stdClass Object ( [id] => 1362008 [title] => Iskusni splitski pulmolog: Terapija raka pluća napreduje, a smrtnost je i dalje velika. Razloge znamo, ovo treba učiniti [alias] => iskusni-splitski-pulmolog-terapija-raka-pluca-napreduje-a-smrtnost-je-i-dalje-velika-razloge-znamo-ovo-treba-uciniti [catid] => 265 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Budući da se od 2000. godine 4. veljače obilježava kao Svjetski dan borbe protiv raka (karcinoma), odlučili smo sa specijalistom pulmologije dr. Vidom Popovićem, pročelnikom Zavoda za pulmološku onkologiju KBC-a Split, koji je u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu održao predavanje “Karcinom pluća” porazgovarati o toj, nažalost vrlo često smrtonosnoj bolesti.

Rak je, kao što se zna, uz kardiovaskularne bolesti vodeći globalni javnozdravstveni problem te predstavlja znatan zdravstveni, ekonomski i društveni teret većini zemalja diljem svijeta. Procjenjuje se da ekonomski gubici povezani s rakom iznose oko 1,16 trilijuna američkih dolara. Prema procjenama iz globalne zdravstvene statistike o raku (GLOBOCAN 2020), broj novooboljelih od raka u 2020. u svijetu dosegao je 19,3 milijuna, dok je broj umrlih od raka porastao na 10 milijuna.

Smatra se da se gotovo 40% slučajeva raka može spriječiti, i to učinkovitim prevencijskim strategijama. Kada govorimo o smrtnosti od raka, ECL navodi da se gotovo polovica smrti od raka u Europi može izbjeći, i to pridržavanjem 12 jednostavnih preporuka Europskog kodeksa protiv raka.

Svjetski dan borbe protiv raka vrijedna je globalna inicijativa pokrenuta od Unije za međunarodnu kontrolu raka (engl. Union for International Cancer Control). Obilježava se s ciljem podizanja svijesti, poboljšanjem razine informiranosti i poticanja osobnih, kolektivnih i vladinih aktivnosti iz područja kontrole raka diljem svijeta.

Jedan od najsmrtonosnijih oblika raka je rak pluća, koji je veliki javnozdravstveni problem i u Hrvatskoj i u svijetu općenito. Najučestaliji je karcinom kod muškaraca i treći po učestalosti kod žena. Godine 2020. rak pluća je bio u svijetu na drugom mjestu prema učestalosti nakon raka dojke, s 2,2 milijuna novih slučajeva. Godišnje od raka pluća u svijetu umire oko 1,8 milijuna ljudi, a u Hrvatskoj njih oko tri tisuće.

- Visokoj stopi smrtnosti i niskom petogodišnjem preživljenju kod raka pluća doprinosi kasno dijagnosticiranje bolesti i početak sistemskog onkološkog liječenja, jer se u svijetu oko 60% bolesnika s rakom pluća dijagnosticira u radiološkom stadiju inoperabilne bolesti, bilo da se radi o lokalno uznapredovaloj ili metastatskoj bolesti. U Hrvatskoj je taj postotak i nešto viši tako da je postotak petogodišnjeg preživljenja bolesnika s metastatskim rakom pluća ispod 10%, kazuje nam dr. Popović.

---

image

Poražavajući je podatak da se kod nas gotovo 2/3 karcinoma pluća otkriva u stadiju IV ili inoperabilnom stadiju III bolesti, kaže dr. Popović

Joško Šupić/Cropix
---

Kasno se otkrivaju

S ciljem da se rak pluća dijagnosticira u što ranijem stadiju bolesti, kada postoji mogućnost kirurškog liječenja, a kako bi se poboljšalo ukupno preživljenje i smanjila ukupna smrtnost, u Hrvatskoj se od 2020. godine krenulo s realizacijom Nacionalnog programa za probir i rano otkrivanje raka pluća (NPP).

- Ono što doprinosi visokoj stopi smrtnosti i niskom petogodišnjem preživljenju kod raka pluća je to što se on dijagnosticira u stadiju proširene bolesti (stadij IV), kada u obzir ne dolazi kiruško liječenje već samo sistemsko liječenje ili pak u jednog značajnog dijela bolesnika, s obzirom na loše opće stanje, samo maksimalna simptomatska i potporna terapija - govori dr. Popović.

Prema podacima CONCORD-3 istraživanja o preživljenju od raka u svijetu, petogodišnje čisto preživljenje je za bolesnike dijagnosticirane u razdoblju od 2010. do 2014. u Hrvatskoj iznosilo 10%, čime smo na samom začelju ljestvice europskih zemalja koje su sudjelovale u istraživanju.

- Rak pluća ranog stadija je potencijalno izlječiva bolest s petogodišnjim preživljenjem prvog, vrlo ranog stadija 66 - 82%. Prema podacima Američkog društva za rak, petogodišnje preživljenje raka pluća u stadiju I iznosi od 68-92%, u stadiju II 53-60%, u stadiju III 13-36%, a u stadiju IV 1-10%. Poražavajući je podatak da se kod nas gotovo 2/3 karcinoma pluća otkriva u stadiju IV ili inoperabilnom stadiju III bolesti, ističe naš sugovornik.

