stdClass Object ( [id] => 1235792 [title] => Bio je sin krojačice i ribara, prkosio je društvu, postao jedan od najvećih! Coco mu se duboko klanjala, kad je preminuo 1972. objavljen je naslov: Kralj je mrtav. A nije Elvis [alias] => bio-je-sin-krojacice-i-ribara-prkosio-je-drustvu-postao-jedan-od-najvecih-coco-mu-se-duboko-klanjala-kad-je-preminuo-1972-objavljen-je-naslov-kralj-je-mrtav-a-nije-elvis [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Koliko malo znamo o velikim modnim dizajnerima, najbolje govore polemike nakon što neki filmski naslov izađe pred publiku, kao što je, primjerice, bilo s biografskom dramom o Yvesu Saintu Laurentu prije nekoliko godina.

Osim što takvi filmovi često dobiju primjedbe na scenarij, režiju ili izabrane glavne glumce, običnu publiku najviše razočaraju neke životne činjenice ekraniziranih života jer se sruši mit i doživljaj o imenu čije se kreacije obožavaju.

Ali takve biografske priče o dizajnerima i, ma tko god drugačije mislio, ipak istinskim umjetnicima, uvijek pobuđuju pažnju gledatelja. Znaju to dobro i filmaši, a evo u posljednje vrijeme i oni sa streaming platformi.

Sve je zanimljivija bitka za prestiž između ovih platformi, pa je, evo, Disney Plus pronašao rješenje u snimanju kratkih serija o dizajnerima. Prva, o Karlu Lagerfeldu, počela se snimati još prošlog ljeta i već bi trebala naći svoje mjesto u ponudi, a od ovog ljeta snima se i serija o Cristóbalu Balenciagi.

Beskompromisni standardi

Nisu to prve ekranizacije o ovim velikim modnim majstorima, sigurno nisu ni zadnje, ali kako ih Disney Plus najavljuje, sigurno će privući pažnju publike. Disneyjeva europska kompanija EMEA priprema čak šezdesetak novih naslova do 2024., među kojima su i ova dva modna, snimana na izvornim lokacijama.

Za serijal od šest epizoda po 50 minuta o Balenciagi izabrano je sve španjolsko. Snima se uglavnom u Španjolskoj, nešto malo u Francuskoj, već prema tome kakav je bio Balenciagin modni put, govori se na španjolskom jeziku, glavni glumac koji će utjeloviti kreatorov lik je Španjolac Albert San Juan ("The People Upstairs", "The Te$t", "Dok spavaš", "Druga strana kreveta"). Seriji su se pridružile Belén Cuesta ("Money Heist", "La Trinchera Infinita") i Gemma Whelan ("Igra prijestolja", "Killing Eve").

---

image

Jakna s potpisom Cristobala Balenciage

Anne-christine Poujoulat/Afp
---


Belén Cuesta glumi Fabiolu de Mora y Aragón prije nego što je postala kraljica Belgije, a Balenciaga je inače u životu dizajnirao njezinu vjenčanicu 1960. godine. Gemma Whelan glumi Prudence Glynn, novinarku The Timesa, Patrice Thibaud glumi Christiana Diora...

Drama koju su kreirali Lourdes Iglesias i 12-erostruki dobitnici nagrade Goya, Jose Mari Goenaga, Jon Garaño i Aitor Arregi ("Beskrajni jarak"), govori o tome kako je Balenciaga, sin krojačice i ribara, prkosio društvu i postao jedan od najpoželjnijih dizajnera na svijetu.

Serija je službeno opisana kao priča o "potrazi za identitetom dok se prevladavaju nedaće i prkose društvenim konvencijama kroz promjenjiva vremena". Na projektu radnog naslova "Balenciaga" radi više od 100 profesionalaca i 2000 statista.

---

image

Grace Kelly voljela je Balenciagin dizajn
 

Viasat History
---


Veliki projekt o velikom dizajneru, čije će ime danas mnoge trendseterice olako povezati s parfemom ili nekim komadom robe iz brenda Balenciaga. Malo tko zna da su Cristóbala Balenciagu njegovi suvremenici nazivali kraljem mode. Umro je prije točno 50 godina, u 77. godini života, i imao je reputaciju dizajnera beskompromisnih standarda.

Christian Dior nazivao ga je "gospodar svih nas", a Coco Chanel "jedinim dizajnerom u pravom smislu te riječi", a tome je još dodala: "Ostali su jednostavno modni dizajneri." Na dan njegove smrti, 1972., Women‘s Wear Daily objavio je naslov "Kralj je mrtav".

Balenciaga je kao dijete najviše vremena provodio uz majku krojačicu, a već s 12 godina postaje krojački šegrt. U tinejdžerskoj dobi šio je za markizu de Casa Torres, koja ga kao pokroviteljica šalje u Madrid na formalnu obuku krojenja. No valja reći da je Balenciaga bio jedan od rijetkih modnih dizajnera koji je dizajnirao, modelirao, krojio i šivao.

---

image

Balenciagine haljine na izložbi

Anne-christine Poujoulat/Afp
---


Španjolski građanski rat otjerao ga je u Pariz i tu se razvija prava modna priča. Ovaj veliki couturist je 1951. potpuno transformirao siluetu, proširivši ramena i uklonivši struk. Godine 1955. dizajnirao je haljinu tuniku, koja se poslije, 1957., razvila u haljinu košulju. Kulminacija njegova rada događa se 1959. s linijom Empire, s haljinama visokog struka i kaputima krojenima poput kimona.

