stdClass Object ( [id] => 1095852 [title] => Vitalac je na Braču nastao ‘iz ljute potribe‘, a danas se slavi kao ‘gozba za jet set‘. Evo priče i recepta za unikatno jelo za ‘fine gubice‘ [alias] => vitalac-je-na-bracu-nastao-iz-ljute-potribe-a-danas-se-slavi-kao-gozba-za-jet-set-evo-price-i-recepta-za-unikatno-jelo-za-fine-gubice [catid] => 270 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Dalmatinska gastronomska turistička ponuda ima sve odlike najšire mediteranske kužine: od portugalskih sočiva što se parićavaju s glavonošcima ulovljenim u Atlantiku, pa do zamotanih turskih jela ubiciranih u ovdašnji prostor u vidu sarmi i japraka, soparnika i prisnaca.

No, mi ćemo se u ovoj prilici podsjetiti kako to Bračani pripremaju vitalac, to tradicionalno jelo od janjećih ili jarećih iznutrica i intramena.

A kako bih bio što autentičniji, ispričat ću to jezikom moje organske zajednice u Selcima, idiomom onih koji kolju jance i kozliće, te koji vještinom i znanjem svojih pradjedova doma pripremaju i vitalac i ine delicije.

E, vode nas zanima vitalac, naročiti i naočiti autohtoni specijalitet sa Brača, možda najautentičnija spiza ne samo vega škoja, vengo i cile Dalmacije (navlaš ondac, ako počmemo pensat obo ten da su i pašticada, i brujet, i paštafažol, i sarma – da ne gren daje – ustvari, ricete ča su došle izvanka, na naše otoke sa poluotoka: bilo sa Apeninskega, bilo sa Turskega).

Neka je vo danas delikatesa za "fine gubice", vitalac je ustvari bila sirotinjska spiza, ka ča je i pica, za pravo reć, na prvu bila pogača sa pinku pomidora i izgratanega sira po sebi, da bi danas to bila po cilen svitu raširena bandira ča Italiju (Napulj) pristavja boje ol bilo čega drugega...

Smriča oli gluhač

Vengo, rekli smo: vitalac. Je, on je nasta, kal čejade malo boje propensa, iz – "jute potribe"! Znaš ča je nikada bi život težaka i čobana na škoju? Gola nevoja! Drža je ovce i koze, goji je jance i kozliće da bi jih jurve sutra zakla i proda meso, pa dobi za priživit.

E, a oni ča je vazima meso, njemu ni bilo do žigerice, do intramen, do čriv, jetre, pluće, srca, slizine... njemu je bilo do mesa. A bodulu ki je prodava jance oli kozliće, težaku i čobanu, njemu je bilo do tega da – ne bude gladan!

Kako je meso proda, ostala mu je žigerica. Pa je vajalo izist tu žigericu, nać način kako da bude ča guštožija. I, da ne ostane bidan gladan...

Znala se ta žigerica frigat na uju, znala se na peć i na gradelan, ma vode je namin svakako najvažnije vidit kako se to ča se izvadilo iz droba janca oli kozlića parićavalo kal bi se nataklo na ražanj, kal bi se iša činit – vitalac...

---

image
Priprema vitalca
Duje Klarić/Cropix
---


A za napravit vitalac od janca oli kozlića, koristi se mlada beštijica, gotovo dojenče, koje jošćec siše to mirišjavo mliko. I njegovo meso je slasno i slalko, pa se uža reć za takega janca da "jošćec ni bi ugriza".

Ma, i oni ča je ugriza, ča je poče past travu, dobar je za svaku vrstu parićavanja. Pa tako i za vitalac.

Ćapaje krv

Kal mesar zajaše janjca da će ga zaklat, ondac domaćica sa tećicon – u kojon su maslinovo uje, sol i papar – dojde pod vrat i utače krv koja teče. To se reče: "fatat" krv, oli "ćapat" krv.

