StoryEditorOCM
Zdravljeslušajte tijelo

Stres udara na sinuse, i to opako: Ovo su neki od prvih znakova kojima vas organizam upozorava da usporite

Piše MOZAIK SD
5. siječnja 2024. - 07:30

Kada ste pod stresom, možete postati tjeskobni, razdražljivi, pa čak i dobiti glavobolju. No, jeste li znali da vaš nos može reagirati i na stresne situacije?

Prema studiji iz 2017. objavljenoj u "Human Factors", previše na tanjuru može uzrokovati spuštanje nosa. Studija koju su proveli Institut za zrakoplovnu tehnologiju (IAT) Sveučilišta u Nottinghamu i Grupe za istraživanje bioinženjeringa i ljudskih faktora uključila je 14 volontera koji su imali zadatak izvršiti vizualno-motorički zadatak sve veće težine, prenosi Kurir

image
/Shutterstock

Praćeni su otkucaji srca, brzina disanja, promjer zjenice i termografija lica dok su radili na zadatku. Istraživači su otkrili da se nazalna temperatura smanjila u prosjeku za 33,8°F kako se opterećenje povećavalo (prema Medical News Today). Kada ste usredotočeni na rješavanje zahtjevnih zadataka, protok krvi se usmjerava na druge dijelove vašeg tijela (poput mozga), što znači manje krvi u vašem licu, ističu istraživači. Ovo bi moglo objasniti zašto vam je nos hladan kada ste pod stresom.

Veza između problema sa sinusima i stresa

Kad vam je nos začepljen, možda ne mislite da bi tome mogao pridonijeti stres, ali stručnjaci tvrde drugačije. Problemi sa sinusima, poput curenja nosa i sinusitisa, također mogu biti potaknuti stresom, piše Kurir

Stres, posebno kronični, utječe na vaš imunološki sustav, što znači da ste izloženi većem riziku od alergija, prehlada, problema sa sinusima i drugih bolesti koje pogađaju vaš nos. Neke studije tvrde da stres može izazvati krvarenje iz nosa, iako to ne mora biti jedini razlog. Teorija je da stres uzrokuje ubrzanje otkucaja srca što može dovesti do širenja krvnih žila i krvarenja.

- Problem sa stresom je što nam povisuje krvni tlak. Možemo to usporediti s vodovodnim sustavom – ako je tlak u sustavu visok, postoji mogućnost da negdje curi. pa ponekad može doći do krvarenja iz nosa - kaže dr. Vikram Dhar, konzultant za uho, grlo i nos.

image
/Shutterstock

Problemi sa sinusima i krvarenja iz nosa povezani sa stresom mogu zahtijevati više pažnje u obliku sprejeva za nos, hladnih obloga i posjeta liječniku.

Problemi sa sinusima su "bezbolna" upozorenja tijela da usporite

Dobra vijest s hladnim nosom je da imate koristan indikator koji vas podsjeća da usporite. Bilo da ste na poslu, na društvenom okupljanju na kojem se ne osjećate baš ugodno ili kod kuće pokušavate riješiti više zadataka odjednom, opustite se i udahnite.

Da biste se usredotočili i postali svjesniji, približite ruke prsima i trbuhu dok udišete kroz nos i izdišete nakon nekoliko brojanja. Možete pokušati zatvoriti oči ili skrenuti pogled sa stola (ako ste na poslu) dok to radite.

Da ne spominjemo da su ozbiljni zdravstveni problemi poput visokog krvnog tlaka, bolesti srca, moždanog udara, dijabetesa i pretilosti povezani s kroničnim stresom, tako da ove promjene na vašem nosu i sinusima mogu biti "bezbolniji" način vašeg tijela da vas podsjeti da usporite.veliki zdravstveni problemi.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 18:31