---

image

Kreacija s potpisom Balenciage iz četrdesetih godina
 

/Roger-viollet Via Afp
---


U Balenciaginu rodnome mjestu Getariji je 2011. izgrađen Museo Balenciaga, gdje je izloženo 1200 njegovih kreacija, najviše zahvaljujući trudu njegova učenika Huberta de Givenchyja i klijentica poput Grace Kelly.

Sada s nestrpljenjem čekamo kako će Disney Plus predstaviti život i djelo čovjeka koji je učvrstio temelje visoke mode – couturea, i kako je mijenjao modu.

Rivalstvo s Laurentom

Serija od šest epizoda po 50 minuta "Kaiser Karl" o modnom dizajneru Karlu Lagerfeldu, kako smo već rekli, samo što nije izašla. Naručio ju je The Walt Disney Company za Europu, Bliski istok i Afriku kao originalnu zvijezdu za Disney Plus. Veliki Karl već je bio tema mnogih filmova, ali sada će prvi put o njemu izaći dramska serija.

Radnja započinje tijekom ljeta 1972. i pratit će Lagerfeldov put sve do nasljednika Coco Chanel. Također će istražiti rivalstvo između Lagerfelda i Yves Saint Laurentova partnera Pierrea Bergea, kao i njegovu ljubavnu priču s Jacquesom de Bascherom.

Šestodijelna serija snimala se u Francuskoj u produkciji pariškog Gaumonta, a temelji se na istoimenoj biografiji Raphaëlle Bacqué, koja je povezana sa spisateljicama Isaure Pisani-Ferry ("Vampiri") i Jennifer Have ("Nevjerni").

Jan Koeppen, predsjednik The Walt Disney Company EMEA, predstavio je seriju na Series Mania Lille Dialogues kao dio uvodnoga govora u kojem je detaljno opisao angažman tvrtke s europskim produkcijskim kućama.

– Imamo nevjerojatno raznoliku i uzbudljivu europsku listu, a "Kaiser Karl" pokazatelj je kakve priče želimo ispričati – rekao je Koeppen. – Također smo smatrali da Lagerfeldovoj priči do sada nije pridana zasluga i jedva čekamo da je podijelimo s našom Disney Plus publikom.

Pauline Dauvin, potpredsjednica programa i originalne produkcije u The Walt Disney Company za Francusku, rekla je:

– Odmah nas je zavela ideja o adaptaciji Bacquéove biografije, koja će označiti prvu suradnju između Disneyja i Gaumonta na francuskoj originalnoj seriji. Serija prikazuje jedinstveni trenutak transformacije u modnoj industriji u Francuskoj 70-ih, koju je utjelovila ikona s višestrukim metamorfozama, Karl Lagerfeld.

U Disney Plusu smatraju da je serija više od povijesnog djela jer "Kaiser Karl" zaranja u Lagerfeldov svijet i njegovu osobnost – lik koji je, iako prilično poznat, njegovao i održavao dojam intenzivne tajanstvenosti. Gotovo da su simpatične njegove igre oko datuma rođenja, koji je krio na sve načine te znatiželjnike zavaravao kako god je znao.

Tako je, primjerice, u intervjuu na francuskoj televiziji u veljači 2009. rekao da nije rođen ni 1933. ni 1938. U travnju 2013. konačno je izjavio da je rođen 1935. godine. Međutim, njegovi roditelji već su ranije objavili da je rođen 1933., da bi pak on u rujnu 2008. javno kazao da slavi svoj "70. rođendan", iako je zapravo napunio 75 godina. Uvijek se predstavljao mlađim nego što jest, te je podrijetlu roditelja pridavao plemićki predznak, da je majka bila "Elisabeth of Germany" a otac Otto Ludwig Lagerfeldt.

---

image

Život Karla Lagerfelda bio je pun intriga koje će svakako začiniti radnju serijala

Thomas Coex/Afp
---

U seriji će se vidjeti kako je Lagerfeld izgradio svoj jedinstveni i ponekad kontroverzni osobni brend u svijetu u kojem je izgled sve. Desetljećima je bio u centru svjetske mode, prepoznatljiv po kreacijama, ali i svojim izgledom – zadnjih godina posebno zbog svoje bijele kose, crnih sunčanih naočala, visokih, uštirkanih ovratnika i bijelih rukavica.

Znamo da je bio kreativni direktor francuske modne kuće Chanel od 1983. do svoje smrti 2019. godine. Također i da je paralelno bio i kreativni direktor modne kuće krzna i kožne galanterije Fendi. Dizajnirao je i pod svojim imenom, a njegov značaj kao svestranog umjetnika još je prisutan s obzirom na to da nije tako davno umro.

Bio je i priznati fotograf, iza objektiva je stao za brojne časopise i za vlastite modne kampanje. Smatran je jednim od najvažnijih modnih vizionara 20. i 21. stoljeća, a u modni je svijet zakoračio 1954., kad je prijavio dizajn haljine na natječaj za dizajn Međunarodnog sekretarijata za vunu, koji je nagovještavao haljine s košuljama koje će tri godine poslije predstaviti Givenchy i Balenciaga.

Jared Leto kao filmski Karl

Početkom sedamdesetih pridonio je rastućem "big looku" ili "soft looku" eliminirajući podstave i rubove s voluminoznih odjevnih predmeta od tanke tkanine, čak i od krzna, u svojem radu za Fendi u to vrijeme, kako bi omogućio neopterećen, udoban, slojevit stil koji će dominirati visokom modom sredine desetljeća.