Neki od razloga kasnog otkrivanja raka pluća su nespecifični simptomi i simptomi koji se kasno javljaju, loše mjere prevencije, loše životne navike i način života te niska zdravstvena kultura. S ciljem da se rak pluća dijagnosticira u što ranijem stadiju bolesti (I-IIIa), kada postoji mogućnost kirurškog liječenja, a kako bi se poboljšalo ukupno preživljenje i smanjila ukupna smrtnost, u RH se od 2020. godine krenulo s realizacijom NPP-a.

Ciljna populacija

- U Hrvatskom saboru Nacionalni program (NPP) je izglasan za razdoblje od 2020. do 2024. godine. Većina poznatih smjernica u sklopu probira preporučuje korištenje LDCT-a (uređaji s minimalnom dozom zračenja) u populaciji s visokim rizikom obolijevanja, ali postoje značajne razlike za definiranje visokorizične populacije. Ciljna populacija odnosno populacija s visokim rizikom obolijevanja od raka pluća prema našem Nacionalnom programu su: osobe životne dobi od 50 do 75 godina, aktivni pušači ili oni koji su prestali pušiti unutar 15 godina (dokazano je da je rizik obolijevanja od raka pluća nakon 15 godina od prestanka pušenja jednak kao kod nepušačke populacije) i pušački staž od minimalno 30 godina, kazuje dr. Popović.

---

image

Tri godine Nacionalnog programa za probir i rano otkrivanje raka pluća
 

Ranko Šuvar/Cropix
---

Isključni kriteriji za sudjelovanje u Nacionalnom programu su: prisutnost simptoma koji ukazuju na moguću malignu bolest (pacijenti moraju na pulmološku obradu), CT toraksa u zadnjih 12 mjeseci (pacijent se može uključiti u NPP raka pluća nakon 12 mjeseci od zadnjeg CT snimanja toraksa). Također ako je pacijent liječen od raka pluća u zadnjih pet godina, ako opće stanje pacijenta onemogućava predviđene dijagnostičke i terapijske postupke, nesposobnost davanja pristanka na pretragu od strane pacijenta, nemogućnost ležanja na ravnom, zadržavanja daha te klaustrofobija, jer se tada ne može učiniti LDCT.

- Probir osoba koji ispunjavaju kriterije Nacionalnog programa vrše liječnici obiteljske medicine i oni su ti koji upućuju osobe na LDCT u neki od radioloških centara u RH čije je osoblje (radiolozi) posebno educirano za očitavanje LDCT-a, pri čemu je naglasak na mjerenju volumena verificiranih nodusa, ističe dr. Popović.

Ciljevi Nacionalnog programa su: 1. postići odaziv u Nacionalnom programu raka pluća nakon pet godina provedbe programa od 50% među pušačima koji zadovoljavaju ključne kriterije za koje je ispunjen panel, i 2. smanjiti ukupnu smrtnost od raka pluća za 20%.

- Kada je u pitanju što ranije otkrivanje raka pluća, velika odgovornost leži na svakom pojedincu (najčešće se radi o pušačima, otprilike 85-90% karcinoma pluća povezano je s aktivnim ili bivšim pušenjem) te na liječnicima obiteljske medicine koji su u prvom kontaktu s potencijalnim bolesnicima. Oni moraju dobro poznavati štetne navike svojih bolesnika, u prvom redu pušački staž, kao i obiteljsku predispoziciju za nastanak raka pluća (otprilike u 15% slučajeva s rakom pluća pozitivna je obiteljska anamneza na rak pluća). Iz tog razloga bi sve pojedince sa značajnim pušačkim stažom, a ako još uz to imaju i pozitivnu obiteljsku anamnezu, trebao obiteljski liječnik barem jednom godišnje uputiti na RTG snimanje pluća, a sada i promisliti zadovoljavaju li uključne kriterije Nacionalnog programa za slanje na LDCT, govori dr. Popović.

Iskorak u liječenju

Dodatnu pozornost treba obratiti na pojedince koji uz značajni pušački staž imaju simptome iz respiracijskog trakta (npr. kašalj, bol u prsima, dispneja, hemoptiza) ili pak imaju simptome koji bi mogli ukazivati na maligno oboljenje (npr. značajan gubitak na tjelesnoj težini, vrućica, znojenje) te bi ih što prije trebalo uputiti na pregled i dodatnu obradu po pulmologu.

- Do kraja 2023. u sklopu NPP-a učinjeno je oko 25 tisuća LDCT snimanja i otkriveno je oko 250 tumora, od toga 90% tumora pluća, a 10% drugih sijela. Treba napomenuti da je polovica otkrivenih tumora pluća dijagnosticirana u stadiju operabilnosti, a polovica u stadiju lokalno uznapredovale ili metastatske, odnosno inoperabilne bolesti - kazuje dr. Popović.

---

image

‘U posljednjih 10 godina s ciljanom terapijom i imunoterapijom napravili smo iskorak kod značajnog dijela bolesnika s rakom pluća‘

Shutterstock
---

Terapijske opcije u liječenju raka pluća, neovisno radi li se o sitnostaničnom ili nesitnostaničnom raku pluća, do prije 10 godina bile su jako skromne i svodile su se na kemoterapiju.

