stdClass Object ( [id] => 533766 [title] => Komentator dodjele Nenad Korkut otkriva koga jedva čeka vidjeti na crvenom tepihu i poručuje: Oscar je i najvažniji modni događaj! [alias] => komentator-dodjele-nenad-korkut-otkriva-koga-jedva-ceka-vidjeti-na-crvenom-tepihu-i-porucuje-oscar-je-i-najvazniji-modni-dogadaj [catid] => 266 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Deseti put zaredom modni kritičar Nenad Korkut nalazi se u ulozi komentatora dodjele Oscara u HTV-ovu prijenosu uživo u noći s nedjelje na ponedjeljak. Korkut je stalni dio suvoditeljskog tima posebne TV emisije zajedno s kritičarom Boškom Piculom, a filmsko društvo ove im godine pravi ravnatelj HAVC-a i povjesničar filma Daniel Rafaelić.

Modni kritičar je sad već postao HTV-ov zaštitni znak prenošenja i praćenja oskarovske ceremonije. Iz godine u godinu slušamo njegove elokventne komentare u kojima se dotiče modnog aspekta Oscara, ali i filmskog, pa i društveno-političkog. Osim što je modni kritičar, Korkut je i strastveni filmofil te veliki poznavatelj filmske industrije. Samo letimičan pogled na njegovu Facebook stranicu i statuse sugerira koliko mu filmovi i filmaši znače u životu.

– S filmom sam bio inficiran od najranijeg djetinjstva. Majka mi je cijeli radni vijek provela u laboratoriju Jadran filma, tako da sam se često kao dijete igrao u montažama i sobama za projekcije. U srednjoj školi sam otkrio "Kinoteku" koja mi je bila odmah iza ugla 5. gimnazije u Klaićevoj koju sam pohađao. Svijet koji sam otkrivao kroz filmove Bergmana, Tarkovskog, Fellinija, Antonionia, De Sice, Viscontija, Bunuela, Kurosawe, Ozua i mnogih drugih, u potpunosti me očarao. Ljubav prema filmu razvila se i prije ljubavi prema modi koja se desila nešto kasnije, tijekom studija – otkriva Korkut.


Vječna relevantnost

Koliko se kinematografija i dodjela Oscara promijenila od razdoblja kad ste ih pratili kao gledatelj-filmofil do 2005. i vašeg prvog javnog komentiranja?

– Dosta se toga promijenilo. Iako mi je Oscar bio uvijek zanimljiv jer objedinjuje moje dvije velike ljubavi – film i modu, više su me zanimali i inspirirali filmovi prikazivani u Cannesu, Veneciji i Berlinu, nego oni koji su dobivali Oscare. Oscar me više intrigirao kao veliki medijski spektakl. Svjedoci smo koliko se i sama ceremonija promijenila unazad 20-ak godina. Crveni tepih postao je podjednako bitan kao i sama dodjela nagrada, tako da je Oscar ujedno najbitniji modni, a ne samo filmski "event" u industriji zabave. Modni kreatori i velike modne kuće postali su svjesni da izgovoreno ime nekog brenda na oskarovskom crvenom tepihu komercijalno znači puno više od reklamnih kampanja.

A od 2005. do danas?

– Možda se nekome neće činiti da je došlo do promjena, ali sjetite se kako se Američka akademija prije desetak godina nije usudila nagraditi jedan veliki film, "Planinu Brokeback", zbog kontroverznog gay sižea, te je najvažnijeg Oscara dala potpuno irelevantnom filmu "Fatalna nesreća", da bi prošle godine jedan mali, sjajni film "Moonlight", bez obzira na svoju gay temu, uspio pobijediti puno jaču konkurenciju, velikog favorita i istinski važan film "La La Land". Dakle, Oscar više nije u strahu od LGBT sadržaja. Također, afroamerički glumci unatrag desetak godina redovito su u konkurenciji za nagrade, a često ih i dobivaju, što se ranije samo iznimno događalo, zbog čega su Oscare optuživali za rasizam. Stvari se ipak mijenjaju na bolje.

