stdClass Object ( [id] => 1220388 [title] => Naša novinarka je putovala 600 i kusur kilometara južno od Splita do ‘nevine lagune‘ i oduševila se: Ovo je Saint Tropez, a mi smo tu kao doma! Ne morate biti previše pri lovi, niskobudžetno je i nezaboravno [alias] => nasa-novinarka-je-putovala-600-i-kusur-kilometara-juzno-od-splita-do-nevine-lagune-i-odusevila-se-ovo-je-saint-tropez-a-mi-smo-tu-kao-doma-ne-morate-biti-previse-pri-lovi-niskobudzetno-je-i-nezaboravno [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Bablje ljeto, indian summer ili kako vam drago; možda ste posljednje dane godišnjeg odmora čuvali baš za ovo rujno i još uvijek toplo doba godine. Ako ga želite provesti negdje gdje još niste bili, a da pritom more nije imperativ, rješenje je - tamo gdje sunce vječno sja, (Sjeverna) Makedonija!

Točnije Ohrid; super okolnost je što ne morate biti ni previše pri lovi, ovo je niskobudžetno i istodobno nezaboravno putovanje! No, postoji “ali”.

Zrakoplovne veze Split - Ohrid nema, barem je mi nismo našli u našim terminima, no ta bi stavka bitno povisila cijenu ovog odmora.

Postoji, pak, opcija vožnje autobusom, ali to je ruta od osamnaest sati preko Srbije i Skoplja - Skoplje je ujedno i odredište autobusne veze iz dalmatinske metropole, te od Ohrida udaljeno još 170 kilometara, što znači novo traženje autobusa, gnjavažu...

Najkraći i najjeftiniji put do “Balkanskog Jeruzalema” - Ohrid tako zovu jer ima, između ostalog, 365 crkava, kao dana u godini - vodi preko Crne Gore i Albanije, i iznosi ukupno ne tako dramatičnih 630-ak kilometara.

Neka vas to ne zavara, trebaju vam dva dana vožnje ako želite izbjeći noć na albanskim cestama!

Noćenje u Ulcinju

Dakle, “ali” čuči u tome što je Ohrid za dolazak iz Dalmacije zeznut, ako želite uštedjeti i imate “petlju” trebate rezervaciju noćenja negdje na pola puta (nakon Budve), i isto tako u povratku.

Vjerujte, čak i uz ta dva noćenja (ako nisu preskupi smještaji) više vam se isplati voziti do Ohrida; uostalom, da je bliže, ne bi bio tako povoljan! Doduše, Makedoncima je Ohrid skup kao nama Hvar ili Dubrovnik, ali to je stvar optike/državljanstva.

---

image
/Shutterstock
---


Nas je troje, vozimo se normalnim vozilom, do Ohrida i natrag treba nam dva i pol rezervoara goriva, dakle možda tisuću kuna “brat-bratu”, uz 50 kuna (puta dva) naknade za korištenje autoputa prema Dubrovniku i 35 kuna (pet eura) i opet puta dva, za trajekt kod Herceg Novog u CG, kojim ćemo skratiti put preko Bokokotorskog zaljeva. To su jedine fiksne naknade na putu.

Rezerviramo smještaj u crnogorskom Ulcinju (Ulqin), gradiću na samoj granici s Albanijom, kojim već dominiraju dvojezični natpisi. Smještaj je puno jeftiniji negoli u “fensi” Budvi, koju smo ipak ostavili kao poštu za povratak.

Struga kao Split

Doći do Ulcinja nije problem, naravno najlakše je izići iz Hrvatske, mada ne i ući u nju na povratku; na hrvatskoj granici se čeka sramotno dugo, rade samo dva kontrolna punkta, stvar je upravo nehumana i prisiljava ljude na rizičnu noćnu vožnju jer se gubi dragocjeno vrijeme tijekom dnevnih sati na mučno čekanje bez toaleta, mogućnosti da kupimo bočicu vode, sendvič, kavu... Ali to je ipak već povratak.

Tijekom vožnje kroz Budvu - Bečiće - Rafailoviće itd. treba se oboružati strpljenjem, kolone znaju biti velike, gmiže se sporo. Okej, noćimo u Ulcinju, put nastavljamo ugodno, čak nas i prosjaci po albanskim putovima ne tlače puno; valjda im nisu zanimljive dvije žene i tinejdžer u običnom automobilu.

Put preko Albanije uopće nije loš na pojedinim dionicama, čak od Tirane prema Elbasanu postoji komad (besplatnog!) autoputa, ali ipak je bolje tu zemlju “pregaziti” bez stajanja, ako je ikako moguće.

Jednostavno, ima neku svoju (cestovnu i inu) logiku, jezik je nerazumljiv, ako ne znate talijanski s engleskim se nećete usrećiti. Kuriozitet je da tijekom cijelog putovanja nismo vidjeli ni jednu ženu-vozačicu!

Pri kraju, dok se penjete planinskim masivom do prijelaza Dafe Thane prema Sjevernoj Makedoniji, imat ćete na momente dojam da ste usred ničega i nećete stići nikad i nikamo. Kao da ste usred Prokletija, na onom dijelu zbog kojega su tako i dobile ime, recimo.

A onda, odjednom...

Makedonska granica, kotlina, spuštamo se prema Ohridu. Psihološki je odmah lakše, toplo nam je oko srca iz više razloga: prvo, s Makedoncima se sporazumijevamo na sličnom jeziku i natpise razumijemo.

Drugo, mi stariji od četrdeset imamo nekakav memorijski zapis iz bivše Juge, nekoć smo bili ista država. Mnogi Makedonci imaju “nekog svog” u Dalmaciji: nećaka, tetku, druga iz vojske, bivšu ljubav, kolege s faksa u Beogradu gdje su zajedno studirali...

---

image
------
image
------
image
---


Tamo smo skoro doma, kad ugledasmo natpis “Struga” kao da piše “Split”!

Ne smeta što je cesta neravna, eto i Ohrida, sunce nas miluje kao majka bebu nakon kupanja, dadne li Bog i okupat ćemo se u jezeru pod UNESCO-ovom zaštitom sutra, danas nam valja naći rezervirani hotel u Lagadinu, predgrađu Ohrida, udaljenom oko osam kilometara od centra.

Pastrva na savjesti

Idemo prema našem hotelu s četiri zvjezdice, i učimo prvu lekciju: rezervirajte neki s barem pet! Jer, četiri zvjezdice u zemlji izvan EU-a nisu isto što i unutar Unije.

Naš hotel u Lagadinu bio je skuplji zbog bazena u kojemu je bilo toliko djece kao da smo došli u dječje selo; voditelj hotela, izvjesni Ilija, slegnuo je ramenima i rekao da smo došli u pogrešno doba godine.

- Nije ni meni lako; gosti najave dvoje dece, pa dovedu malog od sestre, njegovog prijatelja... Umesto dvoje, dođe četvero dece u apartman. Šta da radim tu ja? Ne mogu da prigovorim, nije zgodno - nemoćno će Ilija.

Nije ispoštovan naš izričit zahtjev da imamo pogled na jezero, pa smo kao odštetu dobili trećeg dana boravka najbolji apartman. Zamjenski smještaj teško je u Ohridu naći u kolovozu, u najboljem slučaju “ubost” ćete jednu noć tamo, drugu amo... A mijenjanje hotela tijekom odmora baš i nije neki odmor.

---

image
/Shutterstock
---


50-ak kuna do centra

Do centra Ohrida vozimo se taksijem; taksist uzima 400 denara, 500, kako tko: to je pedesetak kuna. No, može se lako doći i svojim autom do centra, što je vožnjica od Lagadina do Ohrida-centra nakon Crne Gore i Albanije!

Cijena parkiranja u gradu varira od 40 do 80 denara sat, što je vrlo povoljno za tako “fensi” odredište. Jedna kuna inače vrijedi oko osam denara, a parking se naplaćuje isto po starinski: dođe delegat, uzme naknadu, napiše na kartelu i pod brisač. Tako retro.

Jedemo u najboljim restoranima: “Nova Riviera”, “Lihnidos” (grčki naziv za Ohrid, inače tako nazvan jer je “vo hrid”, na hridi) sa živom glazbom, bistro u strogom centru.

