stdClass Object ( [id] => 1332116 [title] => Mariju Callas majka je tjerala da se prostituira, a ona je - pjevala. Divu je ‘dotakla Božja ruka‘, a srce joj je puklo [alias] => mariju-callas-majka-je-tjerala-da-se-prostituira-a-ona-je-pjevala-divu-je-dotakla-bozja-ruka-a-srce-joj-je-puklo [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Na lokacijama u Parizu, Italiji i Grčkoj Angelina Jolie se potpuno transformirala u legendarnu opernu divu Mariju Callas u biografskom filmu kojega prema scenariju Stevena Knighta režira Pablo Larrain.

Larain je poznat po biografskim filmovima "Jackie" o Jackie Kennedy koju je glumila Natalie Portman i "Spencer" o princezi Diani koju je utjelovila Kristen Stewart, a za film o turbulentnom životu Marije Callas kaže kako je ispunjenje njegovog sna jer je dobio priliku ujediniti dvije svoje najdublje i najosobnije strasti – film i operu.

Film bi trebao razotkriti sve drame i traume iza glamuroznog javnog imidža "La Divine", kako su Mariju obožavatelji nazivali, a ona je to i sama o sebi mislila kazavši jednom prilikom kako ju je "dotakla Božja ruka". No, s obzirom na njezinu životnu priču, možda bi se moglo reći da se više radilo o prokletstvu nego blagoslovu.

---

image

Angelina Jolie na Elizejskim poljanama u Parizu na snimanju biografskog filma ‘Maria‘

Nassou.fr/mega/The Mega Agency/Profimedia/Nassou.fr/mega/The Mega Agency/Profimedia
------
image

Film s Angelinom Jolie (na slici) trebao bi razotkriti sve drame i traume iza glamuroznog javnog lika najslavnije operne dive ikad

Agence/Bestimage/Profimedia/Agence/Bestimage/Profimedia
---

Rođena kao Maria Anna Cecilia Sofia Kalogeropoulos u obitelji grčkih imigranata Georgea i Litse u New Yorku 2. prosinca 1923., najveća operna diva 20. stoljeća iskusila je da se njezini najbliži loše odnose prema njoj i prije nego što su muškarci u njezinom životu počeli raditi to isto.

Litsa je bila uvjerena da će njezino treće dijete biti dječak, razočaranje što je rodila još jednu kćer bilo je toliko da četiri dana nije uopće željela pogledati bebu. Već u dobi od tri godine počeo se pokazivati Marijin glazbeni talent, a kad je njezina majka otkrila kćerin glas tjerala je "Mary" da pjeva. Kasnije je Callas kazala kako ju je majka tjerala da pjeva kad je imala samo pet godina i da je to mrzila.

Nikad majci nije oprostila

Njezin otac George nije bio zadovoljan zbog supruginog favoriziranja starije kćeri Jackie i pritiska na mlađu Mariju da pjevanjem zarađuje novac, dok je Litsa bila sve ogorčenija zbog suprugove odsutnosti i nevjera, često ga je grubo kritizirala i napadala u prisustvu djece. Njihov brak se nastavio raspadati i 1937. Litsa se odlučila vratiti u Atenu s dvjema kćerima.

Tijekom Drugog svjetskog rata Litsa je pomagala u skrivanju britanskih časnika dok se istovremeno prostituirala s talijanskim i njemačkim vojnicima kako bi nešto zaradila, a na to je tjerala i svoje kćeri. I dok je starija kći slijedila majčin primjer, Maria je nekako uspjela uvjeriti okupatorske vojnike da joj, umjesto za seksualne usluge, plaćaju da im pjeva, ali nikad majci nije oprostila.

Nakon što je stekla glazbenu naobrazbu u Grčkoj, Maria se 1945. vratila u SAD i ponovno susrela s ocem kad je došla na audiciju za Metropolitan Operu. Brzo je postala zvijezda, a njezina majka, koja je uvijek favorizirala vitku, lijepu Jackie u odnosu na "ružno pače" Mariju, pokušala je monopolizirati njezin uspjeh.

Pokušavala ju je emocionalno ucjenjivati prijeteći samoubojstvom i puštajući u medije priče kako je napuštena, a i otac, koji je bio vlasnik ljekarne u New Yorku, također je besramno izvlačio novac od kćeri, jednom čak pretvarajući se da umire. Usprkos svom dramatičnom ponašanju dive, jednom je razderala cijelu garderobu večer prije probe kostima, Maria je bila vrlo ranjiva prema onima koji su joj pokazivali naklonost.

- Ljubaznošću ljudi od mene mogu dobiti bilo što, mogu napraviti budalu od mene - kazala je.

---

image

Maria Callas i njezin suprug Giovanni Battista Meneghini u Veneciji

Stf/Afp
---

Nadala se kako će pronaći bezuvjetnu ljubav u braku s talijanskim industrijalcem, 27 godina starijim Giovannijem Battistom Meneghinijem, za kojeg se udala 1949. godine. Upoznala ga je na opernom festivalu u Veroni kad je imala 23 godine i bila bez novčića, tako da si nije mogla priuštiti ni kaput. Meneghini je postao i njezin menadžer koji je suprugu, premda se željela povući i imati djecu, tjerao da nastavi nastupati i godinama ju je potkradao.

‘Bila sam budala...‘

Većinu novca kojeg je zaradila stavljao je na račun u banci u Švicarskoj ili koristio za plaćanje svojih dugova. Uz to ju je i varao s mladim opernim pjevačicama.

- Moj muž me još uvijek uznemirava nakon što je opljačkao polovicu mog novca stavljajući sve na svoje ime otkako smo se vjenčali. Bila sam budala što sam mu vjerovala - kazala je jednom prilikom Maria koja je 1954. smršavila oko 30 kilograma i od ružnog, debelog pačeta se pretvorila u elegantnu, glamuroznu divu.

Callas je 1957. upoznala grčkog brodarskog magnata Aristotela Onassisa na zabavi koja je priređena u njezinu čast nakon nastupa u operi "Anna Bolena" Gaetana Donizettija.

Nepopravljivi ženskaroš, koji je jednom ustvrdio kako svakoj ženi pristupa kao potencijalnoj ljubavnici, Onassis ju je zatrpavao košarama cvijeća, a ona ga nije pokušavala obeshrabriti, priznajući kako je sretna što je progoni muškarac koji više nije mlad, ali je još uvijek grabežljivac, još uvijek seksi.

Njihova veza nije konzumirana do ljeta 1958. kad su se Callas i Meneghini pridružili sir Winstonu Churchillu i njegovoj obitelji na trotjednom krstarenju na Onassisovoj luksuznoj jahti "Christina". Onassis i njegova supruga Tina bili su im domaćini, a afera koja je tada započeta punila je stranice žutog tiska, dvije godine kasnije, u studenome 1959. godine, Maria je napustila muža.

---

image

Maria Callas i Aristotle Onassis u Veneciji

/Afp
---

---

image

Maria sa svojim pudlicama u hotelu u Hamburgu u listopadu 1973. godine

Ossinger/Dpa Picture-alliance Via Afp
---

Kad se Maria konačno predala, bila je to potpuna kapitulacija, bacila se u ulogu Onassisove ljubavnice strastveno, punog srca, dozvolivši sebi da se u njega zaljubi duboko kao što je vjerovala da je on zaljubljen u nju, bila je sigurna da je to sudbina.

Ali kad su se oboje riješili bračnih okova, Maria je brzo upoznala pravog Onassisa koji je na njezinu robovsku ljubav i odanost uzvraćao mješavinom okrutnog prezira, nasilnog bijesa i manjka zanimanja. U jednoj knjizi o Marijinom životu tvrdi se da ju je drogirao jakim sedativima o kojima je postala ovisna do kraja života.

