stdClass Object ( [id] => 282061 [title] => Muče vas akne? Evo kako ih zauvijek pobijediti [alias] => muce-vas-akne-evo-kako-ih-zauvijek-pobijediti [catid] => 267 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Akne su gotovo neizbježan problem tinejdžerske dobi, a nekim su mladim ljudima doslovno noćna mora jer, uza sve što poduzimaju, ne mogu ih se osloboditi.

O tome koliko glavobolje ova neestetska napast uzrokuje, najbolje govori podatak da se akne javljaju kod 70 do 80 posto osoba u dobi od 11 do 25 godina, dakle baš kada žele izgledati najljepše.

Za sve njih postoje i neke dobre vijesti i načini koji mogu pomoći, osim što se za borbu s aknama trebaju naoružati strpljenjem i upornošću.

Blagotvorno svjetlo

– Činjenica je da se tijekom ljeta većina akni smiruje jer sunčevo svjetlo blagotvorno utječe na tijek bolesti. Upale su blaže, da bi se početkom jeseni ponovno razbuktale, što se obično vezuje uz pojavu stresa vezanog uz školu ili fakultet. No, to je samo djelomična istina – kaže prof. dr. sc. Neira Puizina-Ivić, voditeljica Katedre za dermatovenerologiju na Medicinskom fakultetu u Splitu i dugogodišnja supspecijalistica dermatološke onkologije u KBC-u Split.

Jedna od metoda liječenja akni je i liječenje svjetlom, i to plavim svjetlom, jer te valne duljine djeluju na uzročnike akni tako da izazivaju njihovo iskorjenjivanje i istodobno smanjuju upalu. Prigodom odabira krema za zaštitu od UV svjetla, treba dati prednost preparatima u obliku gela ili fluida koji neće mastiti kožu.

Danas postoje kreme koje su tonirane, kao i puderi, i sadrže tvari koje dokidaju sjaj, odnosno matiraju kožu. Tijekom ljeta, u fazama poboljšanja, preporuča se primjena adekvatnih sredstava za pranje te krema koje se mogu nabaviti u ljekarnama, a cilj im je spriječiti upale, a time i posljedične pigmentacije i ožiljke, te smanjiti lučenja masnoće i dovesti ih u prave omjere.

Stoga su idealne za upotrebu tijekom ljeta kao terapija održavanja, ističe doktorica. Napominje i da se atopijski dermatitis i psorijaza također povlače u većine bolesnika tijekom ljeta, pa stoga savjetuje da ovo godišnje doba dobro iskoristite i što manje trošite za svakodnevno liječenje.

Muški hormoni

Zašto uopće nastaju akne, podsjetila je dr. Puizina-Ivić:

– Riječ je o vrlo čestoj kroničnoj bolesti područja vezanog uz dlaku i njezine privjeske – lojnice. Akne se mogu pojaviti u bilo kojoj dobi, ali najčešće se to događa u vrijeme puberteta, češće su u osoba bijele i crne rase nego u onih žute. To je dinamičan proces koji se očituje pojavom komedona, malenih čvorova i nakupina gnojnih čvorića na dijelovima tijela koja imaju jako puno lojnica – lice, prsi i gornji dio leđa.

Na tim mjestima je i velik broj tzv. receptora za hormone, pa se zato akne i pojavljuju početkom puberteta. Čak se 80 posto osoba u doba adolescencije suoči s aknama, u 8 do 10 posto slučajeva javljaju se nakon 25 godine, a kod pet posto žena i jedan posto muškaraca pojave se nakon puberteta ili ostanu – otkriva dermatologinja.

Početak akni, kaže ona, zapravo se veže uz pretpubertet, razdoblje kada nadbubrežna žlijezda počinje lučiti muške hormone, u djevojčica je to od 9. do 10. godine, a u dječaka između 12. i 13. godine. U tom razoblju akne su obično na čelu, nosu i bradi, a kako dijete sazrijeva, pomiču se postranično.