---

image
------
image
---

Restoran “Dva Bisera” u Lagadinu, također koji slovi kao jedan od skupljih (upozorio nas je taksist). Svejedno, ugodno smo iznenađeni: večera za troje s glavnim jelom, šopskom salatom, pićima i desertom je uvijek oko 25 eura, dakle niti deset eura po osobi!

Najskuplja konzumacija je pastrva na žaru (oni kažu “pastrmka”, ako pogriješite i kažete “pastrma” možete lako dobiti - kaštradinu), to nacionalno jelo stoji “čak” deset eura. Nismo sigurni je li nam bila servirana uistinu ohridska, endemska pastrva koja obitava jedino još u tom dragulju od jezera na Balkanu (nadamo se da nije, pekla bi nas savjest).

Ljepotu tek narušio kompleks

Naravno, spiza nije forte; Ohrid je divno mjesto, kako stari grad tako i cijelo jezero, ljepote koju je narušio jedino dijelom plažni kompleks, lokalitet Gradište.

Doduše, ne sasvim; okej je imati i nešto “za ljude”, ne samo za bogove. U svakoj je uvalici po jedna plaža i na njoj ležajke, DJ, šankovi... i onečišćenje, neizbježno.

Na žalost, puno opušaka nije samo “asesoar” splitskih kupališta, ovdje svaki forenzičar-laik pronađe limune koji su se iz mohita “preselili” na plažne kamenčiće, “čikete” svih boja i dezena, plastične boce, ostatke ambalaže kroasana, čipsa...

U blizini je kamp, i ulaznica za osobni automobil za cjelodnevno parkiranje stoji 200 denara (dvadesetak kuna). Na Makarskoj rivijeri cijena je stotinjak kuna, okej - jedno je more Jadransko, ali krasno je i jezero Ohridsko!

Velika, ljuta pljeskavica

Fast foodovi na plaži su pravi balkanski doživljaj; za tridesetak kuna (to je “malo jača”, plažna cijena) može se pojesti sočna, velika ljuta pljeskavica, a priloge u lepinju nadijevamo sami: kukumari, rajčice, kapula. Naravno, ima ajvara.

Nes-kavu će vam lako zamijeniti za ice-coffee, a wi-fija baš i nema; zato se vide ostaci pjena-partyja, tog zločina nad eko-sustavom (i kožom) koji bi trebalo Ustavom ukinuti.

---

image
---


Inače, dobro iskustvo, nalik nekoj komercijalnoj morskoj plaži. Ni voda nije loša, štoviše, kupača je ipak manje negoli recimo na Žnjanu u sezoni, vidljivo je “podmorje” čisto, neznatno hladnije.

Svakako treba otići na vožnju gliserom do Svetog Nauma i još nekih muzeja/crkvica, svugdje se plaća ulaz 200-300 denara, no zbilja je ta đita čarobna.

Otprilike petosatna tura plovilom stoji 25 eura; prilično skupo za makedonske prilike, njihova plaća je od 200 do 300 eura. No, vrijedi svakog eura, razgledavamo “pošte”, imamo stajanje za ručak (nije u cijeni), biramo restoran Ostrovo sa živom glazbom koja “radi na manču”.

Uživamo u najmirisnijem povrću, siru, pljeskavicama... Pojeli smo ih za cijeli život, i još bismo! Pivo je Skopsko, udarna vina u ponudi T’ga za jug i Alexandrija; potonja sorta diže iz mrtvih.

---

image

Nacionalni specijalitet, pastrva na žaru u restoranu ‘Dva bisera‘ u Lagadinu

Lenka Gospodnetic
---


Grijeh je ne kupiti bisere u certificiranim butigama obitelji Risteski, odnosno Taneski. Risteski imaju poslovnicu i u gradu, starom dijelu. Kupujemo na otoku i tamo, u gradu nalazimo crnokosog i dugokosog, osebujnog posrednika koji “rješava popust”: predstavio se kao Vlatko, poznati muzičar.

Ohrid, manifest milosti

- Svirao sam sa Zdravkom Čolićem, žena peva. Imam apartman u Ohridu, kuću u obliku klavira u Skopju, ćerku-muzičarku. Tamo živimo - iznio je simpatični Vlatko, jedan od dragih, toplokrvnih ljudi koji jedva čekaju pomoći.

---

image

Vlatko, apartman u Ohridu, kuća u Skoplju, svirao sa Zdravkom Čolićem

---


Vratimo se još malo izletu gliserom. Ako imate ljubaznog skipera kao mi našeg Pedžu, ispričat će vam da je Ohrid na najdubljem mjestu dubok 300 metara, i da je tridesetak posto jezera na albanskom dijelu.

U njihove se teritorijalne vode ne smije, a nema ni zbog čega; obale su manje naseljene i ne odveć gostoljubive. Ne zovu Albaniju uzalud “zemljom orlova”, mada je lijepa u toj svojoj divljini i strmini za nekog tko ima mrvu umjetničkog duha.

Jezero se najbolje može doživjeti iz vodene perspektive, tek tada shvatite zašto su pjesme o njemu tako mirne, sjetne. Na njemu nema pravog brodskog prometa, ribolov je arhaična priča, otprije nekoliko godina (osim na službenim plažama) zabranili su i držanje šankova po obali u ime očuvanja prirode.

---

image

U srcu Ohrida

---


Zaljubili smo se u Ohridsko jezero, to je oko Svevišnjega, manifest čiste milosti. Kupanje u njemu je prirodno kao u nevinoj laguni, pjena-partyji i ubiranje novca na tome pak čin nasilja. Zato je opravdano što u samom gradu cijene premašuju one u ostalim dijelovima zemlje, barem u ljetnoj sezoni. Svejedno, mi se osjećamo vrlo počašćeni svime, Ohrid je Saint Tropez, Hvar, Portofino Sjeverne Makedonije, a mi smo tu kao doma.

Još jedan Vlatko

Još jedan Vlatko s kojim smo se sprijateljili je - taksist. Priča nam da radi dva posla jer mu djeca studiraju u Londonu: kćer je na Glumačkoj akademiji, sin studira informatiku. Naravno, ni uz dva posla ne bi im to mogao priuštiti da oboje nemaju izdašne stipendije koje im pokrivaju 70 posto troškova! Svejedno...

- Jedva pokrivam i tu razliku, ali valjda će se isplatiti - iskren je Vlatko.

- Kćer je dobila stipendiju u Budimpešti, mali je išao ove godine. Dobri su jako, ali London je mnogo skup - povjerava naš sugovornik, koji u dnevnoj šihti radi digitalni dizajn (primjerice, omota za sladolede i drugu ambalažu), a noću taksira od 21 do tri ujutro. U ranim je pedesetima, dovoljno mlad za dva posla; barem dok se djeca ne osamostale...

Šetnjom po Ohridu otkrit ćete i puno živih ostataka turske vlasti, središtem dominira džamija a ispod nje - kakva ironija i nesklad - kockarnica.

---

image

Gore džamija, dolje kockarnica

---


Butiga ima kojekakvih, ali nama su bili najzanimljiviji ohridski biseri... i ajvar. E, s njim se nismo usrećili, u marketima imaju mahom onaj s etiketom - Podravke!

Ima još nekih, ali takvi se mogu kupiti u bilo kojem hrvatskom hipermarketu. Hej, nismo pregazili pola Balkana da bismo doma nosili Podravkin ajvar!

