stdClass Object ( [id] => 1208789 [title] => Polusrušenu kuću u šali su odabrali za sebe, danas je neprepoznatljiva: zavirite u kamenu ljepoticu čija je obnova trajala 10 godina. Vlasnik nam je sve ispričao, proradili su geni... [alias] => u-brojnim-setnjama-sutivanom-prije-11-godina-su-jednu-polustrusenu-kucu-u-sali-odabrali-za-sebe-a-sada-je-to-njihovo-divno-mjesto-za-otocni-dom [catid] => 298 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ova kamena ljepotica iz Sutivana, smještena nedaleko od mora, plaže, crkve, živi je dokaz dvije tvrdnje, prve da svaka kuća znade dugo, strpljivo čekati svoje vjerne, brižne ukućane.

I druga, da svaki vlasnik koji ima volje, ljubavi, strpljenja može od svoje kuće napraviti upravo ovo što vidimo na fotografijama. A ono što ovdje vidimo je san bračnog para Lade Martinac Kralj i Marijana Kralja iz okolice Zagreba, koji su prije 11 godina tijekom sutivanskih šetnji ugledali jednu bolnu, napuštenu ruinu. I onako, skroz ozbiljno odmah uočili kako bi ona s puno truda mogla postati divno mjesto za otočni dom. A onda je pomalo u šali nazvali svojom kućom. Dakle, kuća bez ograde, porušenog krova, devastirana, ranjena, slomljena, napuštena, s dvorištem punim smeća, obrasla grmolikom šikarom, istog trena je postala njihov san, čežnja, žudnja. Znate kako se kaže, nemoj svašta poželjeti jer bi ti se moglo i ostvariti. Pogađate razvoj situacije?

---

image
Vice Rudan
---

- U brojnim šetnjama Sutivanom, u divljenju koje smo osjećali prema tim divnim kamenim kućama dogodilo se to da smo jednu u šali odabrali za sebe. Da baš tu, bez obzira što nije bila na prodaju, bez obzira i na to što je djelovala više za rušenje nego za obnavljanje. Ali imala je ono nešto. Bila je posebna i zbog zavojite konstrukcije koja je pratila zavojitu i strmu kalu iz centra Sutivana. I tako se dogodila ljubav na prvi pogled – kaže Marijan.

---

image
Vice Rudan
---

A onda je jednog dana na toj “njihovoj kući” osvanuo natpis: Prodaje se. Sjeća se točno, bio je u Zagrebu kada ga je supruga nazvala iz Sutivana i samo prošaptala: “Ona se naša kuća prodaje”. To je bio okidač koji ga je natjerao u čistu paniku. Priča nam da se doslovce počeo kao prof. Baltazar vrtjeti u krug, razmišljajući što će napraviti, kako da je uhvati, zaustavi, sačuva od potencijalne konkurencije. Ideja mu je bljesnula sama od sebe.

---

image
Vice Rudan
---

Obnova od 10 godina

- Jedino što smo mogli napraviti je bila prodaja kuće na Čiovu koju je supruga dobila od svojih roditelja, kako bi od tog novca kupili “našu kuću” u Sutivanu. Prijedlog je usvojen, “borba” je počela, gotovo godinu dana smo čekali čiovskog kupca. Sutivanska je za to vrijeme čekala da vlasnica jedne osmine pristane na prodaju svog dijela. I godinu dana od oglašavanja prodaje prodali smo kuću na Čiovu, točno na moj rođendan. Tjedan dana nakon toga javili su nam s Brača da je riješena i ta jedna osmina. I to je bilo to, “naša kuća” je i službeno postala naša – veli.

---

image
Vice Rudan
---

Moramo vam priznati da je i nas očarala, bacio nas je u trans spoj starog kamena, drva, opeke, nevjerojatno brižno njegovano zelenilo, vrt s četiri raskošne 10-godišnje bugenvile pune cvjetnog slapa. A još kada smo saznali da su za jedan od najljepših vrtova koji smo do sada vidjeli zaduženi upravo Marijan i Lada, možemo povjerovati da ih je kuća zapravo cijelu onu prvu godinu čekanja samo lukavo testirala. Trenirala im strpljenje kako bi odabrala svoje ljude, one spremne da joj vrate sve što joj je nebriga prethodnih (ne)vlasnika oduzela. Marijan nam je ispričao kako je tekla obnova. Trajala je deset godina.

---

image
Vice Rudan
---

- Krov smo morali obnoviti, na dio kuće koji gleda na zavojitu kalu stavili smo vijenac, obnovili smo kamene zidove, fuge, te nadodali novi dio u kojem se sada nalazi kuhinja. Kako bismo novi dio nivelirali sa starim, morali smo iskopati dio zemljišta, što je rezultiralo viškom kamenja. On je iskorišten na razne načine, ušao je u zidove, u suhozide, povezao se sa starom gradnjom, oblikovao u nove forme. U tom poravnavanju je nastala prirodna štenga, ukazalo se uzdignuće u dvorištu koje sam opasao zidićima. Formirale su se terase, digao se vrt koji se ležerno ispružio pred nama, postao prirodni nastavak cjeline. Tijekom obnove nailazio sam na obrađene komade kamenja koje sam potom vraćao na njihovo staro mjesto – veli Marijan.

---

image
Vice Rudan
---

S obzirom na to da nisu bili zadovoljni ponuđenim idejnim rješenjima arhitekata koji su preferirali moderan stil nauštrb tradicijskog, novi su ukućani odlučili napraviti svoje nacrte. Donijeli su oni obrat situacije, prevladavanje stare gradnje. Odlučili su intervencije u prostoru napraviti što manje uočljivima. Kako bi se to postiglo, Marijan je nazočio svim fazama obnove, u njima je sudjelovao s meštrima, na puno toga i sam stavio svoj potpis. Evo vam primjera, prilikom obnove kupaonice radnicima je naznačio da želi na nekim dijelovima zida ostaviti neožbukani kamen. A da vidite što su oni napravili...

