stdClass Object ( [id] => 1311097 [title] => Za budućnost naših električara ne treba brinuti - u mnogome smo zaostali za razvijenim svijetom, ali u struji nismo [alias] => za-buducnost-nasih-elektricara-ne-treba-brinuti-u-mnogome-smo-zaostali-za-razvijenim-svijetom-ali-u-struji-nismo [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kada je prošle zime svijet tresla energetska kriza, bogati Nijemci i zapadna Europa donosili su propise kolika temperatura može biti u uredima i stanovima, kada se i koliko javna rasvjeta smanjuje, kao i u izlozima trgovina. A mi smo se baškarili, grijalo se i svijetlilo je kao i prije, utakmice HNL-a igrale su se pod reflektorima pred nekoliko stotina gledatelja, reflektori su svijetlili na praznim školskim igralištima dok su se neki novi klinci doma rekreirali po mobitelima. Svijetlili su i izlozi prodajnih centara dok su se potrošači u strahu od pandemije i poskupljenja zabili u stanove, stežući pojaseve i kreditne kartice.

Svu tu energetsku rastrošnost mogli smo si priuštiti jer struje proizvodimo dovoljno. I ne samo to, nego smo i u strujnom suficitu, akumulacije su nam pune do prelijevanja. Takvo stanje omogućilo je državi i HEP-u da ne posežu za mjerama smanjenja ionako obično slabe javne rasvjete niti za restrikcijama grijanja, koje bi mogle podsjetiti na mrske redukcije.

Energetsko obilje ipak nije potaknulo promišljene vlastodršce i strujodršce da poput pijanoga energetičara bacaju “helikoptersku struju” pa da je trošimo dok aparati i radijatori ne pregore. Za razliku od zapadnoeuropskih, hrvatska Vlada nije odredila ekonomske cijene režija pa tko ima, neka se grije, nego ih je sufinancirala, to jest naložila je HEP-u da to učini.

Slabi udar

Pri tome je prekomjernu potrošnju energije odlično regulirala skromna kupovna moć odavno osiromašenih hrvatskih građana, dodatno uzdrmanih stalnim poskupljenjima i padom kupovne moći. Zato je udar na državne energetske resurse bio slab.

To je sve skupa bilo lakše jer, posebno mi u Dalmaciji, malo trošimo, navikli smo štedjeti i ne grijati se, industrije nemamo, zimi ni turista. S druge strane, država je opteretila privatnike, kao varijantu nekadašnjih kulaka. Ali i nekim je dalmatinskim obrtnicima bilo lakše jer ih dobar dio zimi ne radi pa plaćaju samo mjerilo, baš kao i oni kojima stanovi i kuće služe samo za ljetno afitavanje.

Iako smo u mnogim stvarima tehnološki i civilizacijski zaostali za razvijenim svijetom, u struji, eto, nismo. Dapače, i pretječe je, baš kao i čiste izvorske vode, sunca, mora i plaža.

Naša veza sa strujom nije slučajna, što se prečesto zaboravlja. Čovjek koji je osmislio dovođenje električne struje u cijeli svijet, Nikola Tesla, našeg je napona volt, iz Like, najpoznatije po vodnom bogatstvu. Na Teslinim temeljima šibenski je gradonačelnik Ante Šupuk 1895. godine na rijeci Krki napravio hidroelektranu i učinio da Šibenik postane treći grad na svijetu s javnom rasvjetom na izmjeničnu struju. Kada je zemlja oslobođena od okupatora i domaćih izdajnika, cijela država ubrzano se elektrificirala, što je pothvat koji nadilazi gradnju autoceste, a elektrana je tada bilo više nego što danas ima županija.

---

image

Nikola Tesla, koji je osmislio dovođenje električne struje u cijeli svijet, našeg je napona volt - iz Like, najpoznatije po vodnom bogatstvu.

Leemage Via Afp
---

Najbolji premijer s ovih prostora, inženjer Ante Marković, bio je elektrotehničar. Ne računajući HEP i firme okupljene oko njega, proračunske dragulje koje se ni jedan premijer ne usudi prodati, imali smo elektrogiganta kao što je “Končar”. Sada imamo Matu Rimca s njegovim automobilima, naravno električnima. Sve su to dokazi da je Hrvatska prirodno i povijesno odavno uključena u električnu mrežu, samo što se od javne zagušenosti politikom, poviješću, estradom i sportom, o tome premalo govori i zna.

