stdClass Object ( [id] => 367609 [title] => Ovo jedva čekamo probati! Čokoladni kavijar mladog zadarskog 'alkemičara' [alias] => ovo-jedva-cekamo-probati-cokoladni-kavijar-mladog-zadarskog-alkemicara [catid] => 270 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Dok se naginje nad epruvetama, špricama i cjevčicama, Karlo Vulin (24) iz Pakoštana, student Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu, izgleda više poput alkemičara koji pokušava otkriti neki tajni eliksir.

Mladi Vulin – čija obitelj već godinama uspješno vodi lanac pekarnica i slastičarnica "Kroštula" širom Zadarske županije, te u Zagrebu – izmislio je "kavijar od čokolade".

Njegov kavijar nema nikakve veze s ribljom ikrom, nego samo izgledom podsjeća na kavijar jer ima tanku čvrstu opnicu koja skriva unutrašnjost punjenu topivom čokoladom.

Karlova delicija bila je jedna od najzanimljivijih na netom održanom festivalu "Taste and travel" u Zadru, gdje je predstavljena kao rožata s čokoladnim kavijarom pripremljena po tajnom receptu.

Nema zagrijavanja

– Bit ću po struci prehrambeni biotehnolog, a i oduvijek me zanima hrana, volim kuhati. Moji se bave već 15 godina pekarstvom i slastičarstvom, tako da sam dosta uključen u rad samog pogona i našeg lanca pekarnica "Kroštula".

Stalno me interesiralo što se novo događa, po internetu, na televizijskim dokumentarcima... Prije dvije godine tako sam vidio proces koji se zove sferifikacija. Kuhari su vani dobivali sfere od nekih drugih tekućina, uglavnom alkohola, a mene je zainteresiralo može li se to probati napraviti s čokoladom.

Bilo je ispočetka nedostataka i promašaja, tako da je trebalo dosta isprobavanja, ali sam na kraju uspio dobiti željeno nakon godinu dana eksperimentiranja. U međuvremenu sam vidio na internetu da je još nekoliko ljudi uspjelo dobiti slične stvari, ali mi smo prvi koji ćemo to uspješno staviti u komercijalnu ponudu – kaže Vulin.

'Pipkava' metoda

Kod postupka sferifikacije nema zagrijavanja, nego se radi o tome da se oko kapljice nastoji napraviti tanka jestiva opna. Sama metoda je relativno jednostavna, ali zapravo vrlo "pipkava" jer nije lako dobiti optimalne kombinacije spojeva koji čine opnu tako da bude čvrsta, ali opet tanka poput kavijara.

Kad se pogodi receptura, onda se se lako pogodi opna, ali to je išlo dosta sporo jer ne postoji industrijski način kako bi se to napravilo. Jedan od spojeva je natrijev alginat, prirodni spoj koji se dobiva iz modrozelenih algi.

Da bi on stvorio želiranu opnu, potrebne su mu kalcijeve soli, a da bi to funkcioniralo, treba pogoditi optimalnu ph vrijednost i pronaći pravu kalcijevu sol jer se ne otapa svaka u tekućini. Za to Vulin koristi standardnu laboratorisjku opremu tipa pehametra, ali u konačnici se kao odlično rješenje pokazala šprica s puno malih nastavaka koju je naručio s E-Baya i s njom to super funkcionira jer može izbaciti po stotinjak kapljica odjednom, i kad to upadne u drugu tekućinu, odmah se stvara opna oko te kapljice, objašnjava nam.

Bit će i na policama

– Tekstura je pri konzumiranju jako mekana i to je ljudima najzanimljivije. Kad zagrizete, unutra je glatka čokolada koja iscuri. Zbog te opnice i podsjeća na kavijar od čokolade. Najveći izazov bio je komercijalizirati proizvod koji smo do sada radili samo za pojedine manifestacije ili po narudžbi.

Ključ je u tome da se dobije dovoljna stabilnost opne, a da unatoč tome bude tanka, kako bi proizvod imao dovoljan rok trajanja da se može staviti na police delikatesnog dućana ili da se može transportirati na veće udaljenosti tako da može najmanje mjesec dana biti stabilan, a da kuglice ne puknu pod težinom jedna od druge.

Bile bi pakirane u teglicama vrijednosti 50 kuna za 150 grama proizvoda, i to kao poklon-proizvodi ili kao dekoracije za kolače. Najveća stavka je cijena rada, tako da je nakon komercijalizacije idući zadatak ubrzati proizvodnju – ističe Vulin.

Nakon čokolade pokušat će i s drugim okusima, ali i s drugim vrstama čokolade, što je ipak najbliže onome što inače u pekarnicama rade. Prvo bi proizvod ponudili kroz lanac od 15 pekarnica "Kroštula", a onda bi dalje u pregovorima s većim distribucijskim kanalima plasirali proizvod dalje.

