stdClass Object ( [id] => 1301664 [title] => Hrvatska plemićka elita nije htjela sudjelovati u Križarskim ratovima i možda su baš zbog toga ubili kralja Zvonimira [alias] => hrvatska-plemicka-elita-nije-htjela-sudjelovati-u-krizarskim-ratovima-i-mozda-su-bas-zbog-toga-ubili-kralja-zvonimira [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kralj Zvonimir je 1075. uveo Hrvatsku u hijerarhiju važnih kršćanskih država Europe. Desetljeće i pol kasnije Zvonimirov kraljevski dvor u Kninu je ugostio povjerljivu misiju bizantskog cara i rimskog pape i tako postao jedna od pozornica zakulisnih diplomatskih priprema za I. križarski rat.

Zvonimirova vladavina započela je nakon pljačkaškog upada Normana, odnosno Vikinga s juga Italije, a završila mogućim političkim ubojstvom nakon kojeg su uslijedili građanski rat i ulazak Hrvatske u višestoljetni državni savez s Ugarskom.

Godine 1074. je vrlo ratoborni normanski vojvoda Amiko iz okolice današnjeg Barija na jugu Italije provalio u Hrvatsku i zarobio kralja Petra Krešimira IV. Amiko i silno mnoštvo njegovih Vikinga vjerojatno su u svojim lakim i brzim brodovima izveli munjevitu provalu na obale hrvatskog Jadrana i napali grad Rab koji su, kako kaže povijesna predaje, nakon 25 dana vikinške opsade spasila čuda sv. Kristofora.

Ovdje je važno imati na umu da su Vikinzi bili nemilosrdni osvajači i pljačkaši, ali i državotvorci srednjega vijeka koji su ratovali i stvarali države od Skandinavije, Islanda i Škotske pa do Francuske, Engleske i Albanije. Uz to, Vikinzi su možda stvorili Veliku kneževinu Kijev od koje je kasnije nastala današnja Ukrajina te Bjelorusija i Rusija.

Nakon vikinških provala slavonski ban Zvonimir se plemićkoj eliti nametnuo za kralja koristeći činjenicu da je tadašnji hrvatski politički sustav bio prilagođeni učvršćenju vlasti najjačeg političkog igrača, a sve da bi se izbjegli unutrašnji sukobi i politička nestabilnost.

Prvorazredna politička gesta

Zvonimir je svoju snagu, sasvim u skladu s običajima srednjega vijeka, dugovao dinastičkom braku s Jelenom Arpadović, kćerkom mađarskog kralja. Zvonimirovu vlast je učvrstila i činjenica što su on i Hrvatska uz pomoć pape stupili na političku pozornicu tadašnje Europe.

Kada je papinski poslanik Gebizon, vjerojatno u listopadu 1075., u Solinu Zvonimira krunio za kralja, bila je to prvorazredna politička gesta kojom je Hrvatska, prema riječima pokojnog akademika Tomislava Raukara, postala neprijeporni dio tadašnjeg europskog zapada.

Zvonimir se, kao i njegovi prethodnici, na hrvatskom prijestolju držao Rima, gdje je papa Grgur VII. provodio stroge crkvene reforme, ali i kovao i sveobuhvatne crkveno-imperijalne planove. Uživajući potporu hrvatskoga, poljskog, engleskog, češkog, danskog, bavarskog vladar, te trojice kraljeva s područja današnje Španjolske, papa je planirao ujediniti tadašnju kršćansku Europu i povesti je u pohod za oslobođenje Svete zemlje od vlasti islamskih vladara.

---

image

Papa Grgur VII. - kralj Zvonimir nije bio njegov feudalni vazal, nego važan politički saveznik, iako mu se nije vojno obvezao

Profimedia
---

Kralj Zvonimir je u svojoj vladarskoj zakletvi papi obećao diplomatsku povjerljivost, vjersko-političku odanost, ali ne i vojnu službu kao vladari nekih drugih tadašnjih država. To znači da Zvonimir, kako piše pokojni akademik Franjo Šanjek, nije bio papi feudalni vazal, nego važan politički saveznik.

To potvrđuje činjenica da je Zvonimir, sukladno tadašnjim običajima, papi plaćao simbolični danak od dvjesto bizantskih zlatnika, otprilike 0,9 kg zlata, odnosno 56 tisuća dolara u današnjem novcu.