Miša se drvenjačon, oli perunon, sve dokle se krv ne počme grušat, tako da svi sastojci budu dobro ispromišani.

Iz droba janca izvadi se inćerica ilitiga žigerica: jetra, pluća, slizina i srce. I, normalno, čriva. Jetra i pluća izrižedu se na nikoliko komadih, a srce i slizina popoli.

Ondac se ti komadi stanedu nataknjivat na ražanj (nikada su se ražnji brali ol smriča oli gluhača, a danas su gvozdeni). Na ražanj se meso natiče tako da se metne jedan komad jetre, pa pluće, pa slizine, pa srca, a ondac se isto ponavja dokle se jema ča naticat.

Svaki komad probije se kroza sridu, ma ako je ispa pinku veći, valo bi ga prisavit i dva puta probost ražnjon. Da bi vitalac bi pravi – nako, ol jednu 70-80 centimetar dujine, vada se dupera žigerica ol barenko dva janca.

Posolit grezon solju

Pokle smo svu inćeru natakli na ražanj, ondac ćemo je lipo posolit su grezon soljon. Pa ćemo vitalac metnut na lagahnu žeravu da se pomalo peče, cilo ga vrime vrteć da na kojen mistu meso ne bi izgorilo.

Kako nan žerava bude slabit, pritvarat se u šuprašku i lug, sa lopaticon ćemo zagrabit friške žerave ča se čini u ognju iza vitalca, pa š njon polstaknjivat meso izdešota.

Dobrih dvadesetak minutih, do po ure, nataknuta inćera će se peć ispotiha, vrteć ne pristajuć. Kako žerava uteče, nova vada priteče...

Ča se vitalac bude daje peć, to ćedu nan vrsi na pojedinin komadiman pomalo zagorit. Te ćemo trokutaste huhore okinut brtvulinon i omar izist, tako da nan ne prihitadu "rozi" na vitalcu, i da se lašnje i lišje more učinit druga faza pečanje ve braške delicije.

Mlišna čriva

A kal je meso deboto gotovo, ondac se ražanj digne sa žerave i pečanja se zamota sa zdoron, koji ćemo do minuta fermat tako ča ćemo ga injulo zavit su debelin črivon od janca. Zdor je masna mahramica ol droba, pari ko garza, koja se za pečanje raskravi i da mesu sočnost.

---

image
Janjetina sa špice, uz vitalac, jedan je od zaštitnih znakova bračke gastronomije
Duje Klarić/Cropix
---

Ondac se kolo svega tega namotadu tanka čriva, uduplo, paralelno u dva reda, ko korduni na obući rimskih vojnikov. Ta se čriva stanedu motat sa, pritpostavka, desnega kraja vitalca prama liven: jedno čejade vrteja ražanj, a drugo čejade zamotaje čriviman treso, tako da se veća površina more boje izložit žeravi za pečanje.

(Ako je janjac bi bokun stariji, ondac se čriva operedu vodon pod špinon, a ako je mladi "ol mlika", "mlišna čriva", ondac je dosta proć čriva kroz prste da se očistidu. Iako to nisu nika govna: to, ol mlika oli mlade trave!?)

Vako zamotani vitalac jošćec jedan put se posoli su grezon soljon, ter se vrati nase na žeravu i peče dokle se čriva ne zahrustuladu.

Dodavat žeravu

Jopeta ćemo dodavat novu žeravu pod vitalac kako nan bude pitat. A da bidu nan se čriva ča lišje zahrustulala, digod ćemo jih di i di izbost perunon, da iz njih izajde voda. Ako čriva sama ol sebe počmedu pucat, ondac jih ni potriba badat perunon. Kal su čriva na mistiman dobila nu lipu boju bakra, ondac je sve gotovo.

