stdClass Object ( [id] => 1296573 [title] => Dr. Puizina Ivić: ‘S filerima i botoksom oprezno. Postoje vrlo učinkovite, manje invazivne metode pomlađivanja lica‘ [alias] => dr-puizina-ivic-s-filerima-i-botoksom-oprezno-postoje-vrlo-ucinkovite-manje-invazivne-metode-pomladivanja-lica [catid] => 265 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Danas je više nego očito da ne postoji jedan jedinstveni čudotvorni recept koji će sačuvati kožu od starenja. Umjesto toga, potreban je čitav niz postupaka i proizvoda koji mogu pomoći obnoviti, zaštititi i regenerirati kožu da bi izgledala mladoliko, blistavo i čvrsto. No, svemu unatoč starenje je neumitan proces, a i trendovi prekomjernog kemijskog i tehnološkog interveniranja na koži lica polako se mijenjaju u korist što prirodnijeg, ali njegovanog izgleda.

- Što se tiče započinjanja njege, valja naglasiti da se koža u potpunosti obnavlja do otprilike 26. godine. života. Tada ona počinje lagano starjeti. Naravno, mi to ne primjećujemo, no ako nekoga ne vidimo određeno vrijeme, uočit ćemo promjenu. Naime, starenjem počinju zakazivati određeni enzimski mehanizmi pa se polagano počinju nakupljati greške koje rezultiraju postupnim gubitkom teksture kože i potkožnog tkiva, kaže dermatologinja prof. dr. sc. Neira Puizina Ivić, pročelnica Klinike za dermatologiju splitskog KBC-a, ali naglašava značajnu ulogu nasljeđa koje diktira kako i kada će se to dogoditi.

Kako se zaštititi od štetnog utjecaja sunca na plaži, koje kreme koristiti, kako zaustaviti starenje kože...

Muškarci do 50. godine brže stare od žena, dok je nakon 50-te primjećeno ubrzano starenje u žena. Tome je razlog nagli pad estrogena zahvaljujući čemu, među ostalim, jačaju suhoća, obješenost i boranje, ističe doktorica i otkriva što se može poduzeti u usporavanju tog procesa.

- Sitne površne bore mlađih osoba moguće je tretirati noćnim kremama sa derivatom A vitamina, to su tzv. "antiaging" proizvodi, a danju kremama sa dodatkom ovlaživača i primjerice hijaluronske kiseline koja ima sposobnost vezivanja velikog broja molekula vode. Tako npr. molekula hijaluronske kiseline može na sebe vezati oko 1000 molekula vode što razultira izvrsnim hidratizirajućim učinkom.

Pri tom se ne smijemo zanositi mišlju da nanošenjem krema na kožu, ubacujemo te velike molekule pod kožu, jer je pokrovni sloj kože velika i jaka barijera. Hijaluronska kiselina može biti "izrezana" na manje segmente, ali konačni cilj je da vezivanjem vode koža djeluje ovlaženo i time svježije.

---

image
Vojko Basic/hanza Media/
---

- U malo starijih koža između 35 i 45 godine, mogu se provoditi i određeni fizikalni postupci kao dermoabrazija, površni pilinzi različitim tvarima. Najčešće su to voćne kiseline, derivati A vitamina u višim koncentacijama, trikloroctena i piruvična kiselina, kao i niz drugih tvari koji imaju zadatak oslabiti veze među stanicama i izljuštiti kožu.

Pored toga, može se za postizanjem bolje teksture kože pribjeći vrlo prirodnom tretmanu koji se sastoji od ubadanja pod kožu jednog dijela plazme koji se izvuče iz epruvete krvi koja se bolesniku izvadi neposredno prije tretmana. U tom dijelu plazme koji se bockanjem ubacuje u kožu i na taj način nježno ozljeđuje i istodobno podstiče proces cijeljenja, nalaze se brojni čimbenici koji za rezultat imaju poboljšanu teksturu kože i izvrstan sjaj. Učinak je vidljiv nakon nekoliko dana i traje nekoliko mjeseci pa ga treba obnavljati 2-3 puta godišnje ovisno o konačnom željenom učinku.

Pored vlastite plazme iglicama se mogu uvoditi u kožu različiti kokteli vitamina i antioksidansa. Dobne granice nema, no ipak je primjerenije to raditi pri pojavi prvih znakova starenja. Za agresivnije, a time i dugotrajnije učinke katkada se služimo i skupljom tehnologijom bilo da su to radiofrekvencija, ultrazvuk ili laserska tehnologija koje u konačnici imaju uvijek učinak cijeljenja pri čemu se nakon prethodnog oštećenja veziva toplinom ili ultrazvukom omogućava cijeljenje, a s tim u vezi i pojava novog vezivnog tkiva.

---

image
/Shutterstock
---

Kada na red dolaze kirurški tretmani? Pretjeruje li se s njima? Ponekad smješno izgledaju žene koje su se zategle do neprepoznatljivosti. Postavlja se često i pitanje savjesti i kritičnosti kirurga koje je to odradio.

- Potencijal stvaranja novog veziva sa starenjem je oslabljen. U tim slučajevima može se pribjeći kirurškom zahvatu za kojeg treba izdvojiti i vrijeme i novac. U svemu ovome ne smije se izgubiti mjera. Naime, groteskno je kada starija osoba želi izgledati 40 do 50 godina mlađe. Osoba sa starenjem polagano ulazi u suglasje sa sobom, svjesna prolaznosti vremena kojih 20-ak godina ranije nismo bili svjesni. Nerazmjer između naših želja i objektivnog stanja duha i kože, rađa katkada, nažalost, takve slučajeve da se uvijek zapitamo pa tko je to mogao ovako napraviti.

