stdClass Object ( [id] => 1257772 [title] => O ovoj vrsti kozmetike stručnjaci govore sve najbolje. Iznenadit ćete se koliko ima naših proizvoda na tom tržištu! [alias] => o-ovoj-vrsti-kozmetike-strucnjaci-govore-sve-najbolje-iznenadit-cete-se-koliko-ima-nasih-proizvoda-na-tom-trzistu [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Još prije tridesetak godina nismo mogli ni zamisliti domaću proizvodnju kozmetike, kozmetičkih preparata i brojnih drugih stvari koje koristimo za njegu lica i tijela a koji nastaju u malim obrtima, malim tvrtkama ili danas već dosta njih u OPG-ovima. Prije dva ili tri desetljeća takvi proizvodi su se možda mogli naći u kakvoj domaćoj radinosti, ali rijetko. No, onda su se mnoge stvari promijenile, pa danas ne znamo ni broja domaćih brendova koji nam nude kozmetičke preparate, čak vrhunsku kozmetiku utemeljenu na biljkama s našeg podneblja.

---

image
/Shutterstock
---

Ministarstvo zdravstva vodi evidenciju proizvođača u elektroničkom obliku prema kojemu je od rujna 2018. godine, od kada je stupio na snagu pravilnik s obvezom prijave djelatnosti proizvodnje, evidentirano je 172 proizvođača kozmetičkih proizvoda, a koji se ne odnose isključivo na proizvođače prirodne kozmetike, navode u odgovoru.

---

---

Pravilnikom o posebnim uvjetima za proizvodnju i stavljanje na tržište predmeta opće uporabe propisano je kako su proizvođači kozmetičkih proizvoda, obvezni svoju djelatnost prijaviti ministarstvu nadležnom za zdravstvo putem obrasca prijave koji je sastavni dio navedenog pravilnika. Prema propisanom obrascu, svaki proizvođač označava koju vrstu predmeta opće uporabe proizvodi te se u istome eksplicitno ne naznačuje da se proizvodi prirodna, domaća kozmetika, već samo kategorija kozmetički proizvodi.

---

image
/Shutterstock
---

Proizvođači kozmetičkih proizvoda rasprostranjeni su po cijeloj Hrvatskoj, a značajan broj njih i u Dalmaciji. Svaki od njih ima svoju vrlo zanimljivu priču o tome kako su počeli i kako im je uopće palo na pamet započeti s izradom sapuna, krema za lice i tijelo, čak dječjih krema i kozmetike za muškarce, pa još čitav niz proizvoda koje je ovdje teško i nabrojiti. Neki od njih imaju specifična imena kojima se kozmetika povezuje s poviješću.

Jelena Bikić je svoju kozmetičku liniju nazvala ‘Silvan‘, po božanskom zaštitniku divlje prirode, a pogon se nalazi u Kljacima, selu u Šibensko-kninskoj županiji. ‘Silvan‘ je postao hrvatska kozmetika u kojoj se kultura, povijest i tradicija susreću sa suvremenim dizajnom, kaže ona. Dizajn pakiranja inspiriran je geometrijskim motivima prapovijesne umjetnosti Ilira.

- Imamo pakiranje koje se pretvara u cvijeće i to je točka je na i cijele priče o ‘Silvan‘ kozmetici, kaže nam Jelena te dodaje kako su se tako pobrinuli da i u naše domove unesemo dašak netaknute prirode pa su zapakirali sapune u biorazgradivi papir u koji su utkane sjemenke livadnog cvijeća.

---

---

Jelena Bikić je tako osmislila i kompletirala cijelu kozmetičku priču a sve je počelo s gledanjem jedne televizijske serije.

- Sve je počelo iz hobija. Kada smo prvo odlučili od toga napraviti posao, morali smo istražiti što je potrebno za vođenje takvog posla. Bilo je nekoliko zahtjeva, od kojih su najvažniji: morala sam imati odgovarajuće obrazovanje u tom području i morala sam imati odgovarajuće mjesto za proizvodnju. Sljedećih godinu i pol posvetila sam stoga stjecanju potrebnih kvalifikacija i adaptaciji prostora u kojem će se odvijati proizvodnja. Nismo krenuli iz garaže, ali krenuli smo iz očeve alatnice. Bila je to jedina soba u našoj obiteljskoj kući koja je imala zaseban ulaz (što je bio jedan od zakonskih zahtjeva). U velikoj transformaciji pomagala je cijela obitelj i gomila prijatelja: rušenje starih zidova, izgradnja novih - ono što je nekoć bilo alatnica, danas je pravi laboratorij u kojem se stvorio brend prepoznat na međunarodnoj razini od časopisa kao što je Vogue.

