stdClass Object ( [id] => 1297945 [title] => Ispovijest mafijaša: ‘Mafija nema veze s vjerom. Prvo se mole pred kipom Gospe, a onda pucaju. Da ne promaše metu?‘ [alias] => ispovijest-mafijasa-mafija-nema-veze-s-vjerom-prvo-se-mole-pred-kipom-gospe-a-onda-pucaju-da-ne-promase-metu [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Luigi Bonaventura kodno je ime bivšega talijanskog mafijaša koji je, iako predodređen da na poziciji mafijaškog bosa naslijedi oca, postao pokajnik i suradnik pravosuđa.

Kada je Luigi okrenuo leđa mafiji, njegov otac je, da bi sprao svoju sramotu, sačuvao obiteljsku "čast" i zavjet svome ocu, kojega je naslijedio kao mafijaškog bosa, odlučio ubiti vlastita sina. Nije uspio jer je Luigi bio brži i precizniji. Pucao je ocu u noge, nije ga životno ugrozio, ali spasio je svoj život i započeo novi s izmijenjenim identitetom i pod zaštitom vlasti Republike Italije.

Luigi Bonaventura odrastao je u mafijaškoj obitelji koja je imala bosovsku ulogu u kriminalnoj organizaciji Ndrangheta sa sjedištem u Kalabriji. Kroz Luigijevu dječju igru i odrastanje otac ga je poučavao svemu, da bi ga jednog dana ovaj mogao uspješno naslijediti.

Kada se Luigi odlučio na pokajništvo i suradnju s talijanskim pravosuđem, talijanska javnost željela je doznati detalje o tom mladom čovjeku pa su brojni novinari tiskanih medija, TV kuća i najčitanijih portala pokušavali doprijeti do njega i dobiti priču.

Luigi ih je sve uspješno izbjegao, a onda je odlučio dati povjerenje don Benitu Giorgetti, svećeniku u Termoli, gdje je jedno vrijeme s obitelji živio i Bonevantura. Don Benito je bio i novinar, autor desetak knjiga, više desetljeća volonter koji je pomagao zatvorenicima, a za čitatelje "Slobodne" nije nevažno da je i Hrvat iz Molisea.

Don Benito je s Luigijem napravio opsežan intervju u kojemu je kroz odgovore na 53 pitanja, obrađenih u šest poglavlja, Bonaventura ispričao svoju životnu priču u kojoj je s obale zla prešao na drugu stranu, na obalu dobra.

---

image

Don Benito Giorgetta: Ja posebno ističem da mafijaši ne pripadaju nikakvoj crkvi, a svi za koje se u crkvi dozna da su mafijaši bivaju ekskomunicirani

Vojko Bašić/Cropix
---

S još tri uvodna i završnim poglavljem o zatvorskom volonterstvu, don Benito je tu jedinstvenu priču objavio u knjizi naslovljenoj "Prijeđimo prijeko", za koju je predgovor napisao papa Frane. Za don Benita i njegovu knjigu, prevedenu na hrvatski jezik u izdanju "Hrvatske sadašnjosti", doznali smo od fra Šimuna Markulina, asistenta na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu.

Posredovanjem fra Šimuna zamolili smo don Benita za razgovor, čemu se autor knjige "Prijeđimo prijeko" rado odazvao. Razgovarali smo u HAZU-ovoj palači Milesi, uoči splitskog predstavljanja knjige, koju su, poslije pozdravnih riječi akademika Radoslava Tomića, u ulozi domaćina, predstavili doc. dr. sc. Ante Akrap sa splitskoga KBF-a, i dr. sc. Petar Milanović Trapo, koji je 17 godina bio župnik u Moliseu, te sam autor.

Kažete da za prijeći prijeko, od zla prema dobru ili od dobra boljemu, nikada nije kasno. Je li početak toga puta doista kada čovjek umjesto "ja" počinje koristiti zamjenicu "mi"?

– To je bit svega. Danas živimo u kulturi individualizma, kulturi koja je fokusirana na "ja", na moje i na sebe. Ta kultura za svojega boga uzela je "ja" kao jedini orijentir.

Željeli ste još kao mladi svećenik biti zatvorski kapelan, a kada niste dobili tu službu, odlučili ste se na volontiranje u zatvorskom svijetu. Zašto vas je zatvorski svijet toliko privlačio?

– U okviru zatvorskog sustava u Italiji postoje i zatvorski kapelani. Ja sam još prije 40 godina imao želju postati zatvorski kapelan, ali mi moji biskupi to nisu povjeravali.

U srcu sam imao jaku želju biti među zatvorenicima i pomagati im. Božja providnost me uputila da im pomažem kroz volonterski sustav. Još kao đakon volontirao sam u jednom rimskom zatvoru za maloljetnike i tamo sam u ulozi volontera susreo i državnog tajnika Svete stolice, kardinala Agostina Casarolija, koji se odijevao kao obični svećenik, a tako se i ponašao. To je učvrstilo moju odluku za svećenički poziv, ali i potrebu pomaganja zatvorenicima.

---

image

Don Benito Giorgetta, talijanski novinar, dobio je jedinstvenu priliku da zabilježi ispovijest jednog mafijaša

 

 

Vojko Bašić/Cropix
---

Gdje ste susreli Luigija Bonaventuru?

– Republika Italija ima posebni program za bivše mafijaše pokajnike, i to kroz dvije kategorije: suradnici pravde i svjedoci pravde. Takve ljude izmješta u druga mjesta i daje im novi identitet. Takvih osoba i članova njihovih obitelji pod zaštitom sada je u Italiji oko šest tisuća.

Jedan od njih je i Luigi Bonaventura, koji je bio raspoređen u Termoli, gdje je bio smješten pod tim kodnim imenom. Bonaventura je osnovao jednu udrugu koja se brine o svim mafijašima pokajnicima pružajući im pravnu i psihološku pomoć.

On djeluje i preko društvenih mreža i bori se protiv mafije. Ja sam preko svojih suradnika u župi Termoli došao u kontakt s Luigijem. Prvi naš susret nije bio u Termoliju, već u jednom drugom mjestu.