Neki govore da je Oscar izgubio donedavnu relevantnost, no sudeći po vašim objavama na Facebooku, vi se baš ne biste s time složili?

– Već godinama slušamo kako je filmska industrija u krizi, no nikada to nisam čuo od filmofila. Meni je dovoljno da se svake godine snimi dosta filmova koji me zaintrigiraju i u kojima uživam, tako da ne vidim nikakvu krizu u kreativnom smislu. Često smo skloni idealizirati prošlost, uvijek nam se čini kako je nekada bilo bolje. Istina je da se na listi mojih favorita i FB zidu većinom nalaze stari filmovi, ali to ne znači da se i danas ne snimaju iznimna djela. Mislim da Oscar nikada neće izgubiti svoju relevantnost, iako ovisi o kvaliteti godišnje produkcije.

Naravno da ona varira, no nakon nešto slabije godine, kao što je to bila dodjela na kojoj je pobijedio "Spotlight", dogodi vam se sjajna prošlogodišnja ceremonija na kojoj se ne možete odlučiti za koji film bi navijali. Bez obzira na kvalitetu nominiranih, Oscar ostaje najveći spektakl filmske industrije i teško da će ga bilo koja nagrada zasjeniti u bliskoj budućnosti.


Bez uplate na kladionici

Kako gledate na aktualne nominente? Čini li vam se da se situacija ipak mijenja u smislu da nominacije dobivaju filmovi koji ih vjerojatno ne bi dobili prije pet ili deset godina, odnosno da je njihov izbor raznolikiji?

– Moram reći kako sam ove godine iznimno zadovoljan kvalitetom odabranih filmova u utrci za najprestižniju nagradu u kategoriji filma godine. Posebno me veseli što je odabir toliko raznovrstan da će, bez obzira na osobne filmske preferencije, svatko moći izabrati svoje favorite. Najbolji primjer je film "Bježi!" koji bi, donedavno, teško bilo očekivati u konkurenciji za glavnu nagradu.

Što mislite u kojem će tonu proteći ovogodišnja ceremonija? Ima li nekog novog političkog predznaka? Očekuje li se da dodjela bude "predvidljiva"?

– S obzirom na trenutnu klimu u Hollywoodu, kojeg je prošle godine obilježio pokret protiv seksualnog zlostavljanja u filmskoj industriji, očekujem da će i na Oscarima biti dosta emotivnih govora na tu temu. Što se tiče kladionica i dobitnika, očekujem pobjede većine favorita, no nadam se i ponekom ugodnom iznenađenju.

Koji su vaši osobni favoriti, a koji realni pobjednici?

– Moji osobni favoriti su "Tri plakata izvan grada" i "Skrivena ljubav". To su filmovi koji su me se najviše dojmili među nominiranima. S obzirom na sve nagrade koje je film "Tri plakata izvan grada" osvojio prije samog Oscara, uključujući najprestižnije, čini se kako on ima realne šanse da bude okrunjen kao film godine, što bi me veselilo. Vrlo svjež film, sjajno napisan i glumljen. Jednu tešku temu kao što je smrt djeteta obrađuje na nesvakidašnje crnohumoran način.

Posebne simpatije su mi ipak na strani filma "Call Me By Your Name", a moram priznati da sam neugodno iznenađen našim prijevodom filma ovako lirskog naziva. Radi se o iznimnom filmu čarobne atmosfere, rekao bih najromantičnijoj ljubavnoj priči ovogodišnjih Oscara. Mladi glumac Timothee Chalamet ostvario je nezaboravnu ulogu. Prelijepe slike ljeta 1983. na sjeveru Italije i muzika Sufjana Stevensa ostat će mi još dugo u pamćenju.

A na koga tipujete od glumaca?