Navodno s njom nije želio otići u krevet dok je bila pribrana i trijezna, a tako drogiranu ju je seksualno zlostavljao. Često ju je tukao, za ispriku bi joj slao dijamante i cvijeće, a ona je njegovo ponašanje opravdavala govoreći kako je to dio njegovog vatrenog temperamenta.

‘Pokušavam se ostvariti kao žena‘

Premda ima onih koji tvrde kako Onassis nije glavni razlog zbog kojeg je zapustila karijeru, nego joj je pružio izlaz iz karijere koja je propadala zbog skandala i rapidnog slabljenja vokalnih mogućnosti, kad ju je 1963. redatelj Franco Zeffirelli pitao zbog čega ne vježba pjevanje, odgovorila mu je: "Pokušavam se ostvariti kao žena".

---

image

Maria Callas u Bellinijevoj ‘Normi‘ u Parizu 23. svibnja 1964. godine

/Afp
------
image

Maria Callas u svom domu u Milanu u svibnju 1957. godine

Archivi Farabola/Leemage Via Afp
---

Tijekom veze s Onassisom Maria je imala barem jedan spontani pobačaj, a prema jednom od njezinih biografa, rodila je dječaka koji je umro nekoliko sati nakon poroda 30. ožujka 1960. godine, međutim, njezin suprug Meneghini je u knjizi o životu operne dive kategorički tvrdio da ona nije mogla imati djece.

Nakon što ju je emocionalno i fizički mučio tijekom zajedničkih godina, Onassis ju je okrutno odbacio kad je odlučio osvojiti najslavniju svjetsku udovicu Jackie Kennedy kojom se oženio 1968. godine. Maria je za vjenčanje saznala od prijatelja i iz medija, a nakon suicidalnih misli i gomile sredstava za smirenje, posljednjim snagama počela je sređivati svoj život nadajući se da će vrijeme zaliječiti rane.

Prema tvrdnjama privatne tajnice obitelji grčkog brodara, dok je bio s Jackie, Onassis se često sastajao s Marijom u Parizu gdje su potajno nastavili vezu. Nekoliko puta kad je nazvao, bila je spremna zbog njega sve ostaviti i kad je u studenome 1974. godine, dok je pjevala u Japanu, dobila poruku da nazove Pariz bez obzira na vrijeme, odmah je pomislila da je to njegova poruka.

Onassis je bio u bolnici u Parizu, bolovao je od miastenije gravis, autoimune neuromuskulatorne bolesti, očekivao je da će uskoro umrijeti. Usprkos neprijateljstvima vezanima uz razvod, Jackie je svakog dana bila uz njegovu postelju i naredila je osoblju da ne puste Mariju ako se pojavi. Kad se činilo da je Onassis u stabilnom stanju, Jackie je otišla na skijanje u New Hampshire.

Njegovo se stanje naglo pogoršalo, ali nisu mogli uspostaviti kontakt s Jackie, Onassisova sestra Artemis pozvala je Mariju i rekla joj da brzo dođe ako se želi oprostiti od Arija. Maria gotovo mjesecima nije napuštala stan čekajući vijesti o Onassisu i ušla je na servisni ulaz u bolnicu. Nije mogla dotaknuti Onassisa, a on je bio gotovo bez svijesti, ali mu je šapnula "to sam ja, Maria, tvoj kanarinac", rekla mu da ga voli i da će ga uvijek voljeti.

Kad je Onassis šest dana kasnije umro, u dobi od 69 godina, samo je kći bila pored njega, Maria je bila na Floridi, skrivajući se od paparazza. Sahranjen je na Skorpiosu, Maria nije išla na pogreb, rekla je "kako bi to izgledalo, njegove dvije žene pored groba".

---

image

Aristotel Onassis i Maria Callas ispred noćnog kluba u Milanu u rujnu 1959. godine

Staff/Afp
------
image

I Onassisova jahta ‘Christina O‘ koristi se za snimanje filma o Mariji Callas

Agence/Bestimage/Profimedia/Agence/Bestimage/Profimedia
---

Stota godišnjica rođenja

Callas je posljednje godine života provela osamljena u svom stanu u Parizu, ovisna o tabletama, dane je provodila gledajući televiziju i jedući sladoled. Iskreno je tugovala za Onassisom, umrla je 16. rujna 1977. godine, dva i pol mjeseca prije 54. rođendana, od srčanog udara, popularni mit kaže - od slomljenog srca.

Kako su liječnici objavili, umrla je zbog bolesti srca koju je dobila radi velike upotrebe sedativa. Njezin pepeo su prosuli po Jonskom moru u čijem je središtu otok Skorpios gdje je sahranjen Onassis. Premda je prošlo 46 godina od njezine smrti, zanimanje za njezinu glazbenu ostavštinu, kao i za njezin privatni život, ne blijedi. Ovog prosinca obilježit će se stota godišnjica njezinog rođenja.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GLUMI JE ANGELINA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => GLUMI JE ANGELINA 2 0 9455 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-11 15:50:51 [created_by] => 3163 [created_by_alias] => Marija Čović [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-20 14:12:34 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-10-20 14:12:34 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Mariju Callas majka je tjerala da se prostituira, a ona je - pjevala. Divu je 'dotakla Božja ruka', a srce joj je puklo [metakey] => Maria Callas, Aristotel Onassis, Pablo Larrain, Giovanni Battista Meneghini, Angelina Jolie [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/11\/25878659.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/11\/25827814.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/11\/25827813.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/11\/25827812.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/11\/25840438.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/11\/25840439.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/11\/25840445.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/11\/25840447.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/11\/25840454.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/11\/25862932.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/11\/25862936.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/11\/25862962.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/11\/25862963.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/11\/25862965.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/11\/25862966.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/11\/25862967.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/11\/25862968.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/11\/25862971.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/11\/25862973.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","Abaca\/Abaca Press\/Profimedia\/Abaca\/Abaca Press\/Profimedia","Nassou.fr\/Backgrid\/Backgrid Usa\/Profimedia\/Nassou.fr\/Backgrid\/Backgrid Usa\/Profimedia","Nassou.fr\/Backgrid\/Backgrid Usa\/Profimedia\/Nassou.fr\/Backgrid\/Backgrid Usa\/Profimedia","Nassou.fr\/mega\/The Mega Agency\/Profimedia\/Nassou.fr\/mega\/The Mega Agency\/Profimedia","Tiziano Da Silva - Pierre Perusseau\/Bestimage\/Profimedia\/Tiziano Da Silva - Pierre Perusseau\/Bestimage\/Profimedia","Agence\/Bestimage\/Profimedia\/Agence\/Bestimage\/Profimedia","Agence\/Bestimage\/Profimedia\/Agence\/Bestimage\/Profimedia","Agence\/Bestimage\/Profimedia\/Agence\/Bestimage\/Profimedia","Karabatsispavlos\/Backgrid\/Backgrid Usa\/Profimedia\/Karabatsispavlos\/Backgrid\/Backgrid Usa\/Profimedia","Agence\/Bestimage\/Profimedia\/Agence\/Bestimage\/Profimedia","Stf\/Afp","\/Afp","\/Afp","Gerard Leroux\/Afp","Ossinger\/Dpa Picture-alliance Via Afp","Archivi Farabola\/Leemage Via Afp","\/Afp","Staff\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Mariju Callas (lijevo) utjelovljuje Angelina Jolie (desno)\u00a0u biografskom filmu kojeg re\u017eira Pablo Larrain<\/p>","

Angelina Jolie portretira Mariju Callas u filmu \u2018Maria\u2018\u00a0<\/p>","