Respect, ali vraćamo se opet, sad imamo izliku za povratak u Makedoniju. Jer, bez ajvara - nešto fali. 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MOŽE I BEZ AJVARA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => MOŽE I BEZ AJVARA 2 0 12105 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-08-29 14:05:32 [created_by] => 3154 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-08-31 09:23:21 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-08-31 09:02:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 101 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/08\/29\/23242406.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/29\/23233538.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/29\/23233542.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/29\/23233544.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/29\/23233546.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/29\/23233548.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/29\/23233550.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/29\/23233552.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/29\/23233554.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/29\/23233556.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/29\/23233558.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/29\/23233562.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/29\/23233564.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/29\/23233566.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/29\/23233568.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/29\/23232192.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/29\/23232190.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/29\/23232188.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/29\/23232184.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/29\/23232180.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/29\/23232570.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/29\/23242388.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/29\/23242412.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\/Shutterstock","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","Lenka Gospodnetic","\/Shutterstock","\/Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Zaljubili smo se u Ohridsko jezero, to je oko Svevi\u0161njega, manifest \u010diste milosti. Osje\u0107amo se vrlo po\u010da\u0161\u0107eni svime, Ohrid je Saint Tropez, Hvar, Portofino Sjeverne Makedonije<\/p>","","","

Petosatna tura plovilom oko Sv. Nauma stoji 25 eura<\/p>","","

U restoranu Ostrovo \u017eiva glazba \u2018radi na man\u010du\u2018<\/p>","","","","

Gore d\u017eamija, dolje kockarnica<\/p>","

U srcu Ohrida<\/p>","","

Grijeh je ne kupiti bisere u certificiranim butigama obitelji Risteski, odnosno Taneski<\/p>","

Vlatko, apartman u Ohridu, ku\u0107a u Skoplju, svirao sa Zdravkom \u010coli\u0107em<\/p>","","","","","","","

