stdClass Object ( [id] => 1014328 [title] => Detalji koji uljepšavaju dom i dušu: ptica koja zna biti gost i na jednom dalmatinskom otoku inspirira dizajnere diljem svijeta, idealan je ukras [alias] => detalji-koji-uljepsavaju-dom-i-dusu-ptica-koja-zna-biti-gost-i-na-jednom-dalmatinskom-otoku-inspirira-dizajnere-diljem-svijeta-idealan-je-ukras [catid] => 298 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ptice ne vode računa o službenim datumima i već nam se danima javljaju oko kuća, a tko im se ne bi veselio... Neke su i doletjele i izmamile nam osmijeh na licima baš kao “Tica”.

Ta mala drvena ptičica spustila je krila kao da se gnijezdi ili čeprka u prašini nasred puta. Doletjela je iz Sarajeva, iz svojeg “doma”, od “Gazzda”, dizajnerskog tima koji jako dobro poznaje drvo, zna ga oblikovati u sve što poželiš, pa tako se jednog dana od želje i ljubavi prema drvu rodila i ova simpatična “Tica”.

Izrađena je ručno, na tradicionalnoj tokarilici za drvo... kad je tijelo obrađeno, “Tica” dobiva svoja krila. Može biti napravljena od orahova ili hrastova drva, svejedno, u svakom “izdanju” je šarmantna i može zauzimati bilo koje mjesto u prostoru. Može i “letjeti” iznad... čak i cijelo jato ako ih se više objesi na plafon.

---

---

“Gazzde” kažu da je nastala samo s jednim ciljem: da zagrije srce! Izazove osmijeh, a onda se i čovjek bolje osjeća, kažu i ne lažu. Kako dani prolaze, vele “Gazzde”, “Tica” odnese sve probleme s naših leđa, a njezino prisustvo u svakom domu podsjeća na slobodu i neki novi početak.

Mladi autor

“Ticu” je njezin “otac”, mladi autor Mustafa Čohadžić nacrtao još prije nekoliko godina. Pažnju mu je privukla najpoznatija ptica na svijetu, ona koju povezujemo sa slavnim dizajnerskim i arhitektonskim parom Eames. “Eames House Bird” je postala ikonom i tijekom desetljeća inspirirala je mnoge dizajnere u svijetu i sa svakom novom verzijom donosila nešto pozitivno. Čohadžić kaže da se ni on jednostavno nije mogao oduprijeti toj, već tradicionalnoj inspiraciji. “Tica” se morala dogoditi, kaže on i dodaje da je “Gazzda” bila pravo mjesto za njezin nastanak. Čak štoviše, “Tica” je postala “Gazzdina” maskota.

- Ptice simboliziraju mnoge stvari. Za mene je najvažnija sloboda. Zbog toga je “Tica” postala lagana skulptura od drva a ima stav koji kaže: “Spremni za polijetanje!”, navodi Mustafa Čohadžić i nastavlja - Tijelo “Tice” izrađuje se na danas rijedak način. To je stari način obrade kakav se bilježi još 1300 godina prije Krista, a tako su nastajala prekrasna djela. Krila “Tice” nastala su poslije pažljivim savijanjem nekoliko slojeva hrastova furnira, a moderne linije daju joj progresivan izgled. Zbog tih stvari zaljubimo se u male skulpture - kaže on.

---

---

Pa i mi smo se zaljubili u “Ticu” od “Gazzdina” dizajnera. Ona je zapravo zaslužna za današnju priču o pticama kao malim skulpturama koje nam uljepšavaju dom i dušu. Lijepo nam je legla i na činjenicu da je ova 2020. godina u Hrvatskoj proglašena godinom zlatovrane, ptice predivnih boja koja je kod nas proglašena ugroženom vrstom. U to ime govorimo o pticama...

Uostalom danas je prvi dan proljeća pa je prava prilika da se upoznamo s “Ticom” i nekim drugim pticama koje danas u svijetu uljepšavaju mnoge domove.

Bračni par Eames, Charles i Ray nisu prvi koji su skulpturice ptica rado gledali u svojem domu nakon što su je otkrili za vrijeme svojih putovanja planinama Appalachian. Iako tu malu drvenu skulpturu Eamesovi uopće nisu dizajnirali, postala je “njihova”. Preteča joj je bila mala, jednostavna crna “Perdew” skulpturica ptice izrezbarena oko 1910. godine i povezuje se više s drugim bračnim parom, Charlesom i Ednom Perdew koji su se posvetili rezbarenju i slikanju ptičjih ukrasa koji su služili kao mamac za potrebe lovaca, a zapravo kako bi pomogli svojem sinu kad je krenuo u posao trgovanja lovačkom opremom. Poslije je skulpturica postala vrlo tražen model kod neke sasvim druge publike, tamo davnih 1950-ih upravo zahvaljujući zaljubljenosti Eamesovih u njezinu elegantnu i lijepu formu.

Eamesovi su je često fotografirali u svojem domu, a zahvaljujući njihovoj popularnosti i njihovu ukusu, osvajala je i naslovnice cijenjenih magazina poput Architectural Reviewa 1952. godine.

“Eames Hose Bird” ni poslije Eamesovih nije pala u zaborav. Shvativši široku privlačnost ovog jednostavnog ukrasnog komada, švicarska “Vitra” i danas izrađuje replike Eamesove ptice, pa tako do nje možemo doći i u nas, u Hrvatskoj. Zagrebačka “Themelia” u svojem asortimanu ima “Vitrinu” pticu u bijeloj, crnoj i boji drva. Za razliku od one davne Perdew-verzije, koje su uglavnom rezbarene od bora, “Vitrine” su izrađene od čvrstog drva johe s čeličnim tankim nogicama.

Vijesnica proljeća s Islanda

Jedna ptičica stigla nam je s Islanda u zagrebački “Dizajnholik”. Dizajner i pisac kriminalističkih djela, Sigurjón Pálsson portretirao je ptičicu “Puffin”. S ovom ljupkom drvenom figuricom, Pálsson je ovjekovječio simpatičnu i pomalo melankoličnu ekspresiju koja čini ovu karizmatičku ptičicu tako milom. Puffin inače na Islandu nagoviješta dolazak proljeća, pa je, evo, uključujemo u našu ptičju priču.

---

---

- Bio sam dobro upoznat s ovom predivnom malenom pticom od djetinjstva, odrastajući u Húsavíku – malenom ribarskom selu na sjevernoj obali Islanda. Tamo je Puffin znak da dolazi proljeće, poput kitova koji iskaču u zaljevu otprilike u isto vrijeme. S prozora svoje spavaće sobe sam imao priliku svakodnevno promatrati veliki broj Puffina i diviti se tim fantastičnim stvorenjima. Iz tog su mi razloga toliko dragi i zato sam želio da svi mogu uživati u njihovu društvu, bez obzira na to gdje žive - kaže Sigurjón Pálsson.

Proces dizajniranja je započeo kada je Sigurjón Pálsson bio na Baliju sa svojom ženom. Taj egzotični otok bio je mjesto gdje su isklesani prvi Puffini. Pálsson je kao alat koristio tek malenu sjekiru, čekić i dlijeto koje je kupio na lokalnoj tržnici, a figurica je nastala iz jednog komada drveta na malim nogicama. “Puffin” sjedi uspravno i promatra svijet svojim neodoljivim očima. Ova ručno bojena drvena ptičica unosi živost u prostor i čini šarmantan dodatak svakome domu - kaže njezin autor.

Inače, ptica Puffin je nedavno viđena i u Hrvatskoj, u uvali Papratno na Pelješcu. Tupik (Fratercula arctica), kako je hrvatski naziv za ovu pticu, vrsta je iz porodice njorki (Alcidae), gnjezdarice sa sjevera Atlantskog oceana.

