stdClass Object ( [id] => 1115880 [title] => Ukusni začin je i djelotvoran biljni antibiotik: osim bakterija uništava i štetne gljivice [alias] => ukusni-zacin-je-i-djelotvoran-biljni-antibiotik-osim-bakterija-unistava-i-stetne-gljivice [catid] => 265 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Stoljećima se već njegovi listovi i stabljike koriste u liječenju prehlade, kašlja, astme, kožnih problema, proljeva i drugih probavnih tegoba, glavobolje, umora, bolnih mišića, menstrualnih tegoba... piše Živim.

Začin koji možda i najbolje sadržava okus Mediterana, posebno talijanske kuhinje, svakako je origano. Možete li zamisliti pizzu ili jelo s rajčicom bez ovog začina koji je među rijetkima čija je aroma jača kada je sušen nego kada je svjež? Origano, divlji mažuran, mravinac, obični mravinac, vranilova trava ili, da ne bude zabune, Origanum vulgare, samonikla je sredozemna biljka, najrasprostranjenija u Italiji, Grčkoj, Izraelu, ali i drugim mediteranskim zemljama. Danas raste po gotovo cijelom svijetu. Pripada rodu Origanum, koji okuplja četrdesetak članova te je najbliži rođak mažurana (majoran, vrtni mažuran, mirisni mažuran, lat. Origanum majorana), kojem je sličan po okusu, aromi, izgledu. Ova biljka možda ne osvaja raskošnom ljepotom - grmić drvenastih stabljika naraste u visinu do 60 centimetara, ima zašiljene tamnozelene listiće i svjetloljubičaste cvjetiće koji cvatu od lipnja do rujna - ali zato u sebi čuva raskošno i moćno esencijalno ulje koje smatraju najjačim prirodnim biljnim antibiotikom. Već stoljećima se listovi i stabljike origana koriste u liječenju prehlade, kašlja, astme, kožnih problema, proljeva, grčeva i drugih probavnih tegoba, glavobolje, umora, bolnih mišića, menstrualnih tegoba... te za poboljšanje općeg stanja.

Glavni ljekoviti spojevi

Okus i aromu origanu daju spojevi karvakrol, timol, limonen, terpinen, ocimen, kariofilen, ružmarinska kiselina, da spomenemo one najzastupljenije, koji su i najzaslužniji za njegovo ljekovito djelovanje - antibakterijsko, protugljivično, antioksidativno, protuupalno, antivirusno, protuparazitsko, mukolitičko (omekšava sluz) itd. U sastavu su i vitamini A i C te brojni minerali. Fenolni spojevi karvakrol i timol glavni su ljekoviti spojevi origana, a i znanost potvrđuje njihova antibakterijska svojstva koja su se u narodnoj medicini pokazala, primjerice, u liječenju različitih respiratornih infekcija, pa i kod vrlo tvrdokornih infekcija na različitim organima i tjelesnim sustavima. Španjolska studija iz 2019. pokazala je da su ta dva spoja u laboratorijskim uvjetima spriječila razvoj različitih sojeva bakterije Staphylococcus aureus u mesu i mliječnim proizvodima. Uslijed sve veće zabrinutosti zbog bakterija koje postaju otporne na antibiotike, američki su znanstvenici godinu ranije istražili učinke ulja origana na različite mikrobe koji ne reagiraju na druge lijekove. Ulje je pokazalo “značajnu antibakterijsku aktivnost” protiv jedanaest takvih sojeva mikroba, među kojima su bili i Pseudomonas aeruginosa i E. coli, česti uzročnici urinarnih i dišnih infekcija.

Esencijalno ulje i uljni ekstrakt

Esencijalno ulje origana puno je navedenih moćnih sastojaka koji čine dobro zdravlju. Uljni ekstrakt lista origana, iako nije snažan kao esencijalno ulje, također pokazuje učinkovitost kao prirodni antibiotik, lijek protiv gljivica, za snižavanje razine kolesterola itd. Esencijalno ulje dobiva se sušenjem listića i izbojaka origana na zraku. Kada se osuše, ulje se ekstrahira i koncentrira destilacijom vodenom parom. Može se miješati s nosivim uljima i nanositi na kožu, uz mjere opreza. Ne smije se uzimati oralno. Uljni ekstrakt dobiva se pak pomoću više različitih metoda ekstrakcije kod kojih se koriste, primjerice, ugljikov dioksid ili alkohol. Dostupan je kao suplement.

