stdClass Object ( [id] => 1283219 [title] => Tko je lijepa Gabriela - kraljica smrtonosne droge Fentanil na koju upozoravaju i ministra Božinovića? [alias] => tko-je-lijepa-gabriela-kraljica-smrtonosne-droge-fentanil-na-koju-upozoravaju-i-ministra-bozinovica [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prije neki dan, vrativši se iz posjeta američkom Ministarstvu domovinske sigurnosti, Državnom tajništvu i Agenciji za suzbijanje kriminaliteta droga (DEA) u Washingtonu ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, izjavio je da je tema razgovora u SAD bila i fentanil.

Riječ je o vrlo adiktivnoj drogi, najmanje pedeset puta jačoj od heroina, ali i opijatu znatno niže tržišne cijene koja godišnje ubije i do 120 tisuća Amerikanaca. Amerikanci su, kako je prenio Božinović, zabrinuti za mogućnost da ova droga dođe i u Europu te, dakako, i u Hrvatsku. Na stranu izrazi kurtoazne američke zabrinutosti za Europu, no u SAD već nekoliko godina vlada prava zdravstvena kriza zbog fentanila te je upravo ta supstanca koja se najčešće konzumira u obliku tableta u vrhu nacionalnih interesa Sjedinjenih država.

Povremeni uspjesi tamošnjeg pravosuđa slabo utječu na obuzdavanje epidemije – jedan krak hobotnice oni odsijeku, dva nova kraka niknu. I tako godinama. 

---

image

Fentanil

/Shutterstock
---

Najnoviji uspjeh Amerikanaca o kojem su se zacijelo pohvalili i hrvatskom ministru policije jest uhićenje nekolicine navodnih trgovaca fentanilom među kojima je i jedna žena. Prema američkom uhidbenom nalogu, naime, u Guatemali je uhićena atraktivna 32-godišnja poslovna žena i razbijena mreža njezinih suradnika, koja je odgovorna za uvoz prekursora iz Kine u Guatemalu. Potom transport u Meksiko gdje su joj partneri bili ‘Los Chapitos‘, sinovi notornog El Chapa koji je, kao što se zna, na odsluženju doživotne kazne zatvora u Americi te na kraju transport u Ameriku.

Ana Gabriela Rubio Zea, od milja Gabi, ali i Bjonda, devet je godina, međutim, uspješno trgovala s Kinezima te se smatra da je upravo ona bila najvažnija karika za dopremu 25 kilograma prekursora – kemikalije koju inženjeri poznaju kao N-BOC-4-Piperidone - a koje su meksičke vlasti zaplijenile 2021. godine. S kineske strane su joj partneri bile tvrtke Wuhan Shuokang Biological Technology Co. i Suzhou Xiaoli Pharmatech Co., odnosno nekoliko njihovih izvršnih direktora koji su kemikalije slali u Guatemalu, a atraktivna Gabi je onda robu prosljeđivala kartelu Sineloa, odnosno braći Ivanu Archivaldu Guzmanu Salazaru, Jesusu Alfredu Guzmanu Salazaru te njihovoj polubraći Ovidiju Guzmanu Lopezu i Joaquinu Guzmanu Lopezu, El Chapovim sinovima. Potom je taj moćni kartel od kemikalija ‘kuvao‘ tablete te gotove proizvode transportirao u Sjedinjene države.

Nakon zapljene 25 kilograma kemikalija koje su meksičke vlasti prepoznale kao prekursore za proizvodnju fentanila, krenula je velika operacija u suradnji s Amerikancima. To je podrazumijevalo i infiltraciju prikrivenih agenata, ali i raspisivanje nagrade od milijun do deset milijuna dolara za svaku informaciju koja bi rezultirala uspjehom. Koji je očito i postignut.

U Ciudad de Guatemala, prijestolnici države koja još od 1930. ima sa SAD ugovor o izručenju, 17. ožujka izvedena je operacija uhićenja sedam državljana Guatemale, dvojice Meksikanaca i jednog Salvadorca.

Ana Gabriela Rubio Zea se prije nekoliko dana pred sudom svoje zemlje izjasnila da se ne protivi izručenju u SAD gdje je, ukoliko joj se dokaže krivnja, čeka dugotrajni zatvor. No kako je 32-godišnja žena čitavih devet godina uspijevala ostati ‘ispod radara‘? K tome, lijepa Bjonda uopće nije skrivala svoje bogatstvo koje je stekla kao ‘La Patrona‘, narko šefica ozbiljnog kalibra.

