stdClass Object ( [id] => 555553 [title] => Laser je skup, estetski zahvati bolni i nepotrebni: poznata splitska dermatologinja otkrila nam je 'sveta pravila' njege kože, evo kako zadržati mlađahan izgled [alias] => laser-je-skup-estetski-zahvati-bolni-i-nepotrebni-poznata-splitska-dermatologinja-otkrila-nam-je-39-sveta-pravila-39-njege-koze-evo-kako-zadrzati-mladahan-izgled [catid] => 267 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Starenje kože je postupni proces koji se ne može zaustaviti, ali se može usporiti i olakšati prerano oštećenoj koži daljne pogoršanje. To se može postići prehranom bogatom voćem, povrćem, vlaknima, a siromašnom alkoholom i mastima. Preporuka je da se pije puno vode, oko 2 litre na dan i izbjegava pušenje, zagađenja i stresan način života uz primjerenu fizičku aktivnost.

Uz to, nužna je svakodnevna adekvatna njega kože koja se višestruko isplati, jer ne zaboravimo da se koža katkada u literaturi uspoređuje sa slonom koji dugo pamti što joj je naneseno i onda vrati nakon niza godina kada se najmanje nadamo. Ovo je najkraće rečeno zaključak 13. svjetskog kongresa kozmetologije u Dubrovniku na kojem su se nedavno okupili najugledniji stručnjaci s ovog područja i iznijeli najnovije spoznaje.

Na važne rizične čimbenike koju sudjeluju u procesu starenja upozorila nas je prof. dr. Neira Puizina Ivić, dermatologinja splitskog KBC-a, koja je i sama bila sudionica kongresa.

- Svi organi u tijelu postupno stare, ali ni za jedan drugi organ nije poduzeto toliko projekata u istraživanju starenja i mogućnosti da se koža pomladi. Razlog je tomu što je koža kao najveći organ u tijelu ipak najviše izložena socijalnom kontaktu, mogućnostima ostvarivanja poznanstava i konačno privlačenja partnera.

U posljednje vrijeme pojava vanjskih znakova starenja kao npr. boranje kože i sijeda kosa u nekim zemljama su poprimili takve razmjere da su starije osobe mogli bismo reći socijalno stigmatizirane. Imperativ "biti mlad i ostati lijep", odnosno "mlado je lijepo" donosi određenim industrijama golemi profit, a običnom potrošaču koji guta reklamne tekstove čini se da su promjene koje donosi starost nešto neprihvatljivo. Stoga se katkada određene skupine žena, ali sve više muškaraca, podvrgavaju estetskim zahvatima koji nekada u konačnici imaju za rezultat groteskni i neprirodni izgled i mimiku lica.

- Koža je najveći organ u tijelu i sastoji se od milijuna i milijuna stanica koje se same obnavljaju. Pokrovni sloj koji se zove epidermis obnavlja se svakih 3-4 tjedna. On sadrži stanice koje leže kao crjepovi na krovu i tako onemogućavaju gubitak vode i služi kao dobra zaštita od štetnog djelovanja iz okoliša. Sloj ovog pokrova vezan uz podlogu proizvodi pigment koji se sastoji od sitnih zrnaca koji reflektiraju dio štetnih sunčanih zraka.

Što nam je nasljeđem dana mogućnost jačeg tamnjenja, to smo bolje zaštićeni od štetnog djelovanja sunčanih zraka iz okoliša. Ispod pokrovnog sloja nalazimo podlogu koju zovemo dermis u kojemu se nalaze krvne žile, živci, mišići, masno, vezivno i elastično tkivo te vrlo važna međustanična tvar nalik na želatinu koja daje napetost koži koja se očituje u razlici izgleda mlade i stare kože podsjeća dermatologinja.

Plavo svjetlo ubrzava starenje

- Koliko UV svjetlo djeluje u procesu starenja kože, možemo se uvjeriti kada u starije osobe usporedimo kožu lica, vrata i dlanova sa kožom primjerice trbuha koja je skoro uvijek zaštićena od djelovanja sunčanih zraka. Sunce je sa svojim UV spektrom te spektrom vidljivog svjetla i toplinskih valova vrlo važan i odgovoran za starenje kože.