– Do zime, čokoladni kavijar sigurno će u pekarnice "Kroštula" – obećava Karlo Vulin.

Teško je ići protiv vjetra

Pekarnice su postale nezaobilazan dio turističke ponude u Dalmaciji. Je li to dobro ili loše?

– Mislim da bi više trebalo brinuti o autohtonim sirovinama u tim proizvodima, stavljati naglasak na domaću višnju marasku, domaće bademe... Ima tu prostora i za ručno rađene kekse koji mogu biti suveniri, dar. Ja osobno volim jesti raznoliko, od sushija do raznih drugih stvari, ali sve se opet svede na to da tržište diktira potražnju, a u Zadru očito postoji interes za takvu vrstu proizvoda.

Teško je ići protiv vjetra. Mi smo poznati po tome što smo prvi u Hrvatskoj komercijalizirali kroštule kao proizvod. Oduvijek se kroštule rade u Dalmaciji, Istri i Italiji, ali mi smo prvi u Dalmaciji počeli organizirano proizvoditi i distribuirati taj tradicionalni proizvod.

 

Kruh bez aditiva

I ocu Anti Vulinu drago je, kaže Karlo, što on vrijeme provodi aktivno smišljajući inovacije ne samo s kavijarom od čokolade već i u pekarstvu, gdje je Karlovom zaslugom u proizvodni asortiman uveden kruh bez aditiva, što je naišlo na dobar odjek kod kupaca.

Aditivi se, objašnjava nam, koriste radi ubrzanja proizvodnje, a kruh i peciva bez aditiva imaju ista svojstva proizvoda, ali dulji proizvodni proces, u čemu je vidio svoj izazov za poboljšanje sustava.

Uz to koriste i vlastiti prirodni kvasac koji su sami proizveli, što je također odmak od klasične industrije. Treća je godina fakulteta, a volio bi upisati i menadžment u prehrambenoj industriji, nakon čega bi se u potpunosti posvetio obiteljskoj tvrtki, gdje već ima aktivnu ulogu jer obavlja funkciju prehrambenog tehnologa i praktično vodi proizvodnju.

Otvorio je i pekarnicu "Kroštula" u Zagrebu, gdje namjeravaju otvoriti još do listopada dvije, koje će operativno voditi.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KARLO VELIKIH IDEJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2016-09-06 11:31:00 [created_by] => 3185 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2016-09-06 11:49:49 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2016-09-06 12:16:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 7775 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 270 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 0 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz gastro svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, putovanja, gastro, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Hrana [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2016\/09\/05\/Dalmacija\/kavijar_cokolada9-300816.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/09\/05\/Dalmacija\/kavijar_cokolada3-300816.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/09\/05\/Dalmacija\/kavijar_cokolada7-300816.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/09\/05\/Dalmacija\/kavijar_cokolada5-300816.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/09\/05\/Dalmacija\/kavijar_cokolada4-300816.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/09\/05\/Dalmacija\/kavijar_cokolada8-300816.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/09\/05\/Dalmacija\/kavijar_cokolada6-300816.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/09\/05\/Dalmacija\/kavijar_cokolada-300816.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/09\/05\/Dalmacija\/kavijar_cokolada2-300816.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"960x616"},{"size0":"960x641"},{"size0":"960x1493"},{"size0":"960x626"},{"size0":"960x624"},{"size0":"960x618"},{"size0":"960x624"},{"size0":"960x611"},{"size0":"960x630"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 270 [name] => Hrana [alias] => hrana [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 12 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15434436 Threads: 6 Questions: 3195007353 Slow queries: 7183983 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235879520 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/hrana ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/hrana/ovo-jedva-cekamo-probati-cokoladni-kavijar-mladog-zadarskog-alkemicara-367609 [printLink] => /mozaik/hrana/ovo-jedva-cekamo-probati-cokoladni-kavijar-mladog-zadarskog-alkemicara-367609?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 298234 [name] => karlo vulin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => karlo-vulin [link] => /tag/karlo-vulin ) [1] => stdClass Object ( [id] => 254097 [name] => čokoladni kavijar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cokoladni-kavijar [link] => /tag/cokoladni-kavijar ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KARLO VELIKIH IDEJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ovo jedva čekamo probati! Čokoladni kavijar mladog zadarskog 'alkemičara' [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3185 [name] => Mišel Kalajžić [username] => mi-el-kalaj-i [email] => mi-el-kalaj-i@sd.hr [password] => $2y$10$hYS20Ozlh85AUektyOPqw.U9NsCACNDtlInOS4UxFugaUudgb3G/a [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/misel-kalajzic-3185 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1703 [gender] => m [description] => [image] => 1703.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1703.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/09/05/Dalmacija/kavijar_cokolada9-300816.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/09/05/Dalmacija/kavijar_cokolada9-300816.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/09/05/Dalmacija/kavijar_cokolada3-300816.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/09/05/Dalmacija/kavijar_cokolada7-300816.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/09/05/Dalmacija/kavijar_cokolada5-300816.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/09/05/Dalmacija/kavijar_cokolada4-300816.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/09/05/Dalmacija/kavijar_cokolada8-300816.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/09/05/Dalmacija/kavijar_cokolada6-300816.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/09/05/Dalmacija/kavijar_cokolada-300816.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/09/05/Dalmacija/kavijar_cokolada2-300816.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Dok se naginje nad epruvetama, špricama i cjevčicama, Karlo Vulin (24) iz Pakoštana, student Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu, izgleda više poput alkemičara koji pokušava otkriti neki tajni eliksir.