Dapače, njezina aktivnost na društvenim mrežama je bila zamjetna, na Instagramu i Twitteru se producirala u glamuroznom izdanju, noseći skupe cipele i torbe, odjevena u najskuplje brendirane kapute i haljine. Uostalom, i uhićena je dok je vozila svoj SUV, odjevena u traperice i majicu marke Gucci. Takav glamur nije si mogla priuštiti premda kao vlasnica tvrtke za plasman poljoprivrednih proizvoda i strojeva pod imenom IGIGI Techlologies/I-ECO nije ni morala ostavljati neki dojam skromnosti. Njezina tvrtka je, navodno, na tržište plasirala ekološki prihvatljive proizvode, a briga za ekologiju joj je bila jako važna. ‘Prije mnogo godina započela sam se baviti idejom spašavanja planeta kako bismo našim budućim generacijama dali održivo mjesto za život", kaže Rubio Zea u videu u kojem je promovira svoj brend i svoje biorazgradive od kukuruza napravljene vrećice i slamke kojima je osigurala i potvrdu FDA, Uprave za hranu i lijekove Sjedinjenih Država da su njeni proizvodi bez štetnih emisija. Zapravo ironično...

---

image

Ana Gabriela Rubio Zea uhićena je u ožujku u glavnom gradu Guatemale/PROFIMEDIA

---

U sklopu svojih poslovnih putovanja, lijepa Gabi objavljivala je selfije sa svih strana svijeta – od Wuhana do Pariza, Milana, New Yorka, ali i Cancuna u Meksiku. Jedini problem je bio što je osim biorazgradivih vrećica u Ameriku slala i fentanil, dakako, uz pomoć braće Guzman koji nisu ugasili biznis zato što im je otac iza rešetaka. Dapače, biznis kartela Sinaloa i dalje cvjeta.

Istina, kartel Sinaloa tek je jedan od pet ili šest dominantnih narkokartela u Meksiku, ali sudeći i prema najnovijem izvješću DEA-e, Sinaloa i dalje drži najveći komad tržišta, a svoju ekspanziju u zadnjih nekoliko godina može zahvaliti upravo činjenici što su sklopili vrlo unosne sporazume s kineskim proizvođačima prekursora za proizvodnju sintetičnih opijata. Karteli drže dobar dio nacionalne ekonomije, ne samo izravno povezane s drugom, nego i od droge financiranim "legalnim" biznisom jer, procjenjuje se, samo kartel Sinaloa posredno ili neposredno vodi više od 200 tvrtki u ukupno 11 zemalja svijeta, od Latinske Amerike do Dalekog istoka. Stoga El Chapovo tamničenje ne mijenja ništa – samo kartel Sinaloa ima fond od oko 50 milijuna dolara godišnje koji služi za podmićivanje državnih službenika u svim zemljama s kojima ‘posluje‘.

Stoga nije zgorega podsjetiti da je suđenje Joakinu Guzmanu zvanom El Chapo teklo zapravo u dva smjera - u jedan javan, i drugi, tajan i pun misterija na koji je američko pravosuđe stavilo oznaku "povjerljivo", jer je postojala realna opasnost da u javnost isplivaju detalji koji mogu razotkriti ne samo kriminalnu djelatnost jednog čovjeka, makar on bio i šef najjačeg meksičkog kartela, već i pozadinu međunarodne političke i javne scene kojom teku krv i droga, ali i milijarde dolara prljavog novca. El Chapovih 13 milijardi dolara koje je zaradio na drogama u odnosu na te druge, tajne, legalne i polulegalne milijarde, tek su kap u moru. Fentanil je danas, uz tradicionalne droge kakve su heroin i kokain, daleko najunosnija ilegalna supstanca.

Nedavno je Mike Vigil, bivši agent DEA-e, kazao kako, na njegovu žalost, rat protiv kartela ne može dobiti nijedna, ni Trumpova niti Bidenova administracija. Karteli su ustrojeni tako da opstaju bez obzira na to je li šef u zatvoru ili na slobodi. Ako je u zatvoru, na njegovo mjesto dolazi novi šef, a financijski resursi kartela veći su od policijskih resursa bilo koje zemlje na svijetu, kazao je on. Što u tom smislu znači upozorenje Amerikanaca koje je hrvatskoj javnosti prenio ministar Božinović? Je li Hrvatska premala zemlja da bi je uopće, gledano iz perspektive DEA-e i američke vlade, trebalo ‘zarezivati‘?

---

image
Handout/Afp
---

Hrvatska je, međutim, dio šire priče o kojoj se kriminalisti svijeta referiraju u sklopu sintagme ‘balkanskog kartela‘, kako se danas naziva ono što smo donedavna zvali ‘klanovi‘. Balkanski kartel je danas realna činjenica, a prema definiciji Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, kartel je sporazum između poduzetnika koji su međusobni konkurenti na tržištu. "Članovi kartela ponašaju se kao udruženje, a najčešće se dogovaraju o cijenama, dijele tržišta ili si dodjeljuju kupce ili lokacije na kojima će prodavati svoje proizvode ili usluge, dogovaraju rabate, definiraju opseg proizvodnje i čitavu djelatnost kojom se bave, dogovaraju svoje ponašanje i uvjete koje će postaviti u postupcima javne nabave, dijele profit, zatvaraju tržište za nove konkurente ili kombiniraju navedeno", definira ova agencija pojam kartela koji smo, barem kad je u pitanju biznis s drogom, navikli locirati u zemlje daleko od Europe. Do nedavno!

