stdClass Object ( [id] => 1331472 [title] => Agronom Juretić: Biljke su pod stresom, voćke koje cvatu u jesen ‘zbunjene‘ su i to će nas skupo koštati, a evo zašto... [alias] => agronom-juretic-biljke-su-pod-stresom-vocke-koje-cvatu-u-jesen-zbunjene-su-i-to-ce-nas-skupo-kostati-a-evo-zasto [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Koliko god smo svjesni da klimatske promjene donose i mnoge druge promjene u našim životima, ipak se iznenadimo kad čujemo što o svemu imaju reći stručnjaci, pogotovo kad je riječ o poljoprivredi. Poljoprivreda znači i - prehrana, znači i novo stanje na tržištu, a eventualno i nove cijene, koje nam se po svemu sudeći neće sviđati.

Poremećaj klime najviše osjećaju biljke, a stručnjaci kažu da je sve to najviše pogodilo voće i povrće.

- Voćke koje cvatu ponovno u jesen zbunjene su nestabilnim vremenskim uvjetima, no ova godina je specifična po iznimno kišnom proljeću u vrijeme cvatnje, a kad je kišovito pčele ne izlaze iz košnice. Ne uzmiču samo one, nego i svi drugi kukci oprašivači. Bilo je iznimno puno neplodnih cvjetova. Oni koji su ostali oplođeni su bili krupniji, ali plodova je bilo puno manje. U lipnju dolazi do jedne prirodne pojave koja se zove "lipanjsko opadanje" - tada biljka jednostavno odbacuje višak koji ne bi mogla othraniti do kraja. To ovisi o kondiciji biljke, manjku nekih hranjiva i nekim drugim uvjetima - objašnjava Mario Juretić, agronom i vlasnik OPG-a u Kapelici kod Garešnice, gdje se bavi isključivo ekološkom proizvodnjom.

- Nakon obilnih kiša odmah je zapeklo sunce i sada je biljka opet pod stresom, svoju aktivnost usmjerava na preživljavanje, da se ne osuši - objašnjava dalje Juretić. - Nakon toga u kolovozu su došle obilnije oborine pa tada biljka dobiva pozitivan signal i otprilike ono što se događa u proljeće dogodilo se sada - da su višnje procvjetale.

---

image

Ova godina je specifična po iznimno kišnom proljeću u vrijeme cvatnje, a kad je kišovito pčele ne izlaze iz košnice. Ne uzmiču samo one...

Duje Klarić/Cropix
---

Presudno navodnjavanje

Topla jesen nam je omogućila kvalitetno sazrijevanje ljetine, odnosno kukuruza koji se negdje može skladištiti i u zrnu bez dosušivanja, toplina je također spriječila gljivične napade i vjerujem da ove godine neće biti toliko mikotoksina kao što je slučaj u vlažnim godinama.

Današnja tehnologija proizvodnje biljnih hranjiva i njihova primjena uvelike mogu smanjiti eventualne štete od ovih toplih i pretoplih dana. Drvenaste biljke su jako prilagodljive i otporne na ovakve situacije, kod povrća za samu biljku nema nekih većih šteta, no potrebno je postaviti sjenilo i navodnjavati, što kod komercijalnih proizvođača iziskuje dodatne troškove, objašnjava dalje.

- Inače bez navodnjavanja proizvodnja na otvorenom može podbaciti sto posto, tako da u budućnosti moramo s tim računati. Velika je vjerojatnost da će se priroda pobrinuti sama za sebe pa će se među starim sortama izdvojiti one otpornije. Komercijalna proizvodnja sjemena i oplemenjivanje u budućnosti će također kreirati neke nove kultivare koji su otporniji. Proizvodnja u ovoj godini bez zaštićenih prostora, odnosno plastenika, nije dala rezultate.

Što to znači kad biljka ima drugu cvatnju, kako će se to odraziti na plod?

- Ploda će svakako biti, možda čak i više nego u normalnim uvjetima, jer se biljka odmorila.

Hoćemo li u budućnosti ima dvije berbe?

- Već sada kod ratarskih kultura možemo, ako su uvjeti povoljni, imati dvije berbe. Nakon skidanja žitarica i postrne sjetve soje ili silažnog kukuruza rezultati su ove godine izvanredni.  Još da ima stoke koja će to pojesti...

Vi se bavite ekološkom proizvodnjom, ali što će poduzeti oni koji rade drukčije, hoće li morati biljke tretirati kemikalijama kako bi ih ojačali i dobili bolje plodove?