Mladi Vulin – čija obitelj već godinama uspješno vodi lanac pekarnica i slastičarnica "Kroštula" širom Zadarske županije, te u Zagrebu – izmislio je "kavijar od čokolade".

Njegov kavijar nema nikakve veze s ribljom ikrom, nego samo izgledom podsjeća na kavijar jer ima tanku čvrstu opnicu koja skriva unutrašnjost punjenu topivom čokoladom.

Karlova delicija bila je jedna od najzanimljivijih na netom održanom festivalu "Taste and travel" u Zadru, gdje je predstavljena kao rožata s čokoladnim kavijarom pripremljena po tajnom receptu.

Nema zagrijavanja

– Bit ću po struci prehrambeni biotehnolog, a i oduvijek me zanima hrana, volim kuhati. Moji se bave već 15 godina pekarstvom i slastičarstvom, tako da sam dosta uključen u rad samog pogona i našeg lanca pekarnica "Kroštula".

Stalno me interesiralo što se novo događa, po internetu, na televizijskim dokumentarcima... Prije dvije godine tako sam vidio proces koji se zove sferifikacija. Kuhari su vani dobivali sfere od nekih drugih tekućina, uglavnom alkohola, a mene je zainteresiralo može li se to probati napraviti s čokoladom.

Bilo je ispočetka nedostataka i promašaja, tako da je trebalo dosta isprobavanja, ali sam na kraju uspio dobiti željeno nakon godinu dana eksperimentiranja. U međuvremenu sam vidio na internetu da je još nekoliko ljudi uspjelo dobiti slične stvari, ali mi smo prvi koji ćemo to uspješno staviti u komercijalnu ponudu – kaže Vulin.

'Pipkava' metoda

Kod postupka sferifikacije nema zagrijavanja, nego se radi o tome da se oko kapljice nastoji napraviti tanka jestiva opna. Sama metoda je relativno jednostavna, ali zapravo vrlo "pipkava" jer nije lako dobiti optimalne kombinacije spojeva koji čine opnu tako da bude čvrsta, ali opet tanka poput kavijara.

Kad se pogodi receptura, onda se se lako pogodi opna, ali to je išlo dosta sporo jer ne postoji industrijski način kako bi se to napravilo. Jedan od spojeva je natrijev alginat, prirodni spoj koji se dobiva iz modrozelenih algi.

Da bi on stvorio želiranu opnu, potrebne su mu kalcijeve soli, a da bi to funkcioniralo, treba pogoditi optimalnu ph vrijednost i pronaći pravu kalcijevu sol jer se ne otapa svaka u tekućini. Za to Vulin koristi standardnu laboratorisjku opremu tipa pehametra, ali u konačnici se kao odlično rješenje pokazala šprica s puno malih nastavaka koju je naručio s E-Baya i s njom to super funkcionira jer može izbaciti po stotinjak kapljica odjednom, i kad to upadne u drugu tekućinu, odmah se stvara opna oko te kapljice, objašnjava nam.

Bit će i na policama

– Tekstura je pri konzumiranju jako mekana i to je ljudima najzanimljivije. Kad zagrizete, unutra je glatka čokolada koja iscuri. Zbog te opnice i podsjeća na kavijar od čokolade. Najveći izazov bio je komercijalizirati proizvod koji smo do sada radili samo za pojedine manifestacije ili po narudžbi.

Ključ je u tome da se dobije dovoljna stabilnost opne, a da unatoč tome bude tanka, kako bi proizvod imao dovoljan rok trajanja da se može staviti na police delikatesnog dućana ili da se može transportirati na veće udaljenosti tako da može najmanje mjesec dana biti stabilan, a da kuglice ne puknu pod težinom jedna od druge.

