stdClass Object ( [id] => 1220452 [title] => Vogue slavi 130. rođendan: znate li tko je bio prvi muškarac, a tko prvi međurasni par koji je osvanuo na naslovnici? Je li Anna Wintour ‘prazna žena puna skupe odjeće‘? Ovo je priča o glamuru i kontroverzama [alias] => vogue-slavi-130-rodendan-znate-li-tko-je-bio-prvi-muskarac-a-tko-prvi-medurasni-par-koji-je-osvanuo-na-naslovnici-je-li-anna-wintour-prazna-zena-puna-skupe-odjece-ovo-je-prica-o-glamuru-i-kontroverzama [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Bila je jedan od originalnih supermodela iz devedesetih godina prošlog stoljeća, a proteklih je nekoliko godina bježala od očiju javnosti nakon što je po zlu pošao tretman kojim se trebala riješiti masnih stanica i, kako je sama rekla, trajno je unakazio.

Ipak, odlučila je kako se više neće skrivati, a sada se Linda Evangelista pojavila na naslovnici rujanskog izdanja britanskog Voguea. Na fotografijama izgleda fantastično, ali ne onako kako izgleda u prirodi, njezino su lice, čeljust i vrat preoblikovani, zategnuti uz pomoć elastičnih traka.

S druge strane “bare”, u još važnijem, američkom rujanskom izdanju Voguea, na naslovnici je sportska ikona, po mnogima najbolja tenisačica u povijesti, Serena Williams, kojoj na snimkama društvo pravi četverogodišnja kćerkica Alexis Olympia.

Serena će se, ako se ne predomisli, nakon US Opena, koji ovog ponedjeljka započinje u New Yorku, oprostiti od blistave teniske karijere, a to je najavila upravo u Vogueu.

Priča je krenula 1892. godine

Tako dva rujanska izdanja “modne Biblije” imaju dvije različite priče, jedno o povratku, drugo o odlasku, ali ljubitelji prvenstveno mode s nestrpljenjem očekuju prosinački Vogue, budući da će se u posljednjem mjesecu ove godine obilježiti 130. godišnjica ovog utjecajnog američkog magazina.

Priča je započela 1892. godine kad je američki biznismen Arthur Baldwin Turnure osnovao tjednik namijenjen newyorškooj društvenoj eliti.

Osim novostima na društvenoj sceni, tradicijama i bontonu, tjednik se bavio i knjigama, predstavama, glazbom... Uz sponzorsku pomoć Kristoffera Wrighta, prvi broj izdan je 17. prosinca 1892. godine s cijenom od deset centi, što bi danas bilo nešto malo više od tri dolara.

---

image
/Shutterstock
---


Condé Montrose Nast, osnivač tvrtke Condé Nast Publications, kupio je Vogue 1909., tri godine nakon Turnureove smrti, i uslijedio je postupni rast publikacije. Nast ga je pretvorio u magazin namijenjen ženama, povećana je i cijena kao i broj izdanja, a profit se pod Nastovim vodstvom dramatično povećavao. Magazin je i dalje prvenstveno bio posvećen visokom društvu.

Nakon II. svjetskog rata pokorio svijet

Tijekom Prvoga svjetskog rata Vogue se počeo tiskati i u Engleskoj, što se pokazalo uspješnim, pa je Nast odlučio 1920. objaviti prvo izdanje francuskog Voguea.

Magazin je postao poznat po karakterističnim fotografijama i visokoj uređivačkoj kvaliteti. Nast je angažirao najbolje ilustratore i fotografe tog vremena, oni su kreirali naslovnice koje su bile kontinuirano sofisticirane i povremeno revolucionarne.

---

image

Ovako je izgleda cover iz 1929. godine

/Photo12 Via Afp
---


Primjerice, u srpnju 1932. američki je Vogue imao prvu fotografiju u boji na naslovnici, snimio ju je Edward Jean Steichen, a prikazivala je plivačicu kako rukama u zraku drži loptu za plažu.

Nast je bio odgovoran i za uvođenje stranica u boji, a premda je broj pretplatnika pao tijekom godina velike depresije i kasnije tijekom Drugog svjetskog rata, Nast je kontinuirano značajno povećavao broj prodanih primjeraka do svoje smrti 1942. godine.

Annine prethodnice

U pedesetim godinama prošlog stoljeća, desetljeću nazvanom “godinama moći” u povijesti Voguea, glavna urednica bila je Jessica Daves, koja je smatrala kako je ukus nešto što se može naučiti i uređivala je Vogue s uvjerenjem kako magazin treba biti sredstvo koje će educirati ukus svoje publike.

Moda je i dalje bila u fokusu, ali je Daves podigla i razinu tekstova u američkom Vogueu.

Njezina je era u Vogueu završila 1962. kad se magazinu priključila Diana Vreeland, njih dvije imale su potpuno suprotan pristup uređivanju magazina.

Daves ga je smatrala vrlo ozbiljnim poslom, dok je Vreeland kazala kako je to “samo zabava” i povela Vogue u razdoblje mladosti i vitalnosti, ali i ekstravagancije i luksuza.

Magazin je postao zanimljiviji mladima tijekom seksualne revolucije fokusirajući se na suvremenu modu i sa tekstovima koji su se bavili seksualnošću.

Vogue je 1973. postao mjesečnik, a pod vodstvom glavne urednice Grace Mirabella doživio je velike uredničke i stilske promjene kako bi odgovorio promjenama u stilu života ciljane publike.

Mirabella je kazala kako je odabrana da promijeni Vogue jer žene više nisu bile zainteresirane čitati ili kupovati odjeću koja ničemu nije služila u njihovim životima.

Mirabellin pristup

Izabrana je da magazin napravi privlačnim slobodnim, zaposlenim, “oslobođenim” ženama sedamdesetih. Dodala je intervjue, praćenje umjetnosti i ozbiljne tekstove o zdravlju. Kad je ta vrsta stilskih promjena ispala iz mode osamdesetih godina, Mirabella je otpuštena.

U srpnju 1988. godine, kad je Vogue, koji je imao 1,2 milijuna prodanih primjeraka, počeo gubiti publiku zbog tri godine starog magazina Elle, glavna urednica je postala 38-godišnja Anna Wintour, koja je kroz pozicije glavne urednice britanskog Voguea i časopisa House & Garden postala poznata, ne samo po svom osjećaju za vizualno, nego i po sposobnosti da radikalno promijeni i uzdrma stvari.

---

image

Dvije kraljice, jedna na čelu britanske monarhije, Elizabeta II., druga na čelu ‘modne Biblije’

Yui Mok/Afp
---


Poznata po svojoj nepromjenjivoj bob frizuri i neizostavnim sunčanim naočalama, Wintour je krenula u borbu da revitalizira brend njegovim pomlađivanjem i pristupačnošću. Fokus je prebacila na novi, dostupniji koncept mode za širu publiku, njezin utjecaj omogućio je da magazin zadrži visoku tiražu.

