stdClass Object ( [id] => 578762 [title] => 'Prekinimo šutnju' prelilo se u Srbiju i BiH, tisuće trudnica govore o stravi u rodilištima na Balkanu: pročitajte njihove priče [alias] => 39-prekinimo-sutnju-39-prelilo-se-u-srbiju-i-bih-tisuce-trudnica-govore-o-stravi-u-rodilistima-na-balkanu-procitajte-njihove-price [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Potaknuti iskustvom Ivane Ninčević Lesandrić, zastupnice u Hrvatskom saboru koja je šokirala javnost informacijom da joj je nakon spontanog pobačaja kiretaža u splitskoj bolnici obavljena bez anestezije, udruga "Porod i Postpartum" je u Bosni i Hercegovini pokrenula akciju "Prekinimo šutnju" te je pozvala žene da progovore o događajima iza vrata rodilišta – tako je Radio Slobodna Europa izvijestio o tome kako se slučaj sa zlostavljanjima rodilja iz Hrvatske prelio u BiH.

Za nepunih mjesec dana, navode BiH mediji, stiglo je više od 300 svjedočanstava žena koje su progovorile o katastrofalnim uvjetima na porođaju i specifičnim intervencijama koje su im bile horor iskustvo jer su obavljane bez potrebne anestezije.

Pitali smo za komentar i Ivanu Ninčević Lesandrić.

Pravo na anesteziju

– Drago mi je da se o pravima rodilja raspravlja i u drugim republikama bivše države. Mislim da su žene sada puno svjesnije svojih prava i detalja postupaka. I prije se govorilo o patnjama rodilja, ali potiho, u četiri zida, ali na taj se način ništa nije rješavalo. Žene moraju javno istupiti i reći da nije u redu trpjeti bol, reći da imaju pravo na svoje dostojanstvo. Očekuje se od žena da šute i trpe, ali ova je lavina pokazala da se stvari mijenjaju i da rodilje i druge pacijentice poručuju kako nije u redu trpjeti bol, kako nije u redu trpjeti bezobrazluk pojedinih liječnika i sestara. Kad muškarac kaže da ga boli i kad se tuži, to je normalno, ali kad se spomene maternica, onda je to bila tabu tema. E nije tabu tema, jer to je organ kao i svaki drugi – kaže nam zastupnica Lesandrić, čije je riječi dobro čula i Amela Borovac Omerović, inače majka dviju djevojčica koje su došle na svijet u neuvjetnoj Klinici za ginekologiju Kliničkog centra Sveučilišta u Sarajevu.

Morali su je poroditi carskim rezom. Njezini problemi nastali su nakon izlaska iz bolnice.

Mitom do uspavljivanja

"Osam dana nakon izlaska iz bolnice javila sam se na Odjel ginekologije. Obavili su ginekološki pregled i potom mi rekli da su ostali komadi posteljice i da to trebaju sve očistiti. Nisam znala da će se tada obavljati kiretaža. Pokušali su mi to raditi naživo. Davali su mi analgetike u venu. Onda sam ja rekla 'ne', ustala sam sa stola i rekla da ne mogu izdržati. Kao da vas neko struže oštrim predmetom. To je pravi barbarski čin", rekla je Amela Borovac Omerović za RSE.

Na kraju je bila prisiljena dati mito anesteziologu da joj se kiretaža obavi pod anestezijom. Na drugi porod pošla je spremnija jer je shvatila kako stvari funkcioniraju. Naime, odmah je unaprijed stavila u kuvertu 250 eura, dala ih liječniku i napomenula mu da joj ne zaboravi na posteljicu i da se dobro pobrine za nju i bebu.

Moji porodi - moji horori

"Moji porodi su bili moji horori. Trauma koja ostaje za cijeli život. Ja ću sigurno potpisati da u u životu više nikada neću roditi, barem ne u Bosni i Hercegovini", zaključila je Amela Borovac Omerović za Al Jazzeru.

