StoryEditorOCM
PanoramaJEDAN OD SLUŠANIJIH

Extra FM radio dobio nacionalnu frekvenciju; glavni urednik iskreno o predrasudama da su ‘cajkaški‘ radio te planovima

Piše Vanesa Tenžera/ NATIVE
10. listopada 2023. - 12:51

Extra FM, omiljeni je radio među mladima i već pet godina jedini na kojem možete čuti kako stare, tako i one svježe hitove srpskih, bosanskih i ostalih regionalnih izvođača. Treba razbiti predrasudu da se ovdje radi (i to isključivo) o "cajkaškom" radiju jer na njemu se učestalo može čuti od balada Dina Merlina i Željka Joksimovića do uspješnica Zdravka Čolića.

Nova glazbena lica regije otišla su u nekom drugom, zanimljivijem pravcu, pa je i sama regionalna muzika, više nalik stranoj. Ipak, kako iza Extra FM stoji mlada i energična ekipa, naravno da će i hitovi koje ekipa pomno bira i stavlja u eter, u glavnini biti baš takvi – mladenački energični i "friški".  Ipak je slogan "Muzika koja te pokreće", i ekipa ga punih pet godina, otkako je krenula s emitiranjem, iznova dokazuje.

Osim radijske postaje, Extra FM ima i svoj specijalizirani televizijski kanal ExTRA TV na kojem se uz glazbu, može uživati i u spotovima, a ekipa Extra FM-a  imala je veliku ulogu u održavanju brojnih koncerata regionalnih zvijezda na području Hrvatske.

Zbog žanra glazbe koji ovaj radio emitira, često je bio žrtvom kvazimoralista koji su često kadri zaboraviti da je ne samo moralno, već i jedino pošteno prisjetiti se slobode pojedinca – i pustiti ljude da slušaju što vole. Extra FM već petu godinu za redom je četvrti najslušaniji radio u Zagrebu i okolici.

Bit će zanimljivo vidjeti kolika će slušanost biti na području cijele države budući da je prije tri mjeseca dobio nacionalnu frekvenciju. O toj novosti više nam je otkrio Antonio-Luka Radanović, glavni urednik Extra FM-a.

image
Extra.fm/

U izobilju radijskih postaja koje su glazbeno većinom usmjerene ka stranoj, mainstream glazbi ili pak našoj, domaćoj, kako se rodila ideja za Extra FM?

– Ideja za Extra FM se rodila kroz dugogodišnje praćenje i istraživanje tržišta koje smo radili. Kroz to smo utvrdili da postoji jako veliki interes za regionalnom muzikom koju vole naši slušatelji, a s obzirom na to da prije nas nije postojala radiostanica koja je emitira, logično je bilo krenuti ovim putem koji se pokazao kao pun pogodak.

Kakav je bio put Extra FM-a od prvog slušatelja pa do radijske postaje s nacionalnom frekvencijom? Koliko je teško bilo probiti se?

– Kada je Extra FM prije pet godina prvi put krenuo s emitiranjem, odnosno kada smo pustili prvu pjesmu, pali su serveri stranice na kojima se program mogao slušati online, iako se naveliko govorilo da nitko ne sluša regionalnu muziku. Demantirali smo to i prije negoli smo planirali – već prvi dan!

Ta činjenica, kao i posjećenost koncerata u kojima Extra FM sudjeluje u organizaciji, potvrđuje koliko je naša publika mnogobrojna, što nas naravno veseli, ali nam nameće i odgovornost. U pet godina postojanja postali smo radio koji zapravo svi slušaju i stekli status prvog nacionalnog specijaliziranoga glazbenog radija u RH.

image
Extra.fm/

Mi nikome nismo "uzeli" slušatelje, nego smo svima onima koji vole i prate regionalnu muziku omogućili da je imaju gdje slušati. S obzirom na to da smo formatirani radio koji targetira specifičnu publiku i dobnu skupinu, kroz naš glazbeni i tematski program pratimo njihove želje i upravo radi toga rastemo kao medij. Svakodnevno smo dobivali veliki broj upita iz cijele Hrvatske s istim pitanjem "Kada će se Extra FM moći slušati u cijeloj Hrvatskoj?". Upravo radi toga i kako se otvorila mogućnost emitiranja programa putem DAB+ tehnologije odlučili smo se na sljedeći korak, te pokrenuli program pod nazivom Extra.

