stdClass Object ( [id] => 430390 [title] => Neka vam ručak bude košer: ekskluzivno donosimo recepte iz 'Kuhara bosanskih Sefarda' [alias] => neka-vam-rucak-bude-koser-ekskluzivno-donosimo-recepte-iz-kuhara-bosanskih-sefarda [catid] => 270 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Moja baka, baš kao i moja majka, baš kao i ja, zovemo je padišpanj. Čitava Dalmacija taj obični biskvit koji se pravi od jaja, šećera i brašna naziva jednako, tek s neznatnim tvrđim ili mekšim izgovorom i podrazumijeva kako je to tradicionalni kolač našeg kraja. Čiji bi drugi bio? No padišpanj, ili patišpanja ili, ako ćemo pravo, pane di Espana, 'španjolski kruh', stigao je i u Dalmaciju, baš kao i u Bosnu putevima Sefarda kad ih je prije više od pet stoljeća iz Španjolske protjerao kralj Ferdinand.

One iste godine kad je Kolumbo otkrio Ameriku, 1492., Sefardi su otkrili da u svojoj domovini više nisu poželjni te su se, između ostalog, zaputili i u Bosnu koju je sultan Bajazid II. otvorio prognanim Židovima. Tamo su, u Sarajevo, donijeli svoj jezik, svoju vjeru, svoju Hagadu, danas jednu od najvrednijih knjiga svijeta, staru više od 700 godina, a donijeli su i svoju hranu.

Naravno, recepti su se prilagođavali novim krajevima, ali su stroga pravila o košer i nekošer hrani ostala manje-više ista. Nije se promijenio ni okus patišpanja, jednostavne slastice, koja je, zahvaljujući kasnijim migracijama Židova i u Split i Dubrovnik gdje su opstale male ali ugledne židovske zajednice, postala dio i naše tradicije.

U Sarajevu danas živi svega nekoliko stotina Sefarda, potomaka onih istih prognanika koji se sjećaju jezika svojih baka, ali se sjećaju i njihovih kuhinja te ih nastoje očuvati i za svoje unuke. Imali smo ekskluzivnu priliku prije službene sarajevske promocije vidjeti i prelistati knjigu 'Kuhar bosanskih Sefarda' autora dr. Elija Taubera i njegove supruge Mirjam, dvoje živahnih aktivista koji promoviraju kulturu i običaje malobrojne židovske zajednice u glavnom gradu susjedne Bosne i Hercegovine, ali i širom svijeta.

Dr. Tauber, nekoć novinar 'Oslobođenja', danas savjetnik za kulturu sarajevske Židovske općine i Mirjam, umjetnica, česti su gosti u Splitu. Njihov rođak Edo Tauber koji je 12. listopada, baš na Jom Kipur, proslavio 90. rođendan bio je dugogodišnji predsjednik splitske Židovske općine, a sarajevska grana obitelji s onom splitskom njeguje odnose vrijedne poštovanja. No na Jom Kipur, Dan pomirenja, posti se. A post znači potpunu apstinenciju od svega, čak i od vode, pa smo sa šarmantnim bračnim parom Tauber podijelili nekoliko sati njihovog odricanja. Dakako, sa zalaskom sunca i prvim zvijezdama, i njihov je post okončan rođendanskom večerom.

Španjolska tradicija

Otkud im ideja za ovu knjigu koju, saznajemo, planiraju predstaviti i u Splitu te u Židovskoj općini, i, bože zdravlja, napraviti i degustaciju sefardskih jela?

- Nije teško doći na ideju, samo ideju treba provesti u djelo - kaže dr. Eli Tauber. - Sefardsku kuhinju u Bosni sačuvale su unuke i praunuke onih vrijednih sefardskih žena koje su znale sačuvati španjolsku tradiciju, iskoristiti je i pomiješati s lokalnom, bosanskom tradicijom, stvarajući tako jednu potpuno autohtonu kuhinju bosanskih Sefarda.