Aktivistica udruge "Porod i Postpartum" Dženana Bajraktarević kaže da su poslali četiri dopisa sa po stotinu svjedočanstava ministarstvima zdravlja u Federaciji BiH i Kantonu Sarajevo te Komisiji za jednakopravnost spolova. Iz federalnog Ministarstva zdravstva u pisanom dopisu stoji kako su zaprimili svjedočanstva iz udruge, ali da pojedinačnih žalbi do sada nije bilo.

Ravnatelj sarajevske Opće bolnice "Abdulah Nakaš", primarijus Zlatko Kravić, tvrdi da se na Odjelu za ginekologiju u toj bolnici svaki zahvat obavlja pod anestezijom.

"Kad se obavlja kiretaža, žena dobije lokalnu anesteziju. Koliko je ta anestezija efikasna, ovisi o onome tko je aplicira. Nekada je vrlo bolno zbog toga što liječnik nije dobro dao anesteziju, a nekada je bol psihičke naravi. Ovaj zahvat može se obavljati i u općoj anesteziji, ali to zahtijeva pripremu i angažman cijele ekipe. Do sada smo preferirali lokalnu anesteziju, ali nema nekih velikih razloga i da se obavlja u općoj", tvrdi dr. Kravić za RSE.

'Ne daj, Bože, nikome'

Ovo je iskustvo majke iz jednog srpskog rodilišta:

"Beba je kasnila puna dva tjedna nakon termina. Tri dana prije porođaja primljena sam na odjel da bi liječnici pratili bebino i moje stanje. Složili su se da treba izazvati porođaj jer nije bilo kontrakcija. Liječnik mi je stavio vaginaletu i probušio vodenjak. Nakon dva sata počela sam osjećati blage kontrakcije, potom je došla sestra i rekla: 'Pakiraj stvari, ideš u rodilište.' Na moje pitanje je li sve u redu, odgovorila mi je: 'Da.'

Liječnik me je odveo do porođajnog boksa i rekao mi da legnem i da čekam. Bolovi su već bili nesnosni. U nekom trenutku došli su ginekolog i anesteziolog. Nakon pregleda (koji je bio bolan jer je liječnik bio grub) liječnik je utvrdio da sam otvorena 1,5 centimetara i da vodenjak nije probušen kako treba, pa su mi ga ponovno bušili. Ubrzo sam dobila epiduralnu i bolovi su prestali. Vrijeme je odmicalo. U boksu pokraj mene mijenjale su se rodilje kao na traci. Ja sam i dalje čekala. Obilazili su me s vremena na vrijeme, no uglavnom sam bila sama. U neko doba preuzeo me je drugi liječnik, pregledao me i konstatirao da se sporo otvaram i da ću možda morati na carski rez. Otišao je. Dočekala sam jutro u boksu sama!

Porođaj je počeo. Oko mene je sada bilo njih petero, što babica, što liječnika. Počeli su se derati: 'Guraj, guraj jače! Guraj, vadit ćemo ti dijete vakuumom!' Liječnik mi skače po trbuhu i napokon vidim svoju kćerkicu. Stavljaju mi je na grudi par minuta. Stažist odjednom viče na sav glas: 'Krvari, krvari!' Odjednom opet svi oko mene. Vade mi krv iz vene, pokušavaju zaustaviti krvarenje. Za par minuta stižu rezultati. Loši su. Brzo mi stavljaju još jednu kanilu, priključuju jednu vrećicu plazme, pa vrećicu krvi i tako dva puta.

