stdClass Object ( [id] => 1130768 [title] => Koronavirus utječe na kardiovaskularni sustav, dr. sc. Duška Glavaš: U sljedećih 25 godina očekujemo rast dijagnoza! Zatajivanje srca značajan je uzrok smrtnosti u cijelom svijetu [alias] => koronavirus-utjece-na-kardiovaskularni-sustav-dr-sc-duska-glavas-u-sljedecih-25-godina-ocekujemo-rast-dijagnoza-zatajivanje-srca-znacajan-je-uzrok-smrtnosti-u-cijelom-svijetu [catid] => 265 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Zatajivanje srca (ZS) značajan je uzrok pobola i smrtnosti u cijelom svijetu, koje ostavlja psihofizičke posljedice na pojedinica, ali i cijelo društvo, uz veliko medicinsko i socioekonomsko opterećenje.

- Zatajivanje srca složen je sindrom, koji vlada kao neka vrsta svjetske epidemije, s dugoročnim posljedicama, već nekoliko desetljeća - kaže u povodu Svjetskog dana srca prim. doc. dr. sc. Duška Glavaš, voditeljica Jedinica za intenzivno liječenje Klinike za bolesti srca i krvnih žila u KBC-u Split, koja nam je iznijela najnovije podatke o ovom problemu, ali i svoje dugogodišnje iskustvo u zbrinjavanju hitnih kardiovaskularih incidenata.

Zbog rasta broja stanovništva, posebno starije životne dobi, ukupan broj pacijenata sa zatajivanjem srca i dalje nastavlja rasti. Porast se bilježi i u mlađih dobnih skupina, što se dijelom pripisuje pretilosti, ali i porastu drugih rizičnih faktora te boljoj dijagnostici. Sve to ukazuju da epidemija nije ni izdaleka obuzdana.

Od prošle godine vlada još jedna velika epidemija, uzrokovana COVID-om 19. Naime, brojne su infektivne bolesti koje mogu utjecati na kardiovaskularni (KV) sustav. Koronavirusna infekcija je jedna od njih, a posljedice mogu biti višestruke.

Zbog korone rast mortaliteta

Neki su pacijenti izbjegavali dolazak u bolnicu od početka epidemije, pao je broj hospitalizacija zbog ZS-a i porastao je mortalitet.

Postojanje zatajivanja srca je rizični faktor težeg kliničkog tijeka COVID-a 19 i neovisni pretkazatelj bolničkog mortaliteta.

Nadalje, pacijenti sa zatajivanjem srca mogu razviti akutno pogoršanje kroničnog ZS-a ili akutni ZS („de novo“) kao posljedicu ozljede miokarda ili kardiovaskularnih komplikacija.

Prema nekim istraživanjima, ozljeda miokarda može se javiti u 10-41 posto pacijenata.

Osim toga, COVID-19 povezuje se s miokarditisom, pogoršanjem funkcije lijeve klijetke, disfunkcijom desne klijetke, plućnom hipertenzijom, aritmijama, varijacijama tlaka.

---

image
Ilustracija/AFP
---


Osim akutne faze, postoji mogućnost dugoročnih posljedica na KV sustav i druge organe, koje treba pratiti i istražiti - ističe kardiologinja.

Epidemiološke analize koje se rade u području zatajenja srca vrlo su važne kako bismo se ne samo informirali o ovom važnom problemu, u smislu evaluiranja liječenja i ishoda pacijenata, nego i uočili gdje možemo pozitivno djelovati i kojim mjerama, zajedničkim strategijama i radom.

Statističke informacije je vrlo teško prikupiti kako na lokalnoj, tako i na svjetskoj razini, iako u prikupljnju podataka sudjeluju stručnjaci različitih struka, organiziraju se studije, istraživanja, registri.

- Istraživanje iz Hrvatske pokazalo je da je 2013. umrla 1341 osoba zbog zatajivanja srca, pri čemu je smrtnost bila najviša u najstarijim dobnim skupinama, dok je broj hospitalizacija ostao stabilan.

ESC-HF Long-Term registar objavio je 2016. podatak o ishodu liječenja bolesnika sa zatajivanjem srca, pri čemu je opći mortalitet iznosio 23,6% kod akutnog ZS-a i 6,4% kod kroničnog ZS-a, koji je u pojedinim regijama varirao od 21,6% do 36,5% kod akutnog ZS-a i od 6,9% do 15,6% kod kroničnog ZS-a.

Razlika u mortalitetu protumačena je odrazom raznovrsnih karakteristika i liječenja ovih pacijenata.

Zaključeno je da je jednogodišnji mortalitet kod akutnog ZS-a i dalje izuzetno visok, ali je registar pružio mogućnost brojnih istraživanja od pratećih bolesti kao što su dijabetes, fibrilacija atrija, preko dijagnostike, liječenja različitim lijekovima do utjecaja na hospitalizacije, preživljavanje, smrtnost.

Primjerice, praćenje ovih bolesnika pokazalo je da je poremaćaj kalija povezan s većom smrtnošću, na koju je utjecao i prekid terapije, ilustrira dr. Glavaš.