Tijekom svoje “vladavine” Anna Wintour, koju su nazvali “ledenom kraljicom” s kojom je teško raditi, uspjela je ostvariti ciljeve revitalizacije magazina, a u tom su razdoblju objavljena i neka od najvećih izdanja. Primjerice, rujanski broj 2012. imao je 916 stranica, najviše ikad za neki mjesečnik.

Clooney, Gere, LeBron James...

Kako je Wintour postajala personifikacija imidža Voguea, i ona i magazin su bili predmet kritika. Njezina nekadašnja asistentica Lauren Weisberger napisala je roman “Vrag nosi Pradu” koji je objavljen 2003. i odmah je postao bestseler, a veliki uspjeh doživjela je i filmska adaptacija iz 2006. godine.

Glavni lik podsjeća na Weisberger, a njezina šefica je moćna glavna urednica izmišljene verzije Voguea, opisana kao “prazna, plitka, ogorčena žena koja ima tone fantastične odjeće i ništa drugo”.

Uspjeh knjige i filma privukao je novu pozornost globalne publike na moć i glamur magazina, kao i industriju koju nastavlja predvoditi. Wintour je još uvijek glavna urednica američkog Voguea, od 2013. je umjetnička direktorica izdavačke kuće Condé Nast, a pokrenula je i humanitarnu priredbu Met Gala koja je postala jedan od najvažnijih modnih događaja godine.

---

image

Anna Wintour, glavna urednica američkog Voguea 

Angela Weiss/Afp
---


Do sada se na naslovnici američkog Voguea pojavilo deset muškaraca. Prvi je bio Richard Gere koji je u izdanju od studenoga 1992. naslovnicu dijelio sa Cindy Crawford, potom je u lipnju 2000. na naslovnici bio George Clooney sa Gisele Bündchen, a u travnju 2008. je košarkaška zvijezda LeBron James bio na naslovnici, također u Giselinom društvu.

Plivač Ryan Lochte je bio na naslovnici u lipnju 2012. u društvu nogometašice Hope Solo i Serene Williams, a naslovnicu u ožujku 2014. krasili su Kanye West i Kim Kardashian.

---

image

Plivač Ryan Lochte je bio na naslovnici u lipnju 2012. u društvu nogometašice Hope Solo i Serene WilliamsProfimedia

Undercover **no Us Rights**/Most Wanted Pictures/Profimedia/Undercover **no Us Rights**/Most Wanted Pictures/Profimedia
---


Ben Stiller je u društvu Penelope Cruz bio na naslovnici u veljači 2016. godine, dok se desetobojac Ashton Eaton pojavio na naslovnici sa Gigi Hadid u kolovozu 2016. godine.

Posebne fotografije

Zayn Malik je, također sa Gigi, bio na naslovnici u kolovozu 2017., a Justin Bieber je sa budućom suprugom, Hailey Baldwin, bio na naslovnici u ožujku 2019. godine. Posljednji muškarac na naslovnici američkog Voguea bio je Harry Styles u prosincu 2020. godine.

Tijekom gotovo 130 godina povijesti neke naslovnice Voguea zaslužile su posebnu pozornost. Ona prva, u prosincu 1892. godine, prikazivala je debitanticu na balu, u srpnju 1932. na naslovnici je bila prva fotografija u boji, dok je u kolovozu 1933. na naslovnici bila manekenka Toto Koopman, koja je bila biseksualka i miješanih rasa.

U rujnu 1944. na naslovnici je bila američka ratna poljska bolnica u Francuskoj, snimila ju je Lee Miller koja je bila ratna dopisnica američkog Voguea. U svibnju 1961, Sophia Loren je bila jedna od prvih slavnih osoba na naslovnici.

U ožujku 1966. manekenka Donyale Luna bila je prva nebijela žena na naslovnici, a u kolovozu 1974. Beverly Johnson je bila prva tamnoputa žena na naslovnici Voguea.

Devet kila i 916 stranica

Na prvoj naslovnici u eri Anne Wintour, u studenome 1988. godine bila je izraelska manekenka Michaela Bercu, a u svibnju sljedeće godine Madonna je postala prva glazbena zvijezda na naslovnici Voguea, što je u to vrijeme smatrano kontroverznim.

---

---

Fotografija na naslovnici Voguea u siječnju 1990. godine, koju je snimio Peter Lindbergh, utjelovila je eru supermodela, na njoj su Naomi Campbell, Linda Evangelista, Tatjana Patitz, Christy Turlington i Cindy Crawford u jednostavnoj odjeći devedesetih, a u travnju 1992. godine, kad se obilježavala stogodišnjica Voguea, na naslovnici je bilo deset modela: Naomi Campbell, Cindy Crawford, Linda Evangelista, Christy Turlington, Tatjana Patitz, Karen Mulder, Yasmeen Ghauri, Niki Taylor, Elaine Irwin i Claudia Schiffer. Bilo je to izdanje do tada s najvećom prodajnom nakladom.

---

---

U prosincu 1998. Hillary Clinton je postala prva američka prva dama na naslovnici Voguea, u rujnu 2012. Lady Gaga je bila na naslovnici najvećeg izdanja Voguea, težio je gotovo devet kilograma i imao 916 stranica.

Kontroverzna izdanja

U travnju 2014. Kim Kardashian i Kanye West su bili na jednoj od najkontroverznijih naslovnica Voguea. Ona je bila prva reality zvijezda, a on prvi reper te prvi međurasni par na naslovnici magazina. Zayn Malik je u kolovozu 2017. bio prvi musliman na naslovnici Voguea.

U rujnu 2018. Beyonce je dobila dotad nezabilježenu kontrolu nad naslovnicom magazina.

Angažirala je 23-godišnjeg fotografa Tylera Mitchella za snimanje, on je bio prvi tamnoput fotograf koji je snimao naslovnicu u tada 126 godina dugoj povijesti Voguea. Britansku naslovnicu krasila je Rihanna.

U prosincu 2020. Harry Styles je postao prvi muškarac koji se sam pojavio na naslovnici Voguea, a u veljači 2021. Kamala Harris, prva američka potpredsjednica, krasila je naslovnicu “modne Biblije”.