Kako je, očito, već znao podosta o meni i mojemu radu, Luigi Bonaventura odlučio mi je dati intervju o svom cjelovitom životnom putu držeći da će i na taj način promovirati borbu protiv mafije.

Jeste li ga upitali zašto se odlučio povjeriti vama, posebno kada su za razgovor s njim bili zainteresirani puno poznatiji talijanski novinari iz najutjecajnijih medija?

– Kazao mi je da se suzdržavao jer nije imao potrebno povjerenje u novinare. Meni se otvorio vjerojatno i zato što sam svećenik, a uz to i novinar. Tako je nastala ova knjiga, koja je put u najdublju intimu jednog čovjeka, u bit njegove duše.

Predgovor ovoj vašoj knjizi, a do sada ste ih izdali desetak, napisao je Sveti Otac, papa Frane. Nije baš uobičajeno da pape pišu predgovore. Kad ste započeli svoj spisateljski rad, jeste li zamišljali da bi predgovor nekom vašem radu jednom mogao napisati sam Papa?

– Ni u snu. Ja inače imam otvoreni kanal prema papi Frani, kroz osobne susrete, elektroničkom poštom, a čujemo se telefonom. Za jedne privatne audijencije, kada sam kod Pape bio sa skupinom zatvorenika i bivših zatvorenika, kazao sam da upravo pišem knjigu zajedno s jednim mafijašem pokajnikom. Ponudio sam papi Frani da napiše predgovor, što je odmah prihvatio.

Koliko je danas Italija premrežena mafijom?

– Nitko pouzdano ne može reći koliko neka zemlja, u ovom slučaju Italija, ima mafijaša. Mafija radi tajno, skriva se i kako onda, osim kada se otkriju uključeni u kaznena djela, znati tko je mafijaš, a tko nije.

Posebno što je promijenila način djelovanja. Prije su mafijaši u Italiji u međusobnim obračunima i općenito u društvu masovno koristili vatreno oružje. Danas su puno profinjeniji.

Pucnjavu su zamijenili korupcijom, osobito infiltriranjem u najšire društvene slojeve, u sustav. Pritom posebno štite osuđene mafijaše pa se, kako bi održali zavjet šutnje, brinu o materijalnom položaju njihovih obitelji.

---

image

Karabinjeri pred kućom najtraženijeg talijanskog mafijaškog bossa u Palermu. To je  Matteo Messina Denaro, koji je 30 godina u bijegu pred talijanskom policijom, da bi ga oni uhvatili na Siciliji u siječnju ove godine

 

 

Afp
---

U knjizi više puta naglašavate kako u svakome od nas postoje dvije obale, obala dobra i obala zla. Mislite li da se mafija, kao sinonim zla, može iskorijeniti pokajnicima i suradnicima pravde kakav je Luigi Bonaventura?

– Prelazak Luigija s obale zla prema horizontu dobra spada u pozitivan primjer. Svaki put kad ih neki pripadnik napusti, mafija osjeća da je doživjela velik udar. Kada se netko želi odmaknuti od mafije ili je napustiti, oni i dalje ne odustaju od njega, pritišću ga, žele podmititi i vratiti u svoj mafijaški sustav.

Uzrečica kaže da put dug tisuću milja počinje prvim korakom. Ako napuštanje mafije od strane pojedinca gledamo kroz dužinu toga puta, sigurno je velik broj onih koji jesu zakoračili prvi korak, ali do cilja nikada nisu uspjeli doći?

– Na veliku žalost, događa se da neki mafijaši počnu s tim procesom, ali ne ustraju. Talijanski zakon koji pomaže takvim ljudima je zastario, posebno u segmentu kvalitetne zaštite takvih pojedinaca.

Zbog takvog zakona neki odustaju od napuštanja mafije, neki koji su izišli pokleknu i vraćaju se, a ima i slučajeva da neki, vjerojatno po uputama mafijaških bosova, fingiraju da su napustili mafijašku organizaciju, a zapravo su u funkciji mafije.

Da nije lako napustiti mafiju, može se zaključiti iz činjenice da je mafija raširena svuda, od državnih struktura do Crkve. Da, i Crkve. Često se događa da svećenici nisu dovoljno hrabri, boje se pa nemaju snage suprotstaviti se tome zlu.

Osobno mi je poznat slučaj svećenika u Napulju koji za vrijeme procesije nije dopustio da se s kipom sveca zastane pred kućom mafijaškog bosa, da se s kipom napravi svojevrsni naklon prema njemu. Taj svećenik je poslije ubijen.

Vjerujete li da Luigi neće sebe preispitivati što mu je sve to trebalo? Jer on i njegova uža obitelj su pod zaštitom, s kodnim imenom, bez kontakta s članovima šire obitelji, svima s kojima se prije susretao...

– Luigi je zajedno sa svojom suprugom i još nekim pokajnicima osnovao udrugu suradnika pravde. On je istinski obraćenik i kao takav se posvetio borbi protiv mafije.

Posebno se bori za djecu i mlade iz mafijaških obitelji jer je put koji oni prolaze u pripremi za punopravni status unutar mafije i osobno sam prolazio. On takvim mladim ljudima nastoji pokazati nove horizonte i rekao bih da je to motor koji ga pokreće.

---

image

Don Benito Giorgetta: Mafija je pandemija, premrežila je cijeli svijet pa je, naravno, ima i u Hrvatskoj

Vojko Bašić/Cropix
---

Što je bio konkretni okidač Luigiju Bonaventuri da napusti mafiju?

– Kod mnogih pokajnika taj lom se dogodi u zatvoru. Kod Luigija to nije bio slučaj. Do njegova odmaka od mafije došlo je kada se oženio i posebno kada je dobio svoje prvo dijete, kćer. Ljubav prema obitelji navela ga je na odluku da se okrene od zla, da napusti mafiju.

Kada sam ga pitao koji mu je dan u životu bio najvažniji, odgovorio mi je da je to dan kada se vjenčao sa svojom suprugom i dan kada mu je rođeno prvo dijete. Motiv je, dakle, bila ljubav.

