stdClass Object ( [id] => 1252663 [title] => Priča o Charlotte Salomon, ubijenoj židovskoj umjetnici koja je naslikala svojeg djeda na samrtnoj postelji, nakon što ga je otrovala, je nevjerojatna! Film o njoj osvaja kina [alias] => prica-o-charlotte-salomon-ubijenoj-zidovskoj-umjetnici-koja-je-naslikala-svojeg-djeda-na-samrtnoj-postelji-nakon-sto-ga-je-otrovala-je-nevjerojatna-film-o-njoj-osvaja-kina [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nakon što je desetljećima potpuno nepoznata i neprepoznata čamila kao jedno od brojnih arhiviranih imena koja čuva amsterdamski Židovski povijesni muzej gdje je još od završetka Drugog svjetskog rata bila spremljena njezina fascinantna ostavština, djelo Charlotte Salomon (1917 – 1943) posljednjih godina doživljava zasluženo priznanje. Najnoviji napor da se njezino djelo predstavi svijetu – a riječ je o začudnoj i golemoj zbirci od preko tisuću gvaševa objedinjenih pod naslovom ‘Život? ili Teatar?‘ – je i umjetnički animirani film ‘Charlotte‘ koji se upravo prikazuje i u Europi.

Impresivna glumačka ekipa je posudila glasove likovima koje je proizveo isti onaj studio koji je stvorio i film ‘Loving Vincent‘. Glumice Keira Knighteley i Marion Cottilard su i među producenticama filma, pa su one posudile i glasove Charlotte za englesku i francusku verziju filma. Tu su još i Brenda Blethyn, Jim Broadbent, Sam Claflin, Eddie Marsan, Helen McCrory, Sophie Okonedo i Marko Strong. Film je nastao prema scenariju Erika Rutherforda i Davida Bezmozgisa, a režirali su ga Tahir Rana i Eric Warin. Ipak, čini se, premda film dobiva izvrsne ocjene, on zaobilazi jednu važnu stvar.

- Ovo je dojmljivo ispričana priča: Knightleyina glasovna izvedba je privlačna, a Charlotteino lice je posebno snažno i izražajno nacrtano – kazao je Guardianov filmski kritičar Peter Bradshaw. - Ali film nedvojbeno prešućuje jedno od najvažnijih pitanja Charlotteina života: nasilni odnos njezina djeda s njom. On je u filmu prikazan kao čovjek neugodno loše naravi i okrutno uvredljiv, ali Charlotte Salomon je, u posthumno objavljenom rukopisu koji je uostalom bio i izvor za scenu njegovog ubojstva, naznačila da djed želi dijeliti njezin krevet. Autori filma tvrde da nema dovoljno jasnih dokaza za seksualno zlostavljanje i to je legitimni umjetnički prerogativ. Ali film prihvaća činjenicu da Charlotte jest otrovala svog djeda, ali ignorira zlostavljanje kao razlog te ubojstvo u filmu ostaje nemotivirano, dodaje Bradshaw.

---

image

‘Život? ili Teatar?‘ kapitalno je djelo Charlotte Salomon koje sadrži preko tisuću njezinih radova/THE JEWISH HISTORICAL MUSEUM

---

Charlotte Salomon je, naime, samo osam mjeseci prije negoli će je nacisti odvesti u koncentracijski logor gdje će umrijeti u plinskoj komori, ubila svoga djeda. Otrovala ga je, gledala kako umire, i naslikala ga na samrtnoj postelji, a u jednom opširnom pismu koje je ‘izronilo‘ iz mračnih arhiva tek prije nekoliko godina, a koje je naslovila ‘Priznajem‘, kao razlog je navela seksualno zlostavljanje koje je trpjela od djeda. Teško je spekulirati zašto je to priznanje tako dugo skrivano, ali je zacijelo i ono pridonosilo skrivanju opusa ove mlade umjetnice koja je usmrćena u dobi od samo 26 godina.