Jasminini vrapci

Cijela kolekcija različitih umjetničkih skulptura ptica od puhanog stakla izrađuje legenda finskog dizajna Oiva Toikka za svjetski poznatu finsku tvornicu “Iittala”. Toikkino jato poletjelo je još 1972. godine, a njegova ljubav prema prirodi i tehnici puhanja stakla donose nam i dalje unikatna umjetnička djela koja bi baš svatko poželio u svojem domu. Svaka je različita i ima svoju osobnost. Toikkinu pticu “Kuulas” i sovu “Owlet” možemo vidjeti u zagrebačkom “Modusu” i diviti se ljepoti bojenog stakla te autorovu majstorstvu koji u svakom komadu izražava i raspoloženje tih malih umjetničkih djela.

I na koncu, predstavimo i jedno slatko jato drvenih ptica koje na neki način možemo nazvati i hrvatskim predstavnikom u ovoj priči budući da je autorica “Tica” (koje se slučajno zovu baš kao i ona naša mezimica, Sarajka s početka teksta) dizajnerica Jasmina Krstanović Pahič, Omišanka koja živi i stvara u Kopru. Njezina ljubav prema Dalmaciji inspirirala ju je u dizajniranju, kako sama kaže, “familije” dekorativnih objekata u kojima se ćuti more i naslijeđe.

---

---

- Moja “Tica” je bila prvi dekorativni proizvod “KPdizajn” studija i prve skice sam napravila već prije 8 godina. Izrađuju se na tokarskom stroju za drvo - stružnici - u pokrajini Dolenjska u Sloveniji koja je poznata po dobrim majstorima. “Tica” je napravljena iz hrasta. Svojom jednostavnošću i minimalnim stilom se uklapa u sve tipove interijera, a inspirirana je vrapcima koji se ušuškaju u svoje perje zimi - kaže nam Jasmina.

---

image
Jasmina Krstanović Pahič svoje ‘Tice’ izrađuje inspirirana Dalmacijom
KP dizajn
---

Ova “naša” ptičica je napravljena u dvije dimenzije, 13 i 18 cm dužine i u više boja, natur, bijela, crvena, zelena i tamnosiva, iako autorica ima u planu i mali redizajn “Tice” u natur varijanti. Dostupna je naravno u Kopru, ali od nedavno i u Puli.