Paradoksalno je da mafijaši manifestiraju pripadnost vjeri, a u životu čine sve što vjera smatra grijehom, a univerzalne vrijednosti civilizacije kriminalom?

– Mafija nema nikakve veze s vjerom. Oni zloupotrebljavaju vjeru. Prije podne mole se pred kipom Gospe, a poslijepodne pucaju. Jesu li molili da ne promaše metu?

Može li se mafijaš obratiti ako ne vjeruje?

– Proces obraćenja nije vezan uz vjernike, već je ponuđen svim ljudima. Jednako kao što je Isus svojom žrtvom otkupio sve ljude. Ja posebno ističem da mafijaši ne pripadaju nikakvoj crkvi, a svi za koje se u crkvi dozna da su mafijaši bivaju ekskomunicirani.

Svakom pokajniku koji napusti mafiju crkva otvara vrata ne sa željom da ga podčini, već da zajedno s njim ide putem prema dobru.

U zaključnom dijelu knjige navodite da je Luigi doživio moralno i duhovno obraćenje. Kažete da mu je izravni okidač bila ljubav, ali i da to sigurno ne bi tako uspješno napravio da nije kroz vjeru imao susret s Kristom?

– Zanimljivo je da Luigi sebe otvoreno ne priznaje kršćaninom katolikom. Štoviše, njegova supruga je evangelik. Unatoč tomu ja sam u središtu Luigijeva obraćenja prepoznao poruku Evanđelja.

Tu sam prepoznao univerzalnu poruku da svi možemo i trebamo ići na put dobra i da svi imamo obvezu graditi platformu dobra, organizirati dobro kako bismo se suprotstavili zlu.

---

image

Matteo Messina Denaro u rukama talijanske policije. Uhvaćen je tijekom jednog liječničkog tretmana...

 

Afp
---

Don Benito, vi više od 40 godina volontirate unutar talijanskog zatvorskog sustava i najviše pomažete obraćenim mafijašima. Sigurno odlično poznajete djelovanje mafije. Kao pripadnika hrvatskog naroda, moliških Hrvata, pitam vas otvoreno ima li mafije u Hrvatskoj?

– Mafija je pandemija, premrežila je cijeli svijet pa je, naravno, ima i u Hrvatskoj. Ona je gora od koronavirusa. Vakcina kojom se može i mora iskorijeniti svodi se na kulturu širenja poznavanja prava i pravednosti, inkluzivnosti, otvorenosti...

Smatram da u toj borbi, svakako i u Hrvatskoj, posebnu ulogu mora preuzeti crkva jer je ona majka i učiteljica.

Na samom kraju bih vas upitao jeste li zadovoljni odjekom koji je knjiga "Prijeđimo prijeko" izazvala u javnosti.

– Vrlo sam zadovoljan. Ona je, slikovito bih kazao, mali udarac u trbuh svih nas, udarac koji nas treba probuditi da iziđemo u dobro. Moje je polazište da niti jedan čovjek nije osuđen na zlo niti je vjernik osuđen na grijeh. Vjerujem da ova moja knjiga pokazuje da svi skupa imamo obvezu i mogućnost ići prema dobru, zajedno prijeći prijeko od zla prema dobru i od dobrog prema boljem.

---

image

Don Benito Giorgetta s knjigom koju je promovirao u Splitu

 

 

Vojko Bašić/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => LUIGI BONAVENTURA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => LUIGI BONAVENTURA 2 0 11750 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-10 13:43:06 [created_by] => 3221 [created_by_alias] => Toni Paštar [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-13 05:45:17 [modified_by] => 3221 [publish_up] => 2023-06-13 05:27:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 312 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Ispovijest mafijaša: 'Mafija nema veze s vjerom. Prvo se mole pred kipom Gospe, a onda pucaju. Da ne promaše metu?' [metakey] => mafija, papa frane, sveta stolica, Mafija i crkva, Benito Giorgetti [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/10\/25084232.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/10\/25051221.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/10\/25051223.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/10\/25051222.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/10\/25051220.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/10\/24153008.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/10\/24147686.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/10\/24147545.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Hazem Bader\/ilustracija\/Afp","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Afp","Afp","Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Don Benito Giorgetta: Mafija je pandemija, premre\u017eila je cijeli svijet pa je, naravno, ima i u Hrvatskoj<\/p>","

Don Benito Giorgetta, talijanski novinar, dobio je jedinstvenu priliku da zabilje\u017ei ispovijest jednog mafija\u0161a<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Don Benito Giorgetta:\u00a0Ja posebno isti\u010dem da mafija\u0161i ne pripadaju nikakvoj crkvi, a svi za koje se u crkvi dozna da su mafija\u0161i bivaju ekskomunicirani<\/p>","