Sve proizvode Jelena radi na bazi prirodnih sastojaka. Koristi ulja poput maslinovog, bademovog i kokosovog te eterična ulja lavande, mandarine, naranče i čajevca. Tu su i dodaci poput aktivnog ugljena, morske soli i kave.

- Proces izrade sapuna nas je najviše zainteresirao u samom početku. Riječ je o složenom procesu  koji dopušta puno kreativnosti, a same namjene sapuna su zaista svestrane. Želja nam je u skoroj budućnosti i proširiti asortiman na druge proizvode.

No, Jelena Bikić je za sada jedina zaposlena u brandu "Silvan", ali...

- U svemu mi puno pomaže obitelj. Bilo bi mi drago da se u nadolazećem periodu stvore uvjeti za zaposlenje barem još jedne osobe tako da još nekome osiguramo da pošteno živi i radi od svog truda u okruženju gdje ga se cijeni. To je uostalom i razlog zbog kojeg sam se i sama otisnula na ovaj put. Mogu reći da sam zadovoljna i da lijepo živim od posla kojeg radim.

Na ovakve riječi bismo mogli pomisliti kako je lako krenuti u posao s prirodnom kozmetikom, sve je krenulo "iz hobija i sada se lijepo živi", ali Jelena nam kaže da nije baš sve tako lako.

- Definitivno naš poslovni put ne bih opisala kao lagan. Vjerojatno nitko tko se poslom bavi na ozbiljan način i postiže kvalitetne rezultate nije do njih tek tako došao. Da bismo došli do ove faze u kojoj poslujemo s broj jedan drogerijom u Hrvatskoj i u kojoj svoje proizvode izvozimo trebala je dobra ideja, nekoliko godina konzistentog rada i malo sreće. Konkurencije ima dosta i toga smo bili svjesni od početka. Upravo iz toga razloga nastojali smo stvoriti jedinstvenu priču oko "Silvana‘. Zapakirali smo svoje sapune u pakiranje koje se može zasaditi te na taj način podcrtali važnost održivosti koja je jedan od temeljnih blokova na kojima gradimo svoj brend. Uz to smo odlučili promovirati bogato kulturno naslijeđe naše zemlje dizajnom proizvoda, kaže na kraju Jelena Bikić.

Muški ‘meštar‘

Svaka priča o malom proizvođaču kozmetike, kako smo već na početku rekli, ima zanimljivu priču, baš poput muške kozmetike ‘Meštar‘. Izguglate li po internetu malo o toj temi, ne možete zaobići taj upečatljivi naziv koji vam zaista sve govori.

---

---

Ali ‘Meštar‘ je samo dio, samo jedna linija tvrtke ‘Spartium‘, koja je krenula iz Splita, a sada proizvode u Podstrani i pripremju i liniju ženske kozmetike ‘Šjora‘. To nam otkriva Tea Goreta, jedna od troje zaposlenih u ‘Spartiumu‘ i ujedno i mama vlasnika Maria Gorete koji je i zavrtio cijelu kozmetičku priču. Sve je počelo još 2017,. a zahuktalo se 2018. tako što su za potrebe obiteljskog apartmana nudili sapuniće kao poklon, a onda su ih svi htjeli imati i tako se od sapunića razvila lijepa priča. Krenula je od sapuna, lansiranjem linije "Mirisi Mediterana", koja se sastoji od 12 različitih mirisnih sapuna.

‘Spartium‘ trenutno nudi trideset proizvoda, a linija ‘Meštar‘ je naravno krenula od sina Maria. Kako smo razgovor vodili s mamom Teom, naravno da smo pitali ima li sin bradu, što nam je potvrdila kroz smijeh, a jasno je da jedan ‘bradonja‘ najbolje zna što je potrebno današnjem njegovanom muškarcu.