- Ekologija je stil života, mi ne kupujemo kruh, sami ga pečemo, doduše od kupovnog eko brašna. Zašto mi to radimo? Zato što time u organizam unosimo kemijski neprerađene nutrijente, npr. u hrenovkama imate 3-5 posto mesa, minimalno 30 posto masti, i to one zločeste masti koja uzrokuje razna oboljenja. Što je najgore, vi na toj hrani trošite svoje "prave" nutrijente i time oslabljujete organizam.

Dakle, novostvoreni kultivari bez upotrebe agrokemikalija ne mogu polučiti rezultate, tu je ekološki model proizvodnje u prednosti, a mana mu je puno ručnog rada. U ratarskoj proizvodnji danas imamo strojeve koji uspješno suzbijaju korov, tako da u tom dijelu eko poljoprivreda i cjenovno na neki način konkurira konvencionalnoj. Ako želimo kvalitetne plodove u eko poljoprivredi, i njima moramo dati jesti da bi došli do plodonošenja i bili prihvatljivi za police trgovačkih centara. Svaka biljka, pa i ona ekološka, na meti je biljnih bolesti, a i štetnika. Stoga se i one prskaju, ali isključivo prirodnim pripravcima koje bi sam vlasnik trebao znati pripremiti. Naravno, i plodored ovdje igra značajnu ulogu u smanjenju napada patogena.

Industrijska poljoprivredna proizvodnja koja hrani svijet, pogotovo na tlu EU-a, morat će se prilagoditi sve strožim uvjetima u smanjenju agrokemikalija. U prilog tome ide i akcija inicijative PAN Europe (Pesticide Action Network), koja je prikupila više od milijun potpisa građana EU-a s tim ciljem.

Jabuka se u prosječnoj godini tretira 15-20 puta, ako je kišna godina i do 30. Mene kao agronoma više nitko ne može uvjeriti da postoji određena karenca u tako kratkom vremenu. Zašto se ostaci glifosata pojavljuju u plodovima, kad proizvođač kaže da se razgrađuje kroz 15-ak dana pod vanjskim utjecajem? Vjerojatno će prskati više, ali s puno slabijim i manje opasnim sredstvima. Čaj od kamilice se u eko proizvodnji npr. rabi za dezinfekciju sjemena, njegovi sumporni spojevi to rade, a taj isti čaj kapamo u oko. Koliko je za naš organizam pozitivan, istovremeno je netoksičan.

Može li se dogoditi da se neko bilje, voće i povrće u ovoj situaciji "pogubi", da mu se nešto promijeni, da na koncu ostanemo bez nečega, a proizvođači GMO sjemena dođu na svoje? Prijeti li nam GMO u većoj količini?

- Moj OPG je iznimno aktivan na očuvanju starih sorti - od kukuruza preko graha i rajčica do nekih žitarica. Kupci koji se sjećaju okusa domaće rajčice pitaju ima li još toga, tako da se na velika vrata vraća potražnja za starim biljkama voća i povrća. Sjetva i proizvodnja GMO usjeva kod nas je zabranjena i vode se dosta stroge provjere porijekla sjemena, pogotovo soje. Najopasnije je što se u gotovim prehrambenim proizvodima tolerira prisutnost GMO-a i mi nesvjesno konzumiramo te proizvode. Gotove smjese za životinje u svom sastavu na deklaraciji navode da su proteini porijeklom iz GMO soje, tako da životinje jedu GMO, a onda mi jedemo njihovo meso, odnosno mišićnu masu i masti. Kako će se to odraziti na naše zdravlje - pitanje je.

---

image

Moj OPG prošle i ove godine podijelio je više od 300 paketića sjemenki starih sorti rajčica, ali nisu sve stare sorte jednako otporne - kaže Mario Juretić

PRIVATNI ALBUM
---

Javnost vas je upoznala i kao ekološkog proizvođača koji besplatno dijeli staro zdravo sjeme...

- Moj OPG prošle i ove godine podijelio je više od 300 paketića sjemenki starih sorti rajčica diljem Hrvatske, to je bila moja inicijativa.

Jesu li stare sorte izdržljivije na klimatske promjene?

- Nisu sve stare sorte jednako otporne, tako da od tri sorte rajčica ove dvije su nastradale, ponovno smo ih sadili, ali jedna je preživjela. Tu je njihova prednost, a naši stari su imali suživot s prirodom i to im je pomoglo da opstanu. Sjećam se kad sam se s bakom šetao i pritom smo susreli naše susjede i sad baka priča o vrtu, o sjemenju salate, mrkve, kako joj je nešto uspjelo, a nešto nije. Kaže susjeda: "Meni je uspjela salata, dat ću ti ja sjeme." Tridesetak godina kasnije shvatio sam da su na taj način održavali sjeme i biljke na životu, a tim spontanim križanjem poboljšavali otpornost i kakvoću.