Europsko društvo za zatajivanje srca (HFA) pri Europskom kardiološkom društvu (ESC) razvilo je HFA Atlas program kako bi se istražilo epidemiologiju zatajivanja srca (ZS), resurse, nadoknadu za lijekove za liječenje ZS sukladno smjernicama (GDMT) i aktivnosti nacionalnih društava za zatajivanje srca (NHFS).

Pokazalo se da gotovo sve zemlje imaju nacionalna društva (NHFS) ili radne skupine, a polovina njih udruge pacijenata, što svakako dokazuje da je zatajivanje srca vrlo aktualna tema.

- Prema podacima iz novih "Smjernica za dijagnostiku i liječenje zatajivanja srca", koje su objavljene nedavno na ESC kongresu 2021. godine u nekim razvijenim zemljama, incidencija ZS-a je moguće u padu zbog boljeg liječenja KV bolesti, no zbog starenja populacije opća incidencija se povećava.

Problemi dijabetičara

Učestalost zatajivanja srca u Europi je oko tri na tisuću osoba godišnje ili oko pet na tisuću među odraslom populacijom. Prevalencija raste s dobi: kreće se u rasponu od 1 posto u dobi ispod 55 godina, do 10 posto u dobi iznad 70 godina - kaže dr. Glavaš.

Nakon početne dijagnoze, bolesnici sa zatajenjem srca često se hospitaliziraju svake godine.

Rizik hospitalizacija zbog zatajivanja srca bio je 1,5 puta veći u dijabetičara te kod osoba kod kojih je utvrđena fibrilacija atrija i veći BMI (indeks tjelesne mase), a s obzirom na rast populacije, starenje i veću prisutnost komorbiditeta, možemo očekivati da će broj prijema pod dijagnozom ZS-a rasti u budućnosti čak do razine od 50 posto u sljedećih 25 godina - otkriva dr. Glavaš.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---


- Potrebna su daljnja dobro pripremljena timska i međunarodna istraživanja problematike zatajivanja srca, a kod nas je u planu nova epidemiološka studija u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo, koja je već trebala započeti, no odgođena je zbog COVID-a 19 - pojašnjava naša sugovornica, te ističe da je upravo kvalitetna epidemiološka analiza dobar temelj za stvaranje multidisciplinarnih programa s ciljem edukacije, prevencije i liječenja, kako bi se ovaj još uvijek negativni trend ispravio.

---

Kardiovaskularne bolesti i infekcija COVID-19

Pandemija koronavirusa pogađa i naše bolesnike s kardiovaskularnim (KV) bolestima. S jedne strane skloniji su ovoj vrsti infekcije, a kad se već infekcija razvije, težem obliku bolesti i komplikacijama.

Neovisno o infekciji COVID-19, ljudi se i u ovim pandemijskim vremenima javljaju na Hitni interni prijem i primaju u Koronarnu jedinicu i na Kardiologiju radi liječenja srčanog infakta, popuštanja srca, aritmija, embolije pluća, poremećaja tlaka.

Puno njih je u strahu i postavlja pitanja kako pokušati spriječiti KV bolest ili njezino pogoršanje i kako se ponašati u ovim okolnostima kad smo svi izloženi zarazi.

Kardiološki bolesnici, oni s preboljelim srčanim udarom, koronarnim intervencijama, stentovima, premosnicama, hipertenzijom, dijabetesom, trebaju se pridržavati dosadašnjih savjeta i uzimati redovito lijekove.

Za sada je jedina pouzdana mjera prevencije 'ostati doma' i u zdravoj sredini.

Kad se ostane doma, skloniji smo pojačanom konzumiranju hrane i pića, više se puši i, naravno, manje kreće.

Tim povodom bih savjetovala, s obzirom na okolnosti i poznate rizične faktore i 'okidače' KV bolesti, da budemo u svemu umjereni, posebno u prehrani, u kojoj bi trebale prevladavati zdrave namirnice mediteranskog tipa (uz voće, povrće i ribu).

Još jednom bih skrenula pozornost na pušenje kao rizičan faktor KV bolesti, posebice uz COVID infekciju, jer cigarete oštećuju respiracijske organe, a virus ima posebnu sklonost prema dišnom sustavu.

Za očuvanje i podizanje imuniteta važna je ne samo pravilna prehrana, nego i dovoljno sna i izbjegavanje stresova. Nađimo načine opuštanja, uz omiljene emisije, muziku, knjige, društvene mreže, hobije.

Što se tiče lijekova, za sada, sukladno najnovijim preporukama Europskog kardiološkog društva - ESC (koje kontinuirano dobivamo preko elektroničkih medija kao članovi ESC-a), trebamo se pridržavati ESC smjernica liječenja kao i do sada.

Primjerice, ako se tlak povisi, treba povećati doze lijekova, u suprotnom smanjiti, uz savjetovanje i s obiteljskim liječnicima. Za određene preporuke dostatni su i telefonski pozivi.

U nekim zemljama naglasak je stavljen i na telemedicinska savjetovanja, posebice u ovim okolnostima. Budući da se radi o novoj infekciji koja zahvaća cijeli organizam, a 80% oboljelih ima blage simptome, u svijetu nemamo puno objavljenih radova i studija o utjecaju na srce.