Angelina Jolie na snimanju u Parizu<\/p>","

Angelina Jolie kao operna diva Maria Callas<\/p>","

Angelina Jolie na Elizejskim poljanama u Parizu na snimanju biografskog filma \u2018Maria\u2018<\/p>","

Angelina Jolie, Pierfrancesco Favino i Alba Rohrwacher na snimanju filma \u2018Maria<\/p>","

Film s Angelinom Jolie (na slici) trebao bi razotkriti sve drame i traume iza glamuroznog javnog lika najslavnije operne dive ikad<\/p>","","","

Angelina Jolie na snimanju filma \u2018Maria\u2018 na lokaciji u gr\u010dkoj<\/p>","

I Onassisova jahta \u2018Christina O\u2018 koristi se za snimanje filma o Mariji Callas<\/p>","

Maria Callas i njezin suprug Giovanni Battista Meneghini u Veneciji<\/p>","

Maria Callas u zra\u010dnoj luci u Milanu 16. sije\u010dnja 1958. godine<\/p>","

Maria Callas u Bellinijevoj \u2018Normi\u2018 u Parizu 23. svibnja 1964. godine<\/p>","

Maria Callas na snimanju filma \u2018Medea\u2018 u lipnju 1969. godine<\/p>","

Maria sa svojim pudlicama u hotelu u Hamburgu u listopadu 1973. godine<\/p>","

Maria Callas u svom domu u Milanu u svibnju 1957. godine<\/p>","

Maria Callas i Aristotle Onassis u Veneciji<\/p>","

