StoryEditorOCM
Auto motoWhat Car?

Kia odnijela četiri nagrade, drugu godinu za redom Sportage je najbolji obiteljski SUV, titule za EV6 i EV9

Piše Robert Radica
21. veljače 2024. - 11:00

Kia je na dodjeli nagrada za automobil godine revije What Car? za 2024. godinu osvojila četiri nagrade, uključujući pobjedu u dvije glavne kategorije za Kia Sportage i Kia EV6. David Hilbert, direktor marketinga u Kia Europe, rekao je: "Osvajanje četiri prestižne nagrade What Car? je dostignuće na koje smo zaista ponosni. Dok je SUV Sportage vodeći u svojem razredu zbog upečatljivog dizajna, učinkovitih pogonskih sklopova i impresivne praktičnosti, činjenica da su čitatelji ponovo glasali za EV6 i tek nedavno predstavljeni EV9, baš je impresivna. Čeka nas još jedna uzbudljiva godina na našem putu da postanemo vodeći svjetski pružatelj rješenja održive mobilnosti."

Kia Sportage: već drugu godinu zaredom "najbolji obiteljski SUV’

Kia Sportage već je drugu godinu zaredom osvojio nagradu za ‘najbolji obiteljski SUV’. Članovi žirija su u jednom od najpopularnijih i vrućih razreda ocijenili kako je ispred svih ostalih natjecatelja.

Žiri koji čine iskusni stručnjaci napisao je: "Kia Sportage nudi udobniju vožnju od glavnih konkurenata i na krivudavim cestama zahvaljujući dobrom prianjanju i preciznom upravljanju koje odaje povjerenje. Pored toga korisniku je na raspolaganju pametno opremljena i praktična unutrašnjost koja pruža odgovarajuću visinu vozačevog položaja. Bez obzira na to gdje u vozilu sjedite dovoljno je prostora za glavu i noge, a Kia Sportage je i ugodno zračan."

Peta generacija modela Kia Sportage predstavljena je početkom 2022. godine, a 2023. osvojila nagradu What Car? za ‘najbolji obiteljski SUV’. Sportage je lani bio najprodavaniji model Kije u Europi s ukupno 165.354 prodana primjerka.

image

Kia EV6 GT Line

Kia

Kia EV6: ‘najbolji obiteljski električni SUV‘

Dvije godine nakon što je Kia EV6 osvojio glavnu nagradu "Auto godine" revije What Car?, prema mišljenju mnogih još uvijek postavlja mjerila za električna vozila u svojem razredu. Dobio je i nagradu za ‘najbolji obiteljski električni SUV za 2024. godinu’, ispred brojnih noviteta u sve većem segmentu.

Članovi žirija napisali su: "Dvije godine nakon što je EV6 proglašen za ‘Auto godine’ revije What Car? isti i dalje omogućuje velik doseg baterije, brzo punjenje, izbalansiranu vožnju i upravljivost te bogatu opremu po konkurentskoj cijeni koja je bolja u usporedbi s konkurencijom. Pored toga je usprkos elegantnom izgledu praktičan izbor budući da pruža puno prostora kako sprijeda tako i straga, a tu je i prtljažnik pozamašne zapremine."

EV6 nudi do 528 km dosega s jednim punjenjem po kombiniranom testnom postupku WLTP. Vozači mogu birati između modela s pogonom na stražnje kotače ili na sva četiri kotača, kao u »nabrijanoj« izvedbi EV6 GT, koja od 0 do 100 km/h ubrzava za samo 3,5 sekundi. EV6 je vrhunski igrač u europskom rastućem razredu električnih vozila s više od 36.000 prodanih primjeraka u 2023. godini.

Kia EV9: ‘Najbolji električni auto sa 7 sjedala’

Kia EV9 je dobila nagradu za "najbolji električni auto sa 7 sjedala". U toj potkategoriji članovi žirija EV9 su pohvalili zbog njegovih performansi i vrijednosti u odnosu na konkurente:  „Većina električnih SUV-ova sa sedam sjedala ili su smiješno skupi ili ne tako praktični kao što bi očekivali, ali je Kia EV9 drugačiji jer nudi udobno sjedenje za sedam odraslih u paketu, koji je – iako daleko od jeftinog – cjenovno povoljan u usporedbi s konkurencijom. S velikim službenim dometom EV9 može prijeći dug put bez brige gdje je sljedeće punjenje."

EV9 je sada u prodaji u Europi, a pruža bogatu opremu, odvažan i suvremen dizajn te najnovije tehnologije namijenjene električnim vozilima. EV9 sa stražnjim pogonom može s jednim punjenjem prijeći do 563 km (kombinirani ciklus WLTP), dok izvedbe GT-Line i GTLine S s jednim punjenjem prelaze do 505 km. Mogućnost punjenja s 800 volti znači da EV9 može iskoristiti veliku snagu jednosmjernog toka i napuniti bateriju od 10 do 80 posto za samo 24 minute.

image

Kia EV9 GT Line

Kia

Kia s ‘nagradom za vučno vozilo" 

Četvrti trofej za Kiju je nagrada za vučno vozilo, koja je obično namijenjena modelu, ali je Kia ove godine dobila priznanje za široku paletu vozila koja omogućavaju vuču. Članovi žirija su komentirali svoju odluku ovako: ‘Revija What Car? i stručnjaci Kluba za kampiranje i karavaning svake godine udruže snage kako bi našli najbolje automobile za vuču. Ali umjesto da izdvojimo jedan model sudci su ove godine bile mišljenja da Kia kao brend najviše zaslužuje nagradu za način kako dosljedno izrađuje vrhunske automobile za vuču, bez obzira želite li dizelski, hibridni ili čak potpuno električni automobil.”

Nekoliko Kijinih modela ima respektabilne mogućnosti vuče, uključujući popularni Sportage, Sorento, EV6, a sada i EV9, pri čemu on nudi najveći kapacitet vuče do 2500 kg u 4x4 pogonu i s dva motora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 08:33