Rodila sam oko devet ujutro, a oko 17.30 konačno sam izišla iz boksa. Došla sam u sobu, trokrevetnu. Dočekale su me dvije ženice sa svojim bebicama. Ja kao s ratišta - kanile u rukama, kateter, infuzija priključena, antibiotici... Gledaju me sa žaljenjem. Pitam sestru kako je beba, kaže: 'Pitajte doktora.' Već sam izbezumljena, umorna, zabrinuta, trpim bolove... Pola sata nakon prebacivanja u sobu kreće i nekontrolirana stolica. Premještaju me u izolaciju. Sama sam. Obilaze me sestre, uključuju terapiju pa infuziju, uzimaju krv, stolicu na analizu i tako svaka četiri sata. Oko 22 sata donose mi bebu, imala je kanilu u ruci.

Ostavljaju je pokraj mene. Ona spava. Gledam je i shvaćam da se ne mogu pomaknuti, uzeti je ako zaplače, ne mogu ništa. Prikovana sam za krevet. Dolazi sestra poslije nekih dva sata i kad je ugledala bebu kod mene u sobi, počela je vikati na mene: 'Ko vam je ostavio dijete? One nisu normalne.' (Mislila je na sestre) Odlazi kod njih. Dolaze zajedno i babica odnosi dijete. Nisam vidjela bebu iduća dva dana. Beba je bila na antibioticima jer je imala visoki CRP. Da vam ne govorim kakve su mi grudi bile tri dana poslije porođaja. Nitko mi ništa nije govorio. Nisam ih smjela pipnuti! Laktacijske sestre kao da ne postoje.

Počela sam dojiti bebu sama, kako znam i umijem. Bradavice su mi krvarile, a babice su mi govorile da je to normalno dok beba ne nauči pravilno sisati i da moram biti uporna. Blago rečeno - pakao! Nisam odustala, nisam ni kad su mi bradavice bile krvave. Plakala sam i dojila bebu, ali nisam odustala. Ostale smo u rodilištu osam dana. Najgorih i najstresnijih osam dana u mom životu.

Liječnici, sestre, babice, kompletno osoblje rodilišta bilo je očajno. Ni trunke ljubaznosti! Tuga. Nitko mi se nije predstavio imenom i prezimenom. Jedno veliko i traumatično iskustvo. Ne daj, Bože, nikome."

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Ninčević Lesandrić pokrenula lavinu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2018-12-07 18:06:51 [created_by] => 3205 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2018-12-07 22:33:11 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2018-12-08 07:59:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 6679 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2018\/12\/08\/Mozaik\/10378718.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/12\/08\/Mozaik\/10551497.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280"},{"size0":"900x677"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14842927 Threads: 1 Questions: 3135132722 Slow queries: 6983956 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234673434 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zivot/39-prekinimo-sutnju-39-prelilo-se-u-srbiju-i-bih-tisuce-trudnica-govore-o-stravi-u-rodilistima-na-balkanu-procitajte-njihove-price-578762 [printLink] => /mozaik/zivot/39-prekinimo-sutnju-39-prelilo-se-u-srbiju-i-bih-tisuce-trudnica-govore-o-stravi-u-rodilistima-na-balkanu-procitajte-njihove-price-578762?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 267027 [name] => Ivana Ninčević-Lesandrić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivana-nincevic-lesandric [link] => /tag/ivana-nincevic-lesandric ) [1] => stdClass Object ( [id] => 417350 [name] => prekinimo šutnju [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => prekinimo-sutnju [link] => /tag/prekinimo-sutnju ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Ninčević Lesandrić pokrenula lavinu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => 'Prekinimo šutnju' prelilo se u Srbiju i BiH, tisuće trudnica govore o stravi u rodilištima na Balkanu: pročitajte njihove priče [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3205 [name] => Saša Jadrijević Tomas [username] => sa-a-jadrijevi-tomas [email] => sa-a-jadrijevi-tomas@sd.hr [password] => $2y$10$oeN8gyModa7.4Q7iQNTLl.qX9WmdDC3q2vlAkhBWAyF1XI0DJGCkC [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sasa-jadrijevic-tomas-3205 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1723 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/7734430a6167a6a5f56f794220c00ad0?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/12/08/Mozaik/10378718.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/12/08/Mozaik/10378718.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/12/08/Mozaik/10551497.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Potaknuti iskustvom Ivane Ninčević Lesandrić, zastupnice u Hrvatskom saboru koja je šokirala javnost informacijom da joj je nakon spontanog pobačaja kiretaža u splitskoj bolnici obavljena bez anestezije, udruga "Porod i Postpartum" je u Bosni i Hercegovini pokrenula akciju "Prekinimo šutnju" te je pozvala žene da progovore o događajima iza vrata rodilišta – tako je Radio Slobodna Europa izvijestio o tome kako se slučaj sa zlostavljanjima rodilja iz Hrvatske prelio u BiH.