U 'Kuharu bosanskih Sefarda' sadržani su ne samo recepti nego i nazivi na specifičnom ladino jeziku koji su Safardi u Sarajevu govorili sve donedavno i koji se ipak pomalo gubi. Dakako, sva jela čije fotografije knjiga donosi, uz pomoć Hane Montiljo Gašić, skuhala je osobno Mirjam Tauber.

- Znate kako to biva u židovskim obiteljima - pripovijeda s puno humora gospođa Mirjam. - Želite skuhati nešto što će vaš muž ocijeniti dostojnim njegove majke. Jer majka kuha najbolje! Kod mene je taj ispit bio pastel. To je, nazovimo to tako, pita s mesom. Pastel di karni. Nije da ja i prije nisam znala napraviti pastel, ali rubovi mi nisu bili baš savršeni pa se pastel ne bi lijepo zaokružio... Ti rubovi se nazivaju cakne. Dakle, spremim ja pastel, a Eli kaže da je dobar. Znate taj izraz kod muževa? Dobro je. Ali nije odlično. Mama Estera to bolje radi, naravno. Kako da vam kažem, baš sam se bila malo i zainatila, ali, vjerujte, sve iz ljubavi. Bez ljubavi nema kuhinje.

Nitko kao mama

- Pitala sam za savjet svakoga dok nisam, skoro pa slučajno, kod jedne gospođe vidjela kako ona zavrne rubove jufki. Aaaa, upalila mi se lampica pa sam konačno savladala pastel koji je moga muža oduševio, priča temperamentna gospođa koja kaže da ne pravi razliku između kuhanja i slikanja. - Sve je to ljubav. Ništa bez ljubavi, znate...

Naravno da znamo. Znamo i što su jufke - to su listovi tijesta za pitu. No, kad su u pitanju pravila sefardske, ali i židovske kuhinje općenito, prilično se teško snaći u križaljci pravila što jest, a što nije košer. Da mi u goste dođe dvoje Židova, što bih trebala skuhati a da ne ispadnem uvredljiva neznalica?

- Ako vam u goste dolaze ortodoksni Židovi, neće vam biti baš jednostavno - kaže Eli Tauber - I nama ponekad nije lako sastaviti jelovnik za ortodoksne Židove, znate... Prvo, na čitavom Balkanu samo u Beogradu postoji košer mesnica. Meso, dakle, otpada. Nema ni u Splitu košer restorana da biste mogli nešto naručiti da vam se donese.

Preostaje vam...

- Preostaje vam riba - žustro uskače gospođa Mirjam - Riba, ali isključivo ona koja ima ljuske. Nikako neka bez ljuski ili, daleko bilo, hobotnice, školjke ili lignje. Ništa takvoga. Dakle riba! I bijeli sir. Ne riskirajte sa žutim koji može, ali i ne mora biti košer. I pazite, ako vam je stalo do gostiju, obavezno iznesite novi novcati pribor za jelo i nemojte se uvrijediti ako vaši gosti za sebe donesu svoje čaše. Oni vas ne žele povrijediti, oni samo žele biti sigurni što su okusili, pojašnjava Mirjam.

Moj zaključak da uopće nije jeftino ni jednostavno biti totalno košer, oboje su prihvatili. Premda oni sami u svom sarajevskom domu nemaju dvije pećnice i dva hladnjaka - radi zapovijedi o nemiješanju nekih namirnica - takvo je pravilo uobičajeno u mnogim židovskim obiteljima. Dvije rerne, dva frižidera, posebno posuđe, pogotovo za Pesah... To je skupa stvar. 'To je tako', kažu Tauberovi. 'Kao što kod vas nitko ne postavlja pitanje zašto bakalar na Badnji dan, tako ni mi ne postavljamo pitanje zašto ne miješati mlijeko i meso. To naprosto - nije košer.'

