stdClass Object ( [id] => 296518 [title] => Odbacite predrasude, uštedite novac i kupite kineski mobitel - evo savjeta kako odabrati [alias] => odbacite-predrasude-ustedite-novac-i-kupite-kineski-mobitel-evo-savjeta-kako-odabrati [catid] => 269 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Potrošili ste par tisuća kuna na mobitel više srednje klase za ove božićne blagdane... Počastili ste se, ako ste dosad koristili Android, velike su šanse da ste odabrali nešto od Samsunga, Sonyja, LG-ja, Huaweija, a ako više naginjete Appleu, onda ste, logično, ili kupili kakvu polovnu šesticu ili ste dobili na lutriji i iskeširali odmah basnoslovne novce potrebne za posjedovanje iPhonea 6 i iPhonea 6 Plus. O drugim načinima nabave nećemo u detalje.

I sad, sav taj "bling" novog uređaja uvijek barem malo zasjeni (priznajte) ono kada ili slučajno ili namjerno pronađete ono "made in" iza kojeg gotovo u 90 posto slučajeva stoji Kina. Ajd, proizvedeno je tamo, ali barem se radi o top proizvođačima (Sony, Samsung, bla-bla...), a u slučaju Applea stoji legendarna utješna poruka kako je uređaj "dizajniran u Kaliforniji, ali sastavljen u Kini".

Nema tu prevelikog čuđenja, sva tehnologija dolazi iz Kine. Postoje iznimke poput HTC-a koji većinu svoje proizvodnje smješta u Južnu Koreju (slično je i s još par korejskih proizvođačima), dok je u zadnje vrijeme i Samsung odlučio premjestiti dio svoje proizvodne linije mobitela niže i srednje klase u – Indiju.

No, htjeli to ili ne, osuđeni ste uglavnom na ono "made in China". A na uređaje koji su nam godinama dolazili iz te zemlje, od originalnih kineskih proizvođača, vrlo često (s pravom) smo gledali s podsmjehom. Ipak, vremena se mijenjaju, a kineski proizvođači mobilnih uređaja uhvatili su korak s konkurencijom. I ne, ne mislimo da su usavršili svoje vještine proizvodnje "falše robe", već su, hvalevrijedno, na tržište izbacili čitave serije svojih kvalitetnih uređaja.

Naravno, većina u Hrvatskoj nije nikada ni čula za proizvođače kao što su Doogee, Meizu, NGM, Coolpad, Noa dok su na OnePlus, možda, ali možda negdje naletjeli. Vivax ste vjerojatno vidjeli na (jeftinim) televizorima dok se Xiaomi uspješno bori protiv anonimnosti i na europskom tržištu.



Da je suditi samo po imenima, vjerojatno biste u startu odbili kupiti uređaj koji se zove primjerice Doogee, no što kada bismo vam rekli da se među ovim proizvođačima kriju mobiteli koji uspješno inkorporiraju onu krilaticu za kojom svi teže – jeftinije i bolje (da ne kažemo i ljepše).

U prijevodu kupnja modernog, brzog i relativno pouzdanog uređaja, s kvalitetnom kamerom i izdržljivom baterijom neće vas koštati ruku i nogu kao što bi to bio slučaj s razvikanim brendovima. Razlog tome jednostavan je – niska cijena jednako reklama. Naime, u silne kune koje morate usuti za nekakav Samsung, Sony ili Apple uračunati su i troškovi reklamiranja istog proizvoda. A ako bolje promislite, marketing danas nije jeftin, a reklame za pojedine uređaje možete vidjeti doslovno svagdje. Kod Kineza marketinga nema. Naročito kod ovih anonimnijih. Varamo li se? Jeste li onda ikada čuli i za proizvođače kao što su Elephan, UMI i primjerice INew?

Isto, pri tome valja napomenuti da ne podižete očekivanja previše. Vrlo često je slučaj "Koliko para, toliko muzike". Nemojte očekivati čuda od uređaja koji košta tisuću kuna. No, ako dodate koju stotinu više i počnete se penjati prema sredini srednje klase, sigurno ćete naletjeti na uređaje koji nude visoku vrijednost za nižu cijenu. Kukolja uvijek ima u žitu, i kvaliteta materijala i izrade uvelike ovisi ne samo o proizvođaču već i o pojedinom modelu. To je ujedno i jedan od razloga zbog kojeg je najbolje uređaj kupiti od ovlaštenog hrvatskog distributera.