Ne smijemo zaboraviti da je novac u ovoj industriji veliki pokretač te da društvene mreže i nametanje nedostižnih kanona ljepote na fotografijama na kojima se interveniralo, stvara u mladoj i nezreloj osobi osjećaj manje vrijednosti i depresije. Ovakva površnost i briga za izgled u današnjem zapadnjačkom svijetu kojem i mi pripadamo stvara posebne psihičke ovisnosti i bolesti koje su pred 30 ili 40 godina bile manje učestale. Borba za svakodnevnom egzistencijom uklanja želju za ovim pretjerivanjima dokonih osoba koje s vremenom razviju ovisnički mentalni sklop.

Na raspolaganju su nam i nekirurške metode brisanja bora?

- Od nekirurških metoda liječenja manjih bora pored pilinga i filera na prvom mjestu valja spomenuti prethodno ubadanje iglicama putem specijalnih bodljikavih valjaka tzv. dermarolera koji se rolaju po koži u različitim smjerovima. Na taj se način stvaraju male rupice u koži kroz koje se mogu utrljati razne hranjive tvari i antioksidansi kao i određene frakcije plazme. Ovo ranjavanje kože naravno dovodi do pokušaja cijeljenja stvaranjem novih vezivnih vlakana, pa time i obnavljanje potkožnog tkiva. Vrijeme oporavka je svega nekoliko sati sati.

Pored toga, novi trend sa kratkim vremenom oporavka, do nekoliko dana, je tretman koji radi po principu frakcijske plazme, a traje od par desetaka minuta do sat vremena. Radi se o neinvazivnom tretmanu kojim se mogu podizati gornje vjeđe ili smanjiti obješeni veliki podočnjaci. Mogu se ukloniti i naslage masnoće tzv. ksantelazme u okolini očiju osoba sa poremećajem metabolizma masnoća, manji ožiljci te različite degenerativne promjene na koži vrata. Tridesetak minuta prije tretmana koža se anestezira anesteičkom kremom te se pristupa postupku koji nalikuje na elektrokoagulaciju. Pored ovoga, u otklanjanja nepravilnosti koje su rezultat starenja koriste se laseri i radiofrekvencijski uređaji.

---

image
/Shutterstock
---

Ovdje valja spomenuti i elektrostimulaciju mišića lica kao neinvazivnu metodu koja za razliku od ostalih ne podrazumijeva unošenje nikakvih stranih tvari. Mišići lica odnosno mimički mišići su maleni i za razliku od ovih velikih koje možemo "nabildati" redovnim vježbama, ovi se lakše "nabildaju" redovnom električnom stimulacijom ili fizičkim vježbama. To je kao metoda potpuno identična kao i u fizikalnoj medicini. Za jačanje određenih skupina mišića lica postoje vježbe za koje ne treba izdvojiti novac za aparate niti rezervirati vrijeme, nego samo dobra volja. No treba biti ustrajan što znači redovno provoditi 3-4 puta tjedno.

Koliko pomažu tzv. "pametne maske"?

- "Pametne maske" su predviđene da predaju aktivne tvari zagrijavanjem za to predviđenog aparata koji bežičnim putem dobiva informacije s aplikacije našeg pametnog telefona. Kako je pandemija onemogućila dostupnost tretmanima u salonima, različite firme nude pomagala za kućnu njegu kože u manjim i jeftinijim izdanjima koje osoba provodi sama prema priloženim uputama. Naravno da će redovno provođenje dovesti do osvježenog izgleda, a kada se prestane, stanje se vraća na početne pozicije. Takve su naprave sve popularnije, jer ih možete nositi sa sobom na put, malene su i zahtijevaju samo malo volje i želje da održimo svježinu i njegovanost.

---

image
/Shutterstock
---

Za koga je predviđen pravi kirurški tretman?

- Kirurški tretman je rezerviran za promjene koje nije moguće riješiti konzervativnim metodama. Nerealna su očekivanja da će se obješenost lica riješiti pilingom. Duboke bore i jaka obješenost može se riješiti kirurškim podizanjem kao i umetanjem različitih niti koje imaju zadatak da djeluju protiv gravitacijskih sila i neumitnog spuštanja tkiva.

Činjenica je da starenje kože lica u bijele rase izraženije u donjem dijelu lica pogotovo u području oko usta i brade sa pojavom karakterističnih "marionetskih" bora od kutova usana do ruba brade. Žuta rasa s ovim nema problema i zato je u njih teže procijeniti dob osobe. Oni, za razliku od bijele rase, imaju problem sa stvaranjem pigmentacija i osjetljivošću kože.

Jesu li fileri najbrži osvježivač lica?

- Od najnovijih trendova fileri sa hijaluronskom kiselinom još su uvijek jako popularni i osvježe relativno brzo u vrlo kratkom vremenu. No, mora se paziti i na moguće nuspojave, jer katkad tvar može između različitih struktura i slojeva kože otići u neželjenom smjeru, pa se mora odmah intervenirati s enzimom koji vrlo brzo razori filer. Naravno, nekada može organizam odbacivati stranu tvar, u ovom slučaju tvornički napravljenu hijaluronsku kiselinu. Fileri su više orijentirani za promjene u donjoj polovini lica, dok se gornji dijelovi lica tretiraju često traženim botulinum toksinom ili popularno botoksom. Inače se kao lijek upotrebljava u okulističkoj i neurološkoj specijalnosti, a u dermatologiji u liječenju pretjeranog znojenja.

---

image
/Shutterstock
---

Botoks nije posve bezazlena tvar?

- Nije. Radi se o otrovu koji blokira prenošenje informacije od živca do mišića što sprječava stvaranje mimičkih bora. Danas neki preporučuju male doze u mlađih osoba, kod 30- godišnjaka pa čak i mlađih, kako bi se preveniralo nastajanje bora, no nisam pobornik ovakvog mišljenja. No, blokada odnosno paraliza mišića neminovno dovodi do njegove smanjene funkcije i vremenom do atrofije pa se osoba mora podvrgavati povremenim tretmanima.

