stdClass Object ( [id] => 1018611 [title] => Za ljepotu se trpi? Zbog lijepe kože i bujne kose mnogi posežu za kontroverznim dodatkom prehrani, istražili smo što o tome misle nutricionisti [alias] => za-ljepotu-se-trpi-zbog-lijepe-koze-i-bujne-kose-mnogi-posezu-za-kontroverznim-dodatkom-prehrani-istrazili-smo-sto-o-tome-misle-nutricionisti [catid] => 375 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Znate onu dobru, staru izreku "za ljepotu se trpi"? Priznajte, niste ju čuli godinama.

Nije ni čudo, jer danas su se standardi itekako preokrenuli. Naopako kako neki vole reći, dok će drugi zagovarati onu opciju da su tek sad, po prvi put, na postavkama na kojima su oduvijek i trebali biti. Sve je dopušteno, ukratko.

Svako je tijelo lijepo, svaki tip kože, kose. Cijeni se prirodno, ali ni na estetske se korekcije više ne gleda sa zgražanjem. Par kila viška nikad nije bilo lakše nositi, ožiljke, pjegice. Bore smijalice.

No unatoč "body positivity" pokretu koji je zavladao najprije na društvenim mrežama, a potom tek zagospodario komercijalnim prostorom, pa i stvarnim životom, neke su stvari ostale nepromijenjene. Za ljepotu se više ne trpi, ali se zato u nju ulaže. 

Neki će reći da trpi samo novčanik. Neće biti potpuno u krivu.

U moru beauty suplemenata koji su posljednjih godina najprodavaniji u svijetu dominira već neko vrijeme kolagen. Odlučili smo sagledati isplativost ovog dodatka s nutricionističke strane pa smo kontaktirali stručnjakinju koja je obožavateljima showa "Život na vagi" zacijelo dobro poznata. Za prehranu kandidara brinula se dr. sc. Martina Linarić, diplomirana nutricionistkinja. 

---

---

Nas nisu zanimali režimi i dijete, nego kolagen, pomalo kontroverzni suplement o kojima ne bruji samo beauty zajednica, već se nalazi na policama drogerija i ljekarni. Koriste ga brojni koji žele poboljšati izgled kože i kose - kako je riječ o proteinu koji služi kao ljepilo, a od tu mu i dolazi ime, kolagen utječe na elastičnost kože, ali njegov manjak u tijelu može se odraziti na kosti, zglobove, mišiće i ligamente. Kosti mogu postati krhkije, zglobovi nefleksibilni.

No što je sa suplementima? Mogu li nam oni uistinu pomoći održati dovoljnu razinu ovog esencijalnog proteina u tijelu ili je to moguće učiniti kroz prehranu? Evo što nam je rekla stručnjakinja.

Mogu li suplementi kolagena zaista utjecati na izgled kože?

- Studije su pokazale da redovito uzimanje hidroliziranog proteina kolagena može podržati cjelokupno zdravlje kože i boriti se protiv posljedica starenja, povećati elastičnost kože i proces obnavljanja kože tijela, potičući tako tijelo da formira novi kolagen. U preventivnom smislu, može smanjiti pojavu bora, povećati hidrataciju i glatkoću kože te poduprijeti njenu elastičnost.

Ali ako vodimo računa o pravilnoj prehrani, rekla bih da tada dodaci u obliku suplemenata nisu potrebni kako bi organizam proizveo kolagen, već naše tijelo to samostalno radi iz nužno potrebnih aminokiselina glicin, prolin i hidroksiproin, koje su sastavni dijelovi proteina bilo životinjskog bilo biljnog porijekla.

Ukratko, znanstveni dokazi iz već poduzetih studija o korištenju dodataka kolagena za smanjenje bora su obećavajući, ali potrebne su daljnje kvalitetnije studije kako bi takvo što sa sigurnoću mogli tvrditi.

Preporučujete li svojim klijentima suplemente kolagena?

- Obično svojim klijentima izradom individualnog plana prehrane, osiguram sve makro i mikronutrijente, pa tako i adekvatan unos proteina, obzirom na dob, spor, način života, a time se zadovolje i potrebe na aminokiselinama vitalnim za sintezu kolagena.