---

---

A kako su i majka i sin rođeni u splitskom Varošu, tako su kroz liniju ‘Meštar‘ povezali sve poznate činjenice rodnog grada, od serije ‘Malog mista‘ na što nas asorcira i sam naziv, pa sve do naziva pojedinih proizvoda - hidratntna krema za muškarce zove se ‘Picigin‘, jedan losion poslije brijanja ‘Balatura‘, a drugi ‘Bagulin‘... i tako redom. Lijepo iznenađenje bit će i ženska linija ‘Šjora‘ i s nestrpljenjem čekamo vidjeti kakav splitski štih će nam donijeti. Otkrijmo tek da će ‘Šjora‘, kao i ‘Meštar‘ oživjeti sjećanja na život i njegu u Splitu s početka 20 stoljeća.

Problemi

‘Forma natura‘ je vjerojatno jedna od dalmatinskih najstarijih malih tvrtki za proizvodju domaće prirodne kozmetika. Pokrenule su je 1995. kemičarke Dušica Malada i Marjanka Mihovilović, a iako više nisu vlasnice branda, aktivno sudjeluju u proizvodnji, a i prije pokretanja branda imale su obje bogato iskustvo u svojoj specijalnosti. I ova tvrtka s pogonom u Solinu ima tridesetak proizvoda koje uglavnom koriste saloni, ali imaju i prodaju putem interneta.

---

---

Koriste sve sastojke iz prirode, s ovog podneblja - lavanda, ružmarin, limun, naranča... No, Dušica Malada nam skreće pozornost na probleme koji tište njihovu branšu, a to je da se nitko u državi ne trudi olakšati im posao. Porezi su visoki, analize u laboratorijima jako skupe, banke ih ne prate u njihovim malim proizvodnjama, čak i licencu za barcode svake godine skupo plaćaju ... i a sve bi bilo podnošljivo da se na to još nije nadovezao enorman uvoz.

I kao što vidimo, proizvođači domaće kozmetike su mali pogoni, s jednim, dvoje, troje... zaposlenih koji se zaista svojski trude - proizvoditi. Svi ti proizvodi su provjereni, laboratorijski dokazani, a svi se manje-više baziraju na dobrim starim iskustvima. Na nama je da ih provjerimo i, naravno, koristimo.

