stdClass Object ( [id] => 1232170 [title] => Tko je ovogodišnja dobitnica Nobela za književnost? Stil žestoke kritičarke predsjednika intrigantan je, kao i njena životna ispovijest: U 23. sam otkrila da sam trudna... [alias] => tko-je-ovogodisnja-dobitnica-nobela-za-knjizevnost-stil-zestoke-kriticarke-predsjednika-intrigantan-je-kao-i-njena-zivotna-ispovijest-u-23-sam-otkrila-da-sam-trudna [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

I dok francuski predsjednik Emmanuel Macron o svojoj sunarodnjakinji, ovogodišnjoj dobitnici Nobelove nagrade za književnost, nije štedio riječi hvale, dotle je ona, Annie Ernaux u odnosu na njega ostala poslovično kritična, bez ikakve želje da mu uzvrati jednako ljubazno.

- Pedeset godina pisala je roman kolektivnog i intimnog sjećanja naše zemlje. Njezin glas je glas ženske slobode, i to glas onih stoljetno zaboravljenih, kazao je, između ostalog, Macron povodom objave Nobelovog komiteta da tu prestižnu nagradu dobiva upravo 82-godišnja Francuskinja, prva žena iz te zemlje koja je dobila Nobela za književnost, teškog 1,1 milijun eura.

Među 17 Francuza ukupno, koji su kroz povijest ovjenčani ovim prestižnim priznanjem iz raznih područja, Nobela za književnost dobili su Romain Rolland, davne 1915. godine, Roger Martin du Gard, André Gide, François Mauriac, Albert Camus, Jean-Paul Sartre, Jean-Marie Gustave Le Clézio i Patrick Modiano koji ju je dobio 2014. godine, svi odreda muškarci.

Dok je Macron hvalio Ernaux za Nobelovu nagradu, ona je prema njemu bila bespoštedna.

Annie Ernaux, poznata zagovornica ljevičarskih inicijativa za socijalnu pravdu, ismijala je Macronovo iskustvo u bankarstvu i novčarski background, te rekla da njegov prvi predsjednički mandat nije uspio unaprijediti položaj francuskih žena.

- Borit ću se do posljednjeg daha da žene mogu birati hoće li biti majke ili neće – kazala je također ova književnica na konferenciji za novinare u Parizu.

- To je naše temeljno pravo.

Uostalom, Ernauxova knjiga, "Događaj‘ na samo 45 stranica progovorila je o njezinu vlastitom pobačaju prije no što je on bio legaliziran u Francuskoj. Imala je 23 godine i bila na kraju studija književnosti kad je otkrila da je trudna, što je značilo da se može oprostiti i od nastavka studija i od diplome.

"Ono što je raslo u meni", zapisat će kasnije Ernaux, "bilo je, na izvjestan način, socijalni neuspjeh."

---

image
Andrea Renault/Afp
---

U to vrijeme Annie nije bila u ljubavnoj vezi te je zbog trudnoće, neplanirane, slučajne i neželjene, u njoj rastao sram i strah. Pobačaj najprije pokušava izvesti sama, pletećom iglom, a potom uplašena i očajna pronalazi osobu koja će joj napraviti abortus, no nakon zahvata završava u bolnici gdje gotovo umire...

Adaptacija toga romana u režiji Audrey Diwan prikazana je preklani na festivalu u Veneciji, kad se film pretvorio u pravu senzaciju festivala i u jakoj konkurenciji neočekivano dobio Zlatnog lava.

Švedska akademija koja dodjeljuje Nobelovu nagradu priopćila je da je Ernaux prepoznata po "hrabrosti i kliničkoj oštroumnosti" njezinih knjiga, a Anders Olsson, predsjednik odbora za Nobelovu nagradu za književnost, rekao je da se Ernaux "ne boji suočiti s teškim istinama".

"Ona piše o stvarima o kojima nitko drugi ne piše, na primjer o svom pobačaju, svojoj ljubomori, o svojim iskustvima napuštene ljubavnice...Mislim, to su stvarno teška iskustva", rekao je za Associated Press nakon objave nagrade u Stockholmu.

