stdClass Object ( [id] => 1014231 [title] => Kako zamrznuti baš sve: u ‘led‘ mogu čak i stvari koje tamo nikad ne biste zamislili pospremiti - jaja, kruh i pizza su samo neke od njih [alias] => kako-zamrznuti-bas-sve-u-led-mogu-cak-i-stvari-koje-tamo-nikad-ne-biste-zamislili-pospremiti-jaja-kruh-i-pizza-su-samo-neke-od-njih [catid] => 375 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ubrzan stil života, pogrešne navike ili najobičniji komod, ne bih znala reći koji je točan povod mojim odlascima u trgovinu na dnevnoj bazi.  Jer uvijek nešto pofali. Jedan jedini prašak za pecivo, kvarat kruha ili malo sira za ribanje, zbog nečega se uvijek mora naknadno u dućan, a kad sam već tu, sigurno ću još ponešto uzeti...

I onda na scenu stupe potpuno novi uvjeti, restrikcije, opasnosti. Čekanja u kilometarskim redovima dva metra iza i dva metra ispred osoba koje su se našle u istoj situaciji, dezinficiranja ruku na ulazu, opipljiva nelagoda kupaca u zraku. Kad sam već ušla zbog čokolade za kuhanje, neću samo s njom izaći, pa reći će na blagajni da sam luda...

---

---

Zato sam tijekom ograničenja koja nam je nametnuo novi virus razrazdila jednu skroz novu naviku. Kupovanje viška. Onako, da ničega ne pofali. Tako i treba, zar ne?

Mislila sam tako dok me realnost nije opalila po glavi. Točnije, sir po nozi, onaj za ribanje, kad je iz prepunog hladnjaka ispao ravno na moje stopalo. Odlično, slušam preporuke Stožera, neću morati u spizu barem još dva tjedna. Otvaram zamrzivač jer mi treba oblog, i tamo puca po šavovima. 

Odlično. Ali, hrana se kvari.  

Pred istekom roka

Kad ste već u kući, pokušajte organizirati namirnice u hladnjaku, mogu iz prve ruke potvrditi da je proces neobično relaksirajuć.

---

---

Najprije bacite sve čemu je istekao rok trajanja. Prastare teglice senfa i džema koje su stajale i prije nego je na snagu stupila karantena. Bilo bi idealno kad biste potom izdvojili svu hranu koja je pred istekom roka na posebnu policu. Tako ćete znati da je ona prva na redu, možda vam padne na pamet i ideja za neko novo jelo.

No ako je i te hrane već previše, poslužite se trikom - zamrznite ju. Ovaj kratak vodič, vjerovali ili ne, otkriva da možete smrznuti i neke namirnice za koje ste sigurno mislili da to nije moguće. A u situaciji kad iz hladnjaka "kipi", može vas spasiti od nepotrebno potrošenih novaca i hrana koja će završiti u smeću.

Meso

Meso možete smrznuti sirovo ili već termički obrađeno, piše NY Times. Ako ćete ga smrznuti sirovog, obavezno odstranite foliju kojom je omotano u supermarketu ili mesnici i učinite to ponovno, potrudite se da to učinite tako da nema zraka između folije i mesa.

Ako ste smrznuli dio kokoši koji čuvate za juhu ili neku drugu vrstu mesa uz kost, može trajati do 6 mjeseci u zamrzivaču. Čuvajte ih u plastičnoj vrećici.

Najbolji način za odmrznuti meso je polako, preko noći, u hladnjaku. Što je manji komad, brže će se odlediti. Stoga prije nego što ste meso stavili u zamrzivač, pokušajte svaki komad umotati odvojeno - polpete za burgere, dijelove kokoši, umatajte ih individualno radije nego sve zajedno.

Trebaju otprilike 24 sata kako biste odmrzuli dva kilograma mesa. Ako pak želite marinirati meso koje je još uvijek smrznuto, nitko vam ne brani. Neka se odleđuje u hladnjaku i marinira u isto vrijeme.

---

---

Riba i plodovi mora

Možete ponovno smrznuti plodove mora koji su prethodno bili odmrznuti, no imajte na umu da time gube na kvaliteti. U to spada i riba. Trudite se kupiti svježu i pripremiti ju isti dan ili pak kupiti onu već zaleđenu.

