stdClass Object ( [id] => 1305652 [title] => Gušite se dok spavate? I američki predsjednik, također. Apneja može biti opasna za život. Evo kako je prepoznati... [alias] => gusite-se-dok-spavate-i-americki-predsjednik-takoder-apneja-moze-biti-opasna-za-zivot-evo-kako-je-prepoznati [catid] => 265 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden počeo je koristiti uređaj za kontinuirani pozitivni tlak u dišnim putevima kako bi riješio dugogodišnji problem s apnejom, problemom prestanka disanja za vrijeme spavanja, izjavili su dužnosnici Bijele kuće u srijedu.

Svoju povijest apneje predsjednik je otkrio 2008. godine, u temeljitim medicinskim izvješćima. "Sinoć je koristio CPAP aparat, što je uobičajeno za ljude s tom bolešću", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Andrew Bates.

No Joe Biden je samo jedan od mnogih koji se bore s apnejom, jer se procjenjuje da zbog ovog poremećaja pati oko sedam posto odraslih, a možda i više.

Apneja za vrijeme spavanja je vrlo teška i nezgodna bolest, često neprepoznata, a skala QOL (Quality Of Life – Kvaliteta života) kod onih koji pate od nje jako je niska.

Apneja u snu je ozbiljno stanje koje ne samo da lišava sna osobu koja hrče, već može biti i opasna za život. Zbog nedostatka kisika u mozgu, što je posljedica noćnog prekida disanja, osoba s ovim poremećajem disanja u snu može imati smanjene kognitivne funkcije, biti izloženija riziku od kardiovaskularnih bolesti, povećanom riziku od moždanog udara, dijabetesa, pa čak i raka. Često se ova dijagnoza ne prepoznaje i ne tretira jer osobe misle kako je samo riječ o nesanici. Ipak, kada se postavi dijagnoza, apneja se uspješno tretira CPAP uređajem.

Jeste li znali da se četvrtina prometnih nesreća može pripisati preumornim vozačima, a upravo apneja uzrokuje pretjeranu pospanost tijekom dana, a jednako tako utječe i na probleme kod dobivanja vozačke dozvole? Stoga bi osoba koja noću tijekom glasnog hrkanja hvata zrak trebala potražiti pomoć stručnjaka.

---

image

Obično hrkanje nije opasno ako nije simptom puno većeg problema...

Shutterstock
---

Dvije vrste apneje

Apneja za vrijeme spavanja je zastoj disanja tijekom spavanja. Ovisno o uzroku, razlikujemo tzv. opstruktivnu apneju u snu (OSA) – u ovom slučaju zrak zaustavljaju labave faringealne strukture – i tzv. centralnu apneju u snu (CSA), koja je posljedica promjena u dijelu mozga zaduženom za disanje.

Prvi oblik apneje je najčešći, njegov najkarakterističniji znak je glasno hrkanje s prekidima u disanju. Drugi je rijedak, najčešće pogađa osobe nakon moždanog udara, a hrkanje u tim slučajevima nije uvijek prisutno. Liječe se oba oblika apneje za vrijeme spavanja, kao i kombinirana, kada na hrkanje i prekide disanja utječu oba uzroka.

Da je riječ o bolesti koja je često neprepoznata, potvrdio nam je i splitski prof. emeritus dr. sc.​ Izet Hozo, koji se i sam suočio sa simptomima, ali se prisjetio i zanimljive legende – priče o Mori, koju je čuo na čuvenim prikoračkim sijelima.

– Tamo su glavnu riječ vodile žene, a djeca su iz prikrajka slušala priče, među ostalima i o Mori. Prema pričanju žena, Mora je bila djevojka koja je noću napastovala muškarce, na način da je iza ponoći ulazila u njihovu postelju, sjedila ima na prsima, stezala im vrat. Žrtve su se budile unezvjerene, s osjećajem straha, gušenja, nedostatkom zraka, dakako da sna više nije bilo, ostao je strah što će se dogoditi sljedeće noći. Neke su žene pripovijedale da su to sigurno sihiri (crna magija), ili su to sihirbazice (žene koje se bave sihirom) koje su bacile čini (vradžbine) na muški rod. Do kasno u noć raspredale su se fantastične priče na tu temu, makar nitko nikada nije vidio Moru niti je ičim potvrđeno njezino postojanje. Davno poslije sjetio sam se priče o Mori, pa sam malo produbio znanje na tu temu, evo što kaže znanost:

"Mora se percipira kao živi član neke zajednice koji noću dolazi ljudima sjedati na prsima oduzimajući im miran san, a samim time i snagu za naredni dan te aktivnosti koje taj dan sa sobom donosi. Mora je dakle osoba (uglavnom žena, iako literatura bilježi i pokojeg muškarca) koja ima posebne moći koje su najčešće određene specifičnim rođenjem (u crnoj ili crvenoj placenti). Njezino djelovanje nije ambivalentno – ona uglavnom negativno djeluje na onoga na koga se okomi." (Sandra Barešin, Etnografski muzej Split)

Gušio se kao u narodnoj priči

A onda mi se jednom dogodila situacija koja kao da je preslikana iz priča koje su nekad žene pričale na prikoričkim sijelima: kasno noćno gušenje, gubitak zraka, stezanje, opresije, krkljanje. Probudio sam se mokar, trebalo mi je dosta vremena da se priberem, pogađate što mi je prvo palo na pamet – Mora. Kad sam se oporavio, a kako je moj poziv prilično egzaktan, usporedio sam simptome koji bi mogli odgovarati onome što sam doživio: sleep apnea syndrom (OSA) bio je najbliži tome – kaže dr. Hozo.