Neprirodni izražaj lica takvih osoba rezultira neprepoznavanjem emocija na licu takvih osoba i bezizražajnosti kao i katkada čudnim izražajima očiju ili obrva. To su tzv. "vražje oči" kada se botoks stavi postranično od zamišljene linije koja prolazi kroz zjenice. Malena greškica u mjestu uboda može rezultirati padanjem gornje vjeđe što svakako treba izbjeći. Botoks se najčešće primjenjuje za uklanjanje vodoravnih i okomitih bora čela, bora sa vanjske strane očiju kao i dinamičkih bora vrata. Vrijeme oporavka je praktički vrlo kratko, pa se osobe mogu odmah vratiti na posao.

Jesu li dermatolozi i plastični kirurzi doskočili uklanjanju podbratka koji najviše otkriva godine?

- U liječenju podbratka koji je često rezultat postupnog nakupljanja masti tijekom starenja, postoje različiti laserski tretmani i kirurški tretmani kojim se masnoća odstrani i tako postigne naglašenost oštrijeg ruba vilice koji daje karakteristični mladenački izgled. Postoje danas tretmani određenim kiselinama koje razaraju masno tkivo, a djelotvorniji je u mlađih osoba. Radi se o molekulama deoksiholične kiseline, a proces iscjeljenja traje i par tjedana.

Tu se na području vrata i podbratka obilježe točkicama mjesta ubrizgavanja nakon čega slijedi oticanje. Pojava crvenila na mjestu uboda i modrice nisu rijetka pojava. Valja napomenuti da se može dogoditi oštećenje živca i katkada problemi sa gutanjem. Naravno, sve ove tretmane trebale bi izvoditi educirane osobe sa praksom svjesni mogućih nuspojava kao i načina liječenja svakog od ovih modaliteta.

Starenje kože i općenito starenje je najpravedniji prirodni proces koji se ne može kupiti novcima niti bilo čime. Vrijeme neumitno teče, a starenjem postajemo suočeni sa promjenama katakada i neugodnim koje u određenoj dobi treba znati prihvatiti kao dio života i jednu fazu koja je praćena jednom drugom vrstom energetske razine. Tjelesne promjene koje se događaju u oba spola su univerzalne i rezultat su protoka vremena, našeg nasljeđa i stila života. U svemu tome bitan je naš stav i činjenica da smo obogaćeni brojnim iskustvima i mudrostima koje mogu pomoći mlađim naraštajima u mudrijem rješavanju njihovih problema.

---

image
/Shutterstock
---

Čini se da je trend neprirodnih i tvornički spravljenih pripravaka koji se stavljaju u kožu ipak u padu?

- Tako je. Sada je u trendu što prirodniji, ali njegovan izgled koji se postiže različitim koktelima vitamina i tvari koje navodno pojačavaju stvaranje kolagena. No, starenje i biološka moć stanica koje proizvode vezivo sa godinama opada, pa treba biti kritičan po pitanju takvih novih tehnologija, jer ipak je u pozadini svega toga trend, reklama i naravno profit kozmetičkih lobija.

Redovna njega kremama primjerenim za dob koje ovlaže kožni pokrov ili pak lagano ljušte i posvijetle kožu dovoljan je zalog za njegovan izgled. Nema neke univerzalne preporuke, jer učinak i očekivanja ne moraju u osoba imati isti rezultat. Često se traže kreme bez konzervansa. To je jednostavno nemoguće, jer krema sadržava vodu te to podrazumijeva da je idealni medij za razvitak bakterija. Masti s druge strane nemaju vode pa ne trebaju sadržavati konzervanse. Nezgodno je što masti rezultiraju neugodnim sjajem i masnoćom lica što je u većine osoba neprihvatljivo. Stoga se mogu koristiti tijekom noći.