Za hrvatsku vjersko-kulturnu tradiciju važan je činjenica što je pod predsjedanjem papinskog legata Gerarda 1074. i 1075. održan sabor hrvatskih biskupa na kojemu je rehabilitirano hrvatsko-slavensko glagoljaštvo, te je korjenito reformirana crkva u Hrvatskoj i obnovljena Ninska biskupija, ukinuta stoljeće i pol prije.

Kruneći se u Saloni, u neposrednoj blizini strateški i kulturno važnog Splita, Zvonimir se ne samo pokazao dovoljno snažnim da negdašnju Bizantsku Dalmaciju smatra svojom, nego je, slično kao i Branimir i Tomislav, istaknuo crkvenu i političku važnost Splita čija je crkva sebi prisvajala prvenstvo na području Jadrana do Dunava.

Kasnije, iako su srednjovjekovni Splićani, slično kao i ostali dalmatinski gradovi, ljubomorno čuvali svoju gradsku autonomiju, poštovali su kralja Zvonimira. Čak je i mrzovoljni svećenik romanskog podrijetla Toma Arhiđakon, koji je s podozrenjem gledao na Hrvate u splitskom zaleđu, Zvonimira zapamtio kao kralja vrijednog poštovanja.

Hrvati su se oblačili po staroj modi Grka i Rimljana

Po onome što se zna u doba kralja Zvonimira, ali i doba hrvatskih narodnih vladara općenito, Hrvati su se oblačili po staroj modi Grka i Rimljana. I muškarci i žene nosili su tuniku, odjevni predmet nalik košulji. Neki su uz tuniku nosili hlače koje su, iz tisućljetne perspektive mediteranske civilizacije, isprva izgledale kao neukusna barbarska novotarija.

Moda, koju je ponajviše diktirao carigradski dvor, od uglednih je muškaraca zahtijevala da nose vrlo duge, bogato ukrašene tunike, te da na glavi nose diademe ili kape često ukrašene biserima.

Nošnja običnih ljudi, uz tuniku i hlače, obuhvaćale je i plašt, te kabanicu s kapuljačom. Posebnim hrvatskim modnim doprinosom smatra se prsluk, koji je bio vrlo omiljen u dinarskim planinskim područjima.

Ovakva Zvonimirova Hrvatska pred kraj njegove vladavine našla se u središtu tajne diplomatske aktivnosti bizantskog cara i rimskog pape.

---

image

Peter Frankopan, britanski povjesničar sa Sveučilišta u Oxfordu

Profimedia
---

Prema istrazi koju je proveo britanski povjesničar sa Sveučilišta u Oxfordu Peter Frankopan, na Zvonimirov dvor su između jeseni 1087. i ljeta 1089. došli posebni poslanici rimskoga pape i bizantskoga cara. U pozadini ovog posjeta bila je višegodišnja diplomatska priprema za I. križarski rat.

Tadašnji bizantski car Aleksije Komnen bio je u kontaktu s mnogim europskim moćnicima, među kojima su bili poznati grof Robert od Flandrije kojeg se smatra prethodnikom križarskoga pokreta.

Hrvatskoga kralja je bizantski car u svojoj diplomatskoj prepisci oslovljavao s brate, što je u onodobnom diplomatskom rječniku značilo da službeni Carigrad Hrvatsku više ne smatra nominalnim podložnikom, nego važnim susjedom i saveznikom u borbi za opstanak protiv poganskih ratnika Pečenega koji su Bizant napadali na Balkanu i islamskih Turaka Seldžuka koji su pokorili Malu Aziju i Bliski istok.

U takvom geopolitičkom sklopu bizantski je car vodio tajne diplomatske pregovore s papom kojega je nastojao pridobiti za pohod protiv Turaka Seldžuka, lansirajući vjersko-političku ideju oslobođenja Svete zemlje turskih osvajača i vlasti inovjernih muslimanskih vladara.

---

image

Spomenik kralju Zvonimiru u Kninu

 

Nikola Vilić/Cropix
---

Diplomatska misija na dvoru kralja Zvonimira

U ovakvoj geopolitičkoj računici odigrala se diplomatska misija cara i pape na dvoru kralja Zvonimira u Kninu. Ta je misija bila neka vrsta političko-diplomatske pripreme za Prvi križarski rat koji je uslijedio nekoliko godina poslije.