Moguće dobrobiti origana

Znanstvena istraživanja potkrepljuju tvrdnje da origano djeluje kao prirodni antibiotik, ublažava upalu, pomaže regulirati razine šećera i masnoća, pa i da, kao antioksidans, može pomoći u borbi protiv raka. Antioksidansi iz hrane pomažu tijelu da se oslobodi slobodnih radikala, toksičnih spojeva koji nastaju kao posljedica prirodnih procesa i djelovanja stresora iz okoline. Nakupljanje slobodnih radikala može pokrenuti oksidativni stres, koji pak može voditi do oštećenja stanica i razvoja bolesti kao što su rak ili dijabetes.

---

image
AFP
---

●NEKI OD SASTOJAKA ORIGANA možda imaju antikancerogena svojstva - znanstvenici su našli dokaze da ekstrakt može pomoći spriječiti oštećenja stanične DNK koja nastaju zbog oksidativnog stresa, zračenja i mitogena, tipa proteina koji mogu izazvati neželjenu diobu stanica. Ima i obećavajućih dokaza da karvakrol u laboratorijskim uvjetima može zaustaviti rast stanica raka pluća, jetre i dojke te da može uzrokovati smrt stanica raka. Potrebna su daljnja istraživanja tih svojstava na ljudima. Teško je vjerovati da bi jedenje origana moglo spriječiti pojavu raka, no raznovrsna prehrana bazirana na biljnim namirnicama i bogata antioksidansima može pomoći da se spriječe promjene koje mogu dovesti do razvoja raka.

● PREMA ZNANSTVENOJ LITERATURI, sastojci ulja origana, poput karvakrola, timola i ružmarinske kiseline, mogli bi imati protuupalna svojstva, barem sudeći prema studijama na životinjama. U istraživanju na miševima esencijalna ulja origana i majčine dušice smanjila su upalne markere kod životinja koje su imale umjetno izazvan kolitis. I karvakrol se pokazao dobrim u smanjivanju upalnih stanja - u jednom su istraživanju nanosili njegove različite koncentracije na natečene šapice i uške miševa. Karvakrol je smanjio oticanje šapica od 35 do 61 posto te uški od 33 do 43 posto.

● SASTOJCI IZ ORIGANA mogu pomoći u kontroli dijabetesa tipa 2, zaključak je saudijskoarabijskog i egipatskog istraživanja na glodavcima iz 2016. Pokazalo se da ekstrakt origana može pomoći u smanjenju inzulinske rezistencije, reguliranju ekspresije gena koji utječu na metabolizam masti i ugljikohidrata te obnavljanju oštećenog tkiva jetre i bubrega. Istraživanje objavljeno 2015. godine u British Journal of Nutrition pokazalo je da ekstrakt origana popravlja stanje kod miševa s dijabetesom tipa 1, koji je autoimuna bolest. Još se ne zna što ga pokreće, ali smatra se da oksidativni stres može imati važnu ulogu. Istraživanje sugerira da pozitivan učinak origana može biti povezan s antioksidativnim svojstvima, djelovanjem na imunosni sustav i sposobnošću sprečavanja stanične smrti.

● STUDIJE POKAZUJU da bi origanovo ulje moglo pomoći u snižavanju kolesterola. Jedno je istraživanje pratilo 48 osoba s blago povišenim kolesterolom koje su trebale slijediti prehrambene preporuke za njegovo snižavanje. Dio sudionika, njih 32, dobivalo je i 25 ml ekstrakta origanova ulja nakon svakog obroka. Nakon tri mjeseca ta je skupina imala niži LDL (tzv. loš) kolesterol i viši HDL (tzv. dobar) kolesterol u usporedbi s onima koji su samo promijenili prehranu. Smatra se da je takav učinak rezultat djelovanja karvakrola i timola, glavnih sastojaka ulja origana. Karvakrol se koristio i u istraživanju na miševima koji su deset tjedana bili hranjeni hranom s visokim udjelom masnoća. Miševi koji su istodobno dobivali karvakrol imali su na kraju studije znatno niži kolesterol od onih koji ga nisu dobivali.