Vidljivi spektar se posljednjih desetljeća proučava i to sve boje od ljubičaste s jedne strane spektra do crvene s druge strane spektra. (Najkraću valnu duljinu imaju ljubičasta i plava svjetlost, a najdulju crvena svjetlost, op. a.) Uočeno je da primjerice plava boja izaziva promjene na stanicama i ubrzava njihovu diferencijaciju te izaziva pigmentaciju koja dulje traje nego ona izazvana UVA svjetlom, kaže dr. Puizina Ivić. S druge strane, crveno svjetlo nema tih karakteristika i moglo bi se reći da umiruje kožu. Inače vidljivi spektar kao i onaj toplinski smanjuju stvaranje veziva, dovode do pojave slobodnih radikala i ubrzavaju starenje kože. Važno je naglasiti da one djeluju stalno i da sve to rade u svojim fiziološkim dozama.

Stoga bi suvremene kreme za zaštitu trebale imati pored UVA i UVB zaštite, zaštitu od vidljivog spektra. Svi se ovi učinci mogu donekle dokinuti svakodnevnom upotrebom antioksidansa, ali samo za lokalnu primjenu, dakle u obliku krema i seruma kojima se nadoknađuje gubitak izazvan zagađivačima i kemijskim reakcijama izazvanim UV svijetlom.

Antioksidansi i zagađivači

Uzimanje antioksidansa na usta se ne preporuča, nego samo u slučaju da je osoba starije dobi i da ne može uzimati voće i povrće na usta. Naime, opaženo je da osobe koje su pušači i duže vremena uzimaju beta-karoten i derivate A vitamina u obliku suplemenata, imaju veću učestalost karcinoma pluća. Dakle, preporučene su svježe namirnice koje nisu tretirane pesticidima. Stavljanje antioksidansa na kožu može donekle ublažiti negativno djelovanje niskog ozona koji se zbog kemijske reakcije pojavljuje kao rezultat međudjelovanja UV svjetla i ispušnih plinova iz automobila.

Inače, se za zagađivače iz okoline tvrdi da nam smanjuju životni vijek i uvelike utječu na pojavu bolesti. S druge strane hladnoća primjerice i niska temperatura nemaju nikakvog učinka na starenje kože. No, koža i stanice su se evolucijski opremile određenim „alatima“ koji prepoznaju vanjske otrove te aktiviraju sposobnost stanica da ih uništi ili neutralizira. Ako su ti alati djelotvorni, to će nam stanica dulje biti „zdrava“, tvrdi dr. Puizina Ivić.

Zavisno o dobi i opsegu oštećenja kože lica postoje četiri skupine i prema njima su stručnjaci za kozmetiku predložili i način njege.

Lice osobe između 20. i 30. godine nema bora, nema promjena pigmentacije i praktički mu ne treba šminkanje u cilju prikrivanja nedostataka. U ovoj životnoj dobi nije potrebno posebno poduzimanje tretmana osim hidratantnih krema danju i eventualno krema sa nižim postotkom glikolne kiseline tijekom noći.

U dobi između 30 i 40. godine pojavljuju se prve bore kao posljedica mimike lica ili navika pri spavanju. Katkada se vide promjene u boji i početne keratoze. U ovom razdoblju potrebna je blaga šminka za prikrivanje nedostataka, a pored hidratacije kože danju, preporuča se noćna krema bogata glikolnim kiselinama i derivatima A i C vitamina ili drugim antioksidansima ili koencimom (npr. Q10).

U ovoj se dobi mogu započeti raditi vrlo površni pilinzi tijekom jesenjih ili zimskih mjeseci uz napomenu da je obavezna zaštita od sunca. Nazivaju ih pilinzima koji se rade za vrijeme stanke za ručak, budući obično ne ostavljaju nekih posebnih tragova osim finije teksture kože. Današnje kozmetičke kuće u svim dnevnim kremama imaju uvijek dodan zaštitni faktor protiv ultraljubičastih zraka.

Koža između 50. i 60. godine ima vidljive promjene pigmentacije, keratoze te bore u mirovanju. Šminka mora biti jača, ali vrlo kvalitetna, jer u protivnom može naglasiti bore. Danju su obavezne hidratantne kreme ili lagane masnije kreme sa dodacima A i C vitamina, a noću hranjive kreme sa dodatkom veće koncentracije glikolne kiseline ili sa dodacima izoflavona odnosno biljnih estrogena.