Ilegalni priključci

Imamo, dakle, vodno bogatstvo i vodopade, kao i talent da se iz ničega napravi nešto. Kao što nam je priroda dala vodu, tako nam je dala i vjetrovite planine i obilje sunca, samo što sve donedavno nismo prepoznali priliku da iz toga proizvodimo struju. Možda je to danak današnjemu vremenu, kad se gotovo ništa ne proizvodi, pa ni struja. Osim toga, na proizvodnji i prodaji struje danas bi netko trebao zaraditi, a budući da HEP još uvijek nema privatnog vlasnika, nitko nije toliko zainteresiran pa ovdašnji narodni dar za struju stagnira.

Možda najbolji dokaz ovdašnje prirodne talentiranosti za struju jesu i brojni ilegalni priključci te krađe struje. Teško da bi državljani najrazvijenijih i tehnološki najnaprednijih država svijeta bili sposobni za to. Taj talent vezan je uz formalno ili neformalno stečeno stručno znanje, samopouzdanje, kao i izostanak straha od posljedica, bilo strujnih, bilo zakonskih. Neslužbena i nezakonita upotreba struje, na koju ne možemo biti ponosni, zabilježena je, nažalost, u ratu, s induktorskim telefonima i akumulatorima, a s druge strane u namjeri da se sruši brana hidroelektrane Peruća.

Što se tiče vrsta elektrana, osim Krškog, koji dijelimo sa Slovenijom, nemamo samo nuklearke. Doduše, teško bi se bilo zakleti da bismo u tome bili dobri, niti bi nam ovakvima kakvi jesmo trebalo dati u ruke nuklearnu moć. A da bi se sa strujom od vizije i izvora došlo do upotrebe i održavanja, potrebni su električari. I to ne samo oni teški, koji projektiraju elektrane i dovode visoke napone do trafostanica, pa ih distribuiraju po kućanstvima, nego su potrebni i “mali” električari, koji je provode po kućama, do aparata, koje ujedno i servisiraju.

Kao izdanci ovdašnje globalno poznate elektroškole, električari moraju biti hrabri, spretni i domišljati. Zbog skromnijih sredstava, ovdje su se uređaji popravljali i kada im istekne rok trajanja. U električnoj energiji nema revanšizma. Kao što su u upotrebi hidrocentrale iz doba Austro-Ugarske ili Jugoslavije, tako i električari održavaju u životu hladnjake Obodin Cetinje ili pećnice Sloboda Čačak sve dok daju znakove života ili dok ima dijelova ili mogućnosti za improvizaciju. Naravno, moraju poznavati i novije indukcijske ploče, polivalentne pećnice, perilice i bojlere najnovije generacije, uvoditi struju i grijanje u bazene, rješavati podna grijanja, kao i popravljati termoakumulacijske peći, montirati lustere...

Moraju znati provesti struju po stanovima prema pravilima, a ne da svako bušenje zida bude rizik, te osigurati mrežu. Razlikuje ih se najčešće po posebno izoliranim kliještima i odvijačima za zaštitu od visokog napona. Sa sobom nose i električne uređaje za mjerenje napona, amperaže, otpora i koječega. Električari moraju paziti kada buše, kada staju na ljestve, trebaju imati posebnu izoliranu odjeću i obuću, što ih čini opreznima i promišljenima.

Prstom na struju

Kao što iskusni političari i odvjetnici najprije gledaju je li dokument pečatiran i potpisan, a novinari tko je napisao tekst, tako bi i električarima trebao biti temelj fazni ispitivač da provjere ima li u mreži napona. Ali dok laici strepe i mantraju da struja može ubiti, iskusnijim je električarima, da provjere ima li struje, dovoljno prići žici vanjskim dijelom dlana ili prsta. Oni znaju da struja uzrokuje stezanje šake pa kad bi prišli unutarnjom stranom dlana, ne bi bilo dobro. Zato su takvi često blago elektrificirani, i to besplatno, bez energetskih napitaka.

