stdClass Object ( [id] => 274484 [title] => Nives Čičin Šain: Hranu koju jedemo možemo 'reprogramirati' ritualom zahvale [alias] => nives-cicin-sain-hranu-koju-jedemo-mozemo-reprogramirati-ritualom-zahvale [catid] => 270 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Jako volim jesti, no u jedenju najviše uživam kad mi ručak spremi netko drugi - kroz smijeh, ali posve iskreno priznaje splitska kiparica Nives Čičin Šain, koju sam prvi put posjetio prije nekoliko godina kada smo u prilogu “O, kućo mala” predstavili njezin stan.

Već tada mi se svidjelo što umjesto imena i prezimena, kao na većini stanova, na njezinim ulaznim vratima stoji natpis - Nives Vegeterian.

Pa iako se ova umjetnica - čiji vas radovi za trenutak mogu prenijeti u jedan drugačiji, eterični svijet paralelnih realnosti, ako barem na trenutak otvorite srce i pomislite “Zašto ne?”- uopće ne libi pričati o svom vegetarijanstvu, njezin pristup kulinarstvu u osnovi je posve minimalistički i bez trunke osuđivanja prema ljudima koji, primjerice, jedu meso.

- Osjećam velike dobrobiti od ovakve vrste prehrane koje se očituju i kroz moj rad, kao i kroz općenito stanje moga duha i tijela, ali mi ne pada na pamet ikoga nagovarati da promijeni prehrambene navike u tom smjeru. Općenito, ne volim ljudima soliti pamet ako me ne pitaju za savjet.

Naposljetku, poznajem jako puno prekrasnih ljudi koji jedu meso te možda isto toliko vegetarijanaca u čijem mi je društvu teško boraviti. Odbojna mi je bilo koja vrsta fanatizma, posebice ako je prepoznajem i u sebi - kaže Nives.



Ona je, napominje, do vegetarijanstva došla kroz osobno iskustvo nakon što je u samostanu Glavotok na otoku Krku 1999. godine vodila jednu likovnu radionicu za zagrebačke studente.

Na sugestiju tadašnje studentice Irene Gayatri Horvat, Nives je krenula na jogu te je, eksperimenta radi, odlučila dva mjeseca biti na bezmesnoj prehrani kako bi pročistila organizam.

- Nakon toga, međutim, više nisam osjetila potrebu ponovno jesti meso. Vježbajući jogu uvidjela sam kakve blokade u tijelu stvara teška hrana. Osim toga, dogodio mi se još jedan presudan “aha moment”. Naime, oduvijek sam ono na tanjuru zvala - meso, a ono na livadi - životinja, no kada sam spojila te dvije slike, meso na tanjuru je odjednom dobilo oči, nos, srce i dušu. Taj trenutak etičke spoznaje u mom je slučaju trajno prevagnuo u korist vegetarijanstva - ispričala nam je.

No, za razliku od mnogih ljudi koji se jednom kad promijene prehranu odmah oboružaju svom silom novih recepata, Nives je, po pitanju kuhanja, zauzela prilično redukcionistički i potpuno neopterećen pristup.

- Budući da svoje vrijeme uglavnom trošim na kreativni rad rukama, osjećam se pomalo i uvrijeđenom ako provedem sat ili dva u kuhinji, a potom sve što sam napravila nestane u nekoliko minuta - kaže nam.

Zbog toga se nisam previše ni iznenadio kad je komentirala, nudeći me uistinu slasnom tortom od avokada i limete, kako je riječ o zahtjevnoj slastici zbog koje je potrošila možda i više od sat vremena dok ju je zadnji put radila.



Na takvu bi opasku vjerojatno svaka imalo ambicioznija kuharica zakolutala očima, ali sve moje simpatije ostale su uz Nives jer ni sam nemam strpljenja za spravljanje jela koja iziskuju više od 20 minuta. Ipak, nakon što sam kušao ovu tortu, odluka je pala - želim je za rođendan makar je sam morao umijesiti!

Ali, na sreću, nije svaki dan rođendan. Zna to i Nives pa priznaje da zapravo često poseže, u nedostatku vremena, i za manje kvalitetnom ili previše obrađenom hranom. No, pri tome se redovito služi ritualom koji joj pomaže oplemeniti hranu.

- Prije jela kažem: “Zahvalna sam na ovoj hrani čija će energija biti usmjerena za moje najviše duhovno i svako drugo dobro!” Do ovog rituala došla sam spontano nakon što sam pročitala istraživanje o djelovanju riječi na vodu, koje je radio Masaru Emoto.