Nacionalni specijalitet, pastrva na \u017earu u restoranu \u2018Dva bisera\u2018 u Lagadinu<\/p>","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1275","hd_23242406_1920.jpg":"1920x1080","k_23242406_1280.jpg":"1280x1280","k_23242406_1024.jpg":"1024x1024","k_23242406_640.jpg":"640x640","k_23242406_480.jpg":"480x480","k_23242406_340.jpg":"340x340","k_23242406_220.jpg":"220x220","o_23242406_1280.jpg":"1280x850","o_23242406_1024.jpg":"1024x680","o_23242406_640.jpg":"640x425","o_23242406_480.jpg":"480x318","o_23242406_340.jpg":"340x225","o_23242406_220.jpg":"220x146","h_23242406_1280.jpg":"1280x854","h_23242406_1024.jpg":"1024x683","h_23242406_640.jpg":"640x427","h_23242406_480.jpg":"480x320","h_23242406_340.jpg":"340x227","h_23242406_220.jpg":"220x147","pp_23242406_1280.jpg":"1280x1628","pp_23242406_1024.jpg":"1024x1303","pp_23242406_640.jpg":"640x814","pp_23242406_480.jpg":"480x611","pp_23242406_340.jpg":"340x432","pp_23242406_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_23233538_1920.jpg":"1920x1080","k_23233538_1280.jpg":"1280x1280","k_23233538_1024.jpg":"1024x1024","k_23233538_640.jpg":"640x640","k_23233538_480.jpg":"480x480","k_23233538_340.jpg":"340x340","k_23233538_220.jpg":"220x220","o_23233538_1280.jpg":"1280x1706","o_23233538_1024.jpg":"1024x1365","o_23233538_640.jpg":"640x853","o_23233538_480.jpg":"480x640","o_23233538_340.jpg":"340x453","o_23233538_220.jpg":"220x293","h_23233538_1280.jpg":"1280x854","h_23233538_1024.jpg":"1024x683","h_23233538_640.jpg":"640x427","h_23233538_480.jpg":"480x320","h_23233538_340.jpg":"340x227","h_23233538_220.jpg":"220x147","pp_23233538_1280.jpg":"1280x1628","pp_23233538_1024.jpg":"1024x1303","pp_23233538_640.jpg":"640x814","pp_23233538_480.jpg":"480x611","pp_23233538_340.jpg":"340x432","pp_23233538_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_23233542_1920.jpg":"1920x1080","k_23233542_1280.jpg":"1280x1280","k_23233542_1024.jpg":"1024x1024","k_23233542_640.jpg":"640x640","k_23233542_480.jpg":"480x480","k_23233542_340.jpg":"340x340","k_23233542_220.jpg":"220x220","o_23233542_1280.jpg":"1280x960","o_23233542_1024.jpg":"1024x768","o_23233542_640.jpg":"640x480","o_23233542_480.jpg":"480x360","o_23233542_340.jpg":"340x255","o_23233542_220.jpg":"220x165","h_23233542_1280.jpg":"1280x854","h_23233542_1024.jpg":"1024x683","h_23233542_640.jpg":"640x427","h_23233542_480.jpg":"480x320","h_23233542_340.jpg":"340x227","h_23233542_220.jpg":"220x147","pp_23233542_1280.jpg":"1280x1628","pp_23233542_1024.jpg":"1024x1303","pp_23233542_640.jpg":"640x814","pp_23233542_480.jpg":"480x611","pp_23233542_340.jpg":"340x432","pp_23233542_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_23233544_1920.jpg":"1920x1080","k_23233544_1280.jpg":"1280x1280","k_23233544_1024.jpg":"1024x1024","k_23233544_640.jpg":"640x640","k_23233544_480.jpg":"480x480","k_23233544_340.jpg":"340x340","k_23233544_220.jpg":"220x220","o_23233544_1280.jpg":"1280x1706","o_23233544_1024.jpg":"1024x1365","o_23233544_640.jpg":"640x853","o_23233544_480.jpg":"480x640","o_23233544_340.jpg":"340x453","o_23233544_220.jpg":"220x293","h_23233544_1280.jpg":"1280x854","h_23233544_1024.jpg":"1024x683","h_23233544_640.jpg":"640x427","h_23233544_480.jpg":"480x320","h_23233544_340.jpg":"340x227","h_23233544_220.jpg":"220x147","pp_23233544_1280.jpg":"1280x1628","pp_23233544_1024.jpg":"1024x1303","pp_23233544_640.jpg":"640x814","pp_23233544_480.jpg":"480x611","pp_23233544_340.jpg":"340x432","pp_23233544_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_23233546_1920.jpg":"1920x1080","k_23233546_1280.jpg":"1280x1280","k_23233546_1024.jpg":"1024x1024","k_23233546_640.jpg":"640x640","k_23233546_480.jpg":"480x480","k_23233546_340.jpg":"340x340","k_23233546_220.jpg":"220x220","o_23233546_1280.jpg":"1280x960","o_23233546_1024.jpg":"1024x768","o_23233546_640.jpg":"640x480","o_23233546_480.jpg":"480x360","o_23233546_340.jpg":"340x255","o_23233546_220.jpg":"220x165","h_23233546_1280.jpg":"1280x854","h_23233546_1024.jpg":"1024x683","h_23233546_640.jpg":"640x427","h_23233546_480.jpg":"480x320","h_23233546_340.jpg":"340x227","h_23233546_220.jpg":"220x147","pp_23233546_1280.jpg":"1280x1628","pp_23233546_1024.jpg":"1024x1303","pp_23233546_640.jpg":"640x814","pp_23233546_480.jpg":"480x611","pp_23233546_340.jpg":"340x432","pp_23233546_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_23233548_1920.jpg":"1920x1080","k_23233548_1280.jpg":"1280x1280","k_23233548_1024.jpg":"1024x1024","k_23233548_640.jpg":"640x640","k_23233548_480.jpg":"480x480","k_23233548_340.jpg":"340x340","k_23233548_220.jpg":"220x220","o_23233548_1280.jpg":"1280x1706","o_23233548_1024.jpg":"1024x1365","o_23233548_640.jpg":"640x853","o_23233548_480.jpg":"480x640","o_23233548_340.jpg":"340x453","o_23233548_220.jpg":"220x293","h_23233548_1280.jpg":"1280x854","h_23233548_1024.jpg":"1024x683","h_23233548_640.jpg":"640x427","h_23233548_480.jpg":"480x320","h_23233548_340.jpg":"340x227","h_23233548_220.jpg":"220x147","pp_23233548_1280.jpg":"1280x1628","pp_23233548_1024.jpg":"1024x1303","pp_23233548_640.jpg":"640x814","pp_23233548_480.jpg":"480x611","pp_23233548_340.jpg":"340x432","pp_23233548_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_23233550_1920.jpg":"1920x1080","k_23233550_1280.jpg":"1280x1280","k_23233550_1024.jpg":"1024x1024","k_23233550_640.jpg":"640x640","k_23233550_480.jpg":"480x480","k_23233550_340.jpg":"340x340","k_23233550_220.jpg":"220x220","o_23233550_1280.jpg":"1280x960","o_23233550_1024.jpg":"1024x768","o_23233550_640.jpg":"640x480","o_23233550_480.jpg":"480x360","o_23233550_340.jpg":"340x255","o_23233550_220.jpg":"220x165","h_23233550_1280.jpg":"1280x854","h_23233550_1024.jpg":"1024x683","h_23233550_640.jpg":"640x427","h_23233550_480.jpg":"480x320","h_23233550_340.jpg":"340x227","h_23233550_220.jpg":"220x147","pp_23233550_1280.jpg":"1280x1628","pp_23233550_1024.jpg":"1024x1303","pp_23233550_640.jpg":"640x814","pp_23233550_480.jpg":"480x611","pp_23233550_340.jpg":"340x432","pp_23233550_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_23233552_1920.jpg":"1920x1080","k_23233552_1280.jpg":"1280x1280","k_23233552_1024.jpg":"1024x1024","k_23233552_640.jpg":"640x640","k_23233552_480.jpg":"480x480","k_23233552_340.jpg":"340x340","k_23233552_220.jpg":"220x220","o_23233552_1280.jpg":"1280x1706","o_23233552_1024.jpg":"1024x1365","o_23233552_640.jpg":"640x853","o_23233552_480.jpg":"480x640","o_23233552_340.jpg":"340x453","o_23233552_220.jpg":"220x293","h_23233552_1280.jpg":"1280x854","h_23233552_1024.jpg":"1024x683","h_23233552_640.jpg":"640x427","h_23233552_480.jpg":"480x320","h_23233552_340.jpg":"340x227","h_23233552_220.jpg":"220x147","pp_23233552_1280.jpg":"1280x1628","pp_23233552_1024.jpg":"1024x1303","pp_23233552_640.jpg":"640x814","pp_23233552_480.jpg":"480x611","pp_23233552_340.jpg":"340x432","pp_23233552_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_23233554_1920.jpg":"1920x1080","k_23233554_1280.jpg":"1280x1280","k_23233554_1024.jpg":"1024x1024","k_23233554_640.jpg":"640x640","k_23233554_480.jpg":"480x480","k_23233554_340.jpg":"340x340","k_23233554_220.jpg":"220x220","o_23233554_1280.jpg":"1280x960","o_23233554_1024.jpg":"1024x768","o_23233554_640.jpg":"640x480","o_23233554_480.jpg":"480x360","o_23233554_340.jpg":"340x255","o_23233554_220.jpg":"220x165","h_23233554_1280.jpg":"1280x854","h_23233554_1024.jpg":"1024x683","h_23233554_640.jpg":"640x427","h_23233554_480.jpg":"480x320","h_23233554_340.jpg":"340x227","h_23233554_220.jpg":"220x147","pp_23233554_1280.jpg":"1280x1628","pp_23233554_1024.jpg":"1024x1303","pp_23233554_640.jpg":"640x814","pp_23233554_480.jpg":"480x611","pp_23233554_340.jpg":"340x432","pp_23233554_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_23233556_1920.jpg":"1920x1080","k_23233556_1280.jpg":"1280x1280","k_23233556_1024.jpg":"1024x1024","k_23233556_640.jpg":"640x640","k_23233556_480.jpg":"480x480","k_23233556_340.jpg":"340x340","k_23233556_220.jpg":"220x220","o_23233556_1280.jpg":"1280x1706","o_23233556_1024.jpg":"1024x1365","o_23233556_640.jpg":"640x853","o_23233556_480.jpg":"480x640","o_23233556_340.jpg":"340x453","o_23233556_220.jpg":"220x293","h_23233556_1280.jpg":"1280x854","h_23233556_1024.jpg":"1024x683","h_23233556_640.jpg":"640x427","h_23233556_480.jpg":"480x320","h_23233556_340.jpg":"340x227","h_23233556_220.jpg":"220x147","pp_23233556_1280.jpg":"1280x1628","pp_23233556_1024.jpg":"1024x1303","pp_23233556_640.jpg":"640x814","pp_23233556_480.jpg":"480x611","pp_23233556_340.jpg":"340x432","pp_23233556_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1712x1920","hd_23233558_1920.jpg":"1920x1080","k_23233558_1280.jpg":"1280x1280","k_23233558_1024.jpg":"1024x1024","k_23233558_640.jpg":"640x640","k_23233558_480.jpg":"480x480","k_23233558_340.jpg":"340x340","k_23233558_220.jpg":"220x220","o_23233558_1280.jpg":"1280x1435","o_23233558_1024.jpg":"1024x1148","o_23233558_640.jpg":"640x717","o_23233558_480.jpg":"480x538","o_23233558_340.jpg":"340x381","o_23233558_220.jpg":"220x246","h_23233558_1280.jpg":"1280x854","h_23233558_1024.jpg":"1024x683","h_23233558_640.jpg":"640x427","h_23233558_480.jpg":"480x320","h_23233558_340.jpg":"340x227","h_23233558_220.jpg":"220x147","pp_23233558_1280.jpg":"1280x1628","pp_23233558_1024.jpg":"1024x1303","pp_23233558_640.jpg":"640x814","pp_23233558_480.jpg":"480x611","pp_23233558_340.jpg":"340x432","pp_23233558_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_23233562_1920.jpg":"1920x1080","k_23233562_1280.jpg":"1280x1280","k_23233562_1024.jpg":"1024x1024","k_23233562_640.jpg":"640x640","k_23233562_480.jpg":"480x480","k_23233562_340.jpg":"340x340","k_23233562_220.jpg":"220x220","o_23233562_1280.jpg":"1280x960","o_23233562_1024.jpg":"1024x768","o_23233562_640.jpg":"640x480","o_23233562_480.jpg":"480x360","o_23233562_340.jpg":"340x255","o_23233562_220.jpg":"220x165","h_23233562_1280.jpg":"1280x854","h_23233562_1024.jpg":"1024x683","h_23233562_640.jpg":"640x427","h_23233562_480.jpg":"480x320","h_23233562_340.jpg":"340x227","h_23233562_220.jpg":"220x147","pp_23233562_1280.jpg":"1280x1628","pp_23233562_1024.jpg":"1024x1303","pp_23233562_640.jpg":"640x814","pp_23233562_480.jpg":"480x611","pp_23233562_340.jpg":"340x432","pp_23233562_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_23233564_1920.jpg":"1920x1080","k_23233564_1280.jpg":"1280x1280","k_23233564_1024.jpg":"1024x1024","k_23233564_640.jpg":"640x640","k_23233564_480.jpg":"480x480","k_23233564_340.jpg":"340x340","k_23233564_220.jpg":"220x220","o_23233564_1280.jpg":"1280x960","o_23233564_1024.jpg":"1024x768","o_23233564_640.jpg":"640x480","o_23233564_480.jpg":"480x360","o_23233564_340.jpg":"340x255","o_23233564_220.jpg":"220x165","h_23233564_1280.jpg":"1280x854","h_23233564_1024.jpg":"1024x683","h_23233564_640.jpg":"640x427","h_23233564_480.jpg":"480x320","h_23233564_340.jpg":"340x227","h_23233564_220.jpg":"220x147","pp_23233564_1280.jpg":"1280x1628