Realno u kategorijama glavnih glumaca imamo izrazite favorite, to su Frances McDormand za "Tri plakata izvan grada" i Gary Oldman za "Prijelomni čas". Oboje su zaslužili Oscare. Što se režije tiče, najveće iznenađenje je što među nominiranima nema Martina McDonagha ("Tri plakata izvan grada"), što širom otvara vrata pobjede Guillermu del Toru za "Oblik vode". Očekujem i dva emotivna trenutaka na ovogodišnjoj dodjeli. Prvi je pobjeda Jamesa Ivoryja za adaptaciju scenarija "Skrivene ljubavi".

Osim što bi to bila nagrada koju je odavno zaslužio za režiju svojih remek-djela "Soba s pogledom", "Howards End" i "Na kraju dana", u slučaju da pobijedi, Ivory će s 90 godina biti najstariji dobitnik Oscara u povijesti. Drugi je u kategoriji najboljeg snimatelja. Naime, Roger Deakins ima čak 14 nepotvrđenih nominacija i mislim da je došlo vrijeme da ga napokon nagrade. Ove godine je favorit za svoj sjajni snimateljski rad na nastavku "Blade Runnera" i od srca mu želim da dobije Oscara.

Jeste li ikad u kladionici stavili novac u svoje favorite?

– Ne. Nisam sklon igrama na sreću.

Hoće li biti uzbuđenja na crvenome tepihu i kakvih?

– Nadam se da su glumice dovoljno crnine pokazale na Zlatnim globusima i BAFTA-i i da ćemo na oskarovskom crvenom tepihu vidjeti raznolikiju ponudu, no to što će koja zvijezda odjenuti teže je ponekad odgonetnuti negoli same dobitnike.

Ako se ne varamo, Nicole Kidman je za vas glumačka ikona stila i uvijek vas dojmi odjevnim kombinacijama. A koja vam od nominiranih žena ima najviše stila?

– I ne samo Kidman, uvijek se veselim na crvenom tepihu vidjeti i Charlize Theron, Tildu Swinton ili Cate Blanchett, no kako one ove godine nisu među nominiranima, nadam se da će ih producenti pozvati kao prezentere. Od nominiranih najviše me zanima kako će se odjenuti Margot Robbie i Saoirise Ronan.

 

 

 

 


Nikad pospan za prijenosa

Maštate li da jednog dana odete na dodjelu Oscara i vidite sav taj modni glamur uživo?

– Ne. Prošlo je vrijeme kada sam maštao o tome. Sada sam posve zadovoljan što sav taj šušur pratim s pristojne udaljenosti u puno mirnijoj atmosferi HTV studija.

Kako vam je izvještavati iz HTV-ova studija? Kako izgleda ta slika budući da vas gledatelji samo slušaju, ne i gledaju? Što ako morate na WC u odsudnom trenutku?

– Upravo činjenica što nismo u kadru daje nam mogućnost da budemo ležerno i udobno odjeveni i smješteni. S izlaskom iz studija nema problema, samo se mora poštivati crveno svjetlo koje dobivamo iz režije. Kad su nam mikrofoni isključeni, slobodno možemo izaći na par minuta protegnuti noge. Ipak se radi o pet-šest sati noćnog rada gdje je koncentracija presudna i nitko od nas ne očekuje da ih provedemo prikovani za stolac.

Koji je recept za održavanje pažnje i budnosti gledatelja?

– Uvijek su u studiju tri komentatora i urednici kod odabira paze da je naš stil komentiranja raznolik kao što je i publika koja nas sluša. Trudimo se nadopunjavati, biti informativni i zanimljivi. Svjesni smo da svi oni koji su dočekali izravni prijenos dodjele Oscara u gluho doba noći vole film, neki i modu, te da imaju svoje mišljenje o svemu viđenom. Mi ih diskretno pokušavamo razonoditi nekim dodatnim sitnicama o filmovima i glumcima kako bi lakše dočekali ono što ih najviše zanima.

A vaše iskustvo? Pijete li kavu? Počne li vam se spavati? Pada li koncentracija ili radi adrenalin cijelu noć?