Za nepunih mjesec dana, navode BiH mediji, stiglo je više od 300 svjedočanstava žena koje su progovorile o katastrofalnim uvjetima na porođaju i specifičnim intervencijama koje su im bile horor iskustvo jer su obavljane bez potrebne anestezije.

Pitali smo za komentar i Ivanu Ninčević Lesandrić.

Pravo na anesteziju

– Drago mi je da se o pravima rodilja raspravlja i u drugim republikama bivše države. Mislim da su žene sada puno svjesnije svojih prava i detalja postupaka. I prije se govorilo o patnjama rodilja, ali potiho, u četiri zida, ali na taj se način ništa nije rješavalo. Žene moraju javno istupiti i reći da nije u redu trpjeti bol, reći da imaju pravo na svoje dostojanstvo. Očekuje se od žena da šute i trpe, ali ova je lavina pokazala da se stvari mijenjaju i da rodilje i druge pacijentice poručuju kako nije u redu trpjeti bol, kako nije u redu trpjeti bezobrazluk pojedinih liječnika i sestara. Kad muškarac kaže da ga boli i kad se tuži, to je normalno, ali kad se spomene maternica, onda je to bila tabu tema. E nije tabu tema, jer to je organ kao i svaki drugi – kaže nam zastupnica Lesandrić, čije je riječi dobro čula i Amela Borovac Omerović, inače majka dviju djevojčica koje su došle na svijet u neuvjetnoj Klinici za ginekologiju Kliničkog centra Sveučilišta u Sarajevu.

Morali su je poroditi carskim rezom. Njezini problemi nastali su nakon izlaska iz bolnice.

Mitom do uspavljivanja

"Osam dana nakon izlaska iz bolnice javila sam se na Odjel ginekologije. Obavili su ginekološki pregled i potom mi rekli da su ostali komadi posteljice i da to trebaju sve očistiti. Nisam znala da će se tada obavljati kiretaža. Pokušali su mi to raditi naživo. Davali su mi analgetike u venu. Onda sam ja rekla 'ne', ustala sam sa stola i rekla da ne mogu izdržati. Kao da vas neko struže oštrim predmetom. To je pravi barbarski čin", rekla je Amela Borovac Omerović za RSE.

Na kraju je bila prisiljena dati mito anesteziologu da joj se kiretaža obavi pod anestezijom. Na drugi porod pošla je spremnija jer je shvatila kako stvari funkcioniraju. Naime, odmah je unaprijed stavila u kuvertu 250 eura, dala ih liječniku i napomenula mu da joj ne zaboravi na posteljicu i da se dobro pobrine za nju i bebu.

Moji porodi - moji horori

"Moji porodi su bili moji horori. Trauma koja ostaje za cijeli život. Ja ću sigurno potpisati da u u životu više nikada neću roditi, barem ne u Bosni i Hercegovini", zaključila je Amela Borovac Omerović za Al Jazzeru.

Aktivistica udruge "Porod i Postpartum" Dženana Bajraktarević kaže da su poslali četiri dopisa sa po stotinu svjedočanstava ministarstvima zdravlja u Federaciji BiH i Kantonu Sarajevo te Komisiji za jednakopravnost spolova. Iz federalnog Ministarstva zdravstva u pisanom dopisu stoji kako su zaprimili svjedočanstva iz udruge, ali da pojedinačnih žalbi do sada nije bilo.