Pititjas di noči di Šabat (Pogačice za Šabat)

Materijal:
1 kg brašna, 2 kafene kašike germe, 3 šoljice ulja, 2 kašikice soli, 1 kafena kašika šećera, 2 kašike brašna, 2 šolje mlijeka

Priprema: Germu staviti u toplo mlijeko, dodati sol, šećer i brašno. Kada germa nadođe, zamijesiti je s brašnom kao hljeb. Staviti na toplo i čekati da tijesto naraste. Od nadošlog tijesta praviti male pogačice. Premazati pogačice žumancem i malo zarezati kao somun.
Poredati u zamašćeni pleh. Paziti da razmak između pogačica bude dovoljno velik da se ne bi prilijepile jedna uz drugu. Peći u prethodno zagrijanoj rerni.

Pastel di karni (Pita od mesa)

Materijal:
172 kg brašna, 2 šoljice ulja, malo mlake vode, 2 glavice crnog luka, 172 kg mljevenog mesa, sol, biber

Priprema:
Umijesiti tijesto od pola kilograma brašna, pola šoljice ulja, soli i mlake vode. Tijesto razviti preko cijelog dna i preko ivice tepsije.

Za fil je potrebno isjeckati luk, propržiti ga na ulju, dodati mljeveno proprženo meso, sol i biber, uz dodavanje vode. Ohladiti. Na prvu jufku staviti pripremljeni fil. Razviti drugi dio tijesta pa prekriti pastel i napraviti cakne tako što se pritisne palac na rub sastavljenih jufki, i praviti polukružne pokrete. Peći u dobro zagrijanoj rerni dok ne porumeni. Služiti toplo.

Kuzinadu di kastanjas kun karni (Pečeni kesten s mesom)

Materijal:
1/2 kg masnijeg junećeg mesa, 1 kg kestena, 2-3 glavice crnog luka, ulje, sol, biber

Priprema:
Meso izrezati na kockice, dinstati na blagoj vatri s isitnjenim lukom i uljem. Dodati vodu, sol, biber i kuhati. Kesten zasjeći i ispeći u rerni. Oljuštiti kestenje. Staviti u šerpu gdje je meso već napola skuhano. Kuhati još neko vrijeme na laganoj vatri. Dodati sol i biber.

Što je košer?

Tora navodi da bi neka životinja bila košer, mora imati rascijepljena kopita i mora biti preživač. To su krava, koza, ovca, jelen i bizon. Za ptice i perad Tora daje poimeničnu listu od 24 vrste koje su zabranjene, a Talmud dodaje da su zabranjene i sve ptice grabljivice. Zbog brojnih pogroma i stradavanja talmudskih mudraca i drugih učenih ljudi, izgubilo se saznanje koje 24 vrste ptica Tora navodi i zato danas u praksi se drži da su podobne za jelo samo one vrste koje se tradicionalno smatraju košer: kokoš, purica, patka i guska. Jedu se samo ribe koje imaju ljuske i peraje, a za kavijar vrijedi da ako je riba košer, tada su i njezina jajašca košer.

No to nije sve. Da bi meso postalo košer životinje moraju biti potpuno zdrave i zaklane na propisan način, a tetive iz stražnjih nogu moraju biti uklonjene. Za razliku od Sefarda, međutim, Židovi Aškenazi uopće ne uklanjaju tetive nego se cijeli zadnji dio životinje odvaja i poklanja ili prodaje nežidovima. No košer pravila još su znatno kompliciranija od ovih osnova osnova...

U 5777. smo židovskoj godini

Dana 2. listopada započela je 5777. židovska godina. Na Roš hašanu običaj je da se obitelj okupi za zajedničku večeru. Tradicionalna hrana je zaslađena medom, služe se jabuke i mrkve, simbolizirajući slatkoću. Na stolu se nalaze razni plodovi, a za svaki se izgovara posebna molitva. Obavezno su tu med, nar, mrkva, špinat, grah, glava ribe, poriluk, tikvice i datulje. Formalna sefardska novogodišnja čestitka glasi "Tizku lešanim rabbot", što znači "Da zaslužite mnogo godina".