","pp_23233564_1024.jpg":"1024x1303","pp_23233564_640.jpg":"640x814","pp_23233564_480.jpg":"480x611","pp_23233564_340.jpg":"340x432","pp_23233564_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_23233566_1920.jpg":"1920x1080","k_23233566_1280.jpg":"1280x1280","k_23233566_1024.jpg":"1024x1024","k_23233566_640.jpg":"640x640","k_23233566_480.jpg":"480x480","k_23233566_340.jpg":"340x340","k_23233566_220.jpg":"220x220","o_23233566_1280.jpg":"1280x1706","o_23233566_1024.jpg":"1024x1365","o_23233566_640.jpg":"640x853","o_23233566_480.jpg":"480x640","o_23233566_340.jpg":"340x453","o_23233566_220.jpg":"220x293","h_23233566_1280.jpg":"1280x854","h_23233566_1024.jpg":"1024x683","h_23233566_640.jpg":"640x427","h_23233566_480.jpg":"480x320","h_23233566_340.jpg":"340x227","h_23233566_220.jpg":"220x147","pp_23233566_1280.jpg":"1280x1628","pp_23233566_1024.jpg":"1024x1303","pp_23233566_640.jpg":"640x814","pp_23233566_480.jpg":"480x611","pp_23233566_340.jpg":"340x432","pp_23233566_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_23233568_1920.jpg":"1920x1080","k_23233568_1280.jpg":"1280x1280","k_23233568_1024.jpg":"1024x1024","k_23233568_640.jpg":"640x640","k_23233568_480.jpg":"480x480","k_23233568_340.jpg":"340x340","k_23233568_220.jpg":"220x220","o_23233568_1280.jpg":"1280x960","o_23233568_1024.jpg":"1024x768","o_23233568_640.jpg":"640x480","o_23233568_480.jpg":"480x360","o_23233568_340.jpg":"340x255","o_23233568_220.jpg":"220x165","h_23233568_1280.jpg":"1280x854","h_23233568_1024.jpg":"1024x683","h_23233568_640.jpg":"640x427","h_23233568_480.jpg":"480x320","h_23233568_340.jpg":"340x227","h_23233568_220.jpg":"220x147","pp_23233568_1280.jpg":"1280x1628","pp_23233568_1024.jpg":"1024x1303","pp_23233568_640.jpg":"640x814","pp_23233568_480.jpg":"480x611","pp_23233568_340.jpg":"340x432","pp_23233568_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1440x1799","hd_23232192_1920.jpg":"1920x1080","k_23232192_1280.jpg":"1280x1280","k_23232192_1024.jpg":"1024x1024","k_23232192_640.jpg":"640x640","k_23232192_480.jpg":"480x480","k_23232192_340.jpg":"340x340","k_23232192_220.jpg":"220x220","o_23232192_1280.jpg":"1280x1599","o_23232192_1024.jpg":"1024x1279","o_23232192_640.jpg":"640x799","o_23232192_480.jpg":"480x599","o_23232192_340.jpg":"340x424","o_23232192_220.jpg":"220x274","h_23232192_1280.jpg":"1280x854","h_23232192_1024.jpg":"1024x683","h_23232192_640.jpg":"640x427","h_23232192_480.jpg":"480x320","h_23232192_340.jpg":"340x227","h_23232192_220.jpg":"220x147","pp_23232192_1280.jpg":"1280x1628","pp_23232192_1024.jpg":"1024x1303","pp_23232192_640.jpg":"640x814","pp_23232192_480.jpg":"480x611","pp_23232192_340.jpg":"340x432","pp_23232192_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1440x1800","hd_23232190_1920.jpg":"1920x1080","k_23232190_1280.jpg":"1280x1280","k_23232190_1024.jpg":"1024x1024","k_23232190_640.jpg":"640x640","k_23232190_480.jpg":"480x480","k_23232190_340.jpg":"340x340","k_23232190_220.jpg":"220x220","o_23232190_1280.jpg":"1280x1600","o_23232190_1024.jpg":"1024x1280","o_23232190_640.jpg":"640x800","o_23232190_480.jpg":"480x600","o_23232190_340.jpg":"340x425","o_23232190_220.jpg":"220x275","h_23232190_1280.jpg":"1280x854","h_23232190_1024.jpg":"1024x683","h_23232190_640.jpg":"640x427","h_23232190_480.jpg":"480x320","h_23232190_340.jpg":"340x227","h_23232190_220.jpg":"220x147","pp_23232190_1280.jpg":"1280x1628","pp_23232190_1024.jpg":"1024x1303","pp_23232190_640.jpg":"640x814","pp_23232190_480.jpg":"480x611","pp_23232190_340.jpg":"340x432","pp_23232190_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1440x1800","hd_23232188_1920.jpg":"1920x1080","k_23232188_1280.jpg":"1280x1280","k_23232188_1024.jpg":"1024x1024","k_23232188_640.jpg":"640x640","k_23232188_480.jpg":"480x480","k_23232188_340.jpg":"340x340","k_23232188_220.jpg":"220x220","o_23232188_1280.jpg":"1280x1600","o_23232188_1024.jpg":"1024x1280","o_23232188_640.jpg":"640x800","o_23232188_480.jpg":"480x600","o_23232188_340.jpg":"340x425","o_23232188_220.jpg":"220x275","h_23232188_1280.jpg":"1280x854","h_23232188_1024.jpg":"1024x683","h_23232188_640.jpg":"640x427","h_23232188_480.jpg":"480x320","h_23232188_340.jpg":"340x227","h_23232188_220.jpg":"220x147","pp_23232188_1280.jpg":"1280x1628","pp_23232188_1024.jpg":"1024x1303","pp_23232188_640.jpg":"640x814","pp_23232188_480.jpg":"480x611","pp_23232188_340.jpg":"340x432","pp_23232188_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1440x1800","hd_23232184_1920.jpg":"1920x1080","k_23232184_1280.jpg":"1280x1280","k_23232184_1024.jpg":"1024x1024","k_23232184_640.jpg":"640x640","k_23232184_480.jpg":"480x480","k_23232184_340.jpg":"340x340","k_23232184_220.jpg":"220x220","o_23232184_1280.jpg":"1280x1600","o_23232184_1024.jpg":"1024x1280","o_23232184_640.jpg":"640x800","o_23232184_480.jpg":"480x600","o_23232184_340.jpg":"340x425","o_23232184_220.jpg":"220x275","h_23232184_1280.jpg":"1280x854","h_23232184_1024.jpg":"1024x683","h_23232184_640.jpg":"640x427","h_23232184_480.jpg":"480x320","h_23232184_340.jpg":"340x227","h_23232184_220.jpg":"220x147","pp_23232184_1280.jpg":"1280x1628","pp_23232184_1024.jpg":"1024x1303","pp_23232184_640.jpg":"640x814","pp_23232184_480.jpg":"480x611","pp_23232184_340.jpg":"340x432","pp_23232184_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1440x1802","hd_23232180_1920.jpg":"1920x1080","k_23232180_1280.jpg":"1280x1280","k_23232180_1024.jpg":"1024x1024","k_23232180_640.jpg":"640x640","k_23232180_480.jpg":"480x480","k_23232180_340.jpg":"340x340","k_23232180_220.jpg":"220x220","o_23232180_1280.jpg":"1280x1601","o_23232180_1024.jpg":"1024x1281","o_23232180_640.jpg":"640x800","o_23232180_480.jpg":"480x600","o_23232180_340.jpg":"340x425","o_23232180_220.jpg":"220x275","h_23232180_1280.jpg":"1280x854","h_23232180_1024.jpg":"1024x683","h_23232180_640.jpg":"640x427","h_23232180_480.jpg":"480x320","h_23232180_340.jpg":"340x227","h_23232180_220.jpg":"220x147","pp_23232180_1280.jpg":"1280x1628","pp_23232180_1024.jpg":"1024x1303","pp_23232180_640.jpg":"640x814","pp_23232180_480.jpg":"480x611","pp_23232180_340.jpg":"340x432","pp_23232180_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_23232570_1920.jpg":"1920x1080","k_23232570_1280.jpg":"1280x1280","k_23232570_1024.jpg":"1024x1024","k_23232570_640.jpg":"640x640","k_23232570_480.jpg":"480x480","k_23232570_340.jpg":"340x340","k_23232570_220.jpg":"220x220","o_23232570_1280.jpg":"1280x960","o_23232570_1024.jpg":"1024x768","o_23232570_640.jpg":"640x480","o_23232570_480.jpg":"480x360","o_23232570_340.jpg":"340x255","o_23232570_220.jpg":"220x165","h_23232570_1280.jpg":"1280x854","h_23232570_1024.jpg":"1024x683","h_23232570_640.jpg":"640x427","h_23232570_480.jpg":"480x320","h_23232570_340.jpg":"340x227","h_23232570_220.jpg":"220x147","pp_23232570_1280.jpg":"1280x1628","pp_23232570_1024.jpg":"1024x1303","pp_23232570_640.jpg":"640x814","pp_23232570_480.jpg":"480x611","pp_23232570_340.jpg":"340x432","pp_23232570_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_23242388_1920.jpg":"1920x1080","k_23242388_1280.jpg":"1280x1280","k_23242388_1024.jpg":"1024x1024","k_23242388_640.jpg":"640x640","k_23242388_480.jpg":"480x480","k_23242388_340.jpg":"340x340","k_23242388_220.jpg":"220x220","o_23242388_1280.jpg":"1280x854","o_23242388_1024.jpg":"1024x683","o_23242388_640.jpg":"640x427","o_23242388_480.jpg":"480x320","o_23242388_340.jpg":"340x226","o_23242388_220.jpg":"220x146","h_23242388_1280.jpg":"1280x854","h_23242388_1024.jpg":"1024x683","h_23242388_640.jpg":"640x427","h_23242388_480.jpg":"480x320","h_23242388_340.jpg":"340x227","h_23242388_220.jpg":"220x147","pp_23242388_1280.jpg":"1280x1628","pp_23242388_1024.jpg":"1024x1303","pp_23242388_640.jpg":"640x814","pp_23242388_480.jpg":"480x611","pp_23242388_340.jpg":"340x432","pp_23242388_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23242412_1920.jpg":"1920x1080","k_23242412_1280.jpg":"1280x1280","k_23242412_1024.jpg":"1024x1024","k_23242412_640.jpg":"640x640","k_23242412_480.jpg":"480x480","k_23242412_340.jpg":"340x340","k_23242412_220.jpg":"220x220","o_23242412_1280.jpg":"1280x853","o_23242412_1024.jpg":"1024x682","o_23242412_640.jpg":"640x426","o_23242412_480.jpg":"480x320","o_23242412_340.jpg":"340x226","o_23242412_220.jpg":"220x146","h_23242412_1280.jpg":"1280x854","h_23242412_1024.jpg":"1024x683","h_23242412_640.jpg":"640x427","h_23242412_480.jpg":"480x320","h_23242412_340.jpg":"340x227","h_23242412_220.jpg":"220x147","pp_23242412_1280.jpg":"1280x1628","pp_23242412_1024.jpg":"1024x1303","pp_23242412_640.jpg":"640x814","pp_23242412_480.jpg":"480x611","pp_23242412_340.jpg":"340x432","pp_23242412_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38519398 Threads: 4 Questions: 7105898142 Slow queries: 3302951 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608556506 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/nasa-novinarka-je-putovala-600-i-kusur-kilometara-juzno-od-splita-do-nevine-lagune-i-odusevila-se-ovo-je-saint-tropez-a-mi-smo-tu-kao-doma-ne-morate-biti-previse-pri-lovi-niskobudzetno-je-i-nezaboravno-1220388 [printLink] => /mozaik/panorama/nasa-novinarka-je-putovala-600-i-kusur-kilometara-juzno-od-splita-do-nevine-lagune-i-odusevila-se-ovo-je-saint-tropez-a-mi-smo-tu-kao-doma-ne-morate-biti-previse-pri-lovi-niskobudzetno-je-i-nezaboravno-1220388?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 384064 [name] => Ohrid [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ohrid [link] => /tag/ohrid ) [1] => stdClass Object ( [id] => 671701 [name] => Ohridsko jezero [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-25 07:58:16 [main_article_id] => 0 [alias] => ohridsko-jezero [link] => /tag/ohridsko-jezero ) [2] => stdClass Object ( [id] => 689210 [name] => reportaža s Ohrida [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-08-31 11:24:40 [main_article_id] => 0 [alias] => reportaza-s-ohrida [link] => /tag/reportaza-s-ohrida ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MOŽE I BEZ AJVARA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Naša novinarka je putovala 600 i kusur kilometara južno od Splita do ‘nevine lagune‘ i oduševila se: Ovo je Saint Tropez, a mi smo tu kao doma! Ne morate biti previše pri lovi, niskobudžetno je i nezaboravno [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3154 [name] => Lenka Gospodnetić [username] => lenka-gospodneti [email] => lenka-gospodneti@sd.hr [password] => $2y$10$qDoQbPZciwHCmq8bxd4fSetkQTRo3MRUagZG7Q0uCw6Sm/reSwBQO [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/lenka-gospodnetic-3154 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1672 [gender] => m [description] => [image] => 1672.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1672.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/29/23242406.jpg [galleryCount] => 23 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => /Shutterstock [mainImageDesc] =>