---

image

Adele je višestruko krasila naslovnicu Voguea

Vogue/Planet/Profimedia/Vogue/Planet/Profimedia
---


U listopadu prošle godine Adele je postala prva osoba koja je istovremeno bila na naslovnici američkog i britanskog Voguea, a u kolovozu ove godine Emma Corrin je bila prva nebinarna osoba na naslovnici magazina.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ’MODNA BIBLIJA’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ’MODNA BIBLIJA’ 2 0 10341 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-08-18 21:36:43 [created_by] => 3163 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-08-31 12:11:57 [modified_by] => 3163 [publish_up] => 2022-08-31 11:34:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 430 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/08\/18\/23253362.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/18\/23129832.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/18\/23129834.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/18\/23129836.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/18\/23196042.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/18\/23196036.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/18\/23196012.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/18\/23196014.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/18\/23196002.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/18\/23195996.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/18\/23195998.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/18\/23195980.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/18\/23195988.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/18\/23195984.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/18\/23196000.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/18\/23196038.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP, Profimedia","Angela Weiss\/Afp","Christophe Archambault\/Afp","Yui Mok\/Afp","Cf\/Thunder Press\/Profimedia\/Cf\/Thunder Press\/Profimedia","Undercover **no Us Rights**\/Most Wanted Pictures\/Profimedia\/Undercover **no Us Rights**\/Most Wanted Pictures\/Profimedia","Vogue\/Planet\/Profimedia\/Vogue\/Planet\/Profimedia","Planet Photos\/Planet\/Profimedia\/Planet Photos\/Planet\/Profimedia","\/Shutterstock","Capital Pictures\/Capital Pictures\/Profimedia\/Capital Pictures\/Capital Pictures\/Profimedia","\/Shutterstock","Robin Utrecht\/Afp","\/Photo12 Via Afp","David Gannon\/Afp","\/Shutterstock","Cf\/Thunder Press\/Profimedia\/Cf\/Thunder Press\/Profimedia"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Anna Wintour, glavna urednica ameri\u010dkog Voguea\u00a0<\/p>","

Anna Wintour, glavna urednica ameri\u010dkog Voguea<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Dvije kraljice, jedna na \u010delu britanske monarhije, Elizabeta II., druga na \u010delu \u2018modne Biblije\u2019<\/p>","

Naravno da je i Rihanna na\u0161la svoje mjesto na coveru<\/p>","

Pliva\u010d Ryan Lochte je bio na naslovnici u lipnju 2012. u dru\u0161tvu nogometa\u0161ice Hope Solo i Serene WilliamsProfimedia<\/p>","

Adele je vi\u0161estruko krasila naslovnicu Voguea<\/p>","

Lady Gaga<\/p>","","

Britansko izdanje posljednjeg broja pripalo je Lindi Evangelisti<\/p>","","

Doutzen Kroes i Lara Stone pozirale su nage<\/p>","

Ovako je izgleda cover iz 1929. godine<\/p>","","","

