stdClass Object ( [id] => 1054781 [title] => Splitski izviđači slave 100. rođendan. Priča je krenula iz Realke, a izlete su najčešće održavali na području današnje Kile, u Splitskom polju... [alias] => splitski-izvidaci-slave-100-rodendan-prica-je-krenula-iz-realke-a-izlete-su-najcesce-odrzavali-na-podrucju-danasnje-kile-u-splitskom-polju [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U prvome tjednu studenoga 2020. godine Splitski skautski zbor obilježava svoj 100. rođendan!

U duhu skautske ideje da se svijet ostavi barem malo boljim nego što smo ga zatekli te pod motom "Budi pripravan“, i u Splitu je već sto naraštaja djetinjstvo provelo učeći praktična životna iskustva na nekonvencionalan način - u društvu svojih vršnjaka uz žubor potoka i pucketanje logorske vatre. Bilo da ih zovemo skautima ili izviđačima, bilo da su u zelenim ili plavim odorama, oni su članovi najmasovnije i jedne od najstarijih volonterskih organizacija u našem gradu, ali i u svijetu.

Iako su "preteče“ skautizma nesumnjivo bili Twainovi evergreen protagonisti Tom Sawyer (1876.) i Huckleberry Finn (1885.) te Barriejev vječni dječak Petar Pan (1902.), ipak je ova najljepša dječja bajka koja traje dulje od stoljeća imala povijesne korijene u Burskom ratu.

---

image
Splitski skauti prikupljali su pomoć u hrani i novcu i organizirano ih nosili u sela Dalmatinske zagore, gdje je vladala smrtonosna glad
Privatni Album
---

Otac skautskog pokreta, sir Robert Baden-Powell (1857.-1941.), na bazi vlastitih časničkih iskustava s mladima tijekom 217 dana duge opsade Mafekinga u Burskom ratu u Africi, nakon povratka u domovinu 1903. godine, kao nacionalni heroj odlučio je posvetiti se iskustvenom podučavanju zapuštene gradske djece, što bi trebalo utjecati na pozitivno oblikovanje njihova karaktera. To postaje osnovna ideja skautizma.

Priča, nalik na san, širila se nevjerojatnom brzinom i poletom po cijelom svijetu: Čile, Amerika (1909.), Danska, Finska, Francuska, Grčka, Nizozemska (1910.), Belgija, Čehoslovačka, Estonija, Japan, Norveška, Švedska (1911.), Argentina, Austrija, Italija, Švicarska (1912.)... Do početka Prvoga svjetskog rata, tj. u samo šest godina, skautske su organizacije osnovane u čak 66 zemalja svijeta.

Ako smo već spomenuli čuvene literarne junake koji su postali sinonimi za avanturu, onda je bliskije na domaćem terenu pozvati se na Šegrta Hlapića (1913.), čije nam je čudnovate zgode ovjekovječila Ivana Brlić-Mažuranić, učinivši ga prototipom dječjeg romana u hrvatskoj književnosti. Po svemu je očito da ni u čemu nismo mnogo kaskali za naprednim zemljama, a zahvaljujući profesoru prirodopisa i tjelovježbe Mati Mudriniću, koji je već 1881. u vinkovačkoj školi osnovao prvu izletničku družbu s kojom provodi nastavu u prirodi, Hrvatsku možemo svrstati u preteče skautizma.

---

image
Prvi splitski skaut, utemeljitelj družine „Plavi trokut“ Nikša Stefanini
Privatni Album
---

Samo 13 godina nakon prvog skautskog logorovanja u Londonu, školske godine 1920./'21. pod okriljem Realne gimnazije, splitska dica osnovala su prvu skautsku jedinicu "Plavi trokut“ koja je, omasovivši se u kratkom vremenu, prerasla u prvi splitski skautski stijeg "Polet“. Prema podacima iz 1923. brojila je već 92 člana.