Zaljubili smo se u Ohridsko jezero, to je oko Svevišnjega, manifest čiste milosti. Osjećamo se vrlo počašćeni svime, Ohrid je Saint Tropez, Hvar, Portofino Sjeverne Makedonije

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/29/23242406.jpg [title] =>

Zaljubili smo se u Ohridsko jezero, to je oko Svevišnjega, manifest čiste milosti. Osjećamo se vrlo počašćeni svime, Ohrid je Saint Tropez, Hvar, Portofino Sjeverne Makedonije

/Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/29/23233538.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/29/23233542.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/29/23233544.jpg [title] =>

Petosatna tura plovilom oko Sv. Nauma stoji 25 eura

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/29/23233546.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/29/23233548.jpg [title] =>

U restoranu Ostrovo živa glazba ‘radi na manču‘

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/29/23233550.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/29/23233552.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/29/23233554.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/29/23233556.jpg [title] =>

Gore džamija, dolje kockarnica

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/29/23233558.jpg [title] =>

U srcu Ohrida

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/29/23233562.jpg [title] => ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/29/23233564.jpg [title] =>

Grijeh je ne kupiti bisere u certificiranim butigama obitelji Risteski, odnosno Taneski

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/29/23233566.jpg [title] =>

Vlatko, apartman u Ohridu, kuća u Skoplju, svirao sa Zdravkom Čolićem

) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/29/23233568.jpg [title] => ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/29/23232192.jpg [title] => ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/29/23232190.jpg [title] => ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/29/23232188.jpg [title] => ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/29/23232184.jpg [title] => ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/29/23232180.jpg [title] => ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/29/23232570.jpg [title] =>

Nacionalni specijalitet, pastrva na žaru u restoranu ‘Dva bisera‘ u Lagadinu

Lenka Gospodnetic ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/29/23242388.jpg [title] => /Shutterstock ) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/29/23242412.jpg [title] => /Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Bablje ljeto, indian summer ili kako vam drago; možda ste posljednje dane godišnjeg odmora čuvali baš za ovo rujno i još uvijek toplo doba godine. Ako ga želite provesti negdje gdje još niste bili, a da pritom more nije imperativ, rješenje je - tamo gdje sunce vječno sja, (Sjeverna) Makedonija!

Točnije Ohrid; super okolnost je što ne morate biti ni previše pri lovi, ovo je niskobudžetno i istodobno nezaboravno putovanje! No, postoji “ali”.

Zrakoplovne veze Split - Ohrid nema, barem je mi nismo našli u našim terminima, no ta bi stavka bitno povisila cijenu ovog odmora.

Postoji, pak, opcija vožnje autobusom, ali to je ruta od osamnaest sati preko Srbije i Skoplja - Skoplje je ujedno i odredište autobusne veze iz dalmatinske metropole, te od Ohrida udaljeno još 170 kilometara, što znači novo traženje autobusa, gnjavažu...

Najkraći i najjeftiniji put do “Balkanskog Jeruzalema” - Ohrid tako zovu jer ima, između ostalog, 365 crkava, kao dana u godini - vodi preko Crne Gore i Albanije, i iznosi ukupno ne tako dramatičnih 630-ak kilometara.

Neka vas to ne zavara, trebaju vam dva dana vožnje ako želite izbjeći noć na albanskim cestama!

Noćenje u Ulcinju

Dakle, “ali” čuči u tome što je Ohrid za dolazak iz Dalmacije zeznut, ako želite uštedjeti i imate “petlju” trebate rezervaciju noćenja negdje na pola puta (nakon Budve), i isto tako u povratku.

Vjerujte, čak i uz ta dva noćenja (ako nisu preskupi smještaji) više vam se isplati voziti do Ohrida; uostalom, da je bliže, ne bi bio tako povoljan! Doduše, Makedoncima je Ohrid skup kao nama Hvar ili Dubrovnik, ali to je stvar optike/državljanstva.

---

image
/Shutterstock
---


Nas je troje, vozimo se normalnim vozilom, do Ohrida i natrag treba nam dva i pol rezervoara goriva, dakle možda tisuću kuna “brat-bratu”, uz 50 kuna (puta dva) naknade za korištenje autoputa prema Dubrovniku i 35 kuna (pet eura) i opet puta dva, za trajekt kod Herceg Novog u CG, kojim ćemo skratiti put preko Bokokotorskog zaljeva. To su jedine fiksne naknade na putu.