Don Benito Giorgetta s knjigom koju je promovirao u Splitu<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Karabinjeri pred ku\u0107om najtra\u017eenijeg talijanskog mafija\u0161kog bossa u Palermu. To je\u00a0 Matteo Messina Denaro, koji je 30 godina u bijegu pred talijanskom policijom, da bi ga oni uhvatili na Siciliji u sije\u010dnju ove godine<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Matteo Messina Denaro u rukama talijanske policije. Uhva\u0107en je tijekom jednog lije\u010dni\u010dkog tretmana...<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x682","hd_25084232_1920.jpg":"1920x1080","k_25084232_1280.jpg":"1280x1280","k_25084232_1024.jpg":"1024x1024","k_25084232_640.jpg":"640x640","k_25084232_480.jpg":"480x480","k_25084232_340.jpg":"340x340","k_25084232_220.jpg":"220x220","o_25084232_1280.jpg":"1280x852","o_25084232_1024.jpg":"1024x682","o_25084232_640.jpg":"640x426","o_25084232_480.jpg":"480x319","o_25084232_340.jpg":"340x226","o_25084232_220.jpg":"220x146","h_25084232_1280.jpg":"1280x854","h_25084232_1024.jpg":"1024x683","h_25084232_640.jpg":"640x427","h_25084232_480.jpg":"480x320","h_25084232_340.jpg":"340x227","h_25084232_220.jpg":"220x147","pp_25084232_1280.jpg":"1280x1628","pp_25084232_1024.jpg":"1024x1303","pp_25084232_640.jpg":"640x814","pp_25084232_480.jpg":"480x611","pp_25084232_340.jpg":"340x432","pp_25084232_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1519","hd_25051221_1920.jpg":"1920x1080","k_25051221_1280.jpg":"1280x1280","k_25051221_1024.jpg":"1024x1024","k_25051221_640.jpg":"640x640","k_25051221_480.jpg":"480x480","k_25051221_340.jpg":"340x340","k_25051221_220.jpg":"220x220","o_25051221_1280.jpg":"1280x1012","o_25051221_1024.jpg":"1024x810","o_25051221_640.jpg":"640x506","o_25051221_480.jpg":"480x379","o_25051221_340.jpg":"340x268","o_25051221_220.jpg":"220x174","h_25051221_1280.jpg":"1280x854","h_25051221_1024.jpg":"1024x683","h_25051221_640.jpg":"640x427","h_25051221_480.jpg":"480x320","h_25051221_340.jpg":"340x227","h_25051221_220.jpg":"220x147","pp_25051221_1280.jpg":"1280x1628","pp_25051221_1024.jpg":"1024x1303","pp_25051221_640.jpg":"640x814","pp_25051221_480.jpg":"480x611","pp_25051221_340.jpg":"340x432","pp_25051221_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25051223_1920.jpg":"1920x1080","k_25051223_1280.jpg":"1280x1280","k_25051223_1024.jpg":"1024x1024","k_25051223_640.jpg":"640x640","k_25051223_480.jpg":"480x480","k_25051223_340.jpg":"340x340","k_25051223_220.jpg":"220x220","o_25051223_1280.jpg":"1280x853","o_25051223_1024.jpg":"1024x682","o_25051223_640.jpg":"640x426","o_25051223_480.jpg":"480x320","o_25051223_340.jpg":"340x226","o_25051223_220.jpg":"220x146","h_25051223_1280.jpg":"1280x854","h_25051223_1024.jpg":"1024x683","h_25051223_640.jpg":"640x427","h_25051223_480.jpg":"480x320","h_25051223_340.jpg":"340x227","h_25051223_220.jpg":"220x147","pp_25051223_1280.jpg":"1280x1628","pp_25051223_1024.jpg":"1024x1303","pp_25051223_640.jpg":"640x814","pp_25051223_480.jpg":"480x611","pp_25051223_340.jpg":"340x432","pp_25051223_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1395","hd_25051222_1920.jpg":"1920x1080","k_25051222_1280.jpg":"1280x1280","k_25051222_1024.jpg":"1024x1024","k_25051222_640.jpg":"640x640","k_25051222_480.jpg":"480x480","k_25051222_340.jpg":"340x340","k_25051222_220.jpg":"220x220","o_25051222_1280.jpg":"1280x930","o_25051222_1024.jpg":"1024x744","o_25051222_640.jpg":"640x465","o_25051222_480.jpg":"480x348","o_25051222_340.jpg":"340x247","o_25051222_220.jpg":"220x159","h_25051222_1280.jpg":"1280x854","h_25051222_1024.jpg":"1024x683","h_25051222_640.jpg":"640x427","h_25051222_480.jpg":"480x320","h_25051222_340.jpg":"340x227","h_25051222_220.jpg":"220x147","pp_25051222_1280.jpg":"1280x1628","pp_25051222_1024.jpg":"1024x1303","pp_25051222_640.jpg":"640x814","pp_25051222_480.jpg":"480x611","pp_25051222_340.jpg":"340x432","pp_25051222_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1570","hd_25051220_1920.jpg":"1920x1080","k_25051220_1280.jpg":"1280x1280","k_25051220_1024.jpg":"1024x1024","k_25051220_640.jpg":"640x640","k_25051220_480.jpg":"480x480","k_25051220_340.jpg":"340x340","k_25051220_220.jpg":"220x220","o_25051220_1280.jpg":"1280x1046","o_25051220_1024.jpg":"1024x837","o_25051220_640.jpg":"640x523","o_25051220_480.jpg":"480x392","o_25051220_340.jpg":"340x278","o_25051220_220.jpg":"220x179","h_25051220_1280.jpg":"1280x854","h_25051220_1024.jpg":"1024x683","h_25051220_640.jpg":"640x427","h_25051220_480.jpg":"480x320","h_25051220_340.jpg":"340x227","h_25051220_220.jpg":"220x147","pp_25051220_1280.jpg":"1280x1628","pp_25051220_1024.jpg":"1024x1303","pp_25051220_640.jpg":"640x814","pp_25051220_480.jpg":"480x611","pp_25051220_340.jpg":"340x432","pp_25051220_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1268","hd_24153008_1920.jpg":"1920x1080","k_24153008_1280.jpg":"1280x1280","k_24153008_1024.jpg":"1024x1024","k_24153008_640.jpg":"640x640","k_24153008_480.jpg":"480x480","k_24153008_340.jpg":"340x340","k_24153008_220.jpg":"220x220","o_24153008_1280.jpg":"1280x845","o_24153008_1024.jpg":"1024x676","o_24153008_640.jpg":"640x422","o_24153008_480.jpg":"480x317","o_24153008_340.jpg":"340x224","o_24153008_220.jpg":"220x145","h_24153008_1280.jpg":"1280x854","h_24153008_1024.jpg":"1024x683","h_24153008_640.jpg":"640x427","h_24153008_480.jpg":"480x320","h_24153008_340.jpg":"340x227","h_24153008_220.jpg":"220x147","pp_24153008_1280.jpg":"1280x1628","pp_24153008_1024.jpg":"1024x1303","pp_24153008_640.jpg":"640x814","pp_24153008_480.jpg":"480x611","pp_24153008_340.jpg":"340x432","pp_24153008_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1800x1139","hd_24147686_1920.jpg":"1920x1080","k_24147686_1280.jpg":"1280x1280","k_24147686_1024.jpg":"1024x1024","k_24147686_640.jpg":"640x640","k_24147686_480.jpg":"480x480","k_24147686_340.jpg":"340x340","k_24147686_220.jpg":"220x220","o_24147686_1280.jpg":"1280x809","o_24147686_1024.jpg":"1024x647","o_24147686_640.jpg":"640x404","o_24147686_480.jpg":"480x303","o_24147686_340.jpg":"340x215","o_24147686_220.jpg":"220x139","h_24147686_1280.jpg":"1280x854","h_24147686_1024.jpg":"1024x683","h_24147686_640.jpg":"640x427","h_24147686_480.jpg":"480x320","h_24147686_340.jpg":"340x227","h_24147686_220.jpg":"220x147","pp_24147686_1280.jpg":"1280x1628","pp_24147686_1024.jpg":"1024x1303","pp_24147686_640.jpg":"640x814","pp_24147686_480.jpg":"480x611","pp_24147686_340.jpg":"340x432","pp_24147686_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1220","hd_24147545_1920.jpg":"1920x1080","k_24147545_1280.jpg":"1280x1280","k_24147545_1024.jpg":"1024x1024","k_24147545_640.jpg":"640x640","k_24147545_480.jpg":"480x480","k_24147545_340.jpg":"340x340","k_24147545_220.jpg":"220x220","o_24147545_1280.jpg":"1280x813","o_24147545_1024.jpg":"1024x650","o_24147545_640.jpg":"640x406","o_24147545_480.jpg":"480x305","o_24147545_340.jpg":"340x216","o_24147545_220.jpg":"220x139","h_24147545_1280.jpg":"1280x854","h_24147545_1024.jpg":"1024x683","h_24147545_640.jpg":"640x427","h_24147545_480.jpg":"480x320","h_24147545_340.jpg":"340x227","h_24147545_220.jpg":"220x147","pp_24147545_1280.jpg":"1280x1628","pp_24147545_1024.jpg":"1024x1303","pp_24147545_640.jpg":"640x814","pp_24147545_480.jpg":"480x611","pp_24147545_340.jpg":"340x432","pp_24147545_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7393584 Threads: 5 Questions: 1528353944 Slow queries: 4647635 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110597258 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /mozaik/panorama/ispovijest-mafijasa-mafija-nema-veze-s-vjerom-prvo-se-mole-pred-kipom-gospe-a-onda-pucaju-da-ne-promase-metu-1297945 [printLink] => /mozaik/panorama/ispovijest-mafijasa-mafija-nema-veze-s-vjerom-prvo-se-mole-pred-kipom-gospe-a-onda-pucaju-da-ne-promase-metu-1297945?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 488904 [name] => mafija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mafija [link] => /tag/mafija ) [1] => stdClass Object ( [id] => 370771 [name] => papa frane [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => papa-frane [link] => /tag/papa-frane ) [2] => stdClass Object ( [id] => 236707 [name] => sveta stolica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sveta-stolica [link] => /tag/sveta-stolica ) [3] => stdClass Object ( [id] => 719557 [name] => Mafija i crkva [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-13 07:28:19 [main_article_id] => 0 [alias] => mafija-i-crkva [link] => /tag/mafija-i-crkva ) [4] => stdClass Object ( [id] => 719558 [name] => Benito Giorgetti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-13 07:28:19 [main_article_id] => 0 [alias] => benito-giorgetti [link] => /tag/benito-giorgetti ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => LUIGI BONAVENTURA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ispovijest mafijaša: ‘Mafija nema veze s vjerom. Prvo se mole pred kipom Gospe, a onda pucaju. Da ne promaše metu?‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3221 [name] => Toni Paštar [username] => toni-pa-tar [email] => toni-pa-tar@sd.hr [password] => $2y$10$fnIsitcCtERHQO9iLG7wKepiKljq83Z5/T8x2eWKQXRVy5Xs2GB2K [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/toni-pastar-3221 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1739 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/553f6f1a5809e40cf66c83fb1533812b?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/10/25084232.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Hazem Bader/ilustracija/Afp [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/10/25084232.jpg [title] => Hazem Bader/ilustracija/Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/10/25051221.jpg [title] =>