"Ona daje riječi za ta iskustva koja su vrlo jednostavna i upečatljiva. To su kratke knjige, ali su stvarno dirljive."

---

image
Andrea Renault/Afp
---

Knjige Annie Ernaux predstavljaju beskompromisne portrete najintimnijih životnih trenutaka, uključujući seksualne susrete, bolest i smrt njezinih roditelja.

Olsson je rekao da su njezina djela često "napisana jednostavnim jezikom, očišćena od svakog viška" te da ona sama svoju literaturu opisuje kao "svoju etnologiju", a ne fikciju.

Dan Simon, dugogodišnji američki izdavač knjiga Annie Ernaux u Seven Stories Pressu, rekao je da je ona već u prvim godinama njihove suradnje "inzistirala da njezine knjige uopće ne kategoriziramo. Nije nam dopuštala da ih nazivamo fikcijom i nije nam dopuštala da ih nazivamo nefikcijom."

Annie Ernaux rođena je 1. rujna 1940. u mjestu Lillebonne u Normandiji. Međutim, odrasla je u gradiću Yvetot, gdje su njezini roditelji odselili nekoliko godina nakon njezina rođenja. O tome književnica progovara u romanu "Jedna žena" koji je, zapravo, posveta njezinoj majci, koja je umrla nakon borbe s Alzheimerom i koja je svojoj kćeri jedinici oduvijek bila i ostala oslonac i nastojala joj omogućiti sve ono što sama nije mogla imati.

Romanom kojim secira svoj odnos s majkom, koja je naporno radila i brinula o njoj, pokušavajući doći do novca i koja je pritom znala biti i gruba, Ernaux je pokušala razumjeti majčinu stranu stvarnosti.

Svoj književni put započela je autobiografskim romanom "Les Armoires vides" 1974. godine. Deset godina kasnije, nagrađena je nagradom Renaudot za knjigu "La Place", o svom odnosu s ocem, odrastanju u malom francuskom gradu te odlasku iz zavičaja.

---

image
Andrea Renault/Afp
---

Ernaux u svim svojim djelima progovara autobiografski, a piše o iskustvima odrastanja, ljubavnim aferama, braku, pobačaju, smrti… kao i o raku dojke s kojim se borila. Svjetsku slavu donosi joj roman "Godine" iz 2008. godine, koji predstavlja njezino iskustvo tijekom šezdeset godina francuske povijesti, od Drugog svjetskog rata naovamo, koji je nazivan i remek-djelom autobiografske književnosti.

Za tu je knjigu dobila nagrade Marguerite Duras i François Mauriac. Mlada se udala, rodila je dva sina, a radni vijek provela je kao profesorica književnosti u srednjoj školi. U ranim osamdesetima razvodi se od muža i ostaje u svojoj kući u mjestu Cergy, gdje živi i danas, a 2000. ostavlja posao učiteljice i posvećuje se isključivo pisanju.

Na hrvatski jezik su joj prevedene knjige "Samo strast" koja govori o njezinom opsesivnom odnosu s ljubavnikom, zatim spomenuti "Događaj", "Godine" te "Djevojačke uspomene" kao i "Jedna žena".

- Annie Ernaux je glas, piše u uglednome New Yorkeru njihov kolumnist američki pisac i esejist Adam Gopnik.

- Dakle, iako bi bilo zasluženo i da je Salman Rushdie osvojio Nobelovu nagradu ove godine, rad Annie Ernaux na koji sam prvi put počeo reagirati u Parizu sredinom devedesetih godina, više nego zaslužio nagradu.

To je proganjajući glas kojeg, kad ga i samo jednom pročitate, ne možete lako zaboraviti, to je glas koji hvata važne stvari u svome vremenu, ne samo o otvorenim ili implicitnim političkim interesima, već, što je još važnije, u obliku rečenica koje mrmljamo u vlastitim zaklinjanjima.

- Ipak, možda je najznačajniji aspekt Ernauxova sadašnjeg uzdizanja ovaj: čini se da je prvi Nobelov laureat koji je prvenstveno memoarist u našem suvremenom smislu riječi, znači netko tko piše o životu izravno, onako kako ga i mi doživljavamo, nastavlja Gopnik.