Prema dostupnim podacima bizantski i papinski diplomati Zvonimiru su donijeli povjerljivo pismo kojim su Zvonimir i hrvatski vitezovi pozvani u Križarski rat za oslobođenje Svete zemlje. Izaslanici su, prema onome što piše u starim hrvatskim dokumentima, molili "brata našeg Zvonimira s plemićima i pukom njegova… kraljevstva da pođe zajedno s nama u pomoć spomenutoj gospodi kršćanskoj" (čitaj Bizantu), te da pođe s "onima koji su odlučili osloboditi mjesta koja je (Isus) za ljubav našu okrvavio i gdje je predao duh ocu kroz muku i trud i grob u kojem je položeno preslavno njegovo tijelo".

No, ovaj poziv koji je pročitan hrvatskim velikašima okupljenim na posebnom državnom saboru u Kninu nije imao željenog učinka. Pripadnici hrvatske plemićke elite su u čitavoj stvari vidjeli tuđi rat u kojem nisu htjeli sudjelovati, zbog čega su, moguće, ubili kralja Zvonimira koji ih je htio uvući u skupu i opasnu pustolovinu.

Iako Frankopan navodi i pretpostavku da je Zvonimir možda umro prirodnom smrću, njegov pogled iza kulisa tadašnje europske politike i danas izgleda vrlo zanimljiv.

Naime, čini se da Zvonimir nije bio samo žrtva nezadovoljstva hrvatske plemićke elite, nego i žrtva tadašnje visoke europske politike, odnosno privremenog taktičkog približavanja pape i Bizanta, koji su unatoč ogorčenom crkvenom raskolu pravoslavlja i katoličanstva koji se dogodio oko pola stoljeća ranije, dogovorili zajedničku akciju protiv islamskih "nevjernika" na Bliskom istoku.

U takvom političkom kontekstu događaji na hrvatskom plemićkom saboru u Kninu pokazali su da zamišljeni pothvat pape i bizantskoga cara zahtijeva pomnije diplomatske pripreme. Učinkovitost tih priprema pokazala se nekoliko godina kasnije kada je papa Urban II. 1095. proglasio Križarski rat za oslobođenje Svete zemlje.

Usporedo s time, hrvatska plemićka elita, sasvim protivno pravnim običajima srednjeg vijeka, nije htjela za kralja prihvatiti Mađara.

Politička situacija oko nasljeđivanja

Iako je Zvonimir iza sebe ostavio samo kćer Klaudiju, udanu za člana utjecajnog hrvatskog plemićkog roda Lapčana, politička situacija oko nasljeđivanja hrvatskog prijestolja nije bila jednostavna kako se to činilo bratu Zvonimirove žene, ugarskom kralju Ladislavu Arpadoviću.

Hrvatska plemićka elita, barem ona na području stare Kneževine Hrvatske, nije htjela ni čuti argumente o nasljednom pravu na koje su se pozivali Zvonimirovi mađarski srodnici.

Zato je nakon Zvonimirova pokopa, možda u kraljevskom samostanu svetog Bartula u okolici Knina, u Hrvatskoj izbio građanski rat koji je trajao petnaestak godina i koji je okončan kompromisom koji je obitelji Zvonimirovih mađarskih srodnika omogućio da sljedeća dva stoljeća sjede na hrvatskome prijestolju.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DVORSKA POVIJEST [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => DVORSKA POVIJEST 2 0 9256 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-26 12:01:04 [created_by] => 3249 [created_by_alias] => Tihomir Rajčić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-27 09:31:48 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-06-27 09:31:48 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 217 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Hrvatska plemićka elita nije htjela sudjelovati u Križarskim ratovima zbog čega su, moguće, i ubili kralja Zvonimia [metakey] => kralj Zvonimir, papa grgur VII., križarski ratovi [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/26\/25166293.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/26\/25166299.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/26\/25166292.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/26\/25166289.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Profimedia","Profimedia","Nikola Vili\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Krune\u0107i se u Saloni, kraj strate\u0161ki i kulturno va\u017enog Splita, Zvonimir je istaknuo\u00a0crkvenu i politi\u010dku va\u017enost ovoga grada - inscenacija krunidbe kralja Zvonimira u \u0160upljoj crkvi (2016.)<\/p>","

Peter Frankopan, britanski povjesni\u010dar sa Sveu\u010dili\u0161ta u Oxfordu<\/p>","

Papa Grgur VII. - kralj Zvonimir nije bio njegov feudalni vazal, nego va\u017ean politi\u010dki saveznik, iako mu se nije vojno obvezao<\/p>","