Nakon puberteta, akne su pretežno na bradi i uz rubove čeljusti, na mjestima na kojima inače raste brada u muškaraca. Ta su mjesta inače i najosjetljivija što se tiče utjecaja muških hormona.

Očito je da je u nastanku akni najvažnija prisutnost muških hormona, tzv. androgena, koji su odgovorni i za promjenu omjera masti i masnih kiselina na našoj koži, koji je različit u vrijeme djetinjstva, puberteta i u odrasloj dobi. Naime, neke od tih masnih kiselina uzrokuju iritaciju i upalu, što za rezultat ima zatvaranje izvodnog kanala lojnice koji se očituje pojavom komedona.

Pojava i kod beba

– Gnojni čvorići mogu biti otvoreni, izgledom tamnosivi do crni i mogu se istisnuti, ili zatvoreni u obliku sitnih cisti koje se ne mogu istisnuti. Kako masnoća ne može normalno izlaziti na površinu, u tom se okolišu razvijaju različite bakterije koje uzrokuju upalu koja se očituje crvenilom i oticanjem u okolini komedona.

Pri tome je vrlo važna jedna vrsta bakterija koja boravi u masnoći te za svoj rast i razvoj ne treba zrak, pa se nalazi duboko u izvodnom kanalu dlake – objašnjava dr. Puizina-Ivić, te dodaje kako se lučenje masnoće dramatično povećava tijekom puberteta i adolescencije, ali i tijekom stresa.

Kao kuriozitet ističe i podatak da se u rijetkim slučajevima akne pojavljuju i kod novorođenčadi zbog djelovanja majčinih hormona na kožu, a često su onda znak da će to dijete imati problema u vidu težih akni u pubertetu.

javorka luetić, foto: shutterstock

Tipovi i liječenje

Upala određuje koji će tip akne netko imati. Blaga forma akne je ona koja se očituje samo pojavom blagog lučenja masnoće i posljedičnom pojavom komedona. Srednje jaka forma se očituje pojavom čvorića i dublje smještenom upalom u koži, dok se teška forma očituje pojavom cista i jakom upalom s posljedičnim ožiljcima. Najteže forme su one koje prate ciste na licu i leđima.

U terapiji blage forme akni koristimo derivate A vitamina tijekom noći, a danju antibiotik u kremi tijekom jednog do dva tjedna. Nakon dva tjedna se proporučuju kreme (benzoil peroksid) koje djeluju na iskorjenjivanje bakterija koje žive duboko u dlačnoj ovojnici. One nakon nanošenja na lice mijenjaju svoju kemijsku strukturu i dovode do oslobađanja kisika što za rezultat ima ugibanje i smanjivanje broja bakterija koje za život ne koriste kisik. Ova je kombinacija lijekova temeljna terapija svih oblika akni.

U težim oblicima se postojećoj terapiji dodaju antibiotici širokog spektra u trajanju od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci. Njihov se učinak uoči nakon otprilike tri tjedna terapije. U žena se mogu u slučaju hormonskih poremećaja davati hormonska terapija, i to u vidu kontracepcije koja svoj učinak pokaže za oko tri mjeseca.

U svakom slučaju, potrebna je prethodna obrada i vađenje krvi u određene dane ciklusa te potom, u suradnji s ginekologom, odlučiti se o davanju hormonske terapije. Bilo bi dobro da se prethodno učini i obrada radi isključivanja sklonosti zgrušavanju krvi.