- Njezin uspon označava priznanje da su memoari, u svim svojim brojnim licima i pozama - izravni, samokritični, žalosni i komični, angažirani i ne - možda vodeći žanr našeg vremena, jednako kao što je to bio roman u prvoj polovici 20. stoljeća.

Osjećamo potrebu za provjerljivom ili barem vjerodostojnom osobnom poviješću u vrijeme kada se mnogo toga drugog čini iskonstruiranim i nepouzdanim. Sviđa nam se barem osjećaj iskustva iz prve ruke kojeg tražimo posvuda, od Twittera do TikToka.

Zbog zaokupljenosti fakticitetom i hladno registriranim detaljima, te čudnim načinom na koji se ta činjenica gradi, ciglu po ciglu, u složeno polje zajedničkih fikcija, memoari mogu biti najpostojanija književnost u našem svijetu - kaže Adam Gopnik, i sam autor devet uspješnih knjiga i suradnik The New Yorkera još od 1986. godine.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Annie Ernaux [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Annie Ernaux 2 0 7291 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-10-12 11:09:29 [created_by] => 3118 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-10-13 12:51:00 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-10-13 12:30:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1012 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Tko je ovogodišnja dobitnica Nobela za književnost? Stil žestoke kritičarke predsjednika intrigantan je, kao i njena životna ispovijest: U 23. sam otkrila da sam trudna... [metakey] => Annie Ernaux , Nobelova nagrada za književnost [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/10\/12\/23572060.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/12\/23572065.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/12\/23572068.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/12\/23572067.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/12\/23572066.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Andrea Renault\/Afp","Andrea Renault\/Afp","Andrea Renault\/Afp","Andrea Renault\/Afp","Andrea Renault\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1399","hd_23572060_1920.jpg":"1920x1080","k_23572060_1280.jpg":"1280x1280","k_23572060_1024.jpg":"1024x1024","k_23572060_640.jpg":"640x640","k_23572060_480.jpg":"480x480","k_23572060_340.jpg":"340x340","k_23572060_220.jpg":"220x220","o_23572060_1280.jpg":"1280x932","o_23572060_1024.jpg":"1024x746","o_23572060_640.jpg":"640x466","o_23572060_480.jpg":"480x349","o_23572060_340.jpg":"340x247","o_23572060_220.jpg":"220x160","h_23572060_1280.jpg":"1280x854","h_23572060_1024.jpg":"1024x683","h_23572060_640.jpg":"640x427","h_23572060_480.jpg":"480x320","h_23572060_340.jpg":"340x227","h_23572060_220.jpg":"220x147","pp_23572060_1280.jpg":"1280x1628","pp_23572060_1024.jpg":"1024x1303","pp_23572060_640.jpg":"640x814","pp_23572060_480.jpg":"480x611","pp_23572060_340.jpg":"340x432","pp_23572060_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23572065_1920.jpg":"1920x1080","k_23572065_1280.jpg":"1280x1280","k_23572065_1024.jpg":"1024x1024","k_23572065_640.jpg":"640x640","k_23572065_480.jpg":"480x480","k_23572065_340.jpg":"340x340","k_23572065_220.jpg":"220x220","o_23572065_1280.jpg":"1280x853","o_23572065_1024.jpg":"1024x682","o_23572065_640.jpg":"640x426","o_23572065_480.jpg":"480x320","o_23572065_340.jpg":"340x226","o_23572065_220.jpg":"220x146","h_23572065_1280.jpg":"1280x854","h_23572065_1024.jpg":"1024x683","h_23572065_640.jpg":"640x427","h_23572065_480.jpg":"480x320","h_23572065_340.jpg":"340x227","h_23572065_220.jpg":"220x147","pp_23572065_1280.jpg":"1280x1628","pp_23572065_1024.jpg":"1024x1303","pp_23572065_640.jpg":"640x814","pp_23572065_480.jpg":"480x611","pp_23572065_340.jpg":"340x432","pp_23572065_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23572068_1920.jpg":"1920x1080","k_23572068_1280.jpg":"1280x1280","k_23572068_1024.jpg":"1024x1024","k_23572068_640.jpg":"640x640","k_23572068_480.jpg":"480x480","k_23572068_340.jpg":"340x340","k_23572068_220.jpg":"220x220","o_23572068_1280.jpg":"1280x853","o_23572068_1024.jpg":"1024x682","o_23572068_640.jpg":"640x426","o_23572068_480.jpg":"480x320","o_23572068_340.jpg":"340x226","o_23572068_220.jpg":"220x146","h_23572068_1280.jpg":"1280x854","h_23572068_1024.jpg":"1024x683","h_23572068_640.jpg":"640x427","h_23572068_480.jpg":"480x320","h_23572068_340.jpg":"340x227","h_23572068_220.jpg":"220x147","pp_