stdClass Object ( [id] => 1146604 [title] => Europljani su pokorili Ameriku ubijajući, otimajući zlato i prisiljavanjem Indijanaca na teški rad. A u svemu tome im je pomogao - alkohol [alias] => europljani-su-pokorili-ameriku-ubijajuci-otimajuci-zlato-i-prisiljavanjem-indijanaca-na-teski-rad-a-u-svemu-tome-im-je-pomogao-alkohol [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kristifor Kolumbo je žudio za istraživanjem pomorskih puteva prema Aziji. Želio je doprijeti do Indije i do obala poznatih po začinima. Brojni europski vladari su odbili financirati njegovu ekspediciju, ali je podršku konačno dobio od španjolske krune. S tri čuvena broda, Nina, Pinta i Santa Maria, isplovio je iz luke Palos 1492. godine. Prvo je kročio na tlo današnjih Bahama, a zatim na Kubu, iako je vjerovao da je stigao u Aziju. Nakon toga je uslijedila jedinstvena razmjena između Starog i Novog svijeta – ideja, stanovništva, usjeva, bolesti...

Kolumbove ekspedicije su otvorile put brojnim moreplovcima i kolonizatorima koji su zauvijek izmijenili čitav 'novi' svijet. National Geographic donosi priču o tome koje su sve promjene stigle u Ameriku sa dolaskom Europljana.

Procjene o broju Indijanaca preminulih od bolesti koje su stigle iz Europe značajno variraju – od 8 do 110 milijuna. Niža cifra se striktno odnosi na direktne međuljudske kontakte nakon dolaska Europljana koji su u Novi svijet donijeli bolesti poput malih i velikih boginja ili tifusa. Ipak, kako bolesti putuju brže od ljudi, vjeruje se da inicijalni kontakt nije bio presudan za smrt indijanskog stanovništva koje nije imalo razvijen imunitet na ove bolesti. Veća brojka se odnosi na sve smrtne ishode prouzrokovane "europskim" bolestima, bez obzira na direktan kontakt. Ono što se sa sigurnošću zna je da su bolesti uništile ogroman postotak indijanske populacije.

Korijeni sifilisa su dugo bili predmet rasprava – je li ova bolest prethodno postojala u Novom svijetu, ali nije bila prepoznata zbog nedostatka znanja, ili je došla iz Starog svijeta sa istraživačima? Nedavna detaljna studija je pokazala da je vjerovatno stigla iz Novog svijeta u Europu, jer su prvi slučajevi zabilježeni nedugo nakon Kolumbovog povratka i kontakata njegovih članova posade s europskim prostitutkama. Bolest se nastavila širiti Europom, a Rusija i Mađarska su se suočile sa najtežim oblicima epidemije. Simptomi sifilisa su tada bili dosta drugačiji, uključujući bolne osipe i demenciju, i izazivali su mnogo patnje prije konačne smrti. Do XVII. stoljeća sifilis je evoluirao u formu kakvu danas poznajemo.

---

image
AFP
---

Europljani su stoljećima obrađivali zemlju za prehrambene potrebe, dok su Indijanci prije njihovog dolaska lovili životinje i sakupljali bobice kako bi ostali siti i preživjeli. Tijekom brojnih putovanja u Novi svijet, Europljani su donijeli i usjeve poput šećerne trske, kave i soje. Svoje znanje o obrađivanju zemljišta su prenijeli i indijanskom stanovništvu, nažalost, često putem prinudnog rada.

Pored oruđa za obradu zemlje, Europljani su stanovnike Novog svijeta upoznali sa štapovima za pecanje i ribarskim mrežama. Indijansko stanovništvo je koristilo luk i strijelu i koplja, ali nisu bili ni upola precizni ni smrtonosni kao vatreno oružje koje su Europljani koristili za ubijanje manjih i većih životinja radi hrane ili krzna. Nažalost, mnogi pripadnici autohtonih plemena su također stradali od vatrenog oružja u rukama kolonizatora.

Europljani su u Novi svijet sa sobom poveli i životinje – konje, svinje, koze, ovce, kokoši, krave, mačke, pse, pčele... Željeli su se osijećati kao kod kuće i stvoriti ambijent Starog svijeta za doseljenike koji su namjeravali tu i ostati. Nasuprot tome, zahvaljujući vatrenom oružju izlovljavali su bizone, autohtonu vrstu na američkom tlu i važan izvor hrane za indijansko stanovništvo.