Don Benito Giorgetta: Mafija je pandemija, premrežila je cijeli svijet pa je, naravno, ima i u Hrvatskoj

Vojko Bašić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/10/25051223.jpg [title] =>

Don Benito Giorgetta, talijanski novinar, dobio je jedinstvenu priliku da zabilježi ispovijest jednog mafijaša

 

 

Vojko Bašić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/10/25051222.jpg [title] =>

Don Benito Giorgetta: Ja posebno ističem da mafijaši ne pripadaju nikakvoj crkvi, a svi za koje se u crkvi dozna da su mafijaši bivaju ekskomunicirani

Vojko Bašić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/10/25051220.jpg [title] =>

Don Benito Giorgetta s knjigom koju je promovirao u Splitu

 

 

Vojko Bašić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/10/24153008.jpg [title] =>

Karabinjeri pred kućom najtraženijeg talijanskog mafijaškog bossa u Palermu. To je  Matteo Messina Denaro, koji je 30 godina u bijegu pred talijanskom policijom, da bi ga oni uhvatili na Siciliji u siječnju ove godine

 

 

Afp ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/10/24147686.jpg [title] =>

Matteo Messina Denaro u rukama talijanske policije. Uhvaćen je tijekom jednog liječničkog tretmana...

 

Afp ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/10/24147545.jpg [title] => Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Luigi Bonaventura kodno je ime bivšega talijanskog mafijaša koji je, iako predodređen da na poziciji mafijaškog bosa naslijedi oca, postao pokajnik i suradnik pravosuđa.