Sav kolagen u našem tijelu zapravo počinje put sinteze prenstveno kao prokolagen, koji nastaje kombinacijom dviju aminokiselina, a to su glicin i prolin. U ovom se procesu nastanka prokolagena neizostavna je i molekula vit C. Svome tijelu možete pomoći u roizvodnji ovog važnog proteina tako što ćete osigurati obilje sljedećih hranjivih sastojaka poput vitamina C (velike količine nalaze se u agrumima, paprici i jagodama itd..) zatim aminokiseline prolin (velike količine nalaze se u bjelanjcima, pšeničnim klicama, mliječnim proizvodima, kupusu, šparogama i gljivama), aminokiseline glicin (velike količine nalaze se u svinjskoj koži, kokošjoj koži i želatini, ali glicin se nalazi i u raznim drugim namirnicama koje sadrže proteine) te mineraln bakar kojim obiluju sezamove sjemenke, sirov kakao, indijski oraščići te leća.

Meso, perad, morski plodovi, mliječni proizvodi, mahunarke i tofu su izvrsni izvori aminokiselina.

---

---

Je li kolagen pogodan za sve dobne skupine?

- Za sada ne postoje dokazi da je uzimanje dodataka prehrani u obliku kolagena ili hidroliziranog kolagena uzrokovalo neke nuspojave, obzirom da se radi o sastavnom dijelu našeg organizma. Ali, naravno, treba voditi računa o proizvođaču čiji kolagen kupujemo, obzirom da za dodatke prehrani ne postoje stroge zakonske kontrole proizvoda prije implementacije na tržište kao što je slučaj s lijekovima.

Nažalost, mnogi suplementi na tržištu danas su sintetički izvedeni te se može dogoditi alergijska reakcija na neki od sastojaka koji se koristi prilikom proizvodnje kolagena. Čak i ako je kolagen iz prirodnog izvora, on može sadržavati neaktivne sastojke koji u velikoj mjeri razrjeđuju formulu, te svakako treba stoga obratiti pozornost kada se odlučimo koristiti ovakav ili sličan proizvod.

U  kojem obliku biste ga preporučili?

- Kada iz nekog razloga prehranom ne bih mogla zadovoljiti dnevne nutritivne potrebe na proteinima, kolagenu, tada bih svakako preporučila hidrolizirani protein kolagena, također poznat kao kolagen peptid, koji je razgrađen na manje gradivne jedinice kako bi ga naš organizam mogao lakše apsorbirati i koristiti.

Koliko će se kolagena zapravo u organizmu sintetizirati ovisi o mnogim čimbenicima i elemetima koju sudjeluju u njegovoj proizvodnji, prvenstveno o pravilnoj prehrani,  kao i o tome da li smo i koliko izloženi vanjskim utjecajima koji ošteću ili usporavaju sintezu kolagena – prekomjerno izlaganje suncu, pušenje, izloženost toksičnim radikalima i slično...

Nedavno je morski kolagen postao prepoznat kao najraspoloživiji oblik kolagena, a apsorbira se do 1,5 puta učinkovitije u tijelo od ostalih oblika. Vrhunska bioraspoloživost morskog kolagena može se pripisati njegovoj manjoj molekulskoj masi i veličini, što omogućava da se kolagen asimilira na višoj razini kroz crijevnu barijeru, u krvotok i nakon toga se raspodijeli u tijelu. To pojačava sintezu kolagena u zglobnim tkivima, kostima, koži i mnogim drugim bitnim tjelesnim sustavima. Riblji dodaci kolagena stvaraju se iz kože, kostiju i peraja slatke ili slane ribe koji se u procesu komercijalnog ribolova često smatraju „otpadnim proizvodima“. Budući da industrija morskih plodova ove dijelove često odbacuje, njihovo korištenje za stvaranje proizvoda poput kolagena zapravo pomaže u smanjenju onečišćenja okoliša.

---

---

Za koje sve namjene?

- Danas je u našem svakodnevnom životu prisutno mnogo štetnih vanjskih utjecaja koji utječu na smanjenu sposobnost sinteze kolagena, poput pretjerane konzumacije rafiniranih šećera, učestalog izlaganja suncu (ultraljubičasto zračenje može smanjiti proizvodnju kolagena) ili odlazaka u solarije, kao i pušenje koje može narušiti zarastanje rana te dovesti do stvaranja bora, a isto tako i neki autoimuni poremećaji, poput lupusa.