Istina, veća paleta modela može se nabaviti preko interneta, ali komplikacije zbog carine (koju možete zaobići ako uređaj kupite u webshopu koji će ga poslati iz skladišta unutar EU-a), te servisa i jamstva usmjerit će vas prema hrvatskim trgovinama. Istina, uređaj će tada biti nešto skuplji, ali se višestruko isplati. No, i tada postoje iznimke kod nekih modela koji će se, iako kupljeni u nas, slati u druge zemlje na servis. Stoga, dobro se raspitajte u trgovini kakva je procedura u slučaju servisiranja vašeg smartphonea.

Druga važna stvar koju morate znati, kako su je objasnili kolege iz časopisa "Bug" u svom iscrpnom izvještaju u prošlomjesečnom broju (koji definitivno preporučujemo da pročitate ako budete u prilici) jesu frekvencije. Točnije, kod ovih dalekoistočnih modela javljaju se problemi u vidu podržavanja određenih frekvencijskih pojasova u Europi. Jednostavno, napravljeni su za kinesko tržište i nisu namijenjeni masovnom izvozu.

Ako ste većinom u (većem) gradu, vrlo je vjerojatno da nećete osjetiti da vašem mobitelu nedostaje podrška za određeni frekvencijski pojas na 3G ili 4G mreži. Zbog toga treba napraviti domaću zadaću. Po mogućnosti ili pročitati spomenuti članak ili pogledati forumsku temu na "Bugovim" internetskim stranicama posvećenu isključivo kineskim mobitelima. Isplati se jer će vas spasiti od kasnijeg žaljenja i bijesa kada se, primjerice, udaljite iz naselja, a u mogućnosti ste surfati internetom samo preko sporog EDGE-a odnosno 2G mreže.

Jedan od glavnih aduta kineskih uređaja, kako sami proizvođači vole isticati, jest i podržavanje dviju SIM kartica. Radi se o korisnoj sposobnosti, naročito za poslovnjake i one koji barataju VPN brojevima. I ovdje treba pripaziti jer u nekih modela na internet se može spojiti preko samo jedne kartice (jeftiniji), dok se kod onih nešto višeg ranga jednostavno može odabrati. Kod drugih obje kartice uključene su u podatkovni promet, ali samo jedna može iskorištavati 4G mrežu.

Što se operativnog sustava tiče, Android je car Kine, a modeli podržavaju i imaju opciju odabira hrvatskog jezika. Događa se da se neki proizvođači nisu baš pretrgli od poliranja svog korisničkog sučelja, no taj problem se riješi instaliranjem raznih aplikacija koje će vam uvelike olakšati korištenje vašeg novog modela.

Da zaključimo. Isplati li se kupnja mobitela kineskog proizvođača? Odgovor je potvrdan. No, uz uvjet kako je prije potrebno napraviti nešto opsežniji domaći rad. Internet je, hvala bogu tu, te neće biti problem doznati ama baš sve o vašem novom elektroničkom ljubimcu s Dalekog istoka.


SAVJETI

1. Kupite uređaj kod hrvatskog distributera
2. Ako želite kupiti preko interneta učinite do od webshopova iz Eu kako biste izbjegli peripetije s carinom
3. Bacite oko na testiranja raznih kineskih modela i pronađite što vam odgovara. Najbolja testiranja i recenzije možete naći na stranicama gsmarena.com; mob.hr, te smartphonehrvatska.com. ako ste u prilici pročitajte predzadnji broj Bug-a ili posjetite njihov online forum.
4. Raspitajte se kakva je procedura servisirana uređaja
5. Doznajte koje frekvencijske pojaseve željeni uređaj (ne) podržava
6. Ako vam je rukovanje novim mobitelom malo komplicirano, instalirajte aplikacije koje će vam to olakšati

Doogee Y100X


U Bugu za njega kažu da je najbolji među najjeftinijima. Krasi ga vrlo dobra izrada, lagan je, a ima i izdržljivu bateriju. To je i logično jer "vrti" čisti Android 5.0. Lollipop. Dobro je i što ima servis u Hrvatskoj, ali ne podržava 900-megahercni 3G. Dodatni minus je samo 8 GB skladišne memorije.

