stdClass Object ( [id] => 574522 [title] => 'Volin sist u brod i bacit tunju': omiljeni splitski glumac o skorašnjim novim ulogama, ostavci na mjestu ravnatelja drame, mladoj kazališnoj publici, hobijima... [alias] => 39-volin-sist-u-brod-i-bacit-tunju-39-omiljeni-splitski-glumac-o-skorasnjim-novim-ulogama-ostavci-na-mjestu-ravnatelja-drame-mladoj-kazalisnoj-publici-hobijima [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Dramski pisac, redatelj te kazališni, filmski i televizijski glumac Trpimir Jurkić obogatio je male ekrane izvedbom uloge Nikole Martića u "Novinama", čija se druga sezona trenutačno prikazuje na HRT-u. Jurkić, inače naš jedini scenski umjetnik koji je na Marulićevim danima osvojio čak tri glavne nagrade u različitim kategorijama (dvije kao glumac, a jednu kao dramski pisac), zadnje je četiri godine proveo na mjestu v.d. ravnatelja Drame HNK Split, koje je napustio u lipnju. O novim profesionalnim planovima, kao i hvaljenoj ulozi u "Novinama", progovorio je za "Reflektor".

Iako pratimo već drugu sezonu "Novina", možete li nam kazati kako ste se pripremali za ulogu urednika Nikole Martića? Na koji ste način proučavali život u novinskoj redakciji?
– Znate, ima jedna anegdota, pričica koju sam čuo valjda kad sam još bio na Akademiji, koja se među glumcima često prepričava, a koja se navodno dogodila na snimanju čuvenog filma "Maratonac". Sjećate se, glavne uloge su igrali Dustin Hoffman i Laurence Olivier. U filmu postoji ona svima poznata scena kad nacist Olivier buši zdravi zub zubarskom bušilicom maratoncu Hoffmanu...

I priča kaže kako je na dan snimanja te scene Hoffman došao poprilično umoran. Laurence ga je pitao: "Što vam je, kolega, loše izgledate?" Dustin je odgovorio da se pripremao za snimanje, da namjerno nije spavao čitavu noć ne bi li izgledao što lošije za tu tešku scenu mučenja. A onda mu je Olivier rekao: "A zašto to samo ne odglumite, kolega?" Toliko o pripremanju za uloge. Čini mi se da bi se glumac trebao pripremati za svoje uloge puno prije nego bi ih trebao odigrati.

Što se tiče samog Nikole Martića, odnosno uloge koju tumačim, mislim da je najbitnije za njega to što on ne spada u one ljude koji su svoj poziv izjednačili sa samim sobom po principu "moj poziv, to sam ja sam". Ta njegova osobna drama odnosa sa sinom, sa suprugom, uz, naravno, i strast za svojim pozivom, čini ga zanimljivim i glumački izazovnim.

Mnogi komentiraju kako je velik broj glumaca u ovoj seriji pružio svoj maksimum. Što mislite, u čemu je "tajna" i koliko ste zadovoljni atmosferom koja je vladala na setu?

– Ne bih govorio o "maksimumu" jer bih na taj način limitirao sve ono što te glumce čeka u njihovu daljnjem poslu. A onda, sve je to relativno što se "maksimuma" tiče, jer nečiji maksimum drugome može biti minimum, i obrnuto. Ja samo znam da uistinu s guštom gledam svoje kolege Dragana Despota i Sinišu Popovića. Njih izdvajam jer su, po mojemu mišljenju, odigrali zaista sjajno. Ali tajna je u tome što su svi u tom lancu rada na seriji željeli ozbiljno i temeljito obaviti svoj posao. Od producenta, scenarista, režisera do nas glumaca. Željeli su se baviti ozbiljnim pitanjima i ne biti površni. Ne snimati jednu epizodu u jedan dan, ne uključiti kamere iz dva kuta pa "šta koja uvati", ne izgovarati rečenice od kojih glumci imaju probavnih smetnji.