Riba može biti smrznuta šest mjeseci. Ako je zamrzavate drugi put, upola manje. Za škampe vrijedi isto, dok bi se školjke trebale najprije kratko prokuhati i odstraniti ljušture, a tek potom smrznuti.

Odmrzavajte i ove namirnice u hladnjaku, baš kao i meso. Trebat će vam otprilike 12 sati. 

Kruh i peciva

Kruh i pekarski proizvodi mogu se također zamrznuti kako biste im produljili trajanje. Pritom je kruh najbolje prethodno narezati na manje komade, pa iz zamrzivača vaditi koliko vam zatreba. Možete ga malo odmrznuti i staviti ravno u toster.

Možete zamrznuti i ostale slatkarije, ali ako imaju glazuru ili čokoladni omotač, imajte na umu da će biti ljepljive jednom kad se otope. Pitama i smjesama za kekse također možete ovako produljiti rok trajanja - pokušajte već oblikovati kuglice za keksiće, pa ih, kad vas uhvati želja, samo prebacite na papir za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici.

---

---

Mliječni proizvodi

Ne brinite, možete smrznuti i mliječne proizvode. Mlijeko, vrhnje, svježi sir i jogurt, sve redom. No postoji i jedan veliki minus u cijeloj priči, nekima sigurno ne i potpuno zanemariv. Jednom kad ove proizvode smrznete, naime, nastaju grudice. 

Ali i tom problemu možete doskočiti, pa ih samo izblendati ili pak ujednačiti teksturu mikserom. Ili ih pak koristiti u pečenju, tamo grudice ionako neće smetati jednom kad ih umutite pjenjačom. Kremasti i svježi sirevi nakon što se odlede možda neće biti primamljive teksture, ali možete ih zato iskoristiti za cheesecake.

Tvrdi sirevi pak ne bi trebali u zamrzivač, zato što će značajno izgubiti na okusu i biti tvrdi te se mrviti nakon odmrzavanja. Iznimka su naribani sirevi koje možete smrznuti i koristiti kasnije. Naročito parmezan.

Jaja

Ne zamrzavajte čitava sirova jaja jer će se raspuknuti jednom kad se njihova unutrašnjost počne širiti. Vjerujte, ne želite taj nered u zamrzivaču. 

No možete ih prije toga raspuknuti, čak i odvojiti bjelanjak od žumanjka i odvojeno smrznuti. Neki to rade u kalupima za led, a postoje i posebni kalupi koje možete naručiti online. Smrznuta jaja traju do 12 mjeseci. Žumanjcima dodajte prstohvat soli prije nego što ih stavite u zamrzivač.

---

---

Voće i povrće

Voće je, što se zamrzavanja tiče, najzahvalnije. Ne samo da mu produljujete rok trajanja, čuvate od propadanja, nego i okus ostaje potpuno isti. Loša vijest je da će tekstura postati potpuno nezahvalna i gnjecava, no zato ne postoji bolja podloga za smoothie. Može i za kuhanje kompota.

Ako ne želite voće zamrznuti u velikim komadima, rasporedite ga na pladanj, potom u vrećicu za zamrzavanje, a tek ga onda stavite u zamrzivač. Banane su najzahvalnije za ovaj proces, kasnije ih možete iskoristiti za smoothieje, kruh od banane ili biskvit za tortu. Obavezno ih ogulite prije, narežite na komade ili zamrznite u komadu.

Citruse je najbolje, umijesto čitave, zamrznuti u obliku soka. Iscijedite naranče i limune, a možete i limunovu koricu naribati i vrećicu s njom staviti u zamrzivač - bit će podjednako mirisna i puna okusa kao svježa.

---

---

Povrće, s druge strane, nije toliko pogodno. Špinat, kupus i kelj bolje je blanširati prije zamrzavanja, a i gljive, patlidžan i tikve bolje je dinstati, pa tek onda staviti u zamrzivač. Možete u zamrzivaču čuvati i pire od tikve.

Rajčice možete zamrznuti sirove. No zauzimat će manje prostora ako ih prvo ukuhate. Šalša i konšerva, kao i domaći ketchup također dugo traju u zamrzivaču.

Povrće koje nije dobro čuvati na ovaj način svakako su krumpiri, kao i sve vrste salata. Naribani luk i đumbir izgubit će moćan okus ako ih stavite u led.

Začini

Baš kao i drugo lisnato povrće, ono koje koristimo u svrhu začina treba dobro pripremiti za zamrzavanje, inače ćete dobiti vodenastu, ntatopljenu kašu jednom kad se led otopi.