Ekran: 5" IPS/720X1280 (294 ppi)
Čipset: MT 6582 1,3 Ghz (4 jezgre)
Memorija: 8 GB+ micro SD/ 1 GB RAM
Dimenzije i masa: 141,2x70,2x7,9 mm/ 119 g
Kamere: 8 MP/5 MP
SIM: 1 X SIM + 1X Micro SIM
Baterija: 2.200 mAh (izmjenjiva)
Operativni sustav: Android 5.0 Lollipop
Cijena: 899 kn
Dostupan u Hrvatskoj: Da





Xiaomi Redmi 2 LTE


Redmi 2 LTE ima vrlo dobar ekran, koji nadilazi njegovu cijenu (zaštićen je Dragontrailom). Također ima jaku bateriju koja omogućuje dva dana bez punjenja, a UI je vrlo brz i tečan. Servis je također dostupan u Hrvatskoj. No, ne podržava 800-megahercni 4G i ima samo 8 GB memorije.

Ekran: 4,7" IPS/ 720X1280 (312 ppi)
Čipset: Snapdragon 410 1,2 Ghz (4 jezgre)
Memorija: 8 GB+micro SD/ 1 GB RAM
Dimenzije i masa: 134x67,2x9,4 mm/ 133 g
Kamere: 8 MP/2 MP
SIM: 2x Micro SIM
Baterija: 2.200 mAh (izmjenjiva)
Operativni sustav: MIUI 7 (Android 4.4.4. Kit Kat)
Cijena: 1399 kn
Dostupan u Hrvatskoj: Da



Meizu M2 Note


Vraški isplativ mobitel. U prilog, osim niske cijene, idu mu dizajn, konstrukcija, ekran, performanse. Baterija također traje iznadprosječno dugo, podržava microSD kartice, a servisirati se može kod nas. Ne podržava 800-megahercni 4G, a ergonomije radi, bilo bi bolje da se power tipka našla na desnom boku uređaja.

Ekran: 5,5"/ 1080x1920 (403 ppi)
Čipset: MT6753 1,3 Ghz (8 jezgri)
Memorija: 16/32 GB + micro SD/ 2 GB RAM
Dimenzije i masa: 150,9x75,2x8,7 mm/ 149 g
Kamere: 13 MP/5 MP
SIM: 2x Nano SIM
Baterija: 3.100 mAh (fiksna)
Operativni sustav: FlyMe OS 4.5 (Android 5.1 Lollipop)
Cijena: 1679 kn
Dostupan u Hrvatskoj: Da



Xiaomi MI4


Kvalitetna izrada uz vrlo solidan ekran. Pohvale idu i kameri od 13 megapiksela, te bateriji koja komotno prevali dan korištenja. Kao i kod prethodnika, uređaj ne podržava 4G na 800 MHz, a velika mana je što se memorija ne može proširiti MicroSD karticama. Ovako ste osuđeni ili na cloud ili na 16 GB.

Ekran: 5"/1080x1920 (441 ppi)
Čipset: Snapdragon 801 2,5 GHz
Memorija: 16/64 GB/2 ili 3 GB RAM
Dimenzije i masa: 139,2x68,58,3 mm/ 149 g
Kamere: 13 MP/ 8 MP
SIM: 1x Micro SIM
Baterija: 3.080 mAh (fiksna)
Operativni sustav: MIUI (Android 5.1 Lollipop)
Cijena: 2999 kuna
Dostupan u Hrvatskoj: Da




Meizu MX 5


Uređaj ima natprosječne performanse u odnosu na cijenu, a korisničko sučelje vrlo je tečno i intuitivno. Kupcima je osigurano dvogodišnje jamstvo i servis u Hrvatskoj. Od mana valja spomenuti kako ekran u pojedinim prigodama ne biva dovoljno osvijetljen, te manjak NFC i podrške za 800-megahercni 4G.