Ali, promjene klime donose i štetnike.

- Problemi koji su bili aktualni prije 20-30 godina, za koje je postojalo rješenje, npr. neko sredstvo protiv kukaca, sada su se promijenili. Zbog promjene klime nailazimo na štetnike, sve je više prisutna štitasta stjenica, znana kao smrdljivi martin, koji jede sve redom i trenutno nema načina da se na otvorenoj proizvodnji smanje štete. Ponavljam: profesionalni proizvođači zaštititi se mogu jedino u kontroliranim uvjetima u plastenicima, i to fizičkom barijerom - mrežicama. Tu je i kukuruzni moljac, koji osim kukuruza obožava i papriku, i čini velike ekonomske štete.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KLIMA SE KLIMA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => KLIMA SE KLIMA 2 0 7795 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-17 09:56:34 [created_by] => 3194 [created_by_alias] => Olgica Grizelj-Ivić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-18 12:04:04 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-10-18 12:04:04 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Agronom Juretić: Biljke su pod stresom, voćke koje cvatu u jesen 'zbunjene' su i to će nas skupo koštati, a evo zašto... [metakey] => Mario Juretić, Klimatske promjene, agronomija, voćke, povrće, pčele [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/17\/25867960.png","\/images\/slike\/2023\/10\/17\/25867468.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/17\/25867469.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/17\/25867470.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/17\/23683190.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/17\/25175119.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/17\/25867959.png"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["PRIVATNI ALBUM","PRIVATNI ALBUM","PRIVATNI ALBUM","PRIVATNI ALBUM","Duje Klari\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","PRIVATNI ALBUM"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Mario Jureti\u0107:\u00a0 Ve\u0107 sada kod ratarskih kultura mo\u017eemo, ako su uvjeti povoljni, imati dvije berbe.\u00a0Nakon skidanja \u017eitarica i postrne sjetve soje ili sila\u017enog kukuruza rezultati su ove godine izvanredni<\/p>","

Moj OPG pro\u0161le i ove godine podijelio je vi\u0161e od 300 paketi\u0107a sjemenki starih sorti raj\u010dica, ali nisu sve stare sorte jednako otporne - ka\u017ee Mario Jureti\u0107<\/p>","

Mario Jureti\u0107, agronom, Kapelica kod Gare\u0161nice
\nprivatni album<\/p>","

Mario Jureti\u0107, agronom, Kapelica kod Gare\u0161nice
\nprivatni album<\/p>","

Ova godina je specifi\u010dna po iznimno ki\u0161nom prolje\u0107u u vrijeme cvatnje, a kad\u00a0je ki\u0161ovito p\u010dele ne izlaze iz ko\u0161nice.\u00a0Ne uzmi\u010du samo one...<\/p>","

Split, 270623. Posjet nasadima visnje maraske u Katunima, opcina Sestanovac vlasnistvo denisa Rubica. Nasadi su podignuti potporama iz EU fondova.","