---

image

Dr. sc.Izet Hozo i sam se suočio sa simptomima apneje tijekom spavanja 

Božidar Vukičević/Cropix
---

"OSA je je poremećaj spavanja zbog povremenih prekida disanja, najčešće zbog relaksacije muskulature ždrijela. Posljedica toga je kritično suženje ili čak zatvaranje dišnog puta prilikom udaha. To posljedično dovodi do pada kisika u krvi, što rezultira kratkim buđenjem kako bi se nastavilo s disanjem. Bolest je uzrok drugih patoloških stanja (tlak, bolesti KVS, DM...), ako se ne liječi može dovesti do iznenadne smrti u snu."

Nema dvojbe da su legende dio naše svakodnevice, vrijeme ih nije izbrisalo. Mora je legenda i ostaje zapisana u kolektivnoj narodnoj memoriji. Danas nam je lakše razumjeti zašto su neka neobjašnjiva zdravstvena stanja dobivala fantastična tumačenja, u kojima je lik djevojke More bio idealno rješenje za objašnjenje uzroka opisanih tegoba.

Danas je znanost dovela do toga da je Mora ustuknula pred OSA-om… Istina je puno prozaičnija: umjesto More, nesklad funkcioniranja mišića gornjeg dijela respiratornog trakta dovodi do ozbiljnih poremećaja zdravlja, katkad i do smrtnog ishoda, objašnjava prof. Hozo.

Pati sedam posto odraslih

Jedna novija studija pokazala je da u Austriji poremećaj spavanja pogađa između 300 do 400 tisuća ljudi, što je oko četiri posto stanovništva. No smatra se da je problem još i veći, budući da između 80 i 90 posto ljudi koji imaju opstruktivnu apneju ne traži pomoć liječnika, iako bi to trebali učiniti jer zbog tog poremećaja može doći do djelomičnog ili potpunog začepljenja gornjih dišnih puteva, što može dovesti do fatalnog pomanjkanja nužno potrebnog kisika.

Osim toga, povećava se rizik još ozbiljnijih posljedica opstruktivne apneje kao što je srčani infark ili moždana kap. Apneja ili prestanak disanja bilo tijekom noćnog sna ili tijekom poslijepodnevnog drijemanja mnogi ne prepoznaju iako ovaj poremećaj pogađa, prema recentnim statistikama čak sedam posto odraslih, češće muškaraca, objašnjava David M. Rapoport, stručnjak iz Zdravstvenoga centra za spavanje u New Yorku. Apneja traje oko 20 do 30 sekundi, tijekom kojih tijelo ne dobiva dovoljno kisika, i to se događa nekoliko puta u snu.

Do četiri prekida disanja u satu smatra se normalnim, ali ako imate više od 15, u težim slučajevima i do 60, bolujete od apneje, ozbiljnoga i opasnoga poremećaja, napominje dr. Rapoport, koji ističe da je dugotrajni poremećaj spavanja povezan s nepravilnim otkucajima srca, hipertenzijom, a čak i sa srčanim udarom.

Rano otkrivanje i postavljanje dijagnoze na vrijeme može smanjiti rizik te započeti pravodobnu terapiju. Upozorio je na sedam važnih znakova koji upućuju da patite od apneje.

1. Stalno ste umorni.

Izmorenost je jedan od glavnih simptoma apneje. Kada prestanete disati i vaš mozak pošalje poziv u pomoć, vi se budite iako često toga niste ni svjesni. Vaš mozak treba biti budan punih 30 sekundi kako bi prepoznao da se zapravo probudio, ističe liječnik. Buđenje, iako je samo na nekoliko sekundi, može poremetiti vaš ciklus spavanja te vas ostaviti još umornijima ujutro. Ako se često osjećate umorno, posjetite liječnika jer to može biti simptom i drugih poremećaja i bolesti.

2. Glasno hrčete.

To je drugi veliki simptom apneje. Međutim, ne hrču svi koji imaju apneju, i nemaju svi koji hrču apneju, objašnjava dr. Michael Breus, suradnik u Zdravstvenom centru za spavanje, te dodaje da spavanje s djelomično začepljenim nosnim putevima i sinusima uzrokuje vibracije, što rezultira zvukom hrkanja. No stručnjaci ističu kako se ipak treba zabrinuti u pauzama kada ne hrčete jer to ponekad označava upravo prestanak disanja. Ako nema prolaska kisika kroz nosnice, ne može biti ni zvuka, komentira dr. Rapoport, te pojašnjava da, uz zvuk hrkanja, vaši partneri mogu primijetiti dahtanje, i to kako se mučite udahnuti zrak dok ponovno počinjete disati. To može biti zabrinjavajuće za nekoga tko spava pored vas, a vi vjerojatno nećete ni primijetiti.

---

image

Buđenje usred noći može biti simptom apneje

Shutterstock
---

3. Možete zaspati bilo gdje i bilo kada.

To vam se često događa u kinu ili dok gledate televiziju, što može biti znak izmorenosti koji upućuje na apneju. To zapravo i ne čudi jer je vaš san tijekom noći više puta prekidan. Ako ste jedna od onih osoba koja uvijek kaže: ah, normalno je da zaspim bilo kada i bilo gdje, onda nešto nije u redu jer takvo što nije normalno i trebali biste razgovarati s liječnikom da vas pošalje na daljnje pretrage. Naime, ova navika ne predstavlja samo banalne probleme poput propuštanja filma ili nekog događaja, može se dogoditi i za vrijeme vožnje, a tada to postaje životni rizik i za vas i za druge sudionike u prometu.