- U posljednjem desetljeću i u svijetu i u Hrvatskoj dogodili su se veliki iskoraci u liječenju metastatskog i lokalno uznapredovalog raka pluća, u prvom redu nesitnostaničnog raka pluća, i to adenokarcinoma. Prvo smo imali pojavu ciljane terapije, odnosno tzv. “pametnih lijekova” za one bolesnike kod kojih je molekularnim testiranjem tumorskog tkiva utvrđena neka aktivacijska mutacija, translokacija ili fuzijski gen (najčešće EGFR mutacija, potom ALK fuzija). U posljednjih pet godina standard u liječenju metastatskog nesitnostaničnog raka pluća (adenokarcinom i planocelularni karcinom pluća) postala je imunoterapija (blokatori kontrolnih imunoloških točaka), koja se neovisno o PD-L1 statusu aplicira kod svih bolesnika u prvoj ili drugoj liniji sistemskog liječenja metastatskog nesitnostaničnog raka - kazuje dr. Popović.

U posljednjih 10 godina napravljen je iskorak u liječenju bolesnika s karcinomom pluća.

- Upravo smo u posljednjih 10 godina s ciljanom terapijom i imunoterapijom kod bolesnika s NSCLC-om napravili iskorak kod jednog značajnog dijela bolesnika s rakom pluća tako da je značajno produljeno vrijeme do progresije bolesti, kao i poboljšano ukupno preživljenje. Radi se o sistemskoj terapiji koja je kod tih bolesnika rak pluća pretvorila u kroničnu bolest uz zadovoljavajući sigurnosni profil i ne narušavajući kvalitetu života bolesnika. Nadamo se da će uskoro imunoterapija postati i u Hrvatskoj standard u liječenju značajnog dijela bolesnika i sa sitnostaničnim rakom pluća te da ćemo i kod tih bolesnika doprinijeti poboljšanju u pogledu ukupnog preživljenja, zaključuje dr. Vide Popović. 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => iskorak u liječenju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => iskorak u liječenju 2 0 9691 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-03 10:15:51 [created_by] => 3133 [created_by_alias] => Ivica Marković [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-07 18:11:00 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-02-07 18:10:40 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 265 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovijia saznanja i savjeti za zdrav život. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, dom, obitelj [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Zdravlje [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Iskusni splitski pulmolog: 'Kasnimo s otkrivanjem raka pluća, zato je i smrtnost veća. Na ovo treba obratiti pozornost' page_title=Iskusni splitski pulmolog: 'Kasnimo s otkrivanjem raka pluća, zato je i smrtnost veća. Na ovo treba obratiti pozornost' [metakey] => Vide Popović, Rak pluća, rak, karcinom [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/03\/26526631.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/03\/17811172.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/03\/26206083.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/03\/26063301.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/03\/26310773.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/03\/25666891.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/03\/25660967.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/03\/26126964.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/03\/26126963.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix, Shutterstock","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ranko \u0160uvar\/Cropix","Shutterstock","Shutterstock","Shutterstock","Shutterstock","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Visokoj stopi smrtnosti i niskom petogodi\u0161njem pre\u017eivljenju doprinosi kasno dijagnosticiranje bolesti i po\u010detak sistemskog onkolo\u0161kog lije\u010denja, obja\u0161njava dr. Vide Popovi\u0107<\/p>","

Dr. Vide Popovi\u0107
\n\u00a0<\/p>","

Tri godine Nacionalnog programa za probir i rano otkrivanje raka plu\u0107a
\n\u00a0<\/p>","","

\u2018U posljednjih 10 godina s ciljanom terapijom i imunoterapijom napravili smo iskorak kod zna\u010dajnog dijela bolesnika s rakom plu\u0107a\u2018<\/p>","","","

Pora\u017eavaju\u0107i je podatak da se kod nas gotovo 2\/3 karcinoma plu\u0107a otkriva u stadiju IV ili inoperabilnom stadiju III bolesti, ka\u017ee dr. Popovi\u0107<\/p>","