Za razliku od keramičara i nekih drugih zanata, električari još nisu došli na toliki zao glas po visokim cijenama, valjda znaju da previsoka cijena, kao i previsoki napon mogu ubiti. Ako im ponestane posla, jer ljudi ipak rjeđe mijenjaju elektroinstalacije nego pločice, neki od njih prebacuju se na druge poslove pa električari postaju eklektičari.

Ipak, imaju električari danas posla po kućama i stanovima koji se adaptiraju u apartmane, po čitavim naseljima koja se sumanuto grade. Kada još masovnije dođu strani vlasnici, bit će toga i više. Osim toga, dolaze električni automobili, bit će dodatnoga posla i za električare, od baterija, popravka i servisa do punjenja. Prema tome, za budućnost naših električara ne treba se brinuti, ipak su oni izdanci jedne velike, svijetle tradicije, a kako se život sve više elektrificira i oslanja na obnovljive izvore, tako će se i električari obnavljati. Drugim riječima, živjet će vječno.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Leksikon zanimanja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Leksikon zanimanja 0 7748 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-19 07:17:11 [created_by] => 3211 [created_by_alias] => Siniša Kekez [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-07-31 08:03:18 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-07-31 08:03:18 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Za budućnost naših električara ne treba brinuti - u mnogome smo zaostali za razvijenim svijetom, ali u struji nismo [metakey] => električari, električna energija, zanimanja [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/19\/25331658.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/19\/25134624.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Shutterstock","Leemage Via Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

ILUSTRACIJA<\/p>","

Nikola Tesla, koji je osmislio dovo\u0111enje elektri\u010dne struje u cijeli svijet, na\u0161eg je napona volt -\u00a0iz Like, najpoznatije po vodnom bogatstvu.<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25331658_1920.jpg":"1920x1080","k_25331658_1280.jpg":"1280x1280","k_25331658_1024.jpg":"1024x1024","k_25331658_640.jpg":"640x640","k_25331658_480.jpg":"480x480","k_25331658_340.jpg":"340x340","k_25331658_220.jpg":"220x220","o_25331658_1280.jpg":"1280x853","o_25331658_1024.jpg":"1024x682","o_25331658_640.jpg":"640x426","o_25331658_480.jpg":"480x320","o_25331658_340.jpg":"340x226","o_25331658_220.jpg":"220x146","h_25331658_1280.jpg":"1280x854","h_25331658_1024.jpg":"1024x683","h_25331658_640.jpg":"640x427","h_25331658_480.jpg":"480x320","h_25331658_340.jpg":"340x227","h_25331658_220.jpg":"220x147","pp_25331658_1280.jpg":"1280x1628","pp_25331658_1024.jpg":"1024x1303","pp_25331658_640.jpg":"640x814","pp_25331658_480.jpg":"480x611","pp_25331658_340.jpg":"340x432","pp_25331658_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1452","hd_25134624_1920.jpg":"1920x1080","k_25134624_1280.jpg":"1280x1280","k_25134624_1024.jpg":"1024x1024","k_25134624_640.jpg":"640x640","k_25134624_480.jpg":"480x480","k_25134624_340.jpg":"340x340","k_25134624_220.jpg":"220x220","o_25134624_1280.jpg":"1280x968","o_25134624_1024.jpg":"1024x774","o_25134624_640.jpg":"640x484","o_25134624_480.jpg":"480x363","o_25134624_340.jpg":"340x257","o_25134624_220.jpg":"220x166","h_25134624_1280.jpg":"1280x854","h_25134624_1024.jpg":"1024x683","h_25134624_640.jpg":"640x427","h_25134624_480.jpg":"480x320","h_25134624_340.jpg":"340x227","h_25134624_220.jpg":"220x147","pp_25134624_1280.jpg":"1280x1628","pp_25134624_1024.jpg":"1024x1303","pp_25134624_640.jpg":"640x814","pp_25134624_480.jpg":"480x611","pp_25134624_340.jpg":"340x432","pp_25134624_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4230688 Threads: 2 Questions: 129795417 Slow queries: 55832 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3918768 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/za-buducnost-nasih-elektricara-ne-treba-brinuti-u-mnogome-smo-zaostali-za-razvijenim-svijetom-ali-u-struji-nismo-1311097 [printLink] => /mozaik/panorama/za-buducnost-nasih-elektricara-ne-treba-brinuti-u-mnogome-smo-zaostali-za-razvijenim-svijetom-ali-u-struji-nismo-1311097?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 385378 [name] => električari [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => elektricari [link] => /tag/elektricari ) [1] => stdClass Object ( [id] => 267427 [name] => Električna energija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => elektricna-energija [link] => /tag/elektricna-energija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 450448 [name] => zanimanja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zanimanja [link] => /tag/zanimanja ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Leksikon zanimanja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Za budućnost naših električara ne treba brinuti - u mnogome smo zaostali za razvijenim svijetom, ali u struji nismo [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3211 [name] => Siniša Kekez [username] => sini-a-kekez [email] => sini-a-kekez@sd.hr [password] => $2y$10$qwcQVvMXvRnnaftU1Sbp8uBJx74ORfe13h3GXKmaTOCIKV5PaudWu [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sinisa-kekez-3211 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1729 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/1cffa202e39e204293b1646975a5b9da?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/19/25331658.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock [mainImageDesc] =>