---

image
Vice Rudan
---

Rađanje vrta

- I dok sam ja izašao na tren vani oni su mi zidove prekrili žbukom. Ja sam poslije sve to sam skinuo, pustio kamen da diše, napravio baš onako kako smo željeli. Koliko sam se šokirao ja kada sam vidio da su mi premazali žbukom kamen, toliko su se šokirali i oni kada su vidjeli da sam sve to sam skinuo. Nisu mogli nikako shvatiti zašto to netko želi gledati. A mi smo baš to željeli, što manje intervencije, što više prirode, tradicije, te ljepote koja živi u ovim kućama. I došli smo na moje – kaže.

---

image
Vice Rudan
---

Stolarija je isto posebna priča, i nju je Marijan svojim rukama napravio. Kompletno. I kuhinju i stare grede, nadgrađe na terasi, razne detalje. Otac mu je bio stolar, proradili su geni, Marijana su poveli u zanatski dio priče. A stiglo je nešto i od njegove mame, velike zaljubljenice u biljke. Toj ljubavi svjedočimo kroz raskoš zelenila koje je kroz ovih deset godina napravilo harmoniju u njihovom vrtu. Nekada je tu bilo smeće. Danas je to rajski prostor.

---

image
Vice Rudan
---

- Ono što me je tijekom sutivanskih šetnji nadahnjivalo i osobito mi se sviđalo su velike, raskošne bugenvilije. Doslovno su me začarale. Kada se ukazao prostor za vrt, zasadio sam četiri i svih ovih godina ih održavao, pazio, hranio, oblikovao kako bi stvorile predivnu formu. Uz njih je svoje mjesto našlo i 20-ak vrsta mediteranskog bilja, dvije velike palme, limuni, ružmarin, pustinjska ruža, kaktusi, trava dihondra. Kako se gradila kuća, tako se rađao i ovaj naš vrt. A putem je došao i bazen - priča.

---

image
Vice Rudan
---

---

image
Vice Rudan
---

On je posebna priča. Zavojite uske stivanske kale koje su na nekim dijelovima morale biti taknute kako bi njima prošao tovar s brimenom, nisu dale mogućnost prilaza modernoj tehnologiji. Ali svaki problem ima i svoje rješenje. Umjesto bagera koji bi u dijelu dvorišta brzo i lako u stijenju napravio rupu, posao je odrađen pikamerom i rukama. Da, da, nakopao se Marijan kako bi to izgledalo ovako kako vidimo na fotkama. U prostor je ušao jedino mini damper i mini bager. Bio je to veliki posao.

---

image
Vice Rudan
---

---

image
Vice Rudan
---

Bugenvile, bumbari i maške

- Doslovno, to je značilo lopata, miješalica za beton i moje ruke. Danas imamo bazen s masažnim mlaznicama, gejzirom, ambijentalnim svjetlima, a iznad njega se nadvijaju grane bugenvila, pa dok se kupate gledate u bumbare i leptire koji ih obilaze. A zna nam i pokoja mačka doći. Vole naš vrt, našu kuću. Znate, u Sutivanu bez maški ne ide. I u kampanelu sjedi mačka. Doduše, kamena. Znao sam sebe uhvatiti kako po cijeli dan sjedim na jednoj točki u dvoru i razmišljam kako srediti neki problem. Ali sve mi je to bio veliki, veliki gušt – veli.

---

image
Vice Rudan
---

---

image
Vice Rudan
---

I nama dok gledamo starine utkane u kuću koje je, kao da je znao, putem pronalazio i sačuvao kada su ih drugi bacali na otpad. Divimo se i komadima kamenja koji funkcioniraju kao kućni izlošci. Ogradi od kovanog željeza. Zaobljenjima u zidovima koji prate zavojitost vanjske kale. Travi dihondri koja se stopila s kamenjem u dvoru. Sobama punim svjetla. Pogledu na zvonik. Krovnoj terasici sa stolom za dvoje. Prekrasnoj sačuvanoj opeci koja je stigla sa starog imanja iz okolice Zagreba. Oblucima na kadi i u tuš kabini. I opet i nanova tom predivnom mediteranskom vrtu.

- Znate što kažemo i mi i svi naši prijatelji. Ova nas kuća ne pušta od sebe. Kao da nam ne da da idemo vani. Bila je to ljubav na prvi pogled – kažu Lada i Marijan.

---

image
Vice Rudan
---

---

image
Vice Rudan
---

---

image
Vice Rudan
---

Više fotografija možete vidjeti na web straniciFacebook i Instagram profilu Vice Rudana