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 500 GODINA TRADICIJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2016-10-18 23:33:51 [created_by] => 3118 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2016-10-19 21:02:00 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2016-10-19 21:01:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 11806 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 270 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 0 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz gastro svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, putovanja, gastro, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Hrana [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2016\/10\/18\/Mozaik\/8114087.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/10\/18\/Mozaik\/8114093.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/10\/18\/knjiga_tauber5-121016.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/10\/18\/knjiga_tauber3-121016.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/10\/18\/Mozaik\/8114811.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/10\/18\/Mozaik\/8114436.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/10\/18\/Mozaik\/8114438.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","knjiga_tauber5-121016","knjiga_tauber3-121016","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x718"},{"size0":"1200x735"},{"size0":"900x520"},{"size0":"900x517"},{"size0":"1156x1125"},{"size0":"1180x885"},{"size0":"1200x786"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 270 [name] => Hrana [alias] => hrana [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 12 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8130533 Threads: 4 Questions: 1681035662 Slow queries: 5007023 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112476246 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/hrana ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/hrana/neka-vam-rucak-bude-koser-ekskluzivno-donosimo-recepte-iz-kuhara-bosanskih-sefarda-430390 [printLink] => /mozaik/hrana/neka-vam-rucak-bude-koser-ekskluzivno-donosimo-recepte-iz-kuhara-bosanskih-sefarda-430390?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 260297 [name] => košer [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => koser [link] => /tag/koser ) [1] => stdClass Object ( [id] => 260298 [name] => Eli Tauber [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => eli-tauber [link] => /tag/eli-tauber ) [2] => stdClass Object ( [id] => 260299 [name] => Mirijam Tauber [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mirijam-tauber [link] => /tag/mirijam-tauber ) [3] => stdClass Object ( [id] => 260300 [name] => Kuhar bosanskih Sefarda [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kuhar-bosanskih-sefarda [link] => /tag/kuhar-bosanskih-sefarda ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 500 GODINA TRADICIJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Neka vam ručak bude košer: ekskluzivno donosimo recepte iz 'Kuhara bosanskih Sefarda' [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3118 [name] => Eda Vujević [username] => eda.vujevic [email] => eda.vujevic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$fqFkFA4bWh0UxKvTp8AlaewNrIgF32memX1V0YZbOBaPoPk52RrGG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/eda-vujevic-3118 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1636 [gender] => m [description] => [image] => 1636.jpeg [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1636.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/10/18/Mozaik/8114087.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/10/18/Mozaik/8114087.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/10/18/Mozaik/8114093.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/10/18/knjiga_tauber5-121016.jpg [title] => knjiga_tauber5-121016 ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/10/18/knjiga_tauber3-121016.jpg [title] => knjiga_tauber3-121016 ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/10/18/Mozaik/8114811.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/10/18/Mozaik/8114436.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/10/18/Mozaik/8114438.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Moja baka, baš kao i moja majka, baš kao i ja, zovemo je padišpanj. Čitava Dalmacija taj obični biskvit koji se pravi od jaja, šećera i brašna naziva jednako, tek s neznatnim tvrđim ili mekšim izgovorom i podrazumijeva kako je to tradicionalni kolač našeg kraja. Čiji bi drugi bio? No padišpanj, ili patišpanja ili, ako ćemo pravo, pane di Espana, 'španjolski kruh', stigao je i u Dalmaciju, baš kao i u Bosnu putevima Sefarda kad ih je prije više od pet stoljeća iz Španjolske protjerao kralj Ferdinand.

One iste godine kad je Kolumbo otkrio Ameriku, 1492., Sefardi su otkrili da u svojoj domovini više nisu poželjni te su se, između ostalog, zaputili i u Bosnu koju je sultan Bajazid II. otvorio prognanim Židovima. Tamo su, u Sarajevo, donijeli svoj jezik, svoju vjeru, svoju Hagadu, danas jednu od najvrednijih knjiga svijeta, staru više od 700 godina, a donijeli su i svoju hranu.

Naravno, recepti su se prilagođavali novim krajevima, ali su stroga pravila o košer i nekošer hrani ostala manje-više ista. Nije se promijenio ni okus patišpanja, jednostavne slastice, koja je, zahvaljujući kasnijim migracijama Židova i u Split i Dubrovnik gdje su opstale male ali ugledne židovske zajednice, postala dio i naše tradicije.

