StoryEditorOCM
ZdravljeZDRAVA KOSA

Kako napraviti jednostavni domaći regenerator za dubinsku njegu kose zimi, trebaju vam samo tri sastojaka

Piše Živim.hr
8. prosinca 2023. - 07:30

Kvalitetan regenerator za kosu zimi je obavezan jer hladan zimski zrak i suh zrak u pregrijanim prostorima kosu isušuju i čine ispucalom, beživotnom i bez sjaja. Domaći regenerator, koji je izuzetno jednostavan za izradu, na bazi grčkog jogurta, maslinova ulja i meda kosu će učiniti dobro hidratiziranom, sjajnom i mekom na dodir, a spriječit će i elektricitet koji kosu čini neukrotivom.

Dugotrajna hidratacija

Grčki jogurt obiluje proteinima i masnim kiselinama koji čine čuda za suhu i oštećenu kosu. Proteini jačaju kosu i sprečavaju pucanje vrhova, dok masne kiseline vlaže i hrane vlasi. Mliječna kiselina pospješuje rast kose i čisti vlasište te tako sprečava svrbež i stvaranje peruti. Med privlači i zadržava vlagu u vlasima, a vitamini i antioksidansi koje sadrži jačaju folikule vlasi te potiču rast kose, dok njegova antibakterijska svojstva pomažu u održavanju čistog i zdravog vlasišta. Maslinovo ulje pruža dugotrajniju hidrataciju kosi od nekih drugih vrsta ulja i oblaže vanjski sloj vlasi te ih čini glatkim i sjajnim. Prodire u strukturu vlasi i daje im potrebnu elastičnost, a antioksidansi koje sadrži štite kosu i čine je čvršćom i zdravijom, piše Živim.hr.

Sastojci:

3/4 šalice punomasnog grčkog jogurta

1/4 šalice meda

2-3 jušne žlice maslinova ulja

Priprema i upotreba:

Pomiješajte sve sastojke tako da dobijete jednoličnu smjesu.

Na čistu, vlažnu kosu nanesite masku.

Poželjno je da kosu razdijelite na barem dva dijela kako biste je ravnomjernije nanijeli.

S nanošenjem počnite od korijena i zatim nastavite prema vrhovima. Pokrijte kapom za kupanje ili plastičnom vrećicom i ostavite da djeluje najmanje 30 minuta. Što duže, to bolje!

Možete i oko glave omotati zagrijani ručnik jer će toplina omogućiti bolju apsorpciju korisnih tvari iz sastojaka maske. Dobro isperite hladnom vodom i ponavljajte postupak jednom tjedno kako bi vam kosa bila čvršća, mekša, zdravija i sjajnija.

Kod pripreme ove maske prilagodite količinu sastojaka dužini i gustoći vaše kose (za vrlo dugu i gustu kosu udvostručite navedene količine). umjesto grčkog, možete upotrijebiti i običan jogurt, koji je također učinkovit, no sadrži nešto manje proteina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 15:37