StoryEditorOCM
ProstorijaUVIJEK NA OPREZU

Budite oprezni: Znate li kojih pet stvari ne biste nikada trebali čistiti usisavačem, izuzetno je opasno

Piše MOZAIK SD
18. prosinca 2023. - 23:10

Usisavač je osnovni kućanski aparat mnogih ljudi. S njim se ne samo brže čisti nego s metlom, nego i temeljitije. Ipak, treba paziti jer neke stvari nije preporučljivo čistiti usisivačem.

1. RAZBIJENO STAKLO - MOŽE OŠTETITI USISAVAČ

Usisavanje razbijenog stakla može dovesti do rupa u vrećici za prašinu, ali i oštećenja cijelog stroja. Čak i motor usisavača može izgorjeti.

Slomljene žarulje koje štede energiju također se ne smiju uklanjati usisavačem, jer mogu sadržavati male količine otrovne žive koja bi se mogla proširiti po cijelom životnom prostoru ako je uređaj oštećen.

image
Shutterstock

2. TEKUĆINE – RIZIK OD PLIJESNI

Tekućine se ne smiju uklanjati usisavačem, jer se mogu taložiti u crijevu i ostati tamo kao kondenzirana vlaga. Kao rezultat toga, prljavština se lijepi za crijevo tijekom sljedećeg usisavanja i snaga usisavanja se smanjuje.

Osim toga, toplina nastala tijekom usisavanja u motoru koji radi može uzrokovati stvaranje plijesni i bakterija, uzrokujući da usisavač neugodno miriše. U najgorem slučaju, tekućina u elektronici usisavača može čak dovesti do kratkog spoja i potpunog gubitka uređaja.

3. ZEMLJA U VAZAMA - ČUVAJTE SE INSEKATA

Također ne biste trebali uklanjati zemlju usisavačem, jer može sadržavati jaja insekata ili ličinke koje se mogu usisavati sa zemljom, razmnožavati u usisavaču, a zatim širiti po dnevnoj sobi. Određeni insekti posebno vole polagati jaja u zemlji u vazama i brzo se šire po cijeloj kući, piše Chip.de.

4. INSEKTI - MOGU ISPUZATI IZ USISAVAČA

Iako se insekti - najčešće pauci - često uklanjaju usisavačem, veći primjerci mogu preživjeti i pobjeći iz uređaja putem crijeva.

5. PEPEO - ČUVAJTE SE, VATRA

Također ne biste trebali usisavati svježi pepeo, koji može gorjeti do tri dana, usisavačem, jer čak i mali žar može dovesti do tinjajuće vatre u usisavaču. Svakako pričekajte da se pepeo potpuno ohladi prije usisavanja i odlaganja.

Neke vrećice usisavača također omogućuju prolaz pepela, što ga može proširiti u zatvorenom prostoru i oštetiti usisavač.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 15:09