U Sarajevu danas živi svega nekoliko stotina Sefarda, potomaka onih istih prognanika koji se sjećaju jezika svojih baka, ali se sjećaju i njihovih kuhinja te ih nastoje očuvati i za svoje unuke. Imali smo ekskluzivnu priliku prije službene sarajevske promocije vidjeti i prelistati knjigu 'Kuhar bosanskih Sefarda' autora dr. Elija Taubera i njegove supruge Mirjam, dvoje živahnih aktivista koji promoviraju kulturu i običaje malobrojne židovske zajednice u glavnom gradu susjedne Bosne i Hercegovine, ali i širom svijeta.

Dr. Tauber, nekoć novinar 'Oslobođenja', danas savjetnik za kulturu sarajevske Židovske općine i Mirjam, umjetnica, česti su gosti u Splitu. Njihov rođak Edo Tauber koji je 12. listopada, baš na Jom Kipur, proslavio 90. rođendan bio je dugogodišnji predsjednik splitske Židovske općine, a sarajevska grana obitelji s onom splitskom njeguje odnose vrijedne poštovanja. No na Jom Kipur, Dan pomirenja, posti se. A post znači potpunu apstinenciju od svega, čak i od vode, pa smo sa šarmantnim bračnim parom Tauber podijelili nekoliko sati njihovog odricanja. Dakako, sa zalaskom sunca i prvim zvijezdama, i njihov je post okončan rođendanskom večerom.

Španjolska tradicija

Otkud im ideja za ovu knjigu koju, saznajemo, planiraju predstaviti i u Splitu te u Židovskoj općini, i, bože zdravlja, napraviti i degustaciju sefardskih jela?

- Nije teško doći na ideju, samo ideju treba provesti u djelo - kaže dr. Eli Tauber. - Sefardsku kuhinju u Bosni sačuvale su unuke i praunuke onih vrijednih sefardskih žena koje su znale sačuvati španjolsku tradiciju, iskoristiti je i pomiješati s lokalnom, bosanskom tradicijom, stvarajući tako jednu potpuno autohtonu kuhinju bosanskih Sefarda.

U 'Kuharu bosanskih Sefarda' sadržani su ne samo recepti nego i nazivi na specifičnom ladino jeziku koji su Safardi u Sarajevu govorili sve donedavno i koji se ipak pomalo gubi. Dakako, sva jela čije fotografije knjiga donosi, uz pomoć Hane Montiljo Gašić, skuhala je osobno Mirjam Tauber.

- Znate kako to biva u židovskim obiteljima - pripovijeda s puno humora gospođa Mirjam. - Želite skuhati nešto što će vaš muž ocijeniti dostojnim njegove majke. Jer majka kuha najbolje! Kod mene je taj ispit bio pastel. To je, nazovimo to tako, pita s mesom. Pastel di karni. Nije da ja i prije nisam znala napraviti pastel, ali rubovi mi nisu bili baš savršeni pa se pastel ne bi lijepo zaokružio... Ti rubovi se nazivaju cakne. Dakle, spremim ja pastel, a Eli kaže da je dobar. Znate taj izraz kod muževa? Dobro je. Ali nije odlično. Mama Estera to bolje radi, naravno. Kako da vam kažem, baš sam se bila malo i zainatila, ali, vjerujte, sve iz ljubavi. Bez ljubavi nema kuhinje.

Nitko kao mama

- Pitala sam za savjet svakoga dok nisam, skoro pa slučajno, kod jedne gospođe vidjela kako ona zavrne rubove jufki. Aaaa, upalila mi se lampica pa sam konačno savladala pastel koji je moga muža oduševio, priča temperamentna gospođa koja kaže da ne pravi razliku između kuhanja i slikanja. - Sve je to ljubav. Ništa bez ljubavi, znate...

Naravno da znamo. Znamo i što su jufke - to su listovi tijesta za pitu. No, kad su u pitanju pravila sefardske, ali i židovske kuhinje općenito, prilično se teško snaći u križaljci pravila što jest, a što nije košer. Da mi u goste dođe dvoje Židova, što bih trebala skuhati a da ne ispadnem uvredljiva neznalica?

