StoryEditorOCM
Moj apartmanPRAKTIČNI SAVJETI

Koliko puta vas je od smještaja odbila grozna fotografija kreveta? Majstori struke otkrivaju tajne kako slikati apartman

27. travnja 2024. - 23:54

Kako privoljeti gosta da u moru apartmana, kuća za odmor u istom ili sličnom cjenovnom razredu, izabere vaš smještaj? I zašto taj isti gost preferira konkurenciju bez obzira na prednosti koje u odnosu na nju nudite? Pitanja su to iznajmljivača koji su zaboravili najvažniji detalj – fotografiranje.

Tajna privlačnih apartmana krije se u profesionalnoj fotografiji eksterijera i interijera, otkrivaju nam Marija i Hrvoje iz riječkog "Studija Saršon", koji su u svrhu turističkog iznajmljivanja snimili stotine editorijala diljem zemlje. Naveli su nam najveće pogreške koje čine iznajmljivači. Za početak, ako ste odlučili sami fotografirati smještaj, izbjegnite kameru mobitela. Vrijeme je za fotoaparat kakvim se služe profesionalci.

Čisto i bez viška namještaja

– Prvi korak u stvaranju privlačnih fotografija jest uređenje prostora. Urednost, čistoća i estetika ključni su faktori koji će stvoriti pozitivan dojam. Svaki detalj, od namještaja do dekoracija, treba biti pažljivo odabran kako bi prostor došao do izražaja – kažu iz "Studija Saršon", ističući kako su im poseban izazov apartmani od nepunih 20-ak kvadrata.

Prvi je savjet vezan uz generalno čišćenje apartmana. Takav, čist i uredan, na fotografijama izgleda svježe, prostrano i udobno. S ovakvom prezentacijom svaki se gost može zamisliti kako boravi u njemu. Stavka dva: na fotografiji do izražaja više dolazi apartman bez suvišnog namještaja i predmeta. To znači kako ga treba osloboditi od viška sjedalica, komoda, stolića i ormara koji zatvaraju prostor.

– Bitno je da gostima fotografije prenesu samu esenciju uživanja i doživljaja na licu mjesta. Da biste takvo što postigli, na fotografijama je poželjno vidjeti dekoriran prostor s bogato posluženim doručkom, lijepo postavljenim stolom, malo skupljom bocom vina i jagodama – vele Marija i Hrvoje.

Svijetle boje, dupli jastuci...

Jedna od najbitnijih stavki na fotografijama je krevet. Koliko se vas namučilo dok ste ga hvatali u kadar?

– Dočarati udobnost kreveta za nas fotografe je vrlo važna stavka. Zato vlasnicima napominjemo da na njega stave lijepu posteljinu u svijetlim bojama, prekrivač, duple jastuke i pokoji ukrasni jastučić. Kada se to spoji s fino zategnutom i popeglanom posteljinom, tada imate dobitnu kombinaciju.

image

Prezentiranje spavaće sobe mora uključivati i pogled na okućnicu

Studio Saršon/

Osobito je važno i za fotografiranje odabrati sunčani dan. Svakako o tome povedite računa jer po oblačnom vremenu prostor neće doći do izražaja. I neće izgledati lijepo kao kada ga sunce osvijetli – savjetuju.

Bitno je i vrijeme za pripremu. Prostor se ne snima na ho-ruk. Bez obzira hoćete li sami fotografirati apartman ili ste odlučili angažirati profesionalca, odvojite dovoljno vremena za pripremu, kao i za samo fotografiranje.

Svjetlo je presudno

Svjetlo, kutevi snimanja, kompozicija, za njih su to ključni momenti u stvaranju privlačnih fotografija.

– Ljudima koji kreću u renoviranje prostora uvijek obratimo pozornost na njegovu namjenu, primjerice na boju zidova, koja često određuje što jednostavnije održavanje. Apartmani s bijelom ili svijetlom bojom zidova izgledaju otvorenije, veće i svjetlije, a lakše ih je i održavati ako ih gost zagrebe koferom.

Jako su za održavanje zahvalne i perive boje. U slučaju da se sami odlučite za fotografiranje prostora, obratite pozornost na nekoliko detalja. Prvo i najvažnije je svjetlo. Ako fotografirate po sunčanom danu, prostor neće izgledati previše tamno, no i uz to upalite sva rasvjetna tijela kako biste dobili još više svjetlosti. Iz tog razloga koristimo dodatnu rasvjetu kako bi nam prostori izgledali svijetlo, a namještaj kao u prirodi – napominju.

Ulaganje u fotografiranje se isplati

Ako ste se odlučili ipak za fotografiranje mobitelom, svakako ga držite horizontalno i u visini onoga što fotografirate. Ne fokusirajte se na detalje, nego stanite u kut sobe i pokušajte uhvatiti što više od same prostorije. Fokus neka bude na cijeloj prostoriji. Imajte na umu i kako ćete morati napraviti i do četiri kadra kako biste kvalitetno prikazali prostor.

image

Uvijek treba odabrati kut za snimanje iz kojeg će prostorija koju fotografirate odavati prostranost

Studio Saršon/

– Svaki kadar treba pažljivo planirati kako bi se istaknule najbolje karakteristike prostora i stvorila privlačna priča koja će inspirirati potencijalne goste. Ulaganje u kvalitetno fotografiranje apartmana, investiranje je u uspjeh i privlačnost vašeg poslovanja. Upravo su to postulati kojih se i mi sami, kao profesionalni fotografi u iznajmljivačkom sektoru, držimo u našem radu – vele iz "Studija Saršon".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 07:10