Kim Kardashian<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["45:46","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1672","hd_23253362_1920.jpg":"1920x1080","k_23253362_1280.jpg":"1280x1280","k_23253362_1024.jpg":"1024x1024","k_23253362_640.jpg":"640x640","k_23253362_480.jpg":"480x480","k_23253362_340.jpg":"340x340","k_23253362_220.jpg":"220x220","o_23253362_1280.jpg":"1280x1114","o_23253362_1024.jpg":"1024x891","o_23253362_640.jpg":"640x557","o_23253362_480.jpg":"480x418","o_23253362_340.jpg":"340x296","o_23253362_220.jpg":"220x191","h_23253362_1280.jpg":"1280x854","h_23253362_1024.jpg":"1024x683","h_23253362_640.jpg":"640x427","h_23253362_480.jpg":"480x320","h_23253362_340.jpg":"340x227","h_23253362_220.jpg":"220x147","pp_23253362_1280.jpg":"1280x1628","pp_23253362_1024.jpg":"1024x1303","pp_23253362_640.jpg":"640x814","pp_23253362_480.jpg":"480x611","pp_23253362_340.jpg":"340x432","pp_23253362_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2681","hd_23129832_1920.jpg":"1920x1080","k_23129832_1280.jpg":"1280x1280","k_23129832_1024.jpg":"1024x1024","k_23129832_640.jpg":"640x640","k_23129832_480.jpg":"480x480","k_23129832_340.jpg":"340x340","k_23129832_220.jpg":"220x220","o_23129832_1280.jpg":"1280x1787","o_23129832_1024.jpg":"1024x1429","o_23129832_640.jpg":"640x893","o_23129832_480.jpg":"480x670","o_23129832_340.jpg":"340x474","o_23129832_220.jpg":"220x307","h_23129832_1280.jpg":"1280x854","h_23129832_1024.jpg":"1024x683","h_23129832_640.jpg":"640x427","h_23129832_480.jpg":"480x320","h_23129832_340.jpg":"340x227","h_23129832_220.jpg":"220x147","pp_23129832_1280.jpg":"1280x1628","pp_23129832_1024.jpg":"1024x1303","pp_23129832_640.jpg":"640x814","pp_23129832_480.jpg":"480x611","pp_23129832_340.jpg":"340x432","pp_23129832_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_23129834_1920.jpg":"1920x1080","k_23129834_1280.jpg":"1280x1280","k_23129834_1024.jpg":"1024x1024","k_23129834_640.jpg":"640x640","k_23129834_480.jpg":"480x480","k_23129834_340.jpg":"340x340","k_23129834_220.jpg":"220x220","o_23129834_1280.jpg":"1280x1920","o_23129834_1024.jpg":"1024x1536","o_23129834_640.jpg":"640x960","o_23129834_480.jpg":"480x720","o_23129834_340.jpg":"340x510","o_23129834_220.jpg":"220x330","h_23129834_1280.jpg":"1280x854","h_23129834_1024.jpg":"1024x683","h_23129834_640.jpg":"640x427","h_23129834_480.jpg":"480x320","h_23129834_340.jpg":"340x227","h_23129834_220.jpg":"220x147","pp_23129834_1280.jpg":"1280x1628","pp_23129834_1024.jpg":"1024x1303","pp_23129834_640.jpg":"640x814","pp_23129834_480.jpg":"480x611","pp_23129834_340.jpg":"340x432","pp_23129834_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1510","hd_23129836_1920.jpg":"1920x1080","k_23129836_1280.jpg":"1280x1280","k_23129836_1024.jpg":"1024x1024","k_23129836_640.jpg":"640x640","k_23129836_480.jpg":"480x480","k_23129836_340.jpg":"340x340","k_23129836_220.jpg":"220x220","o_23129836_1280.jpg":"1280x1006","o_23129836_1024.jpg":"1024x805","o_23129836_640.jpg":"640x503","o_23129836_480.jpg":"480x377","o_23129836_340.jpg":"340x267","o_23129836_220.jpg":"220x173","h_23129836_1280.jpg":"1280x854","h_23129836_1024.jpg":"1024x683","h_23129836_640.jpg":"640x427","h_23129836_480.jpg":"480x320","h_23129836_340.jpg":"340x227","h_23129836_220.jpg":"220x147","pp_23129836_1280.jpg":"1280x1628","pp_23129836_1024.jpg":"1024x1303","pp_23129836_640.jpg":"640x814","pp_23129836_480.jpg":"480x611","pp_23129836_340.jpg":"340x432","pp_23129836_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2608","hd_23196042_1920.jpg":"1920x1080","k_23196042_1280.jpg":"1280x1280","k_23196042_1024.jpg":"1024x1024","k_23196042_640.jpg":"640x640","k_23196042_480.jpg":"480x480","k_23196042_340.jpg":"340x340","k_23196042_220.jpg":"220x220","o_23196042_1280.jpg":"1280x1738","o_23196042_1024.jpg":"1024x1390","o_23196042_640.jpg":"640x869","o_23196042_480.jpg":"480x652","o_23196042_340.jpg":"340x461","o_23196042_220.jpg":"220x298","h_23196042_1280.jpg":"1280x854","h_23196042_1024.jpg":"1024x683","h_23196042_640.jpg":"640x427","h_23196042_480.jpg":"480x320","h_23196042_340.jpg":"340x227","h_23196042_220.jpg":"220x147","pp_23196042_1280.jpg":"1280x1628","pp_23196042_1024.jpg":"1024x1303","pp_23196042_640.jpg":"640x814","pp_23196042_480.jpg":"480x611","pp_23196042_340.jpg":"340x432","pp_23196042_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2619","hd_23196036_1920.jpg":"1920x1080","k_23196036_1280.jpg":"1280x1280","k_23196036_1024.jpg":"1024x1024","k_23196036_640.jpg":"640x640","k_23196036_480.jpg":"480x480","k_23196036_340.jpg":"340x340","k_23196036_220.jpg":"220x220","o_23196036_1280.jpg":"1280x1746","o_23196036_1024.jpg":"1024x1396","o_23196036_640.jpg":"640x873","o_23196036_480.jpg":"480x654","o_23196036_340.jpg":"340x463","o_23196036_220.jpg":"220x300","h_23196036_1280.jpg":"1280x854","h_23196036_1024.jpg":"1024x683","h_23196036_640.jpg":"640x427","h_23196036_480.jpg":"480x320","h_23196036_340.jpg":"340x227","h_23196036_220.jpg":"220x147","pp_23196036_1280.jpg":"1280x1628","pp_23196036_1024.jpg":"1024x1303","pp_23196036_640.jpg":"640x814","pp_23196036_480.jpg":"480x611","pp_23196036_340.jpg":"340x432","pp_23196036_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2702","hd_23196012_1920.jpg":"1920x1080","k_23196012_1280.jpg":"1280x1280","k_23196012_1024.jpg":"1024x1024","k_23196012_640.jpg":"640x640","k_23196012_480.jpg":"480x480","k_23196012_340.jpg":"340x340","k_23196012_220.jpg":"220x220","o_23196012_1280.jpg":"1280x1801","o_23196012_1024.jpg":"1024x1441","o_23196012_640.jpg":"640x900","o_23196012_480.jpg":"480x675","o_23196012_340.jpg":"340x478","o_23196012_220.jpg":"220x309","h_23196012_1280.jpg":"1280x854","h_23196012_1024.jpg":"1024x683","h_23196012_640.jpg":"640x427","h_23196012_480.jpg":"480x320","h_23196012_340.jpg":"340x227","h_23196012_220.jpg":"220x147","pp_23196012_1280.jpg":"1280x1628","pp_23196012_1024.jpg":"1024x1303","pp_23196012_640.jpg":"640x814","pp_23196012_480.jpg":"480x611","pp_23196012_340.jpg":"340x432","pp_23196012_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2675","hd_23196014_1920.jpg":"1920x1080","k_23196014_1280.jpg":"1280x1280","k_23196014_1024.jpg":"1024x1024","k_23196014_640.jpg":"640x640","k_23196014_480.jpg":"480x480","k_23196014_340.jpg":"340x340","k_23196014_220.jpg":"220x220","o_23196014_1280.jpg":"1280x1783","o_23196014_1024.jpg":"1024x1426","o_23196014_640.jpg":"640x891","o_23196014_480.jpg":"480x668","o_23196014_340.jpg":"340x473","o_23196014_220.jpg":"220x306","h_23196014_1280.jpg":"1280x854","h_23196014_1024.jpg":"1024x683","h_23196014_640.jpg":"640x427","h_23196014_480.jpg":"480x320","h_23196014_340.jpg":"340x227","h_23196014_220.jpg":"220x147","pp_23196014_1280.jpg":"1280x1628","pp_23196014_1024.jpg":"1024x1303","pp_23196014_640.jpg":"640x814","pp_23196014_480.jpg":"480x611","pp_23196014_340.jpg":"340x432","pp_23196014_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23196002_1920.jpg":"1920x1080","k_23196002_1280.jpg":"1280x1280","k_23196002_1024.jpg":"1024x1024","k_23196002_640.jpg":"640x640","k_23196002_480.jpg":"480x480","k_23196002_340.jpg":"340x340","k_23196002_220.jpg":"220x220","o_23196002_1280.jpg":"1280x853","o_23196002_1024.jpg":"1024x682","o_23196002_640.jpg":"640x426","o_23196002_480.jpg":"480x320","o_23196002_340.jpg":"340x226","o_23196002_220.jpg":"220x146","h_23196002_1280.jpg":"1280x854","h_23196002_1024.jpg":"1024x683","h_23196002_640.jpg":"640x427","h_23196002_480.jpg":"480x320","h_23196002_340.jpg":"340x227","h_23196002_220.jpg":"220x147","pp_23196002_1280.jpg":"1280x1628","pp_23196002_1024.jpg":"1024x1303","pp_23196002_640.jpg":"640x814","pp_23196002_480.jpg":"480x611","pp_23196002_340.jpg":"340x432","pp_23196002_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1248x1559","hd_23195996_1920.jpg":"1920x1080","k_23195996_1280.jpg":"1280x1280","k_23195996_1024.jpg":"1024x1024","k_23195996_640.jpg":"640x640","k_23195996_480.jpg":"480x480","k_23195996_340.jpg":"340x340","k_23195996