Dr. Vide Popovi\u0107<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1281","hd_26526631_1920.jpg":"1920x1080","k_26526631_1280.jpg":"1280x1280","k_26526631_1024.jpg":"1024x1024","k_26526631_640.jpg":"640x640","k_26526631_480.jpg":"480x480","k_26526631_340.jpg":"340x340","k_26526631_220.jpg":"220x220","o_26526631_1280.jpg":"1280x854","o_26526631_1024.jpg":"1024x683","o_26526631_640.jpg":"640x427","o_26526631_480.jpg":"480x320","o_26526631_340.jpg":"340x226","o_26526631_220.jpg":"220x146","h_26526631_1280.jpg":"1280x854","h_26526631_1024.jpg":"1024x683","h_26526631_640.jpg":"640x427","h_26526631_480.jpg":"480x320","h_26526631_340.jpg":"340x227","h_26526631_220.jpg":"220x147","pp_26526631_1280.jpg":"1280x1628","pp_26526631_1024.jpg":"1024x1303","pp_26526631_640.jpg":"640x814","pp_26526631_480.jpg":"480x611","pp_26526631_340.jpg":"340x432","pp_26526631_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_17811172_1920.jpg":"1920x1080","k_17811172_1280.jpg":"1280x1280","k_17811172_1024.jpg":"1024x1024","k_17811172_640.jpg":"640x640","k_17811172_480.jpg":"480x480","k_17811172_340.jpg":"340x340","k_17811172_220.jpg":"220x220","o_17811172_1280.jpg":"1280x853","o_17811172_1024.jpg":"1024x682","o_17811172_640.jpg":"640x426","o_17811172_480.jpg":"480x320","o_17811172_340.jpg":"340x226","o_17811172_220.jpg":"220x146","h_17811172_1280.jpg":"1280x854","h_17811172_1024.jpg":"1024x683","h_17811172_640.jpg":"640x427","h_17811172_480.jpg":"480x320","h_17811172_340.jpg":"340x227","h_17811172_220.jpg":"220x147","pp_17811172_1280.jpg":"1280x1628","pp_17811172_1024.jpg":"1024x1303","pp_17811172_640.jpg":"640x814","pp_17811172_480.jpg":"480x611","pp_17811172_340.jpg":"340x432","pp_17811172_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26206083_1920.jpg":"1920x1080","k_26206083_1280.jpg":"1280x1280","k_26206083_1024.jpg":"1024x1024","k_26206083_640.jpg":"640x640","k_26206083_480.jpg":"480x480","k_26206083_340.jpg":"340x340","k_26206083_220.jpg":"220x220","o_26206083_1280.jpg":"1280x853","o_26206083_1024.jpg":"1024x682","o_26206083_640.jpg":"640x426","o_26206083_480.jpg":"480x320","o_26206083_340.jpg":"340x226","o_26206083_220.jpg":"220x146","h_26206083_1280.jpg":"1280x854","h_26206083_1024.jpg":"1024x683","h_26206083_640.jpg":"640x427","h_26206083_480.jpg":"480x320","h_26206083_340.jpg":"340x227","h_26206083_220.jpg":"220x147","pp_26206083_1280.jpg":"1280x1628","pp_26206083_1024.jpg":"1024x1303","pp_26206083_640.jpg":"640x814","pp_26206083_480.jpg":"480x611","pp_26206083_340.jpg":"340x432","pp_26206083_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_26063301_1920.jpg":"1920x1080","k_26063301_1280.jpg":"1280x1280","k_26063301_1024.jpg":"1024x1024","k_26063301_640.jpg":"640x640","k_26063301_480.jpg":"480x480","k_26063301_340.jpg":"340x340","k_26063301_220.jpg":"220x220","o_26063301_1280.jpg":"1280x854","o_26063301_1024.jpg":"1024x683","o_26063301_640.jpg":"640x427","o_26063301_480.jpg":"480x320","o_26063301_340.jpg":"340x226","o_26063301_220.jpg":"220x146","h_26063301_1280.jpg":"1280x854","h_26063301_1024.jpg":"1024x683","h_26063301_640.jpg":"640x427","h_26063301_480.jpg":"480x320","h_26063301_340.jpg":"340x227","h_26063301_220.jpg":"220x147","pp_26063301_1280.jpg":"1280x1628","pp_26063301_1024.jpg":"1024x1303","pp_26063301_640.jpg":"640x814","pp_26063301_480.jpg":"480x611","pp_26063301_340.jpg":"340x432","pp_26063301_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26310773_1920.jpg":"1920x1080","k_26310773_1280.jpg":"1280x1280","k_26310773_1024.jpg":"1024x1024","k_26310773_640.jpg":"640x640","k_26310773_480.jpg":"480x480","k_26310773_340.jpg":"340x340","k_26310773_220.jpg":"220x220","o_26310773_1280.jpg":"1280x853","o_26310773_1024.jpg":"1024x682","o_26310773_640.jpg":"640x426","o_26310773_480.jpg":"480x320","o_26310773_340.jpg":"340x226","o_26310773_220.jpg":"220x146","h_26310773_1280.jpg":"1280x854","h_26310773_1024.jpg":"1024x683","h_26310773_640.jpg":"640x427","h_26310773_480.jpg":"480x320","h_26310773_340.jpg":"340x227","h_26310773_220.jpg":"220x147","pp_26310773_1280.jpg":"1280x1628","pp_26310773_1024.jpg":"1024x1303","pp_26310773_640.jpg":"640x814","pp_26310773_480.jpg":"480x611","pp_26310773_340.jpg":"340x432","pp_26310773_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_25666891_1920.jpg":"1920x1080","k_25666891_1280.jpg":"1280x1280","k_25666891_1024.jpg":"1024x1024","k_25666891_640.jpg":"640x640","k_25666891_480.jpg":"480x480","k_25666891_340.jpg":"340x340","k_25666891_220.jpg":"220x220","o_25666891_1280.jpg":"1280x720","o_25666891_1024.jpg":"1024x576","o_25666891_640.jpg":"640x360","o_25666891_480.jpg":"480x270","o_25666891_340.jpg":"340x191","o_25666891_220.jpg":"220x123","h_25666891_1280.jpg":"1280x854","h_25666891_1024.jpg":"1024x683","h_25666891_640.jpg":"640x427","h_25666891_480.jpg":"480x320","h_25666891_340.jpg":"340x227