ILUSTRACIJA

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/19/25331658.jpg [title] =>

ILUSTRACIJA

Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/19/25134624.jpg [title] =>

Nikola Tesla, koji je osmislio dovođenje električne struje u cijeli svijet, našeg je napona volt - iz Like, najpoznatije po vodnom bogatstvu.

Leemage Via Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kada je prošle zime svijet tresla energetska kriza, bogati Nijemci i zapadna Europa donosili su propise kolika temperatura može biti u uredima i stanovima, kada se i koliko javna rasvjeta smanjuje, kao i u izlozima trgovina. A mi smo se baškarili, grijalo se i svijetlilo je kao i prije, utakmice HNL-a igrale su se pod reflektorima pred nekoliko stotina gledatelja, reflektori su svijetlili na praznim školskim igralištima dok su se neki novi klinci doma rekreirali po mobitelima. Svijetlili su i izlozi prodajnih centara dok su se potrošači u strahu od pandemije i poskupljenja zabili u stanove, stežući pojaseve i kreditne kartice.

Svu tu energetsku rastrošnost mogli smo si priuštiti jer struje proizvodimo dovoljno. I ne samo to, nego smo i u strujnom suficitu, akumulacije su nam pune do prelijevanja. Takvo stanje omogućilo je državi i HEP-u da ne posežu za mjerama smanjenja ionako obično slabe javne rasvjete niti za restrikcijama grijanja, koje bi mogle podsjetiti na mrske redukcije.

Energetsko obilje ipak nije potaknulo promišljene vlastodršce i strujodršce da poput pijanoga energetičara bacaju “helikoptersku struju” pa da je trošimo dok aparati i radijatori ne pregore. Za razliku od zapadnoeuropskih, hrvatska Vlada nije odredila ekonomske cijene režija pa tko ima, neka se grije, nego ih je sufinancirala, to jest naložila je HEP-u da to učini.

Slabi udar

Pri tome je prekomjernu potrošnju energije odlično regulirala skromna kupovna moć odavno osiromašenih hrvatskih građana, dodatno uzdrmanih stalnim poskupljenjima i padom kupovne moći. Zato je udar na državne energetske resurse bio slab.

To je sve skupa bilo lakše jer, posebno mi u Dalmaciji, malo trošimo, navikli smo štedjeti i ne grijati se, industrije nemamo, zimi ni turista. S druge strane, država je opteretila privatnike, kao varijantu nekadašnjih kulaka. Ali i nekim je dalmatinskim obrtnicima bilo lakše jer ih dobar dio zimi ne radi pa plaćaju samo mjerilo, baš kao i oni kojima stanovi i kuće služe samo za ljetno afitavanje.

Iako smo u mnogim stvarima tehnološki i civilizacijski zaostali za razvijenim svijetom, u struji, eto, nismo. Dapače, i pretječe je, baš kao i čiste izvorske vode, sunca, mora i plaža.