---

---

Aritmije i srčani zastoj

Aritmije - poremećaji srčanog ritma, mogu se podijeliti na više načina.
Najčešće se radi o supraventrikularnim aritmijama i fibrilaciji atrija, koje su obično manje opasne (ako ne dovedu do hemodinamskog urušaja), i onima koje su opasnije - maligne aritmije, kao što je ventrikularna tahikardija, posebno ventrikularna fibrilacija, gdje srce radi na kaotičan način te se ne stigne napuniti dovoljno krvi, a time i cijeli organizam ostaje bez dovoljne cirkulacije.

Kod malignih aritmija potrebno je što prije intervenirati, posebno kod ventrikularne fibrilacije. Najvažnije liječenje je defibrilacija uz pomoć defibrilatora, no ako se ova aritmija događa izvan bolnice, važno je do dolaska hitne pomoći odmah započeti oživljavanje na terenu (primjenjuje se masaža srca, nekad pomogne i udarac u prsni koš.)

Maligne aritmije mogu u vrlo kratko vrijeme dovesti do srčanog zastoja - prestanka rada srca, nekad o sekundama naše pomoći ovisi život. Uspjesi oživljavanja na terenu, pogotovo od strane laika, nisu veliki, ali je važno odmah priskočiti u pomoć - bilo u kući od strane obitelji, na ulici, u trgovini - imali smo i nekoliko uspjašnih oživljavanja u splitskim velikim prodajnim centrima.

Razlozi malignih aritmija i srčanog zastoja mogu biti brojni i dogoditi se u bilo kojoj životnoj dobi, uključujući djecu i sportaše, a posebno kod starijih bolesnika s brojnim bolestima.

Prvi znak srčanog infakta može biti maligna aritmija.

Pored ishemične-aterosklerotske bolesti srca (velikih ili malih krvnih žila), može se raditi o stresnoj kardiomiopatiji (Tako-Tsubo), gdje se poradi stresa razvije protrahirani spazam krvnih žila. Sportaši, naročito nakon pojačanih psihofizičkih napora, posebno su osjetljiva populacija, kojoj treba dodati i populaciju dijabetičara, jer se kod njih može raditi o 'tihoj' ishemiji (angina pektoris ili infakt bez boli), gdje maligna aritmija može biti prvi znak bolesti. I pušenje se može povezati sa srčanim zastojem.

Opisano je da i samo jedna popušena cigareta može dovesti da fatalnog spazma - stezanja koronarnih žila. Kod bolesnika koji se liječe od zatajivanja srca najčešći uzrok inače visoke smrtnosti može biti ova vrsta aritmije.

Kad se već dogodi maligna aritmija ili srčani zastoj na terenu, potrebno je pristupiti oživljavanju, uz poziv hitnoj pomoći. Isto tako je važno imati defibrilatore na ključnim mjestima u gradu, posebno gdje se okuplja veći broj ljudi, te educirati stanovništvo o prevenciji i oživljavanju.

---

---

Iz hrvatskog registra

Naša zemlja sudjelovala je u ESC Atlasu i ESC HFA registrima i istraživanjima o ZS-u, a imamo i najnovije podatke našeg Registra za zatajivanje srca (CRO-HF registar).

U prethodnu analizu uključena su 2203 bolnička pacijenta. Median dobi iznosio je 75 g (53,3% muškaraca, 46,7% žena), a zastupljenost pacijenata rasla je prema dobnim skupinama i najviše ih je bilo u dobi ≥75 g. Akutno 'de novo' zatajivanje srca imalo je 34,5% bolesnika, a pogoršanje kroničnog 65,5%.
Najčešće prateće bolesti bile su hipertenzija (67,5%), dijabetes (34,4%), preboljeli srčani infarkt (22,7%), bubrežna insuficijencija (19,2%), KOPB (17,3%), cerebrovaskularna bolest (16,5%), atrijalna fibrilacija/ undulacija (53,7%).
'Okidači' ZS-a bili su hipertenzija (55,5%), aritmije (51,3%), valvularna disfunkcija (32,8%), akutni koronarni sindrom (AKS) (19,7%), infekcije (19,6%). U laboratorijskim nalazima sniženi hemoglobin imalo je 51,9% bolesnika, povećan kreatinin 46,8%, ALT 29,8%, kolestrol 32,7%, trigliceride 31,9%, urate 79,3%, a hiperglikemiju 99,8%.

Naša analiza pokazala je da se lijekovi i dalje ne primjenjuju sukladno smjernicama. Za potrebe ESC HFA Atlas istraživanja 2018., uz suradnju s kolegama iz Zavoda za javno zdravstvo, analizirani su pacijenti s dijagnozom ZS-a u Hrvatskoj.

Broj hospitalizacija iznosio je 7949, a broj otpuštenih s dijagnozom ZS-a - 6205.

Bolnički mortalitet, prema broju hospitaliziranih, bio je 3,67%, a prema broju otpuštenih s dijagnozom ZS-a - 4,7%. Procjena prevalencije iznosila je 61.868, a ukupni jednogodišnji mortalitet -1,5%.

---

---

Najčešći uzroci smrti

Što se tiče uzroka smrti, među najzastupljenijima su bile bolesti cirkulacijskog sustava - 43,7 posto (muškarci 38,3 posto, žene 49 posto).