Mario Jureti\u0107<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1437x993","hd_25867960_1920.png":"1920x1080","k_25867960_1280.png":"1280x1280","k_25867960_1024.png":"1024x1024","k_25867960_640.png":"640x640","k_25867960_480.png":"480x480","k_25867960_340.png":"340x340","k_25867960_220.png":"220x220","o_25867960_1280.png":"1280x884","o_25867960_1024.png":"1024x707","o_25867960_640.png":"640x442","o_25867960_480.png":"480x331","o_25867960_340.png":"340x234","o_25867960_220.png":"220x152","h_25867960_1280.png":"1280x854","h_25867960_1024.png":"1024x683","h_25867960_640.png":"640x427","h_25867960_480.png":"480x320","h_25867960_340.png":"340x227","h_25867960_220.png":"220x147","pp_25867960_1280.png":"1280x1628","pp_25867960_1024.png":"1024x1303","pp_25867960_640.png":"640x814","pp_25867960_480.png":"480x611","pp_25867960_340.png":"340x432","pp_25867960_220.png":"220x280"},{"size0":"1080x1439","hd_25867468_1920.jpg":"1920x1080","k_25867468_1280.jpg":"1280x1280","k_25867468_1024.jpg":"1024x1024","k_25867468_640.jpg":"640x640","k_25867468_480.jpg":"480x480","k_25867468_340.jpg":"340x340","k_25867468_220.jpg":"220x220","o_25867468_1280.jpg":"1280x1705","o_25867468_1024.jpg":"1024x1364","o_25867468_640.jpg":"640x852","o_25867468_480.jpg":"480x639","o_25867468_340.jpg":"340x453","o_25867468_220.jpg":"220x293","h_25867468_1280.jpg":"1280x854","h_25867468_1024.jpg":"1024x683","h_25867468_640.jpg":"640x427","h_25867468_480.jpg":"480x320","h_25867468_340.jpg":"340x227","h_25867468_220.jpg":"220x147","pp_25867468_1280.jpg":"1280x1628","pp_25867468_1024.jpg":"1024x1303","pp_25867468_640.jpg":"640x814","pp_25867468_480.jpg":"480x611","pp_25867468_340.jpg":"340x432","pp_25867468_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2566","hd_25867469_1920.jpg":"1920x1080","k_25867469_1280.jpg":"1280x1280","k_25867469_1024.jpg":"1024x1024","k_25867469_640.jpg":"640x640","k_25867469_480.jpg":"480x480","k_25867469_340.jpg":"340x340","k_25867469_220.jpg":"220x220","o_25867469_1280.jpg":"1280x1710","o_25867469_1024.jpg":"1024x1368","o_25867469_640.jpg":"640x855","o_25867469_480.jpg":"480x641","o_25867469_340.jpg":"340x454","o_25867469_220.jpg":"220x294","h_25867469_1280.jpg":"1280x854","h_25867469_1024.jpg":"1024x683","h_25867469_640.jpg":"640x427","h_25867469_480.jpg":"480x320","h_25867469_340.jpg":"340x227","h_25867469_220.jpg":"220x147","pp_25867469_1280.jpg":"1280x1628","pp_25867469_1024.jpg":"1024x1303","pp_25867469_640.jpg":"640x814","pp_25867469_480.jpg":"480x611","pp_25867469_340.jpg":"340x432","pp_25867469_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_25867470_1920.jpg":"1920x1080","k_25867470_1280.jpg":"1280x1280","k_25867470_1024.jpg":"1024x1024","k_25867470_640.jpg":"640x640","k_25867470_480.jpg":"480x480","k_25867470_340.jpg":"340x340","k_25867470_220.jpg":"220x220","o_25867470_1280.jpg":"1280x1706","o_25867470_1024.jpg":"1024x1365","o_25867470_640.jpg":"640x853","o_25867470_480.jpg":"480x640","o_25867470_340.jpg":"340x453","o_25867470_220.jpg":"220x293","h_25867470_1280.jpg":"1280x854","h_25867470_1024.jpg":"1024x683","h_25867470_640.jpg":"640x427","h_25867470_480.jpg":"480x320","h_25867470_340.jpg":"340x227","h_25867470_220.jpg":"220x147","pp_25867470_1280.jpg":"1280x1628","pp_25867470_1024.jpg":"1024x1303","pp_25867470_640.jpg":"640x814","pp_25867470_480.jpg":"480x611","pp_25867470_340.jpg":"340x432","pp_25867470_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1257","hd_23683190_1920.jpg":"1920x1080","k_23683190_1280.jpg":"1280x1280","k_23683190_1024.jpg":"1024x1024","k_23683190_640.jpg":"640x640","k_23683190_480.jpg":"480x480","k_23683190_340.jpg":"340x340","k_23683190_220.jpg":"220x220","o_23683190_1280.jpg":"1280x838","o_23683190_1024.jpg":"1024x670","o_23683190_640.jpg":"640x419","o_23683190_480.jpg":"480x314","o_23683190_340.jpg":"340x222","o_23683190_220.jpg":"220x144","h_23683190_1280.jpg":"1280x854","h_23683190_1024.jpg":"1024x683","h_23683190_640.jpg":"640x427","h_23683190_480.jpg":"480x320","h_23683190_340.jpg":"340x227","h_23683190_220.jpg":"220x147","pp_23683190_1280.jpg":"1280x1628","pp_23683190_1024.jpg":"1024x1303","pp_23683190_640.jpg":"640x814","pp_23683190_480.jpg":"480x611","pp_23683190_340.jpg":"340x432","pp_23683190_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1300","hd_25175119_1920.jpg":"1920x1080","k_25175119_1280.jpg":"1280x1280","k_25175119_1024.jpg":"1024x1024","k_25175119_640.jpg":"640x640","k_25175119_480.jpg":"480x480","k_25175119_340.jpg":"340x340","k_25175119_220.jpg":"220x220","o_25175119_1280.jpg":"1280x866","o_25175119_1024.jpg":"1024x693","o_25175119_640.jpg":"640x433","o_25175119_480.jpg":"480x325","o_25175119_340.jpg":"340x230","o_25175119_220.jpg":"220x148","h_25175119_1280.jpg":"1280x854","h_25175119_1024.jpg":"1024x683","h_25175119_640.jpg":"640x427","h_25175119_480.jpg":"480x320","h_25175119_340.jpg":"340x227","h_25175119_220.jpg":"220x147","pp_25175119_1280.jpg":"1280x1628","pp_25175119_1024.jpg":"1024x1303","pp_25175119_640.jpg":"640x814","pp_25175119_480.jpg":"480x611","pp_25175119_340.jpg":"340x432","pp_25175119_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1314x898","hd_25867959_1920.png":"1920x1080","k_25867959_1280.png":"1280x1280","k_25867959_1024.png":"1024x1024","k_25867959_640.png":"640x640","k_25867959_480.png":"480x480","k_25867959_340.png":"340x340","k_25867959_220.png":"220x220","o_25867959_1280.png":"1280x874","o_25867959_1024.png":"1024x699","o_25867959_640.png":"640x437","o_25867959_480.png":"480x328","o_25867959_340.png":"340x232","o_25867959_220.png":"220x150","h_25867959_1280.png":"1280x854","h_25867959_1024.png":"1024x683","h_25867959_640.png":"640x427","h_25867959_480.png":"480x320","h_25867959_340.png":"340x227","h_25867959_220.png":"220x147","pp_25867959_1280.png":"1280x1628","pp_25867959_1024.png":"1024x1303","pp_25867959_640.png":"640x814","pp_25867959_480.png":"480x611","pp_25867959_340.png":"340x432","pp_25867959_220.png":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7445663 Threads: 2 Questions: 1599773004 Slow queries: 4748593 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110513594 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/agronom-juretic-biljke-su-pod-stresom-vocke-koje-cvatu-u-jesen-zbunjene-su-i-to-ce-nas-skupo-kostati-a-evo-zasto-1331472 [printLink] => /mozaik/panorama/agronom-juretic-biljke-su-pod-stresom-vocke-koje-cvatu-u-jesen-zbunjene-su-i-to-ce-nas-skupo-kostati-a-evo-zasto-1331472?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 733546 [name] => Mario Juretić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-17 14:52:36 [main_article_id] => 0 [alias] => mario-juretic [link] => /tag/mario-juretic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 418529 [name] => klimatske promjene [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => klimatske-promjene [link] => /tag/klimatske-promjene ) [2] => stdClass Object ( [id] => 733547 [name] => agronomija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-17 14:52:36 [main_article_id] => 0 [alias] => agronomija [link] => /tag/agronomija ) [3] => stdClass Object ( [id] => 88087 [name] => voćke [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vocke [link] => /tag/vocke ) [4] => stdClass Object ( [id] => 498350 [name] => povrće [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => povrce [link] => /tag/povrce ) [5] => stdClass Object ( [id] => 320149 [name] => pčele [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pcele [link] => /tag/pcele ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KLIMA SE KLIMA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Agronom Juretić: Biljke su pod stresom, voćke koje cvatu u jesen ‘zbunjene‘ su i to će nas skupo koštati, a evo zašto... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3194 [name] => Olgica Ivić Grizelj [username] => olgica-ivi-grizelj [email] => olgica-ivi-grizelj@sd.hr [password] => $2y$10$pDLtOGBvBqvwlrYwD9du6.i.DAKfdD9vF92yI0Lu.9KBu3Hy1XUmq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/olgica-ivic-grizelj-3194 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1712 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/3cae59d70343ed833a8bdb63be15e211?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/17/25867960.png [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => PRIVATNI ALBUM [mainImageDesc] =>