","h_25666891_220.jpg":"220x147","pp_25666891_1280.jpg":"1280x1628","pp_25666891_1024.jpg":"1024x1303","pp_25666891_640.jpg":"640x814","pp_25666891_480.jpg":"480x611","pp_25666891_340.jpg":"340x432","pp_25666891_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1000x500","hd_25660967_1920.jpg":"1920x1080","k_25660967_1280.jpg":"1280x1280","k_25660967_1024.jpg":"1024x1024","k_25660967_640.jpg":"640x640","k_25660967_480.jpg":"480x480","k_25660967_340.jpg":"340x340","k_25660967_220.jpg":"220x220","o_25660967_1280.jpg":"1280x640","o_25660967_1024.jpg":"1024x512","o_25660967_640.jpg":"640x320","o_25660967_480.jpg":"480x240","o_25660967_340.jpg":"340x170","o_25660967_220.jpg":"220x110","h_25660967_1280.jpg":"1280x854","h_25660967_1024.jpg":"1024x683","h_25660967_640.jpg":"640x427","h_25660967_480.jpg":"480x320","h_25660967_340.jpg":"340x227","h_25660967_220.jpg":"220x147","pp_25660967_1280.jpg":"1280x1628","pp_25660967_1024.jpg":"1024x1303","pp_25660967_640.jpg":"640x814","pp_25660967_480.jpg":"480x611","pp_25660967_340.jpg":"340x432","pp_25660967_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1484","hd_26126964_1920.jpg":"1920x1080","k_26126964_1280.jpg":"1280x1280","k_26126964_1024.jpg":"1024x1024","k_26126964_640.jpg":"640x640","k_26126964_480.jpg":"480x480","k_26126964_340.jpg":"340x340","k_26126964_220.jpg":"220x220","o_26126964_1280.jpg":"1280x989","o_26126964_1024.jpg":"1024x791","o_26126964_640.jpg":"640x494","o_26126964_480.jpg":"480x371","o_26126964_340.jpg":"340x262","o_26126964_220.jpg":"220x170","h_26126964_1280.jpg":"1280x854","h_26126964_1024.jpg":"1024x683","h_26126964_640.jpg":"640x427","h_26126964_480.jpg":"480x320","h_26126964_340.jpg":"340x227","h_26126964_220.jpg":"220x147","pp_26126964_1280.jpg":"1280x1628","pp_26126964_1024.jpg":"1024x1303","pp_26126964_640.jpg":"640x814","pp_26126964_480.jpg":"480x611","pp_26126964_340.jpg":"340x432","pp_26126964_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1480","hd_26126963_1920.jpg":"1920x1080","k_26126963_1280.jpg":"1280x1280","k_26126963_1024.jpg":"1024x1024","k_26126963_640.jpg":"640x640","k_26126963_480.jpg":"480x480","k_26126963_340.jpg":"340x340","k_26126963_220.jpg":"220x220","o_26126963_1280.jpg":"1280x986","o_26126963_1024.jpg":"1024x789","o_26126963_640.jpg":"640x493","o_26126963_480.jpg":"480x370","o_26126963_340.jpg":"340x262","o_26126963_220.jpg":"220x169","h_26126963_1280.jpg":"1280x854","h_26126963_1024.jpg":"1024x683","h_26126963_640.jpg":"640x427","h_26126963_480.jpg":"480x320","h_26126963_340.jpg":"340x227","h_26126963_220.jpg":"220x147","pp_26126963_1280.jpg":"1280x1628","pp_26126963_1024.jpg":"1024x1303","pp_26126963_640.jpg":"640x814","pp_26126963_480.jpg":"480x611","pp_26126963_340.jpg":"340x432","pp_26126963_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14910616 Threads: 3 Questions: 3141574941 Slow queries: 7004643 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234803026 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) ) [link] => /mozaik/zdravlje/iskusni-splitski-pulmolog-terapija-raka-pluca-napreduje-a-smrtnost-je-i-dalje-velika-razloge-znamo-ovo-treba-uciniti-1362008 [printLink] => /mozaik/zdravlje/iskusni-splitski-pulmolog-terapija-raka-pluca-napreduje-a-smrtnost-je-i-dalje-velika-razloge-znamo-ovo-treba-uciniti-1362008?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 631543 [name] => Vide Popović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-02-22 14:55:37 [main_article_id] => 0 [alias] => vide-popovic [link] => /tag/vide-popovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 600606 [name] => Rak pluća [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rak-pluca [link] => /tag/rak-pluca ) [2] => stdClass Object ( [id] => 318977 [name] => rak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rak [link] => /tag/rak ) [3] => stdClass Object ( [id] => 378601 [name] => karcinom [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => karcinom [link] => /tag/karcinom ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => iskorak u liječenju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Iskusni splitski pulmolog: Terapija raka pluća napreduje, a smrtnost je i dalje velika. Razloge znamo, ovo treba učiniti [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3133 [name] => Ivica Marković [username] => ivica-markovi [email] => ivica-markovi@sd.hr [password] => $2y$10$lrAXSSjJUS0pOCcDJyDIZOPsmJ7CMXcMub16BZuaKfnzhEcsuPBDi [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivica-markovic-3133 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1651 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/ef9e55f5f0e0b80f21a59d07440a9897?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/03/26526631.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Joško Šupić/Cropix, Shutterstock [mainImageDesc] =>