Nakon što je pročistio ovaj stil i rekao da bi povratak na krutu strukturu bio regresivan, ipak je napravio kompletan zaokret 1978. i pridružio se drugim dizajnerima u prikazivanju teško konstruiranog stila, širokih ramena, koji će dominirati 80-ima, predstavljajući tako pretjeranu retro siluetu iz 40-ih i 50-ih.

U seriji "Kaiser Karl" naslovnu ulogu dobio je Josef Staetter, koji će utjeloviti Lagerfelda, pa se pitamo kako će se ovaj serijal moći nositi s drugim filmskim projektom posvećenom velikom dizajneru, a kojega će glumiti Jared Leto. Poznati hollywoodski glumac navodno je još prije nekoliko godina samom dizajneru jasno obećao da će ga jednog dana glumiti, na što je navodno Karl pristao i potvrdio da ulogu može iznijeti i da mora glumiti samo on – Leto.

---

image

Jared Letto navodno je samom dizajneru obećao kako će na velikom platnu utjeloviti njegov lik

Afp
---

Sada Jared Leto svoj plan ostvaruje u suradnji s Lagerfeldovom modnom kućom, a glumac će film i producirati zajedno sa svojom partnericom Emmom Ludbrook i njihovom produkcijskom kućom Paradox. Kod objavljivanja ovog projekta Leto je kazao kako je Lagerfeld bio kreativna sila, a njegov bogati život navodno će biti prikazan iz drugačije perspektive. Kakve, još nije rečeno, kao ni to kad će početi snimanje.

Poklonici mode s nestrpljenjem čekaju sve ove ekranizacije jer ipak je riječ o modnim autorima koju su utabali put istinskom majstorstvu, a i mlade generacije dizajnera rado zađu na njihove staze kako bi naučili nešto od najboljih.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TOP DIZAJNERI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => TOP DIZAJNERI 2 0 9929 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-10-19 11:35:57 [created_by] => 3194 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-10-26 20:32:02 [modified_by] => 3194 [publish_up] => 2022-10-26 20:31:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 62 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Bio je sin krojačice i ribara, prkosio je društvu, postao jedan od najvećih! Coco mu se duboko klanjala, kad je preminuo 1972. objavljen je naslov: Kralj je mrtav. A nije Elvis [metakey] => karl lagerfeld, balenciaga, serija, disney [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/10\/19\/23671752.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/19\/23637267.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/19\/23671856.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/19\/23671858.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/19\/23671859.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/19\/23637280.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/19\/22389646.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/19\/23637789.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/19\/23637781.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","Afp","Timothy A. Clary\/Afp","Anne-christine Poujoulat\/Afp","Anne-christine Poujoulat\/Afp","Afp","Viasat History","\/Roger-viollet Via Afp","Thomas Coex\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

\u0160panjolcu Cristobalu Balenciagi \u017eivotni put nije bio lagan
\n\u00a0<\/p>","

A House of Balenciaga kimono<\/p>","

Jakna s potpisom\u00a0Cristobala Balenciage<\/p>","

Balenciagine haljine na izlo\u017ebi<\/p>","

Jared Letto navodno je samom dizajneru obe\u0107ao kako \u0107e na velikom platnu utjeloviti njegov lik<\/p>","

Grace Kelly voljela je Balenciagin dizajn
\n\u00a0<\/p>","

Kreacija s potpisom Balenciage iz \u010detrdesetih godina
\n\u00a0<\/p>","