Koliko, po vašemu mišljenju, "Novine" prikazuju i realno stanje u nekim segmentima našeg društva?
– Mislim da apsolutno nije važno pokazuje li serija realno stanje u društvu. Nije ona samo zbog toga rađena. Pa mi valjda znamo kakvo je realno stanje našeg društva. Ozbiljan i odgovoran čovjek morao bi to znati i prepoznati. Ne mora nam TV serija davati odgovore na to pitanje. Naime, neće serija biti bolja jer pokazuje realno stanje stvari u društvu, niti će društvo biti bolje jer će se prepoznati u seriji.

Realno stanje stvari mi svakodnevno gledamo na ulicama, na svojim radnim mjestima, u svojim dvorištima, zgradama, obiteljima. Vijesti i TV dnevnike imamo i ne trebamo ih gledati i u serijama. Barem ne u ovakvoj kakve su "Novine". Naravno da se serija "hrani" svijetom i trenutkom u kojem živimo. Ali ako preferira izgledati i uistinu biti umjetnički čin, onda se mora izdignuti iz banalnosti trenutka i tih pričica tko je, na primjer, "fabricirao" i dilao SMS-ove i mailove, ili ima li glumica koja igra ulogu predsjedničke kandidatkinje plavu kosu i govor tijela koji podsjećaju na nekoga.

Hoćemo li vas uskoro moći gledati u nekim novim ulogama? Na temelju čega odabirete koji ćete lik glumiti?
– Trenutačno vozim na dva kolosijeka. Tako se poklopilo. Radim na predstavi Mire Gavrana "Paralelni svjetovi" u režiji Gorana Golovka. To bi trebala biti prva dramska premijera u sezoni HNK, a istodobno snimam film.

Riječ je o novom filmu Dalibora Matanića, točnije o drugom dijelu njegove trilogije koja je počela sa "Zvizdanom". Ovaj film će se zvati "Zora", i trenutačno snimamo u Italiji, u Dolomitima. Naravno, čekaju me i stare predstave na repertoaru HNK, a vjerojatno i rad na novima koje će uslijediti u ovoj sezoni. U pripremi je i treća sezona "Novina", tako da će i to vjerojatno doći na red u sljedećoj godini. A što se tiče biranja uloga... Ne znam. Ponekad nisam siguran bira li glumac ulogu-lice ili uloga-lice izabere glumca.

Jesu li danas kazališne uloge cijenjene jednako kao one na malim ekranima i filmskim platnima? Čini se da se velik broj glumaca dao upravo u serije...
– Onaj tko ne zna, taj ne shvaća, onaj tko ne shvaća, nema kriterije. Onaj tko nema kriterije, ne može nešto relevantno ocijeniti. Zato je to s "cijenjenjem" uloga vrlo relativno. Publika koja razumije kazališnu i filmsku umjetnost znat će cijeniti kvalitetu bez obzira na medij. Ta publika, osim toga, zna koliko je glumcu važno da ima mogućnosti igrati i na sceni i pred kamerom jer se na taj način razvija, uči, napreduje u svom pozivu. Ne znam jesu li se baš svi glumci dali u serije, ali sve je to stvar izbora. Svatko od nas sa samim sobom i sa svojim pozivom radi ono što misli da je najbolje. Svak ima svoje razloge za odabir. I svatko od nas na neki način taj odabir "plaća".

Mislite li da bi HNK Split u svoje gledalište trebao privući veći broj mladih? Recimo, predstave u dvorani Lora u zadnje vrijeme često posjećuje i ona mlađa publika. Je li stvar u tome što je riječ o nešto "laganijim" predstavama ili je možda riječ o jačem marketingu?
– HNK Split je nacionalna kazališna kuća sastavljena od Drame, Opere i Baleta, stara gotovo 130 godina, a dvorana u Lori je samo dvorana u Lori. I mislim da HNK ne bi trebao napraviti ništa da privuče mladu publiku ako u kontekst te priče o privlačenju publike, kao primjer s druge strane, stavljamo dvoranu u Lori. To vam je pitanje onih kriterija o kojima smo maloprije govorili. Kriteriji mogu biti građeni na znanju, upućenosti, posvećenosti, trudu, a mogu biti građeni i na površnosti, neznanju. Mislim, ako želimo govoriti, raspravljati o kriterijima unutar kulturne slike jednoga grada ili države, a u pitanje stavljamo pojam "dvorane u Lori" ili bilo koje druge dvorane tog tipa i namjene, znači da su nam kriteriji već poprilično srozani, a kulturna slika tone u nešto što je profano, površno... Ako preferiramo "lagane predstave", onda se odgajamo za "lagane ljude, lagane kulture".