On je dokazao da voda izložena lijepim emocijama i glazbi nakon zamrzavanja stvara prekrasne kristale, a ona izložena pogrdi kompozicijski konfuzne, ružne formacije. Kako je naše tijelo većinom sastavljeno od vode, tako lijepim riječima koje si upućujemo, baš kao i hrani koju jedemo, možemo reprogramirati tu istu hranu i svoje tijelo - vjeruje Nives.

Takav ritual zahvale, dodaje ona, čovjeku može pomoći i da se ne udeblja, jer nema goreg nego jesti uz osjećaj krivnje. Radi li to zaista? Isprobajte - savjetuje.

- Jedi, voli, moli i blagoslovi sve što radiš - riječi su kojima je sažela svoju filozofiju, a dodala je još i ovo - Živi u skladu sa svojim potrebama, ne ispunjavaj tuđa, a ponekad ni svoja očekivanja. Ako i nabaciš koji kilogram viška, ne brini jer važnije je odisati zadovoljstvom nego imati tanak struk!

Ipak, obećajemo vam, ako isprobate tortu od avokada i limete, koju je Nives radila po receptu glumice Nade Rocco, nećete se puno udebljati jer u njoj nema ni šećera, ali uživat ćete svejedno! Ne zvuči li to kao dovoljno dobar gurmanski izazov.

Siniša Jović, foto: tom dubravec / cropix

Zašto konzumirati avokado?

- bogat je nutrijentima, sadrži vitamine K, C, B5, B6, E, folnu kiselinu, kalij te u manjim količinama magnezij, željezo, cink, vitamine A, B1, B2, B3

- pomaže smanjiti krvni tlak jer sadrži više kalija nego banana

- bogat je mastima (čak 77%), ali onim “dobrim”, nezasićenim, posebice oleinskom kiselinom koja štiti od raka i smanjuje upale

- bogat je vlaknima
- smanjuje kolesterol
- svojim sastojcima pomaže apsorpciju hranjivih elemenata iz drugih biljaka
- bogat antioksidantima koji čuvaju zdravlje očiju
- može umanjiti simptome artritisa
- pomaže pri mršavljenju
Torta od avokada

Sastojci za koru:

2 šalice badema (300 g), 3 žlice sirupa od agave, 2 žlice kokosova maslaca (otopljenog), 1 žlica soka od limuna, 1 mahuna vanilije

Sastojci za kremu:

2 i pol šalice indijskih oraščića (300 g), 3 limete, 2 zrela avokada, do pola šalice sirupa od agave, sok od 5 cm korijena đumbira, pola šalice kokosova maslaca (otopljenog)

Priprema:

Kora: Bademe samljeti u blenderu. Dodati ostale namirnice i sve povezati. Na tanjur staviti papir za pečenje i obruč za torte promjera 24 cm. Smjesu od badema utisnuti u kalup za torte. No, ova kora se ne peče već se samo stavi u hladnjak da se smjesa dobro stisne i ohladi.

Krema: Sve sastojke za kremu stavite u blender i pretvorite u kremu. Ako nemate blender, poslužite se štapnim mikserom. Kremu stavite preko podloge od badema i poravnajte. Neka se torta dobro stisne u hladnjaku.



[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => zeleni ponedjeljak [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-05-25 09:55:09 [created_by] => 33 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-05-25 10:04:40 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-05-25 09:51:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 5523 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 270 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 0 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz gastro svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, putovanja, gastro, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Hrana [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2015/05/25/nives00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "770x480" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 270 [name] => Hrana [alias] => hrana [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 12 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15261000 Threads: 4 Questions: 3176287364 Slow queries: 7121249 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235489471 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/hrana ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/hrana/nives-cicin-sain-hranu-koju-jedemo-mozemo-reprogramirati-ritualom-zahvale-274484 [printLink] => /mozaik/hrana/nives-cicin-sain-hranu-koju-jedemo-mozemo-reprogramirati-ritualom-zahvale-274484?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 217897 [name] => nivesčičinšain [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nivescicinsain [link] => /tag/nivescicinsain ) [1] => stdClass Object ( [id] => 233439 [name] => zeleniponedjeljak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zeleniponedjeljak [link] => /tag/zeleniponedjeljak ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => zeleni ponedjeljak [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Nives Čičin Šain: Hranu koju jedemo možemo 'reprogramirati' ritualom zahvale [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-00-20-55-33 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/05/25/nives00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/05/25/nives00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Jako volim jesti, no u jedenju najviše uživam kad mi ručak spremi netko drugi - kroz smijeh, ali posve iskreno priznaje splitska kiparica Nives Čičin Šain, koju sam prvi put posjetio prije nekoliko godina kada smo u prilogu “O, kućo mala” predstavili njezin stan.