Spomenik kralju Zvonimiru u Kninu
\n
\n\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["45:27","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1208","hd_25166293_1920.jpg":"1920x1080","k_25166293_1280.jpg":"1280x1280","k_25166293_1024.jpg":"1024x1024","k_25166293_640.jpg":"640x640","k_25166293_480.jpg":"480x480","k_25166293_340.jpg":"340x340","k_25166293_220.jpg":"220x220","o_25166293_1280.jpg":"1280x805","o_25166293_1024.jpg":"1024x644","o_25166293_640.jpg":"640x402","o_25166293_480.jpg":"480x302","o_25166293_340.jpg":"340x213","o_25166293_220.jpg":"220x138","h_25166293_1280.jpg":"1280x854","h_25166293_1024.jpg":"1024x683","h_25166293_640.jpg":"640x427","h_25166293_480.jpg":"480x320","h_25166293_340.jpg":"340x227","h_25166293_220.jpg":"220x147","pp_25166293_1280.jpg":"1280x1628","pp_25166293_1024.jpg":"1024x1303","pp_25166293_640.jpg":"640x814","pp_25166293_480.jpg":"480x611","pp_25166293_340.jpg":"340x432","pp_25166293_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_25166299_1920.jpg":"1920x1080","k_25166299_1280.jpg":"1280x1280","k_25166299_1024.jpg":"1024x1024","k_25166299_640.jpg":"640x640","k_25166299_480.jpg":"480x480","k_25166299_340.jpg":"340x340","k_25166299_220.jpg":"220x220","o_25166299_1280.jpg":"1280x854","o_25166299_1024.jpg":"1024x683","o_25166299_640.jpg":"640x427","o_25166299_480.jpg":"480x320","o_25166299_340.jpg":"340x226","o_25166299_220.jpg":"220x146","h_25166299_1280.jpg":"1280x854","h_25166299_1024.jpg":"1024x683","h_25166299_640.jpg":"640x427","h_25166299_480.jpg":"480x320","h_25166299_340.jpg":"340x227","h_25166299_220.jpg":"220x147","pp_25166299_1280.jpg":"1280x1628","pp_25166299_1024.jpg":"1024x1303","pp_25166299_640.jpg":"640x814","pp_25166299_480.jpg":"480x611","pp_25166299_340.jpg":"340x432","pp_25166299_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2335","hd_25166292_1920.jpg":"1920x1080","k_25166292_1280.jpg":"1280x1280","k_25166292_1024.jpg":"1024x1024","k_25166292_640.jpg":"640x640","k_25166292_480.jpg":"480x480","k_25166292_340.jpg":"340x340","k_25166292_220.jpg":"220x220","o_25166292_1280.jpg":"1280x1556","o_25166292_1024.jpg":"1024x1245","o_25166292_640.jpg":"640x778","o_25166292_480.jpg":"480x583","o_25166292_340.jpg":"340x413","o_25166292_220.jpg":"220x267","h_25166292_1280.jpg":"1280x854","h_25166292_1024.jpg":"1024x683","h_25166292_640.jpg":"640x427","h_25166292_480.jpg":"480x320","h_25166292_340.jpg":"340x227","h_25166292_220.jpg":"220x147","pp_25166292_1280.jpg":"1280x1628","pp_25166292_1024.jpg":"1024x1303","pp_25166292_640.jpg":"640x814","pp_25166292_480.jpg":"480x611","pp_25166292_340.jpg":"340x432","pp_25166292_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25166289_1920.jpg":"1920x1080","k_25166289_1280.jpg":"1280x1280","k_25166289_1024.jpg":"1024x1024","k_25166289_640.jpg":"640x640","k_25166289_480.jpg":"480x480","k_25166289_340.jpg":"340x340","k_25166289_220.jpg":"220x220","o_25166289_1280.jpg":"1280x853","o_25166289_1024.jpg":"1024x682","o_25166289_640.jpg":"640x426","o_25166289_480.jpg":"480x320","o_25166289_340.jpg":"340x226","o_25166289_220.jpg":"220x146","h_25166289_1280.jpg":"1280x854","h_25166289_1024.jpg":"1024x683","h_25166289_640.jpg":"640x427","h_25166289_480.jpg":"480x320","h_25166289_340.jpg":"340x227","h_25166289_220.jpg":"220x147","pp_25166289_1280.jpg":"1280x1628","pp_25166289_1024.jpg":"1024x1303","pp_25166289_640.jpg":"640x814","pp_25166289_480.jpg":"480x611","pp_25166289_340.jpg":"340x432","pp_25166289_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15239618 Threads: 2 Questions: 3173998848 Slow queries: 7112541 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235442402 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/hrvatska-plemicka-elita-nije-htjela-sudjelovati-u-krizarskim-ratovima-i-mozda-su-bas-zbog-toga-ubili-kralja-zvonimira-1301664 [printLink] => /mozaik/panorama/hrvatska-plemicka-elita-nije-htjela-sudjelovati-u-krizarskim-ratovima-i-mozda-su-bas-zbog-toga-ubili-kralja-zvonimira-1301664?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 394372 [name] => kralj Zvonimir [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kralj-zvonimir [link] => /tag/kralj-zvonimir ) [1] => stdClass Object ( [id] => 721076 [name] => papa grgur VII. [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-26 16:03:27 [main_article_id] => 0 [alias] => papa-grgur-vii [link] => /tag/papa-grgur-vii ) [2] => stdClass Object ( [id] => 721077 [name] => križarski ratovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-26 16:03:27 [main_article_id] => 0 [alias] => krizarski-ratovi [link] => /tag/krizarski-ratovi ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DVORSKA POVIJEST [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Hrvatska plemićka elita nije htjela sudjelovati u Križarskim ratovima i možda su baš zbog toga ubili kralja Zvonimira [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3249 [name] => Ivo Bonković [username] => ivo.bonkovic [email] => ivo.bonkovic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$PTu5te97NwgpryJHXuBWce/nT6ExpQWeu1WkcKLxi.huGN5VB7S.q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivo-bonkovic-3249 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1763 [gender] => m [description] => [image] => 1763.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1763.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/26/25166293.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] =>