Publika je vrlo dobro prihvatila predstavu "Ol' smo za jedan dan", koju ste prošle godine adaptirali i režirali. Imate li u planu nove projekte na ovom polju?
– Nakon četiri godine na mjestu ravnatelja Drame HNK, opet se vraćam svom poslu. Glumio sam ja i tijekom ovih četiri godine naravno, ali ipak smanjenim intenzitetom jer nije bilo moguće obavljati poslove ravnatelja i ići iz predstave u predstavu kao glumac. Raduje me što ću se opet moći koncentrirati samo na ono što me najviše veseli i inspirira, a to je biti na sceni, raditi predstave, kreirati lica... I trenutačno sva moja koncentracija ide u tom smjeru. Što se režije tiče, nadam se da ću se opet moći uhvatiti rada sa svojim prijateljima iz KUU-a "Mosor" iz Gata, s kojim surađujem već dugi niz godina.

Kako volite provoditi slobodno vrijeme? Imate li i hobije, odnosno neku strast uz glumu?
– Rekao bih, hobi nemam, ali strast imam. Hoću reći da svoje izvanposlovne aktivnosti ne mogu vezati uz pojam hobija i to zato jer su one uvijek vezane uz ljude. Jako volim more, otok... Volin sist u brod i bacit tunju ili peškafondo, ali uvijek s prijateljima. Moje uporište, moja strast i moje "lječilište" su moja, sad već mogu reći, brojna obitelj i moji prijatelji s kojima se družim već četrdeset godina. Ništa nije veće i snažnije od toga, vjerujte. Jako volim svoj posao. Zaista mislim da su kazalište i glumački poziv neka vrsta povlastice. Ali isto tako, kazalište je najprolaznija od svih umjetnosti... Volim je jako, ali ništa nije usporedivo s neprolaznosti ljudskih odnosa, bliskosti, prijateljstva.

Pokazuju li možda i vaša djeca interes za vašom profesijom, je li netko od njih krenuo vašim stopama?
– Moja djeca su redovna kazališna publika i to me veseli. Ovaj drugi kontakt, koji bi značio da se iz gledališta prebace na scenu, za mene ne bi bio tako veseo... Šalim se, naravno, ali u svakoj šali ima barem pola istine. U svakom slučaju, moja djeca idu svojim stopama.