---

image
Vitalac, janjetina na špici, karamelizirani sir, skuta s medom... nešto je čemu se na Braču ne smije odoljeti
Duje Klarić/Cropix
---


Pokle je vitalac ispečen, skine ga se sa ražnja, pa ga se na tajeru iskriža na vajkaste fete debjine jednu pet-šest centimetar. Omar se oblije maslinovin ujen, dokle je jošćec vruće, da i uje poprimi lipi ukus ol pečanje. Ako van je dražji hrustulastiji i suhji, vitalac nećete oblivat maslinovin ujen, jerbo je ionako podmazan raskravjenin zdoron.

Vitalac se ji rukan (oli ga se, zalogaj po zalogaj, riže brtvulinon, pa se taman okinut komadić mesa, izmeju prsta i brtvulina, tako prinese justiman), zajedno sa kruhon. Oli sa mladon kapulicon, ko pečena janjetina.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GASTRO-PREPORUKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => GASTRO-PREPORUKA 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-04-27 18:42:53 [created_by] => 3206 [created_by_alias] => Siniša Vuković [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-05-03 12:55:35 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-05-03 11:24:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 93 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 270 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 0 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz gastro svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, putovanja, gastro, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Hrana [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/04\/27\/17697770.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/27\/17697748.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/27\/17697750.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/27\/17697768.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikola Vili\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Vitalac na bra\u010dkom pjatu","Janjetina sa \u0161pice, uz vitalac, jedan je od za\u0161titnih znakova bra\u010dke gastronomije","Vitalac, janjetina na \u0161pici, karamelizirani sir, skuta s medom... ne\u0161to je \u010demu se na Bra\u010du ne smije odoljeti","Priprema vitalca"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x900","hd_17697770_1920.jpg":"1920x1080","k_17697770_1280.jpg":"1280x1280","k_17697770_1024.jpg":"1024x1024","k_17697770_640.jpg":"640x640","k_17697770_480.jpg":"480x480","k_17697770_340.jpg":"340x340","k_17697770_220.jpg":"220x220","o_17697770_1280.jpg":"1280x960","o_17697770_1024.jpg":"1024x768","o_17697770_640.jpg":"640x480","o_17697770_480.jpg":"480x360","o_17697770_340.jpg":"340x255","o_17697770_220.jpg":"220x165","h_17697770_1280.jpg":"1280x854","h_17697770_1024.jpg":"1024x683","h_17697770_640.jpg":"640x427","h_17697770_480.jpg":"480x320","h_17697770_340.jpg":"340x227","h_17697770_220.jpg":"220x147","pp_17697770_1280.jpg":"1006x1280","pp_17697770_1024.jpg":"805x1024","pp_17697770_640.jpg":"503x640","pp_17697770_480.jpg":"377x480","pp_17697770_340.jpg":"267x340","pp_17697770_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","hd_17697748_1920.jpg":"1920x1080","k_17697748_1280.jpg":"1280x1280","k_17697748_1024.jpg":"1024x1024","k_17697748_640.jpg":"640x640","k_17697748_480.jpg":"480x480","k_17697748_340.jpg":"340x340","k_17697748_220.jpg":"220x220","o_17697748_1280.jpg":"1280x852","o_17697748_1024.jpg":"1024x681","o_17697748_640.jpg":"640x426","o_17697748_480.jpg":"480x319","o_17697748_340.jpg":"340x226","o_17697748_220.jpg":"220x146","h_17697748_1280.jpg":"1280x854","h_17697748_1024.jpg":"1024x683","h_17697748_640.jpg":"640x427","h_17697748_480.jpg":"480x320","h_17697748_340.jpg":"340x227","h_17697748_220.jpg":"220x147","pp_17697748_1280.jpg":"1006x1280","pp_17697748_1024.jpg":"805x1024","pp_17697748_640.jpg":"503x640","pp_17697748_480.jpg":"377x480","pp_17697748_340.jpg":"267x340","pp_17697748_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1313","hd_17697750_1920.jpg":"1920x1080","k_17697750_1280.jpg":"1280x1280","k_17697750_1024.jpg":"1024x1024","k_17697750_640.jpg":"640x640","k_17697750_480.jpg":"480x480","k_17697750_340.jpg":"340x340","k_17697750_220.jpg":"220x220","o_17697750_1280.jpg":"1280x875","o_17697750_1024.jpg":"1024x700","o_17697750_640.jpg":"640x437","o_17697750_480.jpg":"480x328","o_17697750_340.jpg":"340x232","o_17697750_220.jpg":"220x150","h_17697750_1280.jpg":"1280x854","h_17697750_1024.jpg":"1024x683","h_17697750_640.jpg":"640x427","h_17697750_480.jpg":