StoryEditorOCM
Zdravljeomiljeno piće

Evo što kažu stručnjaci na raspravu je li popiti kavu na prazan želudac dobro ili loše i što se događa u organizmu

Piše MOZAIK SD
18. prosinca 2023. - 07:00

Evo još jedne rasprave o kavi koja se razvila među gastroenterolozima. Je li dobro ili loše popiti je ujutro na prazan želudac?

Većina ljudi inače misli da to nije dobra ideja. Bolje bi bilo barem nešto prigristi - ako već nemate naviku uredno doručkovati - pa se onda prihvatiti kave. Međutim, ako je i popijete na prazan želudac, kažu stručnjaci, neće se ništa strašno dogoditi, objavljeno je na HuffPostu.

Dobra vijest je da ispijanje kave na prazan želudac nije samo po sebi loše za vas, a vaš se želudac obično može prilagoditi kako bi se zaštitio. Ali to može uzrokovati određenu nelagodu, u kojem ćete slučaju vjerojatno htjeti promijeniti svoju rutinu.

"Mnogo je dobrobiti povezanih s konzumacijom kave kada je u pitanju gastrointestinalni trakt", rekao je gastroenterolog iz Louisvillea, Kentuckyja, dr. Sunana Sohi. "Piće se ocrnjuje zbog kofeina koji sadrži i zato što je sada dosta zašećereno, ali se u medicini koristi stoljećima."

Uz to, Sohi je objasnio da kava utječe na razinu želučane kiseline na više načina. Kao rezultat toga, neki se ljudi mogu suočiti s problemima - naime dispepsijom, što je u osnovi probavna smetnja - koja se može lako riješiti izbjegavanjem kofeina ili, možda, uživanjem u šalici uz neku hranu.

Točnije, sama kava je kiselo piće. Uz to, objasnila je gastroenterologinja iz Bostona dr. Supriya Rao, "kofein potiče proizvodnju hormona gastrina, koji je odgovoran za proizvodnju želučane kiseline." Iako potonji spoj pomaže u pokretanju procesa probave, on također povećava kiselost u želucu.

Konačno, fenoli, spojevi koji se nalaze u kavi, također doprinose razini kiselosti crijeva.

No, što se točno događa kada želudac udari protok kiseline?

Kiselost u želucu

"Kava ima pH vrijednost od oko 5, dok naša želučana kiselina ima pH od oko 2, što potonju čini kiselijom", primijetio je Rao. Kao rezultat toga, naš bi želudac trebao moći podnijeti kiselinu koju uzrokuje ispijanje kave.

Međutim, sve ovisi o pacijentu, objasnio je Sohi. "Sve što jedete uzrokuje proizvodnju želučane kiseline, ali kava [proizvodi] više", rekla je. "Dakle, ako se osjećate napuhano ili imate bolove u gornjem dijelu trbuha i mučninu nakon što ste popili kavu na prazan želudac, znajte da imate problema s tim."

Rao je ponovio te osjećaje. "Nije nužno da je prevelika kiselost problem, jer želudac to može podnijeti i zapravo ima puno sluzi u njemu koja ga štiti", rekla je. "Više se radi o tome da vaš jednjak ne može izdržati takvu vrstu oštećenja kiselinom. Neće vam se dogoditi ništa opasno – nije kao da kava uzrokuje čireve – ali možete se jednostavno osjećati neugodno.

Tu je teoriju potvrdilo nekoliko studija, uključujući i onu objavljenu u Library of Medicine. Konkretno, prema istraživanju, kava može pridonijeti opuštanju donjeg ezofagealnog sfinktera, "dopuštajući hrani da pobjegne u jednjak i izazove žgaravicu".

Pojednostavljeno rečeno: ispijanje kave na prazan želudac povećava proizvodnju želučane kiseline. Veće razine tekućine ne uzrokuju nikakve probleme mnogim ljudima, ali mogu uzrokovati nelagodu kod nekih drugih. Ako spadate u potonju skupinu pojedinaca, ali se ne možete odvojiti od kofeinskog napitka, pokušajte uživati u njemu uz nešto hrane.

"Hrana vam daje malo amortizera u smislu kiseline", rekao je Rao, objašnjavajući da će konzumiranje hrane uz kavu nadoknaditi razinu kiselosti upijanjem dijela tekućine.

Rao je također pojasnio da šalica Jave s mlijekom ili, možda, uživanje u cappuccinu uz čistu crnu kavu, može pomoći u smanjenju pH vrijednosti.

"Neki ljudi to dobro podnose na prazan želudac, ali ako uznemiri vaš, može pomoći uzimanje s hranom", složio se Sohi.

Izazivaju li različiti grah različite reakcije?

Kava bez kofeina inherentno sadrži manje kofeina i, budući da je dokazano da stimulans pridonosi višim razinama proizvodnje želučane kiseline, slijedi da šalica kave bez kofeina može dovesti do manjih količina gastrointestinalne tekućine.

Rao je rekao da bi odabir tamnog graha umjesto svijetlog mogao pomoći vašem želucu, jer prvi ima manje kiselosti od drugog. "Proces prženja tamnijih zrna je dug, tako da gube puno kiseline", objasnila je.

Zanimljivo je da je cold brew također opcija niže kiselosti, barem prema istraživačima sa Sveučilišta Thomas Jefferson, koji su svoje rezultate objavili putem Američkog kemijskog društva.

"Hladno kuhane kave na sve tri temperature prženja bile su nešto manje kisele nego njihove vruće kave", stoji u studiji. "Kako se temperatura prženja povećavala, ukupna titrabilna kiselost (TA) svih kava se smanjivala

S povećanjem temperature prženja, primijećeno je da se povećanje razlika u TA između hladne i vruće kave lagano povećava, što ukazuje da prženje utječe na procese ekstrakcije."

Konačno, odabir potpuno drugačijeg kofeinskog napitka – čaja, možda – može se pokazati vašom najboljom opcijom ako imate problema s dispepsijom nakon što ste popili kavu na prazan želudac.

"Zeleni čaj i crni čaj također imaju puno prednosti", rekao je Sohi. "Sadrže manje kofeina, ali su i manje kisele pa ako vas muči želudac, razmislite o njima."

Ovaj se post izvorno pojavio na HuffPostu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 16:31