Ime Charlotte Salomon, premda evidentno i nedvojbeno jedne od žrtava Holokausta, nekako je ‘preskočeno‘ jer se, teoretiziraju neki povijesničarti, nije uklapalo u poželjnu sliku židovske žrtve, a suspektnosti umjetnice sigurno nije pomogla ni duga povijest mentalnih bolesti u obitelji kojoj je pripadala. Uostalom, njezine tetka, baka, prabaka i majka živote su završile samoubojstvom, te je jasno da je obitelj s majčine strane je bila izrazito destruktivna. Njezin djed Ludwig Grunwald bio je cijenjeni doktor, no iza kućnih vrata... Stvari su izgledale drugačije.

---

image

Foto The Jewish Historical Museum

---

Uoči odvođenja u Auschwitz, u samo dvije godine, od 1940-1942, kao izbjeglica u južnoj Francuskoj ona je naslikala preko tisuću gvaševa na temu svakodnevnog života svoje obitelji i svoje okoline, opskrbivši ih dodatno tekstualnom i glazbenom podlogom. Ta pripovijest koja nalikuje stripu, o svjetovnom židovskom životu u međuratnom Berlinu posljednjih nekoliko godina postala je svjetski hit, pa od 2017. kao putujuća izložba obilazi muzeje po Europi i Americi, a opus Charlotte Salomon postaje na neki način simbolom novog odnosa spram židovske tradicije u današnjoj Evropi.

Charlotte Salomon je bila je jedino dijete Alberta Salomona, židovsko-njemačkog kirurga na Kraljevskoj kirurškoj sveučilišnoj klinici u Berlinu koji je, između ostaloga, ostao zapamćen i po svojoj studiji ranih mastektomija koja se smatra početkom mamografije.

---

image

Charlotte Salomon s bakom i djedom na jugu Francuske/foto Fritz Ascher Society

---

Charlotteinu je majku Franzisku Grünwald upoznao tijekom Prvog svjetskog rata na frontu gdje mu je ona asistirala kao medicinska sestra. Charlotte, odnosno Lotte, kako su je zvali, dobili su 1917. godine. Četiri godine nakon samoubojstva majke, za koju su joj rekli da je umrla od gripe, dobila je maćehu, opernu pjevačicu Paulu Lindberg s kojom se, čini se, djevojčica odlično slagala i čiji će učitelj pjevanja Alfred Wolfsohn postati kasnije Charlottein prvi ljubavnik i prva ljubav. Tri godine kasnije, 1933., Hitler će doći na vlast i promijeniti lice Njemačke i svijeta. Ipak, unatoč svom židovskom podrijetlu, Charlotte je dvije godine kasnije primljena na prestižnu Umjetničku akademiju u Berlinu, a prema bilješkama prijamnog povjerenstva, smatralo se da je djevojka toliko "skromna i suzdržana" da neće "predstavljati opasnost za arijevske studente." Na drugoj godini akademije pobijedila je na zatvorenom natjecanju iz slikanja no kad je žiri otkrio da se iza šifre autora nalazi Židovka, nagrada je uručena ‘čistokrvnoj‘ Njemici, nekoj Barbari. Odmah nakon Kristalne noći, u studenom 1938., Charlottein otac Albert Salomon je uhićen, zatvoren i deportiran u logor Sachsenhausen, pedesetak kilometara sjeverno od Berlina. Izgubio je pola svoje tjelesne težine prije nego što je njegova supruga uspjela nabaviti krivotvorene dokumente koji su osigurali njegovo oslobađanje.

---

image

Plakat filma ‘Charlotte‘

---

Par je emigrirao u Amsterdam, a Charlottu su uputili na jug Francuske gdje su njezini baka i djed na korištenje dobili vilu bogate Amerikanke Ottilie Moore. U rujnu 1939. njezina se baka pokušala objesiti u kupaonici, a nakon te traume, djed je Charlottei otkrio da je ona jedina preostala nasljednica obitelji u kojoj su se tijekom tri generacije dva muškarca i šest žena, uključujući i njezinu majku, ubili. Charlotte je prvo bila šokirana, a potom strastveno predbacivala ocu što ju je stvorio i nametnuo joj takvu nasljednu stigmu. Ubrzo nakon toga, s bakom i djedom se preselila u mali stan u Nici. Ondje je njezina baka, u dobi od 72 godine, uspjela u naumu i skočila kroz prozor stana na trećem katu te poginula. "Moj život je počeo kada sam saznala da sam ja jedina preživjela", napisala je Charlotte Salomon. "Osjećala sam se kao da se cijeli svijet otvorio preda mnom u svoj svojoj dubini i užasu."