Ekran: 5,5" AMOLED/ 1080x1920 (401 ppi)
Čipset: MT6795 Helio X10 2,2 GHz (8 jezgri)
Memorija: 16 GB/ 3 GB RAM
Dimenzije i masa: 149,9x74,7x7,6 mm/ 149 g
Kamere: 20,7 MP/ 5 MP
SIM: 1x Micro SIM, 1x Nano SIM
Baterija: 3.150 mAh (fiksna)
Operativni sustav: FlyMe OS 4.5 (Android 5.0.1. Lollipop)
Cijena: 3500 kn
Dostupan u Hrvatskoj: Da

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jeftinija alternativa [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-12-18 19:14:19 [created_by] => 32 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-12-18 20:04:32 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-12-18 20:02:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 11836 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 269 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 0 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta tehnologije [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje,tehnologija, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Tehnologija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/kismaaaa.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1540x960" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 269 [name] => Tehnologija [alias] => tehnologija [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 11 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15015981 Threads: 2 Questions: 3151557203 Slow queries: 7035562 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234990002 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 33 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/tehnologija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376 [name] => Arhiva [alias] => arhiva [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /arhiva ) ) [link] => /mozaik/tehnologija/odbacite-predrasude-ustedite-novac-i-kupite-kineski-mobitel-evo-savjeta-kako-odabrati-296518 [printLink] => /mozaik/tehnologija/odbacite-predrasude-ustedite-novac-i-kupite-kineski-mobitel-evo-savjeta-kako-odabrati-296518?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jeftinija alternativa [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Odbacite predrasude, uštedite novac i kupite kineski mobitel - evo savjeta kako odabrati [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-04-17-16-32 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/kismaaaa.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/kismaaaa.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Potrošili ste par tisuća kuna na mobitel više srednje klase za ove božićne blagdane... Počastili ste se, ako ste dosad koristili Android, velike su šanse da ste odabrali nešto od Samsunga, Sonyja, LG-ja, Huaweija, a ako više naginjete Appleu, onda ste, logično, ili kupili kakvu polovnu šesticu ili ste dobili na lutriji i iskeširali odmah basnoslovne novce potrebne za posjedovanje iPhonea 6 i iPhonea 6 Plus. O drugim načinima nabave nećemo u detalje.

I sad, sav taj "bling" novog uređaja uvijek barem malo zasjeni (priznajte) ono kada ili slučajno ili namjerno pronađete ono "made in" iza kojeg gotovo u 90 posto slučajeva stoji Kina. Ajd, proizvedeno je tamo, ali barem se radi o top proizvođačima (Sony, Samsung, bla-bla...), a u slučaju Applea stoji legendarna utješna poruka kako je uređaj "dizajniran u Kaliforniji, ali sastavljen u Kini".

Nema tu prevelikog čuđenja, sva tehnologija dolazi iz Kine. Postoje iznimke poput HTC-a koji većinu svoje proizvodnje smješta u Južnu Koreju (slično je i s još par korejskih proizvođačima), dok je u zadnje vrijeme i Samsung odlučio premjestiti dio svoje proizvodne linije mobitela niže i srednje klase u – Indiju.

No, htjeli to ili ne, osuđeni ste uglavnom na ono "made in China". A na uređaje koji su nam godinama dolazili iz te zemlje, od originalnih kineskih proizvođača, vrlo često (s pravom) smo gledali s podsmjehom. Ipak, vremena se mijenjaju, a kineski proizvođači mobilnih uređaja uhvatili su korak s konkurencijom. I ne, ne mislimo da su usavršili svoje vještine proizvodnje "falše robe", već su, hvalevrijedno, na tržište izbacili čitave serije svojih kvalitetnih uređaja.

Naravno, većina u Hrvatskoj nije nikada ni čula za proizvođače kao što su Doogee, Meizu, NGM, Coolpad, Noa dok su na OnePlus, možda, ali možda negdje naletjeli. Vivax ste vjerojatno vidjeli na (jeftinim) televizorima dok se Xiaomi uspješno bori protiv anonimnosti i na europskom tržištu.



