StoryEditorOCM
ZdravljePROBAJTE

Liječnici: Ako želite prirodni lijek koji učinkovito ubija viruse, bakterije i gljivice, onda ovo uzmite! I nije skupo

Piše MOZAIK SD
16. prosinca 2023. - 14:46

Pojedini nutricionisti i zagovoirnici zdrave prehrane navode da je origano zaboravljena biljka koja je po svojim sastojcima i 30 puta jača od limuna, isto toliko puta jača i od bijelog luka (češnjaka). Kažu da ubija bakterije i gljivice, može biti dobra antikancerogena prevencija i štiti vid.

- Znanstvenici su potvrdili da je origani najsnažniji priordni antibiotik na svijetu. A ulje origana je po svojim svojstima daleko jače i od zelenog čaja. Kako ga prirediti? Uzmite veliku žlicu origana i stavite u staklenu postud, prelijte sa 300 ml kupuće vode. neka odstoji 15 minuta. Iscjedite limuna. Čaj procijediti i piti po šalicu prije jela. Ovaj napitak je učinkovit za respiratorne infekcije, jak kašalj, bronhitis, ali i pojedine probleme s probavom. Dokazamno je da je dobar lijek za candidu - navodi se na jednoj poularnoj stranici koja promovira zdrav život.

Cijena 15 grama u trgovinama zdrave hrane je oko tri eura. 

No, je li to sve istina?

- Origano je kao biljka najaromatičniji je u vrijeme pred otvaranje cvjetova. Od origana se za konzumaciju i upotrebu koriste listovi i stabljike. Origano bijelih cvjetova nema ljekovita svojstva. Ima i farmakološko i terapeutsko djelovanje, učinkovit je kod liječenja oboljenja dišnih puteva, aerofagije te lošijeg apetita.

Postoji više od 40 članova roda Origanum, a najpoznatiji su majoran (Origanum majorana) te dvije vrste mravinca (Origanum vulgare i Origanum compactum); majoran se stoljećima koristi kao lijek za probavne tegobe te kao biljka koja djeluje smirujuće, dok su vrste mravinca O. compactum i O. vulgare bile lijek za probavne tegobe i urinarni sustav.

image

Svježi i sušeni origano

/Shutterstock

Pripravak čaja koji se priprema od origana ima značajno protuupalno, antibakterijsko, antivirusno i antioksidativno djelovanje te olakšava želučane i crijevne tegobe, zatim poboljšava rad jetre i žučnog mjehura, a umiruje i živčani sustav.

Origano ima antivirusna svojstva te djeluje tako da trenutačno olakšava tegobe uzrokovane infekcijama gornjeg dišnog sustava. Zahvaljujući svom antivirusnom i antibakterijskom svojstvu, izvrstan je u borbi protiv gripa i prehlade. Imate li astmu, pomoći će vam inhaliranje čajem od origana. Pare ovog čaja pročišćavaju nosne kanale i čiste sinuse - navodi za Gospodaski list dr. sc. Marin Čagalj, navodeći da se ulje origana od davnina se smatra jednim od najboljih prirodnih sredstava za sprječavanje širenja gljivica u tijelu uključujući Candida i Aspergillus vrste.

Zahvaljujući antimikrobnom djelovanju ulje origana se uspješno primjenjuje i kod obične prehlade, gripe, tegoba sa sinusima, zaraza dišnog sustava. Blagotvorno djeluje protiv glavobolje, kašlja, probavnih tegoba, umora i menstrualnih tegoba kod žena. Mravinac je i jedan od najjačih prirodnih antioksidansa, npr. posjeduje 42 puta više antioksidativnih aktivnosti nego jabuka.

image
/Shutterstock

Maja Roje Medak, dr. med, je svojevremno za portal Vaše zdravlje (Oktal Pharma) napisala:

- Iako nas asocira na pizzu, najpopularnije talijansko jelo na svijetu, ova biljka intenzivna i opora mirisa, čiju ljekovitost čine esencijalno ulje i aromatične komponente, danas je sve popularnija kao dodatak prehrani. Studije biološke aktivnosti origana upućuju na širok spektar antibakterijskih, fungicidnih (protiv gljiva), antiviralnih (protiv virusa) i antioksidativnih osobina, pa se njegova uporaba proširila i na potporu zdravlju. Ulje origana u početku se koristilo u aromaterapiji, no danas je sve popularnije u suhom, mljevenom obliku u kapsulama te kao ulje koje se primjenjuje lokalno na kožu ili se uzima na usta.

Origano se kao ljekovita biljka u narodnoj medicini primjenjivao dugo kroz povijest - kao prirodni antibiotik, sredstvo za iskašljavanje i širenje bronha, protiv grčeva, kod upale sinusa (posebno kronične), grlobolje, nespecifične upale uha, prehlade, viroze, gripe, dugotrajnih tegoba s nosom te kod upale mokraćnog mjehura. S obzirom na to da se biološka medicina u svijetu sve više istražuje i postaje sve popularnija među znanstvenicima, izrađene su brojne studije djelovanja origana na bakterije i druge mikroorganizme.

Što poručuju znanstvenici...

Američki liječnik dr. Harry Preuss sa Sveučilišta Georgetown pokusom na miševima dokazao je kako origano pokazuje inhibitorno djelovanje, tj. koči rast bakterija vrste stafilokokus podjednako kao i standardni antibiotici. U skladu s podacima fondacije Life Extension dokazano je da ulje origana zaustavlja rast stafilokoka in vitro (u laboratorijskim uvjetima) podjednako kao streptomicin, vankomicin i penicilin. Isti autor kasnije izvodi pokus s gljivom Candida albicans i ponovno dokazuje pozitivan učinak origana na zaustavljanje rasta te gljive, kako lokalno na koži tako i u slučaju sistemske infekcije. Te spoznaje potvrđuje i studija dr. Cassa Ingrama i drugih, čiji rezultati upućuju na to kako svakodnevna primjena origana može prevenirati razvoj kandidijaze.

Zanimljivo je iskustvo da je esencijalno ulje origana najjači poznati biljni antiseptik, a čak je 21 put jači u antiseptičkom djelovanju od fenola koji je korišten za sterilizaciju bolničke opreme. Jennifer Billing i Paul W. Sherman sa Sveučilišta Cornell iz New Yorka otkrili su da origano in vitro ubija 100 posto kolonija tridesetak vrsta bakterija koje uključuju Psudomonas aeruginusa, Listeriju monocytogenes, Staphylococcus auerus i albus, te Bacillus antracis. Grčka istraživanja pokazuju da origano ubija bakterije u zagađenoj vodi i tako je sterilizira.

Brojna istraživanja i studije u SAD-u govore o iznimno uspješnoj primjeni kapsuliranog praha divljeg origana kod upale sinusa, kronične grlobolje, viroze, gripe, prehlade, nespecifične upale uha, dugotrajnih tegoba s nosom i disanjem. Liječnici ističu da je posebno učinkovit kod problema sa sinusima. Naime, ne razmišlja se o tome da u sinusima, vlažnim i toplim mračnim šupljinama, ima i gljiva koje podržavaju kroničnu upalu i pojačano stvaranje sluzi. Takvo se stanje često miješa s alergijom ili trajnom bakterijskom infekcijom, pa se učestalo propisuju antibiotici. Klasični antibiotici, međutim, djeluju na bakterije, ali ne i na gljive, te se ciklus upala ponavlja, navela je dr. Roje. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 01:34