Visokoj stopi smrtnosti i niskom petogodišnjem preživljenju doprinosi kasno dijagnosticiranje bolesti i početak sistemskog onkološkog liječenja, objašnjava dr. Vide Popović

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/03/26526631.jpg [title] =>

Visokoj stopi smrtnosti i niskom petogodišnjem preživljenju doprinosi kasno dijagnosticiranje bolesti i početak sistemskog onkološkog liječenja, objašnjava dr. Vide Popović

Joško Šupić/Cropix, Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/03/17811172.jpg [title] =>

Dr. Vide Popović
 

Ante Čizmić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/03/26206083.jpg [title] =>

Tri godine Nacionalnog programa za probir i rano otkrivanje raka pluća
 

Ranko Šuvar/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/03/26063301.jpg [title] => Shutterstock ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/03/26310773.jpg [title] =>

‘U posljednjih 10 godina s ciljanom terapijom i imunoterapijom napravili smo iskorak kod značajnog dijela bolesnika s rakom pluća‘

Shutterstock ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/03/25666891.jpg [title] => Shutterstock ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/03/25660967.jpg [title] => Shutterstock ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/03/26126964.jpg [title] =>

Poražavajući je podatak da se kod nas gotovo 2/3 karcinoma pluća otkriva u stadiju IV ili inoperabilnom stadiju III bolesti, kaže dr. Popović

Joško Šupić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/03/26126963.jpg [title] =>

Dr. Vide Popović

Joško Šupić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Budući da se od 2000. godine 4. veljače obilježava kao Svjetski dan borbe protiv raka (karcinoma), odlučili smo sa specijalistom pulmologije dr. Vidom Popovićem, pročelnikom Zavoda za pulmološku onkologiju KBC-a Split, koji je u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu održao predavanje “Karcinom pluća” porazgovarati o toj, nažalost vrlo često smrtonosnoj bolesti.

Rak je, kao što se zna, uz kardiovaskularne bolesti vodeći globalni javnozdravstveni problem te predstavlja znatan zdravstveni, ekonomski i društveni teret većini zemalja diljem svijeta. Procjenjuje se da ekonomski gubici povezani s rakom iznose oko 1,16 trilijuna američkih dolara. Prema procjenama iz globalne zdravstvene statistike o raku (GLOBOCAN 2020), broj novooboljelih od raka u 2020. u svijetu dosegao je 19,3 milijuna, dok je broj umrlih od raka porastao na 10 milijuna.

Smatra se da se gotovo 40% slučajeva raka može spriječiti, i to učinkovitim prevencijskim strategijama. Kada govorimo o smrtnosti od raka, ECL navodi da se gotovo polovica smrti od raka u Europi može izbjeći, i to pridržavanjem 12 jednostavnih preporuka Europskog kodeksa protiv raka.

Svjetski dan borbe protiv raka vrijedna je globalna inicijativa pokrenuta od Unije za međunarodnu kontrolu raka (engl. Union for International Cancer Control). Obilježava se s ciljem podizanja svijesti, poboljšanjem razine informiranosti i poticanja osobnih, kolektivnih i vladinih aktivnosti iz područja kontrole raka diljem svijeta.

Jedan od najsmrtonosnijih oblika raka je rak pluća, koji je veliki javnozdravstveni problem i u Hrvatskoj i u svijetu općenito. Najučestaliji je karcinom kod muškaraca i treći po učestalosti kod žena. Godine 2020. rak pluća je bio u svijetu na drugom mjestu prema učestalosti nakon raka dojke, s 2,2 milijuna novih slučajeva. Godišnje od raka pluća u svijetu umire oko 1,8 milijuna ljudi, a u Hrvatskoj njih oko tri tisuće.

- Visokoj stopi smrtnosti i niskom petogodišnjem preživljenju kod raka pluća doprinosi kasno dijagnosticiranje bolesti i početak sistemskog onkološkog liječenja, jer se u svijetu oko 60% bolesnika s rakom pluća dijagnosticira u radiološkom stadiju inoperabilne bolesti, bilo da se radi o lokalno uznapredovaloj ili metastatskoj bolesti. U Hrvatskoj je taj postotak i nešto viši tako da je postotak petogodišnjeg preživljenja bolesnika s metastatskim rakom pluća ispod 10%, kazuje nam dr. Popović.

---

image

Poražavajući je podatak da se kod nas gotovo 2/3 karcinoma pluća otkriva u stadiju IV ili inoperabilnom stadiju III bolesti, kaže dr. Popović

Joško Šupić/Cropix
---

Kasno se otkrivaju

S ciljem da se rak pluća dijagnosticira u što ranijem stadiju bolesti, kada postoji mogućnost kirurškog liječenja, a kako bi se poboljšalo ukupno preživljenje i smanjila ukupna smrtnost, u Hrvatskoj se od 2020. godine krenulo s realizacijom Nacionalnog programa za probir i rano otkrivanje raka pluća (NPP).

- Ono što doprinosi visokoj stopi smrtnosti i niskom petogodišnjem preživljenju kod raka pluća je to što se on dijagnosticira u stadiju proširene bolesti (stadij IV), kada u obzir ne dolazi kiruško liječenje već samo sistemsko liječenje ili pak u jednog značajnog dijela bolesnika, s obzirom na loše opće stanje, samo maksimalna simptomatska i potporna terapija - govori dr. Popović.

Prema podacima CONCORD-3 istraživanja o preživljenju od raka u svijetu, petogodišnje čisto preživljenje je za bolesnike dijagnosticirane u razdoblju od 2010. do 2014. u Hrvatskoj iznosilo 10%, čime smo na samom začelju ljestvice europskih zemalja koje su sudjelovale u istraživanju.

- Rak pluća ranog stadija je potencijalno izlječiva bolest s petogodišnjim preživljenjem prvog, vrlo ranog stadija 66 - 82%. Prema podacima Američkog društva za rak, petogodišnje preživljenje raka pluća u stadiju I iznosi od 68-92%, u stadiju II 53-60%, u stadiju III 13-36%, a u stadiju IV 1-10%. Poražavajući je podatak da se kod nas gotovo 2/3 karcinoma pluća otkriva u stadiju IV ili inoperabilnom stadiju III bolesti, ističe naš sugovornik.