Aristotel Onassis i Maria Callas ispred no\u0107nog kluba u Milanu u rujnu 1959. godine<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1447","hd_25878659_1920.jpg":"1920x1080","k_25878659_1280.jpg":"1280x1280","k_25878659_1024.jpg":"1024x1024","k_25878659_640.jpg":"640x640","k_25878659_480.jpg":"480x480","k_25878659_340.jpg":"340x340","k_25878659_220.jpg":"220x220","o_25878659_1280.jpg":"1280x964","o_25878659_1024.jpg":"1024x771","o_25878659_640.jpg":"640x482","o_25878659_480.jpg":"480x361","o_25878659_340.jpg":"340x256","o_25878659_220.jpg":"220x165","h_25878659_1280.jpg":"1280x854","h_25878659_1024.jpg":"1024x683","h_25878659_640.jpg":"640x427","h_25878659_480.jpg":"480x320","h_25878659_340.jpg":"340x227","h_25878659_220.jpg":"220x147","pp_25878659_1280.jpg":"1280x1628","pp_25878659_1024.jpg":"1024x1303","pp_25878659_640.jpg":"640x814","pp_25878659_480.jpg":"480x611","pp_25878659_340.jpg":"340x432","pp_25878659_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1484","hd_25827814_1920.jpg":"1920x1080","k_25827814_1280.jpg":"1280x1280","k_25827814_1024.jpg":"1024x1024","k_25827814_640.jpg":"640x640","k_25827814_480.jpg":"480x480","k_25827814_340.jpg":"340x340","k_25827814_220.jpg":"220x220","o_25827814_1280.jpg":"1280x989","o_25827814_1024.jpg":"1024x791","o_25827814_640.jpg":"640x494","o_25827814_480.jpg":"480x371","o_25827814_340.jpg":"340x262","o_25827814_220.jpg":"220x170","h_25827814_1280.jpg":"1280x854","h_25827814_1024.jpg":"1024x683","h_25827814_640.jpg":"640x427","h_25827814_480.jpg":"480x320","h_25827814_340.jpg":"340x227","h_25827814_220.jpg":"220x147","pp_25827814_1280.jpg":"1280x1628","pp_25827814_1024.jpg":"1024x1303","pp_25827814_640.jpg":"640x814","pp_25827814_480.jpg":"480x611","pp_25827814_340.jpg":"340x432","pp_25827814_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25827813_1920.jpg":"1920x1080","k_25827813_1280.jpg":"1280x1280","k_25827813_1024.jpg":"1024x1024","k_25827813_640.jpg":"640x640","k_25827813_480.jpg":"480x480","k_25827813_340.jpg":"340x340","k_25827813_220.jpg":"220x220","o_25827813_1280.jpg":"1280x853","o_25827813_1024.jpg":"1024x682","o_25827813_640.jpg":"640x426","o_25827813_480.jpg":"480x320","o_25827813_340.jpg":"340x226","o_25827813_220.jpg":"220x146","h_25827813_1280.jpg":"1280x854","h_25827813_1024.jpg":"1024x683","h_25827813_640.jpg":"640x427","h_25827813_480.jpg":"480x320","h_25827813_340.jpg":"340x227","h_25827813_220.jpg":"220x147","pp_25827813_1280.jpg":"1280x1628","pp_25827813_1024.jpg":"1024x1303","pp_25827813_640.jpg":"640x814","pp_25827813_480.jpg":"480x611","pp_25827813_340.jpg":"340x432","pp_25827813_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25827812_1920.jpg":"1920x1080","k_25827812_1280.jpg":"1280x1280","k_25827812_1024.jpg":"1024x1024","k_25827812_640.jpg":"640x640","k_25827812_480.jpg":"480x480","k_25827812_340.jpg":"340x340","k_25827812_220.jpg":"220x220","o_25827812_1280.jpg":"1280x853","o_25827812_1024.jpg":"1024x682","o_25827812_640.jpg":"640x426","o_25827812_480.jpg":"480x320","o_25827812_340.jpg":"340x226","o_25827812_220.jpg":"220x146","h_25827812_1280.jpg":"1280x854","h_25827812_1024.jpg":"1024x683","h_25827812_640.jpg":"640x427","h_25827812_480.jpg":"480x320","h_25827812_340.jpg":"340x227","h_25827812_220.jpg":"220x147","pp_25827812_1280.jpg":"1280x1628","pp_25827812_1024.jpg":"1024x1303","pp_25827812_640.jpg":"640x814","pp_25827812_480.jpg":"480x611","pp_25827812_340.jpg":"340x432","pp_25827812_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25840438_1920.jpg":"1920x1080","k_25840438_1280.jpg":"1280x1280","k_25840438_1024.jpg":"1024x1024","k_25840438_640.jpg":"640x640","k_25840438_480.jpg":"480x480","k_25840438_340.jpg":"340x340","k_25840438_220.jpg":"220x220","o_25840438_1280.jpg":"1280x853","o_25840438_1024.jpg":"1024x682","o_25840438_640.jpg":"640x426","o_25840438_480.jpg":"480x320","o_25840438_340.jpg":"340x226","o_25840438_220.jpg":"220x146","h_25840438_1280.jpg":"1280x854","h_25840438_1024.jpg":"1024x683","h_25840438_640.jpg":"640x427","h_25840438_480.jpg":"480x320","h_25840438_340.jpg":"340x227","h_25840438_220.jpg":"220x147","pp_25840438_1280.jpg":"1280x1628","pp_25840438_1024.jpg":"1024x1303","pp_25840438_640.jpg":"640x814","pp_25840438_480.jpg":"480x611","pp_25840438_340.jpg":"340x432","pp_25840438_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25840439_1920.jpg":"1920x1080","k_25840439_1280.jpg":"1280x1280","k_25840439_1024.jpg":"1024x1024","k_25840439_640.jpg":"640x640","k_25840439_480.jpg":"480x480","k_25840439_340.jpg":"340x340","k_25840439_220.jpg":"220x220","o_25840439_1280.jpg":"1280x853","o_25840439_1024.jpg":"1024x682","o_25840439_640.jpg":"640x426","o_25840439_480.jpg":"480x320","o_25840439_340.jpg":"340x226","o_25840439_220.jpg":"220x146","h_25840439_1280.jpg":"1280x854","h_25840439_1024.jpg":"1024x683","h_25840439_640.jpg":"640x427","h_25840439_480.jpg":"480x320","h_25840439_340.jpg":"340x227","h_25840439_220.jpg":"220x147","pp_25840439_1280.jpg":"1280x1628","pp_25840439_1024.jpg":"1024x1303","pp_25840439_640.jpg":"640x814","pp_25840439_480.jpg":"480x611","pp_25840439_340.jpg":"340x432","pp_25840439_220.jpg":"220x280"},{"size0":"910x607","hd_25840445_1920.jpg":"1920x1080","k_25840445_1280.jpg":"1280x1280","k_25840445_1024.jpg":"1024x1024","k_25840445_640.jpg":"640x640","k_25840445_480.jpg":"480x480","k_25840445_340.jpg":"340x340","k_25840445_220.jpg":"220x220","o_25840445_1280.jpg":"1280x853","o_25840445_1024.jpg":"1024x683","o_25840445_640.jpg":"640x426","o_25840445_480.jpg":"480x320","o_25840445_340.jpg":"340x226","o_25840445_220.jpg":"220x146","h_25840445_1280.jpg":"1280x854","h_25840445_1024.jpg":"1024x683","h_25840445_640.jpg":"640x427","h_25840445_480.jpg":"480x320","h_25840445_340.jpg":"340x227","h_25840445_220.jpg":"220x147","pp_25840445_1280.jpg":"1280x1628","pp_25840445_1024.jpg":"1024x1303","pp_25840445_640.jpg":"640x814","pp_25840445_480.jpg":"480x611","pp_25840445_340.jpg":"340x432","pp_25840445_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1455x2182","hd_25840447_1920.jpg":"1920x1080","k_25840447_1280.jpg":"1280x1280","k_25840447_1024.jpg":"1024x1024","k_25840447_640.jpg":"640x640","k_25840447_480.jpg":"480x480","k_25840447_340.jpg":"340x340","k_25840447_220.jpg":"220x220","o_25840447_1280.jpg":"1280x1919","o_25840447_1024.jpg":"1024x1535","o_25840447_640.jpg":"640x959","o_25840447_480.jpg":"480x719","o_25840447_340.jpg":"340x509","o_25840447_220.jpg":"220x329","h_25840447_1280.jpg":"1280x854","h_25840447_1024.jpg":"1024x683","h_25840447_640.jpg":"640x427","h_25840447_480.jpg":"480x320","h_25840447_340.jpg":"340x227","h_25840447_220.jpg":"220x147","pp_25840447_1280.jpg":"1280x1628","pp_25840447_1024.jpg":"1024x1303","pp_25840447_640.jpg":"640x814","pp_25840447_480.jpg":"480x611","pp_25840447_340.jpg":"340x432","pp_25840447_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25840454_1920.jpg":"1920x1080","k_25840454_1280.jpg":"1280x1280","k_25840454_1024.jpg":"1024x1024","k_25840454_640.jpg":"640x640","k_25840454_480.jpg":"480x480","k_25840454_340.jpg":"340x340","k_25840454_220.jpg":"220x220","o_25840454_1280.jpg":"1280x853","o_25840454_1024.jpg":"1024x682","o_25840454_640.jpg":"640x426","o_25840454_480.jpg":"480x320","o_25840454_340.jpg":"340x226","o_25840454_220.jpg":"220x146","h_25840454_1280.jpg":"1280x854","h_25840454_1024.jpg":"1024x683","h_25840454_640.jpg":"640x427","h_25840454_480.jpg":"480x320","h_25840454_340.jpg":"340x227","h_25840454_220.jpg":"220x147","pp_25840454_1280.jpg":"1280x1628","pp_25840454_1024.jpg":"1024x1303","pp_25840454_640.jpg":"640x814","pp_25840454_480.jpg":"480x611","pp_25840454_340.jpg":"340x432","pp_25840454_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_25862932_1920.jpg":"1920x1080","k_25862932_1280.jpg":"1280x1280","k_25862932_1024.jpg":"1024x1024","k_25862932_640.jpg":"640x640","k_25862932_480.jpg":"480x480","k_25862932_340.jpg":"340x340","k_25862932_220.jpg":"220x220","o_25862932_1280.jpg":"1280x1920","o_25862932_1024.jpg":"1024x1536","o_25862932_640.jpg":"640x960","o_25862932_480.jpg":"480x720","o_25862932_340.jpg":"340x510","o_25862932_220.jpg":"220x330","h_25862932_1280.jpg":"1280x854","h_25862932_1024.jpg":"1024x683","h_25862932_640.jpg":"640x427","h_25862932_480.jpg":"480x320","h_25862932_340.jpg":"340x227","h_25862932_220.jpg":"220x147","pp_25862932_1280.jpg":"1280x1628","pp_25862932_1024.jpg":"1024x1303","pp_25862932_640.jpg":"640x814","pp_25862932_480.jpg":"480x611","pp_25862932_340.jpg":"340x432","pp_25862932_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_25862936_1920.jpg":"1920x1080","k_25862936_1280.jpg":"1280x1280","k_25862936_1024.jpg":"1024x1024","k_25862936_640.jpg":"640x640","k_25862936_480.jpg":"480x480","k_25862936_340.jpg":"340x340","k_25862936_220.jpg":"220x220","o_25862936_1280.jpg":"1280x720","o_25862936_1024.jpg":"1024x576","o_25862936_640.jpg":"640x360","o_25862936_480.jpg":"480x270","o_25862936_340.jpg":"340x191","o_25862936_220.jpg":"220x123","h_25862936_1280.jpg":"1280x854","h_25862936_1024.jpg":"1024x683","h_25862936_640.jpg":"640x427","h_25862936_480.jpg":"480x320","h_25862936_340.jpg":"340x227","h_25862936_220.jpg":"220x147","pp_25862936_1280.jpg":"1280x1628","pp_25862936_1024.jpg":"1024x1303","pp_25862936_640.jpg":"640x814","pp_25862936_480.jpg":"480x611","pp_25862936_340.jpg":"340x432","pp_25