Da je suditi samo po imenima, vjerojatno biste u startu odbili kupiti uređaj koji se zove primjerice Doogee, no što kada bismo vam rekli da se među ovim proizvođačima kriju mobiteli koji uspješno inkorporiraju onu krilaticu za kojom svi teže – jeftinije i bolje (da ne kažemo i ljepše).

U prijevodu kupnja modernog, brzog i relativno pouzdanog uređaja, s kvalitetnom kamerom i izdržljivom baterijom neće vas koštati ruku i nogu kao što bi to bio slučaj s razvikanim brendovima. Razlog tome jednostavan je – niska cijena jednako reklama. Naime, u silne kune koje morate usuti za nekakav Samsung, Sony ili Apple uračunati su i troškovi reklamiranja istog proizvoda. A ako bolje promislite, marketing danas nije jeftin, a reklame za pojedine uređaje možete vidjeti doslovno svagdje. Kod Kineza marketinga nema. Naročito kod ovih anonimnijih. Varamo li se? Jeste li onda ikada čuli i za proizvođače kao što su Elephan, UMI i primjerice INew?

Isto, pri tome valja napomenuti da ne podižete očekivanja previše. Vrlo često je slučaj "Koliko para, toliko muzike". Nemojte očekivati čuda od uređaja koji košta tisuću kuna. No, ako dodate koju stotinu više i počnete se penjati prema sredini srednje klase, sigurno ćete naletjeti na uređaje koji nude visoku vrijednost za nižu cijenu. Kukolja uvijek ima u žitu, i kvaliteta materijala i izrade uvelike ovisi ne samo o proizvođaču već i o pojedinom modelu. To je ujedno i jedan od razloga zbog kojeg je najbolje uređaj kupiti od ovlaštenog hrvatskog distributera.

Istina, veća paleta modela može se nabaviti preko interneta, ali komplikacije zbog carine (koju možete zaobići ako uređaj kupite u webshopu koji će ga poslati iz skladišta unutar EU-a), te servisa i jamstva usmjerit će vas prema hrvatskim trgovinama. Istina, uređaj će tada biti nešto skuplji, ali se višestruko isplati. No, i tada postoje iznimke kod nekih modela koji će se, iako kupljeni u nas, slati u druge zemlje na servis. Stoga, dobro se raspitajte u trgovini kakva je procedura u slučaju servisiranja vašeg smartphonea.

Druga važna stvar koju morate znati, kako su je objasnili kolege iz časopisa "Bug" u svom iscrpnom izvještaju u prošlomjesečnom broju (koji definitivno preporučujemo da pročitate ako budete u prilici) jesu frekvencije. Točnije, kod ovih dalekoistočnih modela javljaju se problemi u vidu podržavanja određenih frekvencijskih pojasova u Europi. Jednostavno, napravljeni su za kinesko tržište i nisu namijenjeni masovnom izvozu.

Ako ste većinom u (većem) gradu, vrlo je vjerojatno da nećete osjetiti da vašem mobitelu nedostaje podrška za određeni frekvencijski pojas na 3G ili 4G mreži. Zbog toga treba napraviti domaću zadaću. Po mogućnosti ili pročitati spomenuti članak ili pogledati forumsku temu na "Bugovim" internetskim stranicama posvećenu isključivo kineskim mobitelima. Isplati se jer će vas spasiti od kasnijeg žaljenja i bijesa kada se, primjerice, udaljite iz naselja, a u mogućnosti ste surfati internetom samo preko sporog EDGE-a odnosno 2G mreže.

Jedan od glavnih aduta kineskih uređaja, kako sami proizvođači vole isticati, jest i podržavanje dviju SIM kartica. Radi se o korisnoj sposobnosti, naročito za poslovnjake i one koji barataju VPN brojevima. I ovdje treba pripaziti jer u nekih modela na internet se može spojiti preko samo jedne kartice (jeftiniji), dok se kod onih nešto višeg ranga jednostavno može odabrati. Kod drugih obje kartice uključene su u podatkovni promet, ali samo jedna može iskorištavati 4G mrežu.