Cijene krema u parfumerijama su često nerealne, jer veliki dio cijene ide na angažiranje neke poznate osobe iz javnog života te luksuzno pakiranje koje je kupcu odnosno ženama dopadljivo i privlačno te vjerojatno garantira uspjeh.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tajne mladolikosti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => tajne mladolikosti 2 0 13281 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-02 08:47:21 [created_by] => 3141 [created_by_alias] => Javorka Luetić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-07 12:45:20 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-06-07 12:45:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 782 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 265 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovijia saznanja i savjeti za zdrav život. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, dom, obitelj [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Zdravlje [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Dr. Puizina Ivić: 'S filerima i botoksom oprezno. Postoje vrlo učinkovite, manje invazivne metode pomlađivanja lica' [metakey] => beauty tretmani, fileri, botoks, pomlađivanje, njega lica, tretman krvnom plazmom, dermoabrazija, dermaroleri, Neira Puizina Ivić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/02\/25048564.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/02\/12047958.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/02\/25048561.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/02\/25048565.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/02\/25048566.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/02\/25048567.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/02\/25048569.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/02\/25048570.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/02\/25048584.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\/Shutterstock","Vojko Basic\/hanza Media\/","\/Shutterstock","\/Shutterstock","\/Shutterstock","\/Shutterstock","\/Shutterstock","\/Shutterstock","\/Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25048564_1920.jpg":"1920x1080","k_25048564_1280.jpg":"1280x1280","k_25048564_1024.jpg":"1024x1024","k_25048564_640.jpg":"640x640","k_25048564_480.jpg":"480x480","k_25048564_340.jpg":"340x340","k_25048564_220.jpg":"220x220","o_25048564_1280.jpg":"1280x853","o_25048564_1024.jpg":"1024x682","o_25048564_640.jpg":"640x426","o_25048564_480.jpg":"480x320","o_25048564_340.jpg":"340x226","o_25048564_220.jpg":"220x146","h_25048564_1280.jpg":"1280x854","h_25048564_1024.jpg":"1024x683","h_25048564_640.jpg":"640x427","h_25048564_480.jpg":"480x320","h_25048564_340.jpg":"340x227","h_25048564_220.jpg":"220x147","pp_25048564_1280.jpg":"1280x1628","pp_25048564_1024.jpg":"1024x1303","pp_25048564_640.jpg":"640x814","pp_25048564_480.jpg":"480x611","pp_25048564_340.jpg":"340x432","pp_25048564_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1631","hd_12047958_1920.jpg":"1920x1080","k_12047958_1280.jpg":"1280x1280","k_12047958_1024.jpg":"1024x1024","k_12047958_640.jpg":"640x640","k_12047958_480.jpg":"480x480","k_12047958_340.jpg":"340x340","k_12047958_220.jpg":"220x220","o_12047958_1280.jpg":"1280x1087","o_12047958_1024.jpg":"1024x869","o_12047958_640.jpg":"640x543","o_12047958_480.jpg":"480x407","o_12047958_340.jpg":"340x288","o_12047958_220.jpg":"220x186","h_12047958_1280.jpg":"1280x854","h_12047958_1024.jpg":"1024x683","h_12047958_640.jpg":"640x427","h_12047958_480.jpg":"480x320","h_12047958_340.jpg":"340x227","h_12047958_220.jpg":"220x147","pp_12047958_1280.jpg":"1280x1628","pp_12047958_1024.jpg":"1024x1303","pp_12047958_640.jpg":"640x814","pp_12047958_480.jpg":"480x611","pp_12047958_340.jpg":"340x432","pp_12047958_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1527","hd_25048561_1920.jpg":"1920x1080","k_25048561_1280.jpg":"1280x1280","k_25048561_1024.jpg":"1024x1024","k_25048561_640.jpg":"640x640","k_25048561_480.jpg":"480x480","k_25048561_340.jpg":"340x340","k_25048561_220.jpg":"220x220","o_25048561_1280.jpg":"1280x1018","o_25048561_1024.jpg":"1024x814","o_25048561_640.jpg":"640x509","o_25048561_480.jpg":"480x381","o_25048561_340.jpg":"340x270","o_25048561_220.jpg":"220x174","h_25048561_1280.jpg":"1280x854","h_25048561_1024.jpg":"1024x683","h_25048561_640.jpg":"640x427","h_25048561_480.jpg":"480x320","h_25048561_340.jpg":"340x227","h_25048561_220.jpg":"220x147","pp_25048561_1280.jpg":"1280x1628","pp_25048561_1024.jpg":"1024x1303","pp_25048561_640.jpg":"640x814","pp_25048561_480.jpg":"480x611","pp_25048561_340.jpg":"340x432","pp_25048561_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1369","hd_25048565_1920.jpg":"1920x1080","k_25048565_1280.jpg":"1280x1280","k_25048565_1024.jpg":"1024x1024","k_25048565_640.jpg":"640x640","k_25048565_480.jpg":"480x480","k_25048565_340.jpg":"340x340","k_25048565_220.jpg":"220x220","o_25048565_1280.jpg":"1280x912","o_25048565_1024.jpg":"1024x730","o_25048565_640.jpg":"640x456","o_25048565_480.jpg":"480x342","o_25048565_340.jpg":"340x242","o_25048565_220.jpg":"220x156","h_25048565_1280.jpg":"1280x854","h_25048565_1024.jpg":"1024x683","h_25048565_640.jpg":"640x427","h_25048565_480.jpg":"480x320","h_25048565_340.jpg":"340x227","h_25048565_220.jpg":"220x147","pp_25048565_1280.jpg":"1280x1628","pp_25048565_1024.jpg":"1024x1303","pp_25048565_640.jpg":"640x814","pp_25048565_480.jpg":"480x611","pp_25048565_340.jpg":"340x432","pp_25048565_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25048566_1920.jpg":"1920x1080","k_25048566_1280.jpg":"1280x1280","k_25048566_1024.jpg":"1024x1024","k_25048566_640.jpg":"640x640","k_25048566_480.jpg":"480x480","k_25048566_340.jpg":"340x340","k_25048566_220.jpg":"220x220","o_25048566_1280.jpg":"1280x853","o_25048566_1024.jpg":"1024x682","o_25048566_640.jpg":"640x426","o_25048566_480.jpg":"480x320","o_25048566_340.jpg":"340x226","o_25048566_220.jpg":"220x146","h_25048566_1280.jpg":"1280x854","h_25048566_1024.jpg":"1024x683","h_25048566_640.jpg":"640x427","h_25048566_480.jpg":"480x320","h_25048566_340.jpg":"340x227","h_25048566_220.jpg":"220x147","pp_25048566_1280.jpg":"1280x1628","pp_25048566_1024.jpg":"1024x1303","pp_25048566_640.jpg":"640x814","pp_25048566_480.jpg":"480x611","pp_25048566_340.jpg":"340x432","pp_25048566_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25048567_1920.jpg":"1920x1080","k_25048567_1280.jpg":"1280x1280","k_25048567_1024.jpg":"1024x1024","k_25048567_640.jpg":"640x640","k_25048567_480.jpg":"480x480","k_25048567_340.jpg":"340x340","k_25048567_220.jpg":"220x220","o_25048567_1280.jpg":"1280x853","o_25048567_1024.jpg":"1024x682","o_25048567_640.jpg":"640x426","o_25048567_480.jpg":"480x320","o_25048567_340.jpg":"340x226","o_25048567_220.jpg":"220x146","h_25048567_1280.jpg":"1280x854","h_25048567_1024.jpg":"1024x683","h_25048567_640.jpg":"640x427","h_25048567_480.jpg":"480x320","h_25048567_340.jpg":"340x227","h_25048567_220.jpg":"220x147","pp_25048567_1280.jpg":"1280x1628","pp_25048567