Kada je Luigi okrenuo leđa mafiji, njegov otac je, da bi sprao svoju sramotu, sačuvao obiteljsku "čast" i zavjet svome ocu, kojega je naslijedio kao mafijaškog bosa, odlučio ubiti vlastita sina. Nije uspio jer je Luigi bio brži i precizniji. Pucao je ocu u noge, nije ga životno ugrozio, ali spasio je svoj život i započeo novi s izmijenjenim identitetom i pod zaštitom vlasti Republike Italije.

Luigi Bonaventura odrastao je u mafijaškoj obitelji koja je imala bosovsku ulogu u kriminalnoj organizaciji Ndrangheta sa sjedištem u Kalabriji. Kroz Luigijevu dječju igru i odrastanje otac ga je poučavao svemu, da bi ga jednog dana ovaj mogao uspješno naslijediti.

Kada se Luigi odlučio na pokajništvo i suradnju s talijanskim pravosuđem, talijanska javnost željela je doznati detalje o tom mladom čovjeku pa su brojni novinari tiskanih medija, TV kuća i najčitanijih portala pokušavali doprijeti do njega i dobiti priču.

Luigi ih je sve uspješno izbjegao, a onda je odlučio dati povjerenje don Benitu Giorgetti, svećeniku u Termoli, gdje je jedno vrijeme s obitelji živio i Bonevantura. Don Benito je bio i novinar, autor desetak knjiga, više desetljeća volonter koji je pomagao zatvorenicima, a za čitatelje "Slobodne" nije nevažno da je i Hrvat iz Molisea.

Don Benito je s Luigijem napravio opsežan intervju u kojemu je kroz odgovore na 53 pitanja, obrađenih u šest poglavlja, Bonaventura ispričao svoju životnu priču u kojoj je s obale zla prešao na drugu stranu, na obalu dobra.

---

image

Don Benito Giorgetta: Ja posebno ističem da mafijaši ne pripadaju nikakvoj crkvi, a svi za koje se u crkvi dozna da su mafijaši bivaju ekskomunicirani

Vojko Bašić/Cropix
---

S još tri uvodna i završnim poglavljem o zatvorskom volonterstvu, don Benito je tu jedinstvenu priču objavio u knjizi naslovljenoj "Prijeđimo prijeko", za koju je predgovor napisao papa Frane. Za don Benita i njegovu knjigu, prevedenu na hrvatski jezik u izdanju "Hrvatske sadašnjosti", doznali smo od fra Šimuna Markulina, asistenta na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu.

Posredovanjem fra Šimuna zamolili smo don Benita za razgovor, čemu se autor knjige "Prijeđimo prijeko" rado odazvao. Razgovarali smo u HAZU-ovoj palači Milesi, uoči splitskog predstavljanja knjige, koju su, poslije pozdravnih riječi akademika Radoslava Tomića, u ulozi domaćina, predstavili doc. dr. sc. Ante Akrap sa splitskoga KBF-a, i dr. sc. Petar Milanović Trapo, koji je 17 godina bio župnik u Moliseu, te sam autor.

Kažete da za prijeći prijeko, od zla prema dobru ili od dobra boljemu, nikada nije kasno. Je li početak toga puta doista kada čovjek umjesto "ja" počinje koristiti zamjenicu "mi"?

– To je bit svega. Danas živimo u kulturi individualizma, kulturi koja je fokusirana na "ja", na moje i na sebe. Ta kultura za svojega boga uzela je "ja" kao jedini orijentir.

Željeli ste još kao mladi svećenik biti zatvorski kapelan, a kada niste dobili tu službu, odlučili ste se na volontiranje u zatvorskom svijetu. Zašto vas je zatvorski svijet toliko privlačio?

– U okviru zatvorskog sustava u Italiji postoje i zatvorski kapelani. Ja sam još prije 40 godina imao želju postati zatvorski kapelan, ali mi moji biskupi to nisu povjeravali.

U srcu sam imao jaku želju biti među zatvorenicima i pomagati im. Božja providnost me uputila da im pomažem kroz volonterski sustav. Još kao đakon volontirao sam u jednom rimskom zatvoru za maloljetnike i tamo sam u ulozi volontera susreo i državnog tajnika Svete stolice, kardinala Agostina Casarolija, koji se odijevao kao obični svećenik, a tako se i ponašao. To je učvrstilo moju odluku za svećenički poziv, ali i potrebu pomaganja zatvorenicima.

---

image

Don Benito Giorgetta, talijanski novinar, dobio je jedinstvenu priliku da zabilježi ispovijest jednog mafijaša

 

 

Vojko Bašić/Cropix
---

Gdje ste susreli Luigija Bonaventuru?

– Republika Italija ima posebni program za bivše mafijaše pokajnike, i to kroz dvije kategorije: suradnici pravde i svjedoci pravde. Takve ljude izmješta u druga mjesta i daje im novi identitet. Takvih osoba i članova njihovih obitelji pod zaštitom sada je u Italiji oko šest tisuća.

Jedan od njih je i Luigi Bonaventura, koji je bio raspoređen u Termoli, gdje je bio smješten pod tim kodnim imenom. Bonaventura je osnovao jednu udrugu koja se brine o svim mafijašima pokajnicima pružajući im pravnu i psihološku pomoć.

On djeluje i preko društvenih mreža i bori se protiv mafije. Ja sam preko svojih suradnika u župi Termoli došao u kontakt s Luigijem. Prvi naš susret nije bio u Termoliju, već u jednom drugom mjestu.

Kako je, očito, već znao podosta o meni i mojemu radu, Luigi Bonaventura odlučio mi je dati intervju o svom cjelovitom životnom putu držeći da će i na taj način promovirati borbu protiv mafije.

Jeste li ga upitali zašto se odlučio povjeriti vama, posebno kada su za razgovor s njim bili zainteresirani puno poznatiji talijanski novinari iz najutjecajnijih medija?

– Kazao mi je da se suzdržavao jer nije imao potrebno povjerenje u novinare. Meni se otvorio vjerojatno i zato što sam svećenik, a uz to i novinar. Tako je nastala ova knjiga, koja je put u najdublju intimu jednog čovjeka, u bit njegove duše.