U najtežim oblicima akni, daju se derivati A vitamina u obliku kapsula koje djeluju na najviše uzročnika, od čega je najvažnije smanjenje lučenje loja i volumena lojnica, a zatim i čitav slijed neugodnih događanja na koži – iritacija, pojava komedona, nakupljanje bakterija, upala...
Pranje ne pomaže

Učestalo pranje neće spriječiti pojavu akni, naprotiv, može izazvati iritaciju i pogoršati ih. Preporuča se pranje mlakom vodom s preparatima i gelovima koji su namijenjeni za liječenje akni. Oni istodobno uklanjaju višak masnoće, a nekada i smanjuju lučenje, što je bitna stavka u liječenju.
Mlijeko pogoršava

Akne nisu uzrokovane nepravilnom prehranom. Danas se jedino zna da veća količina mlijeka i mliječnih proizvoda može pogoršavati akne, jer se u njima nalaze određene tvari i hormoni koji pogoduju nastanku akni. Stanje mogu pogoršati stres, hormonski poremećaj ili uzimanje hormona, a važno je i naslijeđe.




[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => problematična koža [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-08-04 14:12:31 [created_by] => 33 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-08-07 13:19:50 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-08-07 09:44:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 12684 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 267 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 0 [menu-meta_description] => Najnovija saznanja i savjeti za ljepotu. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Ljepota [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2015/08/04/akne00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "770x480" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 267 [name] => Ljepota [alias] => ljepota [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14915808 Threads: 5 Questions: 3142073441 Slow queries: 7005881 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234811743 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/ljepota ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [parent] => 260 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) ) [link] => /mozaik/ljepota/muce-vas-akne-evo-kako-ih-zauvijek-pobijediti-282061 [printLink] => /mozaik/ljepota/muce-vas-akne-evo-kako-ih-zauvijek-pobijediti-282061?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 223000 [name] => akne [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => akne [link] => /tag/akne ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => problematična koža [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Muče vas akne? Evo kako ih zauvijek pobijediti [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-00-27-44-33 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/08/04/akne00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/08/04/akne00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Akne su gotovo neizbježan problem tinejdžerske dobi, a nekim su mladim ljudima doslovno noćna mora jer, uza sve što poduzimaju, ne mogu ih se osloboditi.

O tome koliko glavobolje ova neestetska napast uzrokuje, najbolje govori podatak da se akne javljaju kod 70 do 80 posto osoba u dobi od 11 do 25 godina, dakle baš kada žele izgledati najljepše.

Za sve njih postoje i neke dobre vijesti i načini koji mogu pomoći, osim što se za borbu s aknama trebaju naoružati strpljenjem i upornošću.

Blagotvorno svjetlo

– Činjenica je da se tijekom ljeta većina akni smiruje jer sunčevo svjetlo blagotvorno utječe na tijek bolesti. Upale su blaže, da bi se početkom jeseni ponovno razbuktale, što se obično vezuje uz pojavu stresa vezanog uz školu ili fakultet. No, to je samo djelomična istina – kaže prof. dr. sc. Neira Puizina-Ivić, voditeljica Katedre za dermatovenerologiju na Medicinskom fakultetu u Splitu i dugogodišnja supspecijalistica dermatološke onkologije u KBC-u Split.

Jedna od metoda liječenja akni je i liječenje svjetlom, i to plavim svjetlom, jer te valne duljine djeluju na uzročnike akni tako da izazivaju njihovo iskorjenjivanje i istodobno smanjuju upalu. Prigodom odabira krema za zaštitu od UV svjetla, treba dati prednost preparatima u obliku gela ili fluida koji neće mastiti kožu.

Danas postoje kreme koje su tonirane, kao i puderi, i sadrže tvari koje dokidaju sjaj, odnosno matiraju kožu. Tijekom ljeta, u fazama poboljšanja, preporuča se primjena adekvatnih sredstava za pranje te krema koje se mogu nabaviti u ljekarnama, a cilj im je spriječiti upale, a time i posljedične pigmentacije i ožiljke, te smanjiti lučenja masnoće i dovesti ih u prave omjere.