Europljani su u novom svijetu otkrili duhan, čije su uzgajanje značajno povećali kako bi, pored prinosa za svoje potrebe, mogli slati velike količine i u svoju domovinu. Prvi put u životu su vidjeli biljke poput krumpira i rajčice, koji su se uzgajali u današnjem Peruu i Andama. Odmah su znali da će ovi sočni plodovi zemlje biti veoma cijenjeni u Europi. Iako su Europljani bili spretni u obrađivanju zemlje, njihov cilj je bio zadovoljavanje osobnih potreba i užitaka. Dio namirnica su izvozili za prodaju u Europu, a dio je služio za potrebe svakodnevnog života u Novom svijetu. Najbolje su uzimali za sebe, a Indijancima je ostajalo veoma malo. 

Prvi objekti izgrađeni u Novom svijetu su bile male trgovačke kuće namijenjene olakšavanju izvoza dobara ka Europi, kao i za prihvat materijala koji su stizali da potpomognu daljnju kolonizaciju. Pošto je bilo veoma teško transportirati dovoljne količine građevinskog materijala iz Europe u Ameriku, prva utvrđenja su sagrađena od lokalnog kamena tijekom 1600-tih. Indijansko stanovništvo je bilo prisiljeno učestvovati u nabavljanju građevinskog materijala, kao i u samom procesu izgradnje. Tvrđave su Španjolcima osiguravale zaštitu od drugih naroda koji su hitali prema Novom svijetu. Kasnije su izgrađene stambene kuće, kapele, farme i ostali objekti koji su svojim stilom oponašali europsku arhitekturu.

---

---

Kristifor Kolumbo se iz svoje prve ekspedicije u Europu vratio 1493. godine sa zlatom i robovima. Nakon otkrića zlata, Europljani su prinudnim radom Indijanaca dobijali znatne količine plemenitog metala kojeg su onda slali u domovinu. Indijansko stanovništvo je već bilo oslabljeno od bolesti i teških uvijeta rada. Sada su bili prisiljeni na rad u situaciji koja je prednost davala količinama iskopane rude, a ne zdravlju i sigurnosti radnika. Europljani su doveli i afričke robove kako bi ubrzali proces iskopavanja.

Kada je postalo jasno da su resursi zlata istrošeni, indijanski radnici su preusmjereni na polja šećerne trske. Ovom usjevu je veoma odgovarala klima Antila, Meksika i Brazila, pa su Europljani vidjeli dobru priliku za veliku zaradu. Indijansko stanovništvo je prihvatilo ekonomiju zasnovanu na gotovom novcu, ali je u potpunosti zavisilo od kolonizatora.

Postoje dva mita vezana za Indijance i alkohol. Prvi od njih kaže da su Indijanci genetski predodređeni za zloupotrebu alkohola. Ova tvrdnja je netočna jer je alkohol supstanca koja izaziva ovisnost i svi ljudi imaju jednaku predispoziciju postati ovisnici, bez obzira na rasu. Prije dolaska Kolumba, alkohol nije bio dostupan Indijancima na način na koji je bio prisutan u Europi. Europljani su imali veoma dugu praksu prepuštanja alkoholu i njegovim 'čarima' – ekstatičnoj radosti i izraženom junaštvu koje alkohol budi kod većine ljudi. Također, oni su znali za njegovu osobinu da izaziva ovisnost, ali to nisu prenijeli indijanskom stanovništvu kada su ih upoznali sa alkoholom.

Drugi mit tvrdi da su Indijanci postali ovisni o alkoholu svojom greškom, jer se nisu mogli izboriti s ubrzanom modernizacijom koju su Europljani provodili. Neki kažu i da su Europljani namjerno opijali indijansko stanovništvo kako bi ga lakše pokorili. Ipak, mnogo vremena kasnije i dalje postoje predrasude o Indijancima alkoholičarima, dok se ovaj problem kod bijelaca često zanemaruje i ne shvaća ozbiljno.

Grant Jones navodi da su 13. ožujka 1697. godine Španjolske trupe na Yucatanu okupirale Nojpeten, prestonicu mayanskog naroda po imenu Itza. Itze su bili stanovnici posljednjeg neosvojenog autohtonog kraljevstva u Novom svijetu. Uprkos snažnom otporu koji su pružali, tisuće pripadnika ovog naroda bili su se primorani preseliti u kolonijalne gradove.