Za slana jela možete napraviti uljni "pire" začina s prstohvatom soli, a potom mješavinu preliti u kalupe za led i zamrznuti. Koristite ih kako biste dodali okus juhama, umacima i varivima. Traju do 6 mjeseci.

Za slatka jela koristite začine poput mente i, umjesto ulja, sirup. Preskočite sol. Odlično posluže za ljetnu limunadu. Nalijte vrč vode i napunite ga kockicama leda od mente i slatkog sirupa.

Juhe i temeljci

Juhe i temeljci mogu u zamrzivaču "preživjeti" od šest do čak devet mjeseci. Pazite da ste ih označili datumima. Ako ste planirali zamrznuti žitarice poput riže, imajte na umu da će iz zamrzivača izaći gnjecave, no pura se može sasvim pristojno čuvati u zamrzivaču.

Možete zamrznuti i gotova jela. Juhe, variva, lasagne, slana peciva i pizza - možete im znatno produljiti rok trajanja.

---

---

Da, pizzu, dobro ste pročitali. Stvarno nije teško, a s obzirom kako je danas teško doći do kvasca, stvarno nije na odmet savladati ovu tehniku pa bar jedan komad spremiti u zamrzivač.

Evo postupka: narežite pizzu na komade. Svaki posebno spremite u vrećicu za zamrzavanje ili obložite folijom, papirom za pečenje ili prozirnom folijom. Spremite u zabrzivač. I to je to. Kad se zaželite pizze, a neka to, molim vas, bude u roku od dva mjeseca inače stvari mogu postati nezgodne, samo stavite komad kojeg ste zamjerili u hladnjak i pustite ga da se polako odmrzne. 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => praktični vodič [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) ) [extra_fields_search] => praktični vodič 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-04-02 18:26:24 [created_by] => 3142 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-04-06 18:09:10 [modified_by] => 3142 [publish_up] => 2020-04-05 16:54:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 102 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 375 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 0 [menu-meta_description] => Saznajte sve o najnovijim trendovima. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, trend [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Trend [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/04\/02\/13393130.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":[""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1000x667","k_13393130_1280.jpg":"1280x1280","k_13393130_1024.jpg":"1024x1024","k_13393130_640.jpg":"640x640","k_13393130_480.jpg":"480x480","k_13393130_340.jpg":"340x340","k_13393130_220.jpg":"220x220","o_13393130_1280.jpg":"1280x853","o_13393130_1024.jpg":"1024x683","o_13393130_640.jpg":"640x426","o_13393130_480.jpg":"480x320","o_13393130_340.jpg":"340x226","o_13393130_220.jpg":"220x146","h_13393130_1280.jpg":"1280x854","h_13393130_1024.jpg":"1024x683","h_13393130_640.jpg":"640x427","h_13393130_480.jpg":"480x320","h_13393130_340.jpg":"340x227","h_13393130_220.jpg":"220x147","pp_13393130_1280.jpg":"1006x1280","pp_13393130_1024.jpg":"805x1024","pp_13393130_640.jpg":"503x640","pp_13393130_480.jpg":"377x480","pp_13393130_340.jpg":"267x340","pp_13393130_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 375 [name] => Trend [alias] => trend [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7442151 Threads: 3 Questions: 1599360410 Slow queries: 4747165 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110503668 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/trend ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 375 [name] => Trend [alias] => trend [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/trend ) ) [link] => /mozaik/trend/kako-zamrznuti-bas-sve-u-led-mogu-cak-i-stvari-koje-tamo-nikad-ne-biste-zamislili-pospremiti-jaja-kruh-i-pizza-su-samo-neke-od-njih-1014231 [printLink] => /mozaik/trend/kako-zamrznuti-bas-sve-u-led-mogu-cak-i-stvari-koje-tamo-nikad-ne-biste-zamislili-pospremiti-jaja-kruh-i-pizza-su-samo-neke-od-njih-1014231?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 349688 [name] => zamrzavanje hrane [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zamrzavanje-hrane [link] => /tag/zamrzavanje-hrane ) [1] => stdClass Object ( [id] => 332187 [name] => vodič [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vodic [link] => /tag/vodic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 337259 [name] => karantena [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => karantena [link] => /tag/karantena ) [3] => stdClass Object ( [id] => 603871 [name] => ostajemdoma [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-03-17 10:23:36 [main_article_id] => 0 [alias] => ostajemdoma [link] => /tag/ostajemdoma ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => praktični vodič [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kako zamrznuti baš sve: u ‘led‘ mogu čak i stvari koje tamo nikad ne biste zamislili pospremiti - jaja, kruh i pizza su samo neke od njih [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3142 [name] => Jelena Vrcelj [username] => jelena-vrcelj [email] => jelena-vrcelj@sd.hr [password] => $2y$10$c9AzlvSFOEGqs2Fct8wnEuNu8B7reprxSnoN0nCg5vuGSv8M7vZeW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jelena-vrcelj-3142 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1660 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/e2a652302961d0256cca2c5358c37070?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/02/13393130.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/02/13393130.jpg [title] => Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ubrzan stil života, pogrešne navike ili najobičniji komod, ne bih znala reći koji je točan povod mojim odlascima u trgovinu na dnevnoj bazi.  Jer uvijek nešto pofali. Jedan jedini prašak za pecivo, kvarat kruha ili malo sira za ribanje, zbog nečega se uvijek mora naknadno u dućan, a kad sam već tu, sigurno ću još ponešto uzeti...