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Na otoku [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Na otoku 2 0 8375 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-07-12 16:12:23 [created_by] => 3217 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-07-16 08:26:21 [modified_by] => 3217 [publish_up] => 2022-07-16 08:05:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 46 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 298 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije o kulturi življenja [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, prostorija, kultura življenja [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Prostor(i)ja [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/07\/12\/22726204.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/12\/22726208.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/12\/22726202.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/12\/22726198.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/12\/22726194.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/12\/22726192.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/12\/22726184.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/12\/22726182.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/12\/22726180.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/12\/22726176.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/12\/22726174.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/12\/22726172.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/12\/22726170.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/12\/22726162.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/12\/22726160.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/12\/22726150.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vice Rudan","Vice Rudan","Vice Rudan","Vice Rudan","Vice Rudan","Vice Rudan","Vice Rudan","Vice Rudan","Vice Rudan","Vice Rudan","Vice Rudan","Vice Rudan","Vice Rudan","Vice Rudan","Vice Rudan","Vice Rudan"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_22726204_1920.jpg":"1920x1080","k_22726204_1280.jpg":"1280x1280","k_22726204_1024.jpg":"1024x1024","k_22726204_640.jpg":"640x640","k_22726204_480.jpg":"480x480","k_22726204_340.jpg":"340x340","k_22726204_220.jpg":"220x220","o_22726204_1280.jpg":"1280x853","o_22726204_1024.jpg":"1024x682","o_22726204_640.jpg":"640x426","o_22726204_480.jpg":"480x320","o_22726204_340.jpg":"340x226","o_22726204_220.jpg":"220x146","h_22726204_1280.jpg":"1280x854","h_22726204_1024.jpg":"1024x683","h_22726204_640.jpg":"640x427","h_22726204_480.jpg":"480x320","h_22726204_340.jpg":"340x227","h_22726204_220.jpg":"220x147","pp_22726204_1280.jpg":"1280x1628","pp_22726204_1024.jpg":"1024x1303","pp_22726204_640.jpg":"640x814","pp_22726204_480.jpg":"480x611","pp_22726204_340.jpg":"340x432","pp_22726204_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22726208_1920.jpg":"1920x1080","k_22726208_1280.jpg":"1280x1280","k_22726208_1024.jpg":"1024x1024","k_22726208_640.jpg":"640x640","k_22726208_480.jpg":"480x480","k_22726208_340.jpg":"340x340","k_22726208_220.jpg":"220x220","o_22726208_1280.jpg":"1280x853","o_22726208_1024.jpg":"1024x682","o_22726208_640.jpg":"640x426","o_22726208_480.jpg":"480x320","o_22726208_340.jpg":"340x226","o_22726208_220.jpg":"220x146","h_22726208_1280.jpg":"1280x854","h_22726208_1024.jpg":"1024x683","h_22726208_640.jpg":"640x427","h_22726208_480.jpg":"480x320","h_22726208_340.jpg":"340x227","h_22726208_220.jpg":"220x147","pp_22726208_1280.jpg":"1280x1628","pp_22726208_1024.jpg":"1024x1303","pp_22726208_640.jpg":"640x814","pp_22726208_480.jpg":"480x611","pp_22726208_340.jpg":"340x432","pp_22726208_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22726202_1920.jpg":"1920x1080","k_22726202_1280.jpg":"1280x1280","k_22726202_1024.jpg":"1024x1024","k_22726202_640.jpg":"640x640","k_22726202_480.jpg":"480x480","k_22726202_340.jpg":"340x340","k_22726202_220.jpg":"220x220","o_22726202_1280.jpg":"1280x853","o_22726202_1024.jpg":"1024x682","o_22726202_640.jpg":"640x426","o_22726202_480.jpg":"480x320","o_22726202_340.jpg":"340x226","o_22726202_220.jpg":"220x146","h_22726202_1280.jpg":"1280x854","h_22726202_1024.jpg":"1024x683","h_22726202_640.jpg":"640x427","h_22726202_480.jpg":"480x320","h_22726202_340.jpg":"340x227","h_22726202_220.jpg":"220x147","pp_22726202_1280.jpg":"1280x1628","pp_22726202_1024.jpg":"1024x1303","pp_22726202_640.jpg":"640x814","pp_22726202_480.jpg":"480x611","pp_22726202_340.jpg":"340x432","pp_22726202_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22726198_1920.jpg":"1920x1080","k_22726198_1280.jpg":"1280x1280","k_22726198_1024.jpg":"1024x1024","k_22726198_640.jpg":"640x640","k_22726198_480.jpg":"480x480","k_22726198_340.jpg":"340x340","k_22726198_220.jpg":"220x220","o_22726198_1280.jpg":"1280x853","o_22726198_1024.jpg":"1024x682","o_22726198_640.jpg":"640x426","o_22726198_480.jpg":"480x320","o_22726198_340.jpg":"340x226","o_22726198_220.jpg":"220x146","h_22726198_1280.jpg":"1280x854","h_22726198_1024.jpg":"1024x683","h_22726198_640.jpg":"640x427","h_22726198_480.jpg":"480x320","h_22726198_340.jpg":"340x227","h_22726198_220.jpg":"220x147","pp_22726198_1280.jpg":"1280x1628","pp_22726198_1024.jpg":"1024x1303","pp_22726198_640.jpg":"640x814","pp_22726198_480.jpg":"480x611","pp_22726198_340.jpg":"340x432","pp_22726198_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22726194_1920.jpg":"1920x1080","k_22726194_1280.jpg":"1280x1280","k_22726194_1024.jpg":"1024x1024","k_22726194_640.jpg":"640x640","k_22726194_480.jpg":"480x480","k_22726194_340.jpg":"340x340","k_22726194_220.jpg":"220x220","o_22726194_1280.jpg":"1280x853","o_22726194_1024.jpg":"1024x682","o_22726194_640.jpg":"640x426","o_22726194_480.jpg":"480x320","o_22726194_340.jpg":"340x226","o_22726194_220.jpg":"220x146","h_22726194_1280.jpg":"1280x854","h_22726194_1024.jpg":"1024x683","h_22726194_640.jpg":"640x427","h_22726194_480.jpg":"480x320","h_22726194_340.jpg":"340x227","h_22726194_220.jpg":"220x147","pp_22726194_1280.jpg":"1280x1628","pp_22726194_1024.jpg":"1024x1303","pp_22726194_640.jpg":"640x814","pp_22726194_480.jpg":"480x611","pp_22726194_340.jpg":"340x432","pp_22726194_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22726192_1920.jpg":"1920x1080","k_22726192_1280.jpg":"1280x1280","k_22726192_1024.jpg":"1024x1024","k_22726192_640.jpg":"640x640","k_22726192_480.jpg":"480x480","k_22726192_340.jpg":"340x340","k_22726192_220.jpg":"220x220","o_22726192_1280.jpg":"1280x853","o_22726192_1024.jpg":"1024x682","o_22726192_640.jpg":"640x426","o_22726192_480.jpg":"480x320","o_22726192_340.