4. Razdražljivi ste i imate problema s pamćenjem.

Uz to idu i česte promjene raspoloženja, problemi s pamćenjem i koncentracijom, što može upućivati na problem sa snom. Kada se budite više od 5 do 15 puta u satu, vaše tijelo ne može dosegnuti duboke i obnavljajuće faze spavanja koje su nužne za da bi tijelo normalno funkcioniralo. To može utjecati na pamćenje jednostavnih detalja kao što su sjećanje gdje ste parkirali automobil, te vam može poremetiti koncentraciju i obavljanje dnevnih obaveza. Također, loš san utječe i na raspoloženje, pogotovo kada se to događa svaku noć.

5. Jutro počinje s glavoboljom.

Ako ne dišete pravilno, u vašem mozgu nedostaje kisika, što uzrokuje jutarnje glavobolje. Ovo nije uobičajen razlog glavobolje te ona prestaje nakon sat ili dva nakon buđenja, kada mozak dobije potrebnu količinu kisika.

6. Budite se kako biste otišli mokriti.

Noćni odlasci na zahod mogu biti posljedica starenja i problema s prostatom ili pak zbog konzumacije velike količine tekućine prije spavanja, ali također je i jedan od mogućih znakova apneje. Osobe koje pate od apneje često se nakon prestanka disanja probude i odlaze mokriti. Kada ste u slabijoj fazi sna, puno ćete se lakše probuditi zbog pritiska u mjehuru, objašnjava dr. Breus.

7. Budite se sa suhim grlom i ustima.

Kada hrčete s otvorenim ustima u razdoblju disanja udišete dosta zraka i vaše tijelo ne proizvodi dovoljno sline te je sasvim normalno da se grlo osuši. Zbog toga se često budite žedni. Ovo doduše nije uobičajen razlog apneje, ali ako se događa gotovo svako jutro, trebali biste posjetiti liječnika.

Sklonost depresiji i napadu straha

Ukratko, teškoće sa snom otežavaju i skraćuju nam život. Posljedice nedostatka sna ne manifestiraju se samo umorom tijekom dana. Ljudi kojima nedostaje sna, a ne liječe se, imaju općenito lošiju kvalitetu života i skloniji su depresijama i napadima straha. Pored toga imaju slabije reflekse i probleme s pamćenjem, pa i s ravnotežom, pa su kod njih, u usporedbi s onima koji dobro spavaju, češći padovi i s njima povezane ozljede.

{infobox–gray_full}435857{/infobox–gray_full}

---

image

I djeca mogu patiti od apneje

Chassenet/Bsip Via Afp
---

{infobox–gray_full}436397{/infobox–gray_full}

---

image

Uređaj za liječenje apneje za vrijeme spavanja na noćnom ormariću s maskom za nos

Mathieu Thomasset/Hans Lucas Via Afp
---

{infobox–gray_full}436398{/infobox–gray_full}

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ČESTO NEPREPOZNATA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => ČESTO NEPREPOZNATA 2 0 11270 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-07-11 11:25:59 [created_by] => 3141 [created_by_alias] => Javorka Luetić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-07-13 07:58:42 [modified_by] => 3141 [publish_up] => 2023-07-13 07:58:42 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 265 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovijia saznanja i savjeti za zdrav život. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, dom, obitelj [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Zdravlje [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Gušite se dok spavate? To se događa i predsjedniku SAD-a. Apneja može biti opasna po život, evo kako je prepoznati... [metakey] => apneja u snu, poremećaj spavanja [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/07\/11\/25249242.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/11\/15044872.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/11\/21280276.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/11\/24073391.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/11\/24273077.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/11\/25249241.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/11\/25249243.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/11\/25249246.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Garo\/Phanie Via Afp","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Garo\/Phanie Via Afp","Shutterstock","Shutterstock","Chassenet\/Bsip Via Afp","Chassenet\/Bsip Via Afp","Mathieu Thomasset\/Hans Lucas Via Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Pacijentica koja pati od sindroma opstruktivne apneje za vrijeme spavanja (OSAS) spojena na ure\u0111aj za stalni pozitivni tlak u di\u0161nim putevima (CPAP)<\/p>","

Dr. sc.\u200b <\/strong>Izet Hozo i sam se suo\u010dio sa simptomima apneje tijekom spavanja\u00a0<\/p>","

Pacijentica koja pati od sindroma opstruktivne apneje za vrijeme spavanja (OSAS) spojena na ure\u0111aj za stalni pozitivni tlak u di\u0161nim putevima (CPAP)<\/p>","

Obi\u010dno hrkanje nije opasno ako nije simptom puno ve\u0107eg problema...<\/p>","

Bu\u0111enje usred no\u0107i mo\u017ee biti simptom apneje<\/p>","

Stariji mu\u0161karac koristi masku CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) za lije\u010denje sindroma apneje za vrijeme spavanja<\/p>","

I djeca mogu patiti od apneje<\/p>","