O ostavci na mjesto v.d. ravnatelja Drame HNK Split

– Nema potrebe govoriti o razlozima moje ostavke. Ona je bila privatne prirode, a osim toga sad je to već završena priča, jer je moj mandat i tako istekao 30. rujna, i, kao što sam već rekao, vraćam se svom poslu. Kazalište kreće u novu sezonu, probe za nove dramske predstave su u tijeku i sve ide nekim svojim ustaljenim ritmom – kaže Jurkić.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ĆAKULA ZA 'REFLEKTOR' [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2018-11-11 20:03:08 [created_by] => 3096 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2018-11-11 20:03:08 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2018-11-11 20:03:08 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4314 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2018\/11\/11\/Teme\/10447155.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/11\/11\/Teme\/10447160.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/11\/11\/Teme\/10447157.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/11\/11\/Teme\/10447154.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/11\/11\/Teme\/10447153.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/11\/11\/Teme\/10447152.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/11\/11\/Teme\/10447151.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/11\/11\/Teme\/10447150.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/11\/11\/Teme\/10447149.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/11\/11\/Teme\/10447148.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/11\/11\/Teme\/10447147.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/11\/11\/Teme\/10447146.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x1283"},{"size0":"1920x2719"},{"size0":"1920x1262"},{"size0":"1920x2999"},{"size0":"1920x2873"},{"size0":"1920x3117"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x2702"},{"size0":"1920x1252"},{"size0":"1920x2540"},{"size0":"1920x1280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38225824 Threads: 3 Questions: 7087510345 Slow queries: 3297972 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608087138 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 58 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zivot/39-volin-sist-u-brod-i-bacit-tunju-39-omiljeni-splitski-glumac-o-skorasnjim-novim-ulogama-ostavci-na-mjestu-ravnatelja-drame-mladoj-kazalisnoj-publici-hobijima-574522 [printLink] => /mozaik/zivot/39-volin-sist-u-brod-i-bacit-tunju-39-omiljeni-splitski-glumac-o-skorasnjim-novim-ulogama-ostavci-na-mjestu-ravnatelja-drame-mladoj-kazalisnoj-publici-hobijima-574522?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 310022 [name] => HNK [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hnk [link] => /tag/hnk ) [1] => stdClass Object ( [id] => 179248 [name] => novine [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => novine [link] => /tag/novine ) [2] => stdClass Object ( [id] => 397254 [name] => Trpimir Jurkić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => trpimir-jurkic [link] => /tag/trpimir-jurkic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ĆAKULA ZA 'REFLEKTOR' [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => 'Volin sist u brod i bacit tunju': omiljeni splitski glumac o skorašnjim novim ulogama, ostavci na mjestu ravnatelja drame, mladoj kazališnoj publici, hobijima... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3096 [name] => Anja Popović [username] => anja-popovi [email] => anja-popovi@sd.hr [password] => $2y$10$6TdYckj9HFOa//3A9SXdcuHGML4QgkAXjm2rqRaA7gqv1RPp2YVRy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/anja-popovic-3096 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1614 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/2d7972a7d8b83ad244a9e9dcae98bc8e?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/11/11/Teme/10447155.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/11/11/Teme/10447155.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/11/11/Teme/10447160.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/11/11/Teme/10447157.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/11/11/Teme/10447154.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/11/11/Teme/10447153.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/11/11/Teme/10447152.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/11/11/Teme/10447151.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/11/11/Teme/10447150.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/11/11/Teme/10447149.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/11/11/Teme/10447148.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/11/11/Teme/10447147.jpg [title] => ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/11/11/Teme/10447146.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Dramski pisac, redatelj te kazališni, filmski i televizijski glumac Trpimir Jurkić obogatio je male ekrane izvedbom uloge Nikole Martića u "Novinama", čija se druga sezona trenutačno prikazuje na HRT-u. Jurkić, inače naš jedini scenski umjetnik koji je na Marulićevim danima osvojio čak tri glavne nagrade u različitim kategorijama (dvije kao glumac, a jednu kao dramski pisac), zadnje je četiri godine proveo na mjestu v.d. ravnatelja Drame HNK Split, koje je napustio u lipnju. O novim profesionalnim planovima, kao i hvaljenoj ulozi u "Novinama", progovorio je za "Reflektor".

Iako pratimo već drugu sezonu "Novina", možete li nam kazati kako ste se pripremali za ulogu urednika Nikole Martića? Na koji ste način proučavali život u novinskoj redakciji?
– Znate, ima jedna anegdota, pričica koju sam čuo valjda kad sam još bio na Akademiji, koja se među glumcima često prepričava, a koja se navodno dogodila na snimanju čuvenog filma "Maratonac". Sjećate se, glavne uloge su igrali Dustin Hoffman i Laurence Olivier. U filmu postoji ona svima poznata scena kad nacist Olivier buši zdravi zub zubarskom bušilicom maratoncu Hoffmanu...