862936_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1387x1986","hd_25862962_1920.jpg":"1920x1080","k_25862962_1280.jpg":"1280x1280","k_25862962_1024.jpg":"1024x1024","k_25862962_640.jpg":"640x640","k_25862962_480.jpg":"480x480","k_25862962_340.jpg":"340x340","k_25862962_220.jpg":"220x220","o_25862962_1280.jpg":"1280x1832","o_25862962_1024.jpg":"1024x1466","o_25862962_640.jpg":"640x916","o_25862962_480.jpg":"480x687","o_25862962_340.jpg":"340x486","o_25862962_220.jpg":"220x315","h_25862962_1280.jpg":"1280x854","h_25862962_1024.jpg":"1024x683","h_25862962_640.jpg":"640x427","h_25862962_480.jpg":"480x320","h_25862962_340.jpg":"340x227","h_25862962_220.jpg":"220x147","pp_25862962_1280.jpg":"1280x1628","pp_25862962_1024.jpg":"1024x1303","pp_25862962_640.jpg":"640x814","pp_25862962_480.jpg":"480x611","pp_25862962_340.jpg":"340x432","pp_25862962_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1665x2500","hd_25862963_1920.jpg":"1920x1080","k_25862963_1280.jpg":"1280x1280","k_25862963_1024.jpg":"1024x1024","k_25862963_640.jpg":"640x640","k_25862963_480.jpg":"480x480","k_25862963_340.jpg":"340x340","k_25862963_220.jpg":"220x220","o_25862963_1280.jpg":"1280x1921","o_25862963_1024.jpg":"1024x1537","o_25862963_640.jpg":"640x960","o_25862963_480.jpg":"480x720","o_25862963_340.jpg":"340x510","o_25862963_220.jpg":"220x330","h_25862963_1280.jpg":"1280x854","h_25862963_1024.jpg":"1024x683","h_25862963_640.jpg":"640x427","h_25862963_480.jpg":"480x320","h_25862963_340.jpg":"340x227","h_25862963_220.jpg":"220x147","pp_25862963_1280.jpg":"1280x1628","pp_25862963_1024.jpg":"1024x1303","pp_25862963_640.jpg":"640x814","pp_25862963_480.jpg":"480x611","pp_25862963_340.jpg":"340x432","pp_25862963_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1296x2135","hd_25862965_1920.jpg":"1920x1080","k_25862965_1280.jpg":"1280x1280","k_25862965_1024.jpg":"1024x1024","k_25862965_640.jpg":"640x640","k_25862965_480.jpg":"480x480","k_25862965_340.jpg":"340x340","k_25862965_220.jpg":"220x220","o_25862965_1280.jpg":"1280x2108","o_25862965_1024.jpg":"1024x1686","o_25862965_640.jpg":"640x1054","o_25862965_480.jpg":"480x790","o_25862965_340.jpg":"340x560","o_25862965_220.jpg":"220x362","h_25862965_1280.jpg":"1280x854","h_25862965_1024.jpg":"1024x683","h_25862965_640.jpg":"640x427","h_25862965_480.jpg":"480x320","h_25862965_340.jpg":"340x227","h_25862965_220.jpg":"220x147","pp_25862965_1280.jpg":"1280x1628","pp_25862965_1024.jpg":"1024x1303","pp_25862965_640.jpg":"640x814","pp_25862965_480.jpg":"480x611","pp_25862965_340.jpg":"340x432","pp_25862965_220.jpg":"220x280"},{"size0":"985x1410","hd_25862966_1920.jpg":"1920x1080","k_25862966_1280.jpg":"1280x1280","k_25862966_1024.jpg":"1024x1024","k_25862966_640.jpg":"640x640","k_25862966_480.jpg":"480x480","k_25862966_340.jpg":"340x340","k_25862966_220.jpg":"220x220","o_25862966_1280.jpg":"1280x1832","o_25862966_1024.jpg":"1024x1465","o_25862966_640.jpg":"640x916","o_25862966_480.jpg":"480x687","o_25862966_340.jpg":"340x486","o_25862966_220.jpg":"220x314","h_25862966_1280.jpg":"1280x854","h_25862966_1024.jpg":"1024x683","h_25862966_640.jpg":"640x427","h_25862966_480.jpg":"480x320","h_25862966_340.jpg":"340x227","h_25862966_220.jpg":"220x147","pp_25862966_1280.jpg":"1280x1628","pp_25862966_1024.jpg":"1024x1303","pp_25862966_640.jpg":"640x814","pp_25862966_480.jpg":"480x611","pp_25862966_340.jpg":"340x432","pp_25862966_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1850","hd_25862967_1920.jpg":"1920x1080","k_25862967_1280.jpg":"1280x1280","k_25862967_1024.jpg":"1024x1024","k_25862967_640.jpg":"640x640","k_25862967_480.jpg":"480x480","k_25862967_340.jpg":"340x340","k_25862967_220.jpg":"220x220","o_25862967_1280.jpg":"1280x1233","o_25862967_1024.jpg":"1024x986","o_25862967_640.jpg":"640x616","o_25862967_480.jpg":"480x462","o_25862967_340.jpg":"340x327","o_25862967_220.jpg":"220x211","h_25862967_1280.jpg":"1280x854","h_25862967_1024.jpg":"1024x683","h_25862967_640.jpg":"640x427","h_25862967_480.jpg":"480x320","h_25862967_340.jpg":"340x227","h_25862967_220.jpg":"220x147","pp_25862967_1280.jpg":"1280x1628","pp_25862967_1024.jpg":"1024x1303","pp_25862967_640.jpg":"640x814","pp_25862967_480.jpg":"480x611","pp_25862967_340.jpg":"340x432","pp_25862967_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2501","hd_25862968_1920.jpg":"1920x1080","k_25862968_1280.jpg":"1280x1280","k_25862968_1024.jpg":"1024x1024","k_25862968_640.jpg":"640x640","k_25862968_480.jpg":"480x480","k_25862968_340.jpg":"340x340","k_25862968_220.jpg":"220x220","o_25862968_1280.jpg":"1280x1667","o_25862968_1024.jpg":"1024x1333","o_25862968_640.jpg":"640x833","o_25862968_480.jpg":"480x625","o_25862968_340.jpg":"340x442","o_25862968_220.jpg":"220x286","h_25862968_1280.jpg":"1280x854","h_25862968_1024.jpg":"1024x683","h_25862968_640.jpg":"640x427","h_25862968_480.jpg":"480x320","h_25862968_340.jpg":"340x227","h_25862968_220.jpg":"220x147","pp_25862968_1280.jpg":"1280x1628","pp_25862968_1024.jpg":"1024x1303","pp_25862968_640.jpg":"640x814","pp_25862968_480.jpg":"480x611","pp_25862968_340.jpg":"340x432","pp_25862968_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1152","hd_25862971_1920.jpg":"1920x1080","k_25862971_1280.jpg":"1280x1280","k_25862971_1024.jpg":"1024x1024","k_25862971_640.jpg":"640x640","k_25862971_480.jpg":"480x480","k_25862971_340.jpg":"340x340","k_25862971_220.jpg":"220x220","o_25862971_1280.jpg":"1280x768","o_25862971_1024.jpg":"1024x614","o_25862971_640.jpg":"640x384","o_25862971_480.jpg":"480x288","o_25862971_340.jpg":"340x204","o_25862971_220.jpg":"220x132","h_25862971_1280.jpg":"1280x854","h_25862971_1024.jpg":"1024x683","h_25862971_640.jpg":"640x427","h_25862971_480.jpg":"480x320","h_25862971_340.jpg":"340x227","h_25862971_220.jpg":"220x147","pp_25862971_1280.jpg":"1280x1628","pp_25862971_1024.jpg":"1024x1303","pp_25862971_640.jpg":"640x814","pp_25862971_480.jpg":"480x611","pp_25862971_340.jpg":"340x432","pp_25862971_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1693x2200","hd_25862973_1920.jpg":"1920x1080","k_25862973_1280.jpg":"1280x1280","k_25862973_1024.jpg":"1024x1024","k_25862973_640.jpg":"640x640","k_25862973_480.jpg":"480x480","k_25862973_340.jpg":"340x340","k_25862973_220.jpg":"220x220","o_25862973_1280.jpg":"1280x1663","o_25862973_1024.jpg":"1024x1330","o_25862973_640.jpg":"640x831","o_25862973_480.jpg":"480x623","o_25862973_340.jpg":"340x441","o_25862973_220.jpg":"220x285","h_25862973_1280.jpg":"1280x854","h_25862973_1024.jpg":"1024x683","h_25862973_640.jpg":"640x427","h_25862973_480.jpg":"480x320","h_25862973_340.jpg":"340x227","h_25862973_220.jpg":"220x147","pp_25862973_1280.jpg":"1280x1628","pp_25862973_1024.jpg":"1024x1303","pp_25862973_640.jpg":"640x814","pp_25862973_480.jpg":"480x611","pp_25862973_340.jpg":"340x432","pp_25862973_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7520195 Threads: 1 Questions: 1607509298 Slow queries: 4770603 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110693584 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/mariju-callas-majka-je-tjerala-da-se-prostituira-a-ona-je-pjevala-divu-je-dotakla-bozja-ruka-a-srce-joj-je-puklo-1332116 [printLink] => /mozaik/panorama/mariju-callas-majka-je-tjerala-da-se-prostituira-a-ona-je-pjevala-divu-je-dotakla-bozja-ruka-a-srce-joj-je-puklo-1332116?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 618242 [name] => Maria Callas [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-09-20 19:34:49 [main_article_id] => 0 [alias] => maria-callas [link] => /tag/maria-callas ) [1] => stdClass Object ( [id] => 652288 [name] => Aristotel Onassis [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-08 23:53:31 [main_article_id] => 0 [alias] => aristotel-onassis [link] => /tag/aristotel-onassis ) [2] => stdClass Object ( [id] => 615678 [name] => Pablo Larrain [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-08-20 17:07:11 [main_article_id] => 0 [alias] => pablo-larrain [link] => /tag/pablo-larrain ) [3] => stdClass Object ( [id] => 733780 [name] => Giovanni Battista Meneghini [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-19 10:38:27 [main_article_id] => 0 [alias] => giovanni-battista-meneghini [link] => /tag/giovanni-battista-meneghini ) [4] => stdClass Object ( [id] => 339384 [name] => angelina jolie [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => angelina-jolie [link] => /tag/angelina-jolie ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GLUMI JE ANGELINA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Mariju Callas majka je tjerala da se prostituira, a ona je - pjevala. Divu je ‘dotakla Božja ruka‘, a srce joj je puklo [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3163 [name] => Marija Čović [username] => marija-ovi [email] => marija-ovi@sd.hr [password] => $2y$10$7PNE1DYGzR71UkBIdOWYs.DbD8zG9H.RL2TYXIfO7QsnJveJNmMim [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marija-covic-3163 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1681 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/eb621dfb812b621676ad954686f6535d?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/11/25878659.jpg [galleryCount] => 19 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Mariju Callas (lijevo) utjelovljuje Angelina Jolie (desno) u biografskom filmu kojeg režira Pablo Larrain