Kolagen je važan protein u našem tijelu čija sinteza opada kako starimo, koji podržava cjelokupno zdravlje kostiju i zglobova. Dodaci proteina kolagena mogu smanjiti bol u zglobovima, poboljšati fleksibilnost, pomoći kod sanacije i obnove vezivnog tkiva, a poznat je i po tome što jača krvne žile i poboljšava njihovu elastičnost. Također sudjeluje pri jačanju strukture kostiju, tetiva, hrskavice i ligamenata.

---

---

U studiji iz 2019. promatran je utjecaj suplemenata kolagena na zacjeljivanje rana i starenje kože. Autori studije zaključili su kako su dodaci općenito sigurni i mogu povećati elastičnost, hidrataciju, gustoću kože. Dodali su, međutim, da su potrebne dodatne studije kako bi se utvrdilo pravilno doziranje i ispitala eventualna medicinska primjena.

Kako starimo moramo biti svjesni i da naše tijelo više neće moći apsorbirati hranjive tvari niti ih sintetizirati jednako učinkovito. No kako bismo osigurali dovoljno sastojaka potrebnih za sintezu kolagena, svakako moramo prvenstveno voditi računa o adekvatnoj prehrani i što manje se izlagati štetnim vanjskim čimbenicima koji ne rade u prilog sinteze kolagena.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => okrenuti standardi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) ) [extra_fields_search] => okrenuti standardi 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-04-24 15:41:24 [created_by] => 3142 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-04-28 16:31:03 [modified_by] => 3142 [publish_up] => 2020-04-28 16:28:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 90 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 375 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 0 [menu-meta_description] => Saznajte sve o najnovijim trendovima. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, trend [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Trend [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/04\/24\/13547634.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":[""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1364","k_13547634_1280.jpg":"1280x1280","k_13547634_1024.jpg":"1024x1024","k_13547634_640.jpg":"640x640","k_13547634_480.jpg":"480x480","k_13547634_340.jpg":"340x340","k_13547634_220.jpg":"220x220","o_13547634_1280.jpg":"1280x909","o_13547634_1024.jpg":"1024x727","o_13547634_640.jpg":"640x454","o_13547634_480.jpg":"480x341","o_13547634_340.jpg":"340x241","o_13547634_220.jpg":"220x156","h_13547634_1280.jpg":"1280x854","h_13547634_1024.jpg":"1024x683","h_13547634_640.jpg":"640x427","h_13547634_480.jpg":"480x320","h_13547634_340.jpg":"340x227","h_13547634_220.jpg":"220x147","pp_13547634_1280.jpg":"1006x1280","pp_13547634_1024.jpg":"805x1024","pp_13547634_640.jpg":"503x640","pp_13547634_480.jpg":"377x480","pp_13547634_340.jpg":"267x340","pp_13547634_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 375 [name] => Trend [alias] => trend [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38329064 Threads: 5 Questions: 7093181954 Slow queries: 3299225 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608229873 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/trend ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 375 [name] => Trend [alias] => trend [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/trend ) ) [link] => /mozaik/trend/za-ljepotu-se-trpi-zbog-lijepe-koze-i-bujne-kose-mnogi-posezu-za-kontroverznim-dodatkom-prehrani-istrazili-smo-sto-o-tome-misle-nutricionisti-1018611 [printLink] => /mozaik/trend/za-ljepotu-se-trpi-zbog-lijepe-koze-i-bujne-kose-mnogi-posezu-za-kontroverznim-dodatkom-prehrani-istrazili-smo-sto-o-tome-misle-nutricionisti-1018611?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 607133 [name] => martina linarić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-28 18:28:47 [main_article_id] => 0 [alias] => martina-linaric [link] => /tag/martina-linaric ) [1] => stdClass Object ( [id] => 429360 [name] => kolagen [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kolagen [link] => /tag/kolagen ) [2] => stdClass Object ( [id] => 506212 [name] => nutricionistkinja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nutricionistkinja [link] => /tag/nutricionistkinja ) [3] => stdClass Object ( [id] => 264721 [name] => dodaci prehrani [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dodaci-prehrani [link] => /tag/dodaci-prehrani ) [4] => stdClass Object ( [id] => 464441 [name] => suplementi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => suplementi [link] => /tag/suplementi ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => okrenuti standardi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Za ljepotu se trpi? Zbog lijepe kože i bujne kose mnogi posežu za kontroverznim dodatkom prehrani, istražili smo što o tome misle nutricionisti [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3142 [name] => Jelena Vrcelj [username] => jelena-vrcelj [email] => jelena-vrcelj@sd.hr [password] => $2y$10$c9AzlvSFOEGqs2Fct8wnEuNu8B7reprxSnoN0nCg5vuGSv8M7vZeW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jelena-vrcelj-3142 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1660 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/e2a652302961d0256cca2c5358c37070?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/24/13547634.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/24/13547634.jpg [title] => Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Znate onu dobru, staru izreku "za ljepotu se trpi"? Priznajte, niste ju čuli godinama.