Ure\u0111aj za lije\u010denje apneje\u00a0za vrijeme spavanja na no\u0107nom ormari\u0107u s maskom za nos<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x683","hd_25249242_1920.jpg":"1920x1080","k_25249242_1280.jpg":"1280x1280","k_25249242_1024.jpg":"1024x1024","k_25249242_640.jpg":"640x640","k_25249242_480.jpg":"480x480","k_25249242_340.jpg":"340x340","k_25249242_220.jpg":"220x220","o_25249242_1280.jpg":"1280x853","o_25249242_1024.jpg":"1024x683","o_25249242_640.jpg":"640x426","o_25249242_480.jpg":"480x320","o_25249242_340.jpg":"340x226","o_25249242_220.jpg":"220x146","h_25249242_1280.jpg":"1280x854","h_25249242_1024.jpg":"1024x683","h_25249242_640.jpg":"640x427","h_25249242_480.jpg":"480x320","h_25249242_340.jpg":"340x227","h_25249242_220.jpg":"220x147","pp_25249242_1280.jpg":"1280x1628","pp_25249242_1024.jpg":"1024x1303","pp_25249242_640.jpg":"640x814","pp_25249242_480.jpg":"480x611","pp_25249242_340.jpg":"340x432","pp_25249242_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_15044872_1920.jpg":"1920x1080","k_15044872_1280.jpg":"1280x1280","k_15044872_1024.jpg":"1024x1024","k_15044872_640.jpg":"640x640","k_15044872_480.jpg":"480x480","k_15044872_340.jpg":"340x340","k_15044872_220.jpg":"220x220","o_15044872_1280.jpg":"1280x853","o_15044872_1024.jpg":"1024x682","o_15044872_640.jpg":"640x426","o_15044872_480.jpg":"480x320","o_15044872_340.jpg":"340x226","o_15044872_220.jpg":"220x146","h_15044872_1280.jpg":"1280x854","h_15044872_1024.jpg":"1024x683","h_15044872_640.jpg":"640x427","h_15044872_480.jpg":"480x320","h_15044872_340.jpg":"340x227","h_15044872_220.jpg":"220x147","pp_15044872_1280.jpg":"1280x1628","pp_15044872_1024.jpg":"1024x1303","pp_15044872_640.jpg":"640x814","pp_15044872_480.jpg":"480x611","pp_15044872_340.jpg":"340x432","pp_15044872_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2878","hd_21280276_1920.jpg":"1920x1080","k_21280276_1280.jpg":"1280x1280","k_21280276_1024.jpg":"1024x1024","k_21280276_640.jpg":"640x640","k_21280276_480.jpg":"480x480","k_21280276_340.jpg":"340x340","k_21280276_220.jpg":"220x220","o_21280276_1280.jpg":"1280x1918","o_21280276_1024.jpg":"1024x1534","o_21280276_640.jpg":"640x959","o_21280276_480.jpg":"480x719","o_21280276_340.jpg":"340x509","o_21280276_220.jpg":"220x329","h_21280276_1280.jpg":"1280x854","h_21280276_1024.jpg":"1024x683","h_21280276_640.jpg":"640x427","h_21280276_480.jpg":"480x320","h_21280276_340.jpg":"340x227","h_21280276_220.jpg":"220x147","pp_21280276_1280.jpg":"1280x1628","pp_21280276_1024.jpg":"1024x1303","pp_21280276_640.jpg":"640x814","pp_21280276_480.jpg":"480x611","pp_21280276_340.jpg":"340x432","pp_21280276_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1000x667","hd_24073391_1920.jpg":"1920x1080","k_24073391_1280.jpg":"1280x1280","k_24073391_1024.jpg":"1024x1024","k_24073391_640.jpg":"640x640","k_24073391_480.jpg":"480x480","k_24073391_340.jpg":"340x340","k_24073391_220.jpg":"220x220","o_24073391_1280.jpg":"1280x853","o_24073391_1024.jpg":"1024x683","o_24073391_640.jpg":"640x426","o_24073391_480.jpg":"480x320","o_24073391_340.jpg":"340x226","o_24073391_220.jpg":"220x146","h_24073391_1280.jpg":"1280x854","h_24073391_1024.jpg":"1024x683","h_24073391_640.jpg":"640x427","h_24073391_480.jpg":"480x320","h_24073391_340.jpg":"340x227","h_24073391_220.jpg":"220x147","pp_24073391_1280.jpg":"1280x1628","pp_24073391_1024.jpg":"1024x1303","pp_24073391_640.jpg":"640x814","pp_24073391_480.jpg":"480x611","pp_24073391_340.jpg":"340x432","pp_24073391_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_24273077_1920.jpg":"1920x1080","k_24273077_1280.jpg":"1280x1280","k_24273077_1024.jpg":"1024x1024","k_24273077_640.jpg":"640x640","k_24273077_480.jpg":"480x480","k_24273077_340.jpg":"340x340","k_24273077_220.jpg":"220x220","o_24273077_1280.jpg":"1280x854","o_24273077_1024.jpg":"1024x683","o_24273077_640.jpg":"640x427","o_24273077_480.jpg":"480x320","o_24273077_340.jpg":"340x226","o_24273077_220.jpg":"220x146","h_24273077_1280.jpg":"1280x854","h_24273077_1024.jpg":"1024x683","h_24273077_640.jpg":"640x427","h_24273077_480.jpg":"480x320","h_24273077_340.jpg":"340x227","h_24273077_220.jpg":"220x147","pp_24273077_1280.jpg":"1280x1628","pp_24273077_1024.jpg":"1024x1303","pp_24273077_640.jpg":"640x814","pp_24273077_480.jpg":"480x611","pp_24273077_340.jpg":"340x432","pp_24273077_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_25249241_1920.jpg":"1920x1080","k_25249241_1280.jpg":"1280x1280","k_25249241_1024.jpg":"1024x1024","k_25249241_640.jpg":"640x640","k_25249241_480.jpg":"480x480","k_25249241_340.jpg":"340x340","k_25249241_220.jpg":"220x220","o_25249241_1280.jpg":"1280x852","o_25249241_1024.jpg":"1024x682","o_25249241_640.jpg":"640x426","o_25249241_480.jpg":"480x319","o_25249241_340.jpg":"340x226","o_25249241_220.jpg":"220x146","h_25249241_1280.jpg":"1280x854","h_25249241_1024.jpg":"1024x683","h_25249241_640.jpg":"640x427","h_25249241_480.jpg":"480x320","h_25249241_340.jpg":"340x227","h_25249241_220.jpg":"220x147","pp_25249241_1280.jpg":"1280x1628","pp_25249241_1024.jpg":"1024x1303","pp_25249241_640.jpg":"640x814","pp_25249241_480.jpg":"480x611","pp_25249241_340.jpg":"340x432","pp_25249241_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_25249243_1920.jpg":"1920x1080","k_25249243_1280.jpg":"1280x1280","k_25249243_1024.jpg":"1024x1024","k_25249243_640.jpg":"640x640","k_25249243_480.jpg":"480x480","k_25249243_340.jpg":"340x340","k_25249243_220.jpg":"220x220","o_25249243_1280.jpg":"1280x852","o_25249243_1024.jpg":"1024x682","o_25249243_640.jpg":"640x426","o_25249243_480.jpg":"480x319","o_25249243_340.jpg":"340x226","o_25249243_220.jpg":"220x146","h_25249243_1280.jpg":"1280x854","h_25249243_1024.jpg":"1024x683","h_25249243_640.jpg":"640x427","h_25249243_480.jpg":"480x320","h_25249243_340.jpg":"340x227","h_25249243_220.jpg":"220x147","pp_25249243_1280.jpg":"1280x1628","pp_25249243_1024.jpg":"1024x1303","pp_25249243_640.jpg":"640x814","pp_25249243_480.jpg":"480x611","pp_25249243_340.jpg":"340x432","pp_25249243_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_25249246_1920.jpg":"1920x1080","k_25249246_1280.jpg":"1280x1280","k_25249246_1024.jpg":"1024x1024","k_25249246_640.jpg":"640x640","k_25249246_480.jpg":"480x480","k_25249246_340.jpg":"340x340","k_25249246_220.jpg":"220x220","o_25249246_1280.jpg":"1280x852","o_25249246_1024.jpg":"1024x682","o_25249246_640.jpg":"640x426","o_25249246_480.jpg":"480x319","o_25249246_340.jpg":"340x226","o_25249246_220.jpg":"220x146","h_25249246_1280.jpg":"1280x854","h_25249246_1024.jpg":"1024x683","h_25249246_640.jpg":"640x427","h_25249246_480.jpg":"480x320","h_25249246_340.jpg":"340x227","h_25249246_220.jpg":"220x147","pp_25249246_1280.jpg":"1280x1628","pp_25249246_1024.jpg":"1024x1303","pp_25249246_640.jpg":"640x814","pp_25249246_480.jpg":"480x611","pp_25249246_340.jpg":"340x432","pp_25249246_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15471055 Threads: 6 Questions: 3199318416 Slow queries: 7199197 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235958872 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) ) [link] => /mozaik/zdravlje/gusite-se-dok-spavate-i-americki-predsjednik-takoder-apneja-moze-biti-opasna-za-zivot-evo-kako-je-prepoznati-1305652 [printLink] => /mozaik/zdravlje/gusite-se-dok-spavate-i-americki-predsjednik-takoder-apneja-moze-biti-opasna-za-zivot-evo-kako-je-prepoznati-1305652?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 722994 [name] => apneja u snu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-11 16:48:12 [main_article_id] => 0 [alias] => apneja-u-snu [link] => /tag/apneja-u-snu ) [1] => stdClass Object ( [id] => 492339 [name] => poremećaj spavanja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => poremecaj-spavanja [link] => /tag/poremecaj-spavanja ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ČESTO NEPREPOZNATA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Gušite se dok spavate? I američki predsjednik, također. Apneja može biti opasna za život. Evo kako je prepoznati... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3141 [name] => Javorka Luetić [username] => javorka-lueti [email] => javorka-lueti@sd.hr [password] => $2y$10$5nG3SklVzKARcZKbSEUQleN1B7rr3pudihHhhdwQReXNy8GUMmWNa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/javorka-luetic-3141 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1659 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f4e74d567055c008abcb8309219045e8?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/11/25249242.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Garo/Phanie Via Afp [mainImageDesc] =>