_220.jpg":"220x220","o_23195996_1280.jpg":"1280x1598","o_23195996_1024.jpg":"1024x1279","o_23195996_640.jpg":"640x799","o_23195996_480.jpg":"480x599","o_23195996_340.jpg":"340x424","o_23195996_220.jpg":"220x274","h_23195996_1280.jpg":"1280x854","h_23195996_1024.jpg":"1024x683","h_23195996_640.jpg":"640x427","h_23195996_480.jpg":"480x320","h_23195996_340.jpg":"340x227","h_23195996_220.jpg":"220x147","pp_23195996_1280.jpg":"1280x1628","pp_23195996_1024.jpg":"1024x1303","pp_23195996_640.jpg":"640x814","pp_23195996_480.jpg":"480x611","pp_23195996_340.jpg":"340x432","pp_23195996_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23195998_1920.jpg":"1920x1080","k_23195998_1280.jpg":"1280x1280","k_23195998_1024.jpg":"1024x1024","k_23195998_640.jpg":"640x640","k_23195998_480.jpg":"480x480","k_23195998_340.jpg":"340x340","k_23195998_220.jpg":"220x220","o_23195998_1280.jpg":"1280x853","o_23195998_1024.jpg":"1024x682","o_23195998_640.jpg":"640x426","o_23195998_480.jpg":"480x320","o_23195998_340.jpg":"340x226","o_23195998_220.jpg":"220x146","h_23195998_1280.jpg":"1280x854","h_23195998_1024.jpg":"1024x683","h_23195998_640.jpg":"640x427","h_23195998_480.jpg":"480x320","h_23195998_340.jpg":"340x227","h_23195998_220.jpg":"220x147","pp_23195998_1280.jpg":"1280x1628","pp_23195998_1024.jpg":"1024x1303","pp_23195998_640.jpg":"640x814","pp_23195998_480.jpg":"480x611","pp_23195998_340.jpg":"340x432","pp_23195998_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23195980_1920.jpg":"1920x1080","k_23195980_1280.jpg":"1280x1280","k_23195980_1024.jpg":"1024x1024","k_23195980_640.jpg":"640x640","k_23195980_480.jpg":"480x480","k_23195980_340.jpg":"340x340","k_23195980_220.jpg":"220x220","o_23195980_1280.jpg":"1280x853","o_23195980_1024.jpg":"1024x682","o_23195980_640.jpg":"640x426","o_23195980_480.jpg":"480x320","o_23195980_340.jpg":"340x226","o_23195980_220.jpg":"220x146","h_23195980_1280.jpg":"1280x854","h_23195980_1024.jpg":"1024x683","h_23195980_640.jpg":"640x427","h_23195980_480.jpg":"480x320","h_23195980_340.jpg":"340x227","h_23195980_220.jpg":"220x147","pp_23195980_1280.jpg":"1280x1628","pp_23195980_1024.jpg":"1024x1303","pp_23195980_640.jpg":"640x814","pp_23195980_480.jpg":"480x611","pp_23195980_340.jpg":"340x432","pp_23195980_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2595","hd_23195988_1920.jpg":"1920x1080","k_23195988_1280.jpg":"1280x1280","k_23195988_1024.jpg":"1024x1024","k_23195988_640.jpg":"640x640","k_23195988_480.jpg":"480x480","k_23195988_340.jpg":"340x340","k_23195988_220.jpg":"220x220","o_23195988_1280.jpg":"1280x1730","o_23195988_1024.jpg":"1024x1384","o_23195988_640.jpg":"640x865","o_23195988_480.jpg":"480x648","o_23195988_340.jpg":"340x459","o_23195988_220.jpg":"220x297","h_23195988_1280.jpg":"1280x854","h_23195988_1024.jpg":"1024x683","h_23195988_640.jpg":"640x427","h_23195988_480.jpg":"480x320","h_23195988_340.jpg":"340x227","h_23195988_220.jpg":"220x147","pp_23195988_1280.jpg":"1280x1628","pp_23195988_1024.jpg":"1024x1303","pp_23195988_640.jpg":"640x814","pp_23195988_480.jpg":"480x611","pp_23195988_340.jpg":"340x432","pp_23195988_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23195984_1920.jpg":"1920x1080","k_23195984_1280.jpg":"1280x1280","k_23195984_1024.jpg":"1024x1024","k_23195984_640.jpg":"640x640","k_23195984_480.jpg":"480x480","k_23195984_340.jpg":"340x340","k_23195984_220.jpg":"220x220","o_23195984_1280.jpg":"1280x853","o_23195984_1024.jpg":"1024x682","o_23195984_640.jpg":"640x426","o_23195984_480.jpg":"480x320","o_23195984_340.jpg":"340x226","o_23195984_220.jpg":"220x146","h_23195984_1280.jpg":"1280x854","h_23195984_1024.jpg":"1024x683","h_23195984_640.jpg":"640x427","h_23195984_480.jpg":"480x320","h_23195984_340.jpg":"340x227","h_23195984_220.jpg":"220x147","pp_23195984_1280.jpg":"1280x1628","pp_23195984_1024.jpg":"1024x1303","pp_23195984_640.jpg":"640x814","pp_23195984_480.jpg":"480x611","pp_23195984_340.jpg":"340x432","pp_23195984_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1283","hd_23196000_1920.jpg":"1920x1080","k_23196000_1280.jpg":"1280x1280","k_23196000_1024.jpg":"1024x1024","k_23196000_640.jpg":"640x640","k_23196000_480.jpg":"480x480","k_23196000_340.jpg":"340x340","k_23196000_220.jpg":"220x220","o_23196000_1280.jpg":"1280x855","o_23196000_1024.jpg":"1024x684","o_23196000_640.jpg":"640x427","o_23196000_480.jpg":"480x320","o_23196000_340.jpg":"340x227","o_23196000_220.jpg":"220x147","h_23196000_1280.jpg":"1280x854","h_23196000_1024.jpg":"1024x683","h_23196000_640.jpg":"640x427","h_23196000_480.jpg":"480x320","h_23196000_340.jpg":"340x227","h_23196000_220.jpg":"220x147","pp_23196000_1280.jpg":"1280x1628","pp_23196000_1024.jpg":"1024x1303","pp_23196000_640.jpg":"640x814","pp_23196000_480.jpg":"480x611","pp_23196000_340.jpg":"340x432","pp_23196000_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1778x2400","hd_23196038_1920.jpg":"1920x1080","k_23196038_1280.jpg":"1280x1280","k_23196038_1024.jpg":"1024x1024","k_23196038_640.jpg":"640x640","k_23196038_480.jpg":"480x480","k_23196038_340.jpg":"340x340","k_23196038_220.jpg":"220x220","o_23196038_1280.jpg":"1280x1727","o_23196038_1024.jpg":"1024x1382","o_23196038_640.jpg":"640x863","o_23196038_480.jpg":"480x647","o_23196038_340.jpg":"340x458","o_23196038_220.jpg":"220x296","h_23196038_1280.jpg":"1280x854","h_23196038_1024.jpg":"1024x683","h_23196038_640.jpg":"640x427","h_23196038_480.jpg":"480x320","h_23196038_340.jpg":"340x227","h_23196038_220.jpg":"220x147","pp_23196038_1280.jpg":"1280x1628","pp_23196038_1024.jpg":"1024x1303","pp_23196038_640.jpg":"640x814","pp_23196038_480.jpg":"480x611","pp_23196038_340.jpg":"340x432","pp_23196038_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4590340 Threads: 3 Questions: 151429707 Slow queries: 64588 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4503951 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/vogue-slavi-130-rodendan-znate-li-tko-je-bio-prvi-muskarac-a-tko-prvi-medurasni-par-koji-je-osvanuo-na-naslovnici-je-li-anna-wintour-prazna-zena-puna-skupe-odjece-ovo-je-prica-o-glamuru-i-kontroverzama-1220452 [printLink] => /mozaik/panorama/vogue-slavi-130-rodendan-znate-li-tko-je-bio-prvi-muskarac-a-tko-prvi-medurasni-par-koji-je-osvanuo-na-naslovnici-je-li-anna-wintour-prazna-zena-puna-skupe-odjece-ovo-je-prica-o-glamuru-i-kontroverzama-1220452?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 232544 [name] => vogue [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vogue [link] => /tag/vogue ) [1] => stdClass Object ( [id] => 689236 [name] => 130 godina Vogua [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-08-31 14:12:01 [main_article_id] => 0 [alias] => 130-godina-vogua [link] => /tag/130-godina-vogua ) [2] => stdClass Object ( [id] => 313697 [name] => anna wintour [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => anna-wintour [link] => /tag/anna-wintour ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ’MODNA BIBLIJA’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Vogue slavi 130. rođendan: znate li tko je bio prvi muškarac, a tko prvi međurasni par koji je osvanuo na naslovnici? Je li Anna Wintour ‘prazna žena puna skupe odjeće‘? Ovo je priča o glamuru i kontroverzama [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3163 [name] => Marija Čović [username] => marija-ovi [email] => marija-ovi@sd.hr [password] => $2y$10$7PNE1DYGzR71UkBIdOWYs.DbD8zG9H.RL2TYXIfO7QsnJveJNmMim [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marija-covic-3163 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1681 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/eb621dfb812b621676ad954686f6535d?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/18/23253362.jpg [galleryCount] => 16 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP, Profimedia [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/18/23253362.jpg [title] => AFP, Profimedia ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/18/23129832.jpg [title] =>