Naša veza sa strujom nije slučajna, što se prečesto zaboravlja. Čovjek koji je osmislio dovođenje električne struje u cijeli svijet, Nikola Tesla, našeg je napona volt, iz Like, najpoznatije po vodnom bogatstvu. Na Teslinim temeljima šibenski je gradonačelnik Ante Šupuk 1895. godine na rijeci Krki napravio hidroelektranu i učinio da Šibenik postane treći grad na svijetu s javnom rasvjetom na izmjeničnu struju. Kada je zemlja oslobođena od okupatora i domaćih izdajnika, cijela država ubrzano se elektrificirala, što je pothvat koji nadilazi gradnju autoceste, a elektrana je tada bilo više nego što danas ima županija.

---

image

Nikola Tesla, koji je osmislio dovođenje električne struje u cijeli svijet, našeg je napona volt - iz Like, najpoznatije po vodnom bogatstvu.

Leemage Via Afp
---

Najbolji premijer s ovih prostora, inženjer Ante Marković, bio je elektrotehničar. Ne računajući HEP i firme okupljene oko njega, proračunske dragulje koje se ni jedan premijer ne usudi prodati, imali smo elektrogiganta kao što je “Končar”. Sada imamo Matu Rimca s njegovim automobilima, naravno električnima. Sve su to dokazi da je Hrvatska prirodno i povijesno odavno uključena u električnu mrežu, samo što se od javne zagušenosti politikom, poviješću, estradom i sportom, o tome premalo govori i zna.

Ilegalni priključci

Imamo, dakle, vodno bogatstvo i vodopade, kao i talent da se iz ničega napravi nešto. Kao što nam je priroda dala vodu, tako nam je dala i vjetrovite planine i obilje sunca, samo što sve donedavno nismo prepoznali priliku da iz toga proizvodimo struju. Možda je to danak današnjemu vremenu, kad se gotovo ništa ne proizvodi, pa ni struja. Osim toga, na proizvodnji i prodaji struje danas bi netko trebao zaraditi, a budući da HEP još uvijek nema privatnog vlasnika, nitko nije toliko zainteresiran pa ovdašnji narodni dar za struju stagnira.

Možda najbolji dokaz ovdašnje prirodne talentiranosti za struju jesu i brojni ilegalni priključci te krađe struje. Teško da bi državljani najrazvijenijih i tehnološki najnaprednijih država svijeta bili sposobni za to. Taj talent vezan je uz formalno ili neformalno stečeno stručno znanje, samopouzdanje, kao i izostanak straha od posljedica, bilo strujnih, bilo zakonskih. Neslužbena i nezakonita upotreba struje, na koju ne možemo biti ponosni, zabilježena je, nažalost, u ratu, s induktorskim telefonima i akumulatorima, a s druge strane u namjeri da se sruši brana hidroelektrane Peruća.

Što se tiče vrsta elektrana, osim Krškog, koji dijelimo sa Slovenijom, nemamo samo nuklearke. Doduše, teško bi se bilo zakleti da bismo u tome bili dobri, niti bi nam ovakvima kakvi jesmo trebalo dati u ruke nuklearnu moć. A da bi se sa strujom od vizije i izvora došlo do upotrebe i održavanja, potrebni su električari. I to ne samo oni teški, koji projektiraju elektrane i dovode visoke napone do trafostanica, pa ih distribuiraju po kućanstvima, nego su potrebni i “mali” električari, koji je provode po kućama, do aparata, koje ujedno i servisiraju.

Kao izdanci ovdašnje globalno poznate elektroškole, električari moraju biti hrabri, spretni i domišljati. Zbog skromnijih sredstava, ovdje su se uređaji popravljali i kada im istekne rok trajanja. U električnoj energiji nema revanšizma. Kao što su u upotrebi hidrocentrale iz doba Austro-Ugarske ili Jugoslavije, tako i električari održavaju u životu hladnjake Obodin Cetinje ili pećnice Sloboda Čačak sve dok daju znakove života ili dok ima dijelova ili mogućnosti za improvizaciju. Naravno, moraju poznavati i novije indukcijske ploče, polivalentne pećnice, perilice i bojlere najnovije generacije, uvoditi struju i grijanje u bazene, rješavati podna grijanja, kao i popravljati termoakumulacijske peći, montirati lustere...