Ako otvorimo tu prašnjavu škrinju uspomena na jednu generaciju koja odavno više nije s nama, otkrit ćemo brojna zanimljiva, pa i poznata imena…

Najvažnije ime tog doba je Nikša Stefanini (1905. - 1973.), utemeljitelj prve skautske družine "Plavi trokut“, kojeg su njegovi gimnazijski kolege kao petnaestogodišnjaka izabrali da ih predvodi. Nikša Stefanini nije samo organizirao prve izlete i akcije, omasovio pokret i organizirao prvo logorovanje u Dubrovniku 1923., već je o tom svom jedinstvenom iskustvu ostavio i emotivne zapise: "Moj skautski život. Moja viteška romantika. Moja ljubav s prirodom. (…) Moj skautski život, koji mi je dao toliko toga da mi je teško i nabrojiti. Naučio me da volim ljude, da mrzim jedino silu, da pokušam shvatiti razlike među pojedincima, da pokušam uskladiti njihove odnose a da oni to i ne osjete. Učinio me odgovornim drugom. Natjerao me je da učim druge, koji su i po dobi i po svim drugim svojstvima bili isti kao ja. Prisilio me da budem primjer drugima, čak i da presuđujem među njima. Bilo mi je petnaest godina kad su me izabrali da im budem vođa... Plovili smo punim jedrima, kao argonauti, u nepoznate zemlje koje su se zvale Budućnost, Neizvjesnost, Čežnja, Pobjeda i Poraz, Uspon i Pad. Vjerovali smo u nešto što je bilo u nama, a zvalo se kako hoćete: i Život i Mladost i Pravda i Ljubav i Ljepota i Sloboda i Istina i Domovina i Pacifizam..."

Nikša Stefanini nakon mature odlazi na daljnje školovanje u Zagreb. Postao je operni pjevač te je nastupao po pozornicama diljem svijeta, od zagrebačkog HNK preko Milana, Rima i Napulja, Rotterdama, Berlina, Muenchena, Frankfurta, Beča, pa do Broadwaya. Poslije Drugoga svjetskog rata okreće se glumi te u zagrebačkom nacionalnom kazalištu igra glavne dramske uloge, da bi se od 1948. godine posvetio filmskoj i kazališnoj režiji, a od 1956. javlja se kao filmski glumac u domaćim filmovima "Ne okreći se sine", "U mreži", "Samo ljudi", "Cesta duga godinu dana", "Splavari na Volgi" te u nekoliko francuskih filmova.

---

image
Skauti splitskog stijega „Polet“ 1924. ispred matične Državne realke sa svojim starješinstvom koje su činili profesori i roditelji
---

Budući da je Realna gimnazija bila i matična gimnazija nove organizacije, tako se profesor prirodopisa i zemljopisa Marko Margetić (1891. - 1955.) entuzijastično prihvatio uloge prvog starješine skautskog stijega "Polet“.

Među odraslim volonterima koji su pomogli stasanju skautske organizacije tijekom prvih godina bili su: Miro Antičević, dr. Bogica Pavlović, Vesna Smodlaka, dr. Niko Berus, dr. Jerko Božić, Vinko Jurić, don Drago Bosiljevac, ali i Anka Rismondo, koja je od 1929. bila predsjednica Ženske narodne zadruge, jedne od najvažnijih humanitarnih organizacija u Splitu između dvaju svjetskih ratova. Da je upravo u skautskom pokretu senzibiliziran humanitarni rad, potvrđuju i dokumentirane aktivnosti splitskih skauta (datirane iz 1923.) koji su izgladnjelom stanovništvu Dalmatinske zagore nosili hranu i odjeću.

Organizirali su raznovrsne aktivnosti – izlete, priredbe, tečajeve, sabore i logorovanja. Izlete su najčešće održavali na području današnje Kile, u Splitskom polju, ali organizirani su i pohodi na Kozjak, Mosor, Dinaru, u Drniš... Nakon prvog logorovanja 1923. u Dubrovniku, splitski skauti za svoje su ljetne rezidencije izabrali: 1924. godine Trebević kod Sarajeva, 1926. Ivan planinu u blizini Konjica u Bosni, 1927. Bohinj u Sloveniji, pa Vrliku kod Knina.