I priča kaže kako je na dan snimanja te scene Hoffman došao poprilično umoran. Laurence ga je pitao: "Što vam je, kolega, loše izgledate?" Dustin je odgovorio da se pripremao za snimanje, da namjerno nije spavao čitavu noć ne bi li izgledao što lošije za tu tešku scenu mučenja. A onda mu je Olivier rekao: "A zašto to samo ne odglumite, kolega?" Toliko o pripremanju za uloge. Čini mi se da bi se glumac trebao pripremati za svoje uloge puno prije nego bi ih trebao odigrati.

Što se tiče samog Nikole Martića, odnosno uloge koju tumačim, mislim da je najbitnije za njega to što on ne spada u one ljude koji su svoj poziv izjednačili sa samim sobom po principu "moj poziv, to sam ja sam". Ta njegova osobna drama odnosa sa sinom, sa suprugom, uz, naravno, i strast za svojim pozivom, čini ga zanimljivim i glumački izazovnim.

Mnogi komentiraju kako je velik broj glumaca u ovoj seriji pružio svoj maksimum. Što mislite, u čemu je "tajna" i koliko ste zadovoljni atmosferom koja je vladala na setu?

– Ne bih govorio o "maksimumu" jer bih na taj način limitirao sve ono što te glumce čeka u njihovu daljnjem poslu. A onda, sve je to relativno što se "maksimuma" tiče, jer nečiji maksimum drugome može biti minimum, i obrnuto. Ja samo znam da uistinu s guštom gledam svoje kolege Dragana Despota i Sinišu Popovića. Njih izdvajam jer su, po mojemu mišljenju, odigrali zaista sjajno. Ali tajna je u tome što su svi u tom lancu rada na seriji željeli ozbiljno i temeljito obaviti svoj posao. Od producenta, scenarista, režisera do nas glumaca. Željeli su se baviti ozbiljnim pitanjima i ne biti površni. Ne snimati jednu epizodu u jedan dan, ne uključiti kamere iz dva kuta pa "šta koja uvati", ne izgovarati rečenice od kojih glumci imaju probavnih smetnji.

Koliko, po vašemu mišljenju, "Novine" prikazuju i realno stanje u nekim segmentima našeg društva?
– Mislim da apsolutno nije važno pokazuje li serija realno stanje u društvu. Nije ona samo zbog toga rađena. Pa mi valjda znamo kakvo je realno stanje našeg društva. Ozbiljan i odgovoran čovjek morao bi to znati i prepoznati. Ne mora nam TV serija davati odgovore na to pitanje. Naime, neće serija biti bolja jer pokazuje realno stanje stvari u društvu, niti će društvo biti bolje jer će se prepoznati u seriji.

Realno stanje stvari mi svakodnevno gledamo na ulicama, na svojim radnim mjestima, u svojim dvorištima, zgradama, obiteljima. Vijesti i TV dnevnike imamo i ne trebamo ih gledati i u serijama. Barem ne u ovakvoj kakve su "Novine". Naravno da se serija "hrani" svijetom i trenutkom u kojem živimo. Ali ako preferira izgledati i uistinu biti umjetnički čin, onda se mora izdignuti iz banalnosti trenutka i tih pričica tko je, na primjer, "fabricirao" i dilao SMS-ove i mailove, ili ima li glumica koja igra ulogu predsjedničke kandidatkinje plavu kosu i govor tijela koji podsjećaju na nekoga.

Hoćemo li vas uskoro moći gledati u nekim novim ulogama? Na temelju čega odabirete koji ćete lik glumiti?
– Trenutačno vozim na dva kolosijeka. Tako se poklopilo. Radim na predstavi Mire Gavrana "Paralelni svjetovi" u režiji Gorana Golovka. To bi trebala biti prva dramska premijera u sezoni HNK, a istodobno snimam film.