– Uvijek ponesemo razne osvježavajuće napitke, voće, slatkiše i sendviče. Nikada mi se nije prispavalo tijekom prijenosa. Kao liječnik navikao sam na noćne smjene i rad pod punom koncentracijom bez obzira na doba dana. Ionako kad smo najumorniji, pred jutro, na red dolaze najatraktivnije kategorije pa se adrenalin dodatno poveća.

 


Nadam se da ću doživjeti hrvatski film na Oscarima
Mislite li da će se hrvatski film u dogledno vrijeme naći među nominentima u kategoriji izvan engleskoga govornog područja?
- Iskreno se nadam da ću doživjeti taj dan. Gotovo svake godine se u uži izbor provuku i filmovi iz nekih malih kinematografija, pa ne vidim razloga zašto se to ne bi desilo i Hrvatskoj. Ove godine natječe se film iz Libanona, nedavno su svoje predstavnike u završnici imali Estonija, Jordan, Kolumbija, Mauritanija… zemlje čija filmska tradicija nije ničim superiorna našoj. Možda bi prava osoba za odgovor na ovo pitanje bio moj ovogodišnji sukomentator Danijel Rafaelić, ravnatelj HAVC-a.


Živciram se kad ne pobijede moji favoriti
Zna li vas iživcirati kad Oscara ne dobije netko od vaših favorita ili ste svjesni da uvijek mora biti zakinutih? Imate li neki relativno noviji primjer oskarovske nepravde?
- Itekako se znam živcirati kada ne pobijede moji favoriti, no trudim se u izravnom prijenosu što manje pokazati svoje razočaranje jer sam svjestan da mnogi koji nas slušaju ne dijele moje mišljenje. Najsvježiji primjeri: navijao sam za Michaela Keatona u "Birdmanu" kad je Eddie Redmayne pobijedio za "Teoriju svega". Silno sam želio da Charlotte Rampling dobije Oscara za "45 godina", no pobijedila ju je Brie Larson za "Sobu", a posebno sam bio ljut kada Oscara nije dobio George Miller za režiju "Mad Max: Fury Road", već su nagradili Iñárritua koji je svoju zasluženu nagradu već dobio prethodne godine.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TKO SU VAŠI FAVORITI? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2018-03-01 14:32:42 [created_by] => 3175 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2018-03-04 17:07:35 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2018-03-04 17:02:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2410 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 266 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 0 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta mode. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, moda, ljepota, putovanja, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Moda [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2018\/03\/04\/Teme\/9590268.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/03\/04\/Teme\/9590270.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/03\/04\/Teme\/9590269.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x2880"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 266 [name] => Moda [alias] => moda [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 8 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38759401 Threads: 3 Questions: 7122731384 Slow queries: 3309420 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608993750 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/moda ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [parent] => 260 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) ) [link] => /mozaik/moda/komentator-dodjele-nenad-korkut-otkriva-koga-jedva-ceka-vidjeti-na-crvenom-tepihu-i-porucuje-oscar-je-i-najvazniji-modni-dogadaj-533766 [printLink] => /mozaik/moda/komentator-dodjele-nenad-korkut-otkriva-koga-jedva-ceka-vidjeti-na-crvenom-tepihu-i-porucuje-oscar-je-i-najvazniji-modni-dogadaj-533766?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 372542 [name] => oscar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => oscar [link] => /tag/oscar ) [1] => stdClass Object ( [id] => 373305 [name] => nenad korkut [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nenad-korkut [link] => /tag/nenad-korkut ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TKO SU VAŠI FAVORITI? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Komentator dodjele Nenad Korkut otkriva koga jedva čeka vidjeti na crvenom tepihu i poručuje: Oscar je i najvažniji modni događaj! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3175 [name] => Marko Njegić [username] => marko-njegi [email] => marko-njegi@sd.hr [password] => $2y$10$InymkgzsoQ8yBIABvfFbSu.rpTzqylffc4TDDFaRUJ8zdZUOeS5dS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marko-njegic-3175 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1693 [gender] => m [description] => [image] => 1693.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1693.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/03/04/Teme/9590268.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/03/04/Teme/9590268.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/03/04/Teme/9590270.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/03/04/Teme/9590269.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Deseti put zaredom modni kritičar Nenad Korkut nalazi se u ulozi komentatora dodjele Oscara u HTV-ovu prijenosu uživo u noći s nedjelje na ponedjeljak. Korkut je stalni dio suvoditeljskog tima posebne TV emisije zajedno s kritičarom Boškom Piculom, a filmsko društvo ove im godine pravi ravnatelj HAVC-a i povjesničar filma Daniel Rafaelić.