Pacijentica koja pati od sindroma opstruktivne apneje za vrijeme spavanja (OSAS) spojena na uređaj za stalni pozitivni tlak u dišnim putevima (CPAP)

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/11/25249242.jpg [title] =>

Pacijentica koja pati od sindroma opstruktivne apneje za vrijeme spavanja (OSAS) spojena na uređaj za stalni pozitivni tlak u dišnim putevima (CPAP)

Garo/Phanie Via Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/11/15044872.jpg [title] =>

Dr. sc.Izet Hozo i sam se suočio sa simptomima apneje tijekom spavanja 

Božidar Vukičević/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/11/21280276.jpg [title] =>

Pacijentica koja pati od sindroma opstruktivne apneje za vrijeme spavanja (OSAS) spojena na uređaj za stalni pozitivni tlak u dišnim putevima (CPAP)

Garo/Phanie Via Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/11/24073391.jpg [title] =>

Obično hrkanje nije opasno ako nije simptom puno većeg problema...

Shutterstock ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/11/24273077.jpg [title] =>

Buđenje usred noći može biti simptom apneje

Shutterstock ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/11/25249241.jpg [title] =>

Stariji muškarac koristi masku CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) za liječenje sindroma apneje za vrijeme spavanja

Chassenet/Bsip Via Afp ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/11/25249243.jpg [title] =>

I djeca mogu patiti od apneje

Chassenet/Bsip Via Afp ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/11/25249246.jpg [title] =>

Uređaj za liječenje apneje za vrijeme spavanja na noćnom ormariću s maskom za nos

Mathieu Thomasset/Hans Lucas Via Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden počeo je koristiti uređaj za kontinuirani pozitivni tlak u dišnim putevima kako bi riješio dugogodišnji problem s apnejom, problemom prestanka disanja za vrijeme spavanja, izjavili su dužnosnici Bijele kuće u srijedu.