I cijelo ovo ptičje društvo svakako nije jedino u dizajnerskom svijetu, a sasvim je sigurno da se ovi sjajni primjerci gnijezde u domovima na svim stranama svijeta.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Vjesnica proljeća [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) ) [extra_fields_search] => Vjesnica proljeća 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-03-02 13:24:10 [created_by] => 3194 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-04-06 09:27:43 [modified_by] => 3194 [publish_up] => 2020-04-06 09:22:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 20 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 298 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije o kulturi življenja [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, prostorija, kultura življenja [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Prostor(i)ja [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/03\/02\/13223200.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/02\/13120042.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/02\/13120044.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/02\/13120046.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/02\/13120048.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/02\/13138804.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/02\/13138806.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/02\/13139972.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/02\/13139970.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/02\/13139968.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/02\/13139966.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/02\/13197822.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/02\/13197824.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/02\/13197826.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/02\/13223204.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/02\/13223208.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/02\/13223210.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/02\/13223212.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/02\/13223214.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/02\/13223216.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/02\/13223218.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/02\/13223220.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/02\/13223358.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/02\/13223484.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Lorenz Cugini","Dizajnholik","Dizajnholik","Shutterstock","Dizajnholik","Fx-gazzda","Fx-gazzda","Fx-gazzda","Fx-gazzda","Fx-gazzda","Fx-gazzda","MODUS\/ IITTALA","MODUS\/ IITTALA","MODUS\/ IITTALA","KP dizajn","KP dizajn"," KP dizajn"," KP dizajn"," KP Dizajn","VITRA\/THEMELIA","\u200bVITRA\/THEMELIA","Marc Eggimann","GAZZDA","Image Capital Pictur\/Film Stills\/Profimedia"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["'Eames House Bird', VITRA\/THEMELIA","'Puffin'
\nDizajn: Sigurj\u00f3n P\u00e1lsson, Normann Copenhagen
\nDimenzije: 16 x 9 x 10 cm
\n400 kn","'Puffin'
\nDizajn: Sigurj\u00f3n P\u00e1lsson, Normann Copenhagen
\nDimenzije: 16 x 9 x 10 cm
\n400 kn","Puffin","\u2018Puffin\u2019
\nDizajn: Sigurj\u00f3n P\u00e1lsson
\nBrend: Normann Copenhagen
\nDimenzije: 16 x 9 x 10 cm
\n400 kn","'Tice' u zraku
\nDizajner: Mustafa \u010cohad\u017ei\u0107, 'Gazzda'","'Tice' u zraku
\nDizajner: Mustafa \u010cohad\u017ei\u0107, 'Gazzda'","'Tice' na podu i na komodi kao ukras
\nDizajner: Mustafa \u010cohad\u017ei\u0107, 'Gazzda'","'Tice' u zraku
\nDizajner: Mustafa \u010cohad\u017ei\u0107, 'Gazzda'","'Tice' u zraku
\nDizajner: Mustafa \u010cohad\u017ei\u0107, 'Gazzda'","\u2018Tice\u2019 u zraku
\nDizajner: Mustafa \u010cohad\u017ei\u0107 Brend: \u2018Gazzda\u2019","\u2018Owlet\u2019
\nDizajner: Oiva Toikka
\nBrend: \u2018Iittala\u2019
\ndimenzije: 10,5 x 7,5 cm
\nmaterijal: puhano staklo
\n1886 kn","\u201cKuulas\u201d ukrasna ptica
\nDizajner: Oiva Toikka, \u201diittala\u201d
\ndimenzije: 14 x 9 cm
\nmaterijal: puhano staklo
\n1590 kn","\u2018Kuulas\u2019
\nukrasna ptica
\nDizajner: Oiva Toikka
\nBrend: \u2018Iittala\u2019
\ndimenzije: 14 x 9 cm
\nmaterijal: puhano staklo
\n1590 kn","Jasmina Krstanovi\u0107 Pahi\u010d svoje \u2018Tice\u2019 izra\u0111uje inspirirana Dalmacijom","'Tica'
\nDizajner: Jasmina Krstanovi\u0107 Pahi\u010d","'Tica'
\nDizajner: Jasmina Krstanovi\u0107 Pahi\u010d","'Tica'
\nDizajner: Jasmina Krstanovi\u0107 Pahi\u010d","\u2018Tica\u2019
\nDizajner: Jasmina Krstanovi\u0107 Pahi\u010d
\n
\n\u00a0","'Eames House Bird'","'Eames House Bird'","\u2018Eames House Bird\u2019
\nBrend: \u2018Vitra\u2019
\n1335 kn","Mustafa \u010cohad\u017ei\u0107 napravio je modernu maskotu za \u2018Gazzdu\u2019","Ray i Charles Eames snimljeni 1968. kad biraju slajdove za svoju izlo\u017ebu
\nProfimedia"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","k_13223200_1280.jpg":"1280x1280","k_13223200_1024.jpg":"1024x1024","k_13223200_640.jpg":"640x640","k_13223200_480.jpg":"480x480","k_13223200_340.jpg":"340x340","k_13223200_220.jpg":"220x220","o_13223200_1280.jpg":"1280x853","o_13223200_1024.jpg":"1024x682","o_13223200_640.jpg":"640x426","o_13223200_480.jpg":"480x320","o_13223200_340.jpg":"340x226","o_13223200_220.jpg":"220x146","h_13223200_1280.jpg":"1280x854","h_13223200_1024.jpg":"1024x683","h_13223200_640.jpg":"640x427","h_13223200_480.jpg":"480x320","h_13223200_340.jpg":"340x227","h_13223200_220.jpg":"220x147","pp_13223200_1280.jpg":"1006x1280","pp_13223200_1024.jpg":"805x1024","pp_13223200_640.jpg":"503x640","pp_13223200_480.jpg":"377x480","pp_13223200_340.jpg":"267x340","pp_13223200_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1000x1000","k_13120042_1280.jpg":"1280x1280","k_13120042_1024.jpg":"1024x1024","k_13120042_640.jpg":"640x640","k_13120042_480.jpg":"480x480","k_13120042_340.jpg":"340x340","k_13120042_220.jpg":"220x220","o_13120042_1280.jpg":"1280x1280","o_13120042_1024.jpg":"1024x1024","o_13120042_640.jpg":"640x640","o_13120042_480.jpg":"480x480","o_13120042_340.jpg":"340x340","o_13120042_220.jpg":"220x220","h_13120042_1280.jpg":"1280x854","h_13120042_1024.jpg":"1024x683","h_13120042_640.jpg":"640x427","h_13120042_480.jpg":"480x320","h_13120042_340.jpg":"340x227","h_13120042_220.jpg":"220x147","pp_13120042_1280.jpg":"1006x1280","pp_13120042_1024.jpg":"805x1024","pp_13120042_640.jpg":"503x640","pp_13120042_480.jpg":"377x480","pp_13120042_340.jpg":"267x340","pp_13120042_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1600x1000","k_13120044_1280.jpg":"1280x1280","k_13120044_1024.jpg":"1024x1024","k_13120044_640.jpg":"640x640","k_13120044_480.jpg":"480x480","k_13120044_340.jpg":"340x340","k_13120044_220.jpg":"220x220","o_13120044_1280.jpg":"1280x800","o_13120044_1024.jpg":"1024x640","o_13120044_640.jpg":"640x400","o_13120044_480.jpg":"480x300","o_13120044_340.jpg":"340x212","o_13120044_220.jpg":"220x137","h_13120044_1280.jpg":"1280x854","h_13120044_1024.jpg":"1024x683","h_13120044_640.jpg":"640x427","h_13120044_480.jpg":"480x320","h_13120044_340.jpg":"340x227","h_13120044_220.jpg":"220x147","pp_13120044_1280.jpg":"1006x1280","pp_13120044_1024.jpg":"805x1024","pp_13120044_640.jpg":"503x640","pp_13120044_480.jpg":"377x480","pp_13120044_340.jpg":"267x340","pp_13120044_220.jpg":"173x220"},{"size0":"900x505","k_13120046_1280.jpg":"1280x1280","k_13120046_1024.jpg":"1024x1024","k_13120046_640.jpg":"640x640","k_13120046_480.jpg":"480x480","k_13120046_340.jpg":"340x340","k_13120046_220.jpg":"220x220","o_13120046_1280.jpg":"1280x718","o_13120046_1024.jpg":"1024x574","o_13120046_640.jpg":"640x359","o_13120046_480.jpg":"480x269","o_13120046_340.jpg":"340x190","o_13120046_220.jpg":"220x123","h_13120046_1280.jpg":"1280x854","h_13120046_1024.jpg":"1024x683","h_13120046_640.jpg":"640x427","h_13120046_480.jpg":"480x320","h_13120046_340.jpg":"340x227","h_13120046_220.jpg":"220x147","pp_13120046_1280.jpg":"1006x1280","pp_13120046_1024.jpg":"805x1024","pp_13120046_640.jpg":"503x640","pp_13120046_480.jpg":"377x480","pp_13120046_340.jpg":"267x340","pp_13120046_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1200x1200","k_13120048_1280.jpg":"1280x1280","k_13120048_1024.jpg":"1024x1024","k_13120048_640.jpg":"640x640","k_13120048_480.jpg":"480x480","k_13120048_340.jpg":"340x340","k_13120048_220.jpg":"220x220","o_13120048_1280.jpg":"1280x1280","o_13120048_1024.jpg":"1024x1024","o_13120048_640.jpg":"640x640","o_13120048_480.jpg":"480x480","o_13120048_340.jpg":"340x340","o_13120048_220.jpg":"220x220","h_13120048_1280.jpg":"1280x854","h_13120048_1024.jpg":"1024x683","h_13120048_640.jpg":"640x427","h_13120048_480.jpg":"480x320","h_13120048_340.jpg":"340x227","h_13120048_220.jpg":"220x147","pp_13120048_1280.jpg":"1006x1280","pp_13120048_1024.jpg":"805x1024","pp_13120048_640.jpg":"503x640","pp_13120048_480.jpg":"377x480","pp_13120048_340.jpg":"267x340","pp_13120048_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2877","k_13138804_1280.jpg":"1280x1280","k_13138804_1024.jpg":"1024x1024","k_13138804_640.jpg":"640x640","k_13138804_480.jpg":"480x480","k_13138804_340.jpg":"340x340","k_13138804_220.jpg":"220x220","o_13138804_1280.jpg":"1280x1918","o_13138804_1024.jpg":"1024x1534","o_13138804_640.jpg":"640x959","o_13138804_480.jpg":"480x719","o_13138804_340.jpg":"340x509","o_13138804_220.jpg":"220x329","h_13138804_1280.jpg":"1280x854","h_13138804_1024.jpg":"1024x683","h_13138804_640.jpg":"640x427","h_13138804_480.jpg":"480x320","h_13138804_340.jpg":"340x227","h_13138804_220.jpg":"220x147","pp_13138804_1280.jpg":"1006x1280","pp_13138804_1024.jpg":"805x1024","pp_13138804_640.jpg":"503x640","pp_13138804_480.jpg":"377x480","pp_13138804_340.jpg":"267x340","pp_13138804_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1500x1001","k_13138806_1280.jpg":"1280x1280","k_13138806_1024.jpg":"1024x1024","k_13138806_640.jpg":"640x640","k_13138806_480.jpg":"480x480","k_13138