stdClass Object ( [id] => 1179954 [title] => Uzbudljiva povijest o kojoj se malo zna: Ivan Petar Marchi je osnovao akademiju, izgradio dvorac na Šolti i planirao od Vojne krajine napraviti državu! Split je trebao biti glavni grad [alias] => uzbudljiva-povijest-o-kojoj-se-malo-zna-ivan-petar-marchi-je-osnovao-akademiju-izgradio-dvorac-na-solti-i-planirao-od-vojne-krajine-napraviti-drzavu-split-je-trebao-biti-glavni-grad [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Idućeg mjeseca, 20. travnja, navršit će se točno 150 godina od smrti Ljudevita Gaja (1809. - 1872.), kojeg hrvatska povijest pamti kao vođu hrvatskog narodnog preporoda, jezikoslovca, književnika i političara, čija je pjesma “Još Hrvatska ni propala” postala nacionalnom budnicom i simbolom otpora prema Mađarima i Habsburgovcima.

Pripadnici Gajeva ilirskog pokreta planirali su kulturno, znanstveno, prosvjetno i gospodarsko uzdizanje Hrvatske po uzoru na razvijenije europske zemlje, a pod ilirskim imenom u širem smislu imali su program kulturnoga povezivanja Južnih Slavena, a u užem smislu, ujedinjavanja hrvatskih zemalja.

I danas, 150 godina nakon Gajeve smrti, njegovo je ime itekako živo, bez obzira na to što se njegova ideja pokazala iluzornom, što je njegovo ambiciozno povijesno djelo “Dogodovština Ilirije velike” ostalo nedovršeno i neobjavljeno, a 1843. godine kralj je i zabranio uporabu ilirskog imena.

Širom Hrvatske, u mnoštvu gradova, brojne ulice nose ime Ljudevita Gaja, kojeg se i u školskom kurikulumu povezuje gotovo isključivo s afirmacijom ilirskog imena.

No, u Splitu je ilirsko ime znatno starije od ilirskog pokreta. Dapače, upravo je u Splitu više od stotinu godina prije negoli se Ljudevit Gaj uopće rodio nikla Ilirska akademija, prva takva institucija među Slavenima, a spomen na tu neusporedivu činjenicu više je nego skroman.

Posljednji predstavnik obitelji

Jest, u samom središtu grada, unutar Palače, postoji uličica Ilirske akademije koju ni rođeni Splićani ne znaju isprve pronaći, a ime njezina utemeljitelja Ivana Petra Marchija (1663. - 1733.) gotovo je potpuno nepoznato.

---

image

Župna kuća na adresi Kraj sv. Duje 3 bila je sjedište Ilirske akademije od lipnja 1703. godine

Tom Dubravec/ Cropix
---


Akademija je, s namjerom njegovanja hrvatskog jezika, osnovana u lipnju 1703., a jedan od 12 osnivača koje je Marchi okupio bio je i splitski nadbiskup Stjepan Cosmi.

Bili su tu još i Franjo Kriton, tajnik, svećenik i kancelir nadbiskupa Cosmija, Jerolim Kavanjin, pjesnik i splitski odvjetnik, inače muž Marchijeve sestre, Ivan Dražić, Petar Macukat, isusovac Ardelio della Bella, autor trojezičnog rječnika, te Ivan Paštrić, teolog, povjesničar kulture, sveučilišni profesor, pjesnik i književni prevoditelj, iako nije živio u rodnom Spitu, nego u Rimu, i drugi.

Sam Ivan Petar Marchi, koji će se poslije nazvati Markić, izvanredno je zanimljiva osoba. Obitelj mu je podrijetlom iz Bola na otoku Braču, odakle su se preselili u Split u 16. stoljeću i čini se da su uvijek bili na glasu kao ugledna građanska loza.

Prvi poznati član obitelji bio je Nikola, koji je pripadao građanskom staležu, a njegovi potomci bili su primljeni u splitsko Veliko vijeće 1671. godine, te već 1698. godine dobili i od Mletaka naslov conte. Bili su bogati trgovci, a potkraj 17. stoljeća istaknuli su se u borbama protiv Osmanlija u okolici Sinja, Knina, Čitluka, Imotskoga, Ljubuškog i Herceg Novoga.

Najznačajniji, ali i posljednji muški predstavnik obitelji bio je upravo Ivan Petar (1663. - 1733.), prvi predsjednik splitske Ilirske akademije (Academia Illyrica ilitivan slovinska).

Primljen u rimsko plemstvo

Nakon studija u Padovi obavljao je dužnost suca, savjetnika, sindika i rizničara katedrale u Splitu, a on je osobno 1728. godine primljen u rimsko plemstvo i dobio titulu kneza. Marchijevi su bili vrlo bogati i kao trgovci i veleposjednici i odskakali su značajno od ostalih splitskih plemića.

Među ostalim, Ivan Petar bio je i vlasnik jednog rudnika zlata u Češkoj. Prevodio je djela s francuskog jezika, napisao nekoliko neobjavljenih djela na hrvatskom jeziku te knjigu “Političar gospodin Ferdinand Katolički prema pisanju Lorenza”.

Svojim je prilozima potaknuo objavljivanje knjige vodećeg bečkog arhitekta i najutjecajnijeg kasnobaroknog urbanista carskog Beča Johanna Bernharda Fischera von Erlacha o Dioklecijanovoj palači u Splitu.

Taj je arhitekt, među ostalim, za Josipa I., obnovio dvorac Schönbrunn i učinio ga rezidencijom austrijskih careva, a zahvaljujući premjerima i crtežima koje mu je Marchi poslao iz Splita, sačinio je izvanredan prikaz Dioklecijanove palače kakav prije njega nitko nije napravio.

Upravo je on, zahvaljujući angažmanu Ivana Petra Marchija, još prije Roberta Adama, donio u zapadnu Europu utjecaj antičke Dioklecijanove palače, a čijim je crtežima prvi put dao uvid u ovaj spomenik rimskog doba. U Grafičkoj zbirci Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pohranjeno je 79 von Erlachovih crteža, među kojima je i crtež Dioklecijanove palače.