Svoju povijest apneje predsjednik je otkrio 2008. godine, u temeljitim medicinskim izvješćima. "Sinoć je koristio CPAP aparat, što je uobičajeno za ljude s tom bolešću", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Andrew Bates.

No Joe Biden je samo jedan od mnogih koji se bore s apnejom, jer se procjenjuje da zbog ovog poremećaja pati oko sedam posto odraslih, a možda i više.

Apneja za vrijeme spavanja je vrlo teška i nezgodna bolest, često neprepoznata, a skala QOL (Quality Of Life – Kvaliteta života) kod onih koji pate od nje jako je niska.

Apneja u snu je ozbiljno stanje koje ne samo da lišava sna osobu koja hrče, već može biti i opasna za život. Zbog nedostatka kisika u mozgu, što je posljedica noćnog prekida disanja, osoba s ovim poremećajem disanja u snu može imati smanjene kognitivne funkcije, biti izloženija riziku od kardiovaskularnih bolesti, povećanom riziku od moždanog udara, dijabetesa, pa čak i raka. Često se ova dijagnoza ne prepoznaje i ne tretira jer osobe misle kako je samo riječ o nesanici. Ipak, kada se postavi dijagnoza, apneja se uspješno tretira CPAP uređajem.

Jeste li znali da se četvrtina prometnih nesreća može pripisati preumornim vozačima, a upravo apneja uzrokuje pretjeranu pospanost tijekom dana, a jednako tako utječe i na probleme kod dobivanja vozačke dozvole? Stoga bi osoba koja noću tijekom glasnog hrkanja hvata zrak trebala potražiti pomoć stručnjaka.

---

image

Obično hrkanje nije opasno ako nije simptom puno većeg problema...

Shutterstock
---

Dvije vrste apneje

Apneja za vrijeme spavanja je zastoj disanja tijekom spavanja. Ovisno o uzroku, razlikujemo tzv. opstruktivnu apneju u snu (OSA) – u ovom slučaju zrak zaustavljaju labave faringealne strukture – i tzv. centralnu apneju u snu (CSA), koja je posljedica promjena u dijelu mozga zaduženom za disanje.

Prvi oblik apneje je najčešći, njegov najkarakterističniji znak je glasno hrkanje s prekidima u disanju. Drugi je rijedak, najčešće pogađa osobe nakon moždanog udara, a hrkanje u tim slučajevima nije uvijek prisutno. Liječe se oba oblika apneje za vrijeme spavanja, kao i kombinirana, kada na hrkanje i prekide disanja utječu oba uzroka.

Da je riječ o bolesti koja je često neprepoznata, potvrdio nam je i splitski prof. emeritus dr. sc.​ Izet Hozo, koji se i sam suočio sa simptomima, ali se prisjetio i zanimljive legende – priče o Mori, koju je čuo na čuvenim prikoračkim sijelima.

– Tamo su glavnu riječ vodile žene, a djeca su iz prikrajka slušala priče, među ostalima i o Mori. Prema pričanju žena, Mora je bila djevojka koja je noću napastovala muškarce, na način da je iza ponoći ulazila u njihovu postelju, sjedila ima na prsima, stezala im vrat. Žrtve su se budile unezvjerene, s osjećajem straha, gušenja, nedostatkom zraka, dakako da sna više nije bilo, ostao je strah što će se dogoditi sljedeće noći. Neke su žene pripovijedale da su to sigurno sihiri (crna magija), ili su to sihirbazice (žene koje se bave sihirom) koje su bacile čini (vradžbine) na muški rod. Do kasno u noć raspredale su se fantastične priče na tu temu, makar nitko nikada nije vidio Moru niti je ičim potvrđeno njezino postojanje. Davno poslije sjetio sam se priče o Mori, pa sam malo produbio znanje na tu temu, evo što kaže znanost:

"Mora se percipira kao živi član neke zajednice koji noću dolazi ljudima sjedati na prsima oduzimajući im miran san, a samim time i snagu za naredni dan te aktivnosti koje taj dan sa sobom donosi. Mora je dakle osoba (uglavnom žena, iako literatura bilježi i pokojeg muškarca) koja ima posebne moći koje su najčešće određene specifičnim rođenjem (u crnoj ili crvenoj placenti). Njezino djelovanje nije ambivalentno – ona uglavnom negativno djeluje na onoga na koga se okomi." (Sandra Barešin, Etnografski muzej Split)

Gušio se kao u narodnoj priči

A onda mi se jednom dogodila situacija koja kao da je preslikana iz priča koje su nekad žene pričale na prikoričkim sijelima: kasno noćno gušenje, gubitak zraka, stezanje, opresije, krkljanje. Probudio sam se mokar, trebalo mi je dosta vremena da se priberem, pogađate što mi je prvo palo na pamet – Mora. Kad sam se oporavio, a kako je moj poziv prilično egzaktan, usporedio sam simptome koji bi mogli odgovarati onome što sam doživio: sleep apnea syndrom (OSA) bio je najbliži tome – kaže dr. Hozo.

---

image

Dr. sc.Izet Hozo i sam se suočio sa simptomima apneje tijekom spavanja 

Božidar Vukičević/Cropix
---

"OSA je je poremećaj spavanja zbog povremenih prekida disanja, najčešće zbog relaksacije muskulature ždrijela. Posljedica toga je kritično suženje ili čak zatvaranje dišnog puta prilikom udaha. To posljedično dovodi do pada kisika u krvi, što rezultira kratkim buđenjem kako bi se nastavilo s disanjem. Bolest je uzrok drugih patoloških stanja (tlak, bolesti KVS, DM...), ako se ne liječi može dovesti do iznenadne smrti u snu."