Deset vodećih uzroka smrti: na 1. mjestu ishemična bolest srca -10.195 osobe (19,3%), na 9. mjestu insuficijencija srca - 914 osoba (1,7%).

Prema spolu, kod muškaraca je na 1. mjestu ishemična bolest srca, 4692 osobe (18,1%) (insufucijencija srca, nije među prvih deset).

Kod žena je na 1. mjestu ishemična bolest srca, 5505 osoba (20,6%), a na 10. mjestu insuficijencija srca, 579 osobe (2,2%).

Prema dobnim skupinama (dob ≥65 g), na 1. mjestu su bolesti cirkulacijskog sustava - 20.772 osobe (47,7%).

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DRŽATI SE TERAPIJE I ZRAVIH NAVIKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => DRŽATI SE TERAPIJE I ZRAVIH NAVIKA 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-09-28 07:41:32 [created_by] => 3141 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-09-28 14:54:37 [modified_by] => 3141 [publish_up] => 2021-09-28 14:37:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1093 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 265 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovijia saznanja i savjeti za zdrav život. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, dom, obitelj [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Zdravlje [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/09\/28\/15978300.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/28\/19489476.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/28\/13734576.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/Cropix","Ilustracija\/AFP","Tom Dubravec\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Prim. doc. dr. sc. Du\u0161ka Glava\u0161,\u00a0voditeljica Jedinica za intenzivno lije\u010denje Klinike za bolesti srca i krvnih \u017eila u KBC-u Split","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_15978300_1920.jpg":"1920x1080","k_15978300_1280.jpg":"1280x1280","k_15978300_1024.jpg":"1024x1024","k_15978300_640.jpg":"640x640","k_15978300_480.jpg":"480x480","k_15978300_340.jpg":"340x340","k_15978300_220.jpg":"220x220","o_15978300_1280.jpg":"1280x853","o_15978300_1024.jpg":"1024x682","o_15978300_640.jpg":"640x426","o_15978300_480.jpg":"480x320","o_15978300_340.jpg":"340x226","o_15978300_220.jpg":"220x146","h_15978300_1280.jpg":"1280x854","h_15978300_1024.jpg":"1024x683","h_15978300_640.jpg":"640x427","h_15978300_480.jpg":"480x320","h_15978300_340.jpg":"340x227","h_15978300_220.jpg":"220x147","pp_15978300_1280.jpg":"1006x1280","pp_15978300_1024.jpg":"805x1024","pp_15978300_640.jpg":"503x640","pp_15978300_480.jpg":"377x480","pp_15978300_340.jpg":"267x340","pp_15978300_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_19489476_1920.jpg":"1920x1080","k_19489476_1280.jpg":"1280x1280","k_19489476_1024.jpg":"1024x1024","k_19489476_640.jpg":"640x640","k_19489476_480.jpg":"480x480","k_19489476_340.jpg":"340x340","k_19489476_220.jpg":"220x220","o_19489476_1280.jpg":"1280x1706","o_19489476_1024.jpg":"1024x1365","o_19489476_640.jpg":"640x853","o_19489476_480.jpg":"480x640","o_19489476_340.jpg":"340x453","o_19489476_220.jpg":"220x293","h_19489476_1280.jpg":"1280x854","h_19489476_1024.jpg":"1024x683","h_19489476_640.jpg":"640x427","h_19489476_480.jpg":"480x320","h_19489476_340.jpg":"340x227","h_19489476_220.jpg":"220x147","pp_19489476_1280.jpg":"1006x1280","pp_19489476_1024.jpg":"805x1024","pp_19489476_640.jpg":"503x640","pp_19489476_480.jpg":"377x480","pp_19489476_340.jpg":"267x340","pp_19489476_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2792","hd_13734576_1920.jpg":"1920x1080","k_13734576_1280.jpg":"1280x1280","k_13734576_1024.jpg":"1024x1024","k_13734576_640.jpg":"640x640","k_13734576_480.jpg":"480x480","k_13734576_340.jpg":"340x340","k_13734576_220.jpg":"220x220","o_13734576_1280.jpg":"1280x1861","o_13734576_1024.jpg":"1024x1489","o_13734576_640.jpg":"640x930","o_13734576_480.jpg":"480x698","o_13734576_340.jpg":"340x494","o_13734576_220.jpg":"220x319","h_13734576_1280.jpg":"1280x854","h_13734576_1024.jpg":"1024x683","h_13734576_640.jpg":"640x427","h_13734576_480.jpg":"480x320","h_13734576_340.jpg":"340x227","h_13734576_220.jpg":"220x147","pp_13734576_1280.jpg":"1006x1280","pp_13734576_1024.jpg":"805x1024","pp_13734576_640.jpg":"503x640","pp_13734576_480.jpg":"377x480","pp_13734576_340.jpg":"267x340","pp_13734576_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7364776 Threads: 3 Questions: 1592100186 Slow queries: 4723139 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110323905 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) ) [link] => /mozaik/zdravlje/koronavirus-utjece-na-kardiovaskularni-sustav-dr-sc-duska-glavas-u-sljedecih-25-godina-ocekujemo-rast-dijagnoza-zatajivanje-srca-znacajan-je-uzrok-smrtnosti-u-cijelom-svijetu-1130768 [printLink] => /mozaik/zdravlje/koronavirus-utjece-na-kardiovaskularni-sustav-dr-sc-duska-glavas-u-sljedecih-25-godina-ocekujemo-rast-dijagnoza-zatajivanje-srca-znacajan-je-uzrok-smrtnosti-u-cijelom-svijetu-1130768?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 651089 [name] => zatajivanje srca [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-28 16:54:52 [main_article_id] => 0 [alias] => zatajivanje-srca [link] => /tag/zatajivanje-srca ) [1] => stdClass Object ( [id] => 605185 [name] => dr. Duška Glavaš [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-01 19:53:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dr-duska-glavas [link] => /tag/dr-duska-glavas ) [2] => stdClass Object ( [id] => 273023 [name] => bolesti srca [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bolesti-srca [link] => /tag/bolesti-srca ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DRŽATI SE TERAPIJE I ZRAVIH NAVIKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Koronavirus utječe na kardiovaskularni sustav, dr. sc. Duška Glavaš: U sljedećih 25 godina očekujemo rast dijagnoza! Zatajivanje srca značajan je uzrok smrtnosti u cijelom svijetu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3141 [name] => Javorka Luetić [username] => javorka-lueti [email] => javorka-lueti@sd.hr [password] => $2y$10$5nG3SklVzKARcZKbSEUQleN1B7rr3pudihHhhdwQReXNy8GUMmWNa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/javorka-luetic-3141 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1659 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f4e74d567055c008abcb8309219045e8?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/28/15978300.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/Cropix [mainImageDesc] => Prim. doc. dr. sc. Duška Glavaš, voditeljica Jedinica za intenzivno liječenje Klinike za bolesti srca i krvnih žila u KBC-u Split [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/28/15978300.jpg [title] => Prim. doc. dr. sc. Duška Glavaš, voditeljica Jedinica za intenzivno liječenje Klinike za bolesti srca i krvnih žila u KBC-u Split Tom Dubravec/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/28/19489476.jpg [title] => Ilustracija/AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/28/13734576.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Zatajivanje srca (ZS) značajan je uzrok pobola i smrtnosti u cijelom svijetu, koje ostavlja psihofizičke posljedice na pojedinica, ali i cijelo društvo, uz veliko medicinsko i socioekonomsko opterećenje.