One iste godine kad je osnovao Akademiju, Ivan Petar Marchi pak i njegova braća od mletačkih su vlasti dobili dozvolu da u uvali Maslinica na otoku Šolti sagrade kulu i oko nje novo novcato selo s crkvom.

Ostavio posjed sinovima nećakinje

Oporukom iz 1731. Ivan Petar sav je posjed obitelji, zajedno s bogatom knjižnicom, ostavio jednom od sinova svoje nećakinje Vicence i Ivana Martinisa iz Bola na Braču.

Otada je cjelokupno obiteljsko nasljeđe bilo u posjedu obitelji koja je zadržala oba prezimena pa nekadašnja utvrda na Šolti i dandanas nosi ime Martinis-Marchi.

---

image

Ivan Petar Marchi i njegova braća od mletačkih su vlasti dobili dozvolu da u uvali Maslinica na otoku Šolti sagrade kulu i oko nje novo, novcato selo s crkvom

Nikola Vilić/Cropix
---


Sama Akademija radila je u kući u kojoj danas živi katedralni župnik, na adresi Kraj sv. Duje br. 3.

Kuća je bila ruševna mirina u vlasništvu bratovštine Sv. Duha, a Ivan Petar Markić, zajedno s braćom, svojim je novcem kupio tu nekretninu od bratima. Iste godine, četiri mjeseca poslije, darovao je nekretninu splitskoj bratovštini sv. Josipa, uz uvjet da se tu izradi i ormar koji će bratovština sv. Dujma moći koristiti za svoje potrebe održavanja svečeva oltara u katedrali.

---

image

Spomen na prve hrvatske ilirce - Ulica Akademije ilirske u kojoj je radila Akademija

Tom Dubravec/ Cropix
---


Isto je određeno i za potrebe održavanja oltara sv. Jerolima, zaštitnika Ilirske akademije, koja je pridržala pravo koristiti zgradu za svoje skupove i druge potrebe. Ciklus slika na temu života sv. Josipa mletačkog slikara Gerolama Brussaferre vjerojatno je naručen upravo za veliku dvoranu, koju je koristila i bratovština sv. Josipa i u kojoj su se okupljali akademici.

Pronađene vratnice

Akademija je imala za cilj njegovati jezik, o čemu Marchi piše i papi Klementu XI., kojemu objašnjava da je svrha Akademije razvitak hrvatskog jezika i kulturno obogaćivanje prijevodima djela duhovne i svjetovne naravi iz drugih jezika. “Ne nahodim da se bolje može uzgojit i lipje urešit ovi jezik… nego s prinesenjem od dobrih i duhovnih knjiga iz inih jezikov u ovi naš slovinski”, piše Marchi.

- Poput mnogih kuća u Splitu, i zgrada na adresi Kraj sv. Duje br. 3 ima duboku povijest, sigurno dublju i od same Dioklecijanove palače, ali ono dokle naš pogled seže je vrijeme gradnje carske rezidencije - kazao nam je Radoslav Bužančić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu.

Odjel je, naime, pod vodstvom dr. sc. Vanje Kovačić i Milke Mrduljaš proveo istraživanja te lokacije koja su završena 2011. godine.

- Na njezinu mjestu u Dioklecijanovo doba nije bilo zgrade, upravo suprotno, sve ranije građevine njegovi su graditelji porušili i između njegova stana nad podrumima i pojasa hramova sjeverno, ograđenim visokim zidovima temenosa, nisu sagradili ništa. Današnjim rječnikom rečeno, ostavili su neizgrađen vatrosigurnosni pojas koji je štitio carsku vilu od širenja požara.

Prilikom obnove pronađene su vratnice ormara, spomenutih u ugovoru s bratovštinom sv. Josipa te dijelovi drvene balustrade stubišta.

---

image

Grb s likom sv. Josipa na pročelju župne kuće, Kraj sv. Duje 3

Tom Dubravec/ Cropix
---


Marchijeva Akademija njegovala je tradicije prvog i drugog naraštaja hrvatskih humanista, od kojih je i naslijedila poistovjećivanje ilirskog, hrvatskog i slavenskog etnosa, a akademici su se sastajali u glavnoj dvorani koja je imala pod popločan terakotom u crvenoj i žutoj boji - kaže Bužančić.

Živio u trokatnici na Mihovilovoj širini

O Ivanu Petru Marchiju, koji je živio u trokatnici na Mihovilovoj širini, nadbiskup Cosmi - erudit i intelektualac, koji je, među ostalim, otvorio i splitsko sjemenište, doveo u Split kapucine i isusovce te pomagao izdavanje glagoljskih crkvenih knjiga - imao je samo riječi hvale.

U svom pismu Ivanu Paštriću, teologu i priređivaču novih izdanja glagoljskog brevijara i misala, Cosmi piše: “Ovdje u Splitu, za taj isti jezik osnovana je Akademija, koju sačinjavaju dvanaestorica, koja o tom problemu raspravljaju istim jezikom u prozi i u stihu,… a među njima blista gospodin doktor conte Ivan Petar Markić koji je svojom općom erudicijom i čestitošću glavni ukras grada.”

No, osim sela i utvrde na Šolti, Ilirske akademije, sirotišta i škola za siromašne dječake i djevojčice koje su se održale sve do 1945., kad su ih komunisti ukinuli, valjda zato što su te ustanove za sirotinju vodile redovnice sv. Vinka Paulskog, Ivan Petar Markić imao je još jedan spektakularan plan.

U taj je veliki plan uložio dobar dio svoje imovine i života, a želio je otkupiti od državne blagajne Austrije golemi feud između osmanske međe i Jadranskog mora. Jednostavnije rečeno, Ivan Petar Markić želio je kupiti teritorij Vojne krajine i osnovati - državu.

---

image

Zgrada na splitskoj adresi Mihovilova širina 13 u kojoj je živio Marchi

Tom Dubravec/ Cropix
---


Split, koji je u tom trenutku brojio jedva dvije tisuće žitelja, otprilike kao sada Brinje i Sikirevci, zacijelo je trebao biti metropola te države, zbog čega je u Beču Markić i angažirao urbanista i arhitekta Johanna Bernharda Fischera von Erlacha.