Kruneći se u Saloni, kraj strateški i kulturno važnog Splita, Zvonimir je istaknuo crkvenu i političku važnost ovoga grada - inscenacija krunidbe kralja Zvonimira u Šupljoj crkvi (2016.)

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/26/25166293.jpg [title] =>

Kruneći se u Saloni, kraj strateški i kulturno važnog Splita, Zvonimir je istaknuo crkvenu i političku važnost ovoga grada - inscenacija krunidbe kralja Zvonimira u Šupljoj crkvi (2016.)

Božidar Vukičević/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/26/25166299.jpg [title] =>

Peter Frankopan, britanski povjesničar sa Sveučilišta u Oxfordu

Profimedia ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/26/25166292.jpg [title] =>

Papa Grgur VII. - kralj Zvonimir nije bio njegov feudalni vazal, nego važan politički saveznik, iako mu se nije vojno obvezao

Profimedia ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/26/25166289.jpg [title] =>

Spomenik kralju Zvonimiru u Kninu

 

Nikola Vilić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kralj Zvonimir je 1075. uveo Hrvatsku u hijerarhiju važnih kršćanskih država Europe. Desetljeće i pol kasnije Zvonimirov kraljevski dvor u Kninu je ugostio povjerljivu misiju bizantskog cara i rimskog pape i tako postao jedna od pozornica zakulisnih diplomatskih priprema za I. križarski rat.

Zvonimirova vladavina započela je nakon pljačkaškog upada Normana, odnosno Vikinga s juga Italije, a završila mogućim političkim ubojstvom nakon kojeg su uslijedili građanski rat i ulazak Hrvatske u višestoljetni državni savez s Ugarskom.

Godine 1074. je vrlo ratoborni normanski vojvoda Amiko iz okolice današnjeg Barija na jugu Italije provalio u Hrvatsku i zarobio kralja Petra Krešimira IV. Amiko i silno mnoštvo njegovih Vikinga vjerojatno su u svojim lakim i brzim brodovima izveli munjevitu provalu na obale hrvatskog Jadrana i napali grad Rab koji su, kako kaže povijesna predaje, nakon 25 dana vikinške opsade spasila čuda sv. Kristofora.

Ovdje je važno imati na umu da su Vikinzi bili nemilosrdni osvajači i pljačkaši, ali i državotvorci srednjega vijeka koji su ratovali i stvarali države od Skandinavije, Islanda i Škotske pa do Francuske, Engleske i Albanije. Uz to, Vikinzi su možda stvorili Veliku kneževinu Kijev od koje je kasnije nastala današnja Ukrajina te Bjelorusija i Rusija.