Na rubu sloma, obratila se bakinom liječniku dr. Georgesu Moridisu koji joj je savjetovao da se vrati slikanju. "Živjet ću za sve njih", napisala je Salomon o mrtvim ženama u svojoj obitelji. "Postala sam moja majka, moja baka, naučila sam putovati svim njihovim stazama i postala sam sve one... Znam da imam misiju i nijedna me sila na zemlji neće zaustaviti." Slikala je mahnito, po tri gvaša dnevno.

Godinu dana kasnije, međutim, ona i djed su odvedeni u logor Gurs u jugozapadnoj Francuskoj. O samom logoru nema puno slika i zapisa, ali ima o putu do njega. Na slikama sebe prikazuje kako čuči na podu prepunog vagona s djedom, a slike prati tekst: "Radije bih doživjela još deset ovakvih noći nego jednu jedinu u kojoj sam sama s njim", piše na gvašu. U "Životu? ili Teatru?", Charlotte ilustrira i djedove zahtjeve da s njom dijeli krevet i njegovo predatorsko rezoniranje da je to što čini posve prirodno. "Bila sam bolesna od nijemog bijesa i tuge", napisala je.

U logoru su, čudnim spletom okolnosti, ostali samo nekoliko tjedana te je Charlotte dobila dopuštenje da se kao ‘njegovateljica svoga djeda‘ vrati u vilu Ottilie Moore gdje je upoznala izbjeglicu iz Rumunjske Alexandera Naglera. U veljači 1943. otrovala je djeda, u lipnju se udala za Naglera, sve svoje radove pospremila i predala dr. Moridisu koji će ih kasnije predati njezinom ocu. ‘Čuvajte ovo na sigurnom", rekla je doktoru. "Ovo je cijeli moj život". U rujnu je po nju došao Gestapo, uhićena je i deportirana put Auschwitza. Stigla je tamo 10. listopada 1943. i odmah odvedena u plinsku komoru. Bila je u petom mjesecu trudnoće...

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŽRTVA HOLOKAUSTA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ŽRTVA HOLOKAUSTA 2 0 8012 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-12-29 10:13:45 [created_by] => 3118 [created_by_alias] => Eda Vujević [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-12-29 14:55:24 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-12-29 14:55:24 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 321 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Priča o Charlotte Salomon, ubijenoj židovskoj umjetnici koja je naslikala svojeg djeda na samrtnoj postelji, nakon što ga je otrovala, je nevjerojatna! Film o njoj osvaja kina [metakey] => Charlotte Salomon, holokaust [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/12\/29\/24058683.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/29\/24058651.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/29\/24058677.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/29\/24058711.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/29\/24058712.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Charlotte Salomon (1917 - 1943), snimljena 1939. \/Foto foto Fritz Ascher Society<\/p>","

\u2018\u017divot? ili Teatar?\u2018 kapitalno je djelo Charlotte Salomon koje sadr\u017ei preko tisu\u0107u njezinih radova\/THE JEWISH HISTORICAL MUSEUM<\/p>","

Foto The Jewish Historical Museum<\/p>","

Plakat filma \u2018Charlotte\u2018<\/p>","