Istina, taj plan bio je “rezervni”, nakon što mu nije uspjelo nagovoriti ni papu Inocenta XI. ni Klementa XI., a ni europske okrunjene glave da se, radi zaštite od Turaka, uspostavi nova zemlja koja bi bila država Južnih Slavena, a na čijem bi čelu bio kralj Leopold, vojvoda od Lorene.

U ideju nije uspio uvjeriti ni Eugena Savojskog, kojeg je pokušao potaknuti na sveti rat protiv Turaka, a s ciljem oslobađanja “svih Ilira” od Osmanlija.

Umjesto Krajine kupio Metliku

Rezervni plan je, međutim, bio kupiti teritorij za novu državu koji bi se od mora protezao sve do Petrinje, no toliki novac ni Markić nije imao, a nije uspio dobiti ni pozajmice. Jednostavno, njegove su ideje bile previše idealističke i previše skupe.

Konačno je, sanjajući kakvu-takvu ilirsku arkadiju gdje bi podanici živjeli bolje, ljepše i prosvjećenije, od Kaptola kupio za 30 tisuća fjorina grofoviju Metliku na granici sa Slovenijom.

No, i to je bio velik novac, a Ivan Petar nije štedio - samo na ime kapare dao je veliko bogatstvo, ušao u posjed, ali... Ali i u parnicu jer nije mogao isplatiti svih trideset tisuća pa su se njegovi nasljednici još desetljećima sudovali s kaptolskim fiškalima. Bez uspjeha!

---

image
Tom Dubravec/ Cropix
---


Tako su nasljednici Marchi-Martinis izgubili grofoviju, no svejedno im je ostalo veliko bogatstvo u nekretninama, slikama, knjigama i rudniku zlata koji je u Češkoj nosio ime svetog Jakova.

Ivan Petar Markić umro je u Veneciji 1733., razočaran neuspjesima svih svojih zamisli, no do kraja potpuno posvećen oslobođenju i prosperitetu domovine i svoje nacije koju u oporuci naziva “Nazione Ilirica”, kojoj je, kako je zapisao, “bio u svetoj službi, njoj na slavu i korist”.

Nažalost, tijekom proteklih 320 godina od osnutka Ilirske akademije i slava i korist koju je nastojao postići Ivan Petar Marchi - gotovo se potpuno istopila... Idućeg mjeseca Ljudevita Gaja će se sjetiti svi, Ivana Petra skoro nitko.

---

Druga kuća na Dobrome

 

Prema sačuvanom inventaru sastavljenom poslije smrti Ivana Petra, može se steći uvid u dvije kuće u Splitu, od kojih je jedna u gradu, uz nekadašnju crkvu sv. Mihovila.

Druga njihova jednokatna zgrada, koja je bila gospodarska, a ujedno i neka vrsta kuće za odmor, bila je na Dobrome.

Na prostoru današnje Mihovilove širine imala je ova obitelj više nekretnina. Biblioteka ove obitelji spada među vrjednije biblioteke toga vremena.

Njezin najveći dio po ženskoj lozi i oporuci Ivana Petra naslijedila je obitelj Martinis, a poslije je taj imetak prešao na dobrotvorni legat Martinis-Marchi, pa na humanitarnu Javnu dobrotvornost. Sačuvana su dva popisa ove biblioteke.

Prvi je iz 1694., a drugi je izvršen poslije smrti Ivana Petra. U prvom popisu zabilježeno je 600 knjiga, a u drugome popisano je više od 900 knjiga.

Ivan Petar, dok je živio i u Veneciji, sakupio je lijepu biblioteku, a otuda su te knjige prenesene u Split. U međuvremenu je naslijedio i biblioteku svoga ujaka, trogirskoga biskupa Ivana Kuparića, a određeni broj knjiga bio je i na hrvatskom jeziku.

Tu su bila djela klasika, pa djela iz matematike, retorike, filozofije, prava, povijesti, vojne teorije, medicine, religije, glazbe, beletristike... Knjige su bile pisane hrvatskim, latinskim, grčkim, talijanskim, francuskim, njemačkim, španjolskim i turskim jezikom, a u Markićevim kućama ostao je i velik broj slika.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZABORAVLJENI ILIRAC [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ZABORAVLJENI ILIRAC 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-03-22 12:43:44 [created_by] => 3118 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-03-30 06:30:00 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-03-30 06:30:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 37 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/03\/22\/21480040.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/22\/21370860.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/22\/21370862.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/22\/21370852.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/22\/21370848.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/22\/21370846.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/22\/1045750.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix","Tom Dubravec\/ Cropix","Tom Dubravec\/ Cropix","Tom Dubravec\/ Cropix","Tom Dubravec\/ Cropix","Tom Dubravec\/ Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Zgrada na splitskoj adresi Mihovilova \u0161irina 13 u kojoj je \u017eivio Marchi<\/p>","

Spomen na prve hrvatske ilirce - Ulica Akademije ilirske u kojoj je radila Akademija<\/p>","

Grb s likom sv. Josipa na pro\u010delju \u017eupne ku\u0107e, Kraj sv. Duje 3<\/p>","

\u017dupna ku\u0107a na adresi Kraj sv. Duje 3 bila je sjedi\u0161te Ilirske akademije od lipnja 1703. godine<\/p>","","