Balkanske kriminalne skupine desetljećima su prisutne u poslu krijumčarenja droga, ali su u zadnjih desetak godina od klanova, koji drogu u Europi "samo" dočekuju, prepakiraju i prodaju dalje, postali kartel koji sudjeluje i kontrolira put droge od kolumbijskih nasada "koke" do pakovanja kokaina u maloprodajne "gramiće". Pitanje prelaska na fentanil samo je stvar trenutka.

Nova generacija balkanskih kriminalaca – Srba, Albanaca, Crnogoraca, ljudi iz BiH i Hrvatske – napravila je golem korak naprijed te preuzela ulogu ozbiljnih igrača na globalnoj narko-sceni. Baš kao i u slučaju gvatemalske ‘Patrone‘ koja je u Wuhan putovala i u uvjetima najteže karantene, i članovi balkanskog kartela su i u uvjetima blokade granica i lockdowna, utvrdili su stručnjaci ureda UN-a za borbu protiv kriminala i narkotika (UNODC) i Europskog centra za droge i ovisnost, pronašli alternativne puteve.

U izvještaju Policijskog ureda Europske unije (EUROPOL) i Europskog centra za nadzor nad drogama i ovisnicima (EMCDDA) navodi se da organizirane kriminalne skupine prilagođavaju svoje načine rada trenutačnoj situaciji, iskorištavajući sigurne komunikacijske kanale, aplikacije koje šifriraju razgovore, poput Telegrama i Signala, te prilagođavajući modele prijevoza, rute i metode prikrivanja. Primijećena je i povećana razina nasilja među dobavljačima i distributerima srednjeg ranga te porast lokalnih sukoba između suprotstavljenih skupina oko distribucije i teritorija, najviše u Danskoj, Finskoj, Francuskoj i Švedskoj.

---

image
Johannes Eisele/Afp
---

Fentanil je u Europi još jako daleko od pošasti koja pogađa Ameriku. Međutim, jedno istraživanje objavljeno u International Journal of Drug Policy, kaže da fentanil već jest u Europi. Preciznije, autori kažu da je, primjerice, Estonija već desetak godina izrazito pogođena fentanilom.

‘U novije vrijeme, izvješća pokazuju da se i fentanil i 3-metilfentanil (TMF) prodaju kao zamjena za heroin u europskim zemljama, primjerice Bugarska i Slovačka, koje su pogođene nestašicom heroina. Osim toga, Njemačka, Finska i Ujedinjeno Kraljevstvo prijavile su nova izbijanja smrtnih slučajeva povezanih s fentanilom. Ova kombinacija sve češćih vijesti o smrtnosti te obavještajni podaci koji upućuju na preusmjeravanje i nedopuštenu proizvodnju fentanila, potaknula je širu istragu koristeći ciljano prikupljanje podataka iz više izvora i analizu. Utvrđeno je da su u europskom kontekstu fentanili tvar koja se malo koristi, ali ima visok rizik i izrazitu smrtnost. Dokazi pokazuju da se Estonija ističe kao endemski problem, dok se čini da je upotreba fentanila u drugim europskim zemljama još uvijek geografski lokalizirana‘, stoji u tome izvještaju.

Sve u svemu, teško da će fentanil ostati samo američki problem, pogotovo znajući izrazitu profitabilnost te droge, neusporedivo jače i opasnije od svega što smo do sada vidjeli na narko tržištu.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RAT PROTIV DROGE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => RAT PROTIV DROGE 2 0 10863 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-04-21 10:28:11 [created_by] => 3118 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-04-21 12:22:33 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-04-21 12:22:33 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 917 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Tko je lijepa Gabriela - kraljica smrtonosne droge Fentanil na koju upozoravaju i ministra Božinovića? [metakey] => Davor Božinović, ana gabriela rubio zea, fentanil, narko bande, droga [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/04\/21\/24741595.png","\/images\/slike\/2023\/04\/21\/24740804.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/21\/24733593.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/21\/24620622.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/21\/24153787.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/21\/24152528.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Youtube screenshot","","Johannes Eisele\/Afp","Chang Zhongzheng\/Imaginechina Via Afp","\/Shutterstock","Handout\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Ana Gabriela Rubio Zea uhi\u0107ena je u o\u017eujku u glavnom gradu Guatemale\/PROFIMEDIA<\/p>","","","