Što se operativnog sustava tiče, Android je car Kine, a modeli podržavaju i imaju opciju odabira hrvatskog jezika. Događa se da se neki proizvođači nisu baš pretrgli od poliranja svog korisničkog sučelja, no taj problem se riješi instaliranjem raznih aplikacija koje će vam uvelike olakšati korištenje vašeg novog modela.

Da zaključimo. Isplati li se kupnja mobitela kineskog proizvođača? Odgovor je potvrdan. No, uz uvjet kako je prije potrebno napraviti nešto opsežniji domaći rad. Internet je, hvala bogu tu, te neće biti problem doznati ama baš sve o vašem novom elektroničkom ljubimcu s Dalekog istoka.


SAVJETI

1. Kupite uređaj kod hrvatskog distributera
2. Ako želite kupiti preko interneta učinite do od webshopova iz Eu kako biste izbjegli peripetije s carinom
3. Bacite oko na testiranja raznih kineskih modela i pronađite što vam odgovara. Najbolja testiranja i recenzije možete naći na stranicama gsmarena.com; mob.hr, te smartphonehrvatska.com. ako ste u prilici pročitajte predzadnji broj Bug-a ili posjetite njihov online forum.
4. Raspitajte se kakva je procedura servisirana uređaja
5. Doznajte koje frekvencijske pojaseve željeni uređaj (ne) podržava
6. Ako vam je rukovanje novim mobitelom malo komplicirano, instalirajte aplikacije koje će vam to olakšati

Doogee Y100X


U Bugu za njega kažu da je najbolji među najjeftinijima. Krasi ga vrlo dobra izrada, lagan je, a ima i izdržljivu bateriju. To je i logično jer "vrti" čisti Android 5.0. Lollipop. Dobro je i što ima servis u Hrvatskoj, ali ne podržava 900-megahercni 3G. Dodatni minus je samo 8 GB skladišne memorije.

Ekran: 5" IPS/720X1280 (294 ppi)
Čipset: MT 6582 1,3 Ghz (4 jezgre)
Memorija: 8 GB+ micro SD/ 1 GB RAM
Dimenzije i masa: 141,2x70,2x7,9 mm/ 119 g
Kamere: 8 MP/5 MP
SIM: 1 X SIM + 1X Micro SIM
Baterija: 2.200 mAh (izmjenjiva)
Operativni sustav: Android 5.0 Lollipop
Cijena: 899 kn
Dostupan u Hrvatskoj: Da





Xiaomi Redmi 2 LTE


Redmi 2 LTE ima vrlo dobar ekran, koji nadilazi njegovu cijenu (zaštićen je Dragontrailom). Također ima jaku bateriju koja omogućuje dva dana bez punjenja, a UI je vrlo brz i tečan. Servis je također dostupan u Hrvatskoj. No, ne podržava 800-megahercni 4G i ima samo 8 GB memorije.

Ekran: 4,7" IPS/ 720X1280 (312 ppi)
Čipset: Snapdragon 410 1,2 Ghz (4 jezgre)
Memorija: 8 GB+micro SD/ 1 GB RAM
Dimenzije i masa: 134x67,2x9,4 mm/ 133 g
Kamere: 8 MP/2 MP
SIM: 2x Micro SIM
Baterija: 2.200 mAh (izmjenjiva)
Operativni sustav: MIUI 7 (Android 4.4.4. Kit Kat)
Cijena: 1399 kn
Dostupan u Hrvatskoj: Da



Meizu M2 Note


Vraški isplativ mobitel. U prilog, osim niske cijene, idu mu dizajn, konstrukcija, ekran, performanse. Baterija također traje iznadprosječno dugo, podržava microSD kartice, a servisirati se može kod nas. Ne podržava 800-megahercni 4G, a ergonomije radi, bilo bi bolje da se power tipka našla na desnom boku uređaja.