Hoće li nacionalna frekvencija promijeniti karakter radija? Hoće li ga "pripitomiti"?

– Nastojat ćemo ostati dosljedni sebi. Veliku pažnju dajemo željama i prijedlozima naših slušatelja, jer bez njih ne bismo bili tu gdje jesmo. Naravno da ćemo sada dodatan naglasak staviti na to, jer nam se dolaskom na nacionalnu koncesiju publika proširila, dat ćemo sve od sebe da opravdamo povjerenje, ali i ispunimo očekivanja koja stavljaju pred nas.

Na vašoj se radijskoj postaji mnogi mladi vesele uz popularnu regionalnu glazbu, ostajete li dosljedni emitiranju ovoga glazbenog pravca, ili uvodite i neke novine?

– Dosljedni smo. Od samoga početka se trudimo pratiti sve novitete koje naš glazbeni pravac nudi te na najbolji način ponuditi ih našim slušateljima. Izvođači koje puštamo imaju više različitih žanrova. Nastojimo pratiti trendove, zadovoljiti sve naše slušatelje, ali također kroz naš rad i zalaganje prema ovoj vrsti muzike se trudimo postaviti i neke standarde.

Što biste istakli kao misao vodilju Extra FM-a, koju želite prenijeti slušateljima?

– U našem prvom planu je muzika. Kao što i sam slogan kaže "Muzika koja te pokreće", cilj nam je slušateljima na nacionalnoj razini ponuditi najbolju muziku – onu koju oni vole i žele slušati. Osim toga, jedini smo medij u Hrvatskoj koji prati regionalnu scenu.

Često su nam izvođači i gosti u programu, a intervjui koje daju za naše showove postaju veoma gledani i viralni. Primjerice, ovih dana smo svjedočili ogromnom interesu javnosti, medija, publike, cijele regije za megapopularnom Aleksandrom Prijović s kojom organiziramo "Extra koncerte godine" u prosincu i koja je samo Extra FM-u dala izjave koje su prenijeli gotovo svi mediji. Našim slušateljima smo glavni izvor informacija koje ih zanimaju – naš radio i naše platforme.

Budući da srpski izvođači dominiraju vašim glazbenim programom, očekujete li da ćete biti prihvaćeni na cijelom državnom teritoriju podjednako?

– Kako smo mi formatirani radio koji targetira specifičnu publiku, naš cijeli glazbeni program se prilagođava glazbenim istraživanjima. Upravo su kroz glazbena istraživanja naši slušatelji oni koji slažu našu playlistu. Ako uzmemo u obzir da smo već prepoznati na tržištu kao radio koji emitira regionalnu muziku, očekujemo da ćemo privući sve ljubitelje istoga žanra koji nas do sada nisu bili u mogućnosti slušati.

image
Extra.fm/

Promovirali ste mnogobrojne prijašnje evente i nastupe omiljenih regionalnih izvođača, hoće li ih biti još, planirate li se razvijati i dalje u tom smjeru? Kolika je vaša zasluga u održavanju istih?

– Sudjelovali smo u jako puno projekata kao medijski pokrovitelji. Drago nam je da su nas organizatori prepoznali kao jednu od važnijih karika prilikom promocije evenata. Svi eventi su prošli jako dobro i to nam je jedan od pokazatelja da smo na pravom putu sa svime što radimo.

Nedavno smo bili dio VIBE Music Festivala koji se održao krajem rujna u Splitu na Gripama i na kojem su nastupili najpoznatiji mladi izvođači iz regije. Početkom prosinca pripremamo "Extra koncert godine" s megapopularnom Aleksandrom Prijović koja je najavila i četvrti koncert u zagrebačkoj Areni. Ona je uspjela postići ono što nitko njezinih godina u cijeloj regiji dosad nije, rasprodala je tri Arene u rekordnom roku, mjesecima prije održavanja koncerata, a karata za četvrtu Arenu je sve manje.

Planiramo se i dalje razvijati u ovome smjeru i naš dolazak na nacionalnu koncesiju je samo još jedan pokazatelj da smo na dobrom putu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 12:04