Već tada mi se svidjelo što umjesto imena i prezimena, kao na većini stanova, na njezinim ulaznim vratima stoji natpis - Nives Vegeterian.

Pa iako se ova umjetnica - čiji vas radovi za trenutak mogu prenijeti u jedan drugačiji, eterični svijet paralelnih realnosti, ako barem na trenutak otvorite srce i pomislite “Zašto ne?”- uopće ne libi pričati o svom vegetarijanstvu, njezin pristup kulinarstvu u osnovi je posve minimalistički i bez trunke osuđivanja prema ljudima koji, primjerice, jedu meso.

- Osjećam velike dobrobiti od ovakve vrste prehrane koje se očituju i kroz moj rad, kao i kroz općenito stanje moga duha i tijela, ali mi ne pada na pamet ikoga nagovarati da promijeni prehrambene navike u tom smjeru. Općenito, ne volim ljudima soliti pamet ako me ne pitaju za savjet.

Naposljetku, poznajem jako puno prekrasnih ljudi koji jedu meso te možda isto toliko vegetarijanaca u čijem mi je društvu teško boraviti. Odbojna mi je bilo koja vrsta fanatizma, posebice ako je prepoznajem i u sebi - kaže Nives.



Ona je, napominje, do vegetarijanstva došla kroz osobno iskustvo nakon što je u samostanu Glavotok na otoku Krku 1999. godine vodila jednu likovnu radionicu za zagrebačke studente.

Na sugestiju tadašnje studentice Irene Gayatri Horvat, Nives je krenula na jogu te je, eksperimenta radi, odlučila dva mjeseca biti na bezmesnoj prehrani kako bi pročistila organizam.

- Nakon toga, međutim, više nisam osjetila potrebu ponovno jesti meso. Vježbajući jogu uvidjela sam kakve blokade u tijelu stvara teška hrana. Osim toga, dogodio mi se još jedan presudan “aha moment”. Naime, oduvijek sam ono na tanjuru zvala - meso, a ono na livadi - životinja, no kada sam spojila te dvije slike, meso na tanjuru je odjednom dobilo oči, nos, srce i dušu. Taj trenutak etičke spoznaje u mom je slučaju trajno prevagnuo u korist vegetarijanstva - ispričala nam je.

No, za razliku od mnogih ljudi koji se jednom kad promijene prehranu odmah oboružaju svom silom novih recepata, Nives je, po pitanju kuhanja, zauzela prilično redukcionistički i potpuno neopterećen pristup.

- Budući da svoje vrijeme uglavnom trošim na kreativni rad rukama, osjećam se pomalo i uvrijeđenom ako provedem sat ili dva u kuhinji, a potom sve što sam napravila nestane u nekoliko minuta - kaže nam.

Zbog toga se nisam previše ni iznenadio kad je komentirala, nudeći me uistinu slasnom tortom od avokada i limete, kako je riječ o zahtjevnoj slastici zbog koje je potrošila možda i više od sat vremena dok ju je zadnji put radila.



Na takvu bi opasku vjerojatno svaka imalo ambicioznija kuharica zakolutala očima, ali sve moje simpatije ostale su uz Nives jer ni sam nemam strpljenja za spravljanje jela koja iziskuju više od 20 minuta. Ipak, nakon što sam kušao ovu tortu, odluka je pala - želim je za rođendan makar je sam morao umijesiti!

Ali, na sreću, nije svaki dan rođendan. Zna to i Nives pa priznaje da zapravo često poseže, u nedostatku vremena, i za manje kvalitetnom ili previše obrađenom hranom. No, pri tome se redovito služi ritualom koji joj pomaže oplemeniti hranu.

- Prije jela kažem: “Zahvalna sam na ovoj hrani čija će energija biti usmjerena za moje najviše duhovno i svako drugo dobro!” Do ovog rituala došla sam spontano nakon što sam pročitala istraživanje o djelovanju riječi na vodu, koje je radio Masaru Emoto.

On je dokazao da voda izložena lijepim emocijama i glazbi nakon zamrzavanja stvara prekrasne kristale, a ona izložena pogrdi kompozicijski konfuzne, ružne formacije. Kako je naše tijelo većinom sastavljeno od vode, tako lijepim riječima koje si upućujemo, baš kao i hrani koju jedemo, možemo reprogramirati tu istu hranu i svoje tijelo - vjeruje Nives.

