StoryEditorOCM
PanoramaFESTIVAL

Ovog petka i subote Vrgorac će ići stopama Mate Svjetskog; ponovno domaćini pustolova i avanturista

Piše M. ILIĆ
22. kolovoza 2023. - 12:13

Ovog petka i subote, 25. i 26. kolovoza u gradskom parku u Vrgorcu održat će se Festival pustolova "Mate Svjetski", susret putnika svjetskih razmjera, putopisaca pustolova, avanturista i svih zaljubljenika u putovanja.

U petak u 20 sati festival će otvoriti Hrvoje Rupčić, bubnjar grupe Cubismo i putopisac. U svojoj knjizi "U zemlji plemenitih ljudi" opisuje putovanje motorom i planinarenje prostranstvima drevne Perzije, područjem današnjeg Irana, te mistične zemlje preko koje upoznajemo povijest čovječanstava.

image

Hrvoje Rupčić

Upravo nakon njega na pozornicu dolazi domaćin Stipe Božić s kolegom Mladenom Kukom karlovačkim planinarom i speleologom. Ovaj svestrani duo opisat će povijest putovanja u Hrvatskoj i upoznati vas s prvim hrvatskim istraživačima. Mladen Kuka jedan je od utemeljitelja Gorske službe spašavanja u Karlovcu te utemeljitelj i prvi predsjednik Centra za ekspedicionizam, istraživanje i kulturu ˝Braća Seljan˝.

Potom slijedi koncert Cubisma s početkom u 21.30 sati.

Drugi dan je predviđen za planinare, pa tako 26. kolovoza s početkom u 20 sati večer pustolova otvara Feručo Lazarić, slijepi planinar, a nakon njega dolazi Mario Celinić sa svojim pothvatima u osvajanju ‘ 7 vrhova‘. U nastavku večeri održat će se predstavljanje nove knjige Stipe Božića pod imenom "Penjačevi zapisi".

image

Mario Celinić

U čast pustolovinama velikog hrvatskog globtrotera, Mate Šimunovića zvanog Svjetski, Vrgorac će osigurati bogat program te vas odvesti u najudaljenije i najuzbudljivije krajolike. Domaćini festivala su Centar za kulturu i baštinu Grada Vrgorca te Stipe Božić.

image

Feručo Lazarić

I ove će godine već tradicionalno biti otvorena izložba fotografija koje je Mate Svjetski zabilježio na raznim putovanjima tijekom života. Mate Šimunović zvani Svjetski, na put je krenuo 1928. godine i tijekom 19 godina sa psom Globusom prevalio je biciklom, pješice i jedrilicom 360 tisuća kilometara na pet kontinenata. Na svom putovanju obišao je 70 država i na tisuće otoka i otočića u Indijskom i Tihom oceanu gdje se susreo i s domorocima koji dotad nisu bili u dodiru s civilizacijom. Sve je to dokumentirao u svojoj putničkoj knjizi objavljenoj 2013. godine u izdanju V.B.Z.-a pod nazivom ‘Ja, Mate Svjetski‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 04:31