● DOKAZANA JE DJELOTVORNOST SASTOJAKA ORIGANA PROTIV CRIJEVNIH PARAZITA. U starijoj je studiji 14 osoba s crijevnim parazitima svaki dan primalo po 600 mg origanova ulja - nakon šest tjedana 77 posto ih je bilo izliječeno, a kod ostalih je zabilježeno smanjenje broja parazita i ublažavanje simptoma bolesti. Origano bi mogao biti od pomoći i kod stanja o kojem se sve češće govori - sindroma propusnih crijeva. Kod tog su sindroma stijenke crijeva oštećene pa bakterije i toksini mogu prodrijeti u krvotok. U istraživanju provedenom na svinjama esencijalno ulje origana zaštitilo je stijenke crijeva te spriječilo pojavu njihove propusnosti, a istodobno je bio smanjen broj bakterija E. coli u crijevima. U djelovanju u crijevima vidljiva je velika prednost ulja origana nad antibioticima - osim što djeluje protiv bakterija, djeluje i protiv štetnih gljivica pa ne dovodi do neravnoteže mikroorganizama u crijevima i urogenitalnom sustavu.

● SASTOJAK ORIGANA KARVAKROL mogao bi biti pomoć i kod mršavljenja. U studiji na miševima jedna je skupina dobivala normalnu prehranu, druga prehranu bogatu mastima, a treća prehranu bogatu mastima i karvakrol. Na kraju istraživanja ta je skupina nakupila mnogo manje tjelesne masnoće nego ona koja je jela masnu hranu bez karvakrola. Znanstvenici misle da karvakrol na neki način preokreće lanac događaja koji mogu dovesti do stvaranja masnih stanica.

● U LABORATORIJSKIM ISTRAŽIVANJIMA ESENCIJALNO ULJE ORIGANA pokazalo se učinkovitim protiv pet različitih tipova kandide, kvaščeve gljivice koja je najčešći globalni uzročnik gljivičnih infekcija. Štoviše, esencijalno ulje origana pokazalo se učinkovitijim od bilo kojeg drugog testiranog esencijalnog ulja. Također je otkriveno da je karvakrol vrlo učinkovit protiv oralne infekcije kandidom.

● ESENCIJALNO ULJE ORIGANA značajno ublažava bolove kod miševa, pokazalo je istraživanje, iskazujući učinke slične učinku morfija, a takvo se djelovanje pripisuje karvakrolu. Slična studija na štakorima pokazala je umanjenje bolova pomoću ekstrakta origana, a učinak je ovisio o dozi - što su štakori konzumirali više ekstrakta, to su osjećali manje bolova.

● ORIGANOVO ULJE ISKAZALO SE I U UBLAŽAVANJU DEPRESIJE, barem u istraživanju iz 2018. na štakorima koji su bili depresivni zbog kroničnog nepredvidljivog stresa. Nakon 14 dana dobivanja origanova ulja i nekih drugih tvari stres je kod životinjica bio ublažen i ponašanje im se poboljšalo.

● ULJE ORIGANA, SUPLEMENTI S NJEGOVIM SASTOJCIMA ILI LISTOVI BILJKE KORISTE SE I KOD BROJNIH DRUGIH ZDRAVSTVENIH STANJA. Sve te namjene nisu potkrijepljene znanstvenim dokazima, no ljudi ga uzimaju protiv kašlja, astme, alergija, bronhitisa, bolnih menstruacija, reumatoidnog artritisa, infekcija i poremećaja urinarnog sustava, glavobolje, kod krvarenja nakon vađenja zuba, kod bolesti srca, visokog kolesterola... Na kožu ga nanose u tretiranju akni, atletskog stopala, peruti, bradavica, rana, lišajeva, rozaceje, psorijaze, bolova u mišićima i zglobovima, kod varikoznih vena, za ublažavanje uboda insekata i kao repelent. Služi i kao pomoć kod afti, zubobolje, bolesti desni.

Kako ga uzimati

Eterično ulje origana izrazito iritira kožu i sluznicu te se oralno može uzimati samo u obliku oleokapsula. Uobičajene dnevne doze su od 75 do 225 miligrama, podijeljene na dva do tri dijela, a liječenje traje od pet dana do tri tjedna, ovisno o težini infekcije. Iznimno je važno izabrati proizvod u kojem su svi fenolni spojevi prirodni, jer su oni sintetski štetni za zdravlje. Kada se nanosi na kožu, treba biti razblaženo u nosivom ulju, i to značajno. Nema standardizirane doze za topičku primjenu esencijalnog ulja origana, no najčešće se jedna njegova kap ukapa u čajnu žličicu (5 ml) maslinova ulja te se mješavina nanosi izravno na kožu. Koncentracija eteričnog ulja origana ne smije biti iznad jedan posto, ako je viša, može se pojaviti nadraženost kože. Nikad se ne stavlja na veće ozljede, na genitalije i, naravno, na oči niti na madeže i tumorske tvorbe na koži. Uljni ekstrakt origana dostupan je u kapsulama i tabletama, različitih doza i koncentracija. Uz pravilnu upotrebu biljno ulje ili suplement vjerojatno su sigurni za većinu ljudi. Ipak, želite li uzimati ulje origana, a već pijete neke lijekove, svakako se prije konzultirajte s liječnikom. Trudnicama, dojiljama, djeci te osobama kod kojih je poznata preosjetljivost na sastojke origana općenito se savjetuje ne uzimati ulje origana. Origano može utjecati na apsorpciju bakra, željeza i cinka u organizmu, može sniziti šećer u krvi, ali i povećati rizik od krvarenja pa se savjetuje ne uzimati ga dva tjedna prije operativnog zahvata. Ne preporučuje se istovremena upotreba ulja origana i ulja srodnih biljaka kao što su mažuran, metvica, bosiljak, kadulja, lavanda, miloduh.