Ivan Petar Marchi i njegova bra\u0107a od mleta\u010dkih su vlasti dobili dozvolu da u uvali Maslinica na otoku \u0160olti sagrade kulu i oko nje novo, novcato selo s crkvom<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1261","hd_21480040_1920.jpg":"1920x1080","k_21480040_1280.jpg":"1280x1280","k_21480040_1024.jpg":"1024x1024","k_21480040_640.jpg":"640x640","k_21480040_480.jpg":"480x480","k_21480040_340.jpg":"340x340","k_21480040_220.jpg":"220x220","o_21480040_1280.jpg":"1280x840","o_21480040_1024.jpg":"1024x672","o_21480040_640.jpg":"640x420","o_21480040_480.jpg":"480x315","o_21480040_340.jpg":"340x223","o_21480040_220.jpg":"220x144","h_21480040_1280.jpg":"1280x854","h_21480040_1024.jpg":"1024x683","h_21480040_640.jpg":"640x427","h_21480040_480.jpg":"480x320","h_21480040_340.jpg":"340x227","h_21480040_220.jpg":"220x147","pp_21480040_1280.jpg":"1006x1280","pp_21480040_1024.jpg":"805x1024","pp_21480040_640.jpg":"503x640","pp_21480040_480.jpg":"377x480","pp_21480040_340.jpg":"267x340","pp_21480040_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1207","hd_21370860_1920.jpg":"1920x1080","k_21370860_1280.jpg":"1280x1280","k_21370860_1024.jpg":"1024x1024","k_21370860_640.jpg":"640x640","k_21370860_480.jpg":"480x480","k_21370860_340.jpg":"340x340","k_21370860_220.jpg":"220x220","o_21370860_1280.jpg":"1280x804","o_21370860_1024.jpg":"1024x643","o_21370860_640.jpg":"640x402","o_21370860_480.jpg":"480x301","o_21370860_340.jpg":"340x213","o_21370860_220.jpg":"220x138","h_21370860_1280.jpg":"1280x854","h_21370860_1024.jpg":"1024x683","h_21370860_640.jpg":"640x427","h_21370860_480.jpg":"480x320","h_21370860_340.jpg":"340x227","h_21370860_220.jpg":"220x147","pp_21370860_1280.jpg":"1006x1280","pp_21370860_1024.jpg":"805x1024","pp_21370860_640.jpg":"503x640","pp_21370860_480.jpg":"377x480","pp_21370860_340.jpg":"267x340","pp_21370860_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","hd_21370862_1920.jpg":"1920x1080","k_21370862_1280.jpg":"1280x1280","k_21370862_1024.jpg":"1024x1024","k_21370862_640.jpg":"640x640","k_21370862_480.jpg":"480x480","k_21370862_340.jpg":"340x340","k_21370862_220.jpg":"220x220","o_21370862_1280.jpg":"1280x854","o_21370862_1024.jpg":"1024x683","o_21370862_640.jpg":"640x427","o_21370862_480.jpg":"480x320","o_21370862_340.jpg":"340x227","o_21370862_220.jpg":"220x146","h_21370862_1280.jpg":"1280x854","h_21370862_1024.jpg":"1024x683","h_21370862_640.jpg":"640x427","h_21370862_480.jpg":"480x320","h_21370862_340.jpg":"340x227","h_21370862_220.jpg":"220x147","pp_21370862_1280.jpg":"1006x1280","pp_21370862_1024.jpg":"805x1024","pp_21370862_640.jpg":"503x640","pp_21370862_480.jpg":"377x480","pp_21370862_340.jpg":"267x340","pp_21370862_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2721","hd_21370852_1920.jpg":"1920x1080","k_21370852_1280.jpg":"1280x1280","k_21370852_1024.jpg":"1024x1024","k_21370852_640.jpg":"640x640","k_21370852_480.jpg":"480x480","k_21370852_340.jpg":"340x340","k_21370852_220.jpg":"220x220","o_21370852_1280.jpg":"1280x1814","o_21370852_1024.jpg":"1024x1451","o_21370852_640.jpg":"640x907","o_21370852_480.jpg":"480x680","o_21370852_340.jpg":"340x481","o_21370852_220.jpg":"220x311","h_21370852_1280.jpg":"1280x854","h_21370852_1024.jpg":"1024x683","h_21370852_640.jpg":"640x427","h_21370852_480.jpg":"480x320","h_21370852_340.jpg":"340x227","h_21370852_220.jpg":"220x147","pp_21370852_1280.jpg":"1006x1280","pp_21370852_1024.jpg":"805x1024","pp_21370852_640.jpg":"503x640","pp_21370852_480.jpg":"377x480","pp_21370852_340.jpg":"267x340","pp_21370852_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1294","hd_21370848_1920.jpg":"1920x1080","k_21370848_1280.jpg":"1280x1280","k_21370848_1024.jpg":"1024x1024","k_21370848_640.jpg":"640x640","k_21370848_480.jpg":"480x480","k_21370848_340.jpg":"340x340","k_21370848_220.jpg":"220x220","o_21370848_1280.jpg":"1280x862","o_21370848_1024.jpg":"1024x690","o_21370848_640.jpg":"640x431","o_21370848_480.jpg":"480x323","o_21370848_340.jpg":"340x229","o_21370848_220.jpg":"220x148","h_21370848_1280.jpg":"1280x854","h_21370848_1024.jpg":"1024x683","h_21370848_640.jpg":"640x427","h_21370848_480.jpg":"480x320","h_21370848_340.jpg":"340x227","h_21370848_220.jpg":"220x147","pp_21370848_1280.jpg":"1006x1280","pp_21370848_1024.jpg":"805x1024","pp_21370848_640.jpg":"503x640","pp_21370848_480.jpg":"377x480","pp_21370848_340.jpg":"267x340","pp_21370848_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2922","hd_21370846_1920.jpg":"1920x1080","k_21370846_1280.jpg":"1280x1280","k_21370846_1024.jpg":"1024x1024","k_21370846_640.jpg":"640x640","k_21370846_480.jpg":"480x480","k_21370846_340.jpg":"340x340","k_21370846_220.jpg":"220x220","o_21370846_1280.jpg":"1280x1948","o_21370846_1024.jpg":"1024x1558","o_21370846_640.jpg":"640x974","o_21370846_480.jpg":"480x730","o_21370846_340.jpg":"340x517","o_21370846_220.jpg":"220x334","h_21370846_1280.jpg":"1280x854","h_21370846_1024.jpg":"1024x683","h_21370846_640.jpg":"640x427","h_21370846_480.jpg":"480x320","h_21370846_340.jpg":"340x227","h_21370846_220.jpg":"220x147","pp_21370846_1280.jpg":"1006x1280","pp_21370846_1024.jpg":"805x1024","pp_21370846_640.jpg":"503x640","pp_21370846_480.jpg":"377x480","pp_21370846_340.jpg":"267x340","pp_21370846_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1522","hd_1045750_1920.jpg":"1920x1080","k_1045750_1280.jpg":"1280x1280","k_1045750_1024.jpg":"1024x1024","k_1045750_640.jpg":"640x640","k_1045750_480.jpg":"480x480","k_1045750_340.jpg":"340x340","k_1045750_220.jpg":"220x220","o_1045750_1280.jpg":"1280x1014","o_1045750_1024.jpg":"1024x811","o_1045750_640.jpg":"640x507","o_1045750_480.jpg":"480x380","o_1045750_340.jpg":"340x269","o_1045750_220.jpg":"220x174","h_1045750_1280.jpg":"1280x854","h_1045750_1024.jpg":"1024x683","h_1045750_640.jpg":"640x427","h_1045750_480.jpg":"480x320","h_1045750_340.jpg":"340x227","h_1045750_220.jpg":"220x147","pp_1045750_1280.jpg":"1006x1280","pp_1045750_1024.jpg":"805x1024","pp_1045750_640.jpg":"503x640","pp_1045750_480.jpg":"377x480","pp_1045750_340.jpg":"267x340","pp_1045750_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7818081 Threads: 3 Questions: 1639581713 Slow queries: 4873354 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111489658 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/uzbudljiva-povijest-o-kojoj-se-malo-zna-ivan-petar-marchi-je-osnovao-akademiju-izgradio-dvorac-na-solti-i-planirao-od-vojne-krajine-napraviti-drzavu-split-je-trebao-biti-glavni-grad-1179954 [printLink] => /mozaik/panorama/uzbudljiva-povijest-o-kojoj-se-malo-zna-ivan-petar-marchi-je-osnovao-akademiju-izgradio-dvorac-na-solti-i-planirao-od-vojne-krajine-napraviti-drzavu-split-je-trebao-biti-glavni-grad-1179954?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 672286 [name] => Ivan Petar Marchi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-30 08:32:26 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-petar-marchi [link] => /tag/ivan-petar-marchi ) [1] => stdClass Object ( [id] => 672287 [name] => Ilirska akademija u Splitu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-30 08:32:26 [main_article_id] => 0 [alias] => ilirska-akademija-u-splitu [link] => /tag/ilirska-akademija-u-splitu ) [2] => stdClass Object ( [id] => 672288 [name] => Ulica Ilirske akademije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-30 08:32:26 [main_article_id] => 0 [alias] => ulica-ilirske-akademije [link] => /tag/ulica-ilirske-akademije ) [3] => stdClass Object ( [id] => 672289 [name] => Martinis-Marchi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-30 08:32:26 [main_article_id] => 0 [alias] => martinis-marchi [link] => /tag/martinis-marchi ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZABORAVLJENI ILIRAC [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Uzbudljiva povijest o kojoj se malo zna: Ivan Petar Marchi je osnovao akademiju, izgradio dvorac na Šolti i planirao od Vojne krajine napraviti državu! Split je trebao biti glavni grad [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3118 [name] => Eda Vujević [username] => eda.vujevic [email] => eda.vujevic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$fqFkFA4bWh0UxKvTp8AlaewNrIgF32memX1V0YZbOBaPoPk52RrGG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/eda-vujevic-3118 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1636 [gender] => m [description] => [image] => 1636.jpeg [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1636.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/22/21480040.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/22/21480040.jpg [title] => Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/22/21370860.jpg [title] =>