---

image
Sergio Pitamitz/ AFP
---

Mayanska kultura je bila na vrhuncu moći i prosperiteta u VI. stoljeću na teritoriju današnjeg Meksika i Guatemale. Jedna od najinteligentnijih ranih civilizacija poznata je po svojoj simboličkoj arhitekturi i umjetnosti, ali i po kvalitetnoj lončariji, kalendaru, kaligrafiji… Maje su bile vješti poljoprivrednici, astronomi i matematičari. Mayanski narodi su svoju civilizaciju izgradili u prašumi, pametno koristeći sve prednosti prirodnog bogatstva koje su tu našli – bambusa, kokosa i brojnih drugih egzotičnih vrsta. Vapnenac su koristili u građevinarstvu, a vulkansko kamenje za izradu alata. Maye su čak i konzumirale sol.

Iako je pad mayanske civilizacije postepeno započeo oko 900-tih godina, još uvijek nije potpuno jasno koji faktor je za to bio presudan. Prirodni resursi su vremenom iscrpljeni, pa je bilo teško nahraniti veliki broj stanovnika. Dugi periodi suša su samo pogoršali postojeće probleme. Ipak, istraživanja ukazuju na to da su posljednja mayanska plemena istrijebljena od strane europskih istraživača, iako ne direktno od strane Kolumba. Svakako , 60 poso Guatemalaca danas ima mayanske korijene.

Prema navodima Sveučilišta Gettysburg u Pennsylvaniji, nijedno od indijanskih plemena nije imalo pisani jezik. Europljani su ih upoznali s rimskim alfabetom i insistirali da ga indijansko stanovništvo nauči kako bi se olakšala komunikacija. Nijednog trenutka nisu pokušali shvatiti bogatstvo raznolikosti indijanskih jezika. Prije kolonizacije Novog svijeta, postojalo je nebrojeno različitih indijanskih plemena s jedinstvenim običajima, religijama, društvenom hijerarhijom i tisućama jezika i dijalekata. Metodama jezičke asimilacije otpočeo je nepovratan proces promjene Novog svijeta kroz koji su izgubljene brojne kulture i jezici indijanskih naroda.