U kuhinji

Origano se u kuhinji upotrebljava sušen ili svjež, a jedna čajna žličica sušenog odgovara jednoj jušnoj žličici svježeg origana. Njegov topao i slatkast okus odlično se slaže s rajčicama, ljutim papričicama, brokulom, cvjetačom, češnjakom, lukom, maslinovim uljem, ali i s mesom, ribom i morskim plodovima. Dio je marinada i nadjeva, neizostavan dodatak pizzama, točka na i salata, variva i složenaca, ali i takvog klasika kao što je pirjani kiseli kupus. Listiće nasjeckajte, zdrobite ili zgnječite kako biste oslobodili više okusa i arome. Dodajte ih na samom kraju kuhanja za još više okusa. Svježi origano možete zamrznuti - stabljike i listiće operite i osušite pa ih spremite u vrećice za zamrzavanje. Nastojte istisnuti što više zraka. Tako spremljen origano može stajati godinu dana.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Mirisan i zdrav [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Mirisan i zdrav 1 1 1 1 1 1 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-07-28 07:58:23 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Tamara Franjić/Živim [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-07-28 08:07:22 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-07-28 08:07:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 79 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 265 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovijia saznanja i savjeti za zdrav život. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, dom, obitelj [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Zdravlje [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/07\/28\/18750464.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/28\/18750466.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Chassenet\/AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x679","hd_18750464_1920.jpg":"1920x1080","k_18750464_1280.jpg":"1280x1280","k_18750464_1024.jpg":"1024x1024","k_18750464_640.jpg":"640x640","k_18750464_480.jpg":"480x480","k_18750464_340.jpg":"340x340","k_18750464_220.jpg":"220x220","o_18750464_1280.jpg":"1280x848","o_18750464_1024.jpg":"1024x679","o_18750464_640.jpg":"640x424","o_18750464_480.jpg":"480x318","o_18750464_340.jpg":"340x225","o_18750464_220.jpg":"220x145","h_18750464_1280.jpg":"1280x854","h_18750464_1024.jpg":"1024x683","h_18750464_640.jpg":"640x427","h_18750464_480.jpg":"480x320","h_18750464_340.jpg":"340x227","h_18750464_220.jpg":"220x147","pp_18750464_1280.jpg":"1006x1280","pp_18750464_1024.jpg":"805x1024","pp_18750464_640.jpg":"503x640","pp_18750464_480.jpg":"377x480","pp_18750464_340.jpg":"267x340","pp_18750464_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x684","hd_18750466_1920.jpg":"1920x1080","k_18750466_1280.jpg":"1280x1280","k_18750466_1024.jpg":"1024x1024","k_18750466_640.jpg":"640x640","k_18750466_480.jpg":"480x480","k_18750466_340.jpg":"340x340","k_18750466_220.jpg":"220x220","o_18750466_1280.jpg":"1280x855","o_18750466_1024.jpg":"1024x684","o_18750466_640.jpg":"640x427","o_18750466_480.jpg":"480x320","o_18750466_340.jpg":"340x227","o_18750466_220.jpg":"220x146","h_18750466_1280.jpg":"1280x854","h_18750466_1024.jpg":"1024x683","h_18750466_640.jpg":"640x427","h_18750466_480.jpg":"480x320","h_18750466_340.jpg":"340x227","h_18750466_220.jpg":"220x147","pp_18750466_1280.jpg":"1006x1280","pp_18750466_1024.jpg":"805x1024","pp_18750466_640.jpg":"503x640","pp_18750466_480.jpg":"377x480","pp_18750466_340.jpg":"267x340","pp_18750466_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7292749 Threads: 5 Questions: 1519437576 Slow queries: 4618780 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110350332 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) ) [link] => /mozaik/zdravlje/ukusni-zacin-je-i-djelotvoran-biljni-antibiotik-osim-bakterija-unistava-i-stetne-gljivice-1115880 [printLink] => /mozaik/zdravlje/ukusni-zacin-je-i-djelotvoran-biljni-antibiotik-osim-bakterija-unistava-i-stetne-gljivice-1115880?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 184926 [name] => origano [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => origano [link] => /tag/origano ) [1] => stdClass Object ( [id] => 323886 [name] => začin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zacin [link] => /tag/zacin ) [2] => stdClass Object ( [id] => 645016 [name] => biljni antibiotik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-28 10:07:31 [main_article_id] => 0 [alias] => biljni-antibiotik [link] => /tag/biljni-antibiotik ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Mirisan i zdrav [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ukusni začin je i djelotvoran biljni antibiotik: osim bakterija uništava i štetne gljivice [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-10-17-01-23-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/28/18750464.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Chassenet/AFP [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/28/18750464.jpg [title] => Chassenet/AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/28/18750466.jpg [title] => AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Stoljećima se već njegovi listovi i stabljike koriste u liječenju prehlade, kašlja, astme, kožnih problema, proljeva i drugih probavnih tegoba, glavobolje, umora, bolnih mišića, menstrualnih tegoba... piše Živim.