Predgovor ovoj vašoj knjizi, a do sada ste ih izdali desetak, napisao je Sveti Otac, papa Frane. Nije baš uobičajeno da pape pišu predgovore. Kad ste započeli svoj spisateljski rad, jeste li zamišljali da bi predgovor nekom vašem radu jednom mogao napisati sam Papa?

– Ni u snu. Ja inače imam otvoreni kanal prema papi Frani, kroz osobne susrete, elektroničkom poštom, a čujemo se telefonom. Za jedne privatne audijencije, kada sam kod Pape bio sa skupinom zatvorenika i bivših zatvorenika, kazao sam da upravo pišem knjigu zajedno s jednim mafijašem pokajnikom. Ponudio sam papi Frani da napiše predgovor, što je odmah prihvatio.

Koliko je danas Italija premrežena mafijom?

– Nitko pouzdano ne može reći koliko neka zemlja, u ovom slučaju Italija, ima mafijaša. Mafija radi tajno, skriva se i kako onda, osim kada se otkriju uključeni u kaznena djela, znati tko je mafijaš, a tko nije.

Posebno što je promijenila način djelovanja. Prije su mafijaši u Italiji u međusobnim obračunima i općenito u društvu masovno koristili vatreno oružje. Danas su puno profinjeniji.

Pucnjavu su zamijenili korupcijom, osobito infiltriranjem u najšire društvene slojeve, u sustav. Pritom posebno štite osuđene mafijaše pa se, kako bi održali zavjet šutnje, brinu o materijalnom položaju njihovih obitelji.

---

image

Karabinjeri pred kućom najtraženijeg talijanskog mafijaškog bossa u Palermu. To je  Matteo Messina Denaro, koji je 30 godina u bijegu pred talijanskom policijom, da bi ga oni uhvatili na Siciliji u siječnju ove godine

 

 

Afp
---

U knjizi više puta naglašavate kako u svakome od nas postoje dvije obale, obala dobra i obala zla. Mislite li da se mafija, kao sinonim zla, može iskorijeniti pokajnicima i suradnicima pravde kakav je Luigi Bonaventura?

– Prelazak Luigija s obale zla prema horizontu dobra spada u pozitivan primjer. Svaki put kad ih neki pripadnik napusti, mafija osjeća da je doživjela velik udar. Kada se netko želi odmaknuti od mafije ili je napustiti, oni i dalje ne odustaju od njega, pritišću ga, žele podmititi i vratiti u svoj mafijaški sustav.

Uzrečica kaže da put dug tisuću milja počinje prvim korakom. Ako napuštanje mafije od strane pojedinca gledamo kroz dužinu toga puta, sigurno je velik broj onih koji jesu zakoračili prvi korak, ali do cilja nikada nisu uspjeli doći?

– Na veliku žalost, događa se da neki mafijaši počnu s tim procesom, ali ne ustraju. Talijanski zakon koji pomaže takvim ljudima je zastario, posebno u segmentu kvalitetne zaštite takvih pojedinaca.

Zbog takvog zakona neki odustaju od napuštanja mafije, neki koji su izišli pokleknu i vraćaju se, a ima i slučajeva da neki, vjerojatno po uputama mafijaških bosova, fingiraju da su napustili mafijašku organizaciju, a zapravo su u funkciji mafije.

Da nije lako napustiti mafiju, može se zaključiti iz činjenice da je mafija raširena svuda, od državnih struktura do Crkve. Da, i Crkve. Često se događa da svećenici nisu dovoljno hrabri, boje se pa nemaju snage suprotstaviti se tome zlu.

Osobno mi je poznat slučaj svećenika u Napulju koji za vrijeme procesije nije dopustio da se s kipom sveca zastane pred kućom mafijaškog bosa, da se s kipom napravi svojevrsni naklon prema njemu. Taj svećenik je poslije ubijen.

Vjerujete li da Luigi neće sebe preispitivati što mu je sve to trebalo? Jer on i njegova uža obitelj su pod zaštitom, s kodnim imenom, bez kontakta s članovima šire obitelji, svima s kojima se prije susretao...

– Luigi je zajedno sa svojom suprugom i još nekim pokajnicima osnovao udrugu suradnika pravde. On je istinski obraćenik i kao takav se posvetio borbi protiv mafije.

Posebno se bori za djecu i mlade iz mafijaških obitelji jer je put koji oni prolaze u pripremi za punopravni status unutar mafije i osobno sam prolazio. On takvim mladim ljudima nastoji pokazati nove horizonte i rekao bih da je to motor koji ga pokreće.

---

image

Don Benito Giorgetta: Mafija je pandemija, premrežila je cijeli svijet pa je, naravno, ima i u Hrvatskoj

Vojko Bašić/Cropix
---

Što je bio konkretni okidač Luigiju Bonaventuri da napusti mafiju?

– Kod mnogih pokajnika taj lom se dogodi u zatvoru. Kod Luigija to nije bio slučaj. Do njegova odmaka od mafije došlo je kada se oženio i posebno kada je dobio svoje prvo dijete, kćer. Ljubav prema obitelji navela ga je na odluku da se okrene od zla, da napusti mafiju.

Kada sam ga pitao koji mu je dan u životu bio najvažniji, odgovorio mi je da je to dan kada se vjenčao sa svojom suprugom i dan kada mu je rođeno prvo dijete. Motiv je, dakle, bila ljubav.

Paradoksalno je da mafijaši manifestiraju pripadnost vjeri, a u životu čine sve što vjera smatra grijehom, a univerzalne vrijednosti civilizacije kriminalom?

– Mafija nema nikakve veze s vjerom. Oni zloupotrebljavaju vjeru. Prije podne mole se pred kipom Gospe, a poslijepodne pucaju. Jesu li molili da ne promaše metu?

Može li se mafijaš obratiti ako ne vjeruje?

– Proces obraćenja nije vezan uz vjernike, već je ponuđen svim ljudima. Jednako kao što je Isus svojom žrtvom otkupio sve ljude. Ja posebno ističem da mafijaši ne pripadaju nikakvoj crkvi, a svi za koje se u crkvi dozna da su mafijaši bivaju ekskomunicirani.