Takav ritual zahvale, dodaje ona, čovjeku može pomoći i da se ne udeblja, jer nema goreg nego jesti uz osjećaj krivnje. Radi li to zaista? Isprobajte - savjetuje.

- Jedi, voli, moli i blagoslovi sve što radiš - riječi su kojima je sažela svoju filozofiju, a dodala je još i ovo - Živi u skladu sa svojim potrebama, ne ispunjavaj tuđa, a ponekad ni svoja očekivanja. Ako i nabaciš koji kilogram viška, ne brini jer važnije je odisati zadovoljstvom nego imati tanak struk!

Ipak, obećajemo vam, ako isprobate tortu od avokada i limete, koju je Nives radila po receptu glumice Nade Rocco, nećete se puno udebljati jer u njoj nema ni šećera, ali uživat ćete svejedno! Ne zvuči li to kao dovoljno dobar gurmanski izazov.

Siniša Jović, foto: tom dubravec / cropix

Zašto konzumirati avokado?

- bogat je nutrijentima, sadrži vitamine K, C, B5, B6, E, folnu kiselinu, kalij te u manjim količinama magnezij, željezo, cink, vitamine A, B1, B2, B3

- pomaže smanjiti krvni tlak jer sadrži više kalija nego banana

- bogat je mastima (čak 77%), ali onim “dobrim”, nezasićenim, posebice oleinskom kiselinom koja štiti od raka i smanjuje upale

- bogat je vlaknima
- smanjuje kolesterol
- svojim sastojcima pomaže apsorpciju hranjivih elemenata iz drugih biljaka
- bogat antioksidantima koji čuvaju zdravlje očiju
- može umanjiti simptome artritisa
- pomaže pri mršavljenju
Torta od avokada

Sastojci za koru:

2 šalice badema (300 g), 3 žlice sirupa od agave, 2 žlice kokosova maslaca (otopljenog), 1 žlica soka od limuna, 1 mahuna vanilije

Sastojci za kremu:

2 i pol šalice indijskih oraščića (300 g), 3 limete, 2 zrela avokada, do pola šalice sirupa od agave, sok od 5 cm korijena đumbira, pola šalice kokosova maslaca (otopljenog)

Priprema:

Kora: Bademe samljeti u blenderu. Dodati ostale namirnice i sve povezati. Na tanjur staviti papir za pečenje i obruč za torte promjera 24 cm. Smjesu od badema utisnuti u kalup za torte. No, ova kora se ne peče već se samo stavi u hladnjak da se smjesa dobro stisne i ohladi.

Krema: Sve sastojke za kremu stavite u blender i pretvorite u kremu. Ako nemate blender, poslužite se štapnim mikserom. Kremu stavite preko podloge od badema i poravnajte. Neka se torta dobro stisne u hladnjaku.



[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/hrana/nives-cicin-sain-hranu-koju-jedemo-mozemo-reprogramirati-ritualom-zahvale-274484 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=efdd4a435fadbf192261bbecf9d29eb416368c87 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Nives+%C4%8Ci%C4%8Din+%C5%A0ain%3A+Hranu+koju+jedemo+mo%C5%BEemo+%26%23039%3Breprogramirati%26%23039%3B+ritualom+zahvale&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fhrana%2Fnives-cicin-sain-hranu-koju-jedemo-mozemo-reprogramirati-ritualom-zahvale-274484 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fhrana%2Fnives-cicin-sain-hranu-koju-jedemo-mozemo-reprogramirati-ritualom-zahvale-274484 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => zeleni ponedjeljak [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hranazeleni ponedjeljak

Nives Čičin Šain: Hranu koju jedemo možemo 'reprogramirati' ritualom zahvale

Piše PSD.
25. svibnja 2015. - 11:51
Jako volim jesti, no u jedenju najviše uživam kad mi ručak spremi netko drugi - kroz smijeh, ali posve iskreno priznaje splitska kiparica Nives Čičin Šain, koju sam prvi put posjetio prije nekoliko godina kada smo u prilogu “O, kućo mala” predstavili njezin stan.

Već tada mi se svidjelo što umjesto imena i prezimena, kao na većini stanova, na njezinim ulaznim vratima stoji natpis - Nives Vegeterian.

Pa iako se ova umjetnica - čiji vas radovi za trenutak mogu prenijeti u jedan drugačiji, eterični svijet paralelnih realnosti, ako barem na trenutak otvorite srce i pomislite “Zašto ne?”- uopće ne libi pričati o svom vegetarijanstvu, njezin pristup kulinarstvu u osnovi je posve minimalistički i bez trunke osuđivanja prema ljudima koji, primjerice, jedu meso.

- Osjećam...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 02:20