Ekran: 5,5"/ 1080x1920 (403 ppi)
Čipset: MT6753 1,3 Ghz (8 jezgri)
Memorija: 16/32 GB + micro SD/ 2 GB RAM
Dimenzije i masa: 150,9x75,2x8,7 mm/ 149 g
Kamere: 13 MP/5 MP
SIM: 2x Nano SIM
Baterija: 3.100 mAh (fiksna)
Operativni sustav: FlyMe OS 4.5 (Android 5.1 Lollipop)
Cijena: 1679 kn
Dostupan u Hrvatskoj: Da



Xiaomi MI4


Kvalitetna izrada uz vrlo solidan ekran. Pohvale idu i kameri od 13 megapiksela, te bateriji koja komotno prevali dan korištenja. Kao i kod prethodnika, uređaj ne podržava 4G na 800 MHz, a velika mana je što se memorija ne može proširiti MicroSD karticama. Ovako ste osuđeni ili na cloud ili na 16 GB.

Ekran: 5"/1080x1920 (441 ppi)
Čipset: Snapdragon 801 2,5 GHz
Memorija: 16/64 GB/2 ili 3 GB RAM
Dimenzije i masa: 139,2x68,58,3 mm/ 149 g
Kamere: 13 MP/ 8 MP
SIM: 1x Micro SIM
Baterija: 3.080 mAh (fiksna)
Operativni sustav: MIUI (Android 5.1 Lollipop)
Cijena: 2999 kuna
Dostupan u Hrvatskoj: Da




Meizu MX 5


Uređaj ima natprosječne performanse u odnosu na cijenu, a korisničko sučelje vrlo je tečno i intuitivno. Kupcima je osigurano dvogodišnje jamstvo i servis u Hrvatskoj. Od mana valja spomenuti kako ekran u pojedinim prigodama ne biva dovoljno osvijetljen, te manjak NFC i podrške za 800-megahercni 4G.

Ekran: 5,5" AMOLED/ 1080x1920 (401 ppi)
Čipset: MT6795 Helio X10 2,2 GHz (8 jezgri)
Memorija: 16 GB/ 3 GB RAM
Dimenzije i masa: 149,9x74,7x7,6 mm/ 149 g
Kamere: 20,7 MP/ 5 MP
SIM: 1x Micro SIM, 1x Nano SIM
Baterija: 3.150 mAh (fiksna)
Operativni sustav: FlyMe OS 4.5 (Android 5.0.1. Lollipop)
Cijena: 3500 kn
Dostupan u Hrvatskoj: Da

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/tehnologija/odbacite-predrasude-ustedite-novac-i-kupite-kineski-mobitel-evo-savjeta-kako-odabrati-296518 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c58274343013f54d8ae8a72e480258430f20af37 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Odbacite+predrasude%2C+u%C5%A1tedite+novac+i+kupite+kineski+mobitel+-+evo+savjeta+kako+odabrati&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Ftehnologija%2Fodbacite-predrasude-ustedite-novac-i-kupite-kineski-mobitel-evo-savjeta-kako-odabrati-296518 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Ftehnologija%2Fodbacite-predrasude-ustedite-novac-i-kupite-kineski-mobitel-evo-savjeta-kako-odabrati-296518 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jeftinija alternativa [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Tehnologijajeftinija alternativa

Odbacite predrasude, uštedite novac i kupite kineski mobitel - evo savjeta kako odabrati

Piše PSD.
18. prosinca 2015. - 21:02
Potrošili ste par tisuća kuna na mobitel više srednje klase za ove božićne blagdane... Počastili ste se, ako ste dosad koristili Android, velike su šanse da ste odabrali nešto od Samsunga, Sonyja, LG-ja, Huaweija, a ako više naginjete Appleu, onda ste, logično, ili kupili kakvu polovnu šesticu ili ste dobili na lutriji i iskeširali odmah basnoslovne novce potrebne za posjedovanje iPhonea 6 i iPhonea 6 Plus. O drugim načinima nabave nećemo u detalje.

SAVJETI

1. Kupite uređaj kod hrvatskog distributera
2. Ako želite kupiti preko interneta učinite do od webshopova iz Eu kako biste izbjegli peripetije s carinom
3. Bacite oko na testiranja raznih kineskih modela i pronađite što vam odgovara. Najb...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 06:17