Zgrada na splitskoj adresi Mihovilova širina 13 u kojoj je živio Marchi

Tom Dubravec/ Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/22/21370862.jpg [title] =>

Spomen na prve hrvatske ilirce - Ulica Akademije ilirske u kojoj je radila Akademija

Tom Dubravec/ Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/22/21370852.jpg [title] =>

Grb s likom sv. Josipa na pročelju župne kuće, Kraj sv. Duje 3

Tom Dubravec/ Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/22/21370848.jpg [title] =>

Župna kuća na adresi Kraj sv. Duje 3 bila je sjedište Ilirske akademije od lipnja 1703. godine

Tom Dubravec/ Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/22/21370846.jpg [title] => Tom Dubravec/ Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/22/1045750.jpg [title] =>

Ivan Petar Marchi i njegova braća od mletačkih su vlasti dobili dozvolu da u uvali Maslinica na otoku Šolti sagrade kulu i oko nje novo, novcato selo s crkvom

Nikola Vilić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Idućeg mjeseca, 20. travnja, navršit će se točno 150 godina od smrti Ljudevita Gaja (1809. - 1872.), kojeg hrvatska povijest pamti kao vođu hrvatskog narodnog preporoda, jezikoslovca, književnika i političara, čija je pjesma “Još Hrvatska ni propala” postala nacionalnom budnicom i simbolom otpora prema Mađarima i Habsburgovcima.

Pripadnici Gajeva ilirskog pokreta planirali su kulturno, znanstveno, prosvjetno i gospodarsko uzdizanje Hrvatske po uzoru na razvijenije europske zemlje, a pod ilirskim imenom u širem smislu imali su program kulturnoga povezivanja Južnih Slavena, a u užem smislu, ujedinjavanja hrvatskih zemalja.

I danas, 150 godina nakon Gajeve smrti, njegovo je ime itekako živo, bez obzira na to što se njegova ideja pokazala iluzornom, što je njegovo ambiciozno povijesno djelo “Dogodovština Ilirije velike” ostalo nedovršeno i neobjavljeno, a 1843. godine kralj je i zabranio uporabu ilirskog imena.

Širom Hrvatske, u mnoštvu gradova, brojne ulice nose ime Ljudevita Gaja, kojeg se i u školskom kurikulumu povezuje gotovo isključivo s afirmacijom ilirskog imena.