Anna Wintour, glavna urednica američkog Voguea 

Angela Weiss/Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/18/23129834.jpg [title] =>

Anna Wintour, glavna urednica američkog Voguea

 

Christophe Archambault/Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/18/23129836.jpg [title] =>

Dvije kraljice, jedna na čelu britanske monarhije, Elizabeta II., druga na čelu ‘modne Biblije’

Yui Mok/Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/18/23196042.jpg [title] =>

Naravno da je i Rihanna našla svoje mjesto na coveru

Cf/Thunder Press/Profimedia/Cf/Thunder Press/Profimedia ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/18/23196036.jpg [title] =>

Plivač Ryan Lochte je bio na naslovnici u lipnju 2012. u društvu nogometašice Hope Solo i Serene WilliamsProfimedia

Undercover **no Us Rights**/Most Wanted Pictures/Profimedia/Undercover **no Us Rights**/Most Wanted Pictures/Profimedia ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/18/23196012.jpg [title] =>

Adele je višestruko krasila naslovnicu Voguea

Vogue/Planet/Profimedia/Vogue/Planet/Profimedia ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/18/23196014.jpg [title] =>

Lady Gaga

Planet Photos/Planet/Profimedia/Planet Photos/Planet/Profimedia ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/18/23196002.jpg [title] => /Shutterstock ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/18/23195996.jpg [title] =>

Britansko izdanje posljednjeg broja pripalo je Lindi Evangelisti

Capital Pictures/Capital Pictures/Profimedia/Capital Pictures/Capital Pictures/Profimedia ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/18/23195998.jpg [title] => /Shutterstock ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/18/23195980.jpg [title] =>

Doutzen Kroes i Lara Stone pozirale su nage

Robin Utrecht/Afp ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/18/23195988.jpg [title] =>

Ovako je izgleda cover iz 1929. godine

/Photo12 Via Afp ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/18/23195984.jpg [title] => David Gannon/Afp ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/18/23196000.jpg [title] => /Shutterstock ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/18/23196038.jpg [title] =>

Kim Kardashian

Cf/Thunder Press/Profimedia/Cf/Thunder Press/Profimedia ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Bila je jedan od originalnih supermodela iz devedesetih godina prošlog stoljeća, a proteklih je nekoliko godina bježala od očiju javnosti nakon što je po zlu pošao tretman kojim se trebala riješiti masnih stanica i, kako je sama rekla, trajno je unakazio.

Ipak, odlučila je kako se više neće skrivati, a sada se Linda Evangelista pojavila na naslovnici rujanskog izdanja britanskog Voguea. Na fotografijama izgleda fantastično, ali ne onako kako izgleda u prirodi, njezino su lice, čeljust i vrat preoblikovani, zategnuti uz pomoć elastičnih traka.

S druge strane “bare”, u još važnijem, američkom rujanskom izdanju Voguea, na naslovnici je sportska ikona, po mnogima najbolja tenisačica u povijesti, Serena Williams, kojoj na snimkama društvo pravi četverogodišnja kćerkica Alexis Olympia.

Serena će se, ako se ne predomisli, nakon US Opena, koji ovog ponedjeljka započinje u New Yorku, oprostiti od blistave teniske karijere, a to je najavila upravo u Vogueu.

Priča je krenula 1892. godine

Tako dva rujanska izdanja “modne Biblije” imaju dvije različite priče, jedno o povratku, drugo o odlasku, ali ljubitelji prvenstveno mode s nestrpljenjem očekuju prosinački Vogue, budući da će se u posljednjem mjesecu ove godine obilježiti 130. godišnjica ovog utjecajnog američkog magazina.

Priča je započela 1892. godine kad je američki biznismen Arthur Baldwin Turnure osnovao tjednik namijenjen newyorškooj društvenoj eliti.

Osim novostima na društvenoj sceni, tradicijama i bontonu, tjednik se bavio i knjigama, predstavama, glazbom... Uz sponzorsku pomoć Kristoffera Wrighta, prvi broj izdan je 17. prosinca 1892. godine s cijenom od deset centi, što bi danas bilo nešto malo više od tri dolara.

---

image
/Shutterstock
---


Condé Montrose Nast, osnivač tvrtke Condé Nast Publications, kupio je Vogue 1909., tri godine nakon Turnureove smrti, i uslijedio je postupni rast publikacije. Nast ga je pretvorio u magazin namijenjen ženama, povećana je i cijena kao i broj izdanja, a profit se pod Nastovim vodstvom dramatično povećavao. Magazin je i dalje prvenstveno bio posvećen visokom društvu.

Nakon II. svjetskog rata pokorio svijet

Tijekom Prvoga svjetskog rata Vogue se počeo tiskati i u Engleskoj, što se pokazalo uspješnim, pa je Nast odlučio 1920. objaviti prvo izdanje francuskog Voguea.

Magazin je postao poznat po karakterističnim fotografijama i visokoj uređivačkoj kvaliteti. Nast je angažirao najbolje ilustratore i fotografe tog vremena, oni su kreirali naslovnice koje su bile kontinuirano sofisticirane i povremeno revolucionarne.

---

image

Ovako je izgleda cover iz 1929. godine

/Photo12 Via Afp
---


Primjerice, u srpnju 1932. američki je Vogue imao prvu fotografiju u boji na naslovnici, snimio ju je Edward Jean Steichen, a prikazivala je plivačicu kako rukama u zraku drži loptu za plažu.

Nast je bio odgovoran i za uvođenje stranica u boji, a premda je broj pretplatnika pao tijekom godina velike depresije i kasnije tijekom Drugog svjetskog rata, Nast je kontinuirano značajno povećavao broj prodanih primjeraka do svoje smrti 1942. godine.

Annine prethodnice

U pedesetim godinama prošlog stoljeća, desetljeću nazvanom “godinama moći” u povijesti Voguea, glavna urednica bila je Jessica Daves, koja je smatrala kako je ukus nešto što se može naučiti i uređivala je Vogue s uvjerenjem kako magazin treba biti sredstvo koje će educirati ukus svoje publike.