Nije ni čudo, jer danas su se standardi itekako preokrenuli. Naopako kako neki vole reći, dok će drugi zagovarati onu opciju da su tek sad, po prvi put, na postavkama na kojima su oduvijek i trebali biti. Sve je dopušteno, ukratko.

Svako je tijelo lijepo, svaki tip kože, kose. Cijeni se prirodno, ali ni na estetske se korekcije više ne gleda sa zgražanjem. Par kila viška nikad nije bilo lakše nositi, ožiljke, pjegice. Bore smijalice.

No unatoč "body positivity" pokretu koji je zavladao najprije na društvenim mrežama, a potom tek zagospodario komercijalnim prostorom, pa i stvarnim životom, neke su stvari ostale nepromijenjene. Za ljepotu se više ne trpi, ali se zato u nju ulaže. 

Neki će reći da trpi samo novčanik. Neće biti potpuno u krivu.

U moru beauty suplemenata koji su posljednjih godina najprodavaniji u svijetu dominira već neko vrijeme kolagen. Odlučili smo sagledati isplativost ovog dodatka s nutricionističke strane pa smo kontaktirali stručnjakinju koja je obožavateljima showa "Život na vagi" zacijelo dobro poznata. Za prehranu kandidara brinula se dr. sc. Martina Linarić, diplomirana nutricionistkinja. 

---

---

Nas nisu zanimali režimi i dijete, nego kolagen, pomalo kontroverzni suplement o kojima ne bruji samo beauty zajednica, već se nalazi na policama drogerija i ljekarni. Koriste ga brojni koji žele poboljšati izgled kože i kose - kako je riječ o proteinu koji služi kao ljepilo, a od tu mu i dolazi ime, kolagen utječe na elastičnost kože, ali njegov manjak u tijelu može se odraziti na kosti, zglobove, mišiće i ligamente. Kosti mogu postati krhkije, zglobovi nefleksibilni.

No što je sa suplementima? Mogu li nam oni uistinu pomoći održati dovoljnu razinu ovog esencijalnog proteina u tijelu ili je to moguće učiniti kroz prehranu? Evo što nam je rekla stručnjakinja.

Mogu li suplementi kolagena zaista utjecati na izgled kože?

- Studije su pokazale da redovito uzimanje hidroliziranog proteina kolagena može podržati cjelokupno zdravlje kože i boriti se protiv posljedica starenja, povećati elastičnost kože i proces obnavljanja kože tijela, potičući tako tijelo da formira novi kolagen. U preventivnom smislu, može smanjiti pojavu bora, povećati hidrataciju i glatkoću kože te poduprijeti njenu elastičnost.

Ali ako vodimo računa o pravilnoj prehrani, rekla bih da tada dodaci u obliku suplemenata nisu potrebni kako bi organizam proizveo kolagen, već naše tijelo to samostalno radi iz nužno potrebnih aminokiselina glicin, prolin i hidroksiproin, koje su sastavni dijelovi proteina bilo životinjskog bilo biljnog porijekla.

Ukratko, znanstveni dokazi iz već poduzetih studija o korištenju dodataka kolagena za smanjenje bora su obećavajući, ali potrebne su daljnje kvalitetnije studije kako bi takvo što sa sigurnoću mogli tvrditi.