- Zatajivanje srca složen je sindrom, koji vlada kao neka vrsta svjetske epidemije, s dugoročnim posljedicama, već nekoliko desetljeća - kaže u povodu Svjetskog dana srca prim. doc. dr. sc. Duška Glavaš, voditeljica Jedinica za intenzivno liječenje Klinike za bolesti srca i krvnih žila u KBC-u Split, koja nam je iznijela najnovije podatke o ovom problemu, ali i svoje dugogodišnje iskustvo u zbrinjavanju hitnih kardiovaskularih incidenata.

Zbog rasta broja stanovništva, posebno starije životne dobi, ukupan broj pacijenata sa zatajivanjem srca i dalje nastavlja rasti. Porast se bilježi i u mlađih dobnih skupina, što se dijelom pripisuje pretilosti, ali i porastu drugih rizičnih faktora te boljoj dijagnostici. Sve to ukazuju da epidemija nije ni izdaleka obuzdana.

Od prošle godine vlada još jedna velika epidemija, uzrokovana COVID-om 19. Naime, brojne su infektivne bolesti koje mogu utjecati na kardiovaskularni (KV) sustav. Koronavirusna infekcija je jedna od njih, a posljedice mogu biti višestruke.

Zbog korone rast mortaliteta

Neki su pacijenti izbjegavali dolazak u bolnicu od početka epidemije, pao je broj hospitalizacija zbog ZS-a i porastao je mortalitet.

Postojanje zatajivanja srca je rizični faktor težeg kliničkog tijeka COVID-a 19 i neovisni pretkazatelj bolničkog mortaliteta.

Nadalje, pacijenti sa zatajivanjem srca mogu razviti akutno pogoršanje kroničnog ZS-a ili akutni ZS („de novo“) kao posljedicu ozljede miokarda ili kardiovaskularnih komplikacija.

Prema nekim istraživanjima, ozljeda miokarda može se javiti u 10-41 posto pacijenata.

Osim toga, COVID-19 povezuje se s miokarditisom, pogoršanjem funkcije lijeve klijetke, disfunkcijom desne klijetke, plućnom hipertenzijom, aritmijama, varijacijama tlaka.

---

image
Ilustracija/AFP
---


Osim akutne faze, postoji mogućnost dugoročnih posljedica na KV sustav i druge organe, koje treba pratiti i istražiti - ističe kardiologinja.

Epidemiološke analize koje se rade u području zatajenja srca vrlo su važne kako bismo se ne samo informirali o ovom važnom problemu, u smislu evaluiranja liječenja i ishoda pacijenata, nego i uočili gdje možemo pozitivno djelovati i kojim mjerama, zajedničkim strategijama i radom.

Statističke informacije je vrlo teško prikupiti kako na lokalnoj, tako i na svjetskoj razini, iako u prikupljnju podataka sudjeluju stručnjaci različitih struka, organiziraju se studije, istraživanja, registri.