_1024.jpg":"1024x1303","pp_25048567_640.jpg":"640x814","pp_25048567_480.jpg":"480x611","pp_25048567_340.jpg":"340x432","pp_25048567_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25048569_1920.jpg":"1920x1080","k_25048569_1280.jpg":"1280x1280","k_25048569_1024.jpg":"1024x1024","k_25048569_640.jpg":"640x640","k_25048569_480.jpg":"480x480","k_25048569_340.jpg":"340x340","k_25048569_220.jpg":"220x220","o_25048569_1280.jpg":"1280x853","o_25048569_1024.jpg":"1024x682","o_25048569_640.jpg":"640x426","o_25048569_480.jpg":"480x320","o_25048569_340.jpg":"340x226","o_25048569_220.jpg":"220x146","h_25048569_1280.jpg":"1280x854","h_25048569_1024.jpg":"1024x683","h_25048569_640.jpg":"640x427","h_25048569_480.jpg":"480x320","h_25048569_340.jpg":"340x227","h_25048569_220.jpg":"220x147","pp_25048569_1280.jpg":"1280x1628","pp_25048569_1024.jpg":"1024x1303","pp_25048569_640.jpg":"640x814","pp_25048569_480.jpg":"480x611","pp_25048569_340.jpg":"340x432","pp_25048569_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25048570_1920.jpg":"1920x1080","k_25048570_1280.jpg":"1280x1280","k_25048570_1024.jpg":"1024x1024","k_25048570_640.jpg":"640x640","k_25048570_480.jpg":"480x480","k_25048570_340.jpg":"340x340","k_25048570_220.jpg":"220x220","o_25048570_1280.jpg":"1280x853","o_25048570_1024.jpg":"1024x682","o_25048570_640.jpg":"640x426","o_25048570_480.jpg":"480x320","o_25048570_340.jpg":"340x226","o_25048570_220.jpg":"220x146","h_25048570_1280.jpg":"1280x854","h_25048570_1024.jpg":"1024x683","h_25048570_640.jpg":"640x427","h_25048570_480.jpg":"480x320","h_25048570_340.jpg":"340x227","h_25048570_220.jpg":"220x147","pp_25048570_1280.jpg":"1280x1628","pp_25048570_1024.jpg":"1024x1303","pp_25048570_640.jpg":"640x814","pp_25048570_480.jpg":"480x611","pp_25048570_340.jpg":"340x432","pp_25048570_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_25048584_1920.jpg":"1920x1080","k_25048584_1280.jpg":"1280x1280","k_25048584_1024.jpg":"1024x1024","k_25048584_640.jpg":"640x640","k_25048584_480.jpg":"480x480","k_25048584_340.jpg":"340x340","k_25048584_220.jpg":"220x220","o_25048584_1280.jpg":"1280x852","o_25048584_1024.jpg":"1024x681","o_25048584_640.jpg":"640x426","o_25048584_480.jpg":"480x319","o_25048584_340.jpg":"340x226","o_25048584_220.jpg":"220x146","h_25048584_1280.jpg":"1280x854","h_25048584_1024.jpg":"1024x683","h_25048584_640.jpg":"640x427","h_25048584_480.jpg":"480x320","h_25048584_340.jpg":"340x227","h_25048584_220.jpg":"220x147","pp_25048584_1280.jpg":"1280x1628","pp_25048584_1024.jpg":"1024x1303","pp_25048584_640.jpg":"640x814","pp_25048584_480.jpg":"480x611","pp_25048584_340.jpg":"340x432","pp_25048584_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38026315 Threads: 4 Questions: 7076170464 Slow queries: 3295640 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 607795529 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) ) [link] => /mozaik/zdravlje/dr-puizina-ivic-s-filerima-i-botoksom-oprezno-postoje-vrlo-ucinkovite-manje-invazivne-metode-pomladivanja-lica-1296573 [printLink] => /mozaik/zdravlje/dr-puizina-ivic-s-filerima-i-botoksom-oprezno-postoje-vrlo-ucinkovite-manje-invazivne-metode-pomladivanja-lica-1296573?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 719001 [name] => beauty tretmani [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-07 14:45:49 [main_article_id] => 0 [alias] => beauty-tretmani [link] => /tag/beauty-tretmani ) [1] => stdClass Object ( [id] => 189187 [name] => fileri [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => fileri [link] => /tag/fileri ) [2] => stdClass Object ( [id] => 454892 [name] => botoks [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => botoks [link] => /tag/botoks ) [3] => stdClass Object ( [id] => 224909 [name] => pomlađivanje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pomladivanje [link] => /tag/pomladivanje ) [4] => stdClass Object ( [id] => 235570 [name] => njega lica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => njega-lica [link] => /tag/njega-lica ) [5] => stdClass Object ( [id] => 659089 [name] => tretman krvnom plazmom [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-07 14:57:38 [main_article_id] => 0 [alias] => tretman-krvnom-plazmom [link] => /tag/tretman-krvnom-plazmom ) [6] => stdClass Object ( [id] => 719002 [name] => dermoabrazija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-07 14:45:49 [main_article_id] => 0 [alias] => dermoabrazija [link] => /tag/dermoabrazija ) [7] => stdClass Object ( [id] => 719003 [name] => dermaroleri [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-07 14:45:49 [main_article_id] => 0 [alias] => dermaroleri [link] => /tag/dermaroleri ) [8] => stdClass Object ( [id] => 380153 [name] => Neira Puizina Ivić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => neira-puizina-ivic [link] => /tag/neira-puizina-ivic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tajne mladolikosti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dr. Puizina Ivić: ‘S filerima i botoksom oprezno. Postoje vrlo učinkovite, manje invazivne metode pomlađivanja lica‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3141 [name] => Javorka Luetić [username] => javorka-lueti [email] => javorka-lueti@sd.hr [password] => $2y$10$5nG3SklVzKARcZKbSEUQleN1B7rr3pudihHhhdwQReXNy8GUMmWNa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/javorka-luetic-3141 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1659 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f4e74d567055c008abcb8309219045e8?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/02/25048564.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => /Shutterstock [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/02/25048564.jpg [title] => /Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/02/12047958.jpg [title] => Vojko Basic/hanza Media/ ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/02/25048561.jpg [title] => /Shutterstock ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/02/25048565.jpg [title] => /Shutterstock ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/02/25048566.jpg [title] => /Shutterstock ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/02/25048567.jpg [title] => /Shutterstock ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/02/25048569.jpg [title] => /Shutterstock ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/02/25048570.jpg [title] => /Shutterstock ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/02/25048584.jpg [title] => /Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Danas je više nego očito da ne postoji jedan jedinstveni čudotvorni recept koji će sačuvati kožu od starenja. Umjesto toga, potreban je čitav niz postupaka i proizvoda koji mogu pomoći obnoviti, zaštititi i regenerirati kožu da bi izgledala mladoliko, blistavo i čvrsto. No, svemu unatoč starenje je neumitan proces, a i trendovi prekomjernog kemijskog i tehnološkog interveniranja na koži lica polako se mijenjaju u korist što prirodnijeg, ali njegovanog izgleda.