"480x320","h_17697750_340.jpg":"340x227","h_17697750_220.jpg":"220x147","pp_17697750_1280.jpg":"1006x1280","pp_17697750_1024.jpg":"805x1024","pp_17697750_640.jpg":"503x640","pp_17697750_480.jpg":"377x480","pp_17697750_340.jpg":"267x340","pp_17697750_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2129","hd_17697768_1920.jpg":"1920x1080","k_17697768_1280.jpg":"1280x1280","k_17697768_1024.jpg":"1024x1024","k_17697768_640.jpg":"640x640","k_17697768_480.jpg":"480x480","k_17697768_340.jpg":"340x340","k_17697768_220.jpg":"220x220","o_17697768_1280.jpg":"1280x1419","o_17697768_1024.jpg":"1024x1135","o_17697768_640.jpg":"640x709","o_17697768_480.jpg":"480x532","o_17697768_340.jpg":"340x377","o_17697768_220.jpg":"220x243","h_17697768_1280.jpg":"1280x854","h_17697768_1024.jpg":"1024x683","h_17697768_640.jpg":"640x427","h_17697768_480.jpg":"480x320","h_17697768_340.jpg":"340x227","h_17697768_220.jpg":"220x147","pp_17697768_1280.jpg":"1006x1280","pp_17697768_1024.jpg":"805x1024","pp_17697768_640.jpg":"503x640","pp_17697768_480.jpg":"377x480","pp_17697768_340.jpg":"267x340","pp_17697768_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 270 [name] => Hrana [alias] => hrana [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 12 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7959558 Threads: 8 Questions: 1590251741 Slow queries: 4858146 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112284759 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/hrana ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 270 [name] => Hrana [alias] => hrana [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/hrana ) ) [link] => /mozaik/hrana/vitalac-je-na-bracu-nastao-iz-ljute-potribe-a-danas-se-slavi-kao-gozba-za-jet-set-evo-price-i-recepta-za-unikatno-jelo-za-fine-gubice-1095852 [printLink] => /mozaik/hrana/vitalac-je-na-bracu-nastao-iz-ljute-potribe-a-danas-se-slavi-kao-gozba-za-jet-set-evo-price-i-recepta-za-unikatno-jelo-za-fine-gubice-1095852?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 305746 [name] => Vitalac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vitalac [link] => /tag/vitalac ) [1] => stdClass Object ( [id] => 637665 [name] => brački recept za vitalac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-03 14:55:50 [main_article_id] => 0 [alias] => bracki-recept-za-vitalac [link] => /tag/bracki-recept-za-vitalac ) [2] => stdClass Object ( [id] => 637666 [name] => bračka gastronomija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-03 14:55:50 [main_article_id] => 0 [alias] => bracka-gastronomija [link] => /tag/bracka-gastronomija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GASTRO-PREPORUKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Vitalac je na Braču nastao ‘iz ljute potribe‘, a danas se slavi kao ‘gozba za jet set‘. Evo priče i recepta za unikatno jelo za ‘fine gubice‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3206 [name] => Saša Ljubičić [username] => sa-a-ljubi-i [email] => sa-a-ljubi-i@sd.hr [password] => $2y$10$mxAdRkEFZ22AqSd9Kjt8S.hoOMCyPMexvcawBarn3lew0U.YIhUJe [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sasa-ljubicic-3206 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1724 [gender] => m [description] => [image] => 1724.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1724.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/27/17697770.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikola Vilić/Cropix [mainImageDesc] => Vitalac na bračkom pjatu [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/27/17697770.jpg [title] => Vitalac na bračkom pjatu Nikola Vilić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/27/17697748.jpg [title] => Janjetina sa špice, uz vitalac, jedan je od zaštitnih znakova bračke gastronomije Duje Klarić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/27/17697750.jpg [title] => Vitalac, janjetina na špici, karamelizirani sir, skuta s medom... nešto je čemu se na Braču ne smije odoljeti Duje Klarić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/27/17697768.jpg [title] => Priprema vitalca Duje Klarić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Dalmatinska gastronomska turistička ponuda ima sve odlike najšire mediteranske kužine: od portugalskih sočiva što se parićavaju s glavonošcima ulovljenim u Atlantiku, pa do zamotanih turskih jela ubiciranih u ovdašnji prostor u vidu sarmi i japraka, soparnika i prisnaca.