Rezerviramo smještaj u crnogorskom Ulcinju (Ulqin), gradiću na samoj granici s Albanijom, kojim već dominiraju dvojezični natpisi. Smještaj je puno jeftiniji negoli u “fensi” Budvi, koju smo ipak ostavili kao poštu za povratak.

Struga kao Split

Doći do Ulcinja nije problem, naravno najlakše je izići iz Hrvatske, mada ne i ući u nju na povratku; na hrvatskoj granici se čeka sramotno dugo, rade samo dva kontrolna punkta, stvar je upravo nehumana i prisiljava ljude na rizičnu noćnu vožnju jer se gubi dragocjeno vrijeme tijekom dnevnih sati na mučno čekanje bez toaleta, mogućnosti da kupimo bočicu vode, sendvič, kavu... Ali to je ipak već povratak.

Tijekom vožnje kroz Budvu - Bečiće - Rafailoviće itd. treba se oboružati strpljenjem, kolone znaju biti velike, gmiže se sporo. Okej, noćimo u Ulcinju, put nastavljamo ugodno, čak nas i prosjaci po albanskim putovima ne tlače puno; valjda im nisu zanimljive dvije žene i tinejdžer u običnom automobilu.

Put preko Albanije uopće nije loš na pojedinim dionicama, čak od Tirane prema Elbasanu postoji komad (besplatnog!) autoputa, ali ipak je bolje tu zemlju “pregaziti” bez stajanja, ako je ikako moguće.

Jednostavno, ima neku svoju (cestovnu i inu) logiku, jezik je nerazumljiv, ako ne znate talijanski s engleskim se nećete usrećiti. Kuriozitet je da tijekom cijelog putovanja nismo vidjeli ni jednu ženu-vozačicu!

Pri kraju, dok se penjete planinskim masivom do prijelaza Dafe Thane prema Sjevernoj Makedoniji, imat ćete na momente dojam da ste usred ničega i nećete stići nikad i nikamo. Kao da ste usred Prokletija, na onom dijelu zbog kojega su tako i dobile ime, recimo.

A onda, odjednom...

Makedonska granica, kotlina, spuštamo se prema Ohridu. Psihološki je odmah lakše, toplo nam je oko srca iz više razloga: prvo, s Makedoncima se sporazumijevamo na sličnom jeziku i natpise razumijemo.

Drugo, mi stariji od četrdeset imamo nekakav memorijski zapis iz bivše Juge, nekoć smo bili ista država. Mnogi Makedonci imaju “nekog svog” u Dalmaciji: nećaka, tetku, druga iz vojske, bivšu ljubav, kolege s faksa u Beogradu gdje su zajedno studirali...

---

image
------
image
------
image
---


Tamo smo skoro doma, kad ugledasmo natpis “Struga” kao da piše “Split”!

Ne smeta što je cesta neravna, eto i Ohrida, sunce nas miluje kao majka bebu nakon kupanja, dadne li Bog i okupat ćemo se u jezeru pod UNESCO-ovom zaštitom sutra, danas nam valja naći rezervirani hotel u Lagadinu, predgrađu Ohrida, udaljenom oko osam kilometara od centra.

Pastrva na savjesti

Idemo prema našem hotelu s četiri zvjezdice, i učimo prvu lekciju: rezervirajte neki s barem pet! Jer, četiri zvjezdice u zemlji izvan EU-a nisu isto što i unutar Unije.

Naš hotel u Lagadinu bio je skuplji zbog bazena u kojemu je bilo toliko djece kao da smo došli u dječje selo; voditelj hotela, izvjesni Ilija, slegnuo je ramenima i rekao da smo došli u pogrešno doba godine.

- Nije ni meni lako; gosti najave dvoje dece, pa dovedu malog od sestre, njegovog prijatelja... Umesto dvoje, dođe četvero dece u apartman. Šta da radim tu ja? Ne mogu da prigovorim, nije zgodno - nemoćno će Ilija.

Nije ispoštovan naš izričit zahtjev da imamo pogled na jezero, pa smo kao odštetu dobili trećeg dana boravka najbolji apartman. Zamjenski smještaj teško je u Ohridu naći u kolovozu, u najboljem slučaju “ubost” ćete jednu noć tamo, drugu amo... A mijenjanje hotela tijekom odmora baš i nije neki odmor.

---

image
/Shutterstock
---


50-ak kuna do centra

Do centra Ohrida vozimo se taksijem; taksist uzima 400 denara, 500, kako tko: to je pedesetak kuna. No, može se lako doći i svojim autom do centra, što je vožnjica od Lagadina do Ohrida-centra nakon Crne Gore i Albanije!

Cijena parkiranja u gradu varira od 40 do 80 denara sat, što je vrlo povoljno za tako “fensi” odredište. Jedna kuna inače vrijedi oko osam denara, a parking se naplaćuje isto po starinski: dođe delegat, uzme naknadu, napiše na kartelu i pod brisač. Tako retro.

Jedemo u najboljim restoranima: “Nova Riviera”, “Lihnidos” (grčki naziv za Ohrid, inače tako nazvan jer je “vo hrid”, na hridi) sa živom glazbom, bistro u strogom centru.

---

image
------
image
---

Restoran “Dva Bisera” u Lagadinu, također koji slovi kao jedan od skupljih (upozorio nas je taksist). Svejedno, ugodno smo iznenađeni: večera za troje s glavnim jelom, šopskom salatom, pićima i desertom je uvijek oko 25 eura, dakle niti deset eura po osobi!

Najskuplja konzumacija je pastrva na žaru (oni kažu “pastrmka”, ako pogriješite i kažete “pastrma” možete lako dobiti - kaštradinu), to nacionalno jelo stoji “čak” deset eura. Nismo sigurni je li nam bila servirana uistinu ohridska, endemska pastrva koja obitava jedino još u tom dragulju od jezera na Balkanu (nadamo se da nije, pekla bi nas savjest).

Ljepotu tek narušio kompleks

Naravno, spiza nije forte; Ohrid je divno mjesto, kako stari grad tako i cijelo jezero, ljepote koju je narušio jedino dijelom plažni kompleks, lokalitet Gradište.

Doduše, ne sasvim; okej je imati i nešto “za ljude”, ne samo za bogove. U svakoj je uvalici po jedna plaža i na njoj ležajke, DJ, šankovi... i onečišćenje, neizbježno.

Na žalost, puno opušaka nije samo “asesoar” splitskih kupališta, ovdje svaki forenzičar-laik pronađe limune koji su se iz mohita “preselili” na plažne kamenčiće, “čikete” svih boja i dezena, plastične boce, ostatke ambalaže kroasana, čipsa...

U blizini je kamp, i ulaznica za osobni automobil za cjelodnevno parkiranje stoji 200 denara (dvadesetak kuna). Na Makarskoj rivijeri cijena je stotinjak kuna, okej - jedno je more Jadransko, ali krasno je i jezero Ohridsko!

Velika, ljuta pljeskavica

Fast foodovi na plaži su pravi balkanski doživljaj; za tridesetak kuna (to je “malo jača”, plažna cijena) može se pojesti sočna, velika ljuta pljeskavica, a priloge u lepinju nadijevamo sami: kukumari, rajčice, kapula. Naravno, ima ajvara.

Nes-kavu će vam lako zamijeniti za ice-coffee, a wi-fija baš i nema; zato se vide ostaci pjena-partyja, tog zločina nad eko-sustavom (i kožom) koji bi trebalo Ustavom ukinuti.

---

image
---


Inače, dobro iskustvo, nalik nekoj komercijalnoj morskoj plaži. Ni voda nije loša, štoviše, kupača je ipak manje negoli recimo na Žnjanu u sezoni, vidljivo je “podmorje” čisto, neznatno hladnije.

Svakako treba otići na vožnju gliserom do Svetog Nauma i još nekih muzeja/crkvica, svugdje se plaća ulaz 200-300 denara, no zbilja je ta đita čarobna.

Otprilike petosatna tura plovilom stoji 25 eura; prilično skupo za makedonske prilike, njihova plaća je od 200 do 300 eura. No, vrijedi svakog eura, razgledavamo “pošte”, imamo stajanje za ručak (nije u cijeni), biramo restoran Ostrovo sa živom glazbom koja “radi na manču”.