I onda na scenu stupe potpuno novi uvjeti, restrikcije, opasnosti. Čekanja u kilometarskim redovima dva metra iza i dva metra ispred osoba koje su se našle u istoj situaciji, dezinficiranja ruku na ulazu, opipljiva nelagoda kupaca u zraku. Kad sam već ušla zbog čokolade za kuhanje, neću samo s njom izaći, pa reći će na blagajni da sam luda...

---

---

Zato sam tijekom ograničenja koja nam je nametnuo novi virus razrazdila jednu skroz novu naviku. Kupovanje viška. Onako, da ničega ne pofali. Tako i treba, zar ne?

Mislila sam tako dok me realnost nije opalila po glavi. Točnije, sir po nozi, onaj za ribanje, kad je iz prepunog hladnjaka ispao ravno na moje stopalo. Odlično, slušam preporuke Stožera, neću morati u spizu barem još dva tjedna. Otvaram zamrzivač jer mi treba oblog, i tamo puca po šavovima. 

Odlično. Ali, hrana se kvari.  

Pred istekom roka

Kad ste već u kući, pokušajte organizirati namirnice u hladnjaku, mogu iz prve ruke potvrditi da je proces neobično relaksirajuć.

---

---

Najprije bacite sve čemu je istekao rok trajanja. Prastare teglice senfa i džema koje su stajale i prije nego je na snagu stupila karantena. Bilo bi idealno kad biste potom izdvojili svu hranu koja je pred istekom roka na posebnu policu. Tako ćete znati da je ona prva na redu, možda vam padne na pamet i ideja za neko novo jelo.

No ako je i te hrane već previše, poslužite se trikom - zamrznite ju. Ovaj kratak vodič, vjerovali ili ne, otkriva da možete smrznuti i neke namirnice za koje ste sigurno mislili da to nije moguće. A u situaciji kad iz hladnjaka "kipi", može vas spasiti od nepotrebno potrošenih novaca i hrana koja će završiti u smeću.

Meso

Meso možete smrznuti sirovo ili već termički obrađeno, piše NY Times. Ako ćete ga smrznuti sirovog, obavezno odstranite foliju kojom je omotano u supermarketu ili mesnici i učinite to ponovno, potrudite se da to učinite tako da nema zraka između folije i mesa.

Ako ste smrznuli dio kokoši koji čuvate za juhu ili neku drugu vrstu mesa uz kost, može trajati do 6 mjeseci u zamrzivaču. Čuvajte ih u plastičnoj vrećici.

Najbolji način za odmrznuti meso je polako, preko noći, u hladnjaku. Što je manji komad, brže će se odlediti. Stoga prije nego što ste meso stavili u zamrzivač, pokušajte svaki komad umotati odvojeno - polpete za burgere, dijelove kokoši, umatajte ih individualno radije nego sve zajedno.

Trebaju otprilike 24 sata kako biste odmrzuli dva kilograma mesa. Ako pak želite marinirati meso koje je još uvijek smrznuto, nitko vam ne brani. Neka se odleđuje u hladnjaku i marinira u isto vrijeme.