\u017divot Karla Lagerfelda bio je pun intriga koje \u0107e svakako za\u010diniti radnju serijala<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["38:29","43:52","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1104","hd_23671752_1920.jpg":"1920x1080","k_23671752_1280.jpg":"1280x1280","k_23671752_1024.jpg":"1024x1024","k_23671752_640.jpg":"640x640","k_23671752_480.jpg":"480x480","k_23671752_340.jpg":"340x340","k_23671752_220.jpg":"220x220","o_23671752_1280.jpg":"1280x736","o_23671752_1024.jpg":"1024x588","o_23671752_640.jpg":"640x368","o_23671752_480.jpg":"480x276","o_23671752_340.jpg":"340x195","o_23671752_220.jpg":"220x126","h_23671752_1280.jpg":"1280x854","h_23671752_1024.jpg":"1024x683","h_23671752_640.jpg":"640x427","h_23671752_480.jpg":"480x320","h_23671752_340.jpg":"340x227","h_23671752_220.jpg":"220x147","pp_23671752_1280.jpg":"1280x1628","pp_23671752_1024.jpg":"1024x1303","pp_23671752_640.jpg":"640x814","pp_23671752_480.jpg":"480x611","pp_23671752_340.jpg":"340x432","pp_23671752_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2774","hd_23637267_1920.jpg":"1920x1080","k_23637267_1280.jpg":"1280x1280","k_23637267_1024.jpg":"1024x1024","k_23637267_640.jpg":"640x640","k_23637267_480.jpg":"480x480","k_23637267_340.jpg":"340x340","k_23637267_220.jpg":"220x220","o_23637267_1280.jpg":"1280x1849","o_23637267_1024.jpg":"1024x1479","o_23637267_640.jpg":"640x924","o_23637267_480.jpg":"480x693","o_23637267_340.jpg":"340x491","o_23637267_220.jpg":"220x317","h_23637267_1280.jpg":"1280x854","h_23637267_1024.jpg":"1024x683","h_23637267_640.jpg":"640x427","h_23637267_480.jpg":"480x320","h_23637267_340.jpg":"340x227","h_23637267_220.jpg":"220x147","pp_23637267_1280.jpg":"1280x1628","pp_23637267_1024.jpg":"1024x1303","pp_23637267_640.jpg":"640x814","pp_23637267_480.jpg":"480x611","pp_23637267_340.jpg":"340x432","pp_23637267_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1249","hd_23671856_1920.jpg":"1920x1080","k_23671856_1280.jpg":"1280x1280","k_23671856_1024.jpg":"1024x1024","k_23671856_640.jpg":"640x640","k_23671856_480.jpg":"480x480","k_23671856_340.jpg":"340x340","k_23671856_220.jpg":"220x220","o_23671856_1280.jpg":"1280x832","o_23671856_1024.jpg":"1024x666","o_23671856_640.jpg":"640x416","o_23671856_480.jpg":"480x312","o_23671856_340.jpg":"340x221","o_23671856_220.jpg":"220x143","h_23671856_1280.jpg":"1280x854","h_23671856_1024.jpg":"1024x683","h_23671856_640.jpg":"640x427","h_23671856_480.jpg":"480x320","h_23671856_340.jpg":"340x227","h_23671856_220.jpg":"220x147","pp_23671856_1280.jpg":"1280x1628","pp_23671856_1024.jpg":"1024x1303","pp_23671856_640.jpg":"640x814","pp_23671856_480.jpg":"480x611","pp_23671856_340.jpg":"340x432","pp_23671856_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23671858_1920.jpg":"1920x1080","k_23671858_1280.jpg":"1280x1280","k_23671858_1024.jpg":"1024x1024","k_23671858_640.jpg":"640x640","k_23671858_480.jpg":"480x480","k_23671858_340.jpg":"340x340","k_23671858_220.jpg":"220x220","o_23671858_1280.jpg":"1280x853","o_23671858_1024.jpg":"1024x682","o_23671858_640.jpg":"640x426","o_23671858_480.jpg":"480x320","o_23671858_340.jpg":"340x226","o_23671858_220.jpg":"220x146","h_23671858_1280.jpg":"1280x854","h_23671858_1024.jpg":"1024x683","h_23671858_640.jpg":"640x427","h_23671858_480.jpg":"480x320","h_23671858_340.jpg":"340x227","h_23671858_220.jpg":"220x147","pp_23671858_1280.jpg":"1280x1628","pp_23671858_1024.jpg":"1024x1303","pp_23671858_640.jpg":"640x814","pp_23671858_480.jpg":"480x611","pp_23671858_340.jpg":"340x432","pp_23671858_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23671859_1920.jpg":"1920x1080","k_23671859_1280.jpg":"1280x1280","k_23671859_1024.jpg":"1024x1024","k_23671859_640.jpg":"640x640","k_23671859_480.jpg":"480x480","k_23671859_340.jpg":"340x340","k_23671859_220.jpg":"220x220","o_23671859_1280.jpg":"1280x853","o_23671859_1024.jpg":"1024x682","o_23671859_640.jpg":"640x426","o_23671859_480.jpg":"480x320","o_23671859_340.jpg":"340x226","o_23671859_220.jpg":"220x146","h_23671859_1280.jpg":"1280x854","h_23671859_1024.jpg":"1024x683","h_23671859_640.jpg":"640x427","h_23671859_480.jpg":"480x320","h_23671859_340.jpg":"340x227","h_23671859_220.jpg":"220x147","pp_23671859_1280.jpg":"1280x1628","pp_23671859_1024.jpg":"1024x1303","pp_23671859_640.jpg":"640x814","pp_23671859_480.jpg":"480x611","pp_23671859_340.jpg":"340x432","pp_23671859_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2882","hd_23637280_1920.jpg":"1920x1080","k_23637280_1280.jpg":"1280x1280","k_23637280_1024.jpg":"1024x1024","k_23637280_640.jpg":"640x640","k_23637280_480.jpg":"480x480","k_23637280_340.jpg":"340x340","k_23637280_220.jpg":"220x220","o_23637280_1280.jpg":"1280x1921","o_23637280_1024.jpg":"1024x1537","o_23637280_640.jpg":"640x960","o_23637280_480.jpg":"480x720","o_23637280_340.jpg":"340x510","o_23637280_220.jpg":"220x330","h_23637280_1280.jpg":"1280x854","h_23637280_1024.jpg":"1024x683","h_23637280_640.jpg":"640x427","h_23637280_480.jpg":"480x320","h_23637280_340.jpg":