806_340.jpg":"340x340","k_13138806_220.jpg":"220x220","o_13138806_1280.jpg":"1280x854","o_13138806_1024.jpg":"1024x683","o_13138806_640.jpg":"640x427","o_13138806_480.jpg":"480x320","o_13138806_340.jpg":"340x226","o_13138806_220.jpg":"220x146","h_13138806_1280.jpg":"1280x854","h_13138806_1024.jpg":"1024x683","h_13138806_640.jpg":"640x427","h_13138806_480.jpg":"480x320","h_13138806_340.jpg":"340x227","h_13138806_220.jpg":"220x147","pp_13138806_1280.jpg":"1006x1280","pp_13138806_1024.jpg":"805x1024","pp_13138806_640.jpg":"503x640","pp_13138806_480.jpg":"377x480","pp_13138806_340.jpg":"267x340","pp_13138806_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1297","k_13139972_1280.jpg":"1280x1280","k_13139972_1024.jpg":"1024x1024","k_13139972_640.jpg":"640x640","k_13139972_480.jpg":"480x480","k_13139972_340.jpg":"340x340","k_13139972_220.jpg":"220x220","o_13139972_1280.jpg":"1280x864","o_13139972_1024.jpg":"1024x691","o_13139972_640.jpg":"640x432","o_13139972_480.jpg":"480x324","o_13139972_340.jpg":"340x229","o_13139972_220.jpg":"220x148","h_13139972_1280.jpg":"1280x854","h_13139972_1024.jpg":"1024x683","h_13139972_640.jpg":"640x427","h_13139972_480.jpg":"480x320","h_13139972_340.jpg":"340x227","h_13139972_220.jpg":"220x147","pp_13139972_1280.jpg":"1006x1280","pp_13139972_1024.jpg":"805x1024","pp_13139972_640.jpg":"503x640","pp_13139972_480.jpg":"377x480","pp_13139972_340.jpg":"267x340","pp_13139972_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1639x2456","k_13139970_1280.jpg":"1280x1280","k_13139970_1024.jpg":"1024x1024","k_13139970_640.jpg":"640x640","k_13139970_480.jpg":"480x480","k_13139970_340.jpg":"340x340","k_13139970_220.jpg":"220x220","o_13139970_1280.jpg":"1280x1918","o_13139970_1024.jpg":"1024x1534","o_13139970_640.jpg":"640x959","o_13139970_480.jpg":"480x719","o_13139970_340.jpg":"340x509","o_13139970_220.jpg":"220x329","h_13139970_1280.jpg":"1280x854","h_13139970_1024.jpg":"1024x683","h_13139970_640.jpg":"640x427","h_13139970_480.jpg":"480x320","h_13139970_340.jpg":"340x227","h_13139970_220.jpg":"220x147","pp_13139970_1280.jpg":"1006x1280","pp_13139970_1024.jpg":"805x1024","pp_13139970_640.jpg":"503x640","pp_13139970_480.jpg":"377x480","pp_13139970_340.jpg":"267x340","pp_13139970_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1639x2456","k_13139968_1280.jpg":"1280x1280","k_13139968_1024.jpg":"1024x1024","k_13139968_640.jpg":"640x640","k_13139968_480.jpg":"480x480","k_13139968_340.jpg":"340x340","k_13139968_220.jpg":"220x220","o_13139968_1280.jpg":"1280x1918","o_13139968_1024.jpg":"1024x1534","o_13139968_640.jpg":"640x959","o_13139968_480.jpg":"480x719","o_13139968_340.jpg":"340x509","o_13139968_220.jpg":"220x329","h_13139968_1280.jpg":"1280x854","h_13139968_1024.jpg":"1024x683","h_13139968_640.jpg":"640x427","h_13139968_480.jpg":"480x320","h_13139968_340.jpg":"340x227","h_13139968_220.jpg":"220x147","pp_13139968_1280.jpg":"1006x1280","pp_13139968_1024.jpg":"805x1024","pp_13139968_640.jpg":"503x640","pp_13139968_480.jpg":"377x480","pp_13139968_340.jpg":"267x340","pp_13139968_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1526x2456","k_13139966_1280.jpg":"1280x1280","k_13139966_1024.jpg":"1024x1024","k_13139966_640.jpg":"640x640","k_13139966_480.jpg":"480x480","k_13139966_340.jpg":"340x340","k_13139966_220.jpg":"220x220","o_13139966_1280.jpg":"1280x2060","o_13139966_1024.jpg":"1024x1648","o_13139966_640.jpg":"640x1030","o_13139966_480.jpg":"480x772","o_13139966_340.jpg":"340x547","o_13139966_220.jpg":"220x354","h_13139966_1280.jpg":"1280x854","h_13139966_1024.jpg":"1024x683","h_13139966_640.jpg":"640x427","h_13139966_480.jpg":"480x320","h_13139966_340.jpg":"340x227","h_13139966_220.jpg":"220x147","pp_13139966_1280.jpg":"1006x1280","pp_13139966_1024.jpg":"805x1024","pp_13139966_640.jpg":"503x640","pp_13139966_480.jpg":"377x480","pp_13139966_340.jpg":"267x340","pp_13139966_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1772x2789","k_13197822_1280.jpg":"1280x1280","k_13197822_1024.jpg":"1024x1024","k_13197822_640.jpg":"640x640","k_13197822_480.jpg":"480x480","k_13197822_340.jpg":"340x340","k_13197822_220.jpg":"220x220","o_13197822_1280.jpg":"1280x2014","o_13197822_1024.jpg":"1024x1611","o_13197822_640.jpg":"640x1007","o_13197822_480.jpg":"480x755","o_13197822_340.jpg":"340x535","o_13197822_220.jpg":"220x346","h_13197822_1280.jpg":"1280x854","h_13197822_1024.jpg":"1024x683","h_13197822_640.jpg":"640x427","h_13197822_480.jpg":"480x320","h_13197822_340.jpg":"340x227","h_13197822_220.jpg":"220x147","pp_13197822_1280.jpg":"1006x1280","pp_13197822_1024.jpg":"805x1024","pp_13197822_640.jpg":"503x640","pp_13197822_480.jpg":"377x480","pp_13197822_340.jpg":"267x340","pp_13197822_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1576","k_13197824_1280.jpg":"1280x1280","k_13197824_1024.jpg":"1024x1024","k_13197824_640.jpg":"640x640","k_13197824_480.jpg":"480x480","k_13197824_340.jpg":"340x340","k_13197824_220.jpg":"220x220","o_13197824_1280.jpg":"1280x1050","o_13197824_1024.jpg":"1024x840","o_13197824_640.jpg":"640x525","o_13197824_480.jpg":"480x394","o_13197824_340.jpg":"340x279","o_13197824_220.jpg":"220x180","h_13197824_1280.jpg":"1280x854","h_13197824_1024.jpg":"1024x683","h_13197824_640.jpg":"640x427","h_13197824_480.jpg":"480x320","h_13197824_340.jpg":"340x227","h_13197824_220.jpg":"220x147","pp_13197824_1280.jpg":"1006x1280","pp_13197824_1024.jpg":"805x1024","pp_13197824_640.jpg":"503x640","pp_13197824_480.jpg":"377x480","pp_13197824_340.jpg":"267x340","pp_13197824_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1538","k_13197826_1280.jpg":"1280x1280","k_13197826_1024.jpg":"1024x1024","k_13197826_640.jpg":"640x640","k_13197826_480.jpg":"480x480","k_13197826_340.jpg":"340x340","k_13197826_220.jpg":"220x220","o_13197826_1280.jpg":"1280x1025","o_13197826_1024.jpg":"1024x820","o_13197826_640.jpg":"640x512","o_13197826_480.jpg":"480x384","o_13197826_340.jpg":"340x272","o_13197826_220.jpg":"220x176","h_13197826_1280.jpg":"1280x854","h_13197826_1024.jpg":"1024x683","h_13197826_640.jpg":"640x427","h_13197826_480.jpg":"480x320","h_13197826_340.jpg":"340x227","h_13197826_220.jpg":"220x147","pp_13197826_1280.jpg":"1006x1280","pp_13197826_1024.jpg":"805x1024","pp_13197826_640.jpg":"503x640","pp_13197826_480.jpg":"377x480","pp_13197826_340.jpg":"267x340","pp_13197826_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1240x709","k_13223204_1280.jpg":"1280x1280","k_13223204_1024.jpg":"1024x1024","k_13223204_640.jpg":"640x640","k_13223204_480.jpg":"480x480","k_13223204_340.jpg":"340x340","k_13223204_220.jpg":"220x220","o_13223204_1280.jpg":"1280x731","o_13223204_1024.jpg":"1024x585","o_13223204_640.jpg":"640x365","o_13223204_480.jpg":"480x274","o_13223204_340.jpg":"340x194","o_13223204_220.jpg":"220x125","h_13223204_1280.jpg":"1280x854","h_13223204_1024.jpg":"1024x683","h_13223204_640.jpg":"640x427","h_13223204_480.jpg":"480x320","h_13223204_340.jpg":"340x227","h_13223204_220.jpg":"220x147","pp_13223204_1280.jpg":"1006x1280","pp_13223204_1024.jpg":"805x1024","pp_13223204_640.jpg":"503x640","pp_13223204_480.jpg":"377x480","pp_13223204_340.jpg":"267x340","pp_13223204_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","k_13223208_1280.jpg":"1280x1280","k_13223208_1024.jpg":"1024x1024","k_13223208_640.jpg":"640x640","k_13223208_480.jpg":"480x480","k_13223208_340.jpg":"340x340","k_13223208_220.jpg":"220x220","o_13223208_1280.jpg":"1280x852","o_13223208_1024.jpg":"1024x681","o_13223208_640.jpg":"640x426","o_13223208_480.jpg":"480x319","o_13223208_340.jpg":"340x226","o_13223208_220.jpg":"220x146","h_13223208_1280.jpg":"1280x854","h_13223208_1024.jpg":"1024x683","h_13223208_640.jpg":"640x427","h_13223208_480.jpg":"480x320","h_13223208_340.jpg":"340x227","h_13223208_220.jpg":"220x147","pp_13223208_1280.jpg":"1006x1280","pp_13223208_1024.jpg":"805x1024","pp_13223208_640.jpg":"503x640","pp_13223208_480.jpg":"377x480","pp_13223208_340.jpg":"267x340","pp_13223208_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","k_13223210_1280.jpg":"1280x1280","k_13223210_1024.jpg":"1024x1024","k_13223210_640.jpg":"640x640","k_13223210_480.jpg":"480x480","k_13223210_340.jpg":"340x340","k_13223210_220.jpg":"220x220","o_13223210_1280.jpg":"1280x851","o_13223210_1024.jpg":"1024x681","o_13223210_640.jpg":"640x425","o_13223210_480.jpg":"480x319","o_13223210_340.jpg":"340x226","o_13223210_220.jpg":"220x146","h_13223210_1280.jpg":"1280x854","h_13223210_1024.jpg":"1024x683","h_13223210_640.jpg":"640x427","h_13223210_480.jpg":"480x320","h_13223210_340.jpg":"340x227","h_13223210_220.jpg":"220x147","pp_13223210_1280.jpg":"1006x1280","pp_13223210_1024.jpg":"805x1024","pp_13223210_640.jpg":"503x640","pp_13223210_480.jpg":"377x480","pp_13223210_340.jpg":"267x340","pp_13223210_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","k_13223212_1280.jpg":"1280x1280","k_13223212_1024.jpg":"1024x1024","k_13223212_640.jpg":"640x640","k_13223212_480.jpg":"480x480","k_13223212_340.jpg":"340x340","k_13223212_220.jpg":"220x220","o_13223212_1280.jpg":"1280x852","o_13223212_1024.jpg":"1024x681","o_13223212_640.jpg":"640x426","o_13223212_480.jpg":"480x319","o_13223212_340.jpg":"340x226","o_13223212_220.jpg":"220x146","h_13223212_1280.jpg":"1280x854","h_13223212_1024.jpg":"1024x683","h_13223212_640.jpg":"640x427","h_13223212_480.jpg":"480x320","h_13223212_340.jpg":"340x227","h_13223212_220.jpg":"220x147","pp_13223212_1280.jpg":"1006x1280","pp_13223212_1024.jpg":"805x1024","pp_13223212_640.jpg":"503x640","pp_13223212_480.jpg":"377x480","pp_13223212_340.jpg":"267x340","pp_13223212_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","k_13223214_1280.jpg":"1280x1280","k_13223214_1024.jpg":"1024x1024","k_13223214_640.jpg":"640x640","k_13223214_480.jpg":"480x480","k_13223214_340.jpg":"340x340","k_13223214_220.jpg":"220x220","o_13223214_1280.jpg":"1280x852","o_13223214_1024.jpg":"1024x681","o_13223214_640.jpg":"640x426","o_13223214_480.jpg":"480x319","o_13223214_340.jpg":"340x226","o_13223214