- Ako vam u goste dolaze ortodoksni Židovi, neće vam biti baš jednostavno - kaže Eli Tauber - I nama ponekad nije lako sastaviti jelovnik za ortodoksne Židove, znate... Prvo, na čitavom Balkanu samo u Beogradu postoji košer mesnica. Meso, dakle, otpada. Nema ni u Splitu košer restorana da biste mogli nešto naručiti da vam se donese.

Preostaje vam...

- Preostaje vam riba - žustro uskače gospođa Mirjam - Riba, ali isključivo ona koja ima ljuske. Nikako neka bez ljuski ili, daleko bilo, hobotnice, školjke ili lignje. Ništa takvoga. Dakle riba! I bijeli sir. Ne riskirajte sa žutim koji može, ali i ne mora biti košer. I pazite, ako vam je stalo do gostiju, obavezno iznesite novi novcati pribor za jelo i nemojte se uvrijediti ako vaši gosti za sebe donesu svoje čaše. Oni vas ne žele povrijediti, oni samo žele biti sigurni što su okusili, pojašnjava Mirjam.

Moj zaključak da uopće nije jeftino ni jednostavno biti totalno košer, oboje su prihvatili. Premda oni sami u svom sarajevskom domu nemaju dvije pećnice i dva hladnjaka - radi zapovijedi o nemiješanju nekih namirnica - takvo je pravilo uobičajeno u mnogim židovskim obiteljima. Dvije rerne, dva frižidera, posebno posuđe, pogotovo za Pesah... To je skupa stvar. 'To je tako', kažu Tauberovi. 'Kao što kod vas nitko ne postavlja pitanje zašto bakalar na Badnji dan, tako ni mi ne postavljamo pitanje zašto ne miješati mlijeko i meso. To naprosto - nije košer.'

Pititjas di noči di Šabat (Pogačice za Šabat)

Materijal:
1 kg brašna, 2 kafene kašike germe, 3 šoljice ulja, 2 kašikice soli, 1 kafena kašika šećera, 2 kašike brašna, 2 šolje mlijeka

Priprema: Germu staviti u toplo mlijeko, dodati sol, šećer i brašno. Kada germa nadođe, zamijesiti je s brašnom kao hljeb. Staviti na toplo i čekati da tijesto naraste. Od nadošlog tijesta praviti male pogačice. Premazati pogačice žumancem i malo zarezati kao somun.
Poredati u zamašćeni pleh. Paziti da razmak između pogačica bude dovoljno velik da se ne bi prilijepile jedna uz drugu. Peći u prethodno zagrijanoj rerni.

Pastel di karni (Pita od mesa)

Materijal:
172 kg brašna, 2 šoljice ulja, malo mlake vode, 2 glavice crnog luka, 172 kg mljevenog mesa, sol, biber

Priprema:
Umijesiti tijesto od pola kilograma brašna, pola šoljice ulja, soli i mlake vode. Tijesto razviti preko cijelog dna i preko ivice tepsije.

Za fil je potrebno isjeckati luk, propržiti ga na ulju, dodati mljeveno proprženo meso, sol i biber, uz dodavanje vode. Ohladiti. Na prvu jufku staviti pripremljeni fil. Razviti drugi dio tijesta pa prekriti pastel i napraviti cakne tako što se pritisne palac na rub sastavljenih jufki, i praviti polukružne pokrete. Peći u dobro zagrijanoj rerni dok ne porumeni. Služiti toplo.

Kuzinadu di kastanjas kun karni (Pečeni kesten s mesom)

Materijal:
1/2 kg masnijeg junećeg mesa, 1 kg kestena, 2-3 glavice crnog luka, ulje, sol, biber

Priprema:
Meso izrezati na kockice, dinstati na blagoj vatri s isitnjenim lukom i uljem. Dodati vodu, sol, biber i kuhati. Kesten zasjeći i ispeći u rerni. Oljuštiti kestenje. Staviti u šerpu gdje je meso već napola skuhano. Kuhati još neko vrijeme na laganoj vatri. Dodati sol i biber.