Svakom pokajniku koji napusti mafiju crkva otvara vrata ne sa željom da ga podčini, već da zajedno s njim ide putem prema dobru.

U zaključnom dijelu knjige navodite da je Luigi doživio moralno i duhovno obraćenje. Kažete da mu je izravni okidač bila ljubav, ali i da to sigurno ne bi tako uspješno napravio da nije kroz vjeru imao susret s Kristom?

– Zanimljivo je da Luigi sebe otvoreno ne priznaje kršćaninom katolikom. Štoviše, njegova supruga je evangelik. Unatoč tomu ja sam u središtu Luigijeva obraćenja prepoznao poruku Evanđelja.

Tu sam prepoznao univerzalnu poruku da svi možemo i trebamo ići na put dobra i da svi imamo obvezu graditi platformu dobra, organizirati dobro kako bismo se suprotstavili zlu.

---

image

Matteo Messina Denaro u rukama talijanske policije. Uhvaćen je tijekom jednog liječničkog tretmana...

 

Afp
---

Don Benito, vi više od 40 godina volontirate unutar talijanskog zatvorskog sustava i najviše pomažete obraćenim mafijašima. Sigurno odlično poznajete djelovanje mafije. Kao pripadnika hrvatskog naroda, moliških Hrvata, pitam vas otvoreno ima li mafije u Hrvatskoj?

– Mafija je pandemija, premrežila je cijeli svijet pa je, naravno, ima i u Hrvatskoj. Ona je gora od koronavirusa. Vakcina kojom se može i mora iskorijeniti svodi se na kulturu širenja poznavanja prava i pravednosti, inkluzivnosti, otvorenosti...

Smatram da u toj borbi, svakako i u Hrvatskoj, posebnu ulogu mora preuzeti crkva jer je ona majka i učiteljica.

Na samom kraju bih vas upitao jeste li zadovoljni odjekom koji je knjiga "Prijeđimo prijeko" izazvala u javnosti.

– Vrlo sam zadovoljan. Ona je, slikovito bih kazao, mali udarac u trbuh svih nas, udarac koji nas treba probuditi da iziđemo u dobro. Moje je polazište da niti jedan čovjek nije osuđen na zlo niti je vjernik osuđen na grijeh. Vjerujem da ova moja knjiga pokazuje da svi skupa imamo obvezu i mogućnost ići prema dobru, zajedno prijeći prijeko od zla prema dobru i od dobrog prema boljem.

---

image

Don Benito Giorgetta s knjigom koju je promovirao u Splitu

 

 

Vojko Bašić/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Hazem Bader/ilustracija/Afp Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Afp Afp Afp
Vojko Bašić/Cropix

Don Benito Giorgetta: Mafija je pandemija, premrežila je cijeli svijet pa je, naravno, ima i u Hrvatskoj

Vojko Bašić/Cropix

Don Benito Giorgetta, talijanski novinar, dobio je jedinstvenu priliku da zabilježi ispovijest jednog mafijaša

 

 

Vojko Bašić/Cropix

Don Benito Giorgetta: Ja posebno ističem da mafijaši ne pripadaju nikakvoj crkvi, a svi za koje se u crkvi dozna da su mafijaši bivaju ekskomunicirani

Vojko Bašić/Cropix

Don Benito Giorgetta s knjigom koju je promovirao u Splitu

 

 

Afp

Karabinjeri pred kućom najtraženijeg talijanskog mafijaškog bossa u Palermu. To je  Matteo Messina Denaro, koji je 30 godina u bijegu pred talijanskom policijom, da bi ga oni uhvatili na Siciliji u siječnju ove godine

 

 

Afp

Matteo Messina Denaro u rukama talijanske policije. Uhvaćen je tijekom jednog liječničkog tretmana...

 

Afp
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/ispovijest-mafijasa-mafija-nema-veze-s-vjerom-prvo-se-mole-pred-kipom-gospe-a-onda-pucaju-da-ne-promase-metu-1297945 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=966e6963ed537c053b65653a0e2df9e6113ccc02 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ispovijest+mafija%C5%A1a%3A+%E2%80%98Mafija+nema+veze+s+vjerom.+Prvo+se+mole+pred+kipom+Gospe%2C+a+onda+pucaju.+Da+ne+proma%C5%A1e+metu%3F%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fispovijest-mafijasa-mafija-nema-veze-s-vjerom-prvo-se-mole-pred-kipom-gospe-a-onda-pucaju-da-ne-promase-metu-1297945 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fispovijest-mafijasa-mafija-nema-veze-s-vjerom-prvo-se-mole-pred-kipom-gospe-a-onda-pucaju-da-ne-promase-metu-1297945 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => LUIGI BONAVENTURA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
PanoramaLUIGI BONAVENTURA

Ispovijest mafijaša: ‘Mafija nema veze s vjerom. Prvo se mole pred kipom Gospe, a onda pucaju. Da ne promaše metu?‘

Piše Toni Paštar
13. lipnja 2023. - 07:27

Luigi Bonaventura kodno je ime bivšega talijanskog mafijaša koji je, iako predodređen da na poziciji mafijaškog bosa naslijedi oca, postao pokajnik i suradnik pravosuđa.

Kada je Luigi okrenuo leđa mafiji, njegov otac je, da bi sprao svoju sramotu, sačuvao obiteljsku "čast" i zavjet svome ocu, kojega je naslijedio kao mafijaškog bosa, odlučio ubiti vlastita sina. Nije uspio jer je Luigi bio brži i precizniji. Pucao je ocu u noge, nije ga životno ugrozio, ali spasio je svoj život i započeo novi s izmijenjenim identitetom i pod zaštitom vlasti Republike Italije.

Luigi Bonaventura odrastao je u mafijaškoj obitelji koja je imala bosovsku ulogu u kriminalnoj organizaciji Ndrangheta sa sjedištem u Kalabriji. Kroz Luigijevu dječju igru i odrastanje otac ga je poučavao svemu, da bi ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 23:01