Charlotte Salomon s bakom i djedom na jugu Francuske\/foto Fritz Ascher Society<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1080","hd_24058683_1920.jpg":"1920x1080","k_24058683_1280.jpg":"1280x1280","k_24058683_1024.jpg":"1024x1024","k_24058683_640.jpg":"640x640","k_24058683_480.jpg":"480x480","k_24058683_340.jpg":"340x340","k_24058683_220.jpg":"220x220","o_24058683_1280.jpg":"1280x720","o_24058683_1024.jpg":"1024x576","o_24058683_640.jpg":"640x360","o_24058683_480.jpg":"480x270","o_24058683_340.jpg":"340x191","o_24058683_220.jpg":"220x123","h_24058683_1280.jpg":"1280x854","h_24058683_1024.jpg":"1024x683","h_24058683_640.jpg":"640x427","h_24058683_480.jpg":"480x320","h_24058683_340.jpg":"340x227","h_24058683_220.jpg":"220x147","pp_24058683_1280.jpg":"1280x1628","pp_24058683_1024.jpg":"1024x1303","pp_24058683_640.jpg":"640x814","pp_24058683_480.jpg":"480x611","pp_24058683_340.jpg":"340x432","pp_24058683_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1179x1536","hd_24058651_1920.jpg":"1920x1080","k_24058651_1280.jpg":"1280x1280","k_24058651_1024.jpg":"1024x1024","k_24058651_640.jpg":"640x640","k_24058651_480.jpg":"480x480","k_24058651_340.jpg":"340x340","k_24058651_220.jpg":"220x220","o_24058651_1280.jpg":"1280x1667","o_24058651_1024.jpg":"1024x1334","o_24058651_640.jpg":"640x833","o_24058651_480.jpg":"480x625","o_24058651_340.jpg":"340x442","o_24058651_220.jpg":"220x286","h_24058651_1280.jpg":"1280x854","h_24058651_1024.jpg":"1024x683","h_24058651_640.jpg":"640x427","h_24058651_480.jpg":"480x320","h_24058651_340.jpg":"340x227","h_24058651_220.jpg":"220x147","pp_24058651_1280.jpg":"1280x1628","pp_24058651_1024.jpg":"1024x1303","pp_24058651_640.jpg":"640x814","pp_24058651_480.jpg":"480x611","pp_24058651_340.jpg":"340x432","pp_24058651_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1300x955","hd_24058677_1920.jpg":"1920x1080","k_24058677_1280.jpg":"1280x1280","k_24058677_1024.jpg":"1024x1024","k_24058677_640.jpg":"640x640","k_24058677_480.jpg":"480x480","k_24058677_340.jpg":"340x340","k_24058677_220.jpg":"220x220","o_24058677_1280.jpg":"1280x940","o_24058677_1024.jpg":"1024x752","o_24058677_640.jpg":"640x470","o_24058677_480.jpg":"480x352","o_24058677_340.jpg":"340x249","o_24058677_220.jpg":"220x161","h_24058677_1280.jpg":"1280x854","h_24058677_1024.jpg":"1024x683","h_24058677_640.jpg":"640x427","h_24058677_480.jpg":"480x320","h_24058677_340.jpg":"340x227","h_24058677_220.jpg":"220x147","pp_24058677_1280.jpg":"1280x1628","pp_24058677_1024.jpg":"1024x1303","pp_24058677_640.jpg":"640x814","pp_24058677_480.jpg":"480x611","pp_24058677_340.jpg":"340x432","pp_24058677_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1000x1481","hd_24058711_1920.jpg":"1920x1080","k_24058711_1280.jpg":"1280x1280","k_24058711_1024.jpg":"1024x1024","k_24058711_640.jpg":"640x640","k_24058711_480.jpg":"480x480","k_24058711_340.jpg":"340x340","k_24058711_220.jpg":"220x220","o_24058711_1280.jpg":"1280x1895","o_24058711_1024.jpg":"1024x1516","o_24058711_640.jpg":"640x947","o_24058711_480.jpg":"480x710","o_24058711_340.jpg":"340x503","o_24058711_220.jpg":"220x325","h_24058711_1280.jpg":"1280x854","h_24058711_1024.jpg":"1024x683","h_24058711_640.jpg":"640x427","h_24058711_480.jpg":"480x320","h_24058711_340.jpg":"340x227","h_24058711_220.jpg":"220x147","pp_24058711_1280.jpg":"1280x1628","pp_24058711_1024.jpg":"1024x1303","pp_24058711_640.jpg":"640x814","pp_24058711_480.jpg":"480x611","pp_24058711_340.jpg":"340x432","pp_24058711_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_24058712_1920.jpg":"1920x1080","k_24058712_1280.jpg":"1280x1280","k_24058712_1024.jpg":"1024x1024","k_24058712_640.jpg":"640x640","k_24058712_480.jpg":"480x480","k_24058712_340.jpg":"340x340","k_24058712_220.jpg":"220x220","o_24058712_1280.jpg":"1280x720","o_24058712_1024.jpg":"1024x576","o_24058712_640.jpg":"640x360","o_24058712_480.jpg":"480x270","o_24058712_340.jpg":"340x191","o_24058712_220.jpg":"220x123","h_24058712_1280.jpg":"1280x854","h_24058712_1024.jpg":"1024x683","h_24058712_640.jpg":"640x427","h_24058712_480.jpg":"480x320","h_24058712_340.jpg":"340x227","h_24058712_220.jpg":"220x147","pp_24058712_1280.jpg":"1280x1628","pp_24058712_1024.jpg":"1024x1303","pp_24058712_640.jpg":"640x814","pp_24058712_480.jpg":"480x611","pp_24058712_340.jpg":"340x432","pp_24058712_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7553880 Threads: 5 Questions: 1543997889 Slow queries: 4699745 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111026167 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/prica-o-charlotte-salomon-ubijenoj-zidovskoj-umjetnici-koja-je-naslikala-svojeg-djeda-na-samrtnoj-postelji-nakon-sto-ga-je-otrovala-je-nevjerojatna-film-o-njoj-osvaja-kina-1252663 [printLink] => /mozaik/panorama/prica-o-charlotte-salomon-ubijenoj-zidovskoj-umjetnici-koja-je-naslikala-svojeg-djeda-na-samrtnoj-postelji-nakon-sto-ga-je-otrovala-je-nevjerojatna-film-o-njoj-osvaja-kina-1252663?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 701363 [name] => Charlotte Salomon [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-29 15:55:35 [main_article_id] => 0 [alias] => charlotte-salomon [link] => /tag/charlotte-salomon ) [1] => stdClass Object ( [id] => 600998 [name] => Holokaust [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => holokaust [link] => /tag/holokaust ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŽRTVA HOLOKAUSTA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Priča o Charlotte Salomon, ubijenoj židovskoj umjetnici koja je naslikala svojeg djeda na samrtnoj postelji, nakon što ga je otrovala, je nevjerojatna! Film o njoj osvaja kina [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3118 [name] => Eda Vujević [username] => eda.vujevic [email] => eda.vujevic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$fqFkFA4bWh0UxKvTp8AlaewNrIgF32memX1V0YZbOBaPoPk52RrGG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/eda-vujevic-3118 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1636 [gender] => m [description] => [image] => 1636.jpeg [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1636.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/29/24058683.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Charlotte Salomon (1917 - 1943), snimljena 1939. /Foto foto Fritz Ascher Society