_220.jpg":"220x146","h_13223214_1280.jpg":"1280x854","h_13223214_1024.jpg":"1024x683","h_13223214_640.jpg":"640x427","h_13223214_480.jpg":"480x320","h_13223214_340.jpg":"340x227","h_13223214_220.jpg":"220x147","pp_13223214_1280.jpg":"1006x1280","pp_13223214_1024.jpg":"805x1024","pp_13223214_640.jpg":"503x640","pp_13223214_480.jpg":"377x480","pp_13223214_340.jpg":"267x340","pp_13223214_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1407","k_13223216_1280.jpg":"1280x1280","k_13223216_1024.jpg":"1024x1024","k_13223216_640.jpg":"640x640","k_13223216_480.jpg":"480x480","k_13223216_340.jpg":"340x340","k_13223216_220.jpg":"220x220","o_13223216_1280.jpg":"1280x938","o_13223216_1024.jpg":"1024x750","o_13223216_640.jpg":"640x469","o_13223216_480.jpg":"480x351","o_13223216_340.jpg":"340x249","o_13223216_220.jpg":"220x161","h_13223216_1280.jpg":"1280x854","h_13223216_1024.jpg":"1024x683","h_13223216_640.jpg":"640x427","h_13223216_480.jpg":"480x320","h_13223216_340.jpg":"340x227","h_13223216_220.jpg":"220x147","pp_13223216_1280.jpg":"1006x1280","pp_13223216_1024.jpg":"805x1024","pp_13223216_640.jpg":"503x640","pp_13223216_480.jpg":"377x480","pp_13223216_340.jpg":"267x340","pp_13223216_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1464","k_13223218_1280.jpg":"1280x1280","k_13223218_1024.jpg":"1024x1024","k_13223218_640.jpg":"640x640","k_13223218_480.jpg":"480x480","k_13223218_340.jpg":"340x340","k_13223218_220.jpg":"220x220","o_13223218_1280.jpg":"1280x976","o_13223218_1024.jpg":"1024x780","o_13223218_640.jpg":"640x488","o_13223218_480.jpg":"480x366","o_13223218_340.jpg":"340x259","o_13223218_220.jpg":"220x167","h_13223218_1280.jpg":"1280x854","h_13223218_1024.jpg":"1024x683","h_13223218_640.jpg":"640x427","h_13223218_480.jpg":"480x320","h_13223218_340.jpg":"340x227","h_13223218_220.jpg":"220x147","pp_13223218_1280.jpg":"1006x1280","pp_13223218_1024.jpg":"805x1024","pp_13223218_640.jpg":"503x640","pp_13223218_480.jpg":"377x480","pp_13223218_340.jpg":"267x340","pp_13223218_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1407","k_13223220_1280.jpg":"1280x1280","k_13223220_1024.jpg":"1024x1024","k_13223220_640.jpg":"640x640","k_13223220_480.jpg":"480x480","k_13223220_340.jpg":"340x340","k_13223220_220.jpg":"220x220","o_13223220_1280.jpg":"1280x938","o_13223220_1024.jpg":"1024x750","o_13223220_640.jpg":"640x469","o_13223220_480.jpg":"480x351","o_13223220_340.jpg":"340x249","o_13223220_220.jpg":"220x161","h_13223220_1280.jpg":"1280x854","h_13223220_1024.jpg":"1024x683","h_13223220_640.jpg":"640x427","h_13223220_480.jpg":"480x320","h_13223220_340.jpg":"340x227","h_13223220_220.jpg":"220x147","pp_13223220_1280.jpg":"1006x1280","pp_13223220_1024.jpg":"805x1024","pp_13223220_640.jpg":"503x640","pp_13223220_480.jpg":"377x480","pp_13223220_340.jpg":"267x340","pp_13223220_220.jpg":"173x220"},{"size0":"535x869","k_13223358_1280.jpg":"1280x1280","k_13223358_1024.jpg":"1024x1024","k_13223358_640.jpg":"640x640","k_13223358_480.jpg":"480x480","k_13223358_340.jpg":"340x340","k_13223358_220.jpg":"220x220","o_13223358_1280.jpg":"1280x2079","o_13223358_1024.jpg":"1024x1663","o_13223358_640.jpg":"640x1039","o_13223358_480.jpg":"480x779","o_13223358_340.jpg":"340x552","o_13223358_220.jpg":"220x357","h_13223358_1280.jpg":"1280x854","h_13223358_1024.jpg":"1024x683","h_13223358_640.jpg":"640x427","h_13223358_480.jpg":"480x320","h_13223358_340.jpg":"340x227","h_13223358_220.jpg":"220x147","pp_13223358_1280.jpg":"1006x1280","pp_13223358_1024.jpg":"805x1024","pp_13223358_640.jpg":"503x640","pp_13223358_480.jpg":"377x480","pp_13223358_340.jpg":"267x340","pp_13223358_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1245","k_13223484_1280.jpg":"1280x1280","k_13223484_1024.jpg":"1024x1024","k_13223484_640.jpg":"640x640","k_13223484_480.jpg":"480x480","k_13223484_340.jpg":"340x340","k_13223484_220.jpg":"220x220","o_13223484_1280.jpg":"1280x830","o_13223484_1024.jpg":"1024x664","o_13223484_640.jpg":"640x415","o_13223484_480.jpg":"480x311","o_13223484_340.jpg":"340x220","o_13223484_220.jpg":"220x142","h_13223484_1280.jpg":"1280x854","h_13223484_1024.jpg":"1024x683","h_13223484_640.jpg":"640x427","h_13223484_480.jpg":"480x320","h_13223484_340.jpg":"340x227","h_13223484_220.jpg":"220x147","pp_13223484_1280.jpg":"1006x1280","pp_13223484_1024.jpg":"805x1024","pp_13223484_640.jpg":"503x640","pp_13223484_480.jpg":"377x480","pp_13223484_340.jpg":"267x340","pp_13223484_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 298 [name] => Prostorija [alias] => prostorija [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4176392 Threads: 2 Questions: 126895736 Slow queries: 54881 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3839610 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/prostorija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [1] => stdClass Object ( [id] => 298 [name] => Prostorija [alias] => prostorija [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/prostorija ) ) [link] => /mozaik/prostorija/detalji-koji-uljepsavaju-dom-i-dusu-ptica-koja-zna-biti-gost-i-na-jednom-dalmatinskom-otoku-inspirira-dizajnere-diljem-svijeta-idealan-je-ukras-1014328 [printLink] => /mozaik/prostorija/detalji-koji-uljepsavaju-dom-i-dusu-ptica-koja-zna-biti-gost-i-na-jednom-dalmatinskom-otoku-inspirira-dizajnere-diljem-svijeta-idealan-je-ukras-1014328?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 679360 [name] => Prostorija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => prostorija [link] => /tag/prostorija ) [1] => stdClass Object ( [id] => 605496 [name] => puffin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-06 11:25:48 [main_article_id] => 0 [alias] => puffin [link] => /tag/puffin ) [2] => stdClass Object ( [id] => 605497 [name] => tica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-06 11:25:48 [main_article_id] => 0 [alias] => tica [link] => /tag/tica ) [3] => stdClass Object ( [id] => 252557 [name] => dizajn interijera [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dizajn-interijera [link] => /tag/dizajn-interijera ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Vjesnica proljeća [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Detalji koji uljepšavaju dom i dušu: ptica koja zna biti gost i na jednom dalmatinskom otoku inspirira dizajnere diljem svijeta, idealan je ukras [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3194 [name] => Olgica Ivić Grizelj [username] => olgica-ivi-grizelj [email] => olgica-ivi-grizelj@sd.hr [password] => $2y$10$pDLtOGBvBqvwlrYwD9du6.i.DAKfdD9vF92yI0Lu.9KBu3Hy1XUmq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/olgica-ivic-grizelj-3194 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1712 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/3cae59d70343ed833a8bdb63be15e211?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/02/13223200.jpg [galleryCount] => 24 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Lorenz Cugini [mainImageDesc] => 'Eames House Bird', VITRA/THEMELIA [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/02/13223200.jpg [title] => 'Eames House Bird', VITRA/THEMELIA Lorenz Cugini ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/02/13120042.jpg [title] => 'Puffin'
Dizajn: Sigurjón Pálsson, Normann Copenhagen
Dimenzije: 16 x 9 x 10 cm
400 kn
Dizajnholik ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/02/13120044.jpg [title] => 'Puffin'
Dizajn: Sigurjón Pálsson, Normann Copenhagen
Dimenzije: 16 x 9 x 10 cm
400 kn
Dizajnholik ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/02/13120046.jpg [title] => Puffin Shutterstock ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/02/13120048.jpg [title] => ‘Puffin’
Dizajn: Sigurjón Pálsson
Brend: Normann Copenhagen
Dimenzije: 16 x 9 x 10 cm
400 kn
Dizajnholik ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/02/13138804.jpg [title] => 'Tice' u zraku
Dizajner: Mustafa Čohadžić, 'Gazzda'
Fx-gazzda ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/02/13138806.jpg [title] => 'Tice' u zraku
Dizajner: Mustafa Čohadžić, 'Gazzda'
Fx-gazzda ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/02/13139972.jpg [title] => 'Tice' na podu i na komodi kao ukras
Dizajner: Mustafa Čohadžić, 'Gazzda'
Fx-gazzda ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/02/13139970.jpg [title] => 'Tice' u zraku
Dizajner: Mustafa Čohadžić, 'Gazzda'
Fx-gazzda ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/02/13139968.jpg [title] => 'Tice' u zraku
Dizajner: Mustafa Čohadžić, 'Gazzda'
Fx-gazzda ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/02/13139966.jpg [title] => ‘Tice’ u zraku
Dizajner: Mustafa Čohadžić Brend: ‘Gazzda’
Fx-gazzda ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/02/13197822.jpg [title] => ‘Owlet’
Dizajner: Oiva Toikka
Brend: ‘Iittala’
dimenzije: 10,5 x 7,5 cm
materijal: puhano staklo
1886 kn
MODUS/ IITTALA ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/02/13197824.jpg [title] => “Kuulas” ukrasna ptica
Dizajner: Oiva Toikka, ”iittala”
dimenzije: 14 x 9 cm
materijal: puhano staklo
1590 kn
MODUS/ IITTALA ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/02/13197826.jpg [title] => ‘Kuulas’
ukrasna ptica
Dizajner: Oiva Toikka
Brend: ‘Iittala’
dimenzije: 14 x 9 cm
materijal: puhano staklo
1590 kn
MODUS/ IITTALA ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/02/13223204.jpg [title] => Jasmina Krstanović Pahič svoje ‘Tice’ izrađuje inspirirana Dalmacijom KP dizajn ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/02/13223208.jpg [title] => 'Tica'
Dizajner: Jasmina Krstanović Pahič
KP dizajn ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/02/13223210.jpg [title] => 'Tica'
Dizajner: Jasmina Krstanović Pahič
KP dizajn ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/02/13223212.jpg [title] => 'Tica'
Dizajner: Jasmina Krstanović Pahič
KP dizajn ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/02/13223214.jpg [title] => ‘Tica’
Dizajner: Jasmina Krstanović Pahič