23572068_1280.jpg":"1280x1628","pp_23572068_1024.jpg":"1024x1303","pp_23572068_640.jpg":"640x814","pp_23572068_480.jpg":"480x611","pp_23572068_340.jpg":"340x432","pp_23572068_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1205","hd_23572067_1920.jpg":"1920x1080","k_23572067_1280.jpg":"1280x1280","k_23572067_1024.jpg":"1024x1024","k_23572067_640.jpg":"640x640","k_23572067_480.jpg":"480x480","k_23572067_340.jpg":"340x340","k_23572067_220.jpg":"220x220","o_23572067_1280.jpg":"1280x803","o_23572067_1024.jpg":"1024x642","o_23572067_640.jpg":"640x401","o_23572067_480.jpg":"480x301","o_23572067_340.jpg":"340x213","o_23572067_220.jpg":"220x138","h_23572067_1280.jpg":"1280x854","h_23572067_1024.jpg":"1024x683","h_23572067_640.jpg":"640x427","h_23572067_480.jpg":"480x320","h_23572067_340.jpg":"340x227","h_23572067_220.jpg":"220x147","pp_23572067_1280.jpg":"1280x1628","pp_23572067_1024.jpg":"1024x1303","pp_23572067_640.jpg":"640x814","pp_23572067_480.jpg":"480x611","pp_23572067_340.jpg":"340x432","pp_23572067_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3121","hd_23572066_1920.jpg":"1920x1080","k_23572066_1280.jpg":"1280x1280","k_23572066_1024.jpg":"1024x1024","k_23572066_640.jpg":"640x640","k_23572066_480.jpg":"480x480","k_23572066_340.jpg":"340x340","k_23572066_220.jpg":"220x220","o_23572066_1280.jpg":"1280x2080","o_23572066_1024.jpg":"1024x1664","o_23572066_640.jpg":"640x1040","o_23572066_480.jpg":"480x780","o_23572066_340.jpg":"340x552","o_23572066_220.jpg":"220x357","h_23572066_1280.jpg":"1280x854","h_23572066_1024.jpg":"1024x683","h_23572066_640.jpg":"640x427","h_23572066_480.jpg":"480x320","h_23572066_340.jpg":"340x227","h_23572066_220.jpg":"220x147","pp_23572066_1280.jpg":"1280x1628","pp_23572066_1024.jpg":"1024x1303","pp_23572066_640.jpg":"640x814","pp_23572066_480.jpg":"480x611","pp_23572066_340.jpg":"340x432","pp_23572066_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7951036 Threads: 5 Questions: 1654599070 Slow queries: 4919235 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111874338 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/tko-je-ovogodisnja-dobitnica-nobela-za-knjizevnost-stil-zestoke-kriticarke-predsjednika-intrigantan-je-kao-i-njena-zivotna-ispovijest-u-23-sam-otkrila-da-sam-trudna-1232170 [printLink] => /mozaik/panorama/tko-je-ovogodisnja-dobitnica-nobela-za-knjizevnost-stil-zestoke-kriticarke-predsjednika-intrigantan-je-kao-i-njena-zivotna-ispovijest-u-23-sam-otkrila-da-sam-trudna-1232170?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 693934 [name] => Annie Ernaux [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-10-13 14:51:20 [main_article_id] => 0 [alias] => annie-ernaux-0 [link] => /tag/annie-ernaux-0 ) [1] => stdClass Object ( [id] => 505827 [name] => Nobelova nagrada za književnost [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nobelova-nagrada-za-knjizevnost [link] => /tag/nobelova-nagrada-za-knjizevnost ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Annie Ernaux [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Tko je ovogodišnja dobitnica Nobela za književnost? Stil žestoke kritičarke predsjednika intrigantan je, kao i njena životna ispovijest: U 23. sam otkrila da sam trudna... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3118 [name] => Eda Vujević [username] => eda.vujevic [email] => eda.vujevic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$fqFkFA4bWh0UxKvTp8AlaewNrIgF32memX1V0YZbOBaPoPk52RrGG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/eda-vujevic-3118 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1636 [gender] => m [description] => [image] => 1636.jpeg [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1636.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/12/23572060.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Andrea Renault/Afp [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/12/23572060.jpg [title] => Andrea Renault/Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/12/23572065.jpg [title] => Andrea Renault/Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/12/23572068.jpg [title] => Andrea Renault/Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/12/23572067.jpg [title] => Andrea Renault/Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/12/23572066.jpg [title] => Andrea Renault/Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