Bile bi pakirane u teglicama vrijednosti 50 kuna za 150 grama proizvoda, i to kao poklon-proizvodi ili kao dekoracije za kolače. Najveća stavka je cijena rada, tako da je nakon komercijalizacije idući zadatak ubrzati proizvodnju – ističe Vulin.

Nakon čokolade pokušat će i s drugim okusima, ali i s drugim vrstama čokolade, što je ipak najbliže onome što inače u pekarnicama rade. Prvo bi proizvod ponudili kroz lanac od 15 pekarnica "Kroštula", a onda bi dalje u pregovorima s većim distribucijskim kanalima plasirali proizvod dalje.

– Do zime, čokoladni kavijar sigurno će u pekarnice "Kroštula" – obećava Karlo Vulin.

Teško je ići protiv vjetra

Pekarnice su postale nezaobilazan dio turističke ponude u Dalmaciji. Je li to dobro ili loše?

– Mislim da bi više trebalo brinuti o autohtonim sirovinama u tim proizvodima, stavljati naglasak na domaću višnju marasku, domaće bademe... Ima tu prostora i za ručno rađene kekse koji mogu biti suveniri, dar. Ja osobno volim jesti raznoliko, od sushija do raznih drugih stvari, ali sve se opet svede na to da tržište diktira potražnju, a u Zadru očito postoji interes za takvu vrstu proizvoda.

Teško je ići protiv vjetra. Mi smo poznati po tome što smo prvi u Hrvatskoj komercijalizirali kroštule kao proizvod. Oduvijek se kroštule rade u Dalmaciji, Istri i Italiji, ali mi smo prvi u Dalmaciji počeli organizirano proizvoditi i distribuirati taj tradicionalni proizvod.

 

Kruh bez aditiva

I ocu Anti Vulinu drago je, kaže Karlo, što on vrijeme provodi aktivno smišljajući inovacije ne samo s kavijarom od čokolade već i u pekarstvu, gdje je Karlovom zaslugom u proizvodni asortiman uveden kruh bez aditiva, što je naišlo na dobar odjek kod kupaca.

Aditivi se, objašnjava nam, koriste radi ubrzanja proizvodnje, a kruh i peciva bez aditiva imaju ista svojstva proizvoda, ali dulji proizvodni proces, u čemu je vidio svoj izazov za poboljšanje sustava.

Uz to koriste i vlastiti prirodni kvasac koji su sami proizveli, što je također odmak od klasične industrije. Treća je godina fakulteta, a volio bi upisati i menadžment u prehrambenoj industriji, nakon čega bi se u potpunosti posvetio obiteljskoj tvrtki, gdje već ima aktivnu ulogu jer obavlja funkciju prehrambenog tehnologa i praktično vodi proizvodnju.

Otvorio je i pekarnicu "Kroštula" u Zagrebu, gdje namjeravaju otvoriti još do listopada dvije, koje će operativno voditi.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>









[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/hrana/ovo-jedva-cekamo-probati-cokoladni-kavijar-mladog-zadarskog-alkemicara-367609 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=31bc009e662d2445db4f1270c8bd5718b7ecc606 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ovo+jedva+%C4%8Dekamo+probati%21+%C4%8Cokoladni+kavijar+mladog+zadarskog+%26%23039%3Balkemi%C4%8Dara%26%23039%3B+&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fhrana%2Fovo-jedva-cekamo-probati-cokoladni-kavijar-mladog-zadarskog-alkemicara-367609 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fhrana%2Fovo-jedva-cekamo-probati-cokoladni-kavijar-mladog-zadarskog-alkemicara-367609 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KARLO VELIKIH IDEJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HranaKARLO VELIKIH IDEJA

Ovo jedva čekamo probati! Čokoladni kavijar mladog zadarskog 'alkemičara'

6. rujna 2016. - 14:16

Dok se naginje nad epruvetama, špricama i cjevčicama, Karlo Vulin (24) iz Pakoštana, student Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu, izgleda više poput alkemičara koji pokušava otkriti neki tajni eliksir.

Mladi Vulin – čija obitelj već godinama uspješno vodi lanac pekarnica i slastičarnica "Kroštula" širom Zadarske županije, te u Zagrebu – izmislio je "kavijar od čokolade".

Njegov kavijar nema nikakve veze s ribljom ikrom, nego samo izgledom podsjeća na kavijar jer ima tanku čvrstu opnicu koja skriva unutrašnjost punjenu topivom čokoladom.

Karlova delicija bila je jedna od najzanimljivijih na netom održanom festivalu "Taste and travel" u Zadru, gdje je predstavljena kao rožata s čokoladnim kavijarom pripremljena po tajnom receptu.

Nema zagrijavanja

– Bit ću po s...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 02:31