Stoga su idealne za upotrebu tijekom ljeta kao terapija održavanja, ističe doktorica. Napominje i da se atopijski dermatitis i psorijaza također povlače u većine bolesnika tijekom ljeta, pa stoga savjetuje da ovo godišnje doba dobro iskoristite i što manje trošite za svakodnevno liječenje.

Muški hormoni

Zašto uopće nastaju akne, podsjetila je dr. Puizina-Ivić:

– Riječ je o vrlo čestoj kroničnoj bolesti područja vezanog uz dlaku i njezine privjeske – lojnice. Akne se mogu pojaviti u bilo kojoj dobi, ali najčešće se to događa u vrijeme puberteta, češće su u osoba bijele i crne rase nego u onih žute. To je dinamičan proces koji se očituje pojavom komedona, malenih čvorova i nakupina gnojnih čvorića na dijelovima tijela koja imaju jako puno lojnica – lice, prsi i gornji dio leđa.

Na tim mjestima je i velik broj tzv. receptora za hormone, pa se zato akne i pojavljuju početkom puberteta. Čak se 80 posto osoba u doba adolescencije suoči s aknama, u 8 do 10 posto slučajeva javljaju se nakon 25 godine, a kod pet posto žena i jedan posto muškaraca pojave se nakon puberteta ili ostanu – otkriva dermatologinja.

Početak akni, kaže ona, zapravo se veže uz pretpubertet, razdoblje kada nadbubrežna žlijezda počinje lučiti muške hormone, u djevojčica je to od 9. do 10. godine, a u dječaka između 12. i 13. godine. U tom razoblju akne su obično na čelu, nosu i bradi, a kako dijete sazrijeva, pomiču se postranično.

Nakon puberteta, akne su pretežno na bradi i uz rubove čeljusti, na mjestima na kojima inače raste brada u muškaraca. Ta su mjesta inače i najosjetljivija što se tiče utjecaja muških hormona.

Očito je da je u nastanku akni najvažnija prisutnost muških hormona, tzv. androgena, koji su odgovorni i za promjenu omjera masti i masnih kiselina na našoj koži, koji je različit u vrijeme djetinjstva, puberteta i u odrasloj dobi. Naime, neke od tih masnih kiselina uzrokuju iritaciju i upalu, što za rezultat ima zatvaranje izvodnog kanala lojnice koji se očituje pojavom komedona.

Pojava i kod beba

– Gnojni čvorići mogu biti otvoreni, izgledom tamnosivi do crni i mogu se istisnuti, ili zatvoreni u obliku sitnih cisti koje se ne mogu istisnuti. Kako masnoća ne može normalno izlaziti na površinu, u tom se okolišu razvijaju različite bakterije koje uzrokuju upalu koja se očituje crvenilom i oticanjem u okolini komedona.

Pri tome je vrlo važna jedna vrsta bakterija koja boravi u masnoći te za svoj rast i razvoj ne treba zrak, pa se nalazi duboko u izvodnom kanalu dlake – objašnjava dr. Puizina-Ivić, te dodaje kako se lučenje masnoće dramatično povećava tijekom puberteta i adolescencije, ali i tijekom stresa.

Kao kuriozitet ističe i podatak da se u rijetkim slučajevima akne pojavljuju i kod novorođenčadi zbog djelovanja majčinih hormona na kožu, a često su onda znak da će to dijete imati problema u vidu težih akni u pubertetu.

javorka luetić, foto: shutterstock

Tipovi i liječenje

Upala određuje koji će tip akne netko imati. Blaga forma akne je ona koja se očituje samo pojavom blagog lučenja masnoće i posljedičnom pojavom komedona. Srednje jaka forma se očituje pojavom čvorića i dublje smještenom upalom u koži, dok se teška forma očituje pojavom cista i jakom upalom s posljedičnim ožiljcima. Najteže forme su one koje prate ciste na licu i leđima.