Začin koji možda i najbolje sadržava okus Mediterana, posebno talijanske kuhinje, svakako je origano. Možete li zamisliti pizzu ili jelo s rajčicom bez ovog začina koji je među rijetkima čija je aroma jača kada je sušen nego kada je svjež? Origano, divlji mažuran, mravinac, obični mravinac, vranilova trava ili, da ne bude zabune, Origanum vulgare, samonikla je sredozemna biljka, najrasprostranjenija u Italiji, Grčkoj, Izraelu, ali i drugim mediteranskim zemljama. Danas raste po gotovo cijelom svijetu. Pripada rodu Origanum, koji okuplja četrdesetak članova te je najbliži rođak mažurana (majoran, vrtni mažuran, mirisni mažuran, lat. Origanum majorana), kojem je sličan po okusu, aromi, izgledu. Ova biljka možda ne osvaja raskošnom ljepotom - grmić drvenastih stabljika naraste u visinu do 60 centimetara, ima zašiljene tamnozelene listiće i svjetloljubičaste cvjetiće koji cvatu od lipnja do rujna - ali zato u sebi čuva raskošno i moćno esencijalno ulje koje smatraju najjačim prirodnim biljnim antibiotikom. Već stoljećima se listovi i stabljike origana koriste u liječenju prehlade, kašlja, astme, kožnih problema, proljeva, grčeva i drugih probavnih tegoba, glavobolje, umora, bolnih mišića, menstrualnih tegoba... te za poboljšanje općeg stanja.

Glavni ljekoviti spojevi

Okus i aromu origanu daju spojevi karvakrol, timol, limonen, terpinen, ocimen, kariofilen, ružmarinska kiselina, da spomenemo one najzastupljenije, koji su i najzaslužniji za njegovo ljekovito djelovanje - antibakterijsko, protugljivično, antioksidativno, protuupalno, antivirusno, protuparazitsko, mukolitičko (omekšava sluz) itd. U sastavu su i vitamini A i C te brojni minerali. Fenolni spojevi karvakrol i timol glavni su ljekoviti spojevi origana, a i znanost potvrđuje njihova antibakterijska svojstva koja su se u narodnoj medicini pokazala, primjerice, u liječenju različitih respiratornih infekcija, pa i kod vrlo tvrdokornih infekcija na različitim organima i tjelesnim sustavima. Španjolska studija iz 2019. pokazala je da su ta dva spoja u laboratorijskim uvjetima spriječila razvoj različitih sojeva bakterije Staphylococcus aureus u mesu i mliječnim proizvodima. Uslijed sve veće zabrinutosti zbog bakterija koje postaju otporne na antibiotike, američki su znanstvenici godinu ranije istražili učinke ulja origana na različite mikrobe koji ne reagiraju na druge lijekove. Ulje je pokazalo “značajnu antibakterijsku aktivnost” protiv jedanaest takvih sojeva mikroba, među kojima su bili i Pseudomonas aeruginosa i E. coli, česti uzročnici urinarnih i dišnih infekcija.