Iako su neke interakcije između istraživača i indijanaca bile pozitivne, poput razmjene iskustava i otkrivanja novih usjeva, Europljani su vjerovali da je njihova dužnost da 'civiliziraju' autohtono stanovništvo, što je dovelo do potpunog gubitka indijanskog suvereniteta. Nekadašnje mnoštvo jezika, kultura i tradicija svelo se na uzak spektar plemena kojima su nametnuti jezici kolonizatora – španjolski, portugalski i engleski.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KOLONIZACIJA OVISNOSTI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => KOLONIZACIJA OVISNOSTI 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-11-27 14:32:33 [created_by] => 264 [created_by_alias] => PSD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-11-27 16:27:33 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2021-11-27 16:26:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1086 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/11\/27\/20145128.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/27\/20145124.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/27\/20145126.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","Sergio Pitamitz\/ AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x727","hd_20145128_1920.jpg":"1920x1080","k_20145128_1280.jpg":"1280x1280","k_20145128_1024.jpg":"1024x1024","k_20145128_640.jpg":"640x640","k_20145128_480.jpg":"480x480","k_20145128_340.jpg":"340x340","k_20145128_220.jpg":"220x220","o_20145128_1280.jpg":"1280x908","o_20145128_1024.jpg":"1024x727","o_20145128_640.jpg":"640x454","o_20145128_480.jpg":"480x340","o_20145128_340.jpg":"340x241","o_20145128_220.jpg":"220x156","h_20145128_1280.jpg":"1280x854","h_20145128_1024.jpg":"1024x683","h_20145128_640.jpg":"640x427","h_20145128_480.jpg":"480x320","h_20145128_340.jpg":"340x227","h_20145128_220.jpg":"220x147","pp_20145128_1280.jpg":"1006x1280","pp_20145128_1024.jpg":"805x1024","pp_20145128_640.jpg":"503x640","pp_20145128_480.jpg":"377x480","pp_20145128_340.jpg":"267x340","pp_20145128_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x680","hd_20145124_1920.jpg":"1920x1080","k_20145124_1280.jpg":"1280x1280","k_20145124_1024.jpg":"1024x1024","k_20145124_640.jpg":"640x640","k_20145124_480.jpg":"480x480","k_20145124_340.jpg":"340x340","k_20145124_220.jpg":"220x220","o_20145124_1280.jpg":"1280x850","o_20145124_1024.jpg":"1024x680","o_20145124_640.jpg":"640x425","o_20145124_480.jpg":"480x318","o_20145124_340.jpg":"340x225","o_20145124_220.jpg":"220x146","h_20145124_1280.jpg":"1280x854","h_20145124_1024.jpg":"1024x683","h_20145124_640.jpg":"640x427","h_20145124_480.jpg":"480x320","h_20145124_340.jpg":"340x227","h_20145124_220.jpg":"220x147","pp_20145124_1280.jpg":"1006x1280","pp_20145124_1024.jpg":"805x1024","pp_20145124_640.jpg":"503x640","pp_20145124_480.jpg":"377x480","pp_20145124_340.jpg":"267x340","pp_20145124_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x646","hd_20145126_1920.jpg":"1920x1080","k_20145126_1280.jpg":"1280x1280","k_20145126_1024.jpg":"1024x1024","k_20145126_640.jpg":"640x640","k_20145126_480.jpg":"480x480","k_20145126_340.jpg":"340x340","k_20145126_220.jpg":"220x220","o_20145126_1280.jpg":"1280x807","o_20145126_1024.jpg":"1024x646","o_20145126_640.jpg":"640x403","o_20145126_480.jpg":"480x302","o_20145126_340.jpg":"340x214","o_20145126_220.jpg":"220x138","h_20145126_1280.jpg":"1280x854","h_20145126_1024.jpg":"1024x683","h_20145126_640.jpg":"640x427","h_20145126_480.jpg":"480x320","h_20145126_340.jpg":"340x227","h_20145126_220.jpg":"220x147","pp_20145126_1280.jpg":"1006x1280","pp_20145126_1024.jpg":"805x1024","pp_20145126_640.jpg":"503x640","pp_20145126_480.jpg":"377x480","pp_20145126_340.jpg":"267x340","pp_20145126_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7402571 Threads: 4 Questions: 1529260337 Slow queries: 4650111 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110621408 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/europljani-su-pokorili-ameriku-ubijajuci-otimajuci-zlato-i-prisiljavanjem-indijanaca-na-teski-rad-a-u-svemu-tome-im-je-pomogao-alkohol-1146604 [printLink] => /mozaik/panorama/europljani-su-pokorili-ameriku-ubijajuci-otimajuci-zlato-i-prisiljavanjem-indijanaca-na-teski-rad-a-u-svemu-tome-im-je-pomogao-alkohol-1146604?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 149734 [name] => indijanci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => indijanci [link] => /tag/indijanci ) [1] => stdClass Object ( [id] => 430577 [name] => Amerika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => amerika [link] => /tag/amerika ) [2] => stdClass Object ( [id] => 24324 [name] => kolonizacija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kolonizacija [link] => /tag/kolonizacija ) [3] => stdClass Object ( [id] => 657944 [name] => kolumbo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-27 17:27:09 [main_article_id] => 0 [alias] => kolumbo [link] => /tag/kolumbo ) [4] => stdClass Object ( [id] => 45601 [name] => maye [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => maye [link] => /tag/maye ) [5] => stdClass Object ( [id] => 197489 [name] => inke [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => inke [link] => /tag/inke ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KOLONIZACIJA OVISNOSTI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Europljani su pokorili Ameriku ubijajući, otimajući zlato i prisiljavanjem Indijanaca na teški rad. A u svemu tome im je pomogao - alkohol [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-23-31-45-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/27/20145128.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/27/20145128.jpg [title] => AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/27/20145124.jpg [title] => Sergio Pitamitz/ AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/27/20145126.jpg [title] => AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kristifor Kolumbo je žudio za istraživanjem pomorskih puteva prema Aziji. Želio je doprijeti do Indije i do obala poznatih po začinima. Brojni europski vladari su odbili financirati njegovu ekspediciju, ali je podršku konačno dobio od španjolske krune. S tri čuvena broda, Nina, Pinta i Santa Maria, isplovio je iz luke Palos 1492. godine. Prvo je kročio na tlo današnjih Bahama, a zatim na Kubu, iako je vjerovao da je stigao u Aziju. Nakon toga je uslijedila jedinstvena razmjena između Starog i Novog svijeta – ideja, stanovništva, usjeva, bolesti...