Modni kritičar je sad već postao HTV-ov zaštitni znak prenošenja i praćenja oskarovske ceremonije. Iz godine u godinu slušamo njegove elokventne komentare u kojima se dotiče modnog aspekta Oscara, ali i filmskog, pa i društveno-političkog. Osim što je modni kritičar, Korkut je i strastveni filmofil te veliki poznavatelj filmske industrije. Samo letimičan pogled na njegovu Facebook stranicu i statuse sugerira koliko mu filmovi i filmaši znače u životu.

– S filmom sam bio inficiran od najranijeg djetinjstva. Majka mi je cijeli radni vijek provela u laboratoriju Jadran filma, tako da sam se često kao dijete igrao u montažama i sobama za projekcije. U srednjoj školi sam otkrio "Kinoteku" koja mi je bila odmah iza ugla 5. gimnazije u Klaićevoj koju sam pohađao. Svijet koji sam otkrivao kroz filmove Bergmana, Tarkovskog, Fellinija, Antonionia, De Sice, Viscontija, Bunuela, Kurosawe, Ozua i mnogih drugih, u potpunosti me očarao. Ljubav prema filmu razvila se i prije ljubavi prema modi koja se desila nešto kasnije, tijekom studija – otkriva Korkut.


Vječna relevantnost

Koliko se kinematografija i dodjela Oscara promijenila od razdoblja kad ste ih pratili kao gledatelj-filmofil do 2005. i vašeg prvog javnog komentiranja?

– Dosta se toga promijenilo. Iako mi je Oscar bio uvijek zanimljiv jer objedinjuje moje dvije velike ljubavi – film i modu, više su me zanimali i inspirirali filmovi prikazivani u Cannesu, Veneciji i Berlinu, nego oni koji su dobivali Oscare. Oscar me više intrigirao kao veliki medijski spektakl. Svjedoci smo koliko se i sama ceremonija promijenila unazad 20-ak godina. Crveni tepih postao je podjednako bitan kao i sama dodjela nagrada, tako da je Oscar ujedno najbitniji modni, a ne samo filmski "event" u industriji zabave. Modni kreatori i velike modne kuće postali su svjesni da izgovoreno ime nekog brenda na oskarovskom crvenom tepihu komercijalno znači puno više od reklamnih kampanja.

A od 2005. do danas?

– Možda se nekome neće činiti da je došlo do promjena, ali sjetite se kako se Američka akademija prije desetak godina nije usudila nagraditi jedan veliki film, "Planinu Brokeback", zbog kontroverznog gay sižea, te je najvažnijeg Oscara dala potpuno irelevantnom filmu "Fatalna nesreća", da bi prošle godine jedan mali, sjajni film "Moonlight", bez obzira na svoju gay temu, uspio pobijediti puno jaču konkurenciju, velikog favorita i istinski važan film "La La Land". Dakle, Oscar više nije u strahu od LGBT sadržaja. Također, afroamerički glumci unatrag desetak godina redovito su u konkurenciji za nagrade, a često ih i dobivaju, što se ranije samo iznimno događalo, zbog čega su Oscare optuživali za rasizam. Stvari se ipak mijenjaju na bolje.

Neki govore da je Oscar izgubio donedavnu relevantnost, no sudeći po vašim objavama na Facebooku, vi se baš ne biste s time složili?