---

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POČELO OD HOBIJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => POČELO OD HOBIJA 2 0 8548 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-01-16 11:40:39 [created_by] => 3194 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-01-19 08:04:22 [modified_by] => 3194 [publish_up] => 2023-01-19 08:03:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1321 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=O ovoj vrsti kozmetike, stručnjaci govore sve najbolje. Iznenadit ćete se koliko ima naših proizvoda na tom tržištu! [metakey] => prirodna kozmetika, kozmetika, OPG [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/01\/16\/24162278.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/16\/24113044.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/16\/24162279.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/16\/23677509.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\/Shutterstock","\/Shutterstock","\/Shutterstock","\/Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1282","hd_24162278_1920.jpg":"1920x1080","k_24162278_1280.jpg":"1280x1280","k_24162278_1024.jpg":"1024x1024","k_24162278_640.jpg":"640x640","k_24162278_480.jpg":"480x480","k_24162278_340.jpg":"340x340","k_24162278_220.jpg":"220x220","o_24162278_1280.jpg":"1280x854","o_24162278_1024.jpg":"1024x683","o_24162278_640.jpg":"640x427","o_24162278_480.jpg":"480x320","o_24162278_340.jpg":"340x227","o_24162278_220.jpg":"220x146","h_24162278_1280.jpg":"1280x854","h_24162278_1024.jpg":"1024x683","h_24162278_640.jpg":"640x427","h_24162278_480.jpg":"480x320","h_24162278_340.jpg":"340x227","h_24162278_220.jpg":"220x147","pp_24162278_1280.jpg":"1280x1628","pp_24162278_1024.jpg":"1024x1303","pp_24162278_640.jpg":"640x814","pp_24162278_480.jpg":"480x611","pp_24162278_340.jpg":"340x432","pp_24162278_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24113044_1920.jpg":"1920x1080","k_24113044_1280.jpg":"1280x1280","k_24113044_1024.jpg":"1024x1024","k_24113044_640.jpg":"640x640","k_24113044_480.jpg":"480x480","k_24113044_340.jpg":"340x340","k_24113044_220.jpg":"220x220","o_24113044_1280.jpg":"1280x853","o_24113044_1024.jpg":"1024x682","o_24113044_640.jpg":"640x426","o_24113044_480.jpg":"480x320","o_24113044_340.jpg":"340x226","o_24113044_220.jpg":"220x146","h_24113044_1280.jpg":"1280x854","h_24113044_1024.jpg":"1024x683","h_24113044_640.jpg":"640x427","h_24113044_480.jpg":"480x320","h_24113044_340.jpg":"340x227","h_24113044_220.jpg":"220x147","pp_24113044_1280.jpg":"1280x1628","pp_24113044_1024.jpg":"1024x1303","pp_24113044_640.jpg":"640x814","pp_24113044_480.jpg":"480x611","pp_24113044_340.jpg":"340x432","pp_24113044_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24162279_1920.jpg":"1920x1080","k_24162279_1280.jpg":"1280x1280","k_24162279_1024.jpg":"1024x1024","k_24162279_640.jpg":"640x640","k_24162279_480.jpg":"480x480","k_24162279_340.jpg":"340x340","k_24162279_220.jpg":"220x220","o_24162279_1280.jpg":"1280x853","o_24162279_1024.jpg":"1024x682","o_24162279_640.jpg":"640x426","o_24162279_480.jpg":"480x320","o_24162279_340.jpg":"340x226","o_24162279_220.jpg":"220x146","h_24162279_1280.jpg":"1280x854","h_24162279_1024.jpg":"1024x683","h_24162279_640.jpg":"640x427","h_24162279_480.jpg":"480x320","h_24162279_340.jpg":"340x227","h_24162279_220.jpg":"220x147","pp_24162279_1280.jpg":"1280x1628","pp_24162279_1024.jpg":"1024x1303","pp_24162279_640.jpg":"640x814","pp_24162279_480.jpg":"480x611","pp_24162279_340.jpg":"340x432","pp_24162279_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23677509_1920.jpg":"1920x1080","k_23677509_1280.jpg":"1280x1280","k_23677509_1024.jpg":"1024x1024","k_23677509_640.jpg":"640x640","k_23677509_480.jpg":"480x480","k_23677509_340.jpg":"340x340","k_23677509_220.jpg":"220x220","o_23677509_1280.jpg":"1280x853","o_23677509_1024.jpg":"1024x682","o_23677509_640.jpg":"640x426","o_23677509_480.jpg":"480x320","o_23677509_340.jpg":"340x226","o_23677509_220.jpg":"220x146","h_23677509_1280.jpg":"1280x854","h_23677509_1024.jpg":"1024x683","h_23677509_640.jpg":"640x427","h_23677509_480.jpg":"480x320","h_23677509_340.jpg":"340x227","h_23677509_220.jpg":"220x147","pp_23677509_1280.jpg":"1280x1628","pp_23677509_1024.jpg":"1024x1303","pp_23677509_640.jpg":"640x814","pp_23677509_480.jpg":"480x611","pp_23677509_340.jpg":"340x432","pp_23677509_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7567001 Threads: 4 Questions: 1612667827 Slow queries: 4786543 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110827931 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/o-ovoj-vrsti-kozmetike-strucnjaci-govore-sve-najbolje-iznenadit-cete-se-koliko-ima-nasih-proizvoda-na-tom-trzistu-1257772 [printLink] => /mozaik/panorama/o-ovoj-vrsti-kozmetike-strucnjaci-govore-sve-najbolje-iznenadit-cete-se-koliko-ima-nasih-proizvoda-na-tom-trzistu-1257772?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 234548 [name] => prirodna kozmetika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => prirodna-kozmetika [link] => /tag/prirodna-kozmetika ) [1] => stdClass Object ( [id] => 299483 [name] => kozmetika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kozmetika [link] => /tag/kozmetika ) [2] => stdClass Object ( [id] => 337342 [name] => OPG [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => opg [link] => /tag/opg ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POČELO OD HOBIJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => O ovoj vrsti kozmetike stručnjaci govore sve najbolje. Iznenadit ćete se koliko ima naših proizvoda na tom tržištu! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3194 [name] => Olgica Ivić Grizelj [username] => olgica-ivi-grizelj [email] => olgica-ivi-grizelj@sd.hr [password] => $2y$10$pDLtOGBvBqvwlrYwD9du6.i.DAKfdD9vF92yI0Lu.9KBu3Hy1XUmq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/olgica-ivic-grizelj-3194 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1712 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/3cae59d70343ed833a8bdb63be15e211?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/16/24162278.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => /Shutterstock [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/16/24162278.jpg [title] => /Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/16/24113044.jpg [title] => /Shutterstock ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/16/24162279.jpg [title] => /Shutterstock ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/16/23677509.jpg [title] => /Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Još prije tridesetak godina nismo mogli ni zamisliti domaću proizvodnju kozmetike, kozmetičkih preparata i brojnih drugih stvari koje koristimo za njegu lica i tijela a koji nastaju u malim obrtima, malim tvrtkama ili danas već dosta njih u OPG-ovima. Prije dva ili tri desetljeća takvi proizvodi su se možda mogli naći u kakvoj domaćoj radinosti, ali rijetko. No, onda su se mnoge stvari promijenile, pa danas ne znamo ni broja domaćih brendova koji nam nude kozmetičke preparate, čak vrhunsku kozmetiku utemeljenu na biljkama s našeg podneblja.