Preporučujete li svojim klijentima suplemente kolagena?

- Obično svojim klijentima izradom individualnog plana prehrane, osiguram sve makro i mikronutrijente, pa tako i adekvatan unos proteina, obzirom na dob, spor, način života, a time se zadovolje i potrebe na aminokiselinama vitalnim za sintezu kolagena.

Sav kolagen u našem tijelu zapravo počinje put sinteze prenstveno kao prokolagen, koji nastaje kombinacijom dviju aminokiselina, a to su glicin i prolin. U ovom se procesu nastanka prokolagena neizostavna je i molekula vit C. Svome tijelu možete pomoći u roizvodnji ovog važnog proteina tako što ćete osigurati obilje sljedećih hranjivih sastojaka poput vitamina C (velike količine nalaze se u agrumima, paprici i jagodama itd..) zatim aminokiseline prolin (velike količine nalaze se u bjelanjcima, pšeničnim klicama, mliječnim proizvodima, kupusu, šparogama i gljivama), aminokiseline glicin (velike količine nalaze se u svinjskoj koži, kokošjoj koži i želatini, ali glicin se nalazi i u raznim drugim namirnicama koje sadrže proteine) te mineraln bakar kojim obiluju sezamove sjemenke, sirov kakao, indijski oraščići te leća.

Meso, perad, morski plodovi, mliječni proizvodi, mahunarke i tofu su izvrsni izvori aminokiselina.

---

---

Je li kolagen pogodan za sve dobne skupine?

- Za sada ne postoje dokazi da je uzimanje dodataka prehrani u obliku kolagena ili hidroliziranog kolagena uzrokovalo neke nuspojave, obzirom da se radi o sastavnom dijelu našeg organizma. Ali, naravno, treba voditi računa o proizvođaču čiji kolagen kupujemo, obzirom da za dodatke prehrani ne postoje stroge zakonske kontrole proizvoda prije implementacije na tržište kao što je slučaj s lijekovima.

Nažalost, mnogi suplementi na tržištu danas su sintetički izvedeni te se može dogoditi alergijska reakcija na neki od sastojaka koji se koristi prilikom proizvodnje kolagena. Čak i ako je kolagen iz prirodnog izvora, on može sadržavati neaktivne sastojke koji u velikoj mjeri razrjeđuju formulu, te svakako treba stoga obratiti pozornost kada se odlučimo koristiti ovakav ili sličan proizvod.

U  kojem obliku biste ga preporučili?

- Kada iz nekog razloga prehranom ne bih mogla zadovoljiti dnevne nutritivne potrebe na proteinima, kolagenu, tada bih svakako preporučila hidrolizirani protein kolagena, također poznat kao kolagen peptid, koji je razgrađen na manje gradivne jedinice kako bi ga naš organizam mogao lakše apsorbirati i koristiti.

Koliko će se kolagena zapravo u organizmu sintetizirati ovisi o mnogim čimbenicima i elemetima koju sudjeluju u njegovoj proizvodnji, prvenstveno o pravilnoj prehrani,  kao i o tome da li smo i koliko izloženi vanjskim utjecajima koji ošteću ili usporavaju sintezu kolagena – prekomjerno izlaganje suncu, pušenje, izloženost toksičnim radikalima i slično...

Nedavno je morski kolagen postao prepoznat kao najraspoloživiji oblik kolagena, a apsorbira se do 1,5 puta učinkovitije u tijelo od ostalih oblika. Vrhunska bioraspoloživost morskog kolagena može se pripisati njegovoj manjoj molekulskoj masi i veličini, što omogućava da se kolagen asimilira na višoj razini kroz crijevnu barijeru, u krvotok i nakon toga se raspodijeli u tijelu. To pojačava sintezu kolagena u zglobnim tkivima, kostima, koži i mnogim drugim bitnim tjelesnim sustavima. Riblji dodaci kolagena stvaraju se iz kože, kostiju i peraja slatke ili slane ribe koji se u procesu komercijalnog ribolova često smatraju „otpadnim proizvodima“. Budući da industrija morskih plodova ove dijelove često odbacuje, njihovo korištenje za stvaranje proizvoda poput kolagena zapravo pomaže u smanjenju onečišćenja okoliša.

---

---

Za koje sve namjene?