 
KP Dizajn ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/02/13223216.jpg [title] => 'Eames House Bird' VITRA/THEMELIA ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/02/13223218.jpg [title] => 'Eames House Bird' ​VITRA/THEMELIA ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/02/13223220.jpg [title] => ‘Eames House Bird’
Brend: ‘Vitra’
1335 kn
Marc Eggimann ) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/02/13223358.jpg [title] => Mustafa Čohadžić napravio je modernu maskotu za ‘Gazzdu’ GAZZDA ) [23] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/02/13223484.jpg [title] => Ray i Charles Eames snimljeni 1968. kad biraju slajdove za svoju izložbu
Profimedia
Image Capital Pictur/Film Stills/Profimedia ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ptice ne vode računa o službenim datumima i već nam se danima javljaju oko kuća, a tko im se ne bi veselio... Neke su i doletjele i izmamile nam osmijeh na licima baš kao “Tica”.

Ta mala drvena ptičica spustila je krila kao da se gnijezdi ili čeprka u prašini nasred puta. Doletjela je iz Sarajeva, iz svojeg “doma”, od “Gazzda”, dizajnerskog tima koji jako dobro poznaje drvo, zna ga oblikovati u sve što poželiš, pa tako se jednog dana od želje i ljubavi prema drvu rodila i ova simpatična “Tica”.