jpg":"340x226","o_22726192_220.jpg":"220x146","h_22726192_1280.jpg":"1280x854","h_22726192_1024.jpg":"1024x683","h_22726192_640.jpg":"640x427","h_22726192_480.jpg":"480x320","h_22726192_340.jpg":"340x227","h_22726192_220.jpg":"220x147","pp_22726192_1280.jpg":"1280x1628","pp_22726192_1024.jpg":"1024x1303","pp_22726192_640.jpg":"640x814","pp_22726192_480.jpg":"480x611","pp_22726192_340.jpg":"340x432","pp_22726192_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22726184_1920.jpg":"1920x1080","k_22726184_1280.jpg":"1280x1280","k_22726184_1024.jpg":"1024x1024","k_22726184_640.jpg":"640x640","k_22726184_480.jpg":"480x480","k_22726184_340.jpg":"340x340","k_22726184_220.jpg":"220x220","o_22726184_1280.jpg":"1280x853","o_22726184_1024.jpg":"1024x682","o_22726184_640.jpg":"640x426","o_22726184_480.jpg":"480x320","o_22726184_340.jpg":"340x226","o_22726184_220.jpg":"220x146","h_22726184_1280.jpg":"1280x854","h_22726184_1024.jpg":"1024x683","h_22726184_640.jpg":"640x427","h_22726184_480.jpg":"480x320","h_22726184_340.jpg":"340x227","h_22726184_220.jpg":"220x147","pp_22726184_1280.jpg":"1280x1628","pp_22726184_1024.jpg":"1024x1303","pp_22726184_640.jpg":"640x814","pp_22726184_480.jpg":"480x611","pp_22726184_340.jpg":"340x432","pp_22726184_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22726182_1920.jpg":"1920x1080","k_22726182_1280.jpg":"1280x1280","k_22726182_1024.jpg":"1024x1024","k_22726182_640.jpg":"640x640","k_22726182_480.jpg":"480x480","k_22726182_340.jpg":"340x340","k_22726182_220.jpg":"220x220","o_22726182_1280.jpg":"1280x853","o_22726182_1024.jpg":"1024x682","o_22726182_640.jpg":"640x426","o_22726182_480.jpg":"480x320","o_22726182_340.jpg":"340x226","o_22726182_220.jpg":"220x146","h_22726182_1280.jpg":"1280x854","h_22726182_1024.jpg":"1024x683","h_22726182_640.jpg":"640x427","h_22726182_480.jpg":"480x320","h_22726182_340.jpg":"340x227","h_22726182_220.jpg":"220x147","pp_22726182_1280.jpg":"1280x1628","pp_22726182_1024.jpg":"1024x1303","pp_22726182_640.jpg":"640x814","pp_22726182_480.jpg":"480x611","pp_22726182_340.jpg":"340x432","pp_22726182_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22726180_1920.jpg":"1920x1080","k_22726180_1280.jpg":"1280x1280","k_22726180_1024.jpg":"1024x1024","k_22726180_640.jpg":"640x640","k_22726180_480.jpg":"480x480","k_22726180_340.jpg":"340x340","k_22726180_220.jpg":"220x220","o_22726180_1280.jpg":"1280x853","o_22726180_1024.jpg":"1024x682","o_22726180_640.jpg":"640x426","o_22726180_480.jpg":"480x320","o_22726180_340.jpg":"340x226","o_22726180_220.jpg":"220x146","h_22726180_1280.jpg":"1280x854","h_22726180_1024.jpg":"1024x683","h_22726180_640.jpg":"640x427","h_22726180_480.jpg":"480x320","h_22726180_340.jpg":"340x227","h_22726180_220.jpg":"220x147","pp_22726180_1280.jpg":"1280x1628","pp_22726180_1024.jpg":"1024x1303","pp_22726180_640.jpg":"640x814","pp_22726180_480.jpg":"480x611","pp_22726180_340.jpg":"340x432","pp_22726180_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22726176_1920.jpg":"1920x1080","k_22726176_1280.jpg":"1280x1280","k_22726176_1024.jpg":"1024x1024","k_22726176_640.jpg":"640x640","k_22726176_480.jpg":"480x480","k_22726176_340.jpg":"340x340","k_22726176_220.jpg":"220x220","o_22726176_1280.jpg":"1280x853","o_22726176_1024.jpg":"1024x682","o_22726176_640.jpg":"640x426","o_22726176_480.jpg":"480x320","o_22726176_340.jpg":"340x226","o_22726176_220.jpg":"220x146","h_22726176_1280.jpg":"1280x854","h_22726176_1024.jpg":"1024x683","h_22726176_640.jpg":"640x427","h_22726176_480.jpg":"480x320","h_22726176_340.jpg":"340x227","h_22726176_220.jpg":"220x147","pp_22726176_1280.jpg":"1280x1628","pp_22726176_1024.jpg":"1024x1303","pp_22726176_640.jpg":"640x814","pp_22726176_480.jpg":"480x611","pp_22726176_340.jpg":"340x432","pp_22726176_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22726174_1920.jpg":"1920x1080","k_22726174_1280.jpg":"1280x1280","k_22726174_1024.jpg":"1024x1024","k_22726174_640.jpg":"640x640","k_22726174_480.jpg":"480x480","k_22726174_340.jpg":"340x340","k_22726174_220.jpg":"220x220","o_22726174_1280.jpg":"1280x853","o_22726174_1024.jpg":"1024x682","o_22726174_640.jpg":"640x426","o_22726174_480.jpg":"480x320","o_22726174_340.jpg":"340x226","o_22726174_220.jpg":"220x146","h_22726174_1280.jpg":"1280x854","h_22726174_1024.jpg":"1024x683","h_22726174_640.jpg":"640x427","h_22726174_480.jpg":"480x320","h_22726174_340.jpg":"340x227","h_22726174_220.jpg":"220x147","pp_22726174_1280.jpg":"1280x1628","pp_22726174_1024.jpg":"1024x1303","pp_22726174_640.jpg":"640x814","pp_22726174_480.jpg":"480x611","pp_22726174_340.jpg":"340x432","pp_22726174_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22726172_1920.jpg":"1920x1080","k_22726172_1280.jpg":"1280x1280","k_22726172_1024.jpg":"1024x1024","k_22726172_640.jpg":"640x640","k_22726172_480.jpg":"480x480","k_22726172_340.jpg":"340x340","k_22726172_220.jpg":"220x220","o_22726172_1280.jpg":"1280x853","o_22726172_1024.jpg":"1024x682","o_22726172_640.jpg":"640x426","o_22726172_480.jpg":"480x320","o_22726172_340.jpg":"340x226","o_22726172_220.jpg":"220x146","h_22726172_1280.jpg":"1280x854","h_22726172_1024.jpg":"1024x683","h_22726172_640.jpg":"640x427","h_22726172_480.jpg":"480x320","h_22726172_340.jpg":"340x227","h_22726172_220.jpg":"220x147","pp_22726172_1280.jpg":"1280x1628","pp_22726172_1024.jpg":"1024x1303","pp_22726172_640.jpg":"640x814","pp_22726172_480.jpg":"480x611","pp_22726172_340.jpg":"340x432","pp_22726172_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22726170_1920.jpg":"1920x1080","k_22726170_1280.jpg":"1280x1280","k_22726170_1024.jpg":"1024x1024","k_22726170_640.jpg":"640x640","k_22726170_480.jpg":"480x480","k_22726170_340.jpg":"340x340","k_22726170_220.jpg":"220x220","o_22726170_1280.jpg":"1280x853","o_22726170_1024.jpg":"1024x682","o_22726170_640.jpg":"640x426","o_22726170_480.jpg":"480x320","o_22726170_340.jpg":"340x226","o_22726170_220.jpg":"220x146","h_22726170_1280.jpg":"1280x854","h_22726170_1024.jpg":"1024x683","h_22726170_640.jpg":"640x427","h_22726170_480.jpg":"480x320","h_22726170_340.jpg":"340x227","h_22726170_220.jpg":"220x147","pp_22726170_1280.jpg":"1280x1628","pp_22726170_1024.jpg":"1024x1303","pp_22726170_640.jpg":"640x814","pp_22726170_480.jpg":"480x611","pp_22726170_340.jpg":"340x432","pp_22726170_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22726162_1920.jpg":"1920x1080","k_22726162_1280.jpg":"1280x1280","k_22726162_1024.jpg":"1024x1024","k_22726162_640.jpg":"640x640","k_22726162_480.jpg":"480x480","k_22726162_340.jpg":"340x340","k_22726162_220.jpg":"220x220","o_22726162_1280.jpg":"1280x853","o_22726162_1024.jpg":"1024x682","o_22726162_640.jpg":"640