Ravnatelj sarajevske Opće bolnice "Abdulah Nakaš", primarijus Zlatko Kravić, tvrdi da se na Odjelu za ginekologiju u toj bolnici svaki zahvat obavlja pod anestezijom.

"Kad se obavlja kiretaža, žena dobije lokalnu anesteziju. Koliko je ta anestezija efikasna, ovisi o onome tko je aplicira. Nekada je vrlo bolno zbog toga što liječnik nije dobro dao anesteziju, a nekada je bol psihičke naravi. Ovaj zahvat može se obavljati i u općoj anesteziji, ali to zahtijeva pripremu i angažman cijele ekipe. Do sada smo preferirali lokalnu anesteziju, ali nema nekih velikih razloga i da se obavlja u općoj", tvrdi dr. Kravić za RSE.

'Ne daj, Bože, nikome'

Ovo je iskustvo majke iz jednog srpskog rodilišta:

"Beba je kasnila puna dva tjedna nakon termina. Tri dana prije porođaja primljena sam na odjel da bi liječnici pratili bebino i moje stanje. Složili su se da treba izazvati porođaj jer nije bilo kontrakcija. Liječnik mi je stavio vaginaletu i probušio vodenjak. Nakon dva sata počela sam osjećati blage kontrakcije, potom je došla sestra i rekla: 'Pakiraj stvari, ideš u rodilište.' Na moje pitanje je li sve u redu, odgovorila mi je: 'Da.'

Liječnik me je odveo do porođajnog boksa i rekao mi da legnem i da čekam. Bolovi su već bili nesnosni. U nekom trenutku došli su ginekolog i anesteziolog. Nakon pregleda (koji je bio bolan jer je liječnik bio grub) liječnik je utvrdio da sam otvorena 1,5 centimetara i da vodenjak nije probušen kako treba, pa su mi ga ponovno bušili. Ubrzo sam dobila epiduralnu i bolovi su prestali. Vrijeme je odmicalo. U boksu pokraj mene mijenjale su se rodilje kao na traci. Ja sam i dalje čekala. Obilazili su me s vremena na vrijeme, no uglavnom sam bila sama. U neko doba preuzeo me je drugi liječnik, pregledao me i konstatirao da se sporo otvaram i da ću možda morati na carski rez. Otišao je. Dočekala sam jutro u boksu sama!

Porođaj je počeo. Oko mene je sada bilo njih petero, što babica, što liječnika. Počeli su se derati: 'Guraj, guraj jače! Guraj, vadit ćemo ti dijete vakuumom!' Liječnik mi skače po trbuhu i napokon vidim svoju kćerkicu. Stavljaju mi je na grudi par minuta. Stažist odjednom viče na sav glas: 'Krvari, krvari!' Odjednom opet svi oko mene. Vade mi krv iz vene, pokušavaju zaustaviti krvarenje. Za par minuta stižu rezultati. Loši su. Brzo mi stavljaju još jednu kanilu, priključuju jednu vrećicu plazme, pa vrećicu krvi i tako dva puta.

Rodila sam oko devet ujutro, a oko 17.30 konačno sam izišla iz boksa. Došla sam u sobu, trokrevetnu. Dočekale su me dvije ženice sa svojim bebicama. Ja kao s ratišta - kanile u rukama, kateter, infuzija priključena, antibiotici... Gledaju me sa žaljenjem. Pitam sestru kako je beba, kaže: 'Pitajte doktora.' Već sam izbezumljena, umorna, zabrinuta, trpim bolove... Pola sata nakon prebacivanja u sobu kreće i nekontrolirana stolica. Premještaju me u izolaciju. Sama sam. Obilaze me sestre, uključuju terapiju pa infuziju, uzimaju krv, stolicu na analizu i tako svaka četiri sata. Oko 22 sata donose mi bebu, imala je kanilu u ruci.