– Već godinama slušamo kako je filmska industrija u krizi, no nikada to nisam čuo od filmofila. Meni je dovoljno da se svake godine snimi dosta filmova koji me zaintrigiraju i u kojima uživam, tako da ne vidim nikakvu krizu u kreativnom smislu. Često smo skloni idealizirati prošlost, uvijek nam se čini kako je nekada bilo bolje. Istina je da se na listi mojih favorita i FB zidu većinom nalaze stari filmovi, ali to ne znači da se i danas ne snimaju iznimna djela. Mislim da Oscar nikada neće izgubiti svoju relevantnost, iako ovisi o kvaliteti godišnje produkcije.

Naravno da ona varira, no nakon nešto slabije godine, kao što je to bila dodjela na kojoj je pobijedio "Spotlight", dogodi vam se sjajna prošlogodišnja ceremonija na kojoj se ne možete odlučiti za koji film bi navijali. Bez obzira na kvalitetu nominiranih, Oscar ostaje najveći spektakl filmske industrije i teško da će ga bilo koja nagrada zasjeniti u bliskoj budućnosti.


Bez uplate na kladionici

Kako gledate na aktualne nominente? Čini li vam se da se situacija ipak mijenja u smislu da nominacije dobivaju filmovi koji ih vjerojatno ne bi dobili prije pet ili deset godina, odnosno da je njihov izbor raznolikiji?

– Moram reći kako sam ove godine iznimno zadovoljan kvalitetom odabranih filmova u utrci za najprestižniju nagradu u kategoriji filma godine. Posebno me veseli što je odabir toliko raznovrstan da će, bez obzira na osobne filmske preferencije, svatko moći izabrati svoje favorite. Najbolji primjer je film "Bježi!" koji bi, donedavno, teško bilo očekivati u konkurenciji za glavnu nagradu.

Što mislite u kojem će tonu proteći ovogodišnja ceremonija? Ima li nekog novog političkog predznaka? Očekuje li se da dodjela bude "predvidljiva"?

– S obzirom na trenutnu klimu u Hollywoodu, kojeg je prošle godine obilježio pokret protiv seksualnog zlostavljanja u filmskoj industriji, očekujem da će i na Oscarima biti dosta emotivnih govora na tu temu. Što se tiče kladionica i dobitnika, očekujem pobjede većine favorita, no nadam se i ponekom ugodnom iznenađenju.

Koji su vaši osobni favoriti, a koji realni pobjednici?

– Moji osobni favoriti su "Tri plakata izvan grada" i "Skrivena ljubav". To su filmovi koji su me se najviše dojmili među nominiranima. S obzirom na sve nagrade koje je film "Tri plakata izvan grada" osvojio prije samog Oscara, uključujući najprestižnije, čini se kako on ima realne šanse da bude okrunjen kao film godine, što bi me veselilo. Vrlo svjež film, sjajno napisan i glumljen. Jednu tešku temu kao što je smrt djeteta obrađuje na nesvakidašnje crnohumoran način.

Posebne simpatije su mi ipak na strani filma "Call Me By Your Name", a moram priznati da sam neugodno iznenađen našim prijevodom filma ovako lirskog naziva. Radi se o iznimnom filmu čarobne atmosfere, rekao bih najromantičnijoj ljubavnoj priči ovogodišnjih Oscara. Mladi glumac Timothee Chalamet ostvario je nezaboravnu ulogu. Prelijepe slike ljeta 1983. na sjeveru Italije i muzika Sufjana Stevensa ostat će mi još dugo u pamćenju.

A na koga tipujete od glumaca?

Realno u kategorijama glavnih glumaca imamo izrazite favorite, to su Frances McDormand za "Tri plakata izvan grada" i Gary Oldman za "Prijelomni čas". Oboje su zaslužili Oscare. Što se režije tiče, najveće iznenađenje je što među nominiranima nema Martina McDonagha ("Tri plakata izvan grada"), što širom otvara vrata pobjede Guillermu del Toru za "Oblik vode". Očekujem i dva emotivna trenutaka na ovogodišnjoj dodjeli. Prvi je pobjeda Jamesa Ivoryja za adaptaciju scenarija "Skrivene ljubavi".