Što je košer?

Tora navodi da bi neka životinja bila košer, mora imati rascijepljena kopita i mora biti preživač. To su krava, koza, ovca, jelen i bizon. Za ptice i perad Tora daje poimeničnu listu od 24 vrste koje su zabranjene, a Talmud dodaje da su zabranjene i sve ptice grabljivice. Zbog brojnih pogroma i stradavanja talmudskih mudraca i drugih učenih ljudi, izgubilo se saznanje koje 24 vrste ptica Tora navodi i zato danas u praksi se drži da su podobne za jelo samo one vrste koje se tradicionalno smatraju košer: kokoš, purica, patka i guska. Jedu se samo ribe koje imaju ljuske i peraje, a za kavijar vrijedi da ako je riba košer, tada su i njezina jajašca košer.

No to nije sve. Da bi meso postalo košer životinje moraju biti potpuno zdrave i zaklane na propisan način, a tetive iz stražnjih nogu moraju biti uklonjene. Za razliku od Sefarda, međutim, Židovi Aškenazi uopće ne uklanjaju tetive nego se cijeli zadnji dio životinje odvaja i poklanja ili prodaje nežidovima. No košer pravila još su znatno kompliciranija od ovih osnova osnova...

U 5777. smo židovskoj godini

Dana 2. listopada započela je 5777. židovska godina. Na Roš hašanu običaj je da se obitelj okupi za zajedničku večeru. Tradicionalna hrana je zaslađena medom, služe se jabuke i mrkve, simbolizirajući slatkoću. Na stolu se nalaze razni plodovi, a za svaki se izgovara posebna molitva. Obavezno su tu med, nar, mrkva, špinat, grah, glava ribe, poriluk, tikvice i datulje. Formalna sefardska novogodišnja čestitka glasi "Tizku lešanim rabbot", što znači "Da zaslužite mnogo godina".

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
knjiga_tauber5-121016 knjiga_tauber3-121016





[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/hrana/neka-vam-rucak-bude-koser-ekskluzivno-donosimo-recepte-iz-kuhara-bosanskih-sefarda-430390 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=bbc93a79885282584761c37390841b3bb9231e2c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Neka+vam+ru%C4%8Dak+bude+ko%C5%A1er%3A+ekskluzivno+donosimo+recepte+iz+%26%23039%3BKuhara+bosanskih+Sefarda%26%23039%3B&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fhrana%2Fneka-vam-rucak-bude-koser-ekskluzivno-donosimo-recepte-iz-kuhara-bosanskih-sefarda-430390 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fhrana%2Fneka-vam-rucak-bude-koser-ekskluzivno-donosimo-recepte-iz-kuhara-bosanskih-sefarda-430390 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 500 GODINA TRADICIJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrana500 GODINA TRADICIJE

Neka vam ručak bude košer: ekskluzivno donosimo recepte iz 'Kuhara bosanskih Sefarda'

19. listopada 2016. - 23:01

Moja baka, baš kao i moja majka, baš kao i ja, zovemo je padišpanj. Čitava Dalmacija taj obični biskvit koji se pravi od jaja, šećera i brašna naziva jednako, tek s neznatnim tvrđim ili mekšim izgovorom i podrazumijeva kako je to tradicionalni kolač našeg kraja. Čiji bi drugi bio? No padišpanj, ili patišpanja ili, ako ćemo pravo, pane di Espana, 'španjolski kruh', stigao je i u Dalmaciju, baš kao i u Bosnu putevima Sefarda kad ih je prije više od pet stoljeća iz Španjolske protjerao kralj Ferdinand.

One iste godine kad je Kolumbo otkrio Ameriku, 1492., Sefardi su otkrili da u svojoj domovini više nisu poželjni te su se, između ostalog, zaputili i u Bosnu koju je sultan Bajazid II. otvorio prognanim Židovima. Tamo su, u Sarajevo, donijeli svoj jezik, svoju vjeru, svoj...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 12:19