Ostavljaju je pokraj mene. Ona spava. Gledam je i shvaćam da se ne mogu pomaknuti, uzeti je ako zaplače, ne mogu ništa. Prikovana sam za krevet. Dolazi sestra poslije nekih dva sata i kad je ugledala bebu kod mene u sobi, počela je vikati na mene: 'Ko vam je ostavio dijete? One nisu normalne.' (Mislila je na sestre) Odlazi kod njih. Dolaze zajedno i babica odnosi dijete. Nisam vidjela bebu iduća dva dana. Beba je bila na antibioticima jer je imala visoki CRP. Da vam ne govorim kakve su mi grudi bile tri dana poslije porođaja. Nitko mi ništa nije govorio. Nisam ih smjela pipnuti! Laktacijske sestre kao da ne postoje.

Počela sam dojiti bebu sama, kako znam i umijem. Bradavice su mi krvarile, a babice su mi govorile da je to normalno dok beba ne nauči pravilno sisati i da moram biti uporna. Blago rečeno - pakao! Nisam odustala, nisam ni kad su mi bradavice bile krvave. Plakala sam i dojila bebu, ali nisam odustala. Ostale smo u rodilištu osam dana. Najgorih i najstresnijih osam dana u mom životu.

Liječnici, sestre, babice, kompletno osoblje rodilišta bilo je očajno. Ni trunke ljubaznosti! Tuga. Nitko mi se nije predstavio imenom i prezimenom. Jedno veliko i traumatično iskustvo. Ne daj, Bože, nikome."

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>


[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/39-prekinimo-sutnju-39-prelilo-se-u-srbiju-i-bih-tisuce-trudnica-govore-o-stravi-u-rodilistima-na-balkanu-procitajte-njihove-price-578762 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1b9875f0fa04c694d6850c5491daf3d36097c7da [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%26%23039%3BPrekinimo+%C5%A1utnju%26%23039%3B+prelilo+se+u+Srbiju+i+BiH%2C+tisu%C4%87e+trudnica+govore+o+stravi+u+rodili%C5%A1tima+na+Balkanu%3A+pro%C4%8Ditajte+njihove+pri%C4%8De&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2F39-prekinimo-sutnju-39-prelilo-se-u-srbiju-i-bih-tisuce-trudnica-govore-o-stravi-u-rodilistima-na-balkanu-procitajte-njihove-price-578762 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2F39-prekinimo-sutnju-39-prelilo-se-u-srbiju-i-bih-tisuce-trudnica-govore-o-stravi-u-rodilistima-na-balkanu-procitajte-njihove-price-578762 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Ninčević Lesandrić pokrenula lavinu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
ŽivotNinčević Lesandrić pokrenula lavinu

'Prekinimo šutnju' prelilo se u Srbiju i BiH, tisuće trudnica govore o stravi u rodilištima na Balkanu: pročitajte njihove priče

8. prosinca 2018. - 08:59

Potaknuti iskustvom Ivane Ninčević Lesandrić, zastupnice u Hrvatskom saboru koja je šokirala javnost informacijom da joj je nakon spontanog pobačaja kiretaža u splitskoj bolnici obavljena bez anestezije, udruga "Porod i Postpartum" je u Bosni i Hercegovini pokrenula akciju "Prekinimo šutnju" te je pozvala žene da progovore o događajima iza vrata rodilišta – tako je Radio Slobodna Europa izvijestio o tome kako se slučaj sa zlostavljanjima rodilja iz Hrvatske prelio u BiH.

Za nepunih mjesec dana, navode BiH mediji, stiglo je više od 300 svjedočanstava žena koje su progovorile o katastrofalnim uvjetima na porođaju i specifičnim intervencijama koje su im bile horor iskustvo jer su obavljane bez potrebne anestezije.

Pitali smo za komentar i Ivanu Ninčević Lesandrić.

Pravo na ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 06:13