- Što se tiče započinjanja njege, valja naglasiti da se koža u potpunosti obnavlja do otprilike 26. godine. života. Tada ona počinje lagano starjeti. Naravno, mi to ne primjećujemo, no ako nekoga ne vidimo određeno vrijeme, uočit ćemo promjenu. Naime, starenjem počinju zakazivati određeni enzimski mehanizmi pa se polagano počinju nakupljati greške koje rezultiraju postupnim gubitkom teksture kože i potkožnog tkiva, kaže dermatologinja prof. dr. sc. Neira Puizina Ivić, pročelnica Klinike za dermatologiju splitskog KBC-a, ali naglašava značajnu ulogu nasljeđa koje diktira kako i kada će se to dogoditi.

Kako se zaštititi od štetnog utjecaja sunca na plaži, koje kreme koristiti, kako zaustaviti starenje kože...

Muškarci do 50. godine brže stare od žena, dok je nakon 50-te primjećeno ubrzano starenje u žena. Tome je razlog nagli pad estrogena zahvaljujući čemu, među ostalim, jačaju suhoća, obješenost i boranje, ističe doktorica i otkriva što se može poduzeti u usporavanju tog procesa.

- Sitne površne bore mlađih osoba moguće je tretirati noćnim kremama sa derivatom A vitamina, to su tzv. "antiaging" proizvodi, a danju kremama sa dodatkom ovlaživača i primjerice hijaluronske kiseline koja ima sposobnost vezivanja velikog broja molekula vode. Tako npr. molekula hijaluronske kiseline može na sebe vezati oko 1000 molekula vode što razultira izvrsnim hidratizirajućim učinkom.

Pri tom se ne smijemo zanositi mišlju da nanošenjem krema na kožu, ubacujemo te velike molekule pod kožu, jer je pokrovni sloj kože velika i jaka barijera. Hijaluronska kiselina može biti "izrezana" na manje segmente, ali konačni cilj je da vezivanjem vode koža djeluje ovlaženo i time svježije.

---

image
Vojko Basic/hanza Media/
---

- U malo starijih koža između 35 i 45 godine, mogu se provoditi i određeni fizikalni postupci kao dermoabrazija, površni pilinzi različitim tvarima. Najčešće su to voćne kiseline, derivati A vitamina u višim koncentacijama, trikloroctena i piruvična kiselina, kao i niz drugih tvari koji imaju zadatak oslabiti veze među stanicama i izljuštiti kožu.

Pored toga, može se za postizanjem bolje teksture kože pribjeći vrlo prirodnom tretmanu koji se sastoji od ubadanja pod kožu jednog dijela plazme koji se izvuče iz epruvete krvi koja se bolesniku izvadi neposredno prije tretmana. U tom dijelu plazme koji se bockanjem ubacuje u kožu i na taj način nježno ozljeđuje i istodobno podstiče proces cijeljenja, nalaze se brojni čimbenici koji za rezultat imaju poboljšanu teksturu kože i izvrstan sjaj. Učinak je vidljiv nakon nekoliko dana i traje nekoliko mjeseci pa ga treba obnavljati 2-3 puta godišnje ovisno o konačnom željenom učinku.

Pored vlastite plazme iglicama se mogu uvoditi u kožu različiti kokteli vitamina i antioksidansa. Dobne granice nema, no ipak je primjerenije to raditi pri pojavi prvih znakova starenja. Za agresivnije, a time i dugotrajnije učinke katkada se služimo i skupljom tehnologijom bilo da su to radiofrekvencija, ultrazvuk ili laserska tehnologija koje u konačnici imaju uvijek učinak cijeljenja pri čemu se nakon prethodnog oštećenja veziva toplinom ili ultrazvukom omogućava cijeljenje, a s tim u vezi i pojava novog vezivnog tkiva.

---

image
/Shutterstock
---

Kada na red dolaze kirurški tretmani? Pretjeruje li se s njima? Ponekad smješno izgledaju žene koje su se zategle do neprepoznatljivosti. Postavlja se često i pitanje savjesti i kritičnosti kirurga koje je to odradio.

- Potencijal stvaranja novog veziva sa starenjem je oslabljen. U tim slučajevima može se pribjeći kirurškom zahvatu za kojeg treba izdvojiti i vrijeme i novac. U svemu ovome ne smije se izgubiti mjera. Naime, groteskno je kada starija osoba želi izgledati 40 do 50 godina mlađe. Osoba sa starenjem polagano ulazi u suglasje sa sobom, svjesna prolaznosti vremena kojih 20-ak godina ranije nismo bili svjesni. Nerazmjer između naših želja i objektivnog stanja duha i kože, rađa katkada, nažalost, takve slučajeve da se uvijek zapitamo pa tko je to mogao ovako napraviti.

Ne smijemo zaboraviti da je novac u ovoj industriji veliki pokretač te da društvene mreže i nametanje nedostižnih kanona ljepote na fotografijama na kojima se interveniralo, stvara u mladoj i nezreloj osobi osjećaj manje vrijednosti i depresije. Ovakva površnost i briga za izgled u današnjem zapadnjačkom svijetu kojem i mi pripadamo stvara posebne psihičke ovisnosti i bolesti koje su pred 30 ili 40 godina bile manje učestale. Borba za svakodnevnom egzistencijom uklanja želju za ovim pretjerivanjima dokonih osoba koje s vremenom razviju ovisnički mentalni sklop.