"340x227","h_23637280_220.jpg":"220x147","pp_23637280_1280.jpg":"1280x1628","pp_23637280_1024.jpg":"1024x1303","pp_23637280_640.jpg":"640x814","pp_23637280_480.jpg":"480x611","pp_23637280_340.jpg":"340x432","pp_23637280_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1013x1280","hd_22389646_1920.jpg":"1920x1080","k_22389646_1280.jpg":"1280x1280","k_22389646_1024.jpg":"1024x1024","k_22389646_640.jpg":"640x640","k_22389646_480.jpg":"480x480","k_22389646_340.jpg":"340x340","k_22389646_220.jpg":"220x220","o_22389646_1280.jpg":"1280x1617","o_22389646_1024.jpg":"1024x1293","o_22389646_640.jpg":"640x808","o_22389646_480.jpg":"480x606","o_22389646_340.jpg":"340x429","o_22389646_220.jpg":"220x277","h_22389646_1280.jpg":"1280x854","h_22389646_1024.jpg":"1024x683","h_22389646_640.jpg":"640x427","h_22389646_480.jpg":"480x320","h_22389646_340.jpg":"340x227","h_22389646_220.jpg":"220x147","pp_22389646_1280.jpg":"1280x1628","pp_22389646_1024.jpg":"1024x1303","pp_22389646_640.jpg":"640x814","pp_22389646_480.jpg":"480x611","pp_22389646_340.jpg":"340x432","pp_22389646_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2996","hd_23637789_1920.jpg":"1920x1080","k_23637789_1280.jpg":"1280x1280","k_23637789_1024.jpg":"1024x1024","k_23637789_640.jpg":"640x640","k_23637789_480.jpg":"480x480","k_23637789_340.jpg":"340x340","k_23637789_220.jpg":"220x220","o_23637789_1280.jpg":"1280x1997","o_23637789_1024.jpg":"1024x1597","o_23637789_640.jpg":"640x998","o_23637789_480.jpg":"480x749","o_23637789_340.jpg":"340x530","o_23637789_220.jpg":"220x343","h_23637789_1280.jpg":"1280x854","h_23637789_1024.jpg":"1024x683","h_23637789_640.jpg":"640x427","h_23637789_480.jpg":"480x320","h_23637789_340.jpg":"340x227","h_23637789_220.jpg":"220x147","pp_23637789_1280.jpg":"1280x1628","pp_23637789_1024.jpg":"1024x1303","pp_23637789_640.jpg":"640x814","pp_23637789_480.jpg":"480x611","pp_23637789_340.jpg":"340x432","pp_23637789_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1373x2048","hd_23637781_1920.jpg":"1920x1080","k_23637781_1280.jpg":"1280x1280","k_23637781_1024.jpg":"1024x1024","k_23637781_640.jpg":"640x640","k_23637781_480.jpg":"480x480","k_23637781_340.jpg":"340x340","k_23637781_220.jpg":"220x220","o_23637781_1280.jpg":"1280x1909","o_23637781_1024.jpg":"1024x1527","o_23637781_640.jpg":"640x954","o_23637781_480.jpg":"480x715","o_23637781_340.jpg":"340x507","o_23637781_220.jpg":"220x328","h_23637781_1280.jpg":"1280x854","h_23637781_1024.jpg":"1024x683","h_23637781_640.jpg":"640x427","h_23637781_480.jpg":"480x320","h_23637781_340.jpg":"340x227","h_23637781_220.jpg":"220x147","pp_23637781_1280.jpg":"1280x1628","pp_23637781_1024.jpg":"1024x1303","pp_23637781_640.jpg":"640x814","pp_23637781_480.jpg":"480x611","pp_23637781_340.jpg":"340x432","pp_23637781_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4605922 Threads: 5 Questions: 152605736 Slow queries: 65225 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4533470 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/bio-je-sin-krojacice-i-ribara-prkosio-je-drustvu-postao-jedan-od-najvecih-coco-mu-se-duboko-klanjala-kad-je-preminuo-1972-objavljen-je-naslov-kralj-je-mrtav-a-nije-elvis-1235792 [printLink] => /mozaik/panorama/bio-je-sin-krojacice-i-ribara-prkosio-je-drustvu-postao-jedan-od-najvecih-coco-mu-se-duboko-klanjala-kad-je-preminuo-1972-objavljen-je-naslov-kralj-je-mrtav-a-nije-elvis-1235792?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 345651 [name] => karl lagerfeld [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => karl-lagerfeld [link] => /tag/karl-lagerfeld ) [1] => stdClass Object ( [id] => 339713 [name] => balenciaga [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => balenciaga [link] => /tag/balenciaga ) [2] => stdClass Object ( [id] => 460274 [name] => serija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => serija [link] => /tag/serija ) [3] => stdClass Object ( [id] => 75848 [name] => disney [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => disney [link] => /tag/disney ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TOP DIZAJNERI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Bio je sin krojačice i ribara, prkosio je društvu, postao jedan od najvećih! Coco mu se duboko klanjala, kad je preminuo 1972. objavljen je naslov: Kralj je mrtav. A nije Elvis [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3194 [name] => Olgica Ivić Grizelj [username] => olgica-ivi-grizelj [email] => olgica-ivi-grizelj@sd.hr [password] => $2y$10$pDLtOGBvBqvwlrYwD9du6.i.DAKfdD9vF92yI0Lu.9KBu3Hy1XUmq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/olgica-ivic-grizelj-3194 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1712 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/3cae59d70343ed833a8bdb63be15e211?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/19/23671752.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/19/23671752.jpg [title] => AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/19/23637267.jpg [title] =>