Osim što bi to bila nagrada koju je odavno zaslužio za režiju svojih remek-djela "Soba s pogledom", "Howards End" i "Na kraju dana", u slučaju da pobijedi, Ivory će s 90 godina biti najstariji dobitnik Oscara u povijesti. Drugi je u kategoriji najboljeg snimatelja. Naime, Roger Deakins ima čak 14 nepotvrđenih nominacija i mislim da je došlo vrijeme da ga napokon nagrade. Ove godine je favorit za svoj sjajni snimateljski rad na nastavku "Blade Runnera" i od srca mu želim da dobije Oscara.

Jeste li ikad u kladionici stavili novac u svoje favorite?

– Ne. Nisam sklon igrama na sreću.

Hoće li biti uzbuđenja na crvenome tepihu i kakvih?

– Nadam se da su glumice dovoljno crnine pokazale na Zlatnim globusima i BAFTA-i i da ćemo na oskarovskom crvenom tepihu vidjeti raznolikiju ponudu, no to što će koja zvijezda odjenuti teže je ponekad odgonetnuti negoli same dobitnike.

Ako se ne varamo, Nicole Kidman je za vas glumačka ikona stila i uvijek vas dojmi odjevnim kombinacijama. A koja vam od nominiranih žena ima najviše stila?

– I ne samo Kidman, uvijek se veselim na crvenom tepihu vidjeti i Charlize Theron, Tildu Swinton ili Cate Blanchett, no kako one ove godine nisu među nominiranima, nadam se da će ih producenti pozvati kao prezentere. Od nominiranih najviše me zanima kako će se odjenuti Margot Robbie i Saoirise Ronan.

 

 

 

 


Nikad pospan za prijenosa

Maštate li da jednog dana odete na dodjelu Oscara i vidite sav taj modni glamur uživo?

– Ne. Prošlo je vrijeme kada sam maštao o tome. Sada sam posve zadovoljan što sav taj šušur pratim s pristojne udaljenosti u puno mirnijoj atmosferi HTV studija.

Kako vam je izvještavati iz HTV-ova studija? Kako izgleda ta slika budući da vas gledatelji samo slušaju, ne i gledaju? Što ako morate na WC u odsudnom trenutku?

– Upravo činjenica što nismo u kadru daje nam mogućnost da budemo ležerno i udobno odjeveni i smješteni. S izlaskom iz studija nema problema, samo se mora poštivati crveno svjetlo koje dobivamo iz režije. Kad su nam mikrofoni isključeni, slobodno možemo izaći na par minuta protegnuti noge. Ipak se radi o pet-šest sati noćnog rada gdje je koncentracija presudna i nitko od nas ne očekuje da ih provedemo prikovani za stolac.

Koji je recept za održavanje pažnje i budnosti gledatelja?

– Uvijek su u studiju tri komentatora i urednici kod odabira paze da je naš stil komentiranja raznolik kao što je i publika koja nas sluša. Trudimo se nadopunjavati, biti informativni i zanimljivi. Svjesni smo da svi oni koji su dočekali izravni prijenos dodjele Oscara u gluho doba noći vole film, neki i modu, te da imaju svoje mišljenje o svemu viđenom. Mi ih diskretno pokušavamo razonoditi nekim dodatnim sitnicama o filmovima i glumcima kako bi lakše dočekali ono što ih najviše zanima.

A vaše iskustvo? Pijete li kavu? Počne li vam se spavati? Pada li koncentracija ili radi adrenalin cijelu noć?

– Uvijek ponesemo razne osvježavajuće napitke, voće, slatkiše i sendviče. Nikada mi se nije prispavalo tijekom prijenosa. Kao liječnik navikao sam na noćne smjene i rad pod punom koncentracijom bez obzira na doba dana. Ionako kad smo najumorniji, pred jutro, na red dolaze najatraktivnije kategorije pa se adrenalin dodatno poveća.