Skautizam u razdoblju međuraća na našem je tlu promicao moderna načela odgoja djece. Premda su u brojnim europskim zemljama paralelno postojale strogo odvojene skautske jedinice za oba spola, kod nas se radilo zajedno s muškom i ženskom mladeži te je tako skautski savez bio napredniji i od ondašnjeg sustava školstva koje je tek godinama kasnije uvelo mješovite razrede.

---

image
Splitski skaut Petar-Pero Čović s njemačkim skautom, gostom, 1930. u Splitu
Privatni Album
---

Široki spektar aktivnosti privukao je splitsku mladost, a među njima i neke kasnije poznate Splićane, među kojima se ističu imena Silvija Bombardellija (splitskog skladatelja, dirigenta, direktora Splitske opere, intendanta HNK i utemeljitelja Splitskih ljetnih priredbi), brata mu Vuke Bombardellija (arhitekta, pobornika funkcionalizma), Braslava Borozana (glumca i redatelja) i Tane Mascarelli (glumice).

---

Zanimljivosti iz svijeta skauta

- Prvi skautski priručnik „Scouting for boys“ autora sir Roberta Badena Powella (1998.) četvrta je najprodavanija knjiga svih vremena, nakon Biblije, Kur`ana i Maove „Male crvene knjižice“.
- Prve skautske patrole počele su se formirati 1908., a već godinu kasnije u Ujedinjenom Kraljevstvu bilo je više od 100.000 skauta. Skautski skup u Londonu 1909. okupio je čak 11.000 skauta.
- Do početka Prvoga svjetskog rata, tj. u samo šest godina, skautske su organizacije osnovane u čak 66 zemalja svijeta.
- Američki predsjednik je redoviti počasni predsjednik skautske organizacije SAD-a, što je tradicija još od Theodora Roosevelta 1911.
Osnivač skautskog pokreta, Sir Baden-Powell, u Engleskoj je svrstan na 13. mjesto najutjecajnijih Engleza u svijetu u prošlom stoljeću.
- Tijekom Drugoga svjetskog rata izviđači-pomorci sudjelovali su u evakuaciji Dunkirka
- Predratni skaut (prije Drugoga svjetskog rata) bio je i bivši predsjednik Hrvatskog sabora dr. Vlatko Pavletić.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘BUDI PRIPRAVAN‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => ‘BUDI PRIPRAVAN‘ 1 1 1 1 1 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-10-30 10:56:38 [created_by] => 3157 [created_by_alias] => Herci Ganza [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-11-01 14:51:41 [modified_by] => 3157 [publish_up] => 2020-11-01 14:51:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 69 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/10\/30\/15143766.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/30\/15143762.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/30\/15143760.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/30\/15143764.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/30\/15143962.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatni Album","Privatni Album","Privatni Album","Privatni Album",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Skauti 1931. na logorovanju u Moravicama vje\u017ebaju rukovanje lukom i strijelom","Splitski skauti prikupljali su pomo\u0107 u hrani i novcu i organizirano ih nosili u sela Dalmatinske zagore, gdje je vladala smrtonosna glad","Prvi splitski skaut, utemeljitelj dru\u017eine \u201ePlavi trokut\u201c Nik\u0161a Stefanini","Splitski skaut Petar-Pero \u010covi\u0107 s njema\u010dkim skautom, gostom, 1930. u Splitu","Skauti splitskog stijega \u201ePolet\u201c 1924. ispred mati\u010dne Dr\u017eavne realke sa svojim starje\u0161instvom koje su \u010dinili profesori i