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/11/25878659.jpg [title] =>

Mariju Callas (lijevo) utjelovljuje Angelina Jolie (desno) u biografskom filmu kojeg režira Pablo Larrain

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/11/25827814.jpg [title] =>

Angelina Jolie portretira Mariju Callas u filmu ‘Maria‘ 

Abaca/Abaca Press/Profimedia/Abaca/Abaca Press/Profimedia ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/11/25827813.jpg [title] =>

Angelina Jolie na snimanju u Parizu

Nassou.fr/Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia/Nassou.fr/Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/11/25827812.jpg [title] =>

Angelina Jolie kao operna diva Maria Callas

Nassou.fr/Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia/Nassou.fr/Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/11/25840438.jpg [title] =>

Angelina Jolie na Elizejskim poljanama u Parizu na snimanju biografskog filma ‘Maria‘

Nassou.fr/mega/The Mega Agency/Profimedia/Nassou.fr/mega/The Mega Agency/Profimedia ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/11/25840439.jpg [title] =>

Angelina Jolie, Pierfrancesco Favino i Alba Rohrwacher na snimanju filma ‘Maria

Tiziano Da Silva - Pierre Perusseau/Bestimage/Profimedia/Tiziano Da Silva - Pierre Perusseau/Bestimage/Profimedia ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/11/25840445.jpg [title] =>

Film s Angelinom Jolie (na slici) trebao bi razotkriti sve drame i traume iza glamuroznog javnog lika najslavnije operne dive ikad

Agence/Bestimage/Profimedia/Agence/Bestimage/Profimedia ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/11/25840447.jpg [title] => Agence/Bestimage/Profimedia/Agence/Bestimage/Profimedia ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/11/25840454.jpg [title] => Agence/Bestimage/Profimedia/Agence/Bestimage/Profimedia ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/11/25862932.jpg [title] =>

Angelina Jolie na snimanju filma ‘Maria‘ na lokaciji u grčkoj

Karabatsispavlos/Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia/Karabatsispavlos/Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/11/25862936.jpg [title] =>

I Onassisova jahta ‘Christina O‘ koristi se za snimanje filma o Mariji Callas

Agence/Bestimage/Profimedia/Agence/Bestimage/Profimedia ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/11/25862962.jpg [title] =>

Maria Callas i njezin suprug Giovanni Battista Meneghini u Veneciji

Stf/Afp ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/11/25862963.jpg [title] =>

Maria Callas u zračnoj luci u Milanu 16. siječnja 1958. godine

/Afp ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/11/25862965.jpg [title] =>

Maria Callas u Bellinijevoj ‘Normi‘ u Parizu 23. svibnja 1964. godine

/Afp ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/11/25862966.jpg [title] =>

Maria Callas na snimanju filma ‘Medea‘ u lipnju 1969. godine

Gerard Leroux/Afp ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/11/25862967.jpg [title] =>

Maria sa svojim pudlicama u hotelu u Hamburgu u listopadu 1973. godine

Ossinger/Dpa Picture-alliance Via Afp ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/11/25862968.jpg [title] =>

Maria Callas u svom domu u Milanu u svibnju 1957. godine

Archivi Farabola/Leemage Via Afp ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/11/25862971.jpg [title] =>

Maria Callas i Aristotle Onassis u Veneciji

/Afp ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/11/25862973.jpg [title] =>

Aristotel Onassis i Maria Callas ispred noćnog kluba u Milanu u rujnu 1959. godine

Staff/Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Na lokacijama u Parizu, Italiji i Grčkoj Angelina Jolie se potpuno transformirala u legendarnu opernu divu Mariju Callas u biografskom filmu kojega prema scenariju Stevena Knighta režira Pablo Larrain.

Larain je poznat po biografskim filmovima "Jackie" o Jackie Kennedy koju je glumila Natalie Portman i "Spencer" o princezi Diani koju je utjelovila Kristen Stewart, a za film o turbulentnom životu Marije Callas kaže kako je ispunjenje njegovog sna jer je dobio priliku ujediniti dvije svoje najdublje i najosobnije strasti – film i operu.

Film bi trebao razotkriti sve drame i traume iza glamuroznog javnog imidža "La Divine", kako su Mariju obožavatelji nazivali, a ona je to i sama o sebi mislila kazavši jednom prilikom kako ju je "dotakla Božja ruka". No, s obzirom na njezinu životnu priču, možda bi se moglo reći da se više radilo o prokletstvu nego blagoslovu.

---

image

Angelina Jolie na Elizejskim poljanama u Parizu na snimanju biografskog filma ‘Maria‘

Nassou.fr/mega/The Mega Agency/Profimedia/Nassou.fr/mega/The Mega Agency/Profimedia
------
image

Film s Angelinom Jolie (na slici) trebao bi razotkriti sve drame i traume iza glamuroznog javnog lika najslavnije operne dive ikad

Agence/Bestimage/Profimedia/Agence/Bestimage/Profimedia
---

Rođena kao Maria Anna Cecilia Sofia Kalogeropoulos u obitelji grčkih imigranata Georgea i Litse u New Yorku 2. prosinca 1923., najveća operna diva 20. stoljeća iskusila je da se njezini najbliži loše odnose prema njoj i prije nego što su muškarci u njezinom životu počeli raditi to isto.

Litsa je bila uvjerena da će njezino treće dijete biti dječak, razočaranje što je rodila još jednu kćer bilo je toliko da četiri dana nije uopće željela pogledati bebu. Već u dobi od tri godine počeo se pokazivati Marijin glazbeni talent, a kad je njezina majka otkrila kćerin glas tjerala je "Mary" da pjeva. Kasnije je Callas kazala kako ju je majka tjerala da pjeva kad je imala samo pet godina i da je to mrzila.