 


Nadam se da ću doživjeti hrvatski film na Oscarima
Mislite li da će se hrvatski film u dogledno vrijeme naći među nominentima u kategoriji izvan engleskoga govornog područja?
- Iskreno se nadam da ću doživjeti taj dan. Gotovo svake godine se u uži izbor provuku i filmovi iz nekih malih kinematografija, pa ne vidim razloga zašto se to ne bi desilo i Hrvatskoj. Ove godine natječe se film iz Libanona, nedavno su svoje predstavnike u završnici imali Estonija, Jordan, Kolumbija, Mauritanija… zemlje čija filmska tradicija nije ničim superiorna našoj. Možda bi prava osoba za odgovor na ovo pitanje bio moj ovogodišnji sukomentator Danijel Rafaelić, ravnatelj HAVC-a.


Živciram se kad ne pobijede moji favoriti
Zna li vas iživcirati kad Oscara ne dobije netko od vaših favorita ili ste svjesni da uvijek mora biti zakinutih? Imate li neki relativno noviji primjer oskarovske nepravde?
- Itekako se znam živcirati kada ne pobijede moji favoriti, no trudim se u izravnom prijenosu što manje pokazati svoje razočaranje jer sam svjestan da mnogi koji nas slušaju ne dijele moje mišljenje. Najsvježiji primjeri: navijao sam za Michaela Keatona u "Birdmanu" kad je Eddie Redmayne pobijedio za "Teoriju svega". Silno sam želio da Charlotte Rampling dobije Oscara za "45 godina", no pobijedila ju je Brie Larson za "Sobu", a posebno sam bio ljut kada Oscara nije dobio George Miller za režiju "Mad Max: Fury Road", već su nagradili Iñárritua koji je svoju zasluženu nagradu već dobio prethodne godine.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>



[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/moda/komentator-dodjele-nenad-korkut-otkriva-koga-jedva-ceka-vidjeti-na-crvenom-tepihu-i-porucuje-oscar-je-i-najvazniji-modni-dogadaj-533766 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=890d7e2c62022e66113092a7031e4f154edf001c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Komentator+dodjele+Nenad+Korkut+otkriva+koga+jedva+%C4%8Deka+vidjeti+na+crvenom+tepihu+i+poru%C4%8Duje%3A+Oscar+je+i+najva%C5%BEniji+modni+doga%C4%91aj%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fmoda%2Fkomentator-dodjele-nenad-korkut-otkriva-koga-jedva-ceka-vidjeti-na-crvenom-tepihu-i-porucuje-oscar-je-i-najvazniji-modni-dogadaj-533766 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fmoda%2Fkomentator-dodjele-nenad-korkut-otkriva-koga-jedva-ceka-vidjeti-na-crvenom-tepihu-i-porucuje-oscar-je-i-najvazniji-modni-dogadaj-533766 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TKO SU VAŠI FAVORITI? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
ModaTKO SU VAŠI FAVORITI?

Komentator dodjele Nenad Korkut otkriva koga jedva čeka vidjeti na crvenom tepihu i poručuje: Oscar je i najvažniji modni događaj!

4. ožujka 2018. - 18:02

Deseti put zaredom modni kritičar Nenad Korkut nalazi se u ulozi komentatora dodjele Oscara u HTV-ovu prijenosu uživo u noći s nedjelje na ponedjeljak. Korkut je stalni dio suvoditeljskog tima posebne TV emisije zajedno s kritičarom Boškom Piculom, a filmsko društvo ove im godine pravi ravnatelj HAVC-a i povjesničar filma Daniel Rafaelić.

Modni kritičar je sad već postao HTV-ov zaštitni znak prenošenja i praćenja oskarovske ceremonije. Iz godine u godinu slušamo njegove elokventne komentare u kojima se dotiče modnog aspekta Oscara, ali i filmskog, pa i društveno-političkog. Osim što je modni kritičar, Korkut je i strastveni filmofil te veliki poznavatelj filmske industrije. Samo letimičan pogled na njegovu Facebook stranicu i statuse sugerira koliko mu filmovi i filmaši znače u ž...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 04:02