Esencijalno ulje i uljni ekstrakt

Esencijalno ulje origana puno je navedenih moćnih sastojaka koji čine dobro zdravlju. Uljni ekstrakt lista origana, iako nije snažan kao esencijalno ulje, također pokazuje učinkovitost kao prirodni antibiotik, lijek protiv gljivica, za snižavanje razine kolesterola itd. Esencijalno ulje dobiva se sušenjem listića i izbojaka origana na zraku. Kada se osuše, ulje se ekstrahira i koncentrira destilacijom vodenom parom. Može se miješati s nosivim uljima i nanositi na kožu, uz mjere opreza. Ne smije se uzimati oralno. Uljni ekstrakt dobiva se pak pomoću više različitih metoda ekstrakcije kod kojih se koriste, primjerice, ugljikov dioksid ili alkohol. Dostupan je kao suplement.

Moguće dobrobiti origana

Znanstvena istraživanja potkrepljuju tvrdnje da origano djeluje kao prirodni antibiotik, ublažava upalu, pomaže regulirati razine šećera i masnoća, pa i da, kao antioksidans, može pomoći u borbi protiv raka. Antioksidansi iz hrane pomažu tijelu da se oslobodi slobodnih radikala, toksičnih spojeva koji nastaju kao posljedica prirodnih procesa i djelovanja stresora iz okoline. Nakupljanje slobodnih radikala može pokrenuti oksidativni stres, koji pak može voditi do oštećenja stanica i razvoja bolesti kao što su rak ili dijabetes.

---

image
AFP
---

●NEKI OD SASTOJAKA ORIGANA možda imaju antikancerogena svojstva - znanstvenici su našli dokaze da ekstrakt može pomoći spriječiti oštećenja stanične DNK koja nastaju zbog oksidativnog stresa, zračenja i mitogena, tipa proteina koji mogu izazvati neželjenu diobu stanica. Ima i obećavajućih dokaza da karvakrol u laboratorijskim uvjetima može zaustaviti rast stanica raka pluća, jetre i dojke te da može uzrokovati smrt stanica raka. Potrebna su daljnja istraživanja tih svojstava na ljudima. Teško je vjerovati da bi jedenje origana moglo spriječiti pojavu raka, no raznovrsna prehrana bazirana na biljnim namirnicama i bogata antioksidansima može pomoći da se spriječe promjene koje mogu dovesti do razvoja raka.

● PREMA ZNANSTVENOJ LITERATURI, sastojci ulja origana, poput karvakrola, timola i ružmarinske kiseline, mogli bi imati protuupalna svojstva, barem sudeći prema studijama na životinjama. U istraživanju na miševima esencijalna ulja origana i majčine dušice smanjila su upalne markere kod životinja koje su imale umjetno izazvan kolitis. I karvakrol se pokazao dobrim u smanjivanju upalnih stanja - u jednom su istraživanju nanosili njegove različite koncentracije na natečene šapice i uške miševa. Karvakrol je smanjio oticanje šapica od 35 do 61 posto te uški od 33 do 43 posto.

● SASTOJCI IZ ORIGANA mogu pomoći u kontroli dijabetesa tipa 2, zaključak je saudijskoarabijskog i egipatskog istraživanja na glodavcima iz 2016. Pokazalo se da ekstrakt origana može pomoći u smanjenju inzulinske rezistencije, reguliranju ekspresije gena koji utječu na metabolizam masti i ugljikohidrata te obnavljanju oštećenog tkiva jetre i bubrega. Istraživanje objavljeno 2015. godine u British Journal of Nutrition pokazalo je da ekstrakt origana popravlja stanje kod miševa s dijabetesom tipa 1, koji je autoimuna bolest. Još se ne zna što ga pokreće, ali smatra se da oksidativni stres može imati važnu ulogu. Istraživanje sugerira da pozitivan učinak origana može biti povezan s antioksidativnim svojstvima, djelovanjem na imunosni sustav i sposobnošću sprečavanja stanične smrti.

● STUDIJE POKAZUJU da bi origanovo ulje moglo pomoći u snižavanju kolesterola. Jedno je istraživanje pratilo 48 osoba s blago povišenim kolesterolom koje su trebale slijediti prehrambene preporuke za njegovo snižavanje. Dio sudionika, njih 32, dobivalo je i 25 ml ekstrakta origanova ulja nakon svakog obroka. Nakon tri mjeseca ta je skupina imala niži LDL (tzv. loš) kolesterol i viši HDL (tzv. dobar) kolesterol u usporedbi s onima koji su samo promijenili prehranu. Smatra se da je takav učinak rezultat djelovanja karvakrola i timola, glavnih sastojaka ulja origana. Karvakrol se koristio i u istraživanju na miševima koji su deset tjedana bili hranjeni hranom s visokim udjelom masnoća. Miševi koji su istodobno dobivali karvakrol imali su na kraju studije znatno niži kolesterol od onih koji ga nisu dobivali.