U terapiji blage forme akni koristimo derivate A vitamina tijekom noći, a danju antibiotik u kremi tijekom jednog do dva tjedna. Nakon dva tjedna se proporučuju kreme (benzoil peroksid) koje djeluju na iskorjenjivanje bakterija koje žive duboko u dlačnoj ovojnici. One nakon nanošenja na lice mijenjaju svoju kemijsku strukturu i dovode do oslobađanja kisika što za rezultat ima ugibanje i smanjivanje broja bakterija koje za život ne koriste kisik. Ova je kombinacija lijekova temeljna terapija svih oblika akni.

U težim oblicima se postojećoj terapiji dodaju antibiotici širokog spektra u trajanju od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci. Njihov se učinak uoči nakon otprilike tri tjedna terapije. U žena se mogu u slučaju hormonskih poremećaja davati hormonska terapija, i to u vidu kontracepcije koja svoj učinak pokaže za oko tri mjeseca.

U svakom slučaju, potrebna je prethodna obrada i vađenje krvi u određene dane ciklusa te potom, u suradnji s ginekologom, odlučiti se o davanju hormonske terapije. Bilo bi dobro da se prethodno učini i obrada radi isključivanja sklonosti zgrušavanju krvi.

U najtežim oblicima akni, daju se derivati A vitamina u obliku kapsula koje djeluju na najviše uzročnika, od čega je najvažnije smanjenje lučenje loja i volumena lojnica, a zatim i čitav slijed neugodnih događanja na koži – iritacija, pojava komedona, nakupljanje bakterija, upala...
Pranje ne pomaže

Učestalo pranje neće spriječiti pojavu akni, naprotiv, može izazvati iritaciju i pogoršati ih. Preporuča se pranje mlakom vodom s preparatima i gelovima koji su namijenjeni za liječenje akni. Oni istodobno uklanjaju višak masnoće, a nekada i smanjuju lučenje, što je bitna stavka u liječenju.
Mlijeko pogoršava

Akne nisu uzrokovane nepravilnom prehranom. Danas se jedino zna da veća količina mlijeka i mliječnih proizvoda može pogoršavati akne, jer se u njima nalaze određene tvari i hormoni koji pogoduju nastanku akni. Stanje mogu pogoršati stres, hormonski poremećaj ili uzimanje hormona, a važno je i naslijeđe.




[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/ljepota/muce-vas-akne-evo-kako-ih-zauvijek-pobijediti-282061 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e4219b428365b5bab0c0a227113af5108ed1c31b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Mu%C4%8De+vas+akne%3F+Evo+kako+ih+zauvijek+pobijediti&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fljepota%2Fmuce-vas-akne-evo-kako-ih-zauvijek-pobijediti-282061 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fljepota%2Fmuce-vas-akne-evo-kako-ih-zauvijek-pobijediti-282061 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => problematična koža [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Ljepotaproblematična koža

Muče vas akne? Evo kako ih zauvijek pobijediti

Piše PSD.
7. kolovoza 2015. - 11:44
Akne su gotovo neizbježan problem tinejdžerske dobi, a nekim su mladim ljudima doslovno noćna mora jer, uza sve što poduzimaju, ne mogu ih se osloboditi.

O tome koliko glavobolje ova neestetska napast uzrokuje, najbolje govori podatak da se akne javljaju kod 70 do 80 posto osoba u dobi od 11 do 25 godina, dakle baš kada žele izgledati najljepše.

Za sve njih postoje i neke dobre vijesti i načini koji mogu pomoći, osim što se za borbu s aknama trebaju naoružati strpljenjem i upornošću.

Blagotvorno svjetlo

– Činjenica je da se tijekom ljeta većina akni smiruje jer sunčevo svjetlo blagotvorno utječe na tijek bolesti. Upale su blaže, da bi se početkom jeseni ponovno razbuktale, što se obično vezuje uz pojavu stresa vezanog uz školu ili fakultet. No, to je samo djelomična istina – ...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 02:27