Nikad majci nije oprostila

Njezin otac George nije bio zadovoljan zbog supruginog favoriziranja starije kćeri Jackie i pritiska na mlađu Mariju da pjevanjem zarađuje novac, dok je Litsa bila sve ogorčenija zbog suprugove odsutnosti i nevjera, često ga je grubo kritizirala i napadala u prisustvu djece. Njihov brak se nastavio raspadati i 1937. Litsa se odlučila vratiti u Atenu s dvjema kćerima.

Tijekom Drugog svjetskog rata Litsa je pomagala u skrivanju britanskih časnika dok se istovremeno prostituirala s talijanskim i njemačkim vojnicima kako bi nešto zaradila, a na to je tjerala i svoje kćeri. I dok je starija kći slijedila majčin primjer, Maria je nekako uspjela uvjeriti okupatorske vojnike da joj, umjesto za seksualne usluge, plaćaju da im pjeva, ali nikad majci nije oprostila.

Nakon što je stekla glazbenu naobrazbu u Grčkoj, Maria se 1945. vratila u SAD i ponovno susrela s ocem kad je došla na audiciju za Metropolitan Operu. Brzo je postala zvijezda, a njezina majka, koja je uvijek favorizirala vitku, lijepu Jackie u odnosu na "ružno pače" Mariju, pokušala je monopolizirati njezin uspjeh.

Pokušavala ju je emocionalno ucjenjivati prijeteći samoubojstvom i puštajući u medije priče kako je napuštena, a i otac, koji je bio vlasnik ljekarne u New Yorku, također je besramno izvlačio novac od kćeri, jednom čak pretvarajući se da umire. Usprkos svom dramatičnom ponašanju dive, jednom je razderala cijelu garderobu večer prije probe kostima, Maria je bila vrlo ranjiva prema onima koji su joj pokazivali naklonost.

- Ljubaznošću ljudi od mene mogu dobiti bilo što, mogu napraviti budalu od mene - kazala je.

---

image

Maria Callas i njezin suprug Giovanni Battista Meneghini u Veneciji

Stf/Afp
---

Nadala se kako će pronaći bezuvjetnu ljubav u braku s talijanskim industrijalcem, 27 godina starijim Giovannijem Battistom Meneghinijem, za kojeg se udala 1949. godine. Upoznala ga je na opernom festivalu u Veroni kad je imala 23 godine i bila bez novčića, tako da si nije mogla priuštiti ni kaput. Meneghini je postao i njezin menadžer koji je suprugu, premda se željela povući i imati djecu, tjerao da nastavi nastupati i godinama ju je potkradao.

‘Bila sam budala...‘

Većinu novca kojeg je zaradila stavljao je na račun u banci u Švicarskoj ili koristio za plaćanje svojih dugova. Uz to ju je i varao s mladim opernim pjevačicama.

- Moj muž me još uvijek uznemirava nakon što je opljačkao polovicu mog novca stavljajući sve na svoje ime otkako smo se vjenčali. Bila sam budala što sam mu vjerovala - kazala je jednom prilikom Maria koja je 1954. smršavila oko 30 kilograma i od ružnog, debelog pačeta se pretvorila u elegantnu, glamuroznu divu.

Callas je 1957. upoznala grčkog brodarskog magnata Aristotela Onassisa na zabavi koja je priređena u njezinu čast nakon nastupa u operi "Anna Bolena" Gaetana Donizettija.

Nepopravljivi ženskaroš, koji je jednom ustvrdio kako svakoj ženi pristupa kao potencijalnoj ljubavnici, Onassis ju je zatrpavao košarama cvijeća, a ona ga nije pokušavala obeshrabriti, priznajući kako je sretna što je progoni muškarac koji više nije mlad, ali je još uvijek grabežljivac, još uvijek seksi.

Njihova veza nije konzumirana do ljeta 1958. kad su se Callas i Meneghini pridružili sir Winstonu Churchillu i njegovoj obitelji na trotjednom krstarenju na Onassisovoj luksuznoj jahti "Christina". Onassis i njegova supruga Tina bili su im domaćini, a afera koja je tada započeta punila je stranice žutog tiska, dvije godine kasnije, u studenome 1959. godine, Maria je napustila muža.

---

image

Maria Callas i Aristotle Onassis u Veneciji

/Afp
---

---

image

Maria sa svojim pudlicama u hotelu u Hamburgu u listopadu 1973. godine

Ossinger/Dpa Picture-alliance Via Afp
---

Kad se Maria konačno predala, bila je to potpuna kapitulacija, bacila se u ulogu Onassisove ljubavnice strastveno, punog srca, dozvolivši sebi da se u njega zaljubi duboko kao što je vjerovala da je on zaljubljen u nju, bila je sigurna da je to sudbina.

Ali kad su se oboje riješili bračnih okova, Maria je brzo upoznala pravog Onassisa koji je na njezinu robovsku ljubav i odanost uzvraćao mješavinom okrutnog prezira, nasilnog bijesa i manjka zanimanja. U jednoj knjizi o Marijinom životu tvrdi se da ju je drogirao jakim sedativima o kojima je postala ovisna do kraja života.

Navodno s njom nije želio otići u krevet dok je bila pribrana i trijezna, a tako drogiranu ju je seksualno zlostavljao. Često ju je tukao, za ispriku bi joj slao dijamante i cvijeće, a ona je njegovo ponašanje opravdavala govoreći kako je to dio njegovog vatrenog temperamenta.

‘Pokušavam se ostvariti kao žena‘

Premda ima onih koji tvrde kako Onassis nije glavni razlog zbog kojeg je zapustila karijeru, nego joj je pružio izlaz iz karijere koja je propadala zbog skandala i rapidnog slabljenja vokalnih mogućnosti, kad ju je 1963. redatelj Franco Zeffirelli pitao zbog čega ne vježba pjevanje, odgovorila mu je: "Pokušavam se ostvariti kao žena".

---

image

Maria Callas u Bellinijevoj ‘Normi‘ u Parizu 23. svibnja 1964. godine

/Afp
------
image

Maria Callas u svom domu u Milanu u svibnju 1957. godine

Archivi Farabola/Leemage Via Afp
---

Tijekom veze s Onassisom Maria je imala barem jedan spontani pobačaj, a prema jednom od njezinih biografa, rodila je dječaka koji je umro nekoliko sati nakon poroda 30. ožujka 1960. godine, međutim, njezin suprug Meneghini je u knjizi o životu operne dive kategorički tvrdio da ona nije mogla imati djece.

Nakon što ju je emocionalno i fizički mučio tijekom zajedničkih godina, Onassis ju je okrutno odbacio kad je odlučio osvojiti najslavniju svjetsku udovicu Jackie Kennedy kojom se oženio 1968. godine. Maria je za vjenčanje saznala od prijatelja i iz medija, a nakon suicidalnih misli i gomile sredstava za smirenje, posljednjim snagama počela je sređivati svoj život nadajući se da će vrijeme zaliječiti rane.

Prema tvrdnjama privatne tajnice obitelji grčkog brodara, dok je bio s Jackie, Onassis se često sastajao s Marijom u Parizu gdje su potajno nastavili vezu. Nekoliko puta kad je nazvao, bila je spremna zbog njega sve ostaviti i kad je u studenome 1974. godine, dok je pjevala u Japanu, dobila poruku da nazove Pariz bez obzira na vrijeme, odmah je pomislila da je to njegova poruka.

Onassis je bio u bolnici u Parizu, bolovao je od miastenije gravis, autoimune neuromuskulatorne bolesti, očekivao je da će uskoro umrijeti. Usprkos neprijateljstvima vezanima uz razvod, Jackie je svakog dana bila uz njegovu postelju i naredila je osoblju da ne puste Mariju ako se pojavi. Kad se činilo da je Onassis u stabilnom stanju, Jackie je otišla na skijanje u New Hampshire.

