta za 2023. više ne isplati. Digitalni "Pickerel" dostupni su online putem operatera ASFINAG, međutim privatni korisnici moraju čekati 18 dana na aktivaciju usluge, jer je tako regulirano u zaštiti potrošača za odustajanje od online kupnje. To se može izbjeći ako digitalnu vinjetu kupite na automatima na granici, tada cestarina odmah vrijedi. Isti princip vrijedi i za tzv. naknadu za ceste u Austriji, primjerice za Tauern i Brennersku autocestu. Vožnja bez cestarine u Austriji za osobna vozila košta 120 eura, piše Superradio Minhen.

Za višednevno korištenje vinjetom plaća se paušalna naknada u zemljama poput Rumunjske, Češke i Slovenije. Kod kupnje digitalnih vinjeta obavezno treba provjeriti jesu li unijeli točan registarski broj vozila i radi sigurnosti sačuvati potvrdu.

image

Austrijske ceste su na principu vinjeta

Afp

Za razliku od paušalnog plaćanja autocestarine za određeno razdoblje, u Hrvatskoj, Italiji, Španjolskoj i Francuskoj ona se naplaćuje na stalnim cestarinskim stanicama prema prijeđenoj udaljenosti.

Cestarinske stanice ljeti su često pretrpane, što dovodi do duljeg čekanja. Plaćanje je većinom moguće putem kreditne kartice. Posebnim cestarinskim kutijama (ENC u Hrvatskoj) koje se zalijepe na vjetrobransko staklo, može se često zaobići gužva i koristiti određene cestovne trake za naplatu cestarine. Međutim, za to je potrebno registrirati se kod jednog od ponuđača i unijeti plaćanje (obično kreditnu karticu).

Raspitati se i o uvjetima ENC-a

Postoje ponuđači koji naplaćuju godišnju naknadu i troškove aktivacije, što može postati nerazmjerno skupo. Druge tvrtke naplaćuju uređaj i zatim mjesečnu ili godišnju naknadu. Također može biti da se na troškove cestarina dodaje provizija. Za samo jedno putovanje tijekom godine, na primjer, preporučuje se model bez godišnje naknade, s niskim mjesečnim doprinosom samo pri upotrebi, piše Superradio Minhen.

image

‘Cestarinske kutije‘ (ENC u Hrvatskoj) postoje i u nekim drugim državama, ali uz određene uvjete koji nisu uvijek najpovoljniji

Jakov Prkić/Cropix

Za putovanje u određenu zemlju nužno se dobro informirati kako o načinu naplate cestarina, tako i o iznosu cestarine i kaznama za eventualno neplaćanje. Svaka država ima svoje specifičnosti pa se treba s time dobro upoznati i izračunati najpovoljniju varijantu.

Više o bontonu na autocesti, osobito pri plaćanju cestarine, možete pročitati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 20:44