Noćne kreme imaju zadatak intenzivnije vlažiti kožu i ne dopustiti da se koža suši te se u tu svrhu dodaju različita biljna ulja (badem, jojoba...) uz dodatak malo voska ili silikona zbog postizanja toga učinka. Ovdje se također preporučaju pilinzi i to oni površni ili srednje duboki ovisno o tipu oštećenje i tipu kože. Moguća su i blage dermabrazije kristalima u kombinaciji s pilingom glikolne kiseline.

Koža od 60. godine pa nadalje već ima razvijene keratoze i mjestimične promjene pigmentacije kao i izražene bore kako mimičke tako i one koje nastaju kao posljedica spavanja. Za prikrivanje ovih promjena potrebna je izrazito jaka šminka. U tretmanu ove kože potrebna je dnevna ishrana masnijim kremama koje zadržavaju vlagu te sadrže izoflavone ili eventualno derivate A i C vitamin uz glikolnu kiselinu.

Ovdje se mogu raditi srednje duboki i duboki pilinzi, ali praktički uvijek u bolničkim uvjetima i pod strogom kontrolom zdravstvenog osoblja. Uporaba LASER-a i estetske kirurgije nije svemoćna. LASER je skup, učinak je ograničen kao i estetske kirurgije te postupke nakon određenog razdoblja valja ponavljati.

Od komplikacija ovih zahvata treba izdvojiti upalne promjene, pojavu infekcije virusom herpes simpleksa, pojava zaostale tamnije pigmentacije ili ožiljaka, kao i vidljiva razlika novih dijelova kože nakon cijeljenja rana u dubokom pilingu.


Bjelkinje sklonije borama

Žene bijele kože imaju više problema s borama u donjem dijelu lica i brže se boraju i stare nego Azijatkinje, odnosno žene žute rase. Točnije kod žena žute rase pojava bora odgađa se za deset godina. No, Azijatkinje imaju više problema s pojačanom pigmetacijom, u usporedbi sa bjelkinjama i njihova je koža osjetljivja, jer je tanja nego u žena bijele kože.


Šest opasnih zagađivača

Američka agencija za zaštitu okoliša dijeli zagađivače u 6 kategorija: olovo, ugljikov monoksid, sumporni dioksid, dušični dioksid, niski ozon i čestice koje nastaju izgaranjem fosilnih goriva. Svi oni, a naročito posljednje dvije djeluju na pojačano oslobađanje tzv. slobodnih radikala koji oštećuju tkivo. Pored navedenih tvari veliku ulogu ima i nepravilna ishrana odnosno ishrana bogata rafiniranim šećerima. Šećeri unešeni hranom vezuju se za vezivno tkivo te ono postaje kruće i gubi svoju elastičnosti i podatnost. Te se promjene viđaju naročito nakon 35.g. i jače su nakon djelovanja UV svjetla.