I dok francuski predsjednik Emmanuel Macron o svojoj sunarodnjakinji, ovogodišnjoj dobitnici Nobelove nagrade za književnost, nije štedio riječi hvale, dotle je ona, Annie Ernaux u odnosu na njega ostala poslovično kritična, bez ikakve želje da mu uzvrati jednako ljubazno.

- Pedeset godina pisala je roman kolektivnog i intimnog sjećanja naše zemlje. Njezin glas je glas ženske slobode, i to glas onih stoljetno zaboravljenih, kazao je, između ostalog, Macron povodom objave Nobelovog komiteta da tu prestižnu nagradu dobiva upravo 82-godišnja Francuskinja, prva žena iz te zemlje koja je dobila Nobela za književnost, teškog 1,1 milijun eura.

Među 17 Francuza ukupno, koji su kroz povijest ovjenčani ovim prestižnim priznanjem iz raznih područja, Nobela za književnost dobili su Romain Rolland, davne 1915. godine, Roger Martin du Gard, André Gide, François Mauriac, Albert Camus, Jean-Paul Sartre, Jean-Marie Gustave Le Clézio i Patrick Modiano koji ju je dobio 2014. godine, svi odreda muškarci.

Dok je Macron hvalio Ernaux za Nobelovu nagradu, ona je prema njemu bila bespoštedna.

Annie Ernaux, poznata zagovornica ljevičarskih inicijativa za socijalnu pravdu, ismijala je Macronovo iskustvo u bankarstvu i novčarski background, te rekla da njegov prvi predsjednički mandat nije uspio unaprijediti položaj francuskih žena.

- Borit ću se do posljednjeg daha da žene mogu birati hoće li biti majke ili neće – kazala je također ova književnica na konferenciji za novinare u Parizu.

- To je naše temeljno pravo.

Uostalom, Ernauxova knjiga, "Događaj‘ na samo 45 stranica progovorila je o njezinu vlastitom pobačaju prije no što je on bio legaliziran u Francuskoj. Imala je 23 godine i bila na kraju studija književnosti kad je otkrila da je trudna, što je značilo da se može oprostiti i od nastavka studija i od diplome.

"Ono što je raslo u meni", zapisat će kasnije Ernaux, "bilo je, na izvjestan način, socijalni neuspjeh."

---

image
Andrea Renault/Afp
---

U to vrijeme Annie nije bila u ljubavnoj vezi te je zbog trudnoće, neplanirane, slučajne i neželjene, u njoj rastao sram i strah. Pobačaj najprije pokušava izvesti sama, pletećom iglom, a potom uplašena i očajna pronalazi osobu koja će joj napraviti abortus, no nakon zahvata završava u bolnici gdje gotovo umire...

Adaptacija toga romana u režiji Audrey Diwan prikazana je preklani na festivalu u Veneciji, kad se film pretvorio u pravu senzaciju festivala i u jakoj konkurenciji neočekivano dobio Zlatnog lava.