Izrađena je ručno, na tradicionalnoj tokarilici za drvo... kad je tijelo obrađeno, “Tica” dobiva svoja krila. Može biti napravljena od orahova ili hrastova drva, svejedno, u svakom “izdanju” je šarmantna i može zauzimati bilo koje mjesto u prostoru. Može i “letjeti” iznad... čak i cijelo jato ako ih se više objesi na plafon.

---

---

“Gazzde” kažu da je nastala samo s jednim ciljem: da zagrije srce! Izazove osmijeh, a onda se i čovjek bolje osjeća, kažu i ne lažu. Kako dani prolaze, vele “Gazzde”, “Tica” odnese sve probleme s naših leđa, a njezino prisustvo u svakom domu podsjeća na slobodu i neki novi početak.

Mladi autor

“Ticu” je njezin “otac”, mladi autor Mustafa Čohadžić nacrtao još prije nekoliko godina. Pažnju mu je privukla najpoznatija ptica na svijetu, ona koju povezujemo sa slavnim dizajnerskim i arhitektonskim parom Eames. “Eames House Bird” je postala ikonom i tijekom desetljeća inspirirala je mnoge dizajnere u svijetu i sa svakom novom verzijom donosila nešto pozitivno. Čohadžić kaže da se ni on jednostavno nije mogao oduprijeti toj, već tradicionalnoj inspiraciji. “Tica” se morala dogoditi, kaže on i dodaje da je “Gazzda” bila pravo mjesto za njezin nastanak. Čak štoviše, “Tica” je postala “Gazzdina” maskota.

- Ptice simboliziraju mnoge stvari. Za mene je najvažnija sloboda. Zbog toga je “Tica” postala lagana skulptura od drva a ima stav koji kaže: “Spremni za polijetanje!”, navodi Mustafa Čohadžić i nastavlja - Tijelo “Tice” izrađuje se na danas rijedak način. To je stari način obrade kakav se bilježi još 1300 godina prije Krista, a tako su nastajala prekrasna djela. Krila “Tice” nastala su poslije pažljivim savijanjem nekoliko slojeva hrastova furnira, a moderne linije daju joj progresivan izgled. Zbog tih stvari zaljubimo se u male skulpture - kaže on.

---

---

Pa i mi smo se zaljubili u “Ticu” od “Gazzdina” dizajnera. Ona je zapravo zaslužna za današnju priču o pticama kao malim skulpturama koje nam uljepšavaju dom i dušu. Lijepo nam je legla i na činjenicu da je ova 2020. godina u Hrvatskoj proglašena godinom zlatovrane, ptice predivnih boja koja je kod nas proglašena ugroženom vrstom. U to ime govorimo o pticama...

Uostalom danas je prvi dan proljeća pa je prava prilika da se upoznamo s “Ticom” i nekim drugim pticama koje danas u svijetu uljepšavaju mnoge domove.

Bračni par Eames, Charles i Ray nisu prvi koji su skulpturice ptica rado gledali u svojem domu nakon što su je otkrili za vrijeme svojih putovanja planinama Appalachian. Iako tu malu drvenu skulpturu Eamesovi uopće nisu dizajnirali, postala je “njihova”. Preteča joj je bila mala, jednostavna crna “Perdew” skulpturica ptice izrezbarena oko 1910. godine i povezuje se više s drugim bračnim parom, Charlesom i Ednom Perdew koji su se posvetili rezbarenju i slikanju ptičjih ukrasa koji su služili kao mamac za potrebe lovaca, a zapravo kako bi pomogli svojem sinu kad je krenuo u posao trgovanja lovačkom opremom. Poslije je skulpturica postala vrlo tražen model kod neke sasvim druge publike, tamo davnih 1950-ih upravo zahvaljujući zaljubljenosti Eamesovih u njezinu elegantnu i lijepu formu.

Eamesovi su je često fotografirali u svojem domu, a zahvaljujući njihovoj popularnosti i njihovu ukusu, osvajala je i naslovnice cijenjenih magazina poput Architectural Reviewa 1952. godine.

“Eames Hose Bird” ni poslije Eamesovih nije pala u zaborav. Shvativši široku privlačnost ovog jednostavnog ukrasnog komada, švicarska “Vitra” i danas izrađuje replike Eamesove ptice, pa tako do nje možemo doći i u nas, u Hrvatskoj. Zagrebačka “Themelia” u svojem asortimanu ima “Vitrinu” pticu u bijeloj, crnoj i boji drva. Za razliku od one davne Perdew-verzije, koje su uglavnom rezbarene od bora, “Vitrine” su izrađene od čvrstog drva johe s čeličnim tankim nogicama.

Vijesnica proljeća s Islanda

Jedna ptičica stigla nam je s Islanda u zagrebački “Dizajnholik”. Dizajner i pisac kriminalističkih djela, Sigurjón Pálsson portretirao je ptičicu “Puffin”. S ovom ljupkom drvenom figuricom, Pálsson je ovjekovječio simpatičnu i pomalo melankoličnu ekspresiju koja čini ovu karizmatičku ptičicu tako milom. Puffin inače na Islandu nagoviješta dolazak proljeća, pa je, evo, uključujemo u našu ptičju priču.

---

---

- Bio sam dobro upoznat s ovom predivnom malenom pticom od djetinjstva, odrastajući u Húsavíku – malenom ribarskom selu na sjevernoj obali Islanda. Tamo je Puffin znak da dolazi proljeće, poput kitova koji iskaču u zaljevu otprilike u isto vrijeme. S prozora svoje spavaće sobe sam imao priliku svakodnevno promatrati veliki broj Puffina i diviti se tim fantastičnim stvorenjima. Iz tog su mi razloga toliko dragi i zato sam želio da svi mogu uživati u njihovu društvu, bez obzira na to gdje žive - kaže Sigurjón Pálsson.

Proces dizajniranja je započeo kada je Sigurjón Pálsson bio na Baliju sa svojom ženom. Taj egzotični otok bio je mjesto gdje su isklesani prvi Puffini. Pálsson je kao alat koristio tek malenu sjekiru, čekić i dlijeto koje je kupio na lokalnoj tržnici, a figurica je nastala iz jednog komada drveta na malim nogicama. “Puffin” sjedi uspravno i promatra svijet svojim neodoljivim očima. Ova ručno bojena drvena ptičica unosi živost u prostor i čini šarmantan dodatak svakome domu - kaže njezin autor.

Inače, ptica Puffin je nedavno viđena i u Hrvatskoj, u uvali Papratno na Pelješcu. Tupik (Fratercula arctica), kako je hrvatski naziv za ovu pticu, vrsta je iz porodice njorki (Alcidae), gnjezdarice sa sjevera Atlantskog oceana.

Jasminini vrapci

Cijela kolekcija različitih umjetničkih skulptura ptica od puhanog stakla izrađuje legenda finskog dizajna Oiva Toikka za svjetski poznatu finsku tvornicu “Iittala”. Toikkino jato poletjelo je još 1972. godine, a njegova ljubav prema prirodi i tehnici puhanja stakla donose nam i dalje unikatna umjetnička djela koja bi baš svatko poželio u svojem domu. Svaka je različita i ima svoju osobnost. Toikkinu pticu “Kuulas” i sovu “Owlet” možemo vidjeti u zagrebačkom “Modusu” i diviti se ljepoti bojenog stakla te autorovu majstorstvu koji u svakom komadu izražava i raspoloženje tih malih umjetničkih djela.