Riječ je o novom filmu Dalibora Matanića, točnije o drugom dijelu njegove trilogije koja je počela sa "Zvizdanom". Ovaj film će se zvati "Zora", i trenutačno snimamo u Italiji, u Dolomitima. Naravno, čekaju me i stare predstave na repertoaru HNK, a vjerojatno i rad na novima koje će uslijediti u ovoj sezoni. U pripremi je i treća sezona "Novina", tako da će i to vjerojatno doći na red u sljedećoj godini. A što se tiče biranja uloga... Ne znam. Ponekad nisam siguran bira li glumac ulogu-lice ili uloga-lice izabere glumca.

Jesu li danas kazališne uloge cijenjene jednako kao one na malim ekranima i filmskim platnima? Čini se da se velik broj glumaca dao upravo u serije...
– Onaj tko ne zna, taj ne shvaća, onaj tko ne shvaća, nema kriterije. Onaj tko nema kriterije, ne može nešto relevantno ocijeniti. Zato je to s "cijenjenjem" uloga vrlo relativno. Publika koja razumije kazališnu i filmsku umjetnost znat će cijeniti kvalitetu bez obzira na medij. Ta publika, osim toga, zna koliko je glumcu važno da ima mogućnosti igrati i na sceni i pred kamerom jer se na taj način razvija, uči, napreduje u svom pozivu. Ne znam jesu li se baš svi glumci dali u serije, ali sve je to stvar izbora. Svatko od nas sa samim sobom i sa svojim pozivom radi ono što misli da je najbolje. Svak ima svoje razloge za odabir. I svatko od nas na neki način taj odabir "plaća".

Mislite li da bi HNK Split u svoje gledalište trebao privući veći broj mladih? Recimo, predstave u dvorani Lora u zadnje vrijeme često posjećuje i ona mlađa publika. Je li stvar u tome što je riječ o nešto "laganijim" predstavama ili je možda riječ o jačem marketingu?
– HNK Split je nacionalna kazališna kuća sastavljena od Drame, Opere i Baleta, stara gotovo 130 godina, a dvorana u Lori je samo dvorana u Lori. I mislim da HNK ne bi trebao napraviti ništa da privuče mladu publiku ako u kontekst te priče o privlačenju publike, kao primjer s druge strane, stavljamo dvoranu u Lori. To vam je pitanje onih kriterija o kojima smo maloprije govorili. Kriteriji mogu biti građeni na znanju, upućenosti, posvećenosti, trudu, a mogu biti građeni i na površnosti, neznanju. Mislim, ako želimo govoriti, raspravljati o kriterijima unutar kulturne slike jednoga grada ili države, a u pitanje stavljamo pojam "dvorane u Lori" ili bilo koje druge dvorane tog tipa i namjene, znači da su nam kriteriji već poprilično srozani, a kulturna slika tone u nešto što je profano, površno... Ako preferiramo "lagane predstave", onda se odgajamo za "lagane ljude, lagane kulture".

Publika je vrlo dobro prihvatila predstavu "Ol' smo za jedan dan", koju ste prošle godine adaptirali i režirali. Imate li u planu nove projekte na ovom polju?
– Nakon četiri godine na mjestu ravnatelja Drame HNK, opet se vraćam svom poslu. Glumio sam ja i tijekom ovih četiri godine naravno, ali ipak smanjenim intenzitetom jer nije bilo moguće obavljati poslove ravnatelja i ići iz predstave u predstavu kao glumac. Raduje me što ću se opet moći koncentrirati samo na ono što me najviše veseli i inspirira, a to je biti na sceni, raditi predstave, kreirati lica... I trenutačno sva moja koncentracija ide u tom smjeru. Što se režije tiče, nadam se da ću se opet moći uhvatiti rada sa svojim prijateljima iz KUU-a "Mosor" iz Gata, s kojim surađujem već dugi niz godina.