roditelji"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"994x667","k_15143766_1280.jpg":"1280x1280","k_15143766_1024.jpg":"1024x1024","k_15143766_640.jpg":"640x640","k_15143766_480.jpg":"480x480","k_15143766_340.jpg":"340x340","k_15143766_220.jpg":"220x220","o_15143766_1280.jpg":"1280x858","o_15143766_1024.jpg":"1024x687","o_15143766_640.jpg":"640x429","o_15143766_480.jpg":"480x322","o_15143766_340.jpg":"340x228","o_15143766_220.jpg":"220x147","h_15143766_1280.jpg":"1280x854","h_15143766_1024.jpg":"1024x683","h_15143766_640.jpg":"640x427","h_15143766_480.jpg":"480x320","h_15143766_340.jpg":"340x227","h_15143766_220.jpg":"220x147","pp_15143766_1280.jpg":"1006x1280","pp_15143766_1024.jpg":"805x1024","pp_15143766_640.jpg":"503x640","pp_15143766_480.jpg":"377x480","pp_15143766_340.jpg":"267x340","pp_15143766_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","k_15143762_1280.jpg":"1280x1280","k_15143762_1024.jpg":"1024x1024","k_15143762_640.jpg":"640x640","k_15143762_480.jpg":"480x480","k_15143762_340.jpg":"340x340","k_15143762_220.jpg":"220x220","o_15143762_1280.jpg":"1280x960","o_15143762_1024.jpg":"1024x768","o_15143762_640.jpg":"640x480","o_15143762_480.jpg":"480x360","o_15143762_340.jpg":"340x255","o_15143762_220.jpg":"220x165","h_15143762_1280.jpg":"1280x854","h_15143762_1024.jpg":"1024x683","h_15143762_640.jpg":"640x427","h_15143762_480.jpg":"480x320","h_15143762_340.jpg":"340x227","h_15143762_220.jpg":"220x147","pp_15143762_1280.jpg":"1006x1280","pp_15143762_1024.jpg":"805x1024","pp_15143762_640.jpg":"503x640","pp_15143762_480.jpg":"377x480","pp_15143762_340.jpg":"267x340","pp_15143762_220.jpg":"173x220"},{"size0":"828x858","k_15143760_1280.jpg":"1280x1280","k_15143760_1024.jpg":"1024x1024","k_15143760_640.jpg":"640x640","k_15143760_480.jpg":"480x480","k_15143760_340.jpg":"340x340","k_15143760_220.jpg":"220x220","o_15143760_1280.jpg":"1280x1326","o_15143760_1024.jpg":"1024x1061","o_15143760_640.jpg":"640x663","o_15143760_480.jpg":"480x497","o_15143760_340.jpg":"340x352","o_15143760_220.jpg":"220x227","h_15143760_1280.jpg":"1280x854","h_15143760_1024.jpg":"1024x683","h_15143760_640.jpg":"640x427","h_15143760_480.jpg":"480x320","h_15143760_340.jpg":"340x227","h_15143760_220.jpg":"220x147","pp_15143760_1280.jpg":"1006x1280","pp_15143760_1024.jpg":"805x1024","pp_15143760_640.jpg":"503x640","pp_15143760_480.jpg":"377x480","pp_15143760_340.jpg":"267x340","pp_15143760_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1000x1346","k_15143764_1280.jpg":"1280x1280","k_15143764_1024.jpg":"1024x1024","k_15143764_640.jpg":"640x640","k_15143764_480.jpg":"480x480","k_15143764_340.jpg":"340x340","k_15143764_220.jpg":"220x220","o_15143764_1280.jpg":"1280x1722","o_15143764_1024.jpg":"1024x1378","o_15143764_640.jpg":"640x861","o_15143764_480.jpg":"480x646","o_15143764_340.jpg":"340x457","o_15143764_220.jpg":"220x296","h_15143764_1280.jpg":"1280x854","h_15143764_1024.jpg":"1024x683","h_15143764_640.jpg":"640x427","h_15143764_480.jpg":"480x320","h_15143764_340.jpg":"340x227","h_15143764_220.jpg":"220x147","pp_15143764_1280.jpg":"1006x1280","pp_15143764_1024.jpg":"805x1024","pp_15143764_640.jpg":"503x640","pp_15143764_480.jpg":"377x480","pp_15143764_340.jpg":"267x340","pp_15143764_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1045","k_15143962_1280.jpg":"1280x1280","k_15143962_1024.jpg":"1024x1024","k_15143962_640.jpg":"640x640","k_15143962_480.jpg":"480x480","k_15143962_340.jpg":"340x340","k_15143962_220.jpg":"220x220","o_15143962_1280.jpg":"1280x696","o_15143962_1024.jpg":"1024x557","o_15143962_640.jpg":"640x348","o_15143962_480.jpg":"480x261","o_15143962_340.jpg":"340x185","o_15143962_220.jpg":"220x119","h_15143962_1280.jpg":"1280x854","h_15143962_1024.jpg":"1024x683","h_15143962_640.jpg":"640x427","h_15143962_480.jpg":"480x320","h_15143962_340.jpg":"340x227","h_15143962_220.jpg":"220x147","pp_15143962_1280.jpg":"1006x1280","pp_15143962_1024.jpg":"805x1024","pp_15143962_640.jpg":"503x640","pp_15143962_480.jpg":"377x480","pp_15143962_340.jpg":"267x340","pp_15143962_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8174402 