StoryEditorOCM
ŽivotDogađa se

11 razloga zašto ljudi plaču tijekom seksa: Nije vrijeme ni za sram ni za strah

Piše Mozaik SD
27. srpnja 2023. - 11:12

Nerijetko, a pomalo neugodno, tako bi mogli definirati pojavu suza u najintimnijem trenutku. Tijekom ili nakon vođenja ljubavi.

Više je razloga tome, piše Womens health, od hormonalnih promjena pa i do toga da ste pod utjecajem alkohola. Bračna i obiteljska terapeutkinja Rachel Wright objasnila je kako je sve to potpuno - normalno.

- Obično, ukoliko počnemo plakati tijekom seksa, sami sebe zaustavimo. Pitamo se "što se događa", brinemo kako će to utjecati na partnera, hoće li mu biti nelagodno, pitamo se što nije u redu s nama samima. Ali, premda je to pomalo neugodno potpuno je normalno - kazala je terapeutkinja.

- Iako je plakanje obično vezano uz tugu, to nije točno, plakanje je jednostavno način da nam tijelo kaže kako nečeg ima previše. Previše osjećaja, previše radosti, naravno i straha pa i boli - kazala je seksologinja dr. Laura McGuire, objasnivši kako se suze, baš poput znoja, pojave neočekivano.

- Ako vam se partner zabrine zbog suza, ako ga zbunite njima - budite iskreni, to je uvijek najbolje rješenje. Otvoreno kažite zašto mislite da su suze krenule - savjetuje dr. Sara Nasserzadeh, psihoseksualna terapeutkinja.

Sve stručnjakinje se slažu u jednom - suze su svojevrsno "emocionalno znojenje". Stoga su napravile mini listu razloga i pri tom objasnile svaki.

1. Hormonalne promjene

Možda ste u sredini menstrulanog ciklusa, možda prolazite proces liječenja od neplodnosti, možda ste i trudni, sve su to hormonalni razlozi promjeni emocija u trenu. Rasplakali bi se i na tužnu reklamu, a kamoli nećete u trenutku najdublje nježnosti.

Hormoni mogu dovesti do neželjenih emocionalnih reakcija.

image
Nikola Vilić/Cropix

2. Alkohol

Ako vam je "čaša više" dala hrabrosti pristupiti simpatiji, znajte da donošenje odluka u kombinaciji s alkoholom nikada nije dobro. 

Možda će vam upravo alkohol potaknuti emocije koje ste pokušali skriti? Stanite, promislite.

3. Opušteni ste

Intiman odnos opušta. Osjećaj potpunog "zena" potiče emocije. Dobar seks - opuštanje - suze. Tim redom, nekako. Kada je seks stvarno dobar, tijelo nam se potpuno opusti.

Ma, pustite suzu, možda vam baš još to treba.

4. Potpuno povezani

Seks oslobađa oksitocin, oksitocin potiče povezanost, povjerenje i empatiju.

Ako ste u dobroj, pravoj vezi, tada je osjećaj povezanosti s partnerom na visini, a tijelo to prepoznaje. Sretne suze, što je tu loše...

5. Tuga

Svi vjerujemo kako je normalno plakati dok tugujemo, ali nikome nije jasno kako tugovati i istovremeno osjećati zadovoljstvo. To stvarno može biti zbunjujuće.

Stručnjakinje obvjašnjavaju kako ponekad tražimo seks kad smo u stanju tuge jer žudimo za blizinom. Žudimo da nas vide, drže, dodiruju, tako podsvjesno bježimo od boli. Možete osjećati krivnju zbog traženja zadovoljstva dok vas ili one oko vas još uvijek boli.

image
Paun Paunović/Cropix

6. Boli vas

Zapamtite: seks ne smije biti bolan. Ako plačete, jer vas boli - stanite. Popis razloga boli je poprilično dugačak, istražite koji je vaš. Možda ste rodili nedavno, možda imate alergiju, ozljedu za koju ne znate...

7. Boli vas - ali...

Suze mogu krenuti i zbog boli koju ste (za)tražili. Ako ste u svijetu BDSM-a taj je dio razumljiv, jer i osjećaj bola i osjećaj užitka - akrtiviraju isti dio mozda, stoga je moguće plakati od bola i u tome uživati.

8. Sram ili krivnja

Žena nerijetko plaču tijekom seksa jer se osjećaju kao da ne ‘zaslužuju‘ odvojiti trenutak za uživanje.

Stručnjakinje vele kako sram i suze zbog njega tijekom seksa ukazuju da je problem vjerojatno izvan spavaće sobe. Otkrije glavni uzrok srama. Posjetite terapeuta, obratite se osobi od povjerenja...

9. Radost

Ako nikada niste imali, ili ste rijetko imali, zadovoljavajuć seksualni život i čin, možda su suze znak zahvalnosti, radosti ili sreće. Navale hormona dopamina i oksitocina na temelju intenzivnog zadovoljstva - mogu rezultirati plakanjem.

Suze radosnice.

image
Paun Paunović/Cropix

10. "Okidač"

Možda ste preživjeli seksualno zlostavljanje ili se možda nekada dogodilo nešto što ste mislili da ste zaboravili, pa vam se neki pokret, čin, osjećaj tekom seksa pojavi kao okidač i pokrene sve ono što ste nosili u sebi. Trauma je duboko ugrađenu u naše umove i pamćenje, a seks će je izvući na površinu. Ako vam naviru teška i bolna sjećanja - prekinite čin.

11. Bez povezanosti

Posve jednostavno. Nema ljubavi, nema osjećaja, nema povezanosti. Niste oduševljeni, ne osjećate se dobro, vrijeme je prekinuti tu vezu.

S nadom da su vam ukazali na rješenje i problem sam, koji možda to uopće i nije, Womens Health daje još jedan savjet - što učiniti ako vam partner plače tijekom seksa?

- Jesi li dobro? A da stanemo, što trebaš? - možda je najbolji način postaviti pitanje.

Stigma oko plakanja tijekom seksa je nepotrebna, ali je i za mnoge podsjetnik kako je u redu plakati. Nema straha, nema srama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 04:18