Kolumbove ekspedicije su otvorile put brojnim moreplovcima i kolonizatorima koji su zauvijek izmijenili čitav 'novi' svijet. National Geographic donosi priču o tome koje su sve promjene stigle u Ameriku sa dolaskom Europljana.

Procjene o broju Indijanaca preminulih od bolesti koje su stigle iz Europe značajno variraju – od 8 do 110 milijuna. Niža cifra se striktno odnosi na direktne međuljudske kontakte nakon dolaska Europljana koji su u Novi svijet donijeli bolesti poput malih i velikih boginja ili tifusa. Ipak, kako bolesti putuju brže od ljudi, vjeruje se da inicijalni kontakt nije bio presudan za smrt indijanskog stanovništva koje nije imalo razvijen imunitet na ove bolesti. Veća brojka se odnosi na sve smrtne ishode prouzrokovane "europskim" bolestima, bez obzira na direktan kontakt. Ono što se sa sigurnošću zna je da su bolesti uništile ogroman postotak indijanske populacije.

Korijeni sifilisa su dugo bili predmet rasprava – je li ova bolest prethodno postojala u Novom svijetu, ali nije bila prepoznata zbog nedostatka znanja, ili je došla iz Starog svijeta sa istraživačima? Nedavna detaljna studija je pokazala da je vjerovatno stigla iz Novog svijeta u Europu, jer su prvi slučajevi zabilježeni nedugo nakon Kolumbovog povratka i kontakata njegovih članova posade s europskim prostitutkama. Bolest se nastavila širiti Europom, a Rusija i Mađarska su se suočile sa najtežim oblicima epidemije. Simptomi sifilisa su tada bili dosta drugačiji, uključujući bolne osipe i demenciju, i izazivali su mnogo patnje prije konačne smrti. Do XVII. stoljeća sifilis je evoluirao u formu kakvu danas poznajemo.

---

image
AFP
---

Europljani su stoljećima obrađivali zemlju za prehrambene potrebe, dok su Indijanci prije njihovog dolaska lovili životinje i sakupljali bobice kako bi ostali siti i preživjeli. Tijekom brojnih putovanja u Novi svijet, Europljani su donijeli i usjeve poput šećerne trske, kave i soje. Svoje znanje o obrađivanju zemljišta su prenijeli i indijanskom stanovništvu, nažalost, često putem prinudnog rada.

Pored oruđa za obradu zemlje, Europljani su stanovnike Novog svijeta upoznali sa štapovima za pecanje i ribarskim mrežama. Indijansko stanovništvo je koristilo luk i strijelu i koplja, ali nisu bili ni upola precizni ni smrtonosni kao vatreno oružje koje su Europljani koristili za ubijanje manjih i većih životinja radi hrane ili krzna. Nažalost, mnogi pripadnici autohtonih plemena su također stradali od vatrenog oružja u rukama kolonizatora.

Europljani su u Novi svijet sa sobom poveli i životinje – konje, svinje, koze, ovce, kokoši, krave, mačke, pse, pčele... Željeli su se osijećati kao kod kuće i stvoriti ambijent Starog svijeta za doseljenike koji su namjeravali tu i ostati. Nasuprot tome, zahvaljujući vatrenom oružju izlovljavali su bizone, autohtonu vrstu na američkom tlu i važan izvor hrane za indijansko stanovništvo.

Europljani su u novom svijetu otkrili duhan, čije su uzgajanje značajno povećali kako bi, pored prinosa za svoje potrebe, mogli slati velike količine i u svoju domovinu. Prvi put u životu su vidjeli biljke poput krumpira i rajčice, koji su se uzgajali u današnjem Peruu i Andama. Odmah su znali da će ovi sočni plodovi zemlje biti veoma cijenjeni u Europi. Iako su Europljani bili spretni u obrađivanju zemlje, njihov cilj je bio zadovoljavanje osobnih potreba i užitaka. Dio namirnica su izvozili za prodaju u Europu, a dio je služio za potrebe svakodnevnog života u Novom svijetu. Najbolje su uzimali za sebe, a Indijancima je ostajalo veoma malo. 