Njegovo se stanje naglo pogoršalo, ali nisu mogli uspostaviti kontakt s Jackie, Onassisova sestra Artemis pozvala je Mariju i rekla joj da brzo dođe ako se želi oprostiti od Arija. Maria gotovo mjesecima nije napuštala stan čekajući vijesti o Onassisu i ušla je na servisni ulaz u bolnicu. Nije mogla dotaknuti Onassisa, a on je bio gotovo bez svijesti, ali mu je šapnula "to sam ja, Maria, tvoj kanarinac", rekla mu da ga voli i da će ga uvijek voljeti.

Kad je Onassis šest dana kasnije umro, u dobi od 69 godina, samo je kći bila pored njega, Maria je bila na Floridi, skrivajući se od paparazza. Sahranjen je na Skorpiosu, Maria nije išla na pogreb, rekla je "kako bi to izgledalo, njegove dvije žene pored groba".

---

image

Aristotel Onassis i Maria Callas ispred noćnog kluba u Milanu u rujnu 1959. godine

Staff/Afp
------
image

I Onassisova jahta ‘Christina O‘ koristi se za snimanje filma o Mariji Callas

Agence/Bestimage/Profimedia/Agence/Bestimage/Profimedia
---

Stota godišnjica rođenja

Callas je posljednje godine života provela osamljena u svom stanu u Parizu, ovisna o tabletama, dane je provodila gledajući televiziju i jedući sladoled. Iskreno je tugovala za Onassisom, umrla je 16. rujna 1977. godine, dva i pol mjeseca prije 54. rođendana, od srčanog udara, popularni mit kaže - od slomljenog srca.

Kako su liječnici objavili, umrla je zbog bolesti srca koju je dobila radi velike upotrebe sedativa. Njezin pepeo su prosuli po Jonskom moru u čijem je središtu otok Skorpios gdje je sahranjen Onassis. Premda je prošlo 46 godina od njezine smrti, zanimanje za njezinu glazbenu ostavštinu, kao i za njezin privatni život, ne blijedi. Ovog prosinca obilježit će se stota godišnjica njezinog rođenja.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Abaca/Abaca Press/Profimedia/Abaca/Abaca Press/Profimedia Nassou.fr/Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia/Nassou.fr/Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia Nassou.fr/Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia/Nassou.fr/Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia Nassou.fr/mega/The Mega Agency/Profimedia/Nassou.fr/mega/The Mega Agency/Profimedia Tiziano Da Silva - Pierre Perusseau/Bestimage/Profimedia/Tiziano Da Silva - Pierre Perusseau/Bestimage/Profimedia Agence/Bestimage/Profimedia/Agence/Bestimage/Profimedia Agence/Bestimage/Profimedia/Agence/Bestimage/Profimedia Agence/Bestimage/Profimedia/Agence/Bestimage/Profimedia Karabatsispavlos/Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia/Karabatsispavlos/Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia Agence/Bestimage/Profimedia/Agence/Bestimage/Profimedia Stf/Afp /Afp /Afp Gerard Leroux/Afp Ossinger/Dpa Picture-alliance Via Afp Archivi Farabola/Leemage Via Afp /Afp Staff/Afp

Mariju Callas (lijevo) utjelovljuje Angelina Jolie (desno) u biografskom filmu kojeg režira Pablo Larrain

Abaca/Abaca Press/Profimedia/Abaca/Abaca Press/Profimedia

Angelina Jolie portretira Mariju Callas u filmu ‘Maria‘ 

Nassou.fr/mega/The Mega Agency/Profimedia/Nassou.fr/mega/The Mega Agency/Profimedia

Angelina Jolie na Elizejskim poljanama u Parizu na snimanju biografskog filma ‘Maria‘

Tiziano Da Silva - Pierre Perusseau/Bestimage/Profimedia/Tiziano Da Silva - Pierre Perusseau/Bestimage/Profimedia

Angelina Jolie, Pierfrancesco Favino i Alba Rohrwacher na snimanju filma ‘Maria

Agence/Bestimage/Profimedia/Agence/Bestimage/Profimedia

Film s Angelinom Jolie (na slici) trebao bi razotkriti sve drame i traume iza glamuroznog javnog lika najslavnije operne dive ikad

Karabatsispavlos/Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia/Karabatsispavlos/Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia

Angelina Jolie na snimanju filma ‘Maria‘ na lokaciji u grčkoj

Agence/Bestimage/Profimedia/Agence/Bestimage/Profimedia

I Onassisova jahta ‘Christina O‘ koristi se za snimanje filma o Mariji Callas

Stf/Afp

Maria Callas i njezin suprug Giovanni Battista Meneghini u Veneciji

/Afp

Maria Callas u zračnoj luci u Milanu 16. siječnja 1958. godine

/Afp

Maria Callas u Bellinijevoj ‘Normi‘ u Parizu 23. svibnja 1964. godine

Gerard Leroux/Afp

Maria Callas na snimanju filma ‘Medea‘ u lipnju 1969. godine

Ossinger/Dpa Picture-alliance Via Afp

Maria sa svojim pudlicama u hotelu u Hamburgu u listopadu 1973. godine

Archivi Farabola/Leemage Via Afp

Maria Callas u svom domu u Milanu u svibnju 1957. godine

/Afp

Maria Callas i Aristotle Onassis u Veneciji

Staff/Afp

Aristotel Onassis i Maria Callas ispred noćnog kluba u Milanu u rujnu 1959. godine

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/mariju-callas-majka-je-tjerala-da-se-prostituira-a-ona-je-pjevala-divu-je-dotakla-bozja-ruka-a-srce-joj-je-puklo-1332116 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f7be5aa7013d64e1f39f066a67a74d8dcb78e962 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Mariju+Callas+majka+je+tjerala+da+se+prostituira%2C+a+ona+je+-+pjevala.+Divu+je+%E2%80%98dotakla+Bo%C5%BEja+ruka%E2%80%98%2C+a+srce+joj+je+puklo&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fmariju-callas-majka-je-tjerala-da-se-prostituira-a-ona-je-pjevala-divu-je-dotakla-bozja-ruka-a-srce-joj-je-puklo-1332116 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fmariju-callas-majka-je-tjerala-da-se-prostituira-a-ona-je-pjevala-divu-je-dotakla-bozja-ruka-a-srce-joj-je-puklo-1332116 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GLUMI JE ANGELINA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
PanoramaGLUMI JE ANGELINA

Mariju Callas majka je tjerala da se prostituira, a ona je - pjevala. Divu je ‘dotakla Božja ruka‘, a srce joj je puklo

Piše Marija Čović
20. listopada 2023. - 16:12

Na lokacijama u Parizu, Italiji i Grčkoj Angelina Jolie se potpuno transformirala u legendarnu opernu divu Mariju Callas u biografskom filmu kojega prema scenariju Stevena Knighta režira Pablo Larrain.

Larain je poznat po biografskim filmovima "Jackie" o Jackie Kennedy koju je glumila Natalie Portman i "Spencer" o princezi Diani koju je utjelovila Kristen Stewart, a za film o turbulentnom životu Marije Callas kaže kako je ispunjenje njegovog sna jer je dobio priliku ujediniti dvije svoje najdublje i najosobnije strasti – film i operu.

Film bi trebao razotkriti sve drame i traume iza glamuroznog javnog imidža "La Divine", kako su Mariju obožavatelji nazivali, a ona je to i sama o sebi mislila kazavši jednom prilikom kako ju je "dotakla Božja ruka". No, s obzirom na njezinu životnu p...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 10:47