Threads: 3 Questions: 1688804485 Slow queries: 5035469 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112642695 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 58 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/splitski-izvidaci-slave-100-rodendan-prica-je-krenula-iz-realke-a-izlete-su-najcesce-odrzavali-na-podrucju-danasnje-kile-u-splitskom-polju-1054781 [printLink] => /mozaik/panorama/splitski-izvidaci-slave-100-rodendan-prica-je-krenula-iz-realke-a-izlete-su-najcesce-odrzavali-na-podrucju-danasnje-kile-u-splitskom-polju-1054781?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 610332 [name] => splitski skautski zbor [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-13 08:12:12 [main_article_id] => 0 [alias] => splitski-skautski-zbor [link] => /tag/splitski-skautski-zbor ) [1] => stdClass Object ( [id] => 622027 [name] => 100. rođendan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-11-01 15:51:28 [main_article_id] => 0 [alias] => 100-rodendan [link] => /tag/100-rodendan ) [2] => stdClass Object ( [id] => 610333 [name] => nikša stefanini [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-13 08:12:12 [main_article_id] => 0 [alias] => niksa-stefanini [link] => /tag/niksa-stefanini ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘BUDI PRIPRAVAN‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Splitski izviđači slave 100. rođendan. Priča je krenula iz Realke, a izlete su najčešće održavali na području današnje Kile, u Splitskom polju... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3157 [name] => Lidija Gnjidić [username] => lidija-gnjidi [email] => lidija-gnjidi@sd.hr [password] => $2y$10$mtngOqzQV8jneai0Ik7mIexV4pAvDlAqOL0lsOSs2gQuEk7KEba92 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/lidija-gnjidic-3157 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1675 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/30b1a32f8a9df9371676b36d9e6e20f4?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/30/15143766.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatni Album [mainImageDesc] => Skauti 1931. na logorovanju u Moravicama vježbaju rukovanje lukom i strijelom [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/30/15143766.jpg [title] => Skauti 1931. na logorovanju u Moravicama vježbaju rukovanje lukom i strijelom Privatni Album ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/30/15143762.jpg [title] => Splitski skauti prikupljali su pomoć u hrani i novcu i organizirano ih nosili u sela Dalmatinske zagore, gdje je vladala smrtonosna glad Privatni Album ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/30/15143760.jpg [title] => Prvi splitski skaut, utemeljitelj družine „Plavi trokut“ Nikša Stefanini Privatni Album ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/30/15143764.jpg [title] => Splitski skaut Petar-Pero Čović s njemačkim skautom, gostom, 1930. u Splitu Privatni Album ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/30/15143962.jpg [title] => Skauti splitskog stijega „Polet“ 1924. ispred matične Državne realke sa svojim starješinstvom koje su činili profesori i roditelji ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U prvome tjednu studenoga 2020. godine Splitski skautski zbor obilježava svoj 100. rođendan!