Fentanil<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"754x480","hd_24741595_1920.png":"1920x1080","k_24741595_1280.png":"1280x1280","k_24741595_1024.png":"1024x1024","k_24741595_640.png":"640x640","k_24741595_480.png":"480x480","k_24741595_340.png":"340x340","k_24741595_220.png":"220x220","o_24741595_1280.png":"1280x814","o_24741595_1024.png":"1024x651","o_24741595_640.png":"640x407","o_24741595_480.png":"480x305","o_24741595_340.png":"340x216","o_24741595_220.png":"220x140","h_24741595_1280.png":"1280x854","h_24741595_1024.png":"1024x683","h_24741595_640.png":"640x427","h_24741595_480.png":"480x320","h_24741595_340.png":"340x227","h_24741595_220.png":"220x147","pp_24741595_1280.png":"1280x1628","pp_24741595_1024.png":"1024x1303","pp_24741595_640.png":"640x814","pp_24741595_480.png":"480x611","pp_24741595_340.png":"340x432","pp_24741595_220.png":"220x280"},{"size0":"1600x1200","hd_24740804_1920.jpg":"1920x1080","k_24740804_1280.jpg":"1280x1280","k_24740804_1024.jpg":"1024x1024","k_24740804_640.jpg":"640x640","k_24740804_480.jpg":"480x480","k_24740804_340.jpg":"340x340","k_24740804_220.jpg":"220x220","o_24740804_1280.jpg":"1280x960","o_24740804_1024.jpg":"1024x768","o_24740804_640.jpg":"640x480","o_24740804_480.jpg":"480x360","o_24740804_340.jpg":"340x255","o_24740804_220.jpg":"220x165","h_24740804_1280.jpg":"1280x854","h_24740804_1024.jpg":"1024x683","h_24740804_640.jpg":"640x427","h_24740804_480.jpg":"480x320","h_24740804_340.jpg":"340x227","h_24740804_220.jpg":"220x147","pp_24740804_1280.jpg":"1280x1628","pp_24740804_1024.jpg":"1024x1303","pp_24740804_640.jpg":"640x814","pp_24740804_480.jpg":"480x611","pp_24740804_340.jpg":"340x432","pp_24740804_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x643","hd_24733593_1920.jpg":"1920x1080","k_24733593_1280.jpg":"1280x1280","k_24733593_1024.jpg":"1024x1024","k_24733593_640.jpg":"640x640","k_24733593_480.jpg":"480x480","k_24733593_340.jpg":"340x340","k_24733593_220.jpg":"220x220","o_24733593_1280.jpg":"1280x803","o_24733593_1024.jpg":"1024x643","o_24733593_640.jpg":"640x401","o_24733593_480.jpg":"480x301","o_24733593_340.jpg":"340x213","o_24733593_220.jpg":"220x138","h_24733593_1280.jpg":"1280x854","h_24733593_1024.jpg":"1024x683","h_24733593_640.jpg":"640x427","h_24733593_480.jpg":"480x320","h_24733593_340.jpg":"340x227","h_24733593_220.jpg":"220x147","pp_24733593_1280.jpg":"1280x1628","pp_24733593_1024.jpg":"1024x1303","pp_24733593_640.jpg":"640x814","pp_24733593_480.jpg":"480x611","pp_24733593_340.jpg":"340x432","pp_24733593_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x723","hd_24620622_1920.jpg":"1920x1080","k_24620622_1280.jpg":"1280x1280","k_24620622_1024.jpg":"1024x1024","k_24620622_640.jpg":"640x640","k_24620622_480.jpg":"480x480","k_24620622_340.jpg":"340x340","k_24620622_220.jpg":"220x220","o_24620622_1280.jpg":"1280x903","o_24620622_1024.jpg":"1024x723","o_24620622_640.jpg":"640x451","o_24620622_480.jpg":"480x338","o_24620622_340.jpg":"340x240","o_24620622_220.jpg":"220x155","h_24620622_1280.jpg":"1280x854","h_24620622_1024.jpg":"1024x683","h_24620622_640.jpg":"640x427","h_24620622_480.jpg":"480x320","h_24620622_340.jpg":"340x227","h_24620622_220.jpg":"220x147","pp_24620622_1280.jpg":"1280x1628","pp_24620622_1024.jpg":"1024x1303","pp_24620622_640.jpg":"640x814","pp_24620622_480.jpg":"480x611","pp_24620622_340.jpg":"340x432","pp_24620622_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_24153787_1920.jpg":"1920x1080","k_24153787_1280.jpg":"1280x1280","k_24153787_1024.jpg":"1024x1024","k_24153787_640.jpg":"640x640","k_24153787_480.jpg":"480x480","k_24153787_340.jpg":"340x340","k_24153787_220.jpg":"220x220","o_24153787_1280.jpg":"1280x960","o_24153787_1024.jpg":"1024x768","o_24153787_640.jpg":"640x480","o_24153787_480.jpg":"480x360","o_24153787_340.jpg":"340x255","o_24153787_220.jpg":"220x165","h_24153787_1280.jpg":"1280x854","h_24153787_1024.jpg":"1024x683","h_24153787_640.jpg":"640x427","h_24153787_480.jpg":"480x320","h_24153787_340.jpg":"340x227","h_24153787_220.jpg":"220x147","pp_24153787_1280.jpg":"1280x1628","pp_24153787_1024.jpg":"1024x1303","pp_24153787_640.jpg":"640x814","pp_24153787_480.jpg":"480x611","pp_24153787_340.jpg":"340x432","pp_24153787_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x762","hd_24152528_1920.jpg":"1920x1080","k_24152528_1280.jpg":"1280x1280","k_24152528_1024.jpg":"1024x1024","k_24152528_640.jpg":"640x640","k_24152528_480.jpg":"480x480","k_24152528_340.jpg":"340x340","k_24152528_220.jpg":"220x220","o_24152528_1280.jpg":"1280x952","o_24152528_1024.jpg":"1024x762","o_24152528_640.jpg":"640x476","o_24152528_480.jpg":"480x357","o_24152528_340.jpg":"340x253","o_24152528_220.jpg":"220x163","h_24152528_1280.jpg":"1280x854","h_24152528_1024.jpg":"1024x683","h_24152528_640.jpg":"640x427","h_24152528_480.jpg":"480x320","h_24152528_340.jpg":"340x227","h_24152528_220.jpg":"220x147","pp_24152528_1280.jpg":"1280x1628","pp_24152528_1024.jpg":"1024x1303","pp_24152528_640.jpg":"640x814","pp_24152528_480.jpg":"480x611","pp_24152528_340.jpg":"340x432","pp_24152528_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15326458 Threads: 2 Questions: 3183085221 Slow queries: 7142342 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235638462 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/tko-je-lijepa-gabriela-kraljica-smrtonosne-droge-fentanil-na-koju-upozoravaju-i-ministra-bozinovica-1283219 [printLink] => /mozaik/panorama/tko-je-lijepa-gabriela-kraljica-smrtonosne-droge-fentanil-na-koju-upozoravaju-i-ministra-bozinovica-1283219?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 392630 [name] => Davor Božinović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => davor-bozinovic [link] => /tag/davor-bozinovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 713469 [name] => ana gabriela rubio zea [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-04-21 14:22:45 [main_article_id] => 0 [alias] => ana-gabriela-rubio-zea [link] => /tag/ana-gabriela-rubio-zea ) [2] => stdClass Object ( [id] => 322678 [name] => fentanil [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => fentanil [link] => /tag/fentanil ) [3] => stdClass Object ( [id] => 407017 [name] => narko bande [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => narko-bande [link] => /tag/narko-bande ) [4] => stdClass Object ( [id] => 323135 [name] => droga [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => droga [link] => /tag/droga ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RAT PROTIV DROGE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Tko je lijepa Gabriela - kraljica smrtonosne droge Fentanil na koju upozoravaju i ministra Božinovića? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3118 [name] => Eda Vujević [username] => eda.vujevic [email] => eda.vujevic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$fqFkFA4bWh0UxKvTp8AlaewNrIgF32memX1V0YZbOBaPoPk52RrGG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/eda-vujevic-3118 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1636 [gender] => m [description] => [image] => 1636.jpeg [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1636.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/21/24741595.png [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Youtube screenshot [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/21/24741595.png [title] => Youtube screenshot ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/21/24740804.jpg [title] =>