Derivati vitamina A najbolji prirodni piling

Pred oko 20-ak godina uočeno je blagotvorno djelovanje derivata A vitamina na kožu koja stari i to tako da stvarno dolazi do pojave pomlađivanja što se vidi po nalaženju veziva koje se viđa u mlađih osoba, pojavi novih kapilara kao i po glađenju manjih bora. No, uzgredno djelovanje ovih krema u terapijskim koncentracijama je pojava crvenila i blage iritacije kože te moguća osjetljivost na sunčevo svjetlo. Takve kreme su najbolji i najprirodniji piling, ako nema neželjenih nuspojava.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Novosti iz kozmetologije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2018-07-10 20:04:13 [created_by] => 3141 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2018-07-11 08:06:13 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2018-07-11 08:02:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 36 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 267 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 0 [menu-meta_description] => Najnovija saznanja i savjeti za ljepotu. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Ljepota [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2018\/07\/10\/Zdrava srijeda\/9845620.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/07\/10\/Zdrava srijeda\/9845618.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/07\/10\/Zdrava srijeda\/9427104.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/07\/10\/Zdrava srijeda\/9051852.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/07\/10\/Zdrava srijeda\/9647726.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1631"},{"size0":"1920x2941"},{"size0":"1920x1187"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x1281"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 267 [name] => Ljepota [alias] => ljepota [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7585454 Threads: 3 Questions: 1614052007 Slow queries: 4791035 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110864175 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 60 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/ljepota ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [parent] => 260 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) ) [link] => /mozaik/ljepota/laser-je-skup-estetski-zahvati-bolni-i-nepotrebni-poznata-splitska-dermatologinja-otkrila-nam-je-39-sveta-pravila-39-njege-koze-evo-kako-zadrzati-mladahan-izgled-555553 [printLink] => /mozaik/ljepota/laser-je-skup-estetski-zahvati-bolni-i-nepotrebni-poznata-splitska-dermatologinja-otkrila-nam-je-39-sveta-pravila-39-njege-koze-evo-kako-zadrzati-mladahan-izgled-555553?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 216557 [name] => piling [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => piling [link] => /tag/piling ) [1] => stdClass Object ( [id] => 380153 [name] => Neira Puizina Ivić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => neira-puizina-ivic [link] => /tag/neira-puizina-ivic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 389862 [name] => kreme [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kreme [link] => /tag/kreme ) [3] => stdClass Object ( [id] => 400044 [name] => kozmetologija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kozmetologija [link] => /tag/kozmetologija ) [4] => stdClass Object ( [id] => 423200 [name] => koža [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => koza [link] => /tag/koza ) [5] => stdClass Object ( [id] => 400046 [name] => njega [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => njega [link] => /tag/njega ) [6] => stdClass Object ( [id] => 400047 [name] => facelifting [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => facelifting [link] => /tag/facelifting ) [7] => stdClass Object ( [id] => 464741 [name] => starenje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => starenje [link] => /tag/starenje ) [8] => stdClass Object ( [id] => 400049 [name] => sunce [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sunce [link] => /tag/sunce ) [9] => stdClass Object ( [id] => 400050 [name] => životna dob [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zivotna-dob [link] => /tag/zivotna-dob ) [10] => stdClass Object ( [id] => 400051 [name] => godine [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => godine [link] => /tag/godine ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Novosti iz kozmetologije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Laser je skup, estetski zahvati bolni i nepotrebni: poznata splitska dermatologinja otkrila nam je 'sveta pravila' njege kože, evo kako zadržati mlađahan izgled [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3141 [name] => Javorka Luetić [username] => javorka-lueti [email] => javorka-lueti@sd.hr [password] => $2y$10$5nG3SklVzKARcZKbSEUQleN1B7rr3pudihHhhdwQReXNy8GUMmWNa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/javorka-luetic-3141 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1659 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f4e74d567055c008abcb8309219045e8?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/07/10/Zdrava srijeda/9845620.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/07/10/Zdrava srijeda/9845620.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/07/10/Zdrava srijeda/9845618.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/07/10/Zdrava srijeda/9427104.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/07/10/Zdrava srijeda/9051852.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/07/10/Zdrava srijeda/9647726.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Starenje kože je postupni proces koji se ne može zaustaviti, ali se može usporiti i olakšati prerano oštećenoj koži daljne pogoršanje. To se može postići prehranom bogatom voćem, povrćem, vlaknima, a siromašnom alkoholom i mastima. Preporuka je da se pije puno vode, oko 2 litre na dan i izbjegava pušenje, zagađenja i stresan način života uz primjerenu fizičku aktivnost.

Uz to, nužna je svakodnevna adekvatna njega kože koja se višestruko isplati, jer ne zaboravimo da se koža katkada u literaturi uspoređuje sa slonom koji dugo pamti što joj je naneseno i onda vrati nakon niza godina kada se najmanje nadamo. Ovo je najkraće rečeno zaključak 13. svjetskog kongresa kozmetologije u Dubrovniku na kojem su se nedavno okupili najugledniji stručnjaci s ovog područja i iznijeli najnovije spoznaje.

Na važne rizične čimbenike koju sudjeluju u procesu starenja upozorila nas je prof. dr. Neira Puizina Ivić, dermatologinja splitskog KBC-a, koja je i sama bila sudionica kongresa.