U duhu skautske ideje da se svijet ostavi barem malo boljim nego što smo ga zatekli te pod motom "Budi pripravan“, i u Splitu je već sto naraštaja djetinjstvo provelo učeći praktična životna iskustva na nekonvencionalan način - u društvu svojih vršnjaka uz žubor potoka i pucketanje logorske vatre. Bilo da ih zovemo skautima ili izviđačima, bilo da su u zelenim ili plavim odorama, oni su članovi najmasovnije i jedne od najstarijih volonterskih organizacija u našem gradu, ali i u svijetu.

Iako su "preteče“ skautizma nesumnjivo bili Twainovi evergreen protagonisti Tom Sawyer (1876.) i Huckleberry Finn (1885.) te Barriejev vječni dječak Petar Pan (1902.), ipak je ova najljepša dječja bajka koja traje dulje od stoljeća imala povijesne korijene u Burskom ratu.

---

image
Splitski skauti prikupljali su pomoć u hrani i novcu i organizirano ih nosili u sela Dalmatinske zagore, gdje je vladala smrtonosna glad
Privatni Album
---

Otac skautskog pokreta, sir Robert Baden-Powell (1857.-1941.), na bazi vlastitih časničkih iskustava s mladima tijekom 217 dana duge opsade Mafekinga u Burskom ratu u Africi, nakon povratka u domovinu 1903. godine, kao nacionalni heroj odlučio je posvetiti se iskustvenom podučavanju zapuštene gradske djece, što bi trebalo utjecati na pozitivno oblikovanje njihova karaktera. To postaje osnovna ideja skautizma.

Priča, nalik na san, širila se nevjerojatnom brzinom i poletom po cijelom svijetu: Čile, Amerika (1909.), Danska, Finska, Francuska, Grčka, Nizozemska (1910.), Belgija, Čehoslovačka, Estonija, Japan, Norveška, Švedska (1911.), Argentina, Austrija, Italija, Švicarska (1912.)... Do početka Prvoga svjetskog rata, tj. u samo šest godina, skautske su organizacije osnovane u čak 66 zemalja svijeta.

Ako smo već spomenuli čuvene literarne junake koji su postali sinonimi za avanturu, onda je bliskije na domaćem terenu pozvati se na Šegrta Hlapića (1913.), čije nam je čudnovate zgode ovjekovječila Ivana Brlić-Mažuranić, učinivši ga prototipom dječjeg romana u hrvatskoj književnosti. Po svemu je očito da ni u čemu nismo mnogo kaskali za naprednim zemljama, a zahvaljujući profesoru prirodopisa i tjelovježbe Mati Mudriniću, koji je već 1881. u vinkovačkoj školi osnovao prvu izletničku družbu s kojom provodi nastavu u prirodi, Hrvatsku možemo svrstati u preteče skautizma.

---

image
Prvi splitski skaut, utemeljitelj družine „Plavi trokut“ Nikša Stefanini
Privatni Album
---

Samo 13 godina nakon prvog skautskog logorovanja u Londonu, školske godine 1920./'21. pod okriljem Realne gimnazije, splitska dica osnovala su prvu skautsku jedinicu "Plavi trokut“ koja je, omasovivši se u kratkom vremenu, prerasla u prvi splitski skautski stijeg "Polet“. Prema podacima iz 1923. brojila je već 92 člana.

Ako otvorimo tu prašnjavu škrinju uspomena na jednu generaciju koja odavno više nije s nama, otkrit ćemo brojna zanimljiva, pa i poznata imena…

Najvažnije ime tog doba je Nikša Stefanini (1905. - 1973.), utemeljitelj prve skautske družine "Plavi trokut“, kojeg su njegovi gimnazijski kolege kao petnaestogodišnjaka izabrali da ih predvodi. Nikša Stefanini nije samo organizirao prve izlete i akcije, omasovio pokret i organizirao prvo logorovanje u Dubrovniku 1923., već je o tom svom jedinstvenom iskustvu ostavio i emotivne zapise: "Moj skautski život. Moja viteška romantika. Moja ljubav s prirodom. (…) Moj skautski život, koji mi je dao toliko toga da mi je teško i nabrojiti. Naučio me da volim ljude, da mrzim jedino silu, da pokušam shvatiti razlike među pojedincima, da pokušam uskladiti njihove odnose a da oni to i ne osjete. Učinio me odgovornim drugom. Natjerao me je da učim druge, koji su i po dobi i po svim drugim svojstvima bili isti kao ja. Prisilio me da budem primjer drugima, čak i da presuđujem među njima. Bilo mi je petnaest godina kad su me izabrali da im budem vođa... Plovili smo punim jedrima, kao argonauti, u nepoznate zemlje koje su se zvale Budućnost, Neizvjesnost, Čežnja, Pobjeda i Poraz, Uspon i Pad. Vjerovali smo u nešto što je bilo u nama, a zvalo se kako hoćete: i Život i Mladost i Pravda i Ljubav i Ljepota i Sloboda i Istina i Domovina i Pacifizam..."