---

image
/Shutterstock
---

Ministarstvo zdravstva vodi evidenciju proizvođača u elektroničkom obliku prema kojemu je od rujna 2018. godine, od kada je stupio na snagu pravilnik s obvezom prijave djelatnosti proizvodnje, evidentirano je 172 proizvođača kozmetičkih proizvoda, a koji se ne odnose isključivo na proizvođače prirodne kozmetike, navode u odgovoru.

---

---

Pravilnikom o posebnim uvjetima za proizvodnju i stavljanje na tržište predmeta opće uporabe propisano je kako su proizvođači kozmetičkih proizvoda, obvezni svoju djelatnost prijaviti ministarstvu nadležnom za zdravstvo putem obrasca prijave koji je sastavni dio navedenog pravilnika. Prema propisanom obrascu, svaki proizvođač označava koju vrstu predmeta opće uporabe proizvodi te se u istome eksplicitno ne naznačuje da se proizvodi prirodna, domaća kozmetika, već samo kategorija kozmetički proizvodi.

---

image
/Shutterstock
---

Proizvođači kozmetičkih proizvoda rasprostranjeni su po cijeloj Hrvatskoj, a značajan broj njih i u Dalmaciji. Svaki od njih ima svoju vrlo zanimljivu priču o tome kako su počeli i kako im je uopće palo na pamet započeti s izradom sapuna, krema za lice i tijelo, čak dječjih krema i kozmetike za muškarce, pa još čitav niz proizvoda koje je ovdje teško i nabrojiti. Neki od njih imaju specifična imena kojima se kozmetika povezuje s poviješću.

Jelena Bikić je svoju kozmetičku liniju nazvala ‘Silvan‘, po božanskom zaštitniku divlje prirode, a pogon se nalazi u Kljacima, selu u Šibensko-kninskoj županiji. ‘Silvan‘ je postao hrvatska kozmetika u kojoj se kultura, povijest i tradicija susreću sa suvremenim dizajnom, kaže ona. Dizajn pakiranja inspiriran je geometrijskim motivima prapovijesne umjetnosti Ilira.

- Imamo pakiranje koje se pretvara u cvijeće i to je točka je na i cijele priče o ‘Silvan‘ kozmetici, kaže nam Jelena te dodaje kako su se tako pobrinuli da i u naše domove unesemo dašak netaknute prirode pa su zapakirali sapune u biorazgradivi papir u koji su utkane sjemenke livadnog cvijeća.

---

---

Jelena Bikić je tako osmislila i kompletirala cijelu kozmetičku priču a sve je počelo s gledanjem jedne televizijske serije.

- Sve je počelo iz hobija. Kada smo prvo odlučili od toga napraviti posao, morali smo istražiti što je potrebno za vođenje takvog posla. Bilo je nekoliko zahtjeva, od kojih su najvažniji: morala sam imati odgovarajuće obrazovanje u tom području i morala sam imati odgovarajuće mjesto za proizvodnju. Sljedećih godinu i pol posvetila sam stoga stjecanju potrebnih kvalifikacija i adaptaciji prostora u kojem će se odvijati proizvodnja. Nismo krenuli iz garaže, ali krenuli smo iz očeve alatnice. Bila je to jedina soba u našoj obiteljskoj kući koja je imala zaseban ulaz (što je bio jedan od zakonskih zahtjeva). U velikoj transformaciji pomagala je cijela obitelj i gomila prijatelja: rušenje starih zidova, izgradnja novih - ono što je nekoć bilo alatnica, danas je pravi laboratorij u kojem se stvorio brend prepoznat na međunarodnoj razini od časopisa kao što je Vogue.