No, mi ćemo se u ovoj prilici podsjetiti kako to Bračani pripremaju vitalac, to tradicionalno jelo od janjećih ili jarećih iznutrica i intramena.

A kako bih bio što autentičniji, ispričat ću to jezikom moje organske zajednice u Selcima, idiomom onih koji kolju jance i kozliće, te koji vještinom i znanjem svojih pradjedova doma pripremaju i vitalac i ine delicije.

E, vode nas zanima vitalac, naročiti i naočiti autohtoni specijalitet sa Brača, možda najautentičnija spiza ne samo vega škoja, vengo i cile Dalmacije (navlaš ondac, ako počmemo pensat obo ten da su i pašticada, i brujet, i paštafažol, i sarma – da ne gren daje – ustvari, ricete ča su došle izvanka, na naše otoke sa poluotoka: bilo sa Apeninskega, bilo sa Turskega).

Neka je vo danas delikatesa za "fine gubice", vitalac je ustvari bila sirotinjska spiza, ka ča je i pica, za pravo reć, na prvu bila pogača sa pinku pomidora i izgratanega sira po sebi, da bi danas to bila po cilen svitu raširena bandira ča Italiju (Napulj) pristavja boje ol bilo čega drugega...

Smriča oli gluhač

Vengo, rekli smo: vitalac. Je, on je nasta, kal čejade malo boje propensa, iz – "jute potribe"! Znaš ča je nikada bi život težaka i čobana na škoju? Gola nevoja! Drža je ovce i koze, goji je jance i kozliće da bi jih jurve sutra zakla i proda meso, pa dobi za priživit.

E, a oni ča je vazima meso, njemu ni bilo do žigerice, do intramen, do čriv, jetre, pluće, srca, slizine... njemu je bilo do mesa. A bodulu ki je prodava jance oli kozliće, težaku i čobanu, njemu je bilo do tega da – ne bude gladan!

Kako je meso proda, ostala mu je žigerica. Pa je vajalo izist tu žigericu, nać način kako da bude ča guštožija. I, da ne ostane bidan gladan...

Znala se ta žigerica frigat na uju, znala se na peć i na gradelan, ma vode je namin svakako najvažnije vidit kako se to ča se izvadilo iz droba janca oli kozlića parićavalo kal bi se nataklo na ražanj, kal bi se iša činit – vitalac...

---

image
Priprema vitalca
Duje Klarić/Cropix
---


A za napravit vitalac od janca oli kozlića, koristi se mlada beštijica, gotovo dojenče, koje jošćec siše to mirišjavo mliko. I njegovo meso je slasno i slalko, pa se uža reć za takega janca da "jošćec ni bi ugriza".

Ma, i oni ča je ugriza, ča je poče past travu, dobar je za svaku vrstu parićavanja. Pa tako i za vitalac.

