StoryEditorOCM
ZdravljeNIJE U ŠOLDIMA SVE

Koje paste najbolje izbjeljuju zube? Rezultati ovog istraživanja mogli bi vas iznenaditi - skuplje očito ne znači bolje

Piše MOZAIK SD
20. listopada 2023. - 14:13

Istraživanje koje je provela njemačka organizacija Stiftung Warentest pokazalo je kako su jeftinije paste za izbjeljivanje zubi na iznenađenje mnogih, puno kvalitetnije od onih koje se prodaju po visokim cijenama.

Za to se istraživanje pažljivo testiralo jedanaest vrsta pasta za izbjeljivanje zubi.  Uključeni su proizvodi Aldija, Lidla, dm-a i Rossmanna te poznatih brendova kao što su Colgate, Perl Weiss i Signal. Cijene paste kreću se od 0,85 do 4,95 eura po tubi, piše Fenix magazin.

Paste iz Lidla i Kauflanda

image
/Shutterstock

To su paste za zube koje spadaju u najjeftiniji rang, no pokazale su se vrlo učinkovitima u sprječavanju karijesa.

Najbolju ocjenu su dobile paste:

Bevola Zahncreme Whitening iz Kauflanda (0,85 eura)

„Dentalux Seidenweiss 4-fach-Schutz“ iz Lidla (0,85 eura)

„White Now“ od marke Signal,  dobio je samo ocjenu “dovoljan” zbog neadekvatne deklaracije i tvrdnji na reklami.

Dobra je vijest da zubne paste koje kupcima daju nadu za bijele zube zapravo u prosjeku bolje uklanjaju mrlje od univerzalnih krema. To je zato što se pastama za izbjeljivanje zuba dodaju kemijske tvari koje učinkovito sprječavaju promjenu boje. U prošlosti su takvi proizvodi imali posebno visoku razinu abrazije, što je značilo da su posebno tijela za čišćenje uklanjala diskoloraciju uzrokovanu hranom i pićem, prenosi Fenix magazin.

I danas ih sadrži svaka pasta.

image
Microgen Images/science Photo Li/Science Photo Library Via Afp

No ipak, ukoliko želite biserno bijele zube, tu nažalost, pasta neće puno pomoći. Ona će moguće, izbijeliti zube do jedan ili dva tona, no za nešto bjelije zube, pripremite novac i ugovorite termin kod zubara. Važno je pripomenuti da proizvođači ističu na tubi da se radi o “prirodnoj bijeloj boji”. Jer samo izbjeljivač može posvijetliti zube iznad njihovog prirodnog tona. No oni su dopušteni u pastama za zube samo u tako malim količinama da nemaju učinak izbjeljivanja.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 21:45