● DOKAZANA JE DJELOTVORNOST SASTOJAKA ORIGANA PROTIV CRIJEVNIH PARAZITA. U starijoj je studiji 14 osoba s crijevnim parazitima svaki dan primalo po 600 mg origanova ulja - nakon šest tjedana 77 posto ih je bilo izliječeno, a kod ostalih je zabilježeno smanjenje broja parazita i ublažavanje simptoma bolesti. Origano bi mogao biti od pomoći i kod stanja o kojem se sve češće govori - sindroma propusnih crijeva. Kod tog su sindroma stijenke crijeva oštećene pa bakterije i toksini mogu prodrijeti u krvotok. U istraživanju provedenom na svinjama esencijalno ulje origana zaštitilo je stijenke crijeva te spriječilo pojavu njihove propusnosti, a istodobno je bio smanjen broj bakterija E. coli u crijevima. U djelovanju u crijevima vidljiva je velika prednost ulja origana nad antibioticima - osim što djeluje protiv bakterija, djeluje i protiv štetnih gljivica pa ne dovodi do neravnoteže mikroorganizama u crijevima i urogenitalnom sustavu.

● SASTOJAK ORIGANA KARVAKROL mogao bi biti pomoć i kod mršavljenja. U studiji na miševima jedna je skupina dobivala normalnu prehranu, druga prehranu bogatu mastima, a treća prehranu bogatu mastima i karvakrol. Na kraju istraživanja ta je skupina nakupila mnogo manje tjelesne masnoće nego ona koja je jela masnu hranu bez karvakrola. Znanstvenici misle da karvakrol na neki način preokreće lanac događaja koji mogu dovesti do stvaranja masnih stanica.

● U LABORATORIJSKIM ISTRAŽIVANJIMA ESENCIJALNO ULJE ORIGANA pokazalo se učinkovitim protiv pet različitih tipova kandide, kvaščeve gljivice koja je najčešći globalni uzročnik gljivičnih infekcija. Štoviše, esencijalno ulje origana pokazalo se učinkovitijim od bilo kojeg drugog testiranog esencijalnog ulja. Također je otkriveno da je karvakrol vrlo učinkovit protiv oralne infekcije kandidom.

● ESENCIJALNO ULJE ORIGANA značajno ublažava bolove kod miševa, pokazalo je istraživanje, iskazujući učinke slične učinku morfija, a takvo se djelovanje pripisuje karvakrolu. Slična studija na štakorima pokazala je umanjenje bolova pomoću ekstrakta origana, a učinak je ovisio o dozi - što su štakori konzumirali više ekstrakta, to su osjećali manje bolova.

● ORIGANOVO ULJE ISKAZALO SE I U UBLAŽAVANJU DEPRESIJE, barem u istraživanju iz 2018. na štakorima koji su bili depresivni zbog kroničnog nepredvidljivog stresa. Nakon 14 dana dobivanja origanova ulja i nekih drugih tvari stres je kod životinjica bio ublažen i ponašanje im se poboljšalo.

● ULJE ORIGANA, SUPLEMENTI S NJEGOVIM SASTOJCIMA ILI LISTOVI BILJKE KORISTE SE I KOD BROJNIH DRUGIH ZDRAVSTVENIH STANJA. Sve te namjene nisu potkrijepljene znanstvenim dokazima, no ljudi ga uzimaju protiv kašlja, astme, alergija, bronhitisa, bolnih menstruacija, reumatoidnog artritisa, infekcija i poremećaja urinarnog sustava, glavobolje, kod krvarenja nakon vađenja zuba, kod bolesti srca, visokog kolesterola... Na kožu ga nanose u tretiranju akni, atletskog stopala, peruti, bradavica, rana, lišajeva, rozaceje, psorijaze, bolova u mišićima i zglobovima, kod varikoznih vena, za ublažavanje uboda insekata i kao repelent. Služi i kao pomoć kod afti, zubobolje, bolesti desni.