x426","o_22726162_480.jpg":"480x320","o_22726162_340.jpg":"340x226","o_22726162_220.jpg":"220x146","h_22726162_1280.jpg":"1280x854","h_22726162_1024.jpg":"1024x683","h_22726162_640.jpg":"640x427","h_22726162_480.jpg":"480x320","h_22726162_340.jpg":"340x227","h_22726162_220.jpg":"220x147","pp_22726162_1280.jpg":"1280x1628","pp_22726162_1024.jpg":"1024x1303","pp_22726162_640.jpg":"640x814","pp_22726162_480.jpg":"480x611","pp_22726162_340.jpg":"340x432","pp_22726162_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22726160_1920.jpg":"1920x1080","k_22726160_1280.jpg":"1280x1280","k_22726160_1024.jpg":"1024x1024","k_22726160_640.jpg":"640x640","k_22726160_480.jpg":"480x480","k_22726160_340.jpg":"340x340","k_22726160_220.jpg":"220x220","o_22726160_1280.jpg":"1280x853","o_22726160_1024.jpg":"1024x682","o_22726160_640.jpg":"640x426","o_22726160_480.jpg":"480x320","o_22726160_340.jpg":"340x226","o_22726160_220.jpg":"220x146","h_22726160_1280.jpg":"1280x854","h_22726160_1024.jpg":"1024x683","h_22726160_640.jpg":"640x427","h_22726160_480.jpg":"480x320","h_22726160_340.jpg":"340x227","h_22726160_220.jpg":"220x147","pp_22726160_1280.jpg":"1280x1628","pp_22726160_1024.jpg":"1024x1303","pp_22726160_640.jpg":"640x814","pp_22726160_480.jpg":"480x611","pp_22726160_340.jpg":"340x432","pp_22726160_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22726150_1920.jpg":"1920x1080","k_22726150_1280.jpg":"1280x1280","k_22726150_1024.jpg":"1024x1024","k_22726150_640.jpg":"640x640","k_22726150_480.jpg":"480x480","k_22726150_340.jpg":"340x340","k_22726150_220.jpg":"220x220","o_22726150_1280.jpg":"1280x853","o_22726150_1024.jpg":"1024x682","o_22726150_640.jpg":"640x426","o_22726150_480.jpg":"480x320","o_22726150_340.jpg":"340x226","o_22726150_220.jpg":"220x146","h_22726150_1280.jpg":"1280x854","h_22726150_1024.jpg":"1024x683","h_22726150_640.jpg":"640x427","h_22726150_480.jpg":"480x320","h_22726150_340.jpg":"340x227","h_22726150_220.jpg":"220x147","pp_22726150_1280.jpg":"1280x1628","pp_22726150_1024.jpg":"1024x1303","pp_22726150_640.jpg":"640x814","pp_22726150_480.jpg":"480x611","pp_22726150_340.jpg":"340x432","pp_22726150_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 298 [name] => Prostorija [alias] => prostorija [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7463066 Threads: 1 Questions: 1601526027 Slow queries: 4754139 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110556414 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/prostorija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 298 [name] => Prostorija [alias] => prostorija [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/prostorija ) ) [link] => /mozaik/prostorija/u-brojnim-setnjama-sutivanom-prije-11-godina-su-jednu-polustrusenu-kucu-u-sali-odabrali-za-sebe-a-sada-je-to-njihovo-divno-mjesto-za-otocni-dom-1208789 [printLink] => /mozaik/prostorija/u-brojnim-setnjama-sutivanom-prije-11-godina-su-jednu-polustrusenu-kucu-u-sali-odabrali-za-sebe-a-sada-je-to-njihovo-divno-mjesto-za-otocni-dom-1208789?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 684641 [name] => lada martinac kralj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-16 10:07:46 [main_article_id] => 0 [alias] => lada-martinac-kralj [link] => /tag/lada-martinac-kralj ) [1] => stdClass Object ( [id] => 684642 [name] => marijan kralj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-16 10:07:46 [main_article_id] => 0 [alias] => marijan-kralj [link] => /tag/marijan-kralj ) [2] => stdClass Object ( [id] => 223601 [name] => sutivan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sutivan [link] => /tag/sutivan ) [3] => stdClass Object ( [id] => 3303 [name] => renovacija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => renovacija [link] => /tag/renovacija ) [4] => stdClass Object ( [id] => 665032 [name] => Vice Rudan, fotograf [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-29 09:37:57 [main_article_id] => 0 [alias] => vice-rudan-fotograf [link] => /tag/vice-rudan-fotograf ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Na otoku [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Polusrušenu kuću u šali su odabrali za sebe, danas je neprepoznatljiva: zavirite u kamenu ljepoticu čija je obnova trajala 10 godina. Vlasnik nam je sve ispričao, proradili su geni... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3217 [name] => Tanja Šimundić Bendić [username] => tanja-imundi-bendi [email] => tanja-imundi-bendi@sd.hr [password] => $2y$10$pUwQkXak8MBBFRZddgYi7O8lKWTvyopqB9.l9GaJ1mTnpzbpYht4O [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/tanja-simundic-bendic-3217 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1735 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/22fccec878c9560c0665062e0cc12aa5?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/12/22726204.jpg [galleryCount] => 16 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vice Rudan [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/12/22726204.jpg [title] => Vice Rudan ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/12/22726208.jpg [title] => Vice Rudan ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/12/22726202.jpg [title] => Vice Rudan ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/12/22726198.jpg [title] => Vice Rudan ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/12/22726194.jpg [title] => Vice Rudan ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/12/22726192.jpg [title] => Vice Rudan ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/12/22726184.jpg [title] => Vice Rudan ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/12/22726182.jpg [title] => Vice Rudan ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/12/22726180.jpg [title] => Vice Rudan ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/12/22726176.jpg [title] => Vice Rudan ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/12/22726174.jpg [title] => Vice Rudan ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/12/22726172.jpg [title] => Vice Rudan ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/12/22726170.jpg [title] => Vice Rudan ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/12/22726162.jpg [title] => Vice Rudan ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/12/22726160.jpg [title] => Vice Rudan ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/12/22726150.jpg [title] => Vice Rudan ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ova kamena ljepotica iz Sutivana, smještena nedaleko od mora, plaže, crkve, živi je dokaz dvije tvrdnje, prve da svaka kuća znade dugo, strpljivo čekati svoje vjerne, brižne ukućane.