I na koncu, predstavimo i jedno slatko jato drvenih ptica koje na neki način možemo nazvati i hrvatskim predstavnikom u ovoj priči budući da je autorica “Tica” (koje se slučajno zovu baš kao i ona naša mezimica, Sarajka s početka teksta) dizajnerica Jasmina Krstanović Pahič, Omišanka koja živi i stvara u Kopru. Njezina ljubav prema Dalmaciji inspirirala ju je u dizajniranju, kako sama kaže, “familije” dekorativnih objekata u kojima se ćuti more i naslijeđe.

---

---

- Moja “Tica” je bila prvi dekorativni proizvod “KPdizajn” studija i prve skice sam napravila već prije 8 godina. Izrađuju se na tokarskom stroju za drvo - stružnici - u pokrajini Dolenjska u Sloveniji koja je poznata po dobrim majstorima. “Tica” je napravljena iz hrasta. Svojom jednostavnošću i minimalnim stilom se uklapa u sve tipove interijera, a inspirirana je vrapcima koji se ušuškaju u svoje perje zimi - kaže nam Jasmina.

---

image
Jasmina Krstanović Pahič svoje ‘Tice’ izrađuje inspirirana Dalmacijom
KP dizajn
---

Ova “naša” ptičica je napravljena u dvije dimenzije, 13 i 18 cm dužine i u više boja, natur, bijela, crvena, zelena i tamnosiva, iako autorica ima u planu i mali redizajn “Tice” u natur varijanti. Dostupna je naravno u Kopru, ali od nedavno i u Puli.

I cijelo ovo ptičje društvo svakako nije jedino u dizajnerskom svijetu, a sasvim je sigurno da se ovi sjajni primjerci gnijezde u domovima na svim stranama svijeta.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Lorenz Cugini Dizajnholik Dizajnholik Shutterstock Dizajnholik Fx-gazzda Fx-gazzda Fx-gazzda Fx-gazzda Fx-gazzda Fx-gazzda MODUS/ IITTALA MODUS/ IITTALA MODUS/ IITTALA KP dizajn KP dizajn  KP dizajn  KP dizajn  KP Dizajn VITRA/THEMELIA ​VITRA/THEMELIA Marc Eggimann GAZZDA Image Capital Pictur/Film Stills/Profimedia
Lorenz Cugini
'Eames House Bird', VITRA/THEMELIA
Dizajnholik
'Puffin'
Dizajn: Sigurjón Pálsson, Normann Copenhagen
Dimenzije: 16 x 9 x 10 cm
400 kn
Dizajnholik
'Puffin'
Dizajn: Sigurjón Pálsson, Normann Copenhagen
Dimenzije: 16 x 9 x 10 cm
400 kn
Shutterstock
Puffin
Dizajnholik
‘Puffin’
Dizajn: Sigurjón Pálsson
Brend: Normann Copenhagen
Dimenzije: 16 x 9 x 10 cm
400 kn
Fx-gazzda
'Tice' u zraku
Dizajner: Mustafa Čohadžić, 'Gazzda'
Fx-gazzda
'Tice' u zraku
Dizajner: Mustafa Čohadžić, 'Gazzda'
Fx-gazzda
'Tice' na podu i na komodi kao ukras
Dizajner: Mustafa Čohadžić, 'Gazzda'
Fx-gazzda
'Tice' u zraku
Dizajner: Mustafa Čohadžić, 'Gazzda'
Fx-gazzda
'Tice' u zraku
Dizajner: Mustafa Čohadžić, 'Gazzda'
Fx-gazzda
‘Tice’ u zraku
Dizajner: Mustafa Čohadžić Brend: ‘Gazzda’
MODUS/ IITTALA
‘Owlet’
Dizajner: Oiva Toikka
Brend: ‘Iittala’
dimenzije: 10,5 x 7,5 cm
materijal: puhano staklo
1886 kn
MODUS/ IITTALA
“Kuulas” ukrasna ptica
Dizajner: Oiva Toikka, ”iittala”
dimenzije: 14 x 9 cm
materijal: puhano staklo
1590 kn
MODUS/ IITTALA
‘Kuulas’
ukrasna ptica
Dizajner: Oiva Toikka
Brend: ‘Iittala’
dimenzije: 14 x 9 cm
materijal: puhano staklo
1590 kn
KP dizajn
Jasmina Krstanović Pahič svoje ‘Tice’ izrađuje inspirirana Dalmacijom
KP dizajn
'Tica'
Dizajner: Jasmina Krstanović Pahič
KP dizajn
'Tica'
Dizajner: Jasmina Krstanović Pahič
KP dizajn
'Tica'
Dizajner: Jasmina Krstanović Pahič
KP Dizajn
‘Tica’
Dizajner: Jasmina Krstanović Pahič

 
VITRA/THEMELIA
'Eames House Bird'
​VITRA/THEMELIA
'Eames House Bird'
Marc Eggimann
‘Eames House Bird’
Brend: ‘Vitra’
1335 kn
GAZZDA
Mustafa Čohadžić napravio je modernu maskotu za ‘Gazzdu’
Image Capital Pictur/Film Stills/Profimedia
Ray i Charles Eames snimljeni 1968. kad biraju slajdove za svoju izložbu
Profimedia
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/prostorija/detalji-koji-uljepsavaju-dom-i-dusu-ptica-koja-zna-biti-gost-i-na-jednom-dalmatinskom-otoku-inspirira-dizajnere-diljem-svijeta-idealan-je-ukras-1014328 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=550842364756d6e40af6798ff8c4521680a3fdfb [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Detalji+koji+uljep%C5%A1avaju+dom+i+du%C5%A1u%3A+ptica+koja+zna+biti+gost+i+na+jednom+dalmatinskom+otoku+inspirira+dizajnere+diljem+svijeta%2C+idealan+je+ukras&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fprostorija%2Fdetalji-koji-uljepsavaju-dom-i-dusu-ptica-koja-zna-biti-gost-i-na-jednom-dalmatinskom-otoku-inspirira-dizajnere-diljem-svijeta-idealan-je-ukras-1014328 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fprostorija%2Fdetalji-koji-uljepsavaju-dom-i-dusu-ptica-koja-zna-biti-gost-i-na-jednom-dalmatinskom-otoku-inspirira-dizajnere-diljem-svijeta-idealan-je-ukras-1014328 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Vjesnica proljeća [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) )
StoryEditorOCM
ProstorijaVjesnica proljeća

Detalji koji uljepšavaju dom i dušu: ptica koja zna biti gost i na jednom dalmatinskom otoku inspirira dizajnere diljem svijeta, idealan je ukras

6. travnja 2020. - 11:22

Ptice ne vode računa o službenim datumima i već nam se danima javljaju oko kuća, a tko im se ne bi veselio... Neke su i doletjele i izmamile nam osmijeh na licima baš kao “Tica”.

Ta mala drvena ptičica spustila je krila kao da se gnijezdi ili čeprka u prašini nasred puta. Doletjela je iz Sarajeva, iz svojeg “doma”, od “Gazzda”, dizajnerskog tima koji jako dobro poznaje drvo, zna ga oblikovati u sve što poželiš, pa tako se jednog dana od želje i ljubavi prema drvu rodila i ova simpatična “Tica”.

Izrađena je ručno, na tradicionalnoj tokarilici za drvo... kad je tijelo obrađeno, “Tica” dobiva svoja krila. Može biti napravljena od orahova ili hrastova drva, svejedno, u svakom “izdanju” je šarmantna i može zauzimati bilo koje mjesto u prostoru. Može i “letjeti” izn...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 12:34