Ana Gabriela Rubio Zea uhićena je u ožujku u glavnom gradu Guatemale/PROFIMEDIA

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/21/24733593.jpg [title] => Johannes Eisele/Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/21/24620622.jpg [title] => Chang Zhongzheng/Imaginechina Via Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/21/24153787.jpg [title] =>

Fentanil

/Shutterstock ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/21/24152528.jpg [title] => Handout/Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Prije neki dan, vrativši se iz posjeta američkom Ministarstvu domovinske sigurnosti, Državnom tajništvu i Agenciji za suzbijanje kriminaliteta droga (DEA) u Washingtonu ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, izjavio je da je tema razgovora u SAD bila i fentanil.

Riječ je o vrlo adiktivnoj drogi, najmanje pedeset puta jačoj od heroina, ali i opijatu znatno niže tržišne cijene koja godišnje ubije i do 120 tisuća Amerikanaca. Amerikanci su, kako je prenio Božinović, zabrinuti za mogućnost da ova droga dođe i u Europu te, dakako, i u Hrvatsku. Na stranu izrazi kurtoazne američke zabrinutosti za Europu, no u SAD već nekoliko godina vlada prava zdravstvena kriza zbog fentanila te je upravo ta supstanca koja se najčešće konzumira u obliku tableta u vrhu nacionalnih interesa Sjedinjenih država.

