StoryEditorOCM
Zdravljemože se promijeniti

Boja urina ovisi o tome što jedemo i pijemo: Evo kako na to djeluju određene namirnice te kada posjetiti liječnika

Piše MOZAIK SD
12. prosinca 2023. - 16:49

Boja mokraće ili urina može se promijeniti ovisno o tome koliko ste vode ili druge tekućine popili. Na taj način možete lako odrediti koliko ste hidrirani. Ali što znači kada boja urina odstupa od uobičajenih nijansi žute? Za to već mogu biti krivci određene namirnice koje ste prije jeli, ali i lijekovi i suplementi koje uzimate, piše kurir.rs.

Mokraća se može pojaviti u različitim bojama: crvenkasto-ružičasta, tamnosmeđa, svijetlonarančasta, svijetlo žuta, pa čak i plava. I češće nego ne, ta promjena boje rezultat je vaše prehrane ili uzimanja lijeka ili suplementa i nije zabrinjavajuća. Ovdje ću se fokusirati na prehranu – objašnjava Jasna Vujičić, viši dijetetičar-nutricionist.

Cikla, kupina i rabarbara: boja urina crvena ili ružičasta

Ako primijetite da je urin crvene ili ružičaste boje, nemojte odmah paničariti, već se sjetite jeste li nedavno jeli ciklu, kupine ili možda stabljike rabarbare.

Prema izvješću istraživanja StatPearlsa iz lipnja 2020., takozvana "beeturija" pogađa 10-14% stanovništva. Biljni pigmenti i drugi spojevi u cikli i kupinama mogu utjecati na boju urina tako što će ga učiniti crvenkasto ružičastim.

Isto vrijedi i za rabarbaru, čije su stabljike bogate antocijanima, biljnim pigmentima koji se nalaze i u prethodne dvije namirnice. Ako se baš opustite i navalite na rabarbaru, boja urina može biti tamnija, čak smeđa.

Senf i vitamin B: boja urina ide prema fluorescentno žutoj

Vitamini B-kompleksa nalaze se u raznim namirnicama, uključujući životinjske proteine, lisnato povrće te obogaćene žitarice i kruh. Postoji osam različitih B vitamina: B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantotenska kiselina), B6 ​​(piridoksin), B7 (biotin), B9 (folna kiselina) i B12 (kobalamin)). Svi su topljivi u vodi, pa se višak izlučuje urinom.

Iako istraživanja pokazuju da hrana koja sadrži vitamine B može obojiti vaš urin u svijetložutu ili narančastu boju, to se mnogo češće događa kod upotrebe dodataka vitamina B. Od svih vitamina B, najvjerojatnije ćete vidjeti promjenu boje urina ako uzimate vitamin B2 ili vitamin B12.

Mrkva daje mokraći žuto-narančastu boju

Jeste li ikada gulili mrkvu? I, što kažete, koje su vam boje bili prsti? Dobro napravljeno. Baš kao što može obojiti kožu na prstima, utječe i na boju urina.

Vitamin C

Kao i vitamin B, vitamin C također utječe na boju urina. Neke namirnice poput kivija, paprike, jagoda, agruma i posebno suplemenata s većim dozama vitamina C mijenjaju boju urina u svijetložutu ili narančastu. Ovaj vitamin je također topiv u vodi, pa se višak izlučuje urinom.

Uvijek je bolje ovaj vitamin uzimati iz prirodnih izvora, odnosno hranom. Prema istraživanju iz 2014., ljudi koji su jeli hranu koja sadrži preporučenu količinu vitamina C (75 do 90 mg) imali su manju vjerojatnost da će razviti simptome preaktivnog mokraćnog mjehura (OAB). Ove vrijednosti dobivate ako pojedete jednu crvenu papriku ili popijete jednu čašu cijeđene naranče (2 ploda).

Kada posjetiti liječnika?

- Iako je promjena boje urina obično bezopasna, ponekad može biti pokazatelj da se nešto drugo događa s vašim zdravljem. Ako ste zabrinuti, posavjetujte se s liječnikom kako biste utvrdili jesu li promjene u boji urina znakovi nečeg ozbiljnijeg - ističe Jasna Vujičić.

U idealnom slučaju, boja vašeg urina bit će svijetložuta do jantarna, što znači da ste dobro hidrirani.

Tamnožuta ili čak smeđa mokraća može signalizirati da ste dehidrirani. Važno je da ostanete hidrirani kako biste spriječili bubrežne kamence i druge štete vašem zdravlju.

Ako je problem u žučnim kamencima i začepljenju žučnih kanala, boja urina drastično prelazi u tamno žutu, a boja izmeta posvijetli u svijetlo bež boju. Tada je i koža žuta, pa bolesnik ima žuticu. Ovo je hitan slučaj koji zahtijeva liječničku pomoć - ERCP, a zatim operaciju žučnog mjehura.

Ostale boje poput zelene, crvene i smeđe – kada nisu izravna posljedica nečega što ste pojeli – mogu ukazivati ​​na zdravstveno stanje koje zahtijeva hitan posjet liječniku.

Zeleni urin može ukazivati ​​na bakterijsku infekciju.

Svijetlo i tamnocrveno može biti od krvi ili može ukazivati ​​na mogućnost oštećenja jetrenog parenhima uzrokovanog cirozom jetre ili akutnom virusnom infekcijom.

Smeđa bi mogla biti rezultat rabdomiolize, stanja u kojem se mišićno tkivo raspada.​

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 20:00