Neki od razloga kasnog otkrivanja raka pluća su nespecifični simptomi i simptomi koji se kasno javljaju, loše mjere prevencije, loše životne navike i način života te niska zdravstvena kultura. S ciljem da se rak pluća dijagnosticira u što ranijem stadiju bolesti (I-IIIa), kada postoji mogućnost kirurškog liječenja, a kako bi se poboljšalo ukupno preživljenje i smanjila ukupna smrtnost, u RH se od 2020. godine krenulo s realizacijom NPP-a.

Ciljna populacija

- U Hrvatskom saboru Nacionalni program (NPP) je izglasan za razdoblje od 2020. do 2024. godine. Većina poznatih smjernica u sklopu probira preporučuje korištenje LDCT-a (uređaji s minimalnom dozom zračenja) u populaciji s visokim rizikom obolijevanja, ali postoje značajne razlike za definiranje visokorizične populacije. Ciljna populacija odnosno populacija s visokim rizikom obolijevanja od raka pluća prema našem Nacionalnom programu su: osobe životne dobi od 50 do 75 godina, aktivni pušači ili oni koji su prestali pušiti unutar 15 godina (dokazano je da je rizik obolijevanja od raka pluća nakon 15 godina od prestanka pušenja jednak kao kod nepušačke populacije) i pušački staž od minimalno 30 godina, kazuje dr. Popović.

---

image

Tri godine Nacionalnog programa za probir i rano otkrivanje raka pluća
 

Ranko Šuvar/Cropix
---

Isključni kriteriji za sudjelovanje u Nacionalnom programu su: prisutnost simptoma koji ukazuju na moguću malignu bolest (pacijenti moraju na pulmološku obradu), CT toraksa u zadnjih 12 mjeseci (pacijent se može uključiti u NPP raka pluća nakon 12 mjeseci od zadnjeg CT snimanja toraksa). Također ako je pacijent liječen od raka pluća u zadnjih pet godina, ako opće stanje pacijenta onemogućava predviđene dijagnostičke i terapijske postupke, nesposobnost davanja pristanka na pretragu od strane pacijenta, nemogućnost ležanja na ravnom, zadržavanja daha te klaustrofobija, jer se tada ne može učiniti LDCT.

- Probir osoba koji ispunjavaju kriterije Nacionalnog programa vrše liječnici obiteljske medicine i oni su ti koji upućuju osobe na LDCT u neki od radioloških centara u RH čije je osoblje (radiolozi) posebno educirano za očitavanje LDCT-a, pri čemu je naglasak na mjerenju volumena verificiranih nodusa, ističe dr. Popović.

Ciljevi Nacionalnog programa su: 1. postići odaziv u Nacionalnom programu raka pluća nakon pet godina provedbe programa od 50% među pušačima koji zadovoljavaju ključne kriterije za koje je ispunjen panel, i 2. smanjiti ukupnu smrtnost od raka pluća za 20%.

- Kada je u pitanju što ranije otkrivanje raka pluća, velika odgovornost leži na svakom pojedincu (najčešće se radi o pušačima, otprilike 85-90% karcinoma pluća povezano je s aktivnim ili bivšim pušenjem) te na liječnicima obiteljske medicine koji su u prvom kontaktu s potencijalnim bolesnicima. Oni moraju dobro poznavati štetne navike svojih bolesnika, u prvom redu pušački staž, kao i obiteljsku predispoziciju za nastanak raka pluća (otprilike u 15% slučajeva s rakom pluća pozitivna je obiteljska anamneza na rak pluća). Iz tog razloga bi sve pojedince sa značajnim pušačkim stažom, a ako još uz to imaju i pozitivnu obiteljsku anamnezu, trebao obiteljski liječnik barem jednom godišnje uputiti na RTG snimanje pluća, a sada i promisliti zadovoljavaju li uključne kriterije Nacionalnog programa za slanje na LDCT, govori dr. Popović.

Iskorak u liječenju

Dodatnu pozornost treba obratiti na pojedince koji uz značajni pušački staž imaju simptome iz respiracijskog trakta (npr. kašalj, bol u prsima, dispneja, hemoptiza) ili pak imaju simptome koji bi mogli ukazivati na maligno oboljenje (npr. značajan gubitak na tjelesnoj težini, vrućica, znojenje) te bi ih što prije trebalo uputiti na pregled i dodatnu obradu po pulmologu.

- Do kraja 2023. u sklopu NPP-a učinjeno je oko 25 tisuća LDCT snimanja i otkriveno je oko 250 tumora, od toga 90% tumora pluća, a 10% drugih sijela. Treba napomenuti da je polovica otkrivenih tumora pluća dijagnosticirana u stadiju operabilnosti, a polovica u stadiju lokalno uznapredovale ili metastatske, odnosno inoperabilne bolesti - kazuje dr. Popović.

---

image

‘U posljednjih 10 godina s ciljanom terapijom i imunoterapijom napravili smo iskorak kod značajnog dijela bolesnika s rakom pluća‘

Shutterstock
---

Terapijske opcije u liječenju raka pluća, neovisno radi li se o sitnostaničnom ili nesitnostaničnom raku pluća, do prije 10 godina bile su jako skromne i svodile su se na kemoterapiju.