Nakon vikinških provala slavonski ban Zvonimir se plemićkoj eliti nametnuo za kralja koristeći činjenicu da je tadašnji hrvatski politički sustav bio prilagođeni učvršćenju vlasti najjačeg političkog igrača, a sve da bi se izbjegli unutrašnji sukobi i politička nestabilnost.

Prvorazredna politička gesta

Zvonimir je svoju snagu, sasvim u skladu s običajima srednjega vijeka, dugovao dinastičkom braku s Jelenom Arpadović, kćerkom mađarskog kralja. Zvonimirovu vlast je učvrstila i činjenica što su on i Hrvatska uz pomoć pape stupili na političku pozornicu tadašnje Europe.

Kada je papinski poslanik Gebizon, vjerojatno u listopadu 1075., u Solinu Zvonimira krunio za kralja, bila je to prvorazredna politička gesta kojom je Hrvatska, prema riječima pokojnog akademika Tomislava Raukara, postala neprijeporni dio tadašnjeg europskog zapada.

Zvonimir se, kao i njegovi prethodnici, na hrvatskom prijestolju držao Rima, gdje je papa Grgur VII. provodio stroge crkvene reforme, ali i kovao i sveobuhvatne crkveno-imperijalne planove. Uživajući potporu hrvatskoga, poljskog, engleskog, češkog, danskog, bavarskog vladar, te trojice kraljeva s područja današnje Španjolske, papa je planirao ujediniti tadašnju kršćansku Europu i povesti je u pohod za oslobođenje Svete zemlje od vlasti islamskih vladara.

---

image

Papa Grgur VII. - kralj Zvonimir nije bio njegov feudalni vazal, nego važan politički saveznik, iako mu se nije vojno obvezao

Profimedia
---

Kralj Zvonimir je u svojoj vladarskoj zakletvi papi obećao diplomatsku povjerljivost, vjersko-političku odanost, ali ne i vojnu službu kao vladari nekih drugih tadašnjih država. To znači da Zvonimir, kako piše pokojni akademik Franjo Šanjek, nije bio papi feudalni vazal, nego važan politički saveznik.

To potvrđuje činjenica da je Zvonimir, sukladno tadašnjim običajima, papi plaćao simbolični danak od dvjesto bizantskih zlatnika, otprilike 0,9 kg zlata, odnosno 56 tisuća dolara u današnjem novcu.

Za hrvatsku vjersko-kulturnu tradiciju važan je činjenica što je pod predsjedanjem papinskog legata Gerarda 1074. i 1075. održan sabor hrvatskih biskupa na kojemu je rehabilitirano hrvatsko-slavensko glagoljaštvo, te je korjenito reformirana crkva u Hrvatskoj i obnovljena Ninska biskupija, ukinuta stoljeće i pol prije.

Kruneći se u Saloni, u neposrednoj blizini strateški i kulturno važnog Splita, Zvonimir se ne samo pokazao dovoljno snažnim da negdašnju Bizantsku Dalmaciju smatra svojom, nego je, slično kao i Branimir i Tomislav, istaknuo crkvenu i političku važnost Splita čija je crkva sebi prisvajala prvenstvo na području Jadrana do Dunava.

Kasnije, iako su srednjovjekovni Splićani, slično kao i ostali dalmatinski gradovi, ljubomorno čuvali svoju gradsku autonomiju, poštovali su kralja Zvonimira. Čak je i mrzovoljni svećenik romanskog podrijetla Toma Arhiđakon, koji je s podozrenjem gledao na Hrvate u splitskom zaleđu, Zvonimira zapamtio kao kralja vrijednog poštovanja.

Hrvati su se oblačili po staroj modi Grka i Rimljana

Po onome što se zna u doba kralja Zvonimira, ali i doba hrvatskih narodnih vladara općenito, Hrvati su se oblačili po staroj modi Grka i Rimljana. I muškarci i žene nosili su tuniku, odjevni predmet nalik košulji. Neki su uz tuniku nosili hlače koje su, iz tisućljetne perspektive mediteranske civilizacije, isprva izgledale kao neukusna barbarska novotarija.

Moda, koju je ponajviše diktirao carigradski dvor, od uglednih je muškaraca zahtijevala da nose vrlo duge, bogato ukrašene tunike, te da na glavi nose diademe ili kape često ukrašene biserima.