Moda je i dalje bila u fokusu, ali je Daves podigla i razinu tekstova u američkom Vogueu.

Njezina je era u Vogueu završila 1962. kad se magazinu priključila Diana Vreeland, njih dvije imale su potpuno suprotan pristup uređivanju magazina.

Daves ga je smatrala vrlo ozbiljnim poslom, dok je Vreeland kazala kako je to “samo zabava” i povela Vogue u razdoblje mladosti i vitalnosti, ali i ekstravagancije i luksuza.

Magazin je postao zanimljiviji mladima tijekom seksualne revolucije fokusirajući se na suvremenu modu i sa tekstovima koji su se bavili seksualnošću.

Vogue je 1973. postao mjesečnik, a pod vodstvom glavne urednice Grace Mirabella doživio je velike uredničke i stilske promjene kako bi odgovorio promjenama u stilu života ciljane publike.

Mirabella je kazala kako je odabrana da promijeni Vogue jer žene više nisu bile zainteresirane čitati ili kupovati odjeću koja ničemu nije služila u njihovim životima.

Mirabellin pristup

Izabrana je da magazin napravi privlačnim slobodnim, zaposlenim, “oslobođenim” ženama sedamdesetih. Dodala je intervjue, praćenje umjetnosti i ozbiljne tekstove o zdravlju. Kad je ta vrsta stilskih promjena ispala iz mode osamdesetih godina, Mirabella je otpuštena.

U srpnju 1988. godine, kad je Vogue, koji je imao 1,2 milijuna prodanih primjeraka, počeo gubiti publiku zbog tri godine starog magazina Elle, glavna urednica je postala 38-godišnja Anna Wintour, koja je kroz pozicije glavne urednice britanskog Voguea i časopisa House & Garden postala poznata, ne samo po svom osjećaju za vizualno, nego i po sposobnosti da radikalno promijeni i uzdrma stvari.

---

image

Dvije kraljice, jedna na čelu britanske monarhije, Elizabeta II., druga na čelu ‘modne Biblije’

Yui Mok/Afp
---


Poznata po svojoj nepromjenjivoj bob frizuri i neizostavnim sunčanim naočalama, Wintour je krenula u borbu da revitalizira brend njegovim pomlađivanjem i pristupačnošću. Fokus je prebacila na novi, dostupniji koncept mode za širu publiku, njezin utjecaj omogućio je da magazin zadrži visoku tiražu.

Tijekom svoje “vladavine” Anna Wintour, koju su nazvali “ledenom kraljicom” s kojom je teško raditi, uspjela je ostvariti ciljeve revitalizacije magazina, a u tom su razdoblju objavljena i neka od najvećih izdanja. Primjerice, rujanski broj 2012. imao je 916 stranica, najviše ikad za neki mjesečnik.

Clooney, Gere, LeBron James...

Kako je Wintour postajala personifikacija imidža Voguea, i ona i magazin su bili predmet kritika. Njezina nekadašnja asistentica Lauren Weisberger napisala je roman “Vrag nosi Pradu” koji je objavljen 2003. i odmah je postao bestseler, a veliki uspjeh doživjela je i filmska adaptacija iz 2006. godine.

Glavni lik podsjeća na Weisberger, a njezina šefica je moćna glavna urednica izmišljene verzije Voguea, opisana kao “prazna, plitka, ogorčena žena koja ima tone fantastične odjeće i ništa drugo”.

Uspjeh knjige i filma privukao je novu pozornost globalne publike na moć i glamur magazina, kao i industriju koju nastavlja predvoditi. Wintour je još uvijek glavna urednica američkog Voguea, od 2013. je umjetnička direktorica izdavačke kuće Condé Nast, a pokrenula je i humanitarnu priredbu Met Gala koja je postala jedan od najvažnijih modnih događaja godine.

---

image

Anna Wintour, glavna urednica američkog Voguea 

Angela Weiss/Afp
---


Do sada se na naslovnici američkog Voguea pojavilo deset muškaraca. Prvi je bio Richard Gere koji je u izdanju od studenoga 1992. naslovnicu dijelio sa Cindy Crawford, potom je u lipnju 2000. na naslovnici bio George Clooney sa Gisele Bündchen, a u travnju 2008. je košarkaška zvijezda LeBron James bio na naslovnici, također u Giselinom društvu.

Plivač Ryan Lochte je bio na naslovnici u lipnju 2012. u društvu nogometašice Hope Solo i Serene Williams, a naslovnicu u ožujku 2014. krasili su Kanye West i Kim Kardashian.

---

image

Plivač Ryan Lochte je bio na naslovnici u lipnju 2012. u društvu nogometašice Hope Solo i Serene WilliamsProfimedia

Undercover **no Us Rights**/Most Wanted Pictures/Profimedia/Undercover **no Us Rights**/Most Wanted Pictures/Profimedia
---


Ben Stiller je u društvu Penelope Cruz bio na naslovnici u veljači 2016. godine, dok se desetobojac Ashton Eaton pojavio na naslovnici sa Gigi Hadid u kolovozu 2016. godine.

Posebne fotografije

Zayn Malik je, također sa Gigi, bio na naslovnici u kolovozu 2017., a Justin Bieber je sa budućom suprugom, Hailey Baldwin, bio na naslovnici u ožujku 2019. godine. Posljednji muškarac na naslovnici američkog Voguea bio je Harry Styles u prosincu 2020. godine.

Tijekom gotovo 130 godina povijesti neke naslovnice Voguea zaslužile su posebnu pozornost. Ona prva, u prosincu 1892. godine, prikazivala je debitanticu na balu, u srpnju 1932. na naslovnici je bila prva fotografija u boji, dok je u kolovozu 1933. na naslovnici bila manekenka Toto Koopman, koja je bila biseksualka i miješanih rasa.

U rujnu 1944. na naslovnici je bila američka ratna poljska bolnica u Francuskoj, snimila ju je Lee Miller koja je bila ratna dopisnica američkog Voguea. U svibnju 1961, Sophia Loren je bila jedna od prvih slavnih osoba na naslovnici.

U ožujku 1966. manekenka Donyale Luna bila je prva nebijela žena na naslovnici, a u kolovozu 1974. Beverly Johnson je bila prva tamnoputa žena na naslovnici Voguea.

Devet kila i 916 stranica

Na prvoj naslovnici u eri Anne Wintour, u studenome 1988. godine bila je izraelska manekenka Michaela Bercu, a u svibnju sljedeće godine Madonna je postala prva glazbena zvijezda na naslovnici Voguea, što je u to vrijeme smatrano kontroverznim.