Španjolcu Cristobalu Balenciagi životni put nije bio lagan
 

Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/19/23671856.jpg [title] =>

A House of Balenciaga kimono

Timothy A. Clary/Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/19/23671858.jpg [title] =>

Jakna s potpisom Cristobala Balenciage

Anne-christine Poujoulat/Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/19/23671859.jpg [title] =>

Balenciagine haljine na izložbi

Anne-christine Poujoulat/Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/19/23637280.jpg [title] =>

Jared Letto navodno je samom dizajneru obećao kako će na velikom platnu utjeloviti njegov lik

Afp ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/19/22389646.jpg [title] =>

Grace Kelly voljela je Balenciagin dizajn
 

Viasat History ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/19/23637789.jpg [title] =>

Kreacija s potpisom Balenciage iz četrdesetih godina
 

/Roger-viollet Via Afp ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/19/23637781.jpg [title] =>

Život Karla Lagerfelda bio je pun intriga koje će svakako začiniti radnju serijala

Thomas Coex/Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Koliko malo znamo o velikim modnim dizajnerima, najbolje govore polemike nakon što neki filmski naslov izađe pred publiku, kao što je, primjerice, bilo s biografskom dramom o Yvesu Saintu Laurentu prije nekoliko godina.

Osim što takvi filmovi često dobiju primjedbe na scenarij, režiju ili izabrane glavne glumce, običnu publiku najviše razočaraju neke životne činjenice ekraniziranih života jer se sruši mit i doživljaj o imenu čije se kreacije obožavaju.

Ali takve biografske priče o dizajnerima i, ma tko god drugačije mislio, ipak istinskim umjetnicima, uvijek pobuđuju pažnju gledatelja. Znaju to dobro i filmaši, a evo u posljednje vrijeme i oni sa streaming platformi.

Sve je zanimljivija bitka za prestiž između ovih platformi, pa je, evo, Disney Plus pronašao rješenje u snimanju kratkih serija o dizajnerima. Prva, o Karlu Lagerfeldu, počela se snimati još prošlog ljeta i već bi trebala naći svoje mjesto u ponudi, a od ovog ljeta snima se i serija o Cristóbalu Balenciagi.

Beskompromisni standardi

Nisu to prve ekranizacije o ovim velikim modnim majstorima, sigurno nisu ni zadnje, ali kako ih Disney Plus najavljuje, sigurno će privući pažnju publike. Disneyjeva europska kompanija EMEA priprema čak šezdesetak novih naslova do 2024., među kojima su i ova dva modna, snimana na izvornim lokacijama.

Za serijal od šest epizoda po 50 minuta o Balenciagi izabrano je sve španjolsko. Snima se uglavnom u Španjolskoj, nešto malo u Francuskoj, već prema tome kakav je bio Balenciagin modni put, govori se na španjolskom jeziku, glavni glumac koji će utjeloviti kreatorov lik je Španjolac Albert San Juan ("The People Upstairs", "The Te$t", "Dok spavaš", "Druga strana kreveta"). Seriji su se pridružile Belén Cuesta ("Money Heist", "La Trinchera Infinita") i Gemma Whelan ("Igra prijestolja", "Killing Eve").

---

image

Jakna s potpisom Cristobala Balenciage

Anne-christine Poujoulat/Afp
---


Belén Cuesta glumi Fabiolu de Mora y Aragón prije nego što je postala kraljica Belgije, a Balenciaga je inače u životu dizajnirao njezinu vjenčanicu 1960. godine. Gemma Whelan glumi Prudence Glynn, novinarku The Timesa, Patrice Thibaud glumi Christiana Diora...

Drama koju su kreirali Lourdes Iglesias i 12-erostruki dobitnici nagrade Goya, Jose Mari Goenaga, Jon Garaño i Aitor Arregi ("Beskrajni jarak"), govori o tome kako je Balenciaga, sin krojačice i ribara, prkosio društvu i postao jedan od najpoželjnijih dizajnera na svijetu.

Serija je službeno opisana kao priča o "potrazi za identitetom dok se prevladavaju nedaće i prkose društvenim konvencijama kroz promjenjiva vremena". Na projektu radnog naslova "Balenciaga" radi više od 100 profesionalaca i 2000 statista.

---

image

Grace Kelly voljela je Balenciagin dizajn
 

Viasat History
---


Veliki projekt o velikom dizajneru, čije će ime danas mnoge trendseterice olako povezati s parfemom ili nekim komadom robe iz brenda Balenciaga. Malo tko zna da su Cristóbala Balenciagu njegovi suvremenici nazivali kraljem mode. Umro je prije točno 50 godina, u 77. godini života, i imao je reputaciju dizajnera beskompromisnih standarda.

Christian Dior nazivao ga je "gospodar svih nas", a Coco Chanel "jedinim dizajnerom u pravom smislu te riječi", a tome je još dodala: "Ostali su jednostavno modni dizajneri." Na dan njegove smrti, 1972., Women‘s Wear Daily objavio je naslov "Kralj je mrtav".

Balenciaga je kao dijete najviše vremena provodio uz majku krojačicu, a već s 12 godina postaje krojački šegrt. U tinejdžerskoj dobi šio je za markizu de Casa Torres, koja ga kao pokroviteljica šalje u Madrid na formalnu obuku krojenja. No valja reći da je Balenciaga bio jedan od rijetkih modnih dizajnera koji je dizajnirao, modelirao, krojio i šivao.

---

image

Balenciagine haljine na izložbi

Anne-christine Poujoulat/Afp
---


Španjolski građanski rat otjerao ga je u Pariz i tu se razvija prava modna priča. Ovaj veliki couturist je 1951. potpuno transformirao siluetu, proširivši ramena i uklonivši struk. Godine 1955. dizajnirao je haljinu tuniku, koja se poslije, 1957., razvila u haljinu košulju. Kulminacija njegova rada događa se 1959. s linijom Empire, s haljinama visokog struka i kaputima krojenima poput kimona.