Kako ga uzimati

Eterično ulje origana izrazito iritira kožu i sluznicu te se oralno može uzimati samo u obliku oleokapsula. Uobičajene dnevne doze su od 75 do 225 miligrama, podijeljene na dva do tri dijela, a liječenje traje od pet dana do tri tjedna, ovisno o težini infekcije. Iznimno je važno izabrati proizvod u kojem su svi fenolni spojevi prirodni, jer su oni sintetski štetni za zdravlje. Kada se nanosi na kožu, treba biti razblaženo u nosivom ulju, i to značajno. Nema standardizirane doze za topičku primjenu esencijalnog ulja origana, no najčešće se jedna njegova kap ukapa u čajnu žličicu (5 ml) maslinova ulja te se mješavina nanosi izravno na kožu. Koncentracija eteričnog ulja origana ne smije biti iznad jedan posto, ako je viša, može se pojaviti nadraženost kože. Nikad se ne stavlja na veće ozljede, na genitalije i, naravno, na oči niti na madeže i tumorske tvorbe na koži. Uljni ekstrakt origana dostupan je u kapsulama i tabletama, različitih doza i koncentracija. Uz pravilnu upotrebu biljno ulje ili suplement vjerojatno su sigurni za većinu ljudi. Ipak, želite li uzimati ulje origana, a već pijete neke lijekove, svakako se prije konzultirajte s liječnikom. Trudnicama, dojiljama, djeci te osobama kod kojih je poznata preosjetljivost na sastojke origana općenito se savjetuje ne uzimati ulje origana. Origano može utjecati na apsorpciju bakra, željeza i cinka u organizmu, može sniziti šećer u krvi, ali i povećati rizik od krvarenja pa se savjetuje ne uzimati ga dva tjedna prije operativnog zahvata. Ne preporučuje se istovremena upotreba ulja origana i ulja srodnih biljaka kao što su mažuran, metvica, bosiljak, kadulja, lavanda, miloduh.

U kuhinji

Origano se u kuhinji upotrebljava sušen ili svjež, a jedna čajna žličica sušenog odgovara jednoj jušnoj žličici svježeg origana. Njegov topao i slatkast okus odlično se slaže s rajčicama, ljutim papričicama, brokulom, cvjetačom, češnjakom, lukom, maslinovim uljem, ali i s mesom, ribom i morskim plodovima. Dio je marinada i nadjeva, neizostavan dodatak pizzama, točka na i salata, variva i složenaca, ali i takvog klasika kao što je pirjani kiseli kupus. Listiće nasjeckajte, zdrobite ili zgnječite kako biste oslobodili više okusa i arome. Dodajte ih na samom kraju kuhanja za još više okusa. Svježi origano možete zamrznuti - stabljike i listiće operite i osušite pa ih spremite u vrećice za zamrzavanje. Nastojte istisnuti što više zraka. Tako spremljen origano može stajati godinu dana.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Chassenet/AFP AFP
AFP
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zdravlje/ukusni-zacin-je-i-djelotvoran-biljni-antibiotik-osim-bakterija-unistava-i-stetne-gljivice-1115880 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5e4ebf5e1c012d9b003eff39a3566fa2f233b3f0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ukusni+za%C4%8Din+je+i+djelotvoran+biljni+antibiotik%3A+osim+bakterija+uni%C5%A1tava+i+%C5%A1tetne+gljivice&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fukusni-zacin-je-i-djelotvoran-biljni-antibiotik-osim-bakterija-unistava-i-stetne-gljivice-1115880 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fukusni-zacin-je-i-djelotvoran-biljni-antibiotik-osim-bakterija-unistava-i-stetne-gljivice-1115880 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Mirisan i zdrav [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ZdravljeMirisan i zdrav

Ukusni začin je i djelotvoran biljni antibiotik: osim bakterija uništava i štetne gljivice

Piše Tamara Franjić/Živim
28. srpnja 2021. - 10:07

Stoljećima se već njegovi listovi i stabljike koriste u liječenju prehlade, kašlja, astme, kožnih problema, proljeva i drugih probavnih tegoba, glavobolje, umora, bolnih mišića, menstrualnih tegoba... piše Živim.

Začin koji možda i najbolje sadržava okus Mediterana, posebno talijanske kuhinje, svakako je origano. Možete li zamisliti pizzu ili jelo s rajčicom bez ovog začina koji je među rijetkima čija je aroma jača kada je sušen nego kada je svjež? Origano, divlji mažuran, mravinac, obični mravinac, vranilova trava ili, da ne bude zabune, Origanum vulgare, samonikla je sredozemna biljka, najrasprostranjenija u Italiji, Grčkoj, Izraelu, ali i drugim mediteranskim zemljama. Danas raste po gotovo cijelom svijetu. Pripada rodu Origanum, koji okuplja četrdesetak članova te je najbliž...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 19:01