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/29/24058683.jpg [title] =>

Charlotte Salomon (1917 - 1943), snimljena 1939. /Foto foto Fritz Ascher Society

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/29/24058651.jpg [title] =>

‘Život? ili Teatar?‘ kapitalno je djelo Charlotte Salomon koje sadrži preko tisuću njezinih radova/THE JEWISH HISTORICAL MUSEUM

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/29/24058677.jpg [title] =>

Foto The Jewish Historical Museum

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/29/24058711.jpg [title] =>

Plakat filma ‘Charlotte‘

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/29/24058712.jpg [title] =>

Charlotte Salomon s bakom i djedom na jugu Francuske/foto Fritz Ascher Society

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nakon što je desetljećima potpuno nepoznata i neprepoznata čamila kao jedno od brojnih arhiviranih imena koja čuva amsterdamski Židovski povijesni muzej gdje je još od završetka Drugog svjetskog rata bila spremljena njezina fascinantna ostavština, djelo Charlotte Salomon (1917 – 1943) posljednjih godina doživljava zasluženo priznanje. Najnoviji napor da se njezino djelo predstavi svijetu – a riječ je o začudnoj i golemoj zbirci od preko tisuću gvaševa objedinjenih pod naslovom ‘Život? ili Teatar?‘ – je i umjetnički animirani film ‘Charlotte‘ koji se upravo prikazuje i u Europi.