- Danas je u našem svakodnevnom životu prisutno mnogo štetnih vanjskih utjecaja koji utječu na smanjenu sposobnost sinteze kolagena, poput pretjerane konzumacije rafiniranih šećera, učestalog izlaganja suncu (ultraljubičasto zračenje može smanjiti proizvodnju kolagena) ili odlazaka u solarije, kao i pušenje koje može narušiti zarastanje rana te dovesti do stvaranja bora, a isto tako i neki autoimuni poremećaji, poput lupusa.

Kolagen je važan protein u našem tijelu čija sinteza opada kako starimo, koji podržava cjelokupno zdravlje kostiju i zglobova. Dodaci proteina kolagena mogu smanjiti bol u zglobovima, poboljšati fleksibilnost, pomoći kod sanacije i obnove vezivnog tkiva, a poznat je i po tome što jača krvne žile i poboljšava njihovu elastičnost. Također sudjeluje pri jačanju strukture kostiju, tetiva, hrskavice i ligamenata.

---

---

U studiji iz 2019. promatran je utjecaj suplemenata kolagena na zacjeljivanje rana i starenje kože. Autori studije zaključili su kako su dodaci općenito sigurni i mogu povećati elastičnost, hidrataciju, gustoću kože. Dodali su, međutim, da su potrebne dodatne studije kako bi se utvrdilo pravilno doziranje i ispitala eventualna medicinska primjena.

Kako starimo moramo biti svjesni i da naše tijelo više neće moći apsorbirati hranjive tvari niti ih sintetizirati jednako učinkovito. No kako bismo osigurali dovoljno sastojaka potrebnih za sintezu kolagena, svakako moramo prvenstveno voditi računa o adekvatnoj prehrani i što manje se izlagati štetnim vanjskim čimbenicima koji ne rade u prilog sinteze kolagena.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/trend/za-ljepotu-se-trpi-zbog-lijepe-koze-i-bujne-kose-mnogi-posezu-za-kontroverznim-dodatkom-prehrani-istrazili-smo-sto-o-tome-misle-nutricionisti-1018611 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=04518c171d17ebf69bc5ac0496c590d191be98a0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Za+ljepotu+se+trpi%3F+Zbog+lijepe+ko%C5%BEe+i+bujne+kose+mnogi+pose%C5%BEu+za+kontroverznim+dodatkom+prehrani%2C+istra%C5%BEili+smo+%C5%A1to+o+tome+misle+nutricionisti&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Ftrend%2Fza-ljepotu-se-trpi-zbog-lijepe-koze-i-bujne-kose-mnogi-posezu-za-kontroverznim-dodatkom-prehrani-istrazili-smo-sto-o-tome-misle-nutricionisti-1018611 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Ftrend%2Fza-ljepotu-se-trpi-zbog-lijepe-koze-i-bujne-kose-mnogi-posezu-za-kontroverznim-dodatkom-prehrani-istrazili-smo-sto-o-tome-misle-nutricionisti-1018611 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => okrenuti standardi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) )
StoryEditorOCM
Trendokrenuti standardi

Za ljepotu se trpi? Zbog lijepe kože i bujne kose mnogi posežu za kontroverznim dodatkom prehrani, istražili smo što o tome misle nutricionisti

28. travnja 2020. - 18:28

Znate onu dobru, staru izreku "za ljepotu se trpi"? Priznajte, niste ju čuli godinama.

Nije ni čudo, jer danas su se standardi itekako preokrenuli. Naopako kako neki vole reći, dok će drugi zagovarati onu opciju da su tek sad, po prvi put, na postavkama na kojima su oduvijek i trebali biti. Sve je dopušteno, ukratko.

Svako je tijelo lijepo, svaki tip kože, kose. Cijeni se prirodno, ali ni na estetske se korekcije više ne gleda sa zgražanjem. Par kila viška nikad nije bilo lakše nositi, ožiljke, pjegice. Bore smijalice.

No unatoč "body positivity" pokretu koji je zavladao najprije na društvenim mrežama, a potom tek zagospodario komercijalnim prostorom, pa i stvarnim životom, neke su stvari ostale nepromijenjene. Za ljepotu se više ne trpi, ali se zato u nju ulaže. 

Neki će ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 04:29