I druga, da svaki vlasnik koji ima volje, ljubavi, strpljenja može od svoje kuće napraviti upravo ovo što vidimo na fotografijama. A ono što ovdje vidimo je san bračnog para Lade Martinac Kralj i Marijana Kralja iz okolice Zagreba, koji su prije 11 godina tijekom sutivanskih šetnji ugledali jednu bolnu, napuštenu ruinu. I onako, skroz ozbiljno odmah uočili kako bi ona s puno truda mogla postati divno mjesto za otočni dom. A onda je pomalo u šali nazvali svojom kućom. Dakle, kuća bez ograde, porušenog krova, devastirana, ranjena, slomljena, napuštena, s dvorištem punim smeća, obrasla grmolikom šikarom, istog trena je postala njihov san, čežnja, žudnja. Znate kako se kaže, nemoj svašta poželjeti jer bi ti se moglo i ostvariti. Pogađate razvoj situacije?

---

image
Vice Rudan
---

- U brojnim šetnjama Sutivanom, u divljenju koje smo osjećali prema tim divnim kamenim kućama dogodilo se to da smo jednu u šali odabrali za sebe. Da baš tu, bez obzira što nije bila na prodaju, bez obzira i na to što je djelovala više za rušenje nego za obnavljanje. Ali imala je ono nešto. Bila je posebna i zbog zavojite konstrukcije koja je pratila zavojitu i strmu kalu iz centra Sutivana. I tako se dogodila ljubav na prvi pogled – kaže Marijan.