Impresivna glumačka ekipa je posudila glasove likovima koje je proizveo isti onaj studio koji je stvorio i film ‘Loving Vincent‘. Glumice Keira Knighteley i Marion Cottilard su i među producenticama filma, pa su one posudile i glasove Charlotte za englesku i francusku verziju filma. Tu su još i Brenda Blethyn, Jim Broadbent, Sam Claflin, Eddie Marsan, Helen McCrory, Sophie Okonedo i Marko Strong. Film je nastao prema scenariju Erika Rutherforda i Davida Bezmozgisa, a režirali su ga Tahir Rana i Eric Warin. Ipak, čini se, premda film dobiva izvrsne ocjene, on zaobilazi jednu važnu stvar.

- Ovo je dojmljivo ispričana priča: Knightleyina glasovna izvedba je privlačna, a Charlotteino lice je posebno snažno i izražajno nacrtano – kazao je Guardianov filmski kritičar Peter Bradshaw. - Ali film nedvojbeno prešućuje jedno od najvažnijih pitanja Charlotteina života: nasilni odnos njezina djeda s njom. On je u filmu prikazan kao čovjek neugodno loše naravi i okrutno uvredljiv, ali Charlotte Salomon je, u posthumno objavljenom rukopisu koji je uostalom bio i izvor za scenu njegovog ubojstva, naznačila da djed želi dijeliti njezin krevet. Autori filma tvrde da nema dovoljno jasnih dokaza za seksualno zlostavljanje i to je legitimni umjetnički prerogativ. Ali film prihvaća činjenicu da Charlotte jest otrovala svog djeda, ali ignorira zlostavljanje kao razlog te ubojstvo u filmu ostaje nemotivirano, dodaje Bradshaw.

---

image

‘Život? ili Teatar?‘ kapitalno je djelo Charlotte Salomon koje sadrži preko tisuću njezinih radova/THE JEWISH HISTORICAL MUSEUM

---

Charlotte Salomon je, naime, samo osam mjeseci prije negoli će je nacisti odvesti u koncentracijski logor gdje će umrijeti u plinskoj komori, ubila svoga djeda. Otrovala ga je, gledala kako umire, i naslikala ga na samrtnoj postelji, a u jednom opširnom pismu koje je ‘izronilo‘ iz mračnih arhiva tek prije nekoliko godina, a koje je naslovila ‘Priznajem‘, kao razlog je navela seksualno zlostavljanje koje je trpjela od djeda. Teško je spekulirati zašto je to priznanje tako dugo skrivano, ali je zacijelo i ono pridonosilo skrivanju opusa ove mlade umjetnice koja je usmrćena u dobi od samo 26 godina.

Ime Charlotte Salomon, premda evidentno i nedvojbeno jedne od žrtava Holokausta, nekako je ‘preskočeno‘ jer se, teoretiziraju neki povijesničarti, nije uklapalo u poželjnu sliku židovske žrtve, a suspektnosti umjetnice sigurno nije pomogla ni duga povijest mentalnih bolesti u obitelji kojoj je pripadala. Uostalom, njezine tetka, baka, prabaka i majka živote su završile samoubojstvom, te je jasno da je obitelj s majčine strane je bila izrazito destruktivna. Njezin djed Ludwig Grunwald bio je cijenjeni doktor, no iza kućnih vrata... Stvari su izgledale drugačije.

---

image

Foto The Jewish Historical Museum

---

Uoči odvođenja u Auschwitz, u samo dvije godine, od 1940-1942, kao izbjeglica u južnoj Francuskoj ona je naslikala preko tisuću gvaševa na temu svakodnevnog života svoje obitelji i svoje okoline, opskrbivši ih dodatno tekstualnom i glazbenom podlogom. Ta pripovijest koja nalikuje stripu, o svjetovnom židovskom životu u međuratnom Berlinu posljednjih nekoliko godina postala je svjetski hit, pa od 2017. kao putujuća izložba obilazi muzeje po Europi i Americi, a opus Charlotte Salomon postaje na neki način simbolom novog odnosa spram židovske tradicije u današnjoj Evropi.