Nema dvojbe da su legende dio naše svakodnevice, vrijeme ih nije izbrisalo. Mora je legenda i ostaje zapisana u kolektivnoj narodnoj memoriji. Danas nam je lakše razumjeti zašto su neka neobjašnjiva zdravstvena stanja dobivala fantastična tumačenja, u kojima je lik djevojke More bio idealno rješenje za objašnjenje uzroka opisanih tegoba.

Danas je znanost dovela do toga da je Mora ustuknula pred OSA-om… Istina je puno prozaičnija: umjesto More, nesklad funkcioniranja mišića gornjeg dijela respiratornog trakta dovodi do ozbiljnih poremećaja zdravlja, katkad i do smrtnog ishoda, objašnjava prof. Hozo.

Pati sedam posto odraslih

Jedna novija studija pokazala je da u Austriji poremećaj spavanja pogađa između 300 do 400 tisuća ljudi, što je oko četiri posto stanovništva. No smatra se da je problem još i veći, budući da između 80 i 90 posto ljudi koji imaju opstruktivnu apneju ne traži pomoć liječnika, iako bi to trebali učiniti jer zbog tog poremećaja može doći do djelomičnog ili potpunog začepljenja gornjih dišnih puteva, što može dovesti do fatalnog pomanjkanja nužno potrebnog kisika.

Osim toga, povećava se rizik još ozbiljnijih posljedica opstruktivne apneje kao što je srčani infark ili moždana kap. Apneja ili prestanak disanja bilo tijekom noćnog sna ili tijekom poslijepodnevnog drijemanja mnogi ne prepoznaju iako ovaj poremećaj pogađa, prema recentnim statistikama čak sedam posto odraslih, češće muškaraca, objašnjava David M. Rapoport, stručnjak iz Zdravstvenoga centra za spavanje u New Yorku. Apneja traje oko 20 do 30 sekundi, tijekom kojih tijelo ne dobiva dovoljno kisika, i to se događa nekoliko puta u snu.

Do četiri prekida disanja u satu smatra se normalnim, ali ako imate više od 15, u težim slučajevima i do 60, bolujete od apneje, ozbiljnoga i opasnoga poremećaja, napominje dr. Rapoport, koji ističe da je dugotrajni poremećaj spavanja povezan s nepravilnim otkucajima srca, hipertenzijom, a čak i sa srčanim udarom.

Rano otkrivanje i postavljanje dijagnoze na vrijeme može smanjiti rizik te započeti pravodobnu terapiju. Upozorio je na sedam važnih znakova koji upućuju da patite od apneje.

1. Stalno ste umorni.

Izmorenost je jedan od glavnih simptoma apneje. Kada prestanete disati i vaš mozak pošalje poziv u pomoć, vi se budite iako često toga niste ni svjesni. Vaš mozak treba biti budan punih 30 sekundi kako bi prepoznao da se zapravo probudio, ističe liječnik. Buđenje, iako je samo na nekoliko sekundi, može poremetiti vaš ciklus spavanja te vas ostaviti još umornijima ujutro. Ako se često osjećate umorno, posjetite liječnika jer to može biti simptom i drugih poremećaja i bolesti.

2. Glasno hrčete.

To je drugi veliki simptom apneje. Međutim, ne hrču svi koji imaju apneju, i nemaju svi koji hrču apneju, objašnjava dr. Michael Breus, suradnik u Zdravstvenom centru za spavanje, te dodaje da spavanje s djelomično začepljenim nosnim putevima i sinusima uzrokuje vibracije, što rezultira zvukom hrkanja. No stručnjaci ističu kako se ipak treba zabrinuti u pauzama kada ne hrčete jer to ponekad označava upravo prestanak disanja. Ako nema prolaska kisika kroz nosnice, ne može biti ni zvuka, komentira dr. Rapoport, te pojašnjava da, uz zvuk hrkanja, vaši partneri mogu primijetiti dahtanje, i to kako se mučite udahnuti zrak dok ponovno počinjete disati. To može biti zabrinjavajuće za nekoga tko spava pored vas, a vi vjerojatno nećete ni primijetiti.

---

image

Buđenje usred noći može biti simptom apneje

Shutterstock
---

3. Možete zaspati bilo gdje i bilo kada.

To vam se često događa u kinu ili dok gledate televiziju, što može biti znak izmorenosti koji upućuje na apneju. To zapravo i ne čudi jer je vaš san tijekom noći više puta prekidan. Ako ste jedna od onih osoba koja uvijek kaže: ah, normalno je da zaspim bilo kada i bilo gdje, onda nešto nije u redu jer takvo što nije normalno i trebali biste razgovarati s liječnikom da vas pošalje na daljnje pretrage. Naime, ova navika ne predstavlja samo banalne probleme poput propuštanja filma ili nekog događaja, može se dogoditi i za vrijeme vožnje, a tada to postaje životni rizik i za vas i za druge sudionike u prometu.

4. Razdražljivi ste i imate problema s pamćenjem.

Uz to idu i česte promjene raspoloženja, problemi s pamćenjem i koncentracijom, što može upućivati na problem sa snom. Kada se budite više od 5 do 15 puta u satu, vaše tijelo ne može dosegnuti duboke i obnavljajuće faze spavanja koje su nužne za da bi tijelo normalno funkcioniralo. To može utjecati na pamćenje jednostavnih detalja kao što su sjećanje gdje ste parkirali automobil, te vam može poremetiti koncentraciju i obavljanje dnevnih obaveza. Također, loš san utječe i na raspoloženje, pogotovo kada se to događa svaku noć.