- Istraživanje iz Hrvatske pokazalo je da je 2013. umrla 1341 osoba zbog zatajivanja srca, pri čemu je smrtnost bila najviša u najstarijim dobnim skupinama, dok je broj hospitalizacija ostao stabilan.

ESC-HF Long-Term registar objavio je 2016. podatak o ishodu liječenja bolesnika sa zatajivanjem srca, pri čemu je opći mortalitet iznosio 23,6% kod akutnog ZS-a i 6,4% kod kroničnog ZS-a, koji je u pojedinim regijama varirao od 21,6% do 36,5% kod akutnog ZS-a i od 6,9% do 15,6% kod kroničnog ZS-a.

Razlika u mortalitetu protumačena je odrazom raznovrsnih karakteristika i liječenja ovih pacijenata.

Zaključeno je da je jednogodišnji mortalitet kod akutnog ZS-a i dalje izuzetno visok, ali je registar pružio mogućnost brojnih istraživanja od pratećih bolesti kao što su dijabetes, fibrilacija atrija, preko dijagnostike, liječenja različitim lijekovima do utjecaja na hospitalizacije, preživljavanje, smrtnost.

Primjerice, praćenje ovih bolesnika pokazalo je da je poremaćaj kalija povezan s većom smrtnošću, na koju je utjecao i prekid terapije, ilustrira dr. Glavaš.

Europsko društvo za zatajivanje srca (HFA) pri Europskom kardiološkom društvu (ESC) razvilo je HFA Atlas program kako bi se istražilo epidemiologiju zatajivanja srca (ZS), resurse, nadoknadu za lijekove za liječenje ZS sukladno smjernicama (GDMT) i aktivnosti nacionalnih društava za zatajivanje srca (NHFS).

Pokazalo se da gotovo sve zemlje imaju nacionalna društva (NHFS) ili radne skupine, a polovina njih udruge pacijenata, što svakako dokazuje da je zatajivanje srca vrlo aktualna tema.

- Prema podacima iz novih "Smjernica za dijagnostiku i liječenje zatajivanja srca", koje su objavljene nedavno na ESC kongresu 2021. godine u nekim razvijenim zemljama, incidencija ZS-a je moguće u padu zbog boljeg liječenja KV bolesti, no zbog starenja populacije opća incidencija se povećava.

Problemi dijabetičara

Učestalost zatajivanja srca u Europi je oko tri na tisuću osoba godišnje ili oko pet na tisuću među odraslom populacijom. Prevalencija raste s dobi: kreće se u rasponu od 1 posto u dobi ispod 55 godina, do 10 posto u dobi iznad 70 godina - kaže dr. Glavaš.

Nakon početne dijagnoze, bolesnici sa zatajenjem srca često se hospitaliziraju svake godine.

Rizik hospitalizacija zbog zatajivanja srca bio je 1,5 puta veći u dijabetičara te kod osoba kod kojih je utvrđena fibrilacija atrija i veći BMI (indeks tjelesne mase), a s obzirom na rast populacije, starenje i veću prisutnost komorbiditeta, možemo očekivati da će broj prijema pod dijagnozom ZS-a rasti u budućnosti čak do razine od 50 posto u sljedećih 25 godina - otkriva dr. Glavaš.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---


- Potrebna su daljnja dobro pripremljena timska i međunarodna istraživanja problematike zatajivanja srca, a kod nas je u planu nova epidemiološka studija u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo, koja je već trebala započeti, no odgođena je zbog COVID-a 19 - pojašnjava naša sugovornica, te ističe da je upravo kvalitetna epidemiološka analiza dobar temelj za stvaranje multidisciplinarnih programa s ciljem edukacije, prevencije i liječenja, kako bi se ovaj još uvijek negativni trend ispravio.

---

Kardiovaskularne bolesti i infekcija COVID-19

Pandemija koronavirusa pogađa i naše bolesnike s kardiovaskularnim (KV) bolestima. S jedne strane skloniji su ovoj vrsti infekcije, a kad se već infekcija razvije, težem obliku bolesti i komplikacijama.

Neovisno o infekciji COVID-19, ljudi se i u ovim pandemijskim vremenima javljaju na Hitni interni prijem i primaju u Koronarnu jedinicu i na Kardiologiju radi liječenja srčanog infakta, popuštanja srca, aritmija, embolije pluća, poremećaja tlaka.

Puno njih je u strahu i postavlja pitanja kako pokušati spriječiti KV bolest ili njezino pogoršanje i kako se ponašati u ovim okolnostima kad smo svi izloženi zarazi.

Kardiološki bolesnici, oni s preboljelim srčanim udarom, koronarnim intervencijama, stentovima, premosnicama, hipertenzijom, dijabetesom, trebaju se pridržavati dosadašnjih savjeta i uzimati redovito lijekove.

Za sada je jedina pouzdana mjera prevencije 'ostati doma' i u zdravoj sredini.

Kad se ostane doma, skloniji smo pojačanom konzumiranju hrane i pića, više se puši i, naravno, manje kreće.

Tim povodom bih savjetovala, s obzirom na okolnosti i poznate rizične faktore i 'okidače' KV bolesti, da budemo u svemu umjereni, posebno u prehrani, u kojoj bi trebale prevladavati zdrave namirnice mediteranskog tipa (uz voće, povrće i ribu).