Charlotte Salomon je bila je jedino dijete Alberta Salomona, židovsko-njemačkog kirurga na Kraljevskoj kirurškoj sveučilišnoj klinici u Berlinu koji je, između ostaloga, ostao zapamćen i po svojoj studiji ranih mastektomija koja se smatra početkom mamografije.

---

image

Charlotte Salomon s bakom i djedom na jugu Francuske/foto Fritz Ascher Society

---

Charlotteinu je majku Franzisku Grünwald upoznao tijekom Prvog svjetskog rata na frontu gdje mu je ona asistirala kao medicinska sestra. Charlotte, odnosno Lotte, kako su je zvali, dobili su 1917. godine. Četiri godine nakon samoubojstva majke, za koju su joj rekli da je umrla od gripe, dobila je maćehu, opernu pjevačicu Paulu Lindberg s kojom se, čini se, djevojčica odlično slagala i čiji će učitelj pjevanja Alfred Wolfsohn postati kasnije Charlottein prvi ljubavnik i prva ljubav. Tri godine kasnije, 1933., Hitler će doći na vlast i promijeniti lice Njemačke i svijeta. Ipak, unatoč svom židovskom podrijetlu, Charlotte je dvije godine kasnije primljena na prestižnu Umjetničku akademiju u Berlinu, a prema bilješkama prijamnog povjerenstva, smatralo se da je djevojka toliko "skromna i suzdržana" da neće "predstavljati opasnost za arijevske studente." Na drugoj godini akademije pobijedila je na zatvorenom natjecanju iz slikanja no kad je žiri otkrio da se iza šifre autora nalazi Židovka, nagrada je uručena ‘čistokrvnoj‘ Njemici, nekoj Barbari. Odmah nakon Kristalne noći, u studenom 1938., Charlottein otac Albert Salomon je uhićen, zatvoren i deportiran u logor Sachsenhausen, pedesetak kilometara sjeverno od Berlina. Izgubio je pola svoje tjelesne težine prije nego što je njegova supruga uspjela nabaviti krivotvorene dokumente koji su osigurali njegovo oslobađanje.

---

image

Plakat filma ‘Charlotte‘

---

Par je emigrirao u Amsterdam, a Charlottu su uputili na jug Francuske gdje su njezini baka i djed na korištenje dobili vilu bogate Amerikanke Ottilie Moore. U rujnu 1939. njezina se baka pokušala objesiti u kupaonici, a nakon te traume, djed je Charlottei otkrio da je ona jedina preostala nasljednica obitelji u kojoj su se tijekom tri generacije dva muškarca i šest žena, uključujući i njezinu majku, ubili. Charlotte je prvo bila šokirana, a potom strastveno predbacivala ocu što ju je stvorio i nametnuo joj takvu nasljednu stigmu. Ubrzo nakon toga, s bakom i djedom se preselila u mali stan u Nici. Ondje je njezina baka, u dobi od 72 godine, uspjela u naumu i skočila kroz prozor stana na trećem katu te poginula. "Moj život je počeo kada sam saznala da sam ja jedina preživjela", napisala je Charlotte Salomon. "Osjećala sam se kao da se cijeli svijet otvorio preda mnom u svoj svojoj dubini i užasu."

Na rubu sloma, obratila se bakinom liječniku dr. Georgesu Moridisu koji joj je savjetovao da se vrati slikanju. "Živjet ću za sve njih", napisala je Salomon o mrtvim ženama u svojoj obitelji. "Postala sam moja majka, moja baka, naučila sam putovati svim njihovim stazama i postala sam sve one... Znam da imam misiju i nijedna me sila na zemlji neće zaustaviti." Slikala je mahnito, po tri gvaša dnevno.

Godinu dana kasnije, međutim, ona i djed su odvedeni u logor Gurs u jugozapadnoj Francuskoj. O samom logoru nema puno slika i zapisa, ali ima o putu do njega. Na slikama sebe prikazuje kako čuči na podu prepunog vagona s djedom, a slike prati tekst: "Radije bih doživjela još deset ovakvih noći nego jednu jedinu u kojoj sam sama s njim", piše na gvašu. U "Životu? ili Teatru?", Charlotte ilustrira i djedove zahtjeve da s njom dijeli krevet i njegovo predatorsko rezoniranje da je to što čini posve prirodno. "Bila sam bolesna od nijemog bijesa i tuge", napisala je.