- Svi organi u tijelu postupno stare, ali ni za jedan drugi organ nije poduzeto toliko projekata u istraživanju starenja i mogućnosti da se koža pomladi. Razlog je tomu što je koža kao najveći organ u tijelu ipak najviše izložena socijalnom kontaktu, mogućnostima ostvarivanja poznanstava i konačno privlačenja partnera.

U posljednje vrijeme pojava vanjskih znakova starenja kao npr. boranje kože i sijeda kosa u nekim zemljama su poprimili takve razmjere da su starije osobe mogli bismo reći socijalno stigmatizirane. Imperativ "biti mlad i ostati lijep", odnosno "mlado je lijepo" donosi određenim industrijama golemi profit, a običnom potrošaču koji guta reklamne tekstove čini se da su promjene koje donosi starost nešto neprihvatljivo. Stoga se katkada određene skupine žena, ali sve više muškaraca, podvrgavaju estetskim zahvatima koji nekada u konačnici imaju za rezultat groteskni i neprirodni izgled i mimiku lica.

- Koža je najveći organ u tijelu i sastoji se od milijuna i milijuna stanica koje se same obnavljaju. Pokrovni sloj koji se zove epidermis obnavlja se svakih 3-4 tjedna. On sadrži stanice koje leže kao crjepovi na krovu i tako onemogućavaju gubitak vode i služi kao dobra zaštita od štetnog djelovanja iz okoliša. Sloj ovog pokrova vezan uz podlogu proizvodi pigment koji se sastoji od sitnih zrnaca koji reflektiraju dio štetnih sunčanih zraka.

Što nam je nasljeđem dana mogućnost jačeg tamnjenja, to smo bolje zaštićeni od štetnog djelovanja sunčanih zraka iz okoliša. Ispod pokrovnog sloja nalazimo podlogu koju zovemo dermis u kojemu se nalaze krvne žile, živci, mišići, masno, vezivno i elastično tkivo te vrlo važna međustanična tvar nalik na želatinu koja daje napetost koži koja se očituje u razlici izgleda mlade i stare kože podsjeća dermatologinja.

Plavo svjetlo ubrzava starenje

- Koliko UV svjetlo djeluje u procesu starenja kože, možemo se uvjeriti kada u starije osobe usporedimo kožu lica, vrata i dlanova sa kožom primjerice trbuha koja je skoro uvijek zaštićena od djelovanja sunčanih zraka. Sunce je sa svojim UV spektrom te spektrom vidljivog svjetla i toplinskih valova vrlo važan i odgovoran za starenje kože.

Vidljivi spektar se posljednjih desetljeća proučava i to sve boje od ljubičaste s jedne strane spektra do crvene s druge strane spektra. (Najkraću valnu duljinu imaju ljubičasta i plava svjetlost, a najdulju crvena svjetlost, op. a.) Uočeno je da primjerice plava boja izaziva promjene na stanicama i ubrzava njihovu diferencijaciju te izaziva pigmentaciju koja dulje traje nego ona izazvana UVA svjetlom, kaže dr. Puizina Ivić. S druge strane, crveno svjetlo nema tih karakteristika i moglo bi se reći da umiruje kožu. Inače vidljivi spektar kao i onaj toplinski smanjuju stvaranje veziva, dovode do pojave slobodnih radikala i ubrzavaju starenje kože. Važno je naglasiti da one djeluju stalno i da sve to rade u svojim fiziološkim dozama.

Stoga bi suvremene kreme za zaštitu trebale imati pored UVA i UVB zaštite, zaštitu od vidljivog spektra. Svi se ovi učinci mogu donekle dokinuti svakodnevnom upotrebom antioksidansa, ali samo za lokalnu primjenu, dakle u obliku krema i seruma kojima se nadoknađuje gubitak izazvan zagađivačima i kemijskim reakcijama izazvanim UV svijetlom.

Antioksidansi i zagađivači

Uzimanje antioksidansa na usta se ne preporuča, nego samo u slučaju da je osoba starije dobi i da ne može uzimati voće i povrće na usta. Naime, opaženo je da osobe koje su pušači i duže vremena uzimaju beta-karoten i derivate A vitamina u obliku suplemenata, imaju veću učestalost karcinoma pluća. Dakle, preporučene su svježe namirnice koje nisu tretirane pesticidima. Stavljanje antioksidansa na kožu može donekle ublažiti negativno djelovanje niskog ozona koji se zbog kemijske reakcije pojavljuje kao rezultat međudjelovanja UV svjetla i ispušnih plinova iz automobila.