No, u Splitu je ilirsko ime znatno starije od ilirskog pokreta. Dapače, upravo je u Splitu više od stotinu godina prije negoli se Ljudevit Gaj uopće rodio nikla Ilirska akademija, prva takva institucija među Slavenima, a spomen na tu neusporedivu činjenicu više je nego skroman.

Posljednji predstavnik obitelji

Jest, u samom središtu grada, unutar Palače, postoji uličica Ilirske akademije koju ni rođeni Splićani ne znaju isprve pronaći, a ime njezina utemeljitelja Ivana Petra Marchija (1663. - 1733.) gotovo je potpuno nepoznato.

---

image

Župna kuća na adresi Kraj sv. Duje 3 bila je sjedište Ilirske akademije od lipnja 1703. godine

Tom Dubravec/ Cropix
---


Akademija je, s namjerom njegovanja hrvatskog jezika, osnovana u lipnju 1703., a jedan od 12 osnivača koje je Marchi okupio bio je i splitski nadbiskup Stjepan Cosmi.

Bili su tu još i Franjo Kriton, tajnik, svećenik i kancelir nadbiskupa Cosmija, Jerolim Kavanjin, pjesnik i splitski odvjetnik, inače muž Marchijeve sestre, Ivan Dražić, Petar Macukat, isusovac Ardelio della Bella, autor trojezičnog rječnika, te Ivan Paštrić, teolog, povjesničar kulture, sveučilišni profesor, pjesnik i književni prevoditelj, iako nije živio u rodnom Spitu, nego u Rimu, i drugi.

Sam Ivan Petar Marchi, koji će se poslije nazvati Markić, izvanredno je zanimljiva osoba. Obitelj mu je podrijetlom iz Bola na otoku Braču, odakle su se preselili u Split u 16. stoljeću i čini se da su uvijek bili na glasu kao ugledna građanska loza.

Prvi poznati član obitelji bio je Nikola, koji je pripadao građanskom staležu, a njegovi potomci bili su primljeni u splitsko Veliko vijeće 1671. godine, te već 1698. godine dobili i od Mletaka naslov conte. Bili su bogati trgovci, a potkraj 17. stoljeća istaknuli su se u borbama protiv Osmanlija u okolici Sinja, Knina, Čitluka, Imotskoga, Ljubuškog i Herceg Novoga.

Najznačajniji, ali i posljednji muški predstavnik obitelji bio je upravo Ivan Petar (1663. - 1733.), prvi predsjednik splitske Ilirske akademije (Academia Illyrica ilitivan slovinska).

Primljen u rimsko plemstvo

Nakon studija u Padovi obavljao je dužnost suca, savjetnika, sindika i rizničara katedrale u Splitu, a on je osobno 1728. godine primljen u rimsko plemstvo i dobio titulu kneza. Marchijevi su bili vrlo bogati i kao trgovci i veleposjednici i odskakali su značajno od ostalih splitskih plemića.

Među ostalim, Ivan Petar bio je i vlasnik jednog rudnika zlata u Češkoj. Prevodio je djela s francuskog jezika, napisao nekoliko neobjavljenih djela na hrvatskom jeziku te knjigu “Političar gospodin Ferdinand Katolički prema pisanju Lorenza”.

Svojim je prilozima potaknuo objavljivanje knjige vodećeg bečkog arhitekta i najutjecajnijeg kasnobaroknog urbanista carskog Beča Johanna Bernharda Fischera von Erlacha o Dioklecijanovoj palači u Splitu.

Taj je arhitekt, među ostalim, za Josipa I., obnovio dvorac Schönbrunn i učinio ga rezidencijom austrijskih careva, a zahvaljujući premjerima i crtežima koje mu je Marchi poslao iz Splita, sačinio je izvanredan prikaz Dioklecijanove palače kakav prije njega nitko nije napravio.

Upravo je on, zahvaljujući angažmanu Ivana Petra Marchija, još prije Roberta Adama, donio u zapadnu Europu utjecaj antičke Dioklecijanove palače, a čijim je crtežima prvi put dao uvid u ovaj spomenik rimskog doba. U Grafičkoj zbirci Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pohranjeno je 79 von Erlachovih crteža, među kojima je i crtež Dioklecijanove palače.

One iste godine kad je osnovao Akademiju, Ivan Petar Marchi pak i njegova braća od mletačkih su vlasti dobili dozvolu da u uvali Maslinica na otoku Šolti sagrade kulu i oko nje novo novcato selo s crkvom.

Ostavio posjed sinovima nećakinje

Oporukom iz 1731. Ivan Petar sav je posjed obitelji, zajedno s bogatom knjižnicom, ostavio jednom od sinova svoje nećakinje Vicence i Ivana Martinisa iz Bola na Braču.

Otada je cjelokupno obiteljsko nasljeđe bilo u posjedu obitelji koja je zadržala oba prezimena pa nekadašnja utvrda na Šolti i dandanas nosi ime Martinis-Marchi.

---

image

Ivan Petar Marchi i njegova braća od mletačkih su vlasti dobili dozvolu da u uvali Maslinica na otoku Šolti sagrade kulu i oko nje novo, novcato selo s crkvom

Nikola Vilić/Cropix
---


Sama Akademija radila je u kući u kojoj danas živi katedralni župnik, na adresi Kraj sv. Duje br. 3.

Kuća je bila ruševna mirina u vlasništvu bratovštine Sv. Duha, a Ivan Petar Markić, zajedno s braćom, svojim je novcem kupio tu nekretninu od bratima. Iste godine, četiri mjeseca poslije, darovao je nekretninu splitskoj bratovštini sv. Josipa, uz uvjet da se tu izradi i ormar koji će bratovština sv. Dujma moći koristiti za svoje potrebe održavanja svečeva oltara u katedrali.

---

image

Spomen na prve hrvatske ilirce - Ulica Akademije ilirske u kojoj je radila Akademija

Tom Dubravec/ Cropix
---


Isto je određeno i za potrebe održavanja oltara sv. Jerolima, zaštitnika Ilirske akademije, koja je pridržala pravo koristiti zgradu za svoje skupove i druge potrebe. Ciklus slika na temu života sv. Josipa mletačkog slikara Gerolama Brussaferre vjerojatno je naručen upravo za veliku dvoranu, koju je koristila i bratovština sv. Josipa i u kojoj su se okupljali akademici.