Povremeni uspjesi tamošnjeg pravosuđa slabo utječu na obuzdavanje epidemije – jedan krak hobotnice oni odsijeku, dva nova kraka niknu. I tako godinama. 

---

image

Fentanil

/Shutterstock
---

Najnoviji uspjeh Amerikanaca o kojem su se zacijelo pohvalili i hrvatskom ministru policije jest uhićenje nekolicine navodnih trgovaca fentanilom među kojima je i jedna žena. Prema američkom uhidbenom nalogu, naime, u Guatemali je uhićena atraktivna 32-godišnja poslovna žena i razbijena mreža njezinih suradnika, koja je odgovorna za uvoz prekursora iz Kine u Guatemalu. Potom transport u Meksiko gdje su joj partneri bili ‘Los Chapitos‘, sinovi notornog El Chapa koji je, kao što se zna, na odsluženju doživotne kazne zatvora u Americi te na kraju transport u Ameriku.

Ana Gabriela Rubio Zea, od milja Gabi, ali i Bjonda, devet je godina, međutim, uspješno trgovala s Kinezima te se smatra da je upravo ona bila najvažnija karika za dopremu 25 kilograma prekursora – kemikalije koju inženjeri poznaju kao N-BOC-4-Piperidone - a koje su meksičke vlasti zaplijenile 2021. godine. S kineske strane su joj partneri bile tvrtke Wuhan Shuokang Biological Technology Co. i Suzhou Xiaoli Pharmatech Co., odnosno nekoliko njihovih izvršnih direktora koji su kemikalije slali u Guatemalu, a atraktivna Gabi je onda robu prosljeđivala kartelu Sineloa, odnosno braći Ivanu Archivaldu Guzmanu Salazaru, Jesusu Alfredu Guzmanu Salazaru te njihovoj polubraći Ovidiju Guzmanu Lopezu i Joaquinu Guzmanu Lopezu, El Chapovim sinovima. Potom je taj moćni kartel od kemikalija ‘kuvao‘ tablete te gotove proizvode transportirao u Sjedinjene države.

Nakon zapljene 25 kilograma kemikalija koje su meksičke vlasti prepoznale kao prekursore za proizvodnju fentanila, krenula je velika operacija u suradnji s Amerikancima. To je podrazumijevalo i infiltraciju prikrivenih agenata, ali i raspisivanje nagrade od milijun do deset milijuna dolara za svaku informaciju koja bi rezultirala uspjehom. Koji je očito i postignut.

U Ciudad de Guatemala, prijestolnici države koja još od 1930. ima sa SAD ugovor o izručenju, 17. ožujka izvedena je operacija uhićenja sedam državljana Guatemale, dvojice Meksikanaca i jednog Salvadorca.

Ana Gabriela Rubio Zea se prije nekoliko dana pred sudom svoje zemlje izjasnila da se ne protivi izručenju u SAD gdje je, ukoliko joj se dokaže krivnja, čeka dugotrajni zatvor. No kako je 32-godišnja žena čitavih devet godina uspijevala ostati ‘ispod radara‘? K tome, lijepa Bjonda uopće nije skrivala svoje bogatstvo koje je stekla kao ‘La Patrona‘, narko šefica ozbiljnog kalibra.

Dapače, njezina aktivnost na društvenim mrežama je bila zamjetna, na Instagramu i Twitteru se producirala u glamuroznom izdanju, noseći skupe cipele i torbe, odjevena u najskuplje brendirane kapute i haljine. Uostalom, i uhićena je dok je vozila svoj SUV, odjevena u traperice i majicu marke Gucci. Takav glamur nije si mogla priuštiti premda kao vlasnica tvrtke za plasman poljoprivrednih proizvoda i strojeva pod imenom IGIGI Techlologies/I-ECO nije ni morala ostavljati neki dojam skromnosti. Njezina tvrtka je, navodno, na tržište plasirala ekološki prihvatljive proizvode, a briga za ekologiju joj je bila jako važna. ‘Prije mnogo godina započela sam se baviti idejom spašavanja planeta kako bismo našim budućim generacijama dali održivo mjesto za život", kaže Rubio Zea u videu u kojem je promovira svoj brend i svoje biorazgradive od kukuruza napravljene vrećice i slamke kojima je osigurala i potvrdu FDA, Uprave za hranu i lijekove Sjedinjenih Država da su njeni proizvodi bez štetnih emisija. Zapravo ironično...

---

image

Ana Gabriela Rubio Zea uhićena je u ožujku u glavnom gradu Guatemale/PROFIMEDIA

---

U sklopu svojih poslovnih putovanja, lijepa Gabi objavljivala je selfije sa svih strana svijeta – od Wuhana do Pariza, Milana, New Yorka, ali i Cancuna u Meksiku. Jedini problem je bio što je osim biorazgradivih vrećica u Ameriku slala i fentanil, dakako, uz pomoć braće Guzman koji nisu ugasili biznis zato što im je otac iza rešetaka. Dapače, biznis kartela Sinaloa i dalje cvjeta.