Ćapaje krv

Kal mesar zajaše janjca da će ga zaklat, ondac domaćica sa tećicon – u kojon su maslinovo uje, sol i papar – dojde pod vrat i utače krv koja teče. To se reče: "fatat" krv, oli "ćapat" krv.

Miša se drvenjačon, oli perunon, sve dokle se krv ne počme grušat, tako da svi sastojci budu dobro ispromišani.

Iz droba janca izvadi se inćerica ilitiga žigerica: jetra, pluća, slizina i srce. I, normalno, čriva. Jetra i pluća izrižedu se na nikoliko komadih, a srce i slizina popoli.

Ondac se ti komadi stanedu nataknjivat na ražanj (nikada su se ražnji brali ol smriča oli gluhača, a danas su gvozdeni). Na ražanj se meso natiče tako da se metne jedan komad jetre, pa pluće, pa slizine, pa srca, a ondac se isto ponavja dokle se jema ča naticat.

Svaki komad probije se kroza sridu, ma ako je ispa pinku veći, valo bi ga prisavit i dva puta probost ražnjon. Da bi vitalac bi pravi – nako, ol jednu 70-80 centimetar dujine, vada se dupera žigerica ol barenko dva janca.

Posolit grezon solju

Pokle smo svu inćeru natakli na ražanj, ondac ćemo je lipo posolit su grezon soljon. Pa ćemo vitalac metnut na lagahnu žeravu da se pomalo peče, cilo ga vrime vrteć da na kojen mistu meso ne bi izgorilo.

Kako nan žerava bude slabit, pritvarat se u šuprašku i lug, sa lopaticon ćemo zagrabit friške žerave ča se čini u ognju iza vitalca, pa š njon polstaknjivat meso izdešota.

Dobrih dvadesetak minutih, do po ure, nataknuta inćera će se peć ispotiha, vrteć ne pristajuć. Kako žerava uteče, nova vada priteče...

Ča se vitalac bude daje peć, to ćedu nan vrsi na pojedinin komadiman pomalo zagorit. Te ćemo trokutaste huhore okinut brtvulinon i omar izist, tako da nan ne prihitadu "rozi" na vitalcu, i da se lašnje i lišje more učinit druga faza pečanje ve braške delicije.

Mlišna čriva

A kal je meso deboto gotovo, ondac se ražanj digne sa žerave i pečanja se zamota sa zdoron, koji ćemo do minuta fermat tako ča ćemo ga injulo zavit su debelin črivon od janca. Zdor je masna mahramica ol droba, pari ko garza, koja se za pečanje raskravi i da mesu sočnost.

---

image
Janjetina sa špice, uz vitalac, jedan je od zaštitnih znakova bračke gastronomije
Duje Klarić/Cropix
---

Ondac se kolo svega tega namotadu tanka čriva, uduplo, paralelno u dva reda, ko korduni na obući rimskih vojnikov. Ta se čriva stanedu motat sa, pritpostavka, desnega kraja vitalca prama liven: jedno čejade vrteja ražanj, a drugo čejade zamotaje čriviman treso, tako da se veća površina more boje izložit žeravi za pečanje.

(Ako je janjac bi bokun stariji, ondac se čriva operedu vodon pod špinon, a ako je mladi "ol mlika", "mlišna čriva", ondac je dosta proć čriva kroz prste da se očistidu. Iako to nisu nika govna: to, ol mlika oli mlade trave!?)

Vako zamotani vitalac jošćec jedan put se posoli su grezon soljon, ter se vrati nase na žeravu i peče dokle se čriva ne zahrustuladu.

Dodavat žeravu

Jopeta ćemo dodavat novu žeravu pod vitalac kako nan bude pitat. A da bidu nan se čriva ča lišje zahrustulala, digod ćemo jih di i di izbost perunon, da iz njih izajde voda. Ako čriva sama ol sebe počmedu pucat, ondac jih ni potriba badat perunon. Kal su čriva na mistiman dobila nu lipu boju bakra, ondac je sve gotovo.