Pronađene vratnice

Akademija je imala za cilj njegovati jezik, o čemu Marchi piše i papi Klementu XI., kojemu objašnjava da je svrha Akademije razvitak hrvatskog jezika i kulturno obogaćivanje prijevodima djela duhovne i svjetovne naravi iz drugih jezika. “Ne nahodim da se bolje može uzgojit i lipje urešit ovi jezik… nego s prinesenjem od dobrih i duhovnih knjiga iz inih jezikov u ovi naš slovinski”, piše Marchi.

- Poput mnogih kuća u Splitu, i zgrada na adresi Kraj sv. Duje br. 3 ima duboku povijest, sigurno dublju i od same Dioklecijanove palače, ali ono dokle naš pogled seže je vrijeme gradnje carske rezidencije - kazao nam je Radoslav Bužančić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu.

Odjel je, naime, pod vodstvom dr. sc. Vanje Kovačić i Milke Mrduljaš proveo istraživanja te lokacije koja su završena 2011. godine.

- Na njezinu mjestu u Dioklecijanovo doba nije bilo zgrade, upravo suprotno, sve ranije građevine njegovi su graditelji porušili i između njegova stana nad podrumima i pojasa hramova sjeverno, ograđenim visokim zidovima temenosa, nisu sagradili ništa. Današnjim rječnikom rečeno, ostavili su neizgrađen vatrosigurnosni pojas koji je štitio carsku vilu od širenja požara.

Prilikom obnove pronađene su vratnice ormara, spomenutih u ugovoru s bratovštinom sv. Josipa te dijelovi drvene balustrade stubišta.

---

image

Grb s likom sv. Josipa na pročelju župne kuće, Kraj sv. Duje 3

Tom Dubravec/ Cropix
---


Marchijeva Akademija njegovala je tradicije prvog i drugog naraštaja hrvatskih humanista, od kojih je i naslijedila poistovjećivanje ilirskog, hrvatskog i slavenskog etnosa, a akademici su se sastajali u glavnoj dvorani koja je imala pod popločan terakotom u crvenoj i žutoj boji - kaže Bužančić.

Živio u trokatnici na Mihovilovoj širini

O Ivanu Petru Marchiju, koji je živio u trokatnici na Mihovilovoj širini, nadbiskup Cosmi - erudit i intelektualac, koji je, među ostalim, otvorio i splitsko sjemenište, doveo u Split kapucine i isusovce te pomagao izdavanje glagoljskih crkvenih knjiga - imao je samo riječi hvale.

U svom pismu Ivanu Paštriću, teologu i priređivaču novih izdanja glagoljskog brevijara i misala, Cosmi piše: “Ovdje u Splitu, za taj isti jezik osnovana je Akademija, koju sačinjavaju dvanaestorica, koja o tom problemu raspravljaju istim jezikom u prozi i u stihu,… a među njima blista gospodin doktor conte Ivan Petar Markić koji je svojom općom erudicijom i čestitošću glavni ukras grada.”

No, osim sela i utvrde na Šolti, Ilirske akademije, sirotišta i škola za siromašne dječake i djevojčice koje su se održale sve do 1945., kad su ih komunisti ukinuli, valjda zato što su te ustanove za sirotinju vodile redovnice sv. Vinka Paulskog, Ivan Petar Markić imao je još jedan spektakularan plan.

U taj je veliki plan uložio dobar dio svoje imovine i života, a želio je otkupiti od državne blagajne Austrije golemi feud između osmanske međe i Jadranskog mora. Jednostavnije rečeno, Ivan Petar Markić želio je kupiti teritorij Vojne krajine i osnovati - državu.

---

image

Zgrada na splitskoj adresi Mihovilova širina 13 u kojoj je živio Marchi

Tom Dubravec/ Cropix
---


Split, koji je u tom trenutku brojio jedva dvije tisuće žitelja, otprilike kao sada Brinje i Sikirevci, zacijelo je trebao biti metropola te države, zbog čega je u Beču Markić i angažirao urbanista i arhitekta Johanna Bernharda Fischera von Erlacha.

Istina, taj plan bio je “rezervni”, nakon što mu nije uspjelo nagovoriti ni papu Inocenta XI. ni Klementa XI., a ni europske okrunjene glave da se, radi zaštite od Turaka, uspostavi nova zemlja koja bi bila država Južnih Slavena, a na čijem bi čelu bio kralj Leopold, vojvoda od Lorene.

U ideju nije uspio uvjeriti ni Eugena Savojskog, kojeg je pokušao potaknuti na sveti rat protiv Turaka, a s ciljem oslobađanja “svih Ilira” od Osmanlija.

Umjesto Krajine kupio Metliku

Rezervni plan je, međutim, bio kupiti teritorij za novu državu koji bi se od mora protezao sve do Petrinje, no toliki novac ni Markić nije imao, a nije uspio dobiti ni pozajmice. Jednostavno, njegove su ideje bile previše idealističke i previše skupe.

Konačno je, sanjajući kakvu-takvu ilirsku arkadiju gdje bi podanici živjeli bolje, ljepše i prosvjećenije, od Kaptola kupio za 30 tisuća fjorina grofoviju Metliku na granici sa Slovenijom.

No, i to je bio velik novac, a Ivan Petar nije štedio - samo na ime kapare dao je veliko bogatstvo, ušao u posjed, ali... Ali i u parnicu jer nije mogao isplatiti svih trideset tisuća pa su se njegovi nasljednici još desetljećima sudovali s kaptolskim fiškalima. Bez uspjeha!

---

image
Tom Dubravec/ Cropix
---


Tako su nasljednici Marchi-Martinis izgubili grofoviju, no svejedno im je ostalo veliko bogatstvo u nekretninama, slikama, knjigama i rudniku zlata koji je u Češkoj nosio ime svetog Jakova.