---

image
Vice Rudan
---

A onda je jednog dana na toj “njihovoj kući” osvanuo natpis: Prodaje se. Sjeća se točno, bio je u Zagrebu kada ga je supruga nazvala iz Sutivana i samo prošaptala: “Ona se naša kuća prodaje”. To je bio okidač koji ga je natjerao u čistu paniku. Priča nam da se doslovce počeo kao prof. Baltazar vrtjeti u krug, razmišljajući što će napraviti, kako da je uhvati, zaustavi, sačuva od potencijalne konkurencije. Ideja mu je bljesnula sama od sebe.

---

image
Vice Rudan
---

Obnova od 10 godina

- Jedino što smo mogli napraviti je bila prodaja kuće na Čiovu koju je supruga dobila od svojih roditelja, kako bi od tog novca kupili “našu kuću” u Sutivanu. Prijedlog je usvojen, “borba” je počela, gotovo godinu dana smo čekali čiovskog kupca. Sutivanska je za to vrijeme čekala da vlasnica jedne osmine pristane na prodaju svog dijela. I godinu dana od oglašavanja prodaje prodali smo kuću na Čiovu, točno na moj rođendan. Tjedan dana nakon toga javili su nam s Brača da je riješena i ta jedna osmina. I to je bilo to, “naša kuća” je i službeno postala naša – veli.

---

image
Vice Rudan
---

Moramo vam priznati da je i nas očarala, bacio nas je u trans spoj starog kamena, drva, opeke, nevjerojatno brižno njegovano zelenilo, vrt s četiri raskošne 10-godišnje bugenvile pune cvjetnog slapa. A još kada smo saznali da su za jedan od najljepših vrtova koji smo do sada vidjeli zaduženi upravo Marijan i Lada, možemo povjerovati da ih je kuća zapravo cijelu onu prvu godinu čekanja samo lukavo testirala. Trenirala im strpljenje kako bi odabrala svoje ljude, one spremne da joj vrate sve što joj je nebriga prethodnih (ne)vlasnika oduzela. Marijan nam je ispričao kako je tekla obnova. Trajala je deset godina.

---

image
Vice Rudan
---

- Krov smo morali obnoviti, na dio kuće koji gleda na zavojitu kalu stavili smo vijenac, obnovili smo kamene zidove, fuge, te nadodali novi dio u kojem se sada nalazi kuhinja. Kako bismo novi dio nivelirali sa starim, morali smo iskopati dio zemljišta, što je rezultiralo viškom kamenja. On je iskorišten na razne načine, ušao je u zidove, u suhozide, povezao se sa starom gradnjom, oblikovao u nove forme. U tom poravnavanju je nastala prirodna štenga, ukazalo se uzdignuće u dvorištu koje sam opasao zidićima. Formirale su se terase, digao se vrt koji se ležerno ispružio pred nama, postao prirodni nastavak cjeline. Tijekom obnove nailazio sam na obrađene komade kamenja koje sam potom vraćao na njihovo staro mjesto – veli Marijan.

---

image
Vice Rudan
---

S obzirom na to da nisu bili zadovoljni ponuđenim idejnim rješenjima arhitekata koji su preferirali moderan stil nauštrb tradicijskog, novi su ukućani odlučili napraviti svoje nacrte. Donijeli su oni obrat situacije, prevladavanje stare gradnje. Odlučili su intervencije u prostoru napraviti što manje uočljivima. Kako bi se to postiglo, Marijan je nazočio svim fazama obnove, u njima je sudjelovao s meštrima, na puno toga i sam stavio svoj potpis. Evo vam primjera, prilikom obnove kupaonice radnicima je naznačio da želi na nekim dijelovima zida ostaviti neožbukani kamen. A da vidite što su oni napravili...

---

image
Vice Rudan
---

Rađanje vrta

- I dok sam ja izašao na tren vani oni su mi zidove prekrili žbukom. Ja sam poslije sve to sam skinuo, pustio kamen da diše, napravio baš onako kako smo željeli. Koliko sam se šokirao ja kada sam vidio da su mi premazali žbukom kamen, toliko su se šokirali i oni kada su vidjeli da sam sve to sam skinuo. Nisu mogli nikako shvatiti zašto to netko želi gledati. A mi smo baš to željeli, što manje intervencije, što više prirode, tradicije, te ljepote koja živi u ovim kućama. I došli smo na moje – kaže.

---

image
Vice Rudan
---

Stolarija je isto posebna priča, i nju je Marijan svojim rukama napravio. Kompletno. I kuhinju i stare grede, nadgrađe na terasi, razne detalje. Otac mu je bio stolar, proradili su geni, Marijana su poveli u zanatski dio priče. A stiglo je nešto i od njegove mame, velike zaljubljenice u biljke. Toj ljubavi svjedočimo kroz raskoš zelenila koje je kroz ovih deset godina napravilo harmoniju u njihovom vrtu. Nekada je tu bilo smeće. Danas je to rajski prostor.

---

image
Vice Rudan
---

- Ono što me je tijekom sutivanskih šetnji nadahnjivalo i osobito mi se sviđalo su velike, raskošne bugenvilije. Doslovno su me začarale. Kada se ukazao prostor za vrt, zasadio sam četiri i svih ovih godina ih održavao, pazio, hranio, oblikovao kako bi stvorile predivnu formu. Uz njih je svoje mjesto našlo i 20-ak vrsta mediteranskog bilja, dvije velike palme, limuni, ružmarin, pustinjska ruža, kaktusi, trava dihondra. Kako se gradila kuća, tako se rađao i ovaj naš vrt. A putem je došao i bazen - priča.