- U posljednjem desetljeću i u svijetu i u Hrvatskoj dogodili su se veliki iskoraci u liječenju metastatskog i lokalno uznapredovalog raka pluća, u prvom redu nesitnostaničnog raka pluća, i to adenokarcinoma. Prvo smo imali pojavu ciljane terapije, odnosno tzv. “pametnih lijekova” za one bolesnike kod kojih je molekularnim testiranjem tumorskog tkiva utvrđena neka aktivacijska mutacija, translokacija ili fuzijski gen (najčešće EGFR mutacija, potom ALK fuzija). U posljednjih pet godina standard u liječenju metastatskog nesitnostaničnog raka pluća (adenokarcinom i planocelularni karcinom pluća) postala je imunoterapija (blokatori kontrolnih imunoloških točaka), koja se neovisno o PD-L1 statusu aplicira kod svih bolesnika u prvoj ili drugoj liniji sistemskog liječenja metastatskog nesitnostaničnog raka - kazuje dr. Popović.

U posljednjih 10 godina napravljen je iskorak u liječenju bolesnika s karcinomom pluća.

- Upravo smo u posljednjih 10 godina s ciljanom terapijom i imunoterapijom kod bolesnika s NSCLC-om napravili iskorak kod jednog značajnog dijela bolesnika s rakom pluća tako da je značajno produljeno vrijeme do progresije bolesti, kao i poboljšano ukupno preživljenje. Radi se o sistemskoj terapiji koja je kod tih bolesnika rak pluća pretvorila u kroničnu bolest uz zadovoljavajući sigurnosni profil i ne narušavajući kvalitetu života bolesnika. Nadamo se da će uskoro imunoterapija postati i u Hrvatskoj standard u liječenju značajnog dijela bolesnika i sa sitnostaničnim rakom pluća te da ćemo i kod tih bolesnika doprinijeti poboljšanju u pogledu ukupnog preživljenja, zaključuje dr. Vide Popović. 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Joško Šupić/Cropix, Shutterstock Ante Čizmić/Cropix Ranko Šuvar/Cropix Shutterstock Shutterstock Shutterstock Shutterstock Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix
Joško Šupić/Cropix, Shutterstock

Visokoj stopi smrtnosti i niskom petogodišnjem preživljenju doprinosi kasno dijagnosticiranje bolesti i početak sistemskog onkološkog liječenja, objašnjava dr. Vide Popović

Ante Čizmić/Cropix

Dr. Vide Popović
 

Ranko Šuvar/Cropix

Tri godine Nacionalnog programa za probir i rano otkrivanje raka pluća
 

Shutterstock

‘U posljednjih 10 godina s ciljanom terapijom i imunoterapijom napravili smo iskorak kod značajnog dijela bolesnika s rakom pluća‘

Joško Šupić/Cropix

Poražavajući je podatak da se kod nas gotovo 2/3 karcinoma pluća otkriva u stadiju IV ili inoperabilnom stadiju III bolesti, kaže dr. Popović

Joško Šupić/Cropix

Dr. Vide Popović

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zdravlje/iskusni-splitski-pulmolog-terapija-raka-pluca-napreduje-a-smrtnost-je-i-dalje-velika-razloge-znamo-ovo-treba-uciniti-1362008 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8e0c9b30c95868df1417a25c4e04a78442259a7f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Iskusni+splitski+pulmolog%3A+Terapija+raka+plu%C4%87a+napreduje%2C+a+smrtnost+je+i+dalje+velika.+Razloge+znamo%2C+ovo+treba+u%C4%8Diniti&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fiskusni-splitski-pulmolog-terapija-raka-pluca-napreduje-a-smrtnost-je-i-dalje-velika-razloge-znamo-ovo-treba-uciniti-1362008 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fiskusni-splitski-pulmolog-terapija-raka-pluca-napreduje-a-smrtnost-je-i-dalje-velika-razloge-znamo-ovo-treba-uciniti-1362008 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => iskorak u liječenju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Zdravljeiskorak u liječenju

Iskusni splitski pulmolog: Terapija raka pluća napreduje, a smrtnost je i dalje velika. Razloge znamo, ovo treba učiniti

Piše Ivica Marković
7. veljače 2024. - 19:10
Visokoj stopi smrtnosti i niskom petogodišnjem preživljenju doprinosi kasno dijagnosticiranje bolesti i početak sistemskog onkološkog liječenja, objašnjava dr. Vide PopovićJoško Šupić/Cropix, Shutterstock

Budući da se od 2000. godine 4. veljače obilježava kao Svjetski dan borbe protiv raka (karcinoma), odlučili smo sa specijalistom pulmologije dr. Vidom Popovićem, pročelnikom Zavoda za pulmološku onkologiju KBC-a Split, koji je u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu održao predavanje “Karcinom pluća” porazgovarati o toj, nažalost vrlo često smrtonosnoj bolesti.

Rak je, kao što se zna, uz kardiovaskularne bolesti vodeći globalni javnozdravstveni problem te predstavlja znatan zdravstveni, ekonomski i društveni teret većini zemalja diljem svijeta. Procjenjuje se da ekonomski gubici povezani s rakom iznose oko 1,16 trilijuna američkih dolara. Prema procjenama iz globalne zdravstvene statistike o raku (GLOBOCAN 2020), broj novooboljelih od raka u 2020. u svijetu dosegao ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 01:01