U logoru su, čudnim spletom okolnosti, ostali samo nekoliko tjedana te je Charlotte dobila dopuštenje da se kao ‘njegovateljica svoga djeda‘ vrati u vilu Ottilie Moore gdje je upoznala izbjeglicu iz Rumunjske Alexandera Naglera. U veljači 1943. otrovala je djeda, u lipnju se udala za Naglera, sve svoje radove pospremila i predala dr. Moridisu koji će ih kasnije predati njezinom ocu. ‘Čuvajte ovo na sigurnom", rekla je doktoru. "Ovo je cijeli moj život". U rujnu je po nju došao Gestapo, uhićena je i deportirana put Auschwitza. Stigla je tamo 10. listopada 1943. i odmah odvedena u plinsku komoru. Bila je u petom mjesecu trudnoće...

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

Charlotte Salomon (1917 - 1943), snimljena 1939. /Foto foto Fritz Ascher Society


‘Život? ili Teatar?‘ kapitalno je djelo Charlotte Salomon koje sadrži preko tisuću njezinih radova/THE JEWISH HISTORICAL MUSEUM


Foto The Jewish Historical Museum


Plakat filma ‘Charlotte‘


Charlotte Salomon s bakom i djedom na jugu Francuske/foto Fritz Ascher Society

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/prica-o-charlotte-salomon-ubijenoj-zidovskoj-umjetnici-koja-je-naslikala-svojeg-djeda-na-samrtnoj-postelji-nakon-sto-ga-je-otrovala-je-nevjerojatna-film-o-njoj-osvaja-kina-1252663 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=618931c4ec45913daad78352e3b7a7eea4a72780 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pri%C4%8Da+o+Charlotte+Salomon%2C+ubijenoj+%C5%BEidovskoj+umjetnici+koja+je+naslikala+svojeg+djeda+na+samrtnoj+postelji%2C+nakon+%C5%A1to+ga+je+otrovala%2C+je+nevjerojatna%21+Film+o+njoj+osvaja+kina&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fprica-o-charlotte-salomon-ubijenoj-zidovskoj-umjetnici-koja-je-naslikala-svojeg-djeda-na-samrtnoj-postelji-nakon-sto-ga-je-otrovala-je-nevjerojatna-film-o-njoj-osvaja-kina-1252663 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fprica-o-charlotte-salomon-ubijenoj-zidovskoj-umjetnici-koja-je-naslikala-svojeg-djeda-na-samrtnoj-postelji-nakon-sto-ga-je-otrovala-je-nevjerojatna-film-o-njoj-osvaja-kina-1252663 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŽRTVA HOLOKAUSTA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
PanoramaŽRTVA HOLOKAUSTA

Priča o Charlotte Salomon, ubijenoj židovskoj umjetnici koja je naslikala svojeg djeda na samrtnoj postelji, nakon što ga je otrovala, je nevjerojatna! Film o njoj osvaja kina

Piše Eda Vujević
29. prosinca 2022. - 15:55

Nakon što je desetljećima potpuno nepoznata i neprepoznata čamila kao jedno od brojnih arhiviranih imena koja čuva amsterdamski Židovski povijesni muzej gdje je još od završetka Drugog svjetskog rata bila spremljena njezina fascinantna ostavština, djelo Charlotte Salomon (1917 – 1943) posljednjih godina doživljava zasluženo priznanje. Najnoviji napor da se njezino djelo predstavi svijetu – a riječ je o začudnoj i golemoj zbirci od preko tisuću gvaševa objedinjenih pod naslovom ‘Život? ili Teatar?‘ – je i umjetnički animirani film ‘Charlotte‘ koji se upravo prikazuje i u Europi.

Impresivna glumačka ekipa je posudila glasove likovima koje je proizveo isti onaj studio koji je stvorio i film ‘Loving Vincent‘. Glumice Keira Knighteley i Marion Cottilard su i...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 19:33