5. Jutro počinje s glavoboljom.

Ako ne dišete pravilno, u vašem mozgu nedostaje kisika, što uzrokuje jutarnje glavobolje. Ovo nije uobičajen razlog glavobolje te ona prestaje nakon sat ili dva nakon buđenja, kada mozak dobije potrebnu količinu kisika.

6. Budite se kako biste otišli mokriti.

Noćni odlasci na zahod mogu biti posljedica starenja i problema s prostatom ili pak zbog konzumacije velike količine tekućine prije spavanja, ali također je i jedan od mogućih znakova apneje. Osobe koje pate od apneje često se nakon prestanka disanja probude i odlaze mokriti. Kada ste u slabijoj fazi sna, puno ćete se lakše probuditi zbog pritiska u mjehuru, objašnjava dr. Breus.

7. Budite se sa suhim grlom i ustima.

Kada hrčete s otvorenim ustima u razdoblju disanja udišete dosta zraka i vaše tijelo ne proizvodi dovoljno sline te je sasvim normalno da se grlo osuši. Zbog toga se često budite žedni. Ovo doduše nije uobičajen razlog apneje, ali ako se događa gotovo svako jutro, trebali biste posjetiti liječnika.

Sklonost depresiji i napadu straha

Ukratko, teškoće sa snom otežavaju i skraćuju nam život. Posljedice nedostatka sna ne manifestiraju se samo umorom tijekom dana. Ljudi kojima nedostaje sna, a ne liječe se, imaju općenito lošiju kvalitetu života i skloniji su depresijama i napadima straha. Pored toga imaju slabije reflekse i probleme s pamćenjem, pa i s ravnotežom, pa su kod njih, u usporedbi s onima koji dobro spavaju, češći padovi i s njima povezane ozljede.

{infobox–gray_full}435857{/infobox–gray_full}

---

image

I djeca mogu patiti od apneje

Chassenet/Bsip Via Afp
---

{infobox–gray_full}436397{/infobox–gray_full}

---

image

Uređaj za liječenje apneje za vrijeme spavanja na noćnom ormariću s maskom za nos

Mathieu Thomasset/Hans Lucas Via Afp
---

{infobox–gray_full}436398{/infobox–gray_full}

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Garo/Phanie Via Afp Božidar Vukičević/Cropix Garo/Phanie Via Afp Shutterstock Shutterstock Chassenet/Bsip Via Afp Chassenet/Bsip Via Afp Mathieu Thomasset/Hans Lucas Via Afp
Garo/Phanie Via Afp

Pacijentica koja pati od sindroma opstruktivne apneje za vrijeme spavanja (OSAS) spojena na uređaj za stalni pozitivni tlak u dišnim putevima (CPAP)

Božidar Vukičević/Cropix

Dr. sc.Izet Hozo i sam se suočio sa simptomima apneje tijekom spavanja 

Garo/Phanie Via Afp

Pacijentica koja pati od sindroma opstruktivne apneje za vrijeme spavanja (OSAS) spojena na uređaj za stalni pozitivni tlak u dišnim putevima (CPAP)

Shutterstock

Obično hrkanje nije opasno ako nije simptom puno većeg problema...

Shutterstock

Buđenje usred noći može biti simptom apneje

Chassenet/Bsip Via Afp

Stariji muškarac koristi masku CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) za liječenje sindroma apneje za vrijeme spavanja

Chassenet/Bsip Via Afp

I djeca mogu patiti od apneje

Mathieu Thomasset/Hans Lucas Via Afp

Uređaj za liječenje apneje za vrijeme spavanja na noćnom ormariću s maskom za nos

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zdravlje/gusite-se-dok-spavate-i-americki-predsjednik-takoder-apneja-moze-biti-opasna-za-zivot-evo-kako-je-prepoznati-1305652 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f13e389fddddb808d691673c4ac54e316c6fd57d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Gu%C5%A1ite+se+dok+spavate%3F+I+ameri%C4%8Dki+predsjednik%2C+tako%C4%91er.+Apneja+mo%C5%BEe+biti+opasna+za+%C5%BEivot.+Evo+kako+je+prepoznati...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fgusite-se-dok-spavate-i-americki-predsjednik-takoder-apneja-moze-biti-opasna-za-zivot-evo-kako-je-prepoznati-1305652 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fgusite-se-dok-spavate-i-americki-predsjednik-takoder-apneja-moze-biti-opasna-za-zivot-evo-kako-je-prepoznati-1305652 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ČESTO NEPREPOZNATA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
ZdravljeČESTO NEPREPOZNATA

Gušite se dok spavate? I američki predsjednik, također. Apneja može biti opasna za život. Evo kako je prepoznati...

Piše Javorka Luetić
13. srpnja 2023. - 09:58
Pacijentica koja pati od sindroma opstruktivne apneje za vrijeme spavanja (OSAS) spojena na uređaj za stalni pozitivni tlak u dišnim putevima (CPAP)Garo/Phanie Via Afp

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden počeo je koristiti uređaj za kontinuirani pozitivni tlak u dišnim putevima kako bi riješio dugogodišnji problem s apnejom, problemom prestanka disanja za vrijeme spavanja, izjavili su dužnosnici Bijele kuće u srijedu.

Svoju povijest apneje predsjednik je otkrio 2008. godine, u temeljitim medicinskim izvješćima. "Sinoć je koristio CPAP aparat, što je uobičajeno za ljude s tom bolešću", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Andrew Bates.

No Joe Biden je samo jedan od mnogih koji se bore s apnejom, jer se procjenjuje da zbog ovog poremećaja pati oko sedam posto odraslih, a možda i više.

Apneja za vrijeme spavanja je vrlo teška i nezgodna bolest, često neprepoznata, a skala QOL (Quality Of Life – Kvaliteta života) kod onih ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 12:41