Još jednom bih skrenula pozornost na pušenje kao rizičan faktor KV bolesti, posebice uz COVID infekciju, jer cigarete oštećuju respiracijske organe, a virus ima posebnu sklonost prema dišnom sustavu.

Za očuvanje i podizanje imuniteta važna je ne samo pravilna prehrana, nego i dovoljno sna i izbjegavanje stresova. Nađimo načine opuštanja, uz omiljene emisije, muziku, knjige, društvene mreže, hobije.

Što se tiče lijekova, za sada, sukladno najnovijim preporukama Europskog kardiološkog društva - ESC (koje kontinuirano dobivamo preko elektroničkih medija kao članovi ESC-a), trebamo se pridržavati ESC smjernica liječenja kao i do sada.

Primjerice, ako se tlak povisi, treba povećati doze lijekova, u suprotnom smanjiti, uz savjetovanje i s obiteljskim liječnicima. Za određene preporuke dostatni su i telefonski pozivi.

U nekim zemljama naglasak je stavljen i na telemedicinska savjetovanja, posebice u ovim okolnostima. Budući da se radi o novoj infekciji koja zahvaća cijeli organizam, a 80% oboljelih ima blage simptome, u svijetu nemamo puno objavljenih radova i studija o utjecaju na srce.

---

---

Aritmije i srčani zastoj

Aritmije - poremećaji srčanog ritma, mogu se podijeliti na više načina.
Najčešće se radi o supraventrikularnim aritmijama i fibrilaciji atrija, koje su obično manje opasne (ako ne dovedu do hemodinamskog urušaja), i onima koje su opasnije - maligne aritmije, kao što je ventrikularna tahikardija, posebno ventrikularna fibrilacija, gdje srce radi na kaotičan način te se ne stigne napuniti dovoljno krvi, a time i cijeli organizam ostaje bez dovoljne cirkulacije.

Kod malignih aritmija potrebno je što prije intervenirati, posebno kod ventrikularne fibrilacije. Najvažnije liječenje je defibrilacija uz pomoć defibrilatora, no ako se ova aritmija događa izvan bolnice, važno je do dolaska hitne pomoći odmah započeti oživljavanje na terenu (primjenjuje se masaža srca, nekad pomogne i udarac u prsni koš.)

Maligne aritmije mogu u vrlo kratko vrijeme dovesti do srčanog zastoja - prestanka rada srca, nekad o sekundama naše pomoći ovisi život. Uspjesi oživljavanja na terenu, pogotovo od strane laika, nisu veliki, ali je važno odmah priskočiti u pomoć - bilo u kući od strane obitelji, na ulici, u trgovini - imali smo i nekoliko uspjašnih oživljavanja u splitskim velikim prodajnim centrima.

Razlozi malignih aritmija i srčanog zastoja mogu biti brojni i dogoditi se u bilo kojoj životnoj dobi, uključujući djecu i sportaše, a posebno kod starijih bolesnika s brojnim bolestima.

Prvi znak srčanog infakta može biti maligna aritmija.

Pored ishemične-aterosklerotske bolesti srca (velikih ili malih krvnih žila), može se raditi o stresnoj kardiomiopatiji (Tako-Tsubo), gdje se poradi stresa razvije protrahirani spazam krvnih žila. Sportaši, naročito nakon pojačanih psihofizičkih napora, posebno su osjetljiva populacija, kojoj treba dodati i populaciju dijabetičara, jer se kod njih može raditi o 'tihoj' ishemiji (angina pektoris ili infakt bez boli), gdje maligna aritmija može biti prvi znak bolesti. I pušenje se može povezati sa srčanim zastojem.

Opisano je da i samo jedna popušena cigareta može dovesti da fatalnog spazma - stezanja koronarnih žila. Kod bolesnika koji se liječe od zatajivanja srca najčešći uzrok inače visoke smrtnosti može biti ova vrsta aritmije.

Kad se već dogodi maligna aritmija ili srčani zastoj na terenu, potrebno je pristupiti oživljavanju, uz poziv hitnoj pomoći. Isto tako je važno imati defibrilatore na ključnim mjestima u gradu, posebno gdje se okuplja veći broj ljudi, te educirati stanovništvo o prevenciji i oživljavanju.

---

---

Iz hrvatskog registra

Naša zemlja sudjelovala je u ESC Atlasu i ESC HFA registrima i istraživanjima o ZS-u, a imamo i najnovije podatke našeg Registra za zatajivanje srca (CRO-HF registar).

U prethodnu analizu uključena su 2203 bolnička pacijenta. Median dobi iznosio je 75 g (53,3% muškaraca, 46,7% žena), a zastupljenost pacijenata rasla je prema dobnim skupinama i najviše ih je bilo u dobi ≥75 g. Akutno 'de novo' zatajivanje srca imalo je 34,5% bolesnika, a pogoršanje kroničnog 65,5%.
Najčešće prateće bolesti bile su hipertenzija (67,5%), dijabetes (34,4%), preboljeli srčani infarkt (22,7%), bubrežna insuficijencija (19,2%), KOPB (17,3%), cerebrovaskularna bolest (16,5%), atrijalna fibrilacija/ undulacija (53,7%).
'Okidači' ZS-a bili su hipertenzija (55,5%), aritmije (51,3%), valvularna disfunkcija (32,8%), akutni koronarni sindrom (AKS) (19,7%), infekcije (19,6%). U laboratorijskim nalazima sniženi hemoglobin imalo je 51,9% bolesnika, povećan kreatinin 46,8%, ALT 29,8%, kolestrol 32,7%, trigliceride 31,9%, urate 79,3%, a hiperglikemiju 99,8%.