---

image
Vice Rudan
---

---

image
Vice Rudan
---

On je posebna priča. Zavojite uske stivanske kale koje su na nekim dijelovima morale biti taknute kako bi njima prošao tovar s brimenom, nisu dale mogućnost prilaza modernoj tehnologiji. Ali svaki problem ima i svoje rješenje. Umjesto bagera koji bi u dijelu dvorišta brzo i lako u stijenju napravio rupu, posao je odrađen pikamerom i rukama. Da, da, nakopao se Marijan kako bi to izgledalo ovako kako vidimo na fotkama. U prostor je ušao jedino mini damper i mini bager. Bio je to veliki posao.

---

image
Vice Rudan
---

---

image
Vice Rudan
---

Bugenvile, bumbari i maške

- Doslovno, to je značilo lopata, miješalica za beton i moje ruke. Danas imamo bazen s masažnim mlaznicama, gejzirom, ambijentalnim svjetlima, a iznad njega se nadvijaju grane bugenvila, pa dok se kupate gledate u bumbare i leptire koji ih obilaze. A zna nam i pokoja mačka doći. Vole naš vrt, našu kuću. Znate, u Sutivanu bez maški ne ide. I u kampanelu sjedi mačka. Doduše, kamena. Znao sam sebe uhvatiti kako po cijeli dan sjedim na jednoj točki u dvoru i razmišljam kako srediti neki problem. Ali sve mi je to bio veliki, veliki gušt – veli.

---

image
Vice Rudan
---

---

image
Vice Rudan
---

I nama dok gledamo starine utkane u kuću koje je, kao da je znao, putem pronalazio i sačuvao kada su ih drugi bacali na otpad. Divimo se i komadima kamenja koji funkcioniraju kao kućni izlošci. Ogradi od kovanog željeza. Zaobljenjima u zidovima koji prate zavojitost vanjske kale. Travi dihondri koja se stopila s kamenjem u dvoru. Sobama punim svjetla. Pogledu na zvonik. Krovnoj terasici sa stolom za dvoje. Prekrasnoj sačuvanoj opeci koja je stigla sa starog imanja iz okolice Zagreba. Oblucima na kadi i u tuš kabini. I opet i nanova tom predivnom mediteranskom vrtu.

- Znate što kažemo i mi i svi naši prijatelji. Ova nas kuća ne pušta od sebe. Kao da nam ne da da idemo vani. Bila je to ljubav na prvi pogled – kažu Lada i Marijan.

---

image
Vice Rudan
---

---

image
Vice Rudan
---

---

image
Vice Rudan
---

Više fotografija možete vidjeti na web straniciFacebook i Instagram profilu Vice Rudana

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vice Rudan Vice Rudan Vice Rudan Vice Rudan Vice Rudan Vice Rudan Vice Rudan Vice Rudan Vice Rudan Vice Rudan Vice Rudan Vice Rudan Vice Rudan Vice Rudan Vice Rudan Vice Rudan
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/prostorija/u-brojnim-setnjama-sutivanom-prije-11-godina-su-jednu-polustrusenu-kucu-u-sali-odabrali-za-sebe-a-sada-je-to-njihovo-divno-mjesto-za-otocni-dom-1208789 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8e4ffdb56bca476e4a349c5ea1d244c49b602f6a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Polusru%C5%A1enu+ku%C4%87u+u+%C5%A1ali+su+odabrali+za+sebe%2C+danas+je+neprepoznatljiva%3A+zavirite+u+kamenu+ljepoticu+%C4%8Dija+je+obnova+trajala+10+godina.+Vlasnik+nam+je+sve+ispri%C4%8Dao%2C+proradili+su+geni...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fprostorija%2Fu-brojnim-setnjama-sutivanom-prije-11-godina-su-jednu-polustrusenu-kucu-u-sali-odabrali-za-sebe-a-sada-je-to-njihovo-divno-mjesto-za-otocni-dom-1208789 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fprostorija%2Fu-brojnim-setnjama-sutivanom-prije-11-godina-su-jednu-polustrusenu-kucu-u-sali-odabrali-za-sebe-a-sada-je-to-njihovo-divno-mjesto-za-otocni-dom-1208789 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Na otoku [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ProstorijaNa otoku

Polusrušenu kuću u šali su odabrali za sebe, danas je neprepoznatljiva: zavirite u kamenu ljepoticu čija je obnova trajala 10 godina. Vlasnik nam je sve ispričao, proradili su geni...

16. srpnja 2022. - 10:05

Ova kamena ljepotica iz Sutivana, smještena nedaleko od mora, plaže, crkve, živi je dokaz dvije tvrdnje, prve da svaka kuća znade dugo, strpljivo čekati svoje vjerne, brižne ukućane.

I druga, da svaki vlasnik koji ima volje, ljubavi, strpljenja može od svoje kuće napraviti upravo ovo što vidimo na fotografijama. A ono što ovdje vidimo je san bračnog para Lade Martinac Kralj i Marijana Kralja iz okolice Zagreba, koji su prije 11 godina tijekom sutivanskih šetnji ugledali jednu bolnu, napuštenu ruinu. I onako, skroz ozbiljno odmah uočili kako bi ona s puno truda mogla postati divno mjesto za otočni dom. A onda je pomalo u šali nazvali svojom kućom. Dakle, kuća bez ograde, porušenog krova, devastirana, ranjena, slomljena, napuštena, s dvorištem punim smeća, obrasla grmolikom šik...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 18:55