---

---

Fotografija na naslovnici Voguea u siječnju 1990. godine, koju je snimio Peter Lindbergh, utjelovila je eru supermodela, na njoj su Naomi Campbell, Linda Evangelista, Tatjana Patitz, Christy Turlington i Cindy Crawford u jednostavnoj odjeći devedesetih, a u travnju 1992. godine, kad se obilježavala stogodišnjica Voguea, na naslovnici je bilo deset modela: Naomi Campbell, Cindy Crawford, Linda Evangelista, Christy Turlington, Tatjana Patitz, Karen Mulder, Yasmeen Ghauri, Niki Taylor, Elaine Irwin i Claudia Schiffer. Bilo je to izdanje do tada s najvećom prodajnom nakladom.

---

---

U prosincu 1998. Hillary Clinton je postala prva američka prva dama na naslovnici Voguea, u rujnu 2012. Lady Gaga je bila na naslovnici najvećeg izdanja Voguea, težio je gotovo devet kilograma i imao 916 stranica.

Kontroverzna izdanja

U travnju 2014. Kim Kardashian i Kanye West su bili na jednoj od najkontroverznijih naslovnica Voguea. Ona je bila prva reality zvijezda, a on prvi reper te prvi međurasni par na naslovnici magazina. Zayn Malik je u kolovozu 2017. bio prvi musliman na naslovnici Voguea.

U rujnu 2018. Beyonce je dobila dotad nezabilježenu kontrolu nad naslovnicom magazina.

Angažirala je 23-godišnjeg fotografa Tylera Mitchella za snimanje, on je bio prvi tamnoput fotograf koji je snimao naslovnicu u tada 126 godina dugoj povijesti Voguea. Britansku naslovnicu krasila je Rihanna.

U prosincu 2020. Harry Styles je postao prvi muškarac koji se sam pojavio na naslovnici Voguea, a u veljači 2021. Kamala Harris, prva američka potpredsjednica, krasila je naslovnicu “modne Biblije”.

---

image

Adele je višestruko krasila naslovnicu Voguea

Vogue/Planet/Profimedia/Vogue/Planet/Profimedia
---


U listopadu prošle godine Adele je postala prva osoba koja je istovremeno bila na naslovnici američkog i britanskog Voguea, a u kolovozu ove godine Emma Corrin je bila prva nebinarna osoba na naslovnici magazina.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP, Profimedia Angela Weiss/Afp Christophe Archambault/Afp Yui Mok/Afp Cf/Thunder Press/Profimedia/Cf/Thunder Press/Profimedia Undercover **no Us Rights**/Most Wanted Pictures/Profimedia/Undercover **no Us Rights**/Most Wanted Pictures/Profimedia Vogue/Planet/Profimedia/Vogue/Planet/Profimedia Planet Photos/Planet/Profimedia/Planet Photos/Planet/Profimedia /Shutterstock Capital Pictures/Capital Pictures/Profimedia/Capital Pictures/Capital Pictures/Profimedia /Shutterstock Robin Utrecht/Afp /Photo12 Via Afp David Gannon/Afp /Shutterstock Cf/Thunder Press/Profimedia/Cf/Thunder Press/Profimedia
Angela Weiss/Afp

Anna Wintour, glavna urednica američkog Voguea 

Christophe Archambault/Afp

Anna Wintour, glavna urednica američkog Voguea

 

Yui Mok/Afp

Dvije kraljice, jedna na čelu britanske monarhije, Elizabeta II., druga na čelu ‘modne Biblije’

Cf/Thunder Press/Profimedia/Cf/Thunder Press/Profimedia

Naravno da je i Rihanna našla svoje mjesto na coveru

Undercover **no Us Rights**/Most Wanted Pictures/Profimedia/Undercover **no Us Rights**/Most Wanted Pictures/Profimedia

Plivač Ryan Lochte je bio na naslovnici u lipnju 2012. u društvu nogometašice Hope Solo i Serene WilliamsProfimedia

Vogue/Planet/Profimedia/Vogue/Planet/Profimedia

Adele je višestruko krasila naslovnicu Voguea

Capital Pictures/Capital Pictures/Profimedia/Capital Pictures/Capital Pictures/Profimedia

Britansko izdanje posljednjeg broja pripalo je Lindi Evangelisti

Robin Utrecht/Afp

Doutzen Kroes i Lara Stone pozirale su nage

/Photo12 Via Afp

Ovako je izgleda cover iz 1929. godine

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/vogue-slavi-130-rodendan-znate-li-tko-je-bio-prvi-muskarac-a-tko-prvi-medurasni-par-koji-je-osvanuo-na-naslovnici-je-li-anna-wintour-prazna-zena-puna-skupe-odjece-ovo-je-prica-o-glamuru-i-kontroverzama-1220452 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=915db1aaea5d056d922ef018422708994f4a6ffb [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Vogue+slavi+130.+ro%C4%91endan%3A+znate+li+tko+je+bio+prvi+mu%C5%A1karac%2C+a+tko+prvi+me%C4%91urasni+par+koji+je+osvanuo+na+naslovnici%3F+Je+li+Anna+Wintour+%E2%80%98prazna+%C5%BEena+puna+skupe+odje%C4%87e%E2%80%98%3F+Ovo+je+pri%C4%8Da+o+glamuru+i+kontroverzama&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fvogue-slavi-130-rodendan-znate-li-tko-je-bio-prvi-muskarac-a-tko-prvi-medurasni-par-koji-je-osvanuo-na-naslovnici-je-li-anna-wintour-prazna-zena-puna-skupe-odjece-ovo-je-prica-o-glamuru-i-kontroverzama-1220452 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fvogue-slavi-130-rodendan-znate-li-tko-je-bio-prvi-muskarac-a-tko-prvi-medurasni-par-koji-je-osvanuo-na-naslovnici-je-li-anna-wintour-prazna-zena-puna-skupe-odjece-ovo-je-prica-o-glamuru-i-kontroverzama-1220452 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ’MODNA BIBLIJA’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Panorama’MODNA BIBLIJA’

Vogue slavi 130. rođendan: znate li tko je bio prvi muškarac, a tko prvi međurasni par koji je osvanuo na naslovnici? Je li Anna Wintour ‘prazna žena puna skupe odjeće‘? Ovo je priča o glamuru i kontroverzama

31. kolovoza 2022. - 13:34

Bila je jedan od originalnih supermodela iz devedesetih godina prošlog stoljeća, a proteklih je nekoliko godina bježala od očiju javnosti nakon što je po zlu pošao tretman kojim se trebala riješiti masnih stanica i, kako je sama rekla, trajno je unakazio.

Ipak, odlučila je kako se više neće skrivati, a sada se Linda Evangelista pojavila na naslovnici rujanskog izdanja britanskog Voguea. Na fotografijama izgleda fantastično, ali ne onako kako izgleda u prirodi, njezino su lice, čeljust i vrat preoblikovani, zategnuti uz pomoć elastičnih traka.

S druge strane “bare”, u još važnijem, američkom rujanskom izdanju Voguea, na naslovnici je sportska ikona, po mnogima najbolja tenisačica u povijesti, Serena Williams, kojoj na snimkama društvo pravi četverogodišnja kćerkica Alexis Oly...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 07:33