Nošnja običnih ljudi, uz tuniku i hlače, obuhvaćale je i plašt, te kabanicu s kapuljačom. Posebnim hrvatskim modnim doprinosom smatra se prsluk, koji je bio vrlo omiljen u dinarskim planinskim područjima.

Ovakva Zvonimirova Hrvatska pred kraj njegove vladavine našla se u središtu tajne diplomatske aktivnosti bizantskog cara i rimskog pape.

---

image

Peter Frankopan, britanski povjesničar sa Sveučilišta u Oxfordu

Profimedia
---

Prema istrazi koju je proveo britanski povjesničar sa Sveučilišta u Oxfordu Peter Frankopan, na Zvonimirov dvor su između jeseni 1087. i ljeta 1089. došli posebni poslanici rimskoga pape i bizantskoga cara. U pozadini ovog posjeta bila je višegodišnja diplomatska priprema za I. križarski rat.

Tadašnji bizantski car Aleksije Komnen bio je u kontaktu s mnogim europskim moćnicima, među kojima su bili poznati grof Robert od Flandrije kojeg se smatra prethodnikom križarskoga pokreta.

Hrvatskoga kralja je bizantski car u svojoj diplomatskoj prepisci oslovljavao s brate, što je u onodobnom diplomatskom rječniku značilo da službeni Carigrad Hrvatsku više ne smatra nominalnim podložnikom, nego važnim susjedom i saveznikom u borbi za opstanak protiv poganskih ratnika Pečenega koji su Bizant napadali na Balkanu i islamskih Turaka Seldžuka koji su pokorili Malu Aziju i Bliski istok.

U takvom geopolitičkom sklopu bizantski je car vodio tajne diplomatske pregovore s papom kojega je nastojao pridobiti za pohod protiv Turaka Seldžuka, lansirajući vjersko-političku ideju oslobođenja Svete zemlje turskih osvajača i vlasti inovjernih muslimanskih vladara.

---

image

Spomenik kralju Zvonimiru u Kninu

 

Nikola Vilić/Cropix
---

Diplomatska misija na dvoru kralja Zvonimira

U ovakvoj geopolitičkoj računici odigrala se diplomatska misija cara i pape na dvoru kralja Zvonimira u Kninu. Ta je misija bila neka vrsta političko-diplomatske pripreme za Prvi križarski rat koji je uslijedio nekoliko godina poslije.

Prema dostupnim podacima bizantski i papinski diplomati Zvonimiru su donijeli povjerljivo pismo kojim su Zvonimir i hrvatski vitezovi pozvani u Križarski rat za oslobođenje Svete zemlje. Izaslanici su, prema onome što piše u starim hrvatskim dokumentima, molili "brata našeg Zvonimira s plemićima i pukom njegova… kraljevstva da pođe zajedno s nama u pomoć spomenutoj gospodi kršćanskoj" (čitaj Bizantu), te da pođe s "onima koji su odlučili osloboditi mjesta koja je (Isus) za ljubav našu okrvavio i gdje je predao duh ocu kroz muku i trud i grob u kojem je položeno preslavno njegovo tijelo".

No, ovaj poziv koji je pročitan hrvatskim velikašima okupljenim na posebnom državnom saboru u Kninu nije imao željenog učinka. Pripadnici hrvatske plemićke elite su u čitavoj stvari vidjeli tuđi rat u kojem nisu htjeli sudjelovati, zbog čega su, moguće, ubili kralja Zvonimira koji ih je htio uvući u skupu i opasnu pustolovinu.

Iako Frankopan navodi i pretpostavku da je Zvonimir možda umro prirodnom smrću, njegov pogled iza kulisa tadašnje europske politike i danas izgleda vrlo zanimljiv.

Naime, čini se da Zvonimir nije bio samo žrtva nezadovoljstva hrvatske plemićke elite, nego i žrtva tadašnje visoke europske politike, odnosno privremenog taktičkog približavanja pape i Bizanta, koji su unatoč ogorčenom crkvenom raskolu pravoslavlja i katoličanstva koji se dogodio oko pola stoljeća ranije, dogovorili zajedničku akciju protiv islamskih "nevjernika" na Bliskom istoku.

U takvom političkom kontekstu događaji na hrvatskom plemićkom saboru u Kninu pokazali su da zamišljeni pothvat pape i bizantskoga cara zahtijeva pomnije diplomatske pripreme. Učinkovitost tih priprema pokazala se nekoliko godina kasnije kada je papa Urban II. 1095. proglasio Križarski rat za oslobođenje Svete zemlje.