Istina, kartel Sinaloa tek je jedan od pet ili šest dominantnih narkokartela u Meksiku, ali sudeći i prema najnovijem izvješću DEA-e, Sinaloa i dalje drži najveći komad tržišta, a svoju ekspanziju u zadnjih nekoliko godina može zahvaliti upravo činjenici što su sklopili vrlo unosne sporazume s kineskim proizvođačima prekursora za proizvodnju sintetičnih opijata. Karteli drže dobar dio nacionalne ekonomije, ne samo izravno povezane s drugom, nego i od droge financiranim "legalnim" biznisom jer, procjenjuje se, samo kartel Sinaloa posredno ili neposredno vodi više od 200 tvrtki u ukupno 11 zemalja svijeta, od Latinske Amerike do Dalekog istoka. Stoga El Chapovo tamničenje ne mijenja ništa – samo kartel Sinaloa ima fond od oko 50 milijuna dolara godišnje koji služi za podmićivanje državnih službenika u svim zemljama s kojima ‘posluje‘.

Stoga nije zgorega podsjetiti da je suđenje Joakinu Guzmanu zvanom El Chapo teklo zapravo u dva smjera - u jedan javan, i drugi, tajan i pun misterija na koji je američko pravosuđe stavilo oznaku "povjerljivo", jer je postojala realna opasnost da u javnost isplivaju detalji koji mogu razotkriti ne samo kriminalnu djelatnost jednog čovjeka, makar on bio i šef najjačeg meksičkog kartela, već i pozadinu međunarodne političke i javne scene kojom teku krv i droga, ali i milijarde dolara prljavog novca. El Chapovih 13 milijardi dolara koje je zaradio na drogama u odnosu na te druge, tajne, legalne i polulegalne milijarde, tek su kap u moru. Fentanil je danas, uz tradicionalne droge kakve su heroin i kokain, daleko najunosnija ilegalna supstanca.

Nedavno je Mike Vigil, bivši agent DEA-e, kazao kako, na njegovu žalost, rat protiv kartela ne može dobiti nijedna, ni Trumpova niti Bidenova administracija. Karteli su ustrojeni tako da opstaju bez obzira na to je li šef u zatvoru ili na slobodi. Ako je u zatvoru, na njegovo mjesto dolazi novi šef, a financijski resursi kartela veći su od policijskih resursa bilo koje zemlje na svijetu, kazao je on. Što u tom smislu znači upozorenje Amerikanaca koje je hrvatskoj javnosti prenio ministar Božinović? Je li Hrvatska premala zemlja da bi je uopće, gledano iz perspektive DEA-e i američke vlade, trebalo ‘zarezivati‘?

---

image
Handout/Afp
---

Hrvatska je, međutim, dio šire priče o kojoj se kriminalisti svijeta referiraju u sklopu sintagme ‘balkanskog kartela‘, kako se danas naziva ono što smo donedavna zvali ‘klanovi‘. Balkanski kartel je danas realna činjenica, a prema definiciji Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, kartel je sporazum između poduzetnika koji su međusobni konkurenti na tržištu. "Članovi kartela ponašaju se kao udruženje, a najčešće se dogovaraju o cijenama, dijele tržišta ili si dodjeljuju kupce ili lokacije na kojima će prodavati svoje proizvode ili usluge, dogovaraju rabate, definiraju opseg proizvodnje i čitavu djelatnost kojom se bave, dogovaraju svoje ponašanje i uvjete koje će postaviti u postupcima javne nabave, dijele profit, zatvaraju tržište za nove konkurente ili kombiniraju navedeno", definira ova agencija pojam kartela koji smo, barem kad je u pitanju biznis s drogom, navikli locirati u zemlje daleko od Europe. Do nedavno!

Balkanske kriminalne skupine desetljećima su prisutne u poslu krijumčarenja droga, ali su u zadnjih desetak godina od klanova, koji drogu u Europi "samo" dočekuju, prepakiraju i prodaju dalje, postali kartel koji sudjeluje i kontrolira put droge od kolumbijskih nasada "koke" do pakovanja kokaina u maloprodajne "gramiće". Pitanje prelaska na fentanil samo je stvar trenutka.

Nova generacija balkanskih kriminalaca – Srba, Albanaca, Crnogoraca, ljudi iz BiH i Hrvatske – napravila je golem korak naprijed te preuzela ulogu ozbiljnih igrača na globalnoj narko-sceni. Baš kao i u slučaju gvatemalske ‘Patrone‘ koja je u Wuhan putovala i u uvjetima najteže karantene, i članovi balkanskog kartela su i u uvjetima blokade granica i lockdowna, utvrdili su stručnjaci ureda UN-a za borbu protiv kriminala i narkotika (UNODC) i Europskog centra za droge i ovisnost, pronašli alternativne puteve.