Moraju znati provesti struju po stanovima prema pravilima, a ne da svako bušenje zida bude rizik, te osigurati mrežu. Razlikuje ih se najčešće po posebno izoliranim kliještima i odvijačima za zaštitu od visokog napona. Sa sobom nose i električne uređaje za mjerenje napona, amperaže, otpora i koječega. Električari moraju paziti kada buše, kada staju na ljestve, trebaju imati posebnu izoliranu odjeću i obuću, što ih čini opreznima i promišljenima.

Prstom na struju

Kao što iskusni političari i odvjetnici najprije gledaju je li dokument pečatiran i potpisan, a novinari tko je napisao tekst, tako bi i električarima trebao biti temelj fazni ispitivač da provjere ima li u mreži napona. Ali dok laici strepe i mantraju da struja može ubiti, iskusnijim je električarima, da provjere ima li struje, dovoljno prići žici vanjskim dijelom dlana ili prsta. Oni znaju da struja uzrokuje stezanje šake pa kad bi prišli unutarnjom stranom dlana, ne bi bilo dobro. Zato su takvi često blago elektrificirani, i to besplatno, bez energetskih napitaka.

Za razliku od keramičara i nekih drugih zanata, električari još nisu došli na toliki zao glas po visokim cijenama, valjda znaju da previsoka cijena, kao i previsoki napon mogu ubiti. Ako im ponestane posla, jer ljudi ipak rjeđe mijenjaju elektroinstalacije nego pločice, neki od njih prebacuju se na druge poslove pa električari postaju eklektičari.

Ipak, imaju električari danas posla po kućama i stanovima koji se adaptiraju u apartmane, po čitavim naseljima koja se sumanuto grade. Kada još masovnije dođu strani vlasnici, bit će toga i više. Osim toga, dolaze električni automobili, bit će dodatnoga posla i za električare, od baterija, popravka i servisa do punjenja. Prema tome, za budućnost naših električara ne treba se brinuti, ipak su oni izdanci jedne velike, svijetle tradicije, a kako se život sve više elektrificira i oslanja na obnovljive izvore, tako će se i električari obnavljati. Drugim riječima, živjet će vječno.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock Leemage Via Afp
Shutterstock

ILUSTRACIJA

Leemage Via Afp

Nikola Tesla, koji je osmislio dovođenje električne struje u cijeli svijet, našeg je napona volt - iz Like, najpoznatije po vodnom bogatstvu.

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/za-buducnost-nasih-elektricara-ne-treba-brinuti-u-mnogome-smo-zaostali-za-razvijenim-svijetom-ali-u-struji-nismo-1311097 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f0cfa4f1f7c9c55b7bebb170ab54892cabb29a65 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Za+budu%C4%87nost+na%C5%A1ih+elektri%C4%8Dara+ne+treba+brinuti+-+u+mnogome+smo+zaostali+za+razvijenim+svijetom%2C+ali+u+struji+nismo&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fza-buducnost-nasih-elektricara-ne-treba-brinuti-u-mnogome-smo-zaostali-za-razvijenim-svijetom-ali-u-struji-nismo-1311097 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fza-buducnost-nasih-elektricara-ne-treba-brinuti-u-mnogome-smo-zaostali-za-razvijenim-svijetom-ali-u-struji-nismo-1311097 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Leksikon zanimanja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
PanoramaLeksikon zanimanja

Za budućnost naših električara ne treba brinuti - u mnogome smo zaostali za razvijenim svijetom, ali u struji nismo

Piše Siniša Kekez
31. srpnja 2023. - 10:03

Kada je prošle zime svijet tresla energetska kriza, bogati Nijemci i zapadna Europa donosili su propise kolika temperatura može biti u uredima i stanovima, kada se i koliko javna rasvjeta smanjuje, kao i u izlozima trgovina. A mi smo se baškarili, grijalo se i svijetlilo je kao i prije, utakmice HNL-a igrale su se pod reflektorima pred nekoliko stotina gledatelja, reflektori su svijetlili na praznim školskim igralištima dok su se neki novi klinci doma rekreirali po mobitelima. Svijetlili su i izlozi prodajnih centara dok su se potrošači u strahu od pandemije i poskupljenja zabili u stanove, stežući pojaseve i kreditne kartice.

Svu tu energetsku rastrošnost mogli smo si priuštiti jer struje proizvodimo dovoljno. I ne samo to, nego smo i u strujnom suficitu, akumulacije su nam pu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 03:39