Ivan Petar Markić umro je u Veneciji 1733., razočaran neuspjesima svih svojih zamisli, no do kraja potpuno posvećen oslobođenju i prosperitetu domovine i svoje nacije koju u oporuci naziva “Nazione Ilirica”, kojoj je, kako je zapisao, “bio u svetoj službi, njoj na slavu i korist”.

Nažalost, tijekom proteklih 320 godina od osnutka Ilirske akademije i slava i korist koju je nastojao postići Ivan Petar Marchi - gotovo se potpuno istopila... Idućeg mjeseca Ljudevita Gaja će se sjetiti svi, Ivana Petra skoro nitko.

---

Druga kuća na Dobrome

 

Prema sačuvanom inventaru sastavljenom poslije smrti Ivana Petra, može se steći uvid u dvije kuće u Splitu, od kojih je jedna u gradu, uz nekadašnju crkvu sv. Mihovila.

Druga njihova jednokatna zgrada, koja je bila gospodarska, a ujedno i neka vrsta kuće za odmor, bila je na Dobrome.

Na prostoru današnje Mihovilove širine imala je ova obitelj više nekretnina. Biblioteka ove obitelji spada među vrjednije biblioteke toga vremena.

Njezin najveći dio po ženskoj lozi i oporuci Ivana Petra naslijedila je obitelj Martinis, a poslije je taj imetak prešao na dobrotvorni legat Martinis-Marchi, pa na humanitarnu Javnu dobrotvornost. Sačuvana su dva popisa ove biblioteke.

Prvi je iz 1694., a drugi je izvršen poslije smrti Ivana Petra. U prvom popisu zabilježeno je 600 knjiga, a u drugome popisano je više od 900 knjiga.

Ivan Petar, dok je živio i u Veneciji, sakupio je lijepu biblioteku, a otuda su te knjige prenesene u Split. U međuvremenu je naslijedio i biblioteku svoga ujaka, trogirskoga biskupa Ivana Kuparića, a određeni broj knjiga bio je i na hrvatskom jeziku.

Tu su bila djela klasika, pa djela iz matematike, retorike, filozofije, prava, povijesti, vojne teorije, medicine, religije, glazbe, beletristike... Knjige su bile pisane hrvatskim, latinskim, grčkim, talijanskim, francuskim, njemačkim, španjolskim i turskim jezikom, a u Markićevim kućama ostao je i velik broj slika.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix Tom Dubravec/ Cropix Tom Dubravec/ Cropix Tom Dubravec/ Cropix Tom Dubravec/ Cropix Tom Dubravec/ Cropix Nikola Vilić/Cropix
Tom Dubravec/ Cropix

Zgrada na splitskoj adresi Mihovilova širina 13 u kojoj je živio Marchi

Tom Dubravec/ Cropix

Spomen na prve hrvatske ilirce - Ulica Akademije ilirske u kojoj je radila Akademija

Tom Dubravec/ Cropix

Grb s likom sv. Josipa na pročelju župne kuće, Kraj sv. Duje 3

Tom Dubravec/ Cropix

Župna kuća na adresi Kraj sv. Duje 3 bila je sjedište Ilirske akademije od lipnja 1703. godine

Nikola Vilić/Cropix

Ivan Petar Marchi i njegova braća od mletačkih su vlasti dobili dozvolu da u uvali Maslinica na otoku Šolti sagrade kulu i oko nje novo, novcato selo s crkvom

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/uzbudljiva-povijest-o-kojoj-se-malo-zna-ivan-petar-marchi-je-osnovao-akademiju-izgradio-dvorac-na-solti-i-planirao-od-vojne-krajine-napraviti-drzavu-split-je-trebao-biti-glavni-grad-1179954 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=150e8a9ceb4be397869eb7f799f5bd6933e8a1d6 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Uzbudljiva+povijest+o+kojoj+se+malo+zna%3A+Ivan+Petar+Marchi+je+osnovao+akademiju%2C+izgradio+dvorac+na+%C5%A0olti+i+planirao+od+Vojne+krajine+napraviti+dr%C5%BEavu%21+Split+je+trebao+biti+glavni+grad&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fuzbudljiva-povijest-o-kojoj-se-malo-zna-ivan-petar-marchi-je-osnovao-akademiju-izgradio-dvorac-na-solti-i-planirao-od-vojne-krajine-napraviti-drzavu-split-je-trebao-biti-glavni-grad-1179954 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fuzbudljiva-povijest-o-kojoj-se-malo-zna-ivan-petar-marchi-je-osnovao-akademiju-izgradio-dvorac-na-solti-i-planirao-od-vojne-krajine-napraviti-drzavu-split-je-trebao-biti-glavni-grad-1179954 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZABORAVLJENI ILIRAC [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
PanoramaZABORAVLJENI ILIRAC

Uzbudljiva povijest o kojoj se malo zna: Ivan Petar Marchi je osnovao akademiju, izgradio dvorac na Šolti i planirao od Vojne krajine napraviti državu! Split je trebao biti glavni grad

30. ožujka 2022. - 08:30

Idućeg mjeseca, 20. travnja, navršit će se točno 150 godina od smrti Ljudevita Gaja (1809. - 1872.), kojeg hrvatska povijest pamti kao vođu hrvatskog narodnog preporoda, jezikoslovca, književnika i političara, čija je pjesma “Još Hrvatska ni propala” postala nacionalnom budnicom i simbolom otpora prema Mađarima i Habsburgovcima.

Pripadnici Gajeva ilirskog pokreta planirali su kulturno, znanstveno, prosvjetno i gospodarsko uzdizanje Hrvatske po uzoru na razvijenije europske zemlje, a pod ilirskim imenom u širem smislu imali su program kulturnoga povezivanja Južnih Slavena, a u užem smislu, ujedinjavanja hrvatskih zemalja.

I danas, 150 godina nakon Gajeve smrti, njegovo je ime itekako živo, bez obzira na to što se njegova ideja pokazala iluzornom, što je njegovo ambiciozno ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 21:31