Švedska akademija koja dodjeljuje Nobelovu nagradu priopćila je da je Ernaux prepoznata po "hrabrosti i kliničkoj oštroumnosti" njezinih knjiga, a Anders Olsson, predsjednik odbora za Nobelovu nagradu za književnost, rekao je da se Ernaux "ne boji suočiti s teškim istinama".

"Ona piše o stvarima o kojima nitko drugi ne piše, na primjer o svom pobačaju, svojoj ljubomori, o svojim iskustvima napuštene ljubavnice...Mislim, to su stvarno teška iskustva", rekao je za Associated Press nakon objave nagrade u Stockholmu.

"Ona daje riječi za ta iskustva koja su vrlo jednostavna i upečatljiva. To su kratke knjige, ali su stvarno dirljive."

---

image
Andrea Renault/Afp
---

Knjige Annie Ernaux predstavljaju beskompromisne portrete najintimnijih životnih trenutaka, uključujući seksualne susrete, bolest i smrt njezinih roditelja.

Olsson je rekao da su njezina djela često "napisana jednostavnim jezikom, očišćena od svakog viška" te da ona sama svoju literaturu opisuje kao "svoju etnologiju", a ne fikciju.

Dan Simon, dugogodišnji američki izdavač knjiga Annie Ernaux u Seven Stories Pressu, rekao je da je ona već u prvim godinama njihove suradnje "inzistirala da njezine knjige uopće ne kategoriziramo. Nije nam dopuštala da ih nazivamo fikcijom i nije nam dopuštala da ih nazivamo nefikcijom."

Annie Ernaux rođena je 1. rujna 1940. u mjestu Lillebonne u Normandiji. Međutim, odrasla je u gradiću Yvetot, gdje su njezini roditelji odselili nekoliko godina nakon njezina rođenja. O tome književnica progovara u romanu "Jedna žena" koji je, zapravo, posveta njezinoj majci, koja je umrla nakon borbe s Alzheimerom i koja je svojoj kćeri jedinici oduvijek bila i ostala oslonac i nastojala joj omogućiti sve ono što sama nije mogla imati.

Romanom kojim secira svoj odnos s majkom, koja je naporno radila i brinula o njoj, pokušavajući doći do novca i koja je pritom znala biti i gruba, Ernaux je pokušala razumjeti majčinu stranu stvarnosti.

Svoj književni put započela je autobiografskim romanom "Les Armoires vides" 1974. godine. Deset godina kasnije, nagrađena je nagradom Renaudot za knjigu "La Place", o svom odnosu s ocem, odrastanju u malom francuskom gradu te odlasku iz zavičaja.

---

image
Andrea Renault/Afp
---

Ernaux u svim svojim djelima progovara autobiografski, a piše o iskustvima odrastanja, ljubavnim aferama, braku, pobačaju, smrti… kao i o raku dojke s kojim se borila. Svjetsku slavu donosi joj roman "Godine" iz 2008. godine, koji predstavlja njezino iskustvo tijekom šezdeset godina francuske povijesti, od Drugog svjetskog rata naovamo, koji je nazivan i remek-djelom autobiografske književnosti.

Za tu je knjigu dobila nagrade Marguerite Duras i François Mauriac. Mlada se udala, rodila je dva sina, a radni vijek provela je kao profesorica književnosti u srednjoj školi. U ranim osamdesetima razvodi se od muža i ostaje u svojoj kući u mjestu Cergy, gdje živi i danas, a 2000. ostavlja posao učiteljice i posvećuje se isključivo pisanju.

Na hrvatski jezik su joj prevedene knjige "Samo strast" koja govori o njezinom opsesivnom odnosu s ljubavnikom, zatim spomenuti "Događaj", "Godine" te "Djevojačke uspomene" kao i "Jedna žena".

- Annie Ernaux je glas, piše u uglednome New Yorkeru njihov kolumnist američki pisac i esejist Adam Gopnik.

- Dakle, iako bi bilo zasluženo i da je Salman Rushdie osvojio Nobelovu nagradu ove godine, rad Annie Ernaux na koji sam prvi put počeo reagirati u Parizu sredinom devedesetih godina, više nego zaslužio nagradu.