Naša analiza pokazala je da se lijekovi i dalje ne primjenjuju sukladno smjernicama. Za potrebe ESC HFA Atlas istraživanja 2018., uz suradnju s kolegama iz Zavoda za javno zdravstvo, analizirani su pacijenti s dijagnozom ZS-a u Hrvatskoj.

Broj hospitalizacija iznosio je 7949, a broj otpuštenih s dijagnozom ZS-a - 6205.

Bolnički mortalitet, prema broju hospitaliziranih, bio je 3,67%, a prema broju otpuštenih s dijagnozom ZS-a - 4,7%. Procjena prevalencije iznosila je 61.868, a ukupni jednogodišnji mortalitet -1,5%.

---

---

Najčešći uzroci smrti

Što se tiče uzroka smrti, među najzastupljenijima su bile bolesti cirkulacijskog sustava - 43,7 posto (muškarci 38,3 posto, žene 49 posto).

Deset vodećih uzroka smrti: na 1. mjestu ishemična bolest srca -10.195 osobe (19,3%), na 9. mjestu insuficijencija srca - 914 osoba (1,7%).

Prema spolu, kod muškaraca je na 1. mjestu ishemična bolest srca, 4692 osobe (18,1%) (insufucijencija srca, nije među prvih deset).

Kod žena je na 1. mjestu ishemična bolest srca, 5505 osoba (20,6%), a na 10. mjestu insuficijencija srca, 579 osobe (2,2%).

Prema dobnim skupinama (dob ≥65 g), na 1. mjestu su bolesti cirkulacijskog sustava - 20.772 osobe (47,7%).

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/Cropix Ilustracija/AFP Tom Dubravec/Cropix
Tom Dubravec/Cropix
Prim. doc. dr. sc. Duška Glavaš, voditeljica Jedinica za intenzivno liječenje Klinike za bolesti srca i krvnih žila u KBC-u Split
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zdravlje/koronavirus-utjece-na-kardiovaskularni-sustav-dr-sc-duska-glavas-u-sljedecih-25-godina-ocekujemo-rast-dijagnoza-zatajivanje-srca-znacajan-je-uzrok-smrtnosti-u-cijelom-svijetu-1130768 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=49010f8b24beaa8f070d1118e147a7a35081d98e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Koronavirus+utje%C4%8De+na+kardiovaskularni+sustav%2C+dr.+sc.+Du%C5%A1ka+Glava%C5%A1%3A+U+sljede%C4%87ih+25+godina+o%C4%8Dekujemo+rast+dijagnoza%21+Zatajivanje+srca+zna%C4%8Dajan+je+uzrok+smrtnosti+u+cijelom+svijetu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fkoronavirus-utjece-na-kardiovaskularni-sustav-dr-sc-duska-glavas-u-sljedecih-25-godina-ocekujemo-rast-dijagnoza-zatajivanje-srca-znacajan-je-uzrok-smrtnosti-u-cijelom-svijetu-1130768 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fkoronavirus-utjece-na-kardiovaskularni-sustav-dr-sc-duska-glavas-u-sljedecih-25-godina-ocekujemo-rast-dijagnoza-zatajivanje-srca-znacajan-je-uzrok-smrtnosti-u-cijelom-svijetu-1130768 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DRŽATI SE TERAPIJE I ZRAVIH NAVIKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ZdravljeDRŽATI SE TERAPIJE I ZRAVIH NAVIKA

Koronavirus utječe na kardiovaskularni sustav, dr. sc. Duška Glavaš: U sljedećih 25 godina očekujemo rast dijagnoza! Zatajivanje srca značajan je uzrok smrtnosti u cijelom svijetu

28. rujna 2021. - 16:37
Prim. doc. dr. sc. Duška Glavaš, voditeljica Jedinica za intenzivno liječenje Klinike za bolesti srca i krvnih žila u KBC-u SplitTom Dubravec/Cropix

Zatajivanje srca (ZS) značajan je uzrok pobola i smrtnosti u cijelom svijetu, koje ostavlja psihofizičke posljedice na pojedinica, ali i cijelo društvo, uz veliko medicinsko i socioekonomsko opterećenje.

- Zatajivanje srca složen je sindrom, koji vlada kao neka vrsta svjetske epidemije, s dugoročnim posljedicama, već nekoliko desetljeća - kaže u povodu Svjetskog dana srca prim. doc. dr. sc. Duška Glavaš, voditeljica Jedinica za intenzivno liječenje Klinike za bolesti srca i krvnih žila u KBC-u Split, koja nam je iznijela najnovije podatke o ovom problemu, ali i svoje dugogodišnje iskustvo u zbrinjavanju hitnih kardiovaskularih incidenata.

Zbog rasta broja stanovništva, posebno starije životne dobi, ukupan broj pacijenata sa zatajivanjem srca i dalje nastavlja rasti. Porast s...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 15:36