Nikša Stefanini nakon mature odlazi na daljnje školovanje u Zagreb. Postao je operni pjevač te je nastupao po pozornicama diljem svijeta, od zagrebačkog HNK preko Milana, Rima i Napulja, Rotterdama, Berlina, Muenchena, Frankfurta, Beča, pa do Broadwaya. Poslije Drugoga svjetskog rata okreće se glumi te u zagrebačkom nacionalnom kazalištu igra glavne dramske uloge, da bi se od 1948. godine posvetio filmskoj i kazališnoj režiji, a od 1956. javlja se kao filmski glumac u domaćim filmovima "Ne okreći se sine", "U mreži", "Samo ljudi", "Cesta duga godinu dana", "Splavari na Volgi" te u nekoliko francuskih filmova.

---

image
Skauti splitskog stijega „Polet“ 1924. ispred matične Državne realke sa svojim starješinstvom koje su činili profesori i roditelji
---

Budući da je Realna gimnazija bila i matična gimnazija nove organizacije, tako se profesor prirodopisa i zemljopisa Marko Margetić (1891. - 1955.) entuzijastično prihvatio uloge prvog starješine skautskog stijega "Polet“.

Među odraslim volonterima koji su pomogli stasanju skautske organizacije tijekom prvih godina bili su: Miro Antičević, dr. Bogica Pavlović, Vesna Smodlaka, dr. Niko Berus, dr. Jerko Božić, Vinko Jurić, don Drago Bosiljevac, ali i Anka Rismondo, koja je od 1929. bila predsjednica Ženske narodne zadruge, jedne od najvažnijih humanitarnih organizacija u Splitu između dvaju svjetskih ratova. Da je upravo u skautskom pokretu senzibiliziran humanitarni rad, potvrđuju i dokumentirane aktivnosti splitskih skauta (datirane iz 1923.) koji su izgladnjelom stanovništvu Dalmatinske zagore nosili hranu i odjeću.

Organizirali su raznovrsne aktivnosti – izlete, priredbe, tečajeve, sabore i logorovanja. Izlete su najčešće održavali na području današnje Kile, u Splitskom polju, ali organizirani su i pohodi na Kozjak, Mosor, Dinaru, u Drniš... Nakon prvog logorovanja 1923. u Dubrovniku, splitski skauti za svoje su ljetne rezidencije izabrali: 1924. godine Trebević kod Sarajeva, 1926. Ivan planinu u blizini Konjica u Bosni, 1927. Bohinj u Sloveniji, pa Vrliku kod Knina.

Skautizam u razdoblju međuraća na našem je tlu promicao moderna načela odgoja djece. Premda su u brojnim europskim zemljama paralelno postojale strogo odvojene skautske jedinice za oba spola, kod nas se radilo zajedno s muškom i ženskom mladeži te je tako skautski savez bio napredniji i od ondašnjeg sustava školstva koje je tek godinama kasnije uvelo mješovite razrede.

---

image
Splitski skaut Petar-Pero Čović s njemačkim skautom, gostom, 1930. u Splitu
Privatni Album
---

Široki spektar aktivnosti privukao je splitsku mladost, a među njima i neke kasnije poznate Splićane, među kojima se ističu imena Silvija Bombardellija (splitskog skladatelja, dirigenta, direktora Splitske opere, intendanta HNK i utemeljitelja Splitskih ljetnih priredbi), brata mu Vuke Bombardellija (arhitekta, pobornika funkcionalizma), Braslava Borozana (glumca i redatelja) i Tane Mascarelli (glumice).