Usporedo s time, hrvatska plemićka elita, sasvim protivno pravnim običajima srednjeg vijeka, nije htjela za kralja prihvatiti Mađara.

Politička situacija oko nasljeđivanja

Iako je Zvonimir iza sebe ostavio samo kćer Klaudiju, udanu za člana utjecajnog hrvatskog plemićkog roda Lapčana, politička situacija oko nasljeđivanja hrvatskog prijestolja nije bila jednostavna kako se to činilo bratu Zvonimirove žene, ugarskom kralju Ladislavu Arpadoviću.

Hrvatska plemićka elita, barem ona na području stare Kneževine Hrvatske, nije htjela ni čuti argumente o nasljednom pravu na koje su se pozivali Zvonimirovi mađarski srodnici.

Zato je nakon Zvonimirova pokopa, možda u kraljevskom samostanu svetog Bartula u okolici Knina, u Hrvatskoj izbio građanski rat koji je trajao petnaestak godina i koji je okončan kompromisom koji je obitelji Zvonimirovih mađarskih srodnika omogućio da sljedeća dva stoljeća sjede na hrvatskome prijestolju.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix Profimedia Profimedia Nikola Vilić/Cropix
Božidar Vukičević/Cropix

Kruneći se u Saloni, kraj strateški i kulturno važnog Splita, Zvonimir je istaknuo crkvenu i političku važnost ovoga grada - inscenacija krunidbe kralja Zvonimira u Šupljoj crkvi (2016.)

Profimedia

Peter Frankopan, britanski povjesničar sa Sveučilišta u Oxfordu

Profimedia

Papa Grgur VII. - kralj Zvonimir nije bio njegov feudalni vazal, nego važan politički saveznik, iako mu se nije vojno obvezao

Nikola Vilić/Cropix

Spomenik kralju Zvonimiru u Kninu

 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/hrvatska-plemicka-elita-nije-htjela-sudjelovati-u-krizarskim-ratovima-i-mozda-su-bas-zbog-toga-ubili-kralja-zvonimira-1301664 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=33e3fe4b9aa8a75fbbc03d2e5bd210163f543e61 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Hrvatska+plemi%C4%87ka+elita+nije+htjela+sudjelovati+u+Kri%C5%BEarskim+ratovima+i+mo%C5%BEda+su+ba%C5%A1+zbog+toga+ubili+kralja+Zvonimira&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fhrvatska-plemicka-elita-nije-htjela-sudjelovati-u-krizarskim-ratovima-i-mozda-su-bas-zbog-toga-ubili-kralja-zvonimira-1301664 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fhrvatska-plemicka-elita-nije-htjela-sudjelovati-u-krizarskim-ratovima-i-mozda-su-bas-zbog-toga-ubili-kralja-zvonimira-1301664 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DVORSKA POVIJEST [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
PanoramaDVORSKA POVIJEST

Hrvatska plemićka elita nije htjela sudjelovati u Križarskim ratovima i možda su baš zbog toga ubili kralja Zvonimira

Piše Tihomir Rajčić
27. lipnja 2023. - 11:31
Kruneći se u Saloni, kraj strateški i kulturno važnog Splita, Zvonimir je istaknuo crkvenu i političku važnost ovoga grada - inscenacija krunidbe kralja Zvonimira u Šupljoj crkvi (2016.)Božidar Vukičević/Cropix

Kralj Zvonimir je 1075. uveo Hrvatsku u hijerarhiju važnih kršćanskih država Europe. Desetljeće i pol kasnije Zvonimirov kraljevski dvor u Kninu je ugostio povjerljivu misiju bizantskog cara i rimskog pape i tako postao jedna od pozornica zakulisnih diplomatskih priprema za I. križarski rat.

Zvonimirova vladavina započela je nakon pljačkaškog upada Normana, odnosno Vikinga s juga Italije, a završila mogućim političkim ubojstvom nakon kojeg su uslijedili građanski rat i ulazak Hrvatske u višestoljetni državni savez s Ugarskom.

Godine 1074. je vrlo ratoborni normanski vojvoda Amiko iz okolice današnjeg Barija na jugu Italije provalio u Hrvatsku i zarobio kralja Petra Krešimira IV. Amiko i silno mnoštvo njegovih Vikinga vjerojatno su u svojim lakim i brzim brodovima izv...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 20:24