Mario Juretić:  Već sada kod ratarskih kultura možemo, ako su uvjeti povoljni, imati dvije berbe. Nakon skidanja žitarica i postrne sjetve soje ili silažnog kukuruza rezultati su ove godine izvanredni

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/17/25867960.png [title] =>

Mario Juretić:  Već sada kod ratarskih kultura možemo, ako su uvjeti povoljni, imati dvije berbe. Nakon skidanja žitarica i postrne sjetve soje ili silažnog kukuruza rezultati su ove godine izvanredni

PRIVATNI ALBUM ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/17/25867468.jpg [title] =>

Moj OPG prošle i ove godine podijelio je više od 300 paketića sjemenki starih sorti rajčica, ali nisu sve stare sorte jednako otporne - kaže Mario Juretić

PRIVATNI ALBUM ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/17/25867469.jpg [title] =>

Mario Juretić, agronom, Kapelica kod Garešnice
privatni album

PRIVATNI ALBUM ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/17/25867470.jpg [title] =>

Mario Juretić, agronom, Kapelica kod Garešnice
privatni album

PRIVATNI ALBUM ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/17/23683190.jpg [title] =>

Ova godina je specifična po iznimno kišnom proljeću u vrijeme cvatnje, a kad je kišovito pčele ne izlaze iz košnice. Ne uzmiču samo one...