Inače, se za zagađivače iz okoline tvrdi da nam smanjuju životni vijek i uvelike utječu na pojavu bolesti. S druge strane hladnoća primjerice i niska temperatura nemaju nikakvog učinka na starenje kože. No, koža i stanice su se evolucijski opremile određenim „alatima“ koji prepoznaju vanjske otrove te aktiviraju sposobnost stanica da ih uništi ili neutralizira. Ako su ti alati djelotvorni, to će nam stanica dulje biti „zdrava“, tvrdi dr. Puizina Ivić.

Zavisno o dobi i opsegu oštećenja kože lica postoje četiri skupine i prema njima su stručnjaci za kozmetiku predložili i način njege.

Lice osobe između 20. i 30. godine nema bora, nema promjena pigmentacije i praktički mu ne treba šminkanje u cilju prikrivanja nedostataka. U ovoj životnoj dobi nije potrebno posebno poduzimanje tretmana osim hidratantnih krema danju i eventualno krema sa nižim postotkom glikolne kiseline tijekom noći.

U dobi između 30 i 40. godine pojavljuju se prve bore kao posljedica mimike lica ili navika pri spavanju. Katkada se vide promjene u boji i početne keratoze. U ovom razdoblju potrebna je blaga šminka za prikrivanje nedostataka, a pored hidratacije kože danju, preporuča se noćna krema bogata glikolnim kiselinama i derivatima A i C vitamina ili drugim antioksidansima ili koencimom (npr. Q10).

U ovoj se dobi mogu započeti raditi vrlo površni pilinzi tijekom jesenjih ili zimskih mjeseci uz napomenu da je obavezna zaštita od sunca. Nazivaju ih pilinzima koji se rade za vrijeme stanke za ručak, budući obično ne ostavljaju nekih posebnih tragova osim finije teksture kože. Današnje kozmetičke kuće u svim dnevnim kremama imaju uvijek dodan zaštitni faktor protiv ultraljubičastih zraka.

Koža između 50. i 60. godine ima vidljive promjene pigmentacije, keratoze te bore u mirovanju. Šminka mora biti jača, ali vrlo kvalitetna, jer u protivnom može naglasiti bore. Danju su obavezne hidratantne kreme ili lagane masnije kreme sa dodacima A i C vitamina, a noću hranjive kreme sa dodatkom veće koncentracije glikolne kiseline ili sa dodacima izoflavona odnosno biljnih estrogena.

Noćne kreme imaju zadatak intenzivnije vlažiti kožu i ne dopustiti da se koža suši te se u tu svrhu dodaju različita biljna ulja (badem, jojoba...) uz dodatak malo voska ili silikona zbog postizanja toga učinka. Ovdje se također preporučaju pilinzi i to oni površni ili srednje duboki ovisno o tipu oštećenje i tipu kože. Moguća su i blage dermabrazije kristalima u kombinaciji s pilingom glikolne kiseline.

Koža od 60. godine pa nadalje već ima razvijene keratoze i mjestimične promjene pigmentacije kao i izražene bore kako mimičke tako i one koje nastaju kao posljedica spavanja. Za prikrivanje ovih promjena potrebna je izrazito jaka šminka. U tretmanu ove kože potrebna je dnevna ishrana masnijim kremama koje zadržavaju vlagu te sadrže izoflavone ili eventualno derivate A i C vitamin uz glikolnu kiselinu.

Ovdje se mogu raditi srednje duboki i duboki pilinzi, ali praktički uvijek u bolničkim uvjetima i pod strogom kontrolom zdravstvenog osoblja. Uporaba LASER-a i estetske kirurgije nije svemoćna. LASER je skup, učinak je ograničen kao i estetske kirurgije te postupke nakon određenog razdoblja valja ponavljati.

Od komplikacija ovih zahvata treba izdvojiti upalne promjene, pojavu infekcije virusom herpes simpleksa, pojava zaostale tamnije pigmentacije ili ožiljaka, kao i vidljiva razlika novih dijelova kože nakon cijeljenja rana u dubokom pilingu.