---

image

Kreacija s potpisom Balenciage iz četrdesetih godina
 

/Roger-viollet Via Afp
---


U Balenciaginu rodnome mjestu Getariji je 2011. izgrađen Museo Balenciaga, gdje je izloženo 1200 njegovih kreacija, najviše zahvaljujući trudu njegova učenika Huberta de Givenchyja i klijentica poput Grace Kelly.

Sada s nestrpljenjem čekamo kako će Disney Plus predstaviti život i djelo čovjeka koji je učvrstio temelje visoke mode – couturea, i kako je mijenjao modu.

Rivalstvo s Laurentom

Serija od šest epizoda po 50 minuta "Kaiser Karl" o modnom dizajneru Karlu Lagerfeldu, kako smo već rekli, samo što nije izašla. Naručio ju je The Walt Disney Company za Europu, Bliski istok i Afriku kao originalnu zvijezdu za Disney Plus. Veliki Karl već je bio tema mnogih filmova, ali sada će prvi put o njemu izaći dramska serija.

Radnja započinje tijekom ljeta 1972. i pratit će Lagerfeldov put sve do nasljednika Coco Chanel. Također će istražiti rivalstvo između Lagerfelda i Yves Saint Laurentova partnera Pierrea Bergea, kao i njegovu ljubavnu priču s Jacquesom de Bascherom.

Šestodijelna serija snimala se u Francuskoj u produkciji pariškog Gaumonta, a temelji se na istoimenoj biografiji Raphaëlle Bacqué, koja je povezana sa spisateljicama Isaure Pisani-Ferry ("Vampiri") i Jennifer Have ("Nevjerni").

Jan Koeppen, predsjednik The Walt Disney Company EMEA, predstavio je seriju na Series Mania Lille Dialogues kao dio uvodnoga govora u kojem je detaljno opisao angažman tvrtke s europskim produkcijskim kućama.

– Imamo nevjerojatno raznoliku i uzbudljivu europsku listu, a "Kaiser Karl" pokazatelj je kakve priče želimo ispričati – rekao je Koeppen. – Također smo smatrali da Lagerfeldovoj priči do sada nije pridana zasluga i jedva čekamo da je podijelimo s našom Disney Plus publikom.

Pauline Dauvin, potpredsjednica programa i originalne produkcije u The Walt Disney Company za Francusku, rekla je:

– Odmah nas je zavela ideja o adaptaciji Bacquéove biografije, koja će označiti prvu suradnju između Disneyja i Gaumonta na francuskoj originalnoj seriji. Serija prikazuje jedinstveni trenutak transformacije u modnoj industriji u Francuskoj 70-ih, koju je utjelovila ikona s višestrukim metamorfozama, Karl Lagerfeld.

U Disney Plusu smatraju da je serija više od povijesnog djela jer "Kaiser Karl" zaranja u Lagerfeldov svijet i njegovu osobnost – lik koji je, iako prilično poznat, njegovao i održavao dojam intenzivne tajanstvenosti. Gotovo da su simpatične njegove igre oko datuma rođenja, koji je krio na sve načine te znatiželjnike zavaravao kako god je znao.

Tako je, primjerice, u intervjuu na francuskoj televiziji u veljači 2009. rekao da nije rođen ni 1933. ni 1938. U travnju 2013. konačno je izjavio da je rođen 1935. godine. Međutim, njegovi roditelji već su ranije objavili da je rođen 1933., da bi pak on u rujnu 2008. javno kazao da slavi svoj "70. rođendan", iako je zapravo napunio 75 godina. Uvijek se predstavljao mlađim nego što jest, te je podrijetlu roditelja pridavao plemićki predznak, da je majka bila "Elisabeth of Germany" a otac Otto Ludwig Lagerfeldt.

---

image

Život Karla Lagerfelda bio je pun intriga koje će svakako začiniti radnju serijala

Thomas Coex/Afp
---

U seriji će se vidjeti kako je Lagerfeld izgradio svoj jedinstveni i ponekad kontroverzni osobni brend u svijetu u kojem je izgled sve. Desetljećima je bio u centru svjetske mode, prepoznatljiv po kreacijama, ali i svojim izgledom – zadnjih godina posebno zbog svoje bijele kose, crnih sunčanih naočala, visokih, uštirkanih ovratnika i bijelih rukavica.

Znamo da je bio kreativni direktor francuske modne kuće Chanel od 1983. do svoje smrti 2019. godine. Također i da je paralelno bio i kreativni direktor modne kuće krzna i kožne galanterije Fendi. Dizajnirao je i pod svojim imenom, a njegov značaj kao svestranog umjetnika još je prisutan s obzirom na to da nije tako davno umro.

Bio je i priznati fotograf, iza objektiva je stao za brojne časopise i za vlastite modne kampanje. Smatran je jednim od najvažnijih modnih vizionara 20. i 21. stoljeća, a u modni je svijet zakoračio 1954., kad je prijavio dizajn haljine na natječaj za dizajn Međunarodnog sekretarijata za vunu, koji je nagovještavao haljine s košuljama koje će tri godine poslije predstaviti Givenchy i Balenciaga.

Jared Leto kao filmski Karl

Početkom sedamdesetih pridonio je rastućem "big looku" ili "soft looku" eliminirajući podstave i rubove s voluminoznih odjevnih predmeta od tanke tkanine, čak i od krzna, u svojem radu za Fendi u to vrijeme, kako bi omogućio neopterećen, udoban, slojevit stil koji će dominirati visokom modom sredine desetljeća.