---

image
Vitalac, janjetina na špici, karamelizirani sir, skuta s medom... nešto je čemu se na Braču ne smije odoljeti
Duje Klarić/Cropix
---


Pokle je vitalac ispečen, skine ga se sa ražnja, pa ga se na tajeru iskriža na vajkaste fete debjine jednu pet-šest centimetar. Omar se oblije maslinovin ujen, dokle je jošćec vruće, da i uje poprimi lipi ukus ol pečanje. Ako van je dražji hrustulastiji i suhji, vitalac nećete oblivat maslinovin ujen, jerbo je ionako podmazan raskravjenin zdoron.

Vitalac se ji rukan (oli ga se, zalogaj po zalogaj, riže brtvulinon, pa se taman okinut komadić mesa, izmeju prsta i brtvulina, tako prinese justiman), zajedno sa kruhon. Oli sa mladon kapulicon, ko pečena janjetina.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikola Vilić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix
Nikola Vilić/Cropix
Vitalac na bračkom pjatu
Duje Klarić/Cropix
Janjetina sa špice, uz vitalac, jedan je od zaštitnih znakova bračke gastronomije
Duje Klarić/Cropix
Vitalac, janjetina na špici, karamelizirani sir, skuta s medom... nešto je čemu se na Braču ne smije odoljeti
Duje Klarić/Cropix
Priprema vitalca
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/hrana/vitalac-je-na-bracu-nastao-iz-ljute-potribe-a-danas-se-slavi-kao-gozba-za-jet-set-evo-price-i-recepta-za-unikatno-jelo-za-fine-gubice-1095852 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=3d19b63d0aa45d867eea5231774164b5d48ce930 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Vitalac+je+na+Bra%C4%8Du+nastao+%E2%80%98iz+ljute+potribe%E2%80%98%2C+a+danas+se+slavi+kao+%E2%80%98gozba+za+jet+set%E2%80%98.+Evo+pri%C4%8De+i+recepta+za+unikatno+jelo+za+%E2%80%98fine+gubice%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fhrana%2Fvitalac-je-na-bracu-nastao-iz-ljute-potribe-a-danas-se-slavi-kao-gozba-za-jet-set-evo-price-i-recepta-za-unikatno-jelo-za-fine-gubice-1095852 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fhrana%2Fvitalac-je-na-bracu-nastao-iz-ljute-potribe-a-danas-se-slavi-kao-gozba-za-jet-set-evo-price-i-recepta-za-unikatno-jelo-za-fine-gubice-1095852 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GASTRO-PREPORUKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
HranaGASTRO-PREPORUKA

Vitalac je na Braču nastao ‘iz ljute potribe‘, a danas se slavi kao ‘gozba za jet set‘. Evo priče i recepta za unikatno jelo za ‘fine gubice‘

Piše Siniša Vuković
3. svibnja 2021. - 13:24

Dalmatinska gastronomska turistička ponuda ima sve odlike najšire mediteranske kužine: od portugalskih sočiva što se parićavaju s glavonošcima ulovljenim u Atlantiku, pa do zamotanih turskih jela ubiciranih u ovdašnji prostor u vidu sarmi i japraka, soparnika i prisnaca.

No, mi ćemo se u ovoj prilici podsjetiti kako to Bračani pripremaju vitalac, to tradicionalno jelo od janjećih ili jarećih iznutrica i intramena.

A kako bih bio što autentičniji, ispričat ću to jezikom moje organske zajednice u Selcima, idiomom onih koji kolju jance i kozliće, te koji vještinom i znanjem svojih pradjedova doma pripremaju i vitalac i ine delicije.

E, vode nas zanima vitalac, naročiti i naočiti autohtoni specijalitet sa Brača, možda najautentičnija spiza ne samo vega škoja, vengo i cile Dal...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 12:14