---

Zanimljivosti iz svijeta skauta

- Prvi skautski priručnik „Scouting for boys“ autora sir Roberta Badena Powella (1998.) četvrta je najprodavanija knjiga svih vremena, nakon Biblije, Kur`ana i Maove „Male crvene knjižice“.
- Prve skautske patrole počele su se formirati 1908., a već godinu kasnije u Ujedinjenom Kraljevstvu bilo je više od 100.000 skauta. Skautski skup u Londonu 1909. okupio je čak 11.000 skauta.
- Do početka Prvoga svjetskog rata, tj. u samo šest godina, skautske su organizacije osnovane u čak 66 zemalja svijeta.
- Američki predsjednik je redoviti počasni predsjednik skautske organizacije SAD-a, što je tradicija još od Theodora Roosevelta 1911.
Osnivač skautskog pokreta, Sir Baden-Powell, u Engleskoj je svrstan na 13. mjesto najutjecajnijih Engleza u svijetu u prošlom stoljeću.
- Tijekom Drugoga svjetskog rata izviđači-pomorci sudjelovali su u evakuaciji Dunkirka
- Predratni skaut (prije Drugoga svjetskog rata) bio je i bivši predsjednik Hrvatskog sabora dr. Vlatko Pavletić.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatni Album Privatni Album Privatni Album Privatni Album
Privatni Album
Skauti 1931. na logorovanju u Moravicama vježbaju rukovanje lukom i strijelom
Privatni Album
Splitski skauti prikupljali su pomoć u hrani i novcu i organizirano ih nosili u sela Dalmatinske zagore, gdje je vladala smrtonosna glad
Privatni Album
Prvi splitski skaut, utemeljitelj družine „Plavi trokut“ Nikša Stefanini
Privatni Album
Splitski skaut Petar-Pero Čović s njemačkim skautom, gostom, 1930. u Splitu

Skauti splitskog stijega „Polet“ 1924. ispred matične Državne realke sa svojim starješinstvom koje su činili profesori i roditelji
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/splitski-izvidaci-slave-100-rodendan-prica-je-krenula-iz-realke-a-izlete-su-najcesce-odrzavali-na-podrucju-danasnje-kile-u-splitskom-polju-1054781 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d91c43455d8149851a317dac58ff89fe2a03e302 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Splitski+izvi%C4%91a%C4%8Di+slave+100.+ro%C4%91endan.+Pri%C4%8Da+je+krenula+iz+Realke%2C+a+izlete+su+naj%C4%8De%C5%A1%C4%87e+odr%C5%BEavali+na+podru%C4%8Dju+dana%C5%A1nje+Kile%2C+u+Splitskom+polju...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fsplitski-izvidaci-slave-100-rodendan-prica-je-krenula-iz-realke-a-izlete-su-najcesce-odrzavali-na-podrucju-danasnje-kile-u-splitskom-polju-1054781 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fsplitski-izvidaci-slave-100-rodendan-prica-je-krenula-iz-realke-a-izlete-su-najcesce-odrzavali-na-podrucju-danasnje-kile-u-splitskom-polju-1054781 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘BUDI PRIPRAVAN‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
Panorama‘BUDI PRIPRAVAN‘

Splitski izviđači slave 100. rođendan. Priča je krenula iz Realke, a izlete su najčešće održavali na području današnje Kile, u Splitskom polju...

Piše Herci Ganza
1. studenog 2020. - 15:51

U prvome tjednu studenoga 2020. godine Splitski skautski zbor obilježava svoj 100. rođendan!

U duhu skautske ideje da se svijet ostavi barem malo boljim nego što smo ga zatekli te pod motom "Budi pripravan“, i u Splitu je već sto naraštaja djetinjstvo provelo učeći praktična životna iskustva na nekonvencionalan način - u društvu svojih vršnjaka uz žubor potoka i pucketanje logorske vatre. Bilo da ih zovemo skautima ili izviđačima, bilo da su u zelenim ili plavim odorama, oni su članovi najmasovnije i jedne od najstarijih volonterskih organizacija u našem gradu, ali i u svijetu.

Iako su "preteče“ skautizma nesumnjivo bili Twainovi evergreen protagonisti Tom Sawyer (1876.) i Huckleberry Finn (1885.) te Barriejev vječni dječak Petar Pan (1902.), ipak je ova najljepša dječj...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 00:30