Sve proizvode Jelena radi na bazi prirodnih sastojaka. Koristi ulja poput maslinovog, bademovog i kokosovog te eterična ulja lavande, mandarine, naranče i čajevca. Tu su i dodaci poput aktivnog ugljena, morske soli i kave.

- Proces izrade sapuna nas je najviše zainteresirao u samom početku. Riječ je o složenom procesu  koji dopušta puno kreativnosti, a same namjene sapuna su zaista svestrane. Želja nam je u skoroj budućnosti i proširiti asortiman na druge proizvode.

No, Jelena Bikić je za sada jedina zaposlena u brandu "Silvan", ali...

- U svemu mi puno pomaže obitelj. Bilo bi mi drago da se u nadolazećem periodu stvore uvjeti za zaposlenje barem još jedne osobe tako da još nekome osiguramo da pošteno živi i radi od svog truda u okruženju gdje ga se cijeni. To je uostalom i razlog zbog kojeg sam se i sama otisnula na ovaj put. Mogu reći da sam zadovoljna i da lijepo živim od posla kojeg radim.

Na ovakve riječi bismo mogli pomisliti kako je lako krenuti u posao s prirodnom kozmetikom, sve je krenulo "iz hobija i sada se lijepo živi", ali Jelena nam kaže da nije baš sve tako lako.

- Definitivno naš poslovni put ne bih opisala kao lagan. Vjerojatno nitko tko se poslom bavi na ozbiljan način i postiže kvalitetne rezultate nije do njih tek tako došao. Da bismo došli do ove faze u kojoj poslujemo s broj jedan drogerijom u Hrvatskoj i u kojoj svoje proizvode izvozimo trebala je dobra ideja, nekoliko godina konzistentog rada i malo sreće. Konkurencije ima dosta i toga smo bili svjesni od početka. Upravo iz toga razloga nastojali smo stvoriti jedinstvenu priču oko "Silvana‘. Zapakirali smo svoje sapune u pakiranje koje se može zasaditi te na taj način podcrtali važnost održivosti koja je jedan od temeljnih blokova na kojima gradimo svoj brend. Uz to smo odlučili promovirati bogato kulturno naslijeđe naše zemlje dizajnom proizvoda, kaže na kraju Jelena Bikić.

Muški ‘meštar‘

Svaka priča o malom proizvođaču kozmetike, kako smo već na početku rekli, ima zanimljivu priču, baš poput muške kozmetike ‘Meštar‘. Izguglate li po internetu malo o toj temi, ne možete zaobići taj upečatljivi naziv koji vam zaista sve govori.

---

---

Ali ‘Meštar‘ je samo dio, samo jedna linija tvrtke ‘Spartium‘, koja je krenula iz Splita, a sada proizvode u Podstrani i pripremju i liniju ženske kozmetike ‘Šjora‘. To nam otkriva Tea Goreta, jedna od troje zaposlenih u ‘Spartiumu‘ i ujedno i mama vlasnika Maria Gorete koji je i zavrtio cijelu kozmetičku priču. Sve je počelo još 2017,. a zahuktalo se 2018. tako što su za potrebe obiteljskog apartmana nudili sapuniće kao poklon, a onda su ih svi htjeli imati i tako se od sapunića razvila lijepa priča. Krenula je od sapuna, lansiranjem linije "Mirisi Mediterana", koja se sastoji od 12 različitih mirisnih sapuna.

‘Spartium‘ trenutno nudi trideset proizvoda, a linija ‘Meštar‘ je naravno krenula od sina Maria. Kako smo razgovor vodili s mamom Teom, naravno da smo pitali ima li sin bradu, što nam je potvrdila kroz smijeh, a jasno je da jedan ‘bradonja‘ najbolje zna što je potrebno današnjem njegovanom muškarcu.