Na raspolaganju su nam i nekirurške metode brisanja bora?

- Od nekirurških metoda liječenja manjih bora pored pilinga i filera na prvom mjestu valja spomenuti prethodno ubadanje iglicama putem specijalnih bodljikavih valjaka tzv. dermarolera koji se rolaju po koži u različitim smjerovima. Na taj se način stvaraju male rupice u koži kroz koje se mogu utrljati razne hranjive tvari i antioksidansi kao i određene frakcije plazme. Ovo ranjavanje kože naravno dovodi do pokušaja cijeljenja stvaranjem novih vezivnih vlakana, pa time i obnavljanje potkožnog tkiva. Vrijeme oporavka je svega nekoliko sati sati.

Pored toga, novi trend sa kratkim vremenom oporavka, do nekoliko dana, je tretman koji radi po principu frakcijske plazme, a traje od par desetaka minuta do sat vremena. Radi se o neinvazivnom tretmanu kojim se mogu podizati gornje vjeđe ili smanjiti obješeni veliki podočnjaci. Mogu se ukloniti i naslage masnoće tzv. ksantelazme u okolini očiju osoba sa poremećajem metabolizma masnoća, manji ožiljci te različite degenerativne promjene na koži vrata. Tridesetak minuta prije tretmana koža se anestezira anesteičkom kremom te se pristupa postupku koji nalikuje na elektrokoagulaciju. Pored ovoga, u otklanjanja nepravilnosti koje su rezultat starenja koriste se laseri i radiofrekvencijski uređaji.

---

image
/Shutterstock
---

Ovdje valja spomenuti i elektrostimulaciju mišića lica kao neinvazivnu metodu koja za razliku od ostalih ne podrazumijeva unošenje nikakvih stranih tvari. Mišići lica odnosno mimički mišići su maleni i za razliku od ovih velikih koje možemo "nabildati" redovnim vježbama, ovi se lakše "nabildaju" redovnom električnom stimulacijom ili fizičkim vježbama. To je kao metoda potpuno identična kao i u fizikalnoj medicini. Za jačanje određenih skupina mišića lica postoje vježbe za koje ne treba izdvojiti novac za aparate niti rezervirati vrijeme, nego samo dobra volja. No treba biti ustrajan što znači redovno provoditi 3-4 puta tjedno.

Koliko pomažu tzv. "pametne maske"?

- "Pametne maske" su predviđene da predaju aktivne tvari zagrijavanjem za to predviđenog aparata koji bežičnim putem dobiva informacije s aplikacije našeg pametnog telefona. Kako je pandemija onemogućila dostupnost tretmanima u salonima, različite firme nude pomagala za kućnu njegu kože u manjim i jeftinijim izdanjima koje osoba provodi sama prema priloženim uputama. Naravno da će redovno provođenje dovesti do osvježenog izgleda, a kada se prestane, stanje se vraća na početne pozicije. Takve su naprave sve popularnije, jer ih možete nositi sa sobom na put, malene su i zahtijevaju samo malo volje i želje da održimo svježinu i njegovanost.

---

image
/Shutterstock
---

Za koga je predviđen pravi kirurški tretman?

- Kirurški tretman je rezerviran za promjene koje nije moguće riješiti konzervativnim metodama. Nerealna su očekivanja da će se obješenost lica riješiti pilingom. Duboke bore i jaka obješenost može se riješiti kirurškim podizanjem kao i umetanjem različitih niti koje imaju zadatak da djeluju protiv gravitacijskih sila i neumitnog spuštanja tkiva.

Činjenica je da starenje kože lica u bijele rase izraženije u donjem dijelu lica pogotovo u području oko usta i brade sa pojavom karakterističnih "marionetskih" bora od kutova usana do ruba brade. Žuta rasa s ovim nema problema i zato je u njih teže procijeniti dob osobe. Oni, za razliku od bijele rase, imaju problem sa stvaranjem pigmentacija i osjetljivošću kože.

Jesu li fileri najbrži osvježivač lica?

- Od najnovijih trendova fileri sa hijaluronskom kiselinom još su uvijek jako popularni i osvježe relativno brzo u vrlo kratkom vremenu. No, mora se paziti i na moguće nuspojave, jer katkad tvar može između različitih struktura i slojeva kože otići u neželjenom smjeru, pa se mora odmah intervenirati s enzimom koji vrlo brzo razori filer. Naravno, nekada može organizam odbacivati stranu tvar, u ovom slučaju tvornički napravljenu hijaluronsku kiselinu. Fileri su više orijentirani za promjene u donjoj polovini lica, dok se gornji dijelovi lica tretiraju često traženim botulinum toksinom ili popularno botoksom. Inače se kao lijek upotrebljava u okulističkoj i neurološkoj specijalnosti, a u dermatologiji u liječenju pretjeranog znojenja.

---

image
/Shutterstock
---

Botoks nije posve bezazlena tvar?

- Nije. Radi se o otrovu koji blokira prenošenje informacije od živca do mišića što sprječava stvaranje mimičkih bora. Danas neki preporučuju male doze u mlađih osoba, kod 30- godišnjaka pa čak i mlađih, kako bi se preveniralo nastajanje bora, no nisam pobornik ovakvog mišljenja. No, blokada odnosno paraliza mišića neminovno dovodi do njegove smanjene funkcije i vremenom do atrofije pa se osoba mora podvrgavati povremenim tretmanima.

Neprirodni izražaj lica takvih osoba rezultira neprepoznavanjem emocija na licu takvih osoba i bezizražajnosti kao i katkada čudnim izražajima očiju ili obrva. To su tzv. "vražje oči" kada se botoks stavi postranično od zamišljene linije koja prolazi kroz zjenice. Malena greškica u mjestu uboda može rezultirati padanjem gornje vjeđe što svakako treba izbjeći. Botoks se najčešće primjenjuje za uklanjanje vodoravnih i okomitih bora čela, bora sa vanjske strane očiju kao i dinamičkih bora vrata. Vrijeme oporavka je praktički vrlo kratko, pa se osobe mogu odmah vratiti na posao.