To je proganjajući glas kojeg, kad ga i samo jednom pročitate, ne možete lako zaboraviti, to je glas koji hvata važne stvari u svome vremenu, ne samo o otvorenim ili implicitnim političkim interesima, već, što je još važnije, u obliku rečenica koje mrmljamo u vlastitim zaklinjanjima.

- Ipak, možda je najznačajniji aspekt Ernauxova sadašnjeg uzdizanja ovaj: čini se da je prvi Nobelov laureat koji je prvenstveno memoarist u našem suvremenom smislu riječi, znači netko tko piše o životu izravno, onako kako ga i mi doživljavamo, nastavlja Gopnik.

- Njezin uspon označava priznanje da su memoari, u svim svojim brojnim licima i pozama - izravni, samokritični, žalosni i komični, angažirani i ne - možda vodeći žanr našeg vremena, jednako kao što je to bio roman u prvoj polovici 20. stoljeća.

Osjećamo potrebu za provjerljivom ili barem vjerodostojnom osobnom poviješću u vrijeme kada se mnogo toga drugog čini iskonstruiranim i nepouzdanim. Sviđa nam se barem osjećaj iskustva iz prve ruke kojeg tražimo posvuda, od Twittera do TikToka.

Zbog zaokupljenosti fakticitetom i hladno registriranim detaljima, te čudnim načinom na koji se ta činjenica gradi, ciglu po ciglu, u složeno polje zajedničkih fikcija, memoari mogu biti najpostojanija književnost u našem svijetu - kaže Adam Gopnik, i sam autor devet uspješnih knjiga i suradnik The New Yorkera još od 1986. godine.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Andrea Renault/Afp Andrea Renault/Afp Andrea Renault/Afp Andrea Renault/Afp Andrea Renault/Afp
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/tko-je-ovogodisnja-dobitnica-nobela-za-knjizevnost-stil-zestoke-kriticarke-predsjednika-intrigantan-je-kao-i-njena-zivotna-ispovijest-u-23-sam-otkrila-da-sam-trudna-1232170 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2241753db4cb3b569d826023b99a9e47375ad4cf [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Tko+je+ovogodi%C5%A1nja+dobitnica+Nobela+za+knji%C5%BEevnost%3F+Stil+%C5%BEestoke+kriti%C4%8Darke+predsjednika+intrigantan+je%2C+kao+i+njena+%C5%BEivotna+ispovijest%3A+U+23.+sam+otkrila+da+sam+trudna...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Ftko-je-ovogodisnja-dobitnica-nobela-za-knjizevnost-stil-zestoke-kriticarke-predsjednika-intrigantan-je-kao-i-njena-zivotna-ispovijest-u-23-sam-otkrila-da-sam-trudna-1232170 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Ftko-je-ovogodisnja-dobitnica-nobela-za-knjizevnost-stil-zestoke-kriticarke-predsjednika-intrigantan-je-kao-i-njena-zivotna-ispovijest-u-23-sam-otkrila-da-sam-trudna-1232170 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Annie Ernaux [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
PanoramaAnnie Ernaux

Tko je ovogodišnja dobitnica Nobela za književnost? Stil žestoke kritičarke predsjednika intrigantan je, kao i njena životna ispovijest: U 23. sam otkrila da sam trudna...

13. listopada 2022. - 14:30

I dok francuski predsjednik Emmanuel Macron o svojoj sunarodnjakinji, ovogodišnjoj dobitnici Nobelove nagrade za književnost, nije štedio riječi hvale, dotle je ona, Annie Ernaux u odnosu na njega ostala poslovično kritična, bez ikakve želje da mu uzvrati jednako ljubazno.

- Pedeset godina pisala je roman kolektivnog i intimnog sjećanja naše zemlje. Njezin glas je glas ženske slobode, i to glas onih stoljetno zaboravljenih, kazao je, između ostalog, Macron povodom objave Nobelovog komiteta da tu prestižnu nagradu dobiva upravo 82-godišnja Francuskinja, prva žena iz te zemlje koja je dobila Nobela za književnost, teškog 1,1 milijun eura.

Među 17 Francuza ukupno, koji su kroz povijest ovjenčani ovim prestižnim priznanjem iz raznih područja, Nobela za književnost dobili su ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 10:27