Prvi objekti izgrađeni u Novom svijetu su bile male trgovačke kuće namijenjene olakšavanju izvoza dobara ka Europi, kao i za prihvat materijala koji su stizali da potpomognu daljnju kolonizaciju. Pošto je bilo veoma teško transportirati dovoljne količine građevinskog materijala iz Europe u Ameriku, prva utvrđenja su sagrađena od lokalnog kamena tijekom 1600-tih. Indijansko stanovništvo je bilo prisiljeno učestvovati u nabavljanju građevinskog materijala, kao i u samom procesu izgradnje. Tvrđave su Španjolcima osiguravale zaštitu od drugih naroda koji su hitali prema Novom svijetu. Kasnije su izgrađene stambene kuće, kapele, farme i ostali objekti koji su svojim stilom oponašali europsku arhitekturu.

---

---

Kristifor Kolumbo se iz svoje prve ekspedicije u Europu vratio 1493. godine sa zlatom i robovima. Nakon otkrića zlata, Europljani su prinudnim radom Indijanaca dobijali znatne količine plemenitog metala kojeg su onda slali u domovinu. Indijansko stanovništvo je već bilo oslabljeno od bolesti i teških uvijeta rada. Sada su bili prisiljeni na rad u situaciji koja je prednost davala količinama iskopane rude, a ne zdravlju i sigurnosti radnika. Europljani su doveli i afričke robove kako bi ubrzali proces iskopavanja.

Kada je postalo jasno da su resursi zlata istrošeni, indijanski radnici su preusmjereni na polja šećerne trske. Ovom usjevu je veoma odgovarala klima Antila, Meksika i Brazila, pa su Europljani vidjeli dobru priliku za veliku zaradu. Indijansko stanovništvo je prihvatilo ekonomiju zasnovanu na gotovom novcu, ali je u potpunosti zavisilo od kolonizatora.

Postoje dva mita vezana za Indijance i alkohol. Prvi od njih kaže da su Indijanci genetski predodređeni za zloupotrebu alkohola. Ova tvrdnja je netočna jer je alkohol supstanca koja izaziva ovisnost i svi ljudi imaju jednaku predispoziciju postati ovisnici, bez obzira na rasu. Prije dolaska Kolumba, alkohol nije bio dostupan Indijancima na način na koji je bio prisutan u Europi. Europljani su imali veoma dugu praksu prepuštanja alkoholu i njegovim 'čarima' – ekstatičnoj radosti i izraženom junaštvu koje alkohol budi kod većine ljudi. Također, oni su znali za njegovu osobinu da izaziva ovisnost, ali to nisu prenijeli indijanskom stanovništvu kada su ih upoznali sa alkoholom.

Drugi mit tvrdi da su Indijanci postali ovisni o alkoholu svojom greškom, jer se nisu mogli izboriti s ubrzanom modernizacijom koju su Europljani provodili. Neki kažu i da su Europljani namjerno opijali indijansko stanovništvo kako bi ga lakše pokorili. Ipak, mnogo vremena kasnije i dalje postoje predrasude o Indijancima alkoholičarima, dok se ovaj problem kod bijelaca često zanemaruje i ne shvaća ozbiljno.

Grant Jones navodi da su 13. ožujka 1697. godine Španjolske trupe na Yucatanu okupirale Nojpeten, prestonicu mayanskog naroda po imenu Itza. Itze su bili stanovnici posljednjeg neosvojenog autohtonog kraljevstva u Novom svijetu. Uprkos snažnom otporu koji su pružali, tisuće pripadnika ovog naroda bili su se primorani preseliti u kolonijalne gradove.

---

image
Sergio Pitamitz/ AFP
---

Mayanska kultura je bila na vrhuncu moći i prosperiteta u VI. stoljeću na teritoriju današnjeg Meksika i Guatemale. Jedna od najinteligentnijih ranih civilizacija poznata je po svojoj simboličkoj arhitekturi i umjetnosti, ali i po kvalitetnoj lončariji, kalendaru, kaligrafiji… Maje su bile vješti poljoprivrednici, astronomi i matematičari. Mayanski narodi su svoju civilizaciju izgradili u prašumi, pametno koristeći sve prednosti prirodnog bogatstva koje su tu našli – bambusa, kokosa i brojnih drugih egzotičnih vrsta. Vapnenac su koristili u građevinarstvu, a vulkansko kamenje za izradu alata. Maye su čak i konzumirale sol.