Duje Klarić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/17/25175119.jpg [title] =>

Split, 270623. Posjet nasadima visnje maraske u Katunima, opcina Sestanovac vlasnistvo denisa Rubica. Nasadi su podignuti potporama iz EU fondova. Jakov Prkić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/17/25867959.png [title] =>

Mario Juretić

PRIVATNI ALBUM ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Koliko god smo svjesni da klimatske promjene donose i mnoge druge promjene u našim životima, ipak se iznenadimo kad čujemo što o svemu imaju reći stručnjaci, pogotovo kad je riječ o poljoprivredi. Poljoprivreda znači i - prehrana, znači i novo stanje na tržištu, a eventualno i nove cijene, koje nam se po svemu sudeći neće sviđati.

Poremećaj klime najviše osjećaju biljke, a stručnjaci kažu da je sve to najviše pogodilo voće i povrće.

- Voćke koje cvatu ponovno u jesen zbunjene su nestabilnim vremenskim uvjetima, no ova godina je specifična po iznimno kišnom proljeću u vrijeme cvatnje, a kad je kišovito pčele ne izlaze iz košnice. Ne uzmiču samo one, nego i svi drugi kukci oprašivači. Bilo je iznimno puno neplodnih cvjetova. Oni koji su ostali oplođeni su bili krupniji, ali plodova je bilo puno manje. U lipnju dolazi do jedne prirodne pojave koja se zove "lipanjsko opadanje" - tada biljka jednostavno odbacuje višak koji ne bi mogla othraniti do kraja. To ovisi o kondiciji biljke, manjku nekih hranjiva i nekim drugim uvjetima - objašnjava Mario Juretić, agronom i vlasnik OPG-a u Kapelici kod Garešnice, gdje se bavi isključivo ekološkom proizvodnjom.

- Nakon obilnih kiša odmah je zapeklo sunce i sada je biljka opet pod stresom, svoju aktivnost usmjerava na preživljavanje, da se ne osuši - objašnjava dalje Juretić. - Nakon toga u kolovozu su došle obilnije oborine pa tada biljka dobiva pozitivan signal i otprilike ono što se događa u proljeće dogodilo se sada - da su višnje procvjetale.

---

image

Ova godina je specifična po iznimno kišnom proljeću u vrijeme cvatnje, a kad je kišovito pčele ne izlaze iz košnice. Ne uzmiču samo one...

Duje Klarić/Cropix
---

Presudno navodnjavanje

Topla jesen nam je omogućila kvalitetno sazrijevanje ljetine, odnosno kukuruza koji se negdje može skladištiti i u zrnu bez dosušivanja, toplina je također spriječila gljivične napade i vjerujem da ove godine neće biti toliko mikotoksina kao što je slučaj u vlažnim godinama.

Današnja tehnologija proizvodnje biljnih hranjiva i njihova primjena uvelike mogu smanjiti eventualne štete od ovih toplih i pretoplih dana. Drvenaste biljke su jako prilagodljive i otporne na ovakve situacije, kod povrća za samu biljku nema nekih većih šteta, no potrebno je postaviti sjenilo i navodnjavati, što kod komercijalnih proizvođača iziskuje dodatne troškove, objašnjava dalje.

- Inače bez navodnjavanja proizvodnja na otvorenom može podbaciti sto posto, tako da u budućnosti moramo s tim računati. Velika je vjerojatnost da će se priroda pobrinuti sama za sebe pa će se među starim sortama izdvojiti one otpornije. Komercijalna proizvodnja sjemena i oplemenjivanje u budućnosti će također kreirati neke nove kultivare koji su otporniji. Proizvodnja u ovoj godini bez zaštićenih prostora, odnosno plastenika, nije dala rezultate.

Što to znači kad biljka ima drugu cvatnju, kako će se to odraziti na plod?

- Ploda će svakako biti, možda čak i više nego u normalnim uvjetima, jer se biljka odmorila.

Hoćemo li u budućnosti ima dvije berbe?

- Već sada kod ratarskih kultura možemo, ako su uvjeti povoljni, imati dvije berbe. Nakon skidanja žitarica i postrne sjetve soje ili silažnog kukuruza rezultati su ove godine izvanredni.  Još da ima stoke koja će to pojesti...

Vi se bavite ekološkom proizvodnjom, ali što će poduzeti oni koji rade drukčije, hoće li morati biljke tretirati kemikalijama kako bi ih ojačali i dobili bolje plodove?