---

---

Riba i plodovi mora

Možete ponovno smrznuti plodove mora koji su prethodno bili odmrznuti, no imajte na umu da time gube na kvaliteti. U to spada i riba. Trudite se kupiti svježu i pripremiti ju isti dan ili pak kupiti onu već zaleđenu.

Riba može biti smrznuta šest mjeseci. Ako je zamrzavate drugi put, upola manje. Za škampe vrijedi isto, dok bi se školjke trebale najprije kratko prokuhati i odstraniti ljušture, a tek potom smrznuti.

Odmrzavajte i ove namirnice u hladnjaku, baš kao i meso. Trebat će vam otprilike 12 sati. 

Kruh i peciva

Kruh i pekarski proizvodi mogu se također zamrznuti kako biste im produljili trajanje. Pritom je kruh najbolje prethodno narezati na manje komade, pa iz zamrzivača vaditi koliko vam zatreba. Možete ga malo odmrznuti i staviti ravno u toster.

Možete zamrznuti i ostale slatkarije, ali ako imaju glazuru ili čokoladni omotač, imajte na umu da će biti ljepljive jednom kad se otope. Pitama i smjesama za kekse također možete ovako produljiti rok trajanja - pokušajte već oblikovati kuglice za keksiće, pa ih, kad vas uhvati želja, samo prebacite na papir za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici.

---

---

Mliječni proizvodi

Ne brinite, možete smrznuti i mliječne proizvode. Mlijeko, vrhnje, svježi sir i jogurt, sve redom. No postoji i jedan veliki minus u cijeloj priči, nekima sigurno ne i potpuno zanemariv. Jednom kad ove proizvode smrznete, naime, nastaju grudice. 

Ali i tom problemu možete doskočiti, pa ih samo izblendati ili pak ujednačiti teksturu mikserom. Ili ih pak koristiti u pečenju, tamo grudice ionako neće smetati jednom kad ih umutite pjenjačom. Kremasti i svježi sirevi nakon što se odlede možda neće biti primamljive teksture, ali možete ih zato iskoristiti za cheesecake.

Tvrdi sirevi pak ne bi trebali u zamrzivač, zato što će značajno izgubiti na okusu i biti tvrdi te se mrviti nakon odmrzavanja. Iznimka su naribani sirevi koje možete smrznuti i koristiti kasnije. Naročito parmezan.

Jaja

Ne zamrzavajte čitava sirova jaja jer će se raspuknuti jednom kad se njihova unutrašnjost počne širiti. Vjerujte, ne želite taj nered u zamrzivaču. 

No možete ih prije toga raspuknuti, čak i odvojiti bjelanjak od žumanjka i odvojeno smrznuti. Neki to rade u kalupima za led, a postoje i posebni kalupi koje možete naručiti online. Smrznuta jaja traju do 12 mjeseci. Žumanjcima dodajte prstohvat soli prije nego što ih stavite u zamrzivač.

---

---

Voće i povrće

Voće je, što se zamrzavanja tiče, najzahvalnije. Ne samo da mu produljujete rok trajanja, čuvate od propadanja, nego i okus ostaje potpuno isti. Loša vijest je da će tekstura postati potpuno nezahvalna i gnjecava, no zato ne postoji bolja podloga za smoothie. Može i za kuhanje kompota.

Ako ne želite voće zamrznuti u velikim komadima, rasporedite ga na pladanj, potom u vrećicu za zamrzavanje, a tek ga onda stavite u zamrzivač. Banane su najzahvalnije za ovaj proces, kasnije ih možete iskoristiti za smoothieje, kruh od banane ili biskvit za tortu. Obavezno ih ogulite prije, narežite na komade ili zamrznite u komadu.

Citruse je najbolje, umijesto čitave, zamrznuti u obliku soka. Iscijedite naranče i limune, a možete i limunovu koricu naribati i vrećicu s njom staviti u zamrzivač - bit će podjednako mirisna i puna okusa kao svježa.

---

---

Povrće, s druge strane, nije toliko pogodno. Špinat, kupus i kelj bolje je blanširati prije zamrzavanja, a i gljive, patlidžan i tikve bolje je dinstati, pa tek onda staviti u zamrzivač. Možete u zamrzivaču čuvati i pire od tikve.

Rajčice možete zamrznuti sirove. No zauzimat će manje prostora ako ih prvo ukuhate. Šalša i konšerva, kao i domaći ketchup također dugo traju u zamrzivaču.