---

---

A kako su i majka i sin rođeni u splitskom Varošu, tako su kroz liniju ‘Meštar‘ povezali sve poznate činjenice rodnog grada, od serije ‘Malog mista‘ na što nas asorcira i sam naziv, pa sve do naziva pojedinih proizvoda - hidratntna krema za muškarce zove se ‘Picigin‘, jedan losion poslije brijanja ‘Balatura‘, a drugi ‘Bagulin‘... i tako redom. Lijepo iznenađenje bit će i ženska linija ‘Šjora‘ i s nestrpljenjem čekamo vidjeti kakav splitski štih će nam donijeti. Otkrijmo tek da će ‘Šjora‘, kao i ‘Meštar‘ oživjeti sjećanja na život i njegu u Splitu s početka 20 stoljeća.

Problemi

‘Forma natura‘ je vjerojatno jedna od dalmatinskih najstarijih malih tvrtki za proizvodju domaće prirodne kozmetika. Pokrenule su je 1995. kemičarke Dušica Malada i Marjanka Mihovilović, a iako više nisu vlasnice branda, aktivno sudjeluju u proizvodnji, a i prije pokretanja branda imale su obje bogato iskustvo u svojoj specijalnosti. I ova tvrtka s pogonom u Solinu ima tridesetak proizvoda koje uglavnom koriste saloni, ali imaju i prodaju putem interneta.

---

---

Koriste sve sastojke iz prirode, s ovog podneblja - lavanda, ružmarin, limun, naranča... No, Dušica Malada nam skreće pozornost na probleme koji tište njihovu branšu, a to je da se nitko u državi ne trudi olakšati im posao. Porezi su visoki, analize u laboratorijima jako skupe, banke ih ne prate u njihovim malim proizvodnjama, čak i licencu za barcode svake godine skupo plaćaju ... i a sve bi bilo podnošljivo da se na to još nije nadovezao enorman uvoz.

I kao što vidimo, proizvođači domaće kozmetike su mali pogoni, s jednim, dvoje, troje... zaposlenih koji se zaista svojski trude - proizvoditi. Svi ti proizvodi su provjereni, laboratorijski dokazani, a svi se manje-više baziraju na dobrim starim iskustvima. Na nama je da ih provjerimo i, naravno, koristimo.

---

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
/Shutterstock /Shutterstock /Shutterstock /Shutterstock
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/o-ovoj-vrsti-kozmetike-strucnjaci-govore-sve-najbolje-iznenadit-cete-se-koliko-ima-nasih-proizvoda-na-tom-trzistu-1257772 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0f28ed33b0dd96156adf795890156fda17eba62e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=O+ovoj+vrsti+kozmetike+stru%C4%8Dnjaci+govore+sve+najbolje.+Iznenadit+%C4%87ete+se+koliko+ima+na%C5%A1ih+proizvoda+na+tom+tr%C5%BEi%C5%A1tu%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fo-ovoj-vrsti-kozmetike-strucnjaci-govore-sve-najbolje-iznenadit-cete-se-koliko-ima-nasih-proizvoda-na-tom-trzistu-1257772 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fo-ovoj-vrsti-kozmetike-strucnjaci-govore-sve-najbolje-iznenadit-cete-se-koliko-ima-nasih-proizvoda-na-tom-trzistu-1257772 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POČELO OD HOBIJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
PanoramaPOČELO OD HOBIJA

O ovoj vrsti kozmetike stručnjaci govore sve najbolje. Iznenadit ćete se koliko ima naših proizvoda na tom tržištu!

19. siječnja 2023. - 09:03

Još prije tridesetak godina nismo mogli ni zamisliti domaću proizvodnju kozmetike, kozmetičkih preparata i brojnih drugih stvari koje koristimo za njegu lica i tijela a koji nastaju u malim obrtima, malim tvrtkama ili danas već dosta njih u OPG-ovima. Prije dva ili tri desetljeća takvi proizvodi su se možda mogli naći u kakvoj domaćoj radinosti, ali rijetko. No, onda su se mnoge stvari promijenile, pa danas ne znamo ni broja domaćih brendova koji nam nude kozmetičke preparate, čak vrhunsku kozmetiku utemeljenu na biljkama s našeg podneblja.

Ministarstvo zdravstva vodi evidenciju proizvođača u elektroničkom obliku prema kojemu je od rujna 2018. godine, od kada je stupio na snagu pravilnik s obvezom prijave djelatnosti proizvodnje, evidentirano je 1...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 23:47