Jesu li dermatolozi i plastični kirurzi doskočili uklanjanju podbratka koji najviše otkriva godine?

- U liječenju podbratka koji je često rezultat postupnog nakupljanja masti tijekom starenja, postoje različiti laserski tretmani i kirurški tretmani kojim se masnoća odstrani i tako postigne naglašenost oštrijeg ruba vilice koji daje karakteristični mladenački izgled. Postoje danas tretmani određenim kiselinama koje razaraju masno tkivo, a djelotvorniji je u mlađih osoba. Radi se o molekulama deoksiholične kiseline, a proces iscjeljenja traje i par tjedana.

Tu se na području vrata i podbratka obilježe točkicama mjesta ubrizgavanja nakon čega slijedi oticanje. Pojava crvenila na mjestu uboda i modrice nisu rijetka pojava. Valja napomenuti da se može dogoditi oštećenje živca i katkada problemi sa gutanjem. Naravno, sve ove tretmane trebale bi izvoditi educirane osobe sa praksom svjesni mogućih nuspojava kao i načina liječenja svakog od ovih modaliteta.

Starenje kože i općenito starenje je najpravedniji prirodni proces koji se ne može kupiti novcima niti bilo čime. Vrijeme neumitno teče, a starenjem postajemo suočeni sa promjenama katakada i neugodnim koje u određenoj dobi treba znati prihvatiti kao dio života i jednu fazu koja je praćena jednom drugom vrstom energetske razine. Tjelesne promjene koje se događaju u oba spola su univerzalne i rezultat su protoka vremena, našeg nasljeđa i stila života. U svemu tome bitan je naš stav i činjenica da smo obogaćeni brojnim iskustvima i mudrostima koje mogu pomoći mlađim naraštajima u mudrijem rješavanju njihovih problema.

---

image
/Shutterstock
---

Čini se da je trend neprirodnih i tvornički spravljenih pripravaka koji se stavljaju u kožu ipak u padu?

- Tako je. Sada je u trendu što prirodniji, ali njegovan izgled koji se postiže različitim koktelima vitamina i tvari koje navodno pojačavaju stvaranje kolagena. No, starenje i biološka moć stanica koje proizvode vezivo sa godinama opada, pa treba biti kritičan po pitanju takvih novih tehnologija, jer ipak je u pozadini svega toga trend, reklama i naravno profit kozmetičkih lobija.

Redovna njega kremama primjerenim za dob koje ovlaže kožni pokrov ili pak lagano ljušte i posvijetle kožu dovoljan je zalog za njegovan izgled. Nema neke univerzalne preporuke, jer učinak i očekivanja ne moraju u osoba imati isti rezultat. Često se traže kreme bez konzervansa. To je jednostavno nemoguće, jer krema sadržava vodu te to podrazumijeva da je idealni medij za razvitak bakterija. Masti s druge strane nemaju vode pa ne trebaju sadržavati konzervanse. Nezgodno je što masti rezultiraju neugodnim sjajem i masnoćom lica što je u većine osoba neprihvatljivo. Stoga se mogu koristiti tijekom noći.

Cijene krema u parfumerijama su često nerealne, jer veliki dio cijene ide na angažiranje neke poznate osobe iz javnog života te luksuzno pakiranje koje je kupcu odnosno ženama dopadljivo i privlačno te vjerojatno garantira uspjeh.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
/Shutterstock Vojko Basic/hanza Media/ /Shutterstock /Shutterstock /Shutterstock /Shutterstock /Shutterstock /Shutterstock /Shutterstock
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zdravlje/dr-puizina-ivic-s-filerima-i-botoksom-oprezno-postoje-vrlo-ucinkovite-manje-invazivne-metode-pomladivanja-lica-1296573 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5fdb4178b6f604a0bc2fb6c084212854cbc1279c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dr.+Puizina+Ivi%C4%87%3A+%E2%80%98S+filerima+i+botoksom+oprezno.+Postoje+vrlo+u%C4%8Dinkovite%2C+manje+invazivne+metode+pomla%C4%91ivanja+lica%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fdr-puizina-ivic-s-filerima-i-botoksom-oprezno-postoje-vrlo-ucinkovite-manje-invazivne-metode-pomladivanja-lica-1296573 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fdr-puizina-ivic-s-filerima-i-botoksom-oprezno-postoje-vrlo-ucinkovite-manje-invazivne-metode-pomladivanja-lica-1296573 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tajne mladolikosti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Zdravljetajne mladolikosti

Dr. Puizina Ivić: ‘S filerima i botoksom oprezno. Postoje vrlo učinkovite, manje invazivne metode pomlađivanja lica‘

Piše Javorka Luetić
7. lipnja 2023. - 14:45

Danas je više nego očito da ne postoji jedan jedinstveni čudotvorni recept koji će sačuvati kožu od starenja. Umjesto toga, potreban je čitav niz postupaka i proizvoda koji mogu pomoći obnoviti, zaštititi i regenerirati kožu da bi izgledala mladoliko, blistavo i čvrsto. No, svemu unatoč starenje je neumitan proces, a i trendovi prekomjernog kemijskog i tehnološkog interveniranja na koži lica polako se mijenjaju u korist što prirodnijeg, ali njegovanog izgleda.

- Što se tiče započinjanja njege, valja naglasiti da se koža u potpunosti obnavlja do otprilike 26. godine. života. Tada ona počinje lagano starjeti. Naravno, mi to ne primjećujemo, no ako nekoga ne vidimo određeno vrijeme, uočit ćemo promjenu. Naime, starenjem počinju zakazivati određeni enzimski mehanizmi pa se pol...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 16:23