Povrće koje nije dobro čuvati na ovaj način svakako su krumpiri, kao i sve vrste salata. Naribani luk i đumbir izgubit će moćan okus ako ih stavite u led.

Začini

Baš kao i drugo lisnato povrće, ono koje koristimo u svrhu začina treba dobro pripremiti za zamrzavanje, inače ćete dobiti vodenastu, ntatopljenu kašu jednom kad se led otopi.

Za slana jela možete napraviti uljni "pire" začina s prstohvatom soli, a potom mješavinu preliti u kalupe za led i zamrznuti. Koristite ih kako biste dodali okus juhama, umacima i varivima. Traju do 6 mjeseci.

Za slatka jela koristite začine poput mente i, umjesto ulja, sirup. Preskočite sol. Odlično posluže za ljetnu limunadu. Nalijte vrč vode i napunite ga kockicama leda od mente i slatkog sirupa.

Juhe i temeljci

Juhe i temeljci mogu u zamrzivaču "preživjeti" od šest do čak devet mjeseci. Pazite da ste ih označili datumima. Ako ste planirali zamrznuti žitarice poput riže, imajte na umu da će iz zamrzivača izaći gnjecave, no pura se može sasvim pristojno čuvati u zamrzivaču.

Možete zamrznuti i gotova jela. Juhe, variva, lasagne, slana peciva i pizza - možete im znatno produljiti rok trajanja.

---

---

Da, pizzu, dobro ste pročitali. Stvarno nije teško, a s obzirom kako je danas teško doći do kvasca, stvarno nije na odmet savladati ovu tehniku pa bar jedan komad spremiti u zamrzivač.

Evo postupka: narežite pizzu na komade. Svaki posebno spremite u vrećicu za zamrzavanje ili obložite folijom, papirom za pečenje ili prozirnom folijom. Spremite u zabrzivač. I to je to. Kad se zaželite pizze, a neka to, molim vas, bude u roku od dva mjeseca inače stvari mogu postati nezgodne, samo stavite komad kojeg ste zamjerili u hladnjak i pustite ga da se polako odmrzne. 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/trend/kako-zamrznuti-bas-sve-u-led-mogu-cak-i-stvari-koje-tamo-nikad-ne-biste-zamislili-pospremiti-jaja-kruh-i-pizza-su-samo-neke-od-njih-1014231 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ab18dcf1c99eddc1e9c47a91f35b343124d1b0f5 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kako+zamrznuti+ba%C5%A1+sve%3A+u+%E2%80%98led%E2%80%98+mogu+%C4%8Dak+i+stvari+koje+tamo+nikad+ne+biste+zamislili+pospremiti+-+jaja%2C+kruh+i+pizza+su+samo+neke+od+njih&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Ftrend%2Fkako-zamrznuti-bas-sve-u-led-mogu-cak-i-stvari-koje-tamo-nikad-ne-biste-zamislili-pospremiti-jaja-kruh-i-pizza-su-samo-neke-od-njih-1014231 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Ftrend%2Fkako-zamrznuti-bas-sve-u-led-mogu-cak-i-stvari-koje-tamo-nikad-ne-biste-zamislili-pospremiti-jaja-kruh-i-pizza-su-samo-neke-od-njih-1014231 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => praktični vodič [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) )
StoryEditorOCM
Trendpraktični vodič

Kako zamrznuti baš sve: u ‘led‘ mogu čak i stvari koje tamo nikad ne biste zamislili pospremiti - jaja, kruh i pizza su samo neke od njih

5. travnja 2020. - 18:54

Ubrzan stil života, pogrešne navike ili najobičniji komod, ne bih znala reći koji je točan povod mojim odlascima u trgovinu na dnevnoj bazi.  Jer uvijek nešto pofali. Jedan jedini prašak za pecivo, kvarat kruha ili malo sira za ribanje, zbog nečega se uvijek mora naknadno u dućan, a kad sam već tu, sigurno ću još ponešto uzeti...

I onda na scenu stupe potpuno novi uvjeti, restrikcije, opasnosti. Čekanja u kilometarskim redovima dva metra iza i dva metra ispred osoba koje su se našle u istoj situaciji, dezinficiranja ruku na ulazu, opipljiva nelagoda kupaca u zraku. Kad sam već ušla zbog čokolade za kuhanje, neću samo s njom izaći, pa reći će na blagajni da sam luda...

A post shared by SO | Home ® (@simplyorganized) on

11. svibanj 2024 13:06