- Ekologija je stil života, mi ne kupujemo kruh, sami ga pečemo, doduše od kupovnog eko brašna. Zašto mi to radimo? Zato što time u organizam unosimo kemijski neprerađene nutrijente, npr. u hrenovkama imate 3-5 posto mesa, minimalno 30 posto masti, i to one zločeste masti koja uzrokuje razna oboljenja. Što je najgore, vi na toj hrani trošite svoje "prave" nutrijente i time oslabljujete organizam.

Dakle, novostvoreni kultivari bez upotrebe agrokemikalija ne mogu polučiti rezultate, tu je ekološki model proizvodnje u prednosti, a mana mu je puno ručnog rada. U ratarskoj proizvodnji danas imamo strojeve koji uspješno suzbijaju korov, tako da u tom dijelu eko poljoprivreda i cjenovno na neki način konkurira konvencionalnoj. Ako želimo kvalitetne plodove u eko poljoprivredi, i njima moramo dati jesti da bi došli do plodonošenja i bili prihvatljivi za police trgovačkih centara. Svaka biljka, pa i ona ekološka, na meti je biljnih bolesti, a i štetnika. Stoga se i one prskaju, ali isključivo prirodnim pripravcima koje bi sam vlasnik trebao znati pripremiti. Naravno, i plodored ovdje igra značajnu ulogu u smanjenju napada patogena.

Industrijska poljoprivredna proizvodnja koja hrani svijet, pogotovo na tlu EU-a, morat će se prilagoditi sve strožim uvjetima u smanjenju agrokemikalija. U prilog tome ide i akcija inicijative PAN Europe (Pesticide Action Network), koja je prikupila više od milijun potpisa građana EU-a s tim ciljem.

Jabuka se u prosječnoj godini tretira 15-20 puta, ako je kišna godina i do 30. Mene kao agronoma više nitko ne može uvjeriti da postoji određena karenca u tako kratkom vremenu. Zašto se ostaci glifosata pojavljuju u plodovima, kad proizvođač kaže da se razgrađuje kroz 15-ak dana pod vanjskim utjecajem? Vjerojatno će prskati više, ali s puno slabijim i manje opasnim sredstvima. Čaj od kamilice se u eko proizvodnji npr. rabi za dezinfekciju sjemena, njegovi sumporni spojevi to rade, a taj isti čaj kapamo u oko. Koliko je za naš organizam pozitivan, istovremeno je netoksičan.

Može li se dogoditi da se neko bilje, voće i povrće u ovoj situaciji "pogubi", da mu se nešto promijeni, da na koncu ostanemo bez nečega, a proizvođači GMO sjemena dođu na svoje? Prijeti li nam GMO u većoj količini?

- Moj OPG je iznimno aktivan na očuvanju starih sorti - od kukuruza preko graha i rajčica do nekih žitarica. Kupci koji se sjećaju okusa domaće rajčice pitaju ima li još toga, tako da se na velika vrata vraća potražnja za starim biljkama voća i povrća. Sjetva i proizvodnja GMO usjeva kod nas je zabranjena i vode se dosta stroge provjere porijekla sjemena, pogotovo soje. Najopasnije je što se u gotovim prehrambenim proizvodima tolerira prisutnost GMO-a i mi nesvjesno konzumiramo te proizvode. Gotove smjese za životinje u svom sastavu na deklaraciji navode da su proteini porijeklom iz GMO soje, tako da životinje jedu GMO, a onda mi jedemo njihovo meso, odnosno mišićnu masu i masti. Kako će se to odraziti na naše zdravlje - pitanje je.

---

image

Moj OPG prošle i ove godine podijelio je više od 300 paketića sjemenki starih sorti rajčica, ali nisu sve stare sorte jednako otporne - kaže Mario Juretić

PRIVATNI ALBUM
---

Javnost vas je upoznala i kao ekološkog proizvođača koji besplatno dijeli staro zdravo sjeme...

- Moj OPG prošle i ove godine podijelio je više od 300 paketića sjemenki starih sorti rajčica diljem Hrvatske, to je bila moja inicijativa.

Jesu li stare sorte izdržljivije na klimatske promjene?

- Nisu sve stare sorte jednako otporne, tako da od tri sorte rajčica ove dvije su nastradale, ponovno smo ih sadili, ali jedna je preživjela. Tu je njihova prednost, a naši stari su imali suživot s prirodom i to im je pomoglo da opstanu. Sjećam se kad sam se s bakom šetao i pritom smo susreli naše susjede i sad baka priča o vrtu, o sjemenju salate, mrkve, kako joj je nešto uspjelo, a nešto nije. Kaže susjeda: "Meni je uspjela salata, dat ću ti ja sjeme." Tridesetak godina kasnije shvatio sam da su na taj način održavali sjeme i biljke na životu, a tim spontanim križanjem poboljšavali otpornost i kakvoću.