Bjelkinje sklonije borama

Žene bijele kože imaju više problema s borama u donjem dijelu lica i brže se boraju i stare nego Azijatkinje, odnosno žene žute rase. Točnije kod žena žute rase pojava bora odgađa se za deset godina. No, Azijatkinje imaju više problema s pojačanom pigmetacijom, u usporedbi sa bjelkinjama i njihova je koža osjetljivja, jer je tanja nego u žena bijele kože.


Šest opasnih zagađivača

Američka agencija za zaštitu okoliša dijeli zagađivače u 6 kategorija: olovo, ugljikov monoksid, sumporni dioksid, dušični dioksid, niski ozon i čestice koje nastaju izgaranjem fosilnih goriva. Svi oni, a naročito posljednje dvije djeluju na pojačano oslobađanje tzv. slobodnih radikala koji oštećuju tkivo. Pored navedenih tvari veliku ulogu ima i nepravilna ishrana odnosno ishrana bogata rafiniranim šećerima. Šećeri unešeni hranom vezuju se za vezivno tkivo te ono postaje kruće i gubi svoju elastičnosti i podatnost. Te se promjene viđaju naročito nakon 35.g. i jače su nakon djelovanja UV svjetla.


Derivati vitamina A najbolji prirodni piling

Pred oko 20-ak godina uočeno je blagotvorno djelovanje derivata A vitamina na kožu koja stari i to tako da stvarno dolazi do pojave pomlađivanja što se vidi po nalaženju veziva koje se viđa u mlađih osoba, pojavi novih kapilara kao i po glađenju manjih bora. No, uzgredno djelovanje ovih krema u terapijskim koncentracijama je pojava crvenila i blage iritacije kože te moguća osjetljivost na sunčevo svjetlo. Takve kreme su najbolji i najprirodniji piling, ako nema neželjenih nuspojava.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>





[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/ljepota/laser-je-skup-estetski-zahvati-bolni-i-nepotrebni-poznata-splitska-dermatologinja-otkrila-nam-je-39-sveta-pravila-39-njege-koze-evo-kako-zadrzati-mladahan-izgled-555553 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8d58898ba39ee3c48e9f434baefbfc427fcd6f3d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Laser+je+skup%2C+estetski+zahvati+bolni+i+nepotrebni%3A+poznata+splitska+dermatologinja+otkrila+nam+je+%26%23039%3Bsveta+pravila%26%23039%3B+njege+ko%C5%BEe%2C+evo+kako+zadr%C5%BEati+mla%C4%91ahan+izgled&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fljepota%2Flaser-je-skup-estetski-zahvati-bolni-i-nepotrebni-poznata-splitska-dermatologinja-otkrila-nam-je-39-sveta-pravila-39-njege-koze-evo-kako-zadrzati-mladahan-izgled-555553 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fljepota%2Flaser-je-skup-estetski-zahvati-bolni-i-nepotrebni-poznata-splitska-dermatologinja-otkrila-nam-je-39-sveta-pravila-39-njege-koze-evo-kako-zadrzati-mladahan-izgled-555553 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Novosti iz kozmetologije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
LjepotaNovosti iz kozmetologije

Laser je skup, estetski zahvati bolni i nepotrebni: poznata splitska dermatologinja otkrila nam je 'sveta pravila' njege kože, evo kako zadržati mlađahan izgled

11. srpnja 2018. - 10:02

Starenje kože je postupni proces koji se ne može zaustaviti, ali se može usporiti i olakšati prerano oštećenoj koži daljne pogoršanje. To se može postići prehranom bogatom voćem, povrćem, vlaknima, a siromašnom alkoholom i mastima. Preporuka je da se pije puno vode, oko 2 litre na dan i izbjegava pušenje, zagađenja i stresan način života uz primjerenu fizičku aktivnost.

Uz to, nužna je svakodnevna adekvatna njega kože koja se višestruko isplati, jer ne zaboravimo da se koža katkada u literaturi uspoređuje sa slonom koji dugo pamti što joj je naneseno i onda vrati nakon niza godina kada se najmanje nadamo. Ovo je najkraće rečeno zaključak 13. svjetskog kongresa kozmetologije u Dubrovniku na kojem su se nedavno okupili najugledniji stručnjaci s ovog područja i iznijeli na...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 04:54