Uživamo u najmirisnijem povrću, siru, pljeskavicama... Pojeli smo ih za cijeli život, i još bismo! Pivo je Skopsko, udarna vina u ponudi T’ga za jug i Alexandrija; potonja sorta diže iz mrtvih.

---

image

Nacionalni specijalitet, pastrva na žaru u restoranu ‘Dva bisera‘ u Lagadinu

Lenka Gospodnetic
---


Grijeh je ne kupiti bisere u certificiranim butigama obitelji Risteski, odnosno Taneski. Risteski imaju poslovnicu i u gradu, starom dijelu. Kupujemo na otoku i tamo, u gradu nalazimo crnokosog i dugokosog, osebujnog posrednika koji “rješava popust”: predstavio se kao Vlatko, poznati muzičar.

Ohrid, manifest milosti

- Svirao sam sa Zdravkom Čolićem, žena peva. Imam apartman u Ohridu, kuću u obliku klavira u Skopju, ćerku-muzičarku. Tamo živimo - iznio je simpatični Vlatko, jedan od dragih, toplokrvnih ljudi koji jedva čekaju pomoći.

---

image

Vlatko, apartman u Ohridu, kuća u Skoplju, svirao sa Zdravkom Čolićem

---


Vratimo se još malo izletu gliserom. Ako imate ljubaznog skipera kao mi našeg Pedžu, ispričat će vam da je Ohrid na najdubljem mjestu dubok 300 metara, i da je tridesetak posto jezera na albanskom dijelu.

U njihove se teritorijalne vode ne smije, a nema ni zbog čega; obale su manje naseljene i ne odveć gostoljubive. Ne zovu Albaniju uzalud “zemljom orlova”, mada je lijepa u toj svojoj divljini i strmini za nekog tko ima mrvu umjetničkog duha.

Jezero se najbolje može doživjeti iz vodene perspektive, tek tada shvatite zašto su pjesme o njemu tako mirne, sjetne. Na njemu nema pravog brodskog prometa, ribolov je arhaična priča, otprije nekoliko godina (osim na službenim plažama) zabranili su i držanje šankova po obali u ime očuvanja prirode.

---

image

U srcu Ohrida

---


Zaljubili smo se u Ohridsko jezero, to je oko Svevišnjega, manifest čiste milosti. Kupanje u njemu je prirodno kao u nevinoj laguni, pjena-partyji i ubiranje novca na tome pak čin nasilja. Zato je opravdano što u samom gradu cijene premašuju one u ostalim dijelovima zemlje, barem u ljetnoj sezoni. Svejedno, mi se osjećamo vrlo počašćeni svime, Ohrid je Saint Tropez, Hvar, Portofino Sjeverne Makedonije, a mi smo tu kao doma.

Još jedan Vlatko

Još jedan Vlatko s kojim smo se sprijateljili je - taksist. Priča nam da radi dva posla jer mu djeca studiraju u Londonu: kćer je na Glumačkoj akademiji, sin studira informatiku. Naravno, ni uz dva posla ne bi im to mogao priuštiti da oboje nemaju izdašne stipendije koje im pokrivaju 70 posto troškova! Svejedno...

- Jedva pokrivam i tu razliku, ali valjda će se isplatiti - iskren je Vlatko.

- Kćer je dobila stipendiju u Budimpešti, mali je išao ove godine. Dobri su jako, ali London je mnogo skup - povjerava naš sugovornik, koji u dnevnoj šihti radi digitalni dizajn (primjerice, omota za sladolede i drugu ambalažu), a noću taksira od 21 do tri ujutro. U ranim je pedesetima, dovoljno mlad za dva posla; barem dok se djeca ne osamostale...

Šetnjom po Ohridu otkrit ćete i puno živih ostataka turske vlasti, središtem dominira džamija a ispod nje - kakva ironija i nesklad - kockarnica.

---

image

Gore džamija, dolje kockarnica

---


Butiga ima kojekakvih, ali nama su bili najzanimljiviji ohridski biseri... i ajvar. E, s njim se nismo usrećili, u marketima imaju mahom onaj s etiketom - Podravke!

Ima još nekih, ali takvi se mogu kupiti u bilo kojem hrvatskom hipermarketu. Hej, nismo pregazili pola Balkana da bismo doma nosili Podravkin ajvar!

Respect, ali vraćamo se opet, sad imamo izliku za povratak u Makedoniju. Jer, bez ajvara - nešto fali. 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
/Shutterstock Lenka Gospodnetic /Shutterstock /Shutterstock
/Shutterstock

Zaljubili smo se u Ohridsko jezero, to je oko Svevišnjega, manifest čiste milosti. Osjećamo se vrlo počašćeni svime, Ohrid je Saint Tropez, Hvar, Portofino Sjeverne Makedonije




Petosatna tura plovilom oko Sv. Nauma stoji 25 eura



U restoranu Ostrovo živa glazba ‘radi na manču‘





Gore džamija, dolje kockarnica


U srcu Ohrida



Grijeh je ne kupiti bisere u certificiranim butigama obitelji Risteski, odnosno Taneski


Vlatko, apartman u Ohridu, kuća u Skoplju, svirao sa Zdravkom Čolićem







Lenka Gospodnetic

Nacionalni specijalitet, pastrva na žaru u restoranu ‘Dva bisera‘ u Lagadinu

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/nasa-novinarka-je-putovala-600-i-kusur-kilometara-juzno-od-splita-do-nevine-lagune-i-odusevila-se-ovo-je-saint-tropez-a-mi-smo-tu-kao-doma-ne-morate-biti-previse-pri-lovi-niskobudzetno-je-i-nezaboravno-1220388 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0af3ec8840e61df70e5a96cc2bad99b49439a748 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Na%C5%A1a+novinarka+je+putovala+600+i+kusur+kilometara+ju%C5%BEno+od+Splita+do+%E2%80%98nevine+lagune%E2%80%98+i+odu%C5%A1evila+se%3A+Ovo+je+Saint+Tropez%2C+a+mi+smo+tu+kao+doma%21+Ne+morate+biti+previ%C5%A1e+pri+lovi%2C+niskobud%C5%BEetno+je+i+nezaboravno&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fnasa-novinarka-je-putovala-600-i-kusur-kilometara-juzno-od-splita-do-nevine-lagune-i-odusevila-se-ovo-je-saint-tropez-a-mi-smo-tu-kao-doma-ne-morate-biti-previse-pri-lovi-niskobudzetno-je-i-nezaboravno-1220388 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fnasa-novinarka-je-putovala-600-i-kusur-kilometara-juzno-od-splita-do-nevine-lagune-i-odusevila-se-ovo-je-saint-tropez-a-mi-smo-tu-kao-doma-ne-morate-biti-previse-pri-lovi-niskobudzetno-je-i-nezaboravno-1220388 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MOŽE I BEZ AJVARA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
PanoramaMOŽE I BEZ AJVARA

Naša novinarka je putovala 600 i kusur kilometara južno od Splita do ‘nevine lagune‘ i oduševila se: Ovo je Saint Tropez, a mi smo tu kao doma! Ne morate biti previše pri lovi, niskobudžetno je i nezaboravno

31. kolovoza 2022. - 11:02
Zaljubili smo se u Ohridsko jezero, to je oko Svevišnjega, manifest čiste milosti. Osjećamo se vrlo počašćeni svime, Ohrid je Saint Tropez, Hvar, Portofino Sjeverne Makedonije/Shutterstock

Bablje ljeto, indian summer ili kako vam drago; možda ste posljednje dane godišnjeg odmora čuvali baš za ovo rujno i još uvijek toplo doba godine. Ako ga želite provesti negdje gdje još niste bili, a da pritom more nije imperativ, rješenje je - tamo gdje sunce vječno sja, (Sjeverna) Makedonija!

Točnije Ohrid; super okolnost je što ne morate biti ni previše pri lovi, ovo je niskobudžetno i istodobno nezaboravno putovanje! No, postoji “ali”.

Zrakoplovne veze Split - Ohrid nema, barem je mi nismo našli u našim terminima, no ta bi stavka bitno povisila cijenu ovog odmora.

Postoji, pak, opcija vožnje autobusom, ali to je ruta od osamnaest sati preko Srbije i Skoplja - Skoplje je ujedno i odredište autobusne veze iz dalmatinske metropole, te od Ohrida udaljeno još 170 kilometar...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 09:21