Ali, promjene klime donose i štetnike.

- Problemi koji su bili aktualni prije 20-30 godina, za koje je postojalo rješenje, npr. neko sredstvo protiv kukaca, sada su se promijenili. Zbog promjene klime nailazimo na štetnike, sve je više prisutna štitasta stjenica, znana kao smrdljivi martin, koji jede sve redom i trenutno nema načina da se na otvorenoj proizvodnji smanje štete. Ponavljam: profesionalni proizvođači zaštititi se mogu jedino u kontroliranim uvjetima u plastenicima, i to fizičkom barijerom - mrežicama. Tu je i kukuruzni moljac, koji osim kukuruza obožava i papriku, i čini velike ekonomske štete.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
PRIVATNI ALBUM PRIVATNI ALBUM PRIVATNI ALBUM PRIVATNI ALBUM Duje Klarić/Cropix Jakov Prkić/Cropix PRIVATNI ALBUM
PRIVATNI ALBUM

Mario Juretić:  Već sada kod ratarskih kultura možemo, ako su uvjeti povoljni, imati dvije berbe. Nakon skidanja žitarica i postrne sjetve soje ili silažnog kukuruza rezultati su ove godine izvanredni

PRIVATNI ALBUM

Moj OPG prošle i ove godine podijelio je više od 300 paketića sjemenki starih sorti rajčica, ali nisu sve stare sorte jednako otporne - kaže Mario Juretić

PRIVATNI ALBUM

Mario Juretić, agronom, Kapelica kod Garešnice
privatni album

PRIVATNI ALBUM

Mario Juretić, agronom, Kapelica kod Garešnice
privatni album

Duje Klarić/Cropix

Ova godina je specifična po iznimno kišnom proljeću u vrijeme cvatnje, a kad je kišovito pčele ne izlaze iz košnice. Ne uzmiču samo one...

Jakov Prkić/Cropix

Split, 270623. Posjet nasadima visnje maraske u Katunima, opcina Sestanovac vlasnistvo denisa Rubica. Nasadi su podignuti potporama iz EU fondova.

PRIVATNI ALBUM

Mario Juretić

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/agronom-juretic-biljke-su-pod-stresom-vocke-koje-cvatu-u-jesen-zbunjene-su-i-to-ce-nas-skupo-kostati-a-evo-zasto-1331472 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=fd6328f86eece756f3699c9c224b4dbe3d0b3387 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Agronom+Jureti%C4%87%3A+Biljke+su+pod+stresom%2C+vo%C4%87ke+koje+cvatu+u+jesen+%E2%80%98zbunjene%E2%80%98+su+i+to+%C4%87e+nas+skupo+ko%C5%A1tati%2C+a+evo+za%C5%A1to...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fagronom-juretic-biljke-su-pod-stresom-vocke-koje-cvatu-u-jesen-zbunjene-su-i-to-ce-nas-skupo-kostati-a-evo-zasto-1331472 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fagronom-juretic-biljke-su-pod-stresom-vocke-koje-cvatu-u-jesen-zbunjene-su-i-to-ce-nas-skupo-kostati-a-evo-zasto-1331472 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KLIMA SE KLIMA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
PanoramaKLIMA SE KLIMA

Agronom Juretić: Biljke su pod stresom, voćke koje cvatu u jesen ‘zbunjene‘ su i to će nas skupo koštati, a evo zašto...

Piše Olgica Grizelj-Ivić
18. listopada 2023. - 14:04
Mario Juretić:  Već sada kod ratarskih kultura možemo, ako su uvjeti povoljni, imati dvije berbe. Nakon skidanja žitarica i postrne sjetve soje ili silažnog kukuruza rezultati su ove godine izvanredniPRIVATNI ALBUM

Koliko god smo svjesni da klimatske promjene donose i mnoge druge promjene u našim životima, ipak se iznenadimo kad čujemo što o svemu imaju reći stručnjaci, pogotovo kad je riječ o poljoprivredi. Poljoprivreda znači i - prehrana, znači i novo stanje na tržištu, a eventualno i nove cijene, koje nam se po svemu sudeći neće sviđati.

Poremećaj klime najviše osjećaju biljke, a stručnjaci kažu da je sve to najviše pogodilo voće i povrće.

- Voćke koje cvatu ponovno u jesen zbunjene su nestabilnim vremenskim uvjetima, no ova godina je specifična po iznimno kišnom proljeću u vrijeme cvatnje, a kad je kišovito pčele ne izlaze iz košnice. Ne uzmiču samo one, nego i svi drugi kukci oprašivači. Bilo je iznimno puno neplodnih cvjetova. Oni koji su ostali oplođeni su bili krupniji...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 14:05