Nakon što je pročistio ovaj stil i rekao da bi povratak na krutu strukturu bio regresivan, ipak je napravio kompletan zaokret 1978. i pridružio se drugim dizajnerima u prikazivanju teško konstruiranog stila, širokih ramena, koji će dominirati 80-ima, predstavljajući tako pretjeranu retro siluetu iz 40-ih i 50-ih.

U seriji "Kaiser Karl" naslovnu ulogu dobio je Josef Staetter, koji će utjeloviti Lagerfelda, pa se pitamo kako će se ovaj serijal moći nositi s drugim filmskim projektom posvećenom velikom dizajneru, a kojega će glumiti Jared Leto. Poznati hollywoodski glumac navodno je još prije nekoliko godina samom dizajneru jasno obećao da će ga jednog dana glumiti, na što je navodno Karl pristao i potvrdio da ulogu može iznijeti i da mora glumiti samo on – Leto.

---

image

Jared Letto navodno je samom dizajneru obećao kako će na velikom platnu utjeloviti njegov lik

Afp
---

Sada Jared Leto svoj plan ostvaruje u suradnji s Lagerfeldovom modnom kućom, a glumac će film i producirati zajedno sa svojom partnericom Emmom Ludbrook i njihovom produkcijskom kućom Paradox. Kod objavljivanja ovog projekta Leto je kazao kako je Lagerfeld bio kreativna sila, a njegov bogati život navodno će biti prikazan iz drugačije perspektive. Kakve, još nije rečeno, kao ni to kad će početi snimanje.

Poklonici mode s nestrpljenjem čekaju sve ove ekranizacije jer ipak je riječ o modnim autorima koju su utabali put istinskom majstorstvu, a i mlade generacije dizajnera rado zađu na njihove staze kako bi naučili nešto od najboljih.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP Afp Timothy A. Clary/Afp Anne-christine Poujoulat/Afp Anne-christine Poujoulat/Afp Afp Viasat History /Roger-viollet Via Afp Thomas Coex/Afp
AFP
Afp

Španjolcu Cristobalu Balenciagi životni put nije bio lagan
 

Timothy A. Clary/Afp

A House of Balenciaga kimono

Anne-christine Poujoulat/Afp

Jakna s potpisom Cristobala Balenciage

Anne-christine Poujoulat/Afp

Balenciagine haljine na izložbi

Afp

Jared Letto navodno je samom dizajneru obećao kako će na velikom platnu utjeloviti njegov lik

Viasat History

Grace Kelly voljela je Balenciagin dizajn
 

/Roger-viollet Via Afp

Kreacija s potpisom Balenciage iz četrdesetih godina
 

Thomas Coex/Afp

Život Karla Lagerfelda bio je pun intriga koje će svakako začiniti radnju serijala

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/bio-je-sin-krojacice-i-ribara-prkosio-je-drustvu-postao-jedan-od-najvecih-coco-mu-se-duboko-klanjala-kad-je-preminuo-1972-objavljen-je-naslov-kralj-je-mrtav-a-nije-elvis-1235792 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=bd7feb8c37b6f50a17c9be4c921f133c46ad8069 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Bio+je+sin+kroja%C4%8Dice+i+ribara%2C+prkosio+je+dru%C5%A1tvu%2C+postao+jedan+od+najve%C4%87ih%21+Coco+mu+se+duboko+klanjala%2C+kad+je+preminuo+1972.+objavljen+je+naslov%3A+Kralj+je+mrtav.+A+nije+Elvis&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fbio-je-sin-krojacice-i-ribara-prkosio-je-drustvu-postao-jedan-od-najvecih-coco-mu-se-duboko-klanjala-kad-je-preminuo-1972-objavljen-je-naslov-kralj-je-mrtav-a-nije-elvis-1235792 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fbio-je-sin-krojacice-i-ribara-prkosio-je-drustvu-postao-jedan-od-najvecih-coco-mu-se-duboko-klanjala-kad-je-preminuo-1972-objavljen-je-naslov-kralj-je-mrtav-a-nije-elvis-1235792 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TOP DIZAJNERI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
PanoramaTOP DIZAJNERI

Bio je sin krojačice i ribara, prkosio je društvu, postao jedan od najvećih! Coco mu se duboko klanjala, kad je preminuo 1972. objavljen je naslov: Kralj je mrtav. A nije Elvis

26. listopada 2022. - 22:31

Koliko malo znamo o velikim modnim dizajnerima, najbolje govore polemike nakon što neki filmski naslov izađe pred publiku, kao što je, primjerice, bilo s biografskom dramom o Yvesu Saintu Laurentu prije nekoliko godina.

Osim što takvi filmovi često dobiju primjedbe na scenarij, režiju ili izabrane glavne glumce, običnu publiku najviše razočaraju neke životne činjenice ekraniziranih života jer se sruši mit i doživljaj o imenu čije se kreacije obožavaju.

Ali takve biografske priče o dizajnerima i, ma tko god drugačije mislio, ipak istinskim umjetnicima, uvijek pobuđuju pažnju gledatelja. Znaju to dobro i filmaši, a evo u posljednje vrijeme i oni sa streaming platformi.

Sve je zanimljivija bitka za prestiž između ovih platformi, pa je, evo, Disney Plus pronašao rješenje u...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 11:53