U izvještaju Policijskog ureda Europske unije (EUROPOL) i Europskog centra za nadzor nad drogama i ovisnicima (EMCDDA) navodi se da organizirane kriminalne skupine prilagođavaju svoje načine rada trenutačnoj situaciji, iskorištavajući sigurne komunikacijske kanale, aplikacije koje šifriraju razgovore, poput Telegrama i Signala, te prilagođavajući modele prijevoza, rute i metode prikrivanja. Primijećena je i povećana razina nasilja među dobavljačima i distributerima srednjeg ranga te porast lokalnih sukoba između suprotstavljenih skupina oko distribucije i teritorija, najviše u Danskoj, Finskoj, Francuskoj i Švedskoj.

---

image
Johannes Eisele/Afp
---

Fentanil je u Europi još jako daleko od pošasti koja pogađa Ameriku. Međutim, jedno istraživanje objavljeno u International Journal of Drug Policy, kaže da fentanil već jest u Europi. Preciznije, autori kažu da je, primjerice, Estonija već desetak godina izrazito pogođena fentanilom.

‘U novije vrijeme, izvješća pokazuju da se i fentanil i 3-metilfentanil (TMF) prodaju kao zamjena za heroin u europskim zemljama, primjerice Bugarska i Slovačka, koje su pogođene nestašicom heroina. Osim toga, Njemačka, Finska i Ujedinjeno Kraljevstvo prijavile su nova izbijanja smrtnih slučajeva povezanih s fentanilom. Ova kombinacija sve češćih vijesti o smrtnosti te obavještajni podaci koji upućuju na preusmjeravanje i nedopuštenu proizvodnju fentanila, potaknula je širu istragu koristeći ciljano prikupljanje podataka iz više izvora i analizu. Utvrđeno je da su u europskom kontekstu fentanili tvar koja se malo koristi, ali ima visok rizik i izrazitu smrtnost. Dokazi pokazuju da se Estonija ističe kao endemski problem, dok se čini da je upotreba fentanila u drugim europskim zemljama još uvijek geografski lokalizirana‘, stoji u tome izvještaju.

Sve u svemu, teško da će fentanil ostati samo američki problem, pogotovo znajući izrazitu profitabilnost te droge, neusporedivo jače i opasnije od svega što smo do sada vidjeli na narko tržištu.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Youtube screenshot Johannes Eisele/Afp Chang Zhongzheng/Imaginechina Via Afp /Shutterstock Handout/Afp

Ana Gabriela Rubio Zea uhićena je u ožujku u glavnom gradu Guatemale/PROFIMEDIA

/Shutterstock

Fentanil

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/tko-je-lijepa-gabriela-kraljica-smrtonosne-droge-fentanil-na-koju-upozoravaju-i-ministra-bozinovica-1283219 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d19a7110c3bc2863407ed2f8eed787091f4f9698 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Tko+je+lijepa+Gabriela+-+kraljica+smrtonosne+droge+Fentanil+na+koju+upozoravaju+i+ministra+Bo%C5%BEinovi%C4%87a%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Ftko-je-lijepa-gabriela-kraljica-smrtonosne-droge-fentanil-na-koju-upozoravaju-i-ministra-bozinovica-1283219 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Ftko-je-lijepa-gabriela-kraljica-smrtonosne-droge-fentanil-na-koju-upozoravaju-i-ministra-bozinovica-1283219 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RAT PROTIV DROGE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
PanoramaRAT PROTIV DROGE

Tko je lijepa Gabriela - kraljica smrtonosne droge Fentanil na koju upozoravaju i ministra Božinovića?

21. travnja 2023. - 14:22

Prije neki dan, vrativši se iz posjeta američkom Ministarstvu domovinske sigurnosti, Državnom tajništvu i Agenciji za suzbijanje kriminaliteta droga (DEA) u Washingtonu ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, izjavio je da je tema razgovora u SAD bila i fentanil.

Riječ je o vrlo adiktivnoj drogi, najmanje pedeset puta jačoj od heroina, ali i opijatu znatno niže tržišne cijene koja godišnje ubije i do 120 tisuća Amerikanaca. Amerikanci su, kako je prenio Božinović, zabrinuti za mogućnost da ova droga dođe i u Europu te, dakako, i u Hrvatsku. Na stranu izrazi kurtoazne američke zabrinutosti za Europu, no u SAD već nekoliko godina vlada prava zdravstvena kriza zbog fentanila te je upravo ta supstanca koja se najčešće konzumira u obliku tableta u vrhu nacionalnih interesa Sjedinje...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 20:31