Piše J. V.
Foto Shutterstock
Glad ne pita. Prekasno ili prerano, vruće ili hladno, jednom kad uhvati, ne pušta.
A ako ste među onima koji ne jedu iza 18 sati navečer, jer tako su davno nekad negdje čuli da treba, zasigurno vam nije nepoznanica zaspati uz zvukove kojima vam vaš prazni želudac daje do znanja da se muči - kruljenje je zapravo mnogo više od zvučne kulise, blago upozorenje da pretjerujete s ograničenjima.
Pogotovo zato što, u stvari, razloga za to nema. Kvalitetna večera spravljena od zdravih namirnica ne samo da će vas zasititi pa ćete lakše utonuti u san, već može potaknuti i usporeni i iscrpljeni metabolizam. Kao "podloga" može vam poslužiti namirnica koju zasigurno imate u hladnjaku, no rijetko ju jedete u obliku u kojemu dolazi u ovome receptu.
I ne dajte se smesti ovom posljednjom riječju - ova receptura ne zahtijeva kuhanje, predugu pripremu ni previše vremena za štednjakom. Riječ je o hladnoj salati od sirovih tikvica. Hrskava i ukusna, nećete vjerovati da može biti tako ukusna, u što smo se uvjerili iz prve ruke.
Sastojci:
- jedna tikvica narezana na kockice (može i na sasvim tanke ploške ili pak spirale)
- nekoliko kriški feta sira (možete ga izmrviti)
- pola limenke slanutka (dobro ocijeđenog)
- 5-6 zelenih ili crnih maslina
- pola crvenog luka
- narezani peršin
- svježi limunov sok
- žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- sol, papar
Priprema:
Sve sastojke izmiješati u većoj posudi. Salata može prenoćiti u hladnjaku.