Kako volite provoditi slobodno vrijeme? Imate li i hobije, odnosno neku strast uz glumu?
– Rekao bih, hobi nemam, ali strast imam. Hoću reći da svoje izvanposlovne aktivnosti ne mogu vezati uz pojam hobija i to zato jer su one uvijek vezane uz ljude. Jako volim more, otok... Volin sist u brod i bacit tunju ili peškafondo, ali uvijek s prijateljima. Moje uporište, moja strast i moje "lječilište" su moja, sad već mogu reći, brojna obitelj i moji prijatelji s kojima se družim već četrdeset godina. Ništa nije veće i snažnije od toga, vjerujte. Jako volim svoj posao. Zaista mislim da su kazalište i glumački poziv neka vrsta povlastice. Ali isto tako, kazalište je najprolaznija od svih umjetnosti... Volim je jako, ali ništa nije usporedivo s neprolaznosti ljudskih odnosa, bliskosti, prijateljstva.

Pokazuju li možda i vaša djeca interes za vašom profesijom, je li netko od njih krenuo vašim stopama?
– Moja djeca su redovna kazališna publika i to me veseli. Ovaj drugi kontakt, koji bi značio da se iz gledališta prebace na scenu, za mene ne bi bio tako veseo... Šalim se, naravno, ali u svakoj šali ima barem pola istine. U svakom slučaju, moja djeca idu svojim stopama.

O ostavci na mjesto v.d. ravnatelja Drame HNK Split

– Nema potrebe govoriti o razlozima moje ostavke. Ona je bila privatne prirode, a osim toga sad je to već završena priča, jer je moj mandat i tako istekao 30. rujna, i, kao što sam već rekao, vraćam se svom poslu. Kazalište kreće u novu sezonu, probe za nove dramske predstave su u tijeku i sve ide nekim svojim ustaljenim ritmom – kaže Jurkić.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>













[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/39-volin-sist-u-brod-i-bacit-tunju-39-omiljeni-splitski-glumac-o-skorasnjim-novim-ulogama-ostavci-na-mjestu-ravnatelja-drame-mladoj-kazalisnoj-publici-hobijima-574522 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=17851121c3fa53c0149ff805ac455dfb39103db6 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%26%23039%3BVolin+sist+u+brod+i+bacit+tunju%26%23039%3B%3A+omiljeni+splitski+glumac+o+skora%C5%A1njim+novim+ulogama%2C+ostavci+na+mjestu+ravnatelja+drame%2C+mladoj+kazali%C5%A1noj+publici%2C+hobijima...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2F39-volin-sist-u-brod-i-bacit-tunju-39-omiljeni-splitski-glumac-o-skorasnjim-novim-ulogama-ostavci-na-mjestu-ravnatelja-drame-mladoj-kazalisnoj-publici-hobijima-574522 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2F39-volin-sist-u-brod-i-bacit-tunju-39-omiljeni-splitski-glumac-o-skorasnjim-novim-ulogama-ostavci-na-mjestu-ravnatelja-drame-mladoj-kazalisnoj-publici-hobijima-574522 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ĆAKULA ZA 'REFLEKTOR' [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
ŽivotĆAKULA ZA 'REFLEKTOR'

'Volin sist u brod i bacit tunju': omiljeni splitski glumac o skorašnjim novim ulogama, ostavci na mjestu ravnatelja drame, mladoj kazališnoj publici, hobijima...

11. studenog 2018. - 21:03

Dramski pisac, redatelj te kazališni, filmski i televizijski glumac Trpimir Jurkić obogatio je male ekrane izvedbom uloge Nikole Martića u "Novinama", čija se druga sezona trenutačno prikazuje na HRT-u. Jurkić, inače naš jedini scenski umjetnik koji je na Marulićevim danima osvojio čak tri glavne nagrade u različitim kategorijama (dvije kao glumac, a jednu kao dramski pisac), zadnje je četiri godine proveo na mjestu v.d. ravnatelja Drame HNK Split, koje je napustio u lipnju. O novim profesionalnim planovima, kao i hvaljenoj ulozi u "Novinama", progovorio je za "Reflektor".

Iako pratimo već drugu sezonu "Novina", možete li nam kazati kako ste se pripremali za ulogu urednika Nikole Martića? Na koji ste način proučavali život u novinskoj redakciji?
– Znate, ima jedna anegdo...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 23:49