Iako je pad mayanske civilizacije postepeno započeo oko 900-tih godina, još uvijek nije potpuno jasno koji faktor je za to bio presudan. Prirodni resursi su vremenom iscrpljeni, pa je bilo teško nahraniti veliki broj stanovnika. Dugi periodi suša su samo pogoršali postojeće probleme. Ipak, istraživanja ukazuju na to da su posljednja mayanska plemena istrijebljena od strane europskih istraživača, iako ne direktno od strane Kolumba. Svakako , 60 poso Guatemalaca danas ima mayanske korijene.

Prema navodima Sveučilišta Gettysburg u Pennsylvaniji, nijedno od indijanskih plemena nije imalo pisani jezik. Europljani su ih upoznali s rimskim alfabetom i insistirali da ga indijansko stanovništvo nauči kako bi se olakšala komunikacija. Nijednog trenutka nisu pokušali shvatiti bogatstvo raznolikosti indijanskih jezika. Prije kolonizacije Novog svijeta, postojalo je nebrojeno različitih indijanskih plemena s jedinstvenim običajima, religijama, društvenom hijerarhijom i tisućama jezika i dijalekata. Metodama jezičke asimilacije otpočeo je nepovratan proces promjene Novog svijeta kroz koji su izgubljene brojne kulture i jezici indijanskih naroda.

Iako su neke interakcije između istraživača i indijanaca bile pozitivne, poput razmjene iskustava i otkrivanja novih usjeva, Europljani su vjerovali da je njihova dužnost da 'civiliziraju' autohtono stanovništvo, što je dovelo do potpunog gubitka indijanskog suvereniteta. Nekadašnje mnoštvo jezika, kultura i tradicija svelo se na uzak spektar plemena kojima su nametnuti jezici kolonizatora – španjolski, portugalski i engleski.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP Sergio Pitamitz/ AFP AFP
AFP
AFP
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/europljani-su-pokorili-ameriku-ubijajuci-otimajuci-zlato-i-prisiljavanjem-indijanaca-na-teski-rad-a-u-svemu-tome-im-je-pomogao-alkohol-1146604 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=65ff1ba957390c039d730a46e5a011109d6e2834 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Europljani+su+pokorili+Ameriku+ubijaju%C4%87i%2C+otimaju%C4%87i+zlato+i+prisiljavanjem+Indijanaca+na+te%C5%A1ki+rad.+A+u+svemu+tome+im+je+pomogao+-+alkohol&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Feuropljani-su-pokorili-ameriku-ubijajuci-otimajuci-zlato-i-prisiljavanjem-indijanaca-na-teski-rad-a-u-svemu-tome-im-je-pomogao-alkohol-1146604 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Feuropljani-su-pokorili-ameriku-ubijajuci-otimajuci-zlato-i-prisiljavanjem-indijanaca-na-teski-rad-a-u-svemu-tome-im-je-pomogao-alkohol-1146604 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KOLONIZACIJA OVISNOSTI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
PanoramaKOLONIZACIJA OVISNOSTI

Europljani su pokorili Ameriku ubijajući, otimajući zlato i prisiljavanjem Indijanaca na teški rad. A u svemu tome im je pomogao - alkohol

Piše PSD
27. studenog 2021. - 17:26

Kristifor Kolumbo je žudio za istraživanjem pomorskih puteva prema Aziji. Želio je doprijeti do Indije i do obala poznatih po začinima. Brojni europski vladari su odbili financirati njegovu ekspediciju, ali je podršku konačno dobio od španjolske krune. S tri čuvena broda, Nina, Pinta i Santa Maria, isplovio je iz luke Palos 1492. godine. Prvo je kročio na tlo današnjih Bahama, a zatim na Kubu, iako je vjerovao da je stigao u Aziju. Nakon toga je uslijedila jedinstvena razmjena između Starog i Novog svijeta – ideja, stanovništva, usjeva, bolesti...

Kolumbove ekspedicije su otvorile put brojnim moreplovcima i kolonizatorima koji su zauvijek izmijenili čitav 'novi' svijet. National Geographic donosi priču o tome koje su sve promjene stigle u Ameriku sa dolaskom Europlja...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 01:31