StoryEditorOCM
Životu veloj luci

‘A kome ne bi fali kad je bi taki čovik? To se tako rodi!‘ Oliverov veliki prijatelj otvorio dušu našoj novinarki

Piše Ivana Kapetanović
27. srpnja 2023. - 21:30
Boris Gugić Brico, dugogodišnji prijatelj Olivera Dragojevića i novinarka Slobodne Dalmacije Ivana Kapetanović.Ante Cizmic/Cropix

Oliverov veliki prijatelj Boris Gugić poznat kao Brico i ove nas je godine srdačno primio u svojoj brijačnici u Veloj Luci. Njegova je butiga postala kultno mjesto koje posjećuju svi koji se ovdje nađu, a Brico svake godine otvori svoja vrata za domaće i strane turiste da razgledavaju mjesto gdje se Oliver šišao, brijao, ali i družio s prijateljem uz pjesmu, gitaru i harmoniku.

image

Boris Gugić Brico, dugogodišnji prijatelj Olivera Dragojevića

Ante Cizmic/Cropix

Par dana koliko promenade i razgledavanje traju za vrijeme manifestacije ‘Trag u beskraju,’ koja se održava u Veloj Luci svake godine nakon Oliverove smrti, Brici ponekad dosade pa ode prošetati ili nešto popiti jer mu nije do silne gužve, a ponekad se i podruži s posjetiteljima pa im priča priče vezane za Olivera. Cijela je brijačnica okićena slikama Olivera i Brice koje su slikavali u zajedničkim druženjima, tako da Brico svog prijatelja vidi svaki dan.

Fali mu, jako mu fali, priča nam Brico.

- A kome ne bi fali kad je bi taki čovik? To se tako rodi! - govori nam.

image

Uokvirena fotografija na zidu u brijačnici. Na fotografiji se nalaze Boris Gugić Brico i Oliver Dragojević.

Andjela Scepanovic/Cropix

- Bili smo se Oliver i ja dogovorili prije nego šta je on umri da ćemo on i ja zakantat jednu pismu i snimit u Tome Mrduljaša, međutin on se onda razboli i od toga ništa. To ti je jedna stara pisma koja se nigdi nije pivala nikad. Mi smo se dogovorili snimit je. A baš bi voli da smo to napravili. Reka je Mrduljaš da bi bila hit - prisjetio se Brico.

- Svaki dan ode gledan naše slike po zidovima, on je meni prisutan svaki dan. Sitin se onda svih tih dana di smo bili skupa i di bi kantali i zajebavali se. Bezbroj je uspomena. Bi san ja par puti i s njin na televiziji. Al najviše mi je ostalo u sjećanju ode isprid Bate kad bi se našli navečer pa bi išli kantat cilu večer tamo. Nije njega tribalo molit. Uze bi gitaru ili harmoniku i kanta i svira cilu noć! Do ujutro. Nije nikad bilo dosta. Ma kakvi! I to ne jedan dan, nego i sutra i priksutra, svaki dan. On je bi vrh šta se tiče tega - govori nam Brico.

image

Boris Gugić Brico i Oliver Dragojević.

Andjela Scepanovic/Cropix

Priča nam i kako je Oliver volio ići na ribe s Vinkom Barčotom, Batom i još nekim prijateljima. Bio je ogroman zaljubljenik u more i vatanje ribe.

- Ja nisan hodi na ribe, al mi bi se zajebavali, jedan s drugin, nekad bi se znali i posvađat na 5 minuta, al ne bi nas drža jid, to odma prođe, ne bi to ni zapantili. On bi se doša obričit u mene pri lita. On bi pusti bradu pa bi se doša obričit prije nego gre u Split, ja bi mu reka ‘Ma kaki si ovo, moramo te sredit’ da ga onakega ne vide u Splitu.

image

Boris Gugić Brico, dugogodišnji prijatelj Olivera Dragojevića

Ante Cizmic/Cropix

Obriči bi ga i ostriga s makinon. Nije on ima nikakve zahtjeve. Šiša se na jedan centimetar. Ja bi mu reka ‘ma nemoj toliko’ ali nema šanse, on bi odluči i nisi ga moga nagovorit drugačije - kaže nam Brico i govori da je Oliver bio jednostavan čovjek i prijatelj. Svi su ga volili.

Jedna mu je anegdota ostala posebno u pamćenju. Kad je Brico završio gradnju kuće morao je ići kupiti staklo za verandu u Split. Došao je u Olivera i išli su to kupit.

image

Boris Gugić Brico, dugogodišnji prijatelj Olivera Dragojevića

Ante Cizmic/Cropix

- Staklo je bilo dugo metar ipo. Gremo na brod za Luku, on ide ispri mene i nosi to i kaže mi – ‘Brico, ma kad bi me sad kogod pita šta će mi ovo caklo, znaš šta bi mu reka? Da mi je ovo za minjat lente na očalima za godišće dan!’ Eto, taki ti je on bi. Ma kome bi to drugomu palo na pamet da kaže? Komu bi to došlo na pamet? Na svoj račun se zajebava uvik - govori nam Brico.

- Voli je Oliver igrat na biljar al ne bi voli izgubit. On bi igra do ujutro ako triba, nije voli gubit. Nikomu nije drago izgubit, al njemu nema šanse, dok ne dobije bi igra. To mu je bila jedna mana - sjeća se Brico.

image

Fotografija na zidu u brijačnici Borisa Gugića Brice. Na fotografiji se nalazi Oliver s prijateljima Bricom i Goranom Prižmićem Batom.
 

Andjela Scepanovic/Cropix

- Skupilo bi se ode svita i mi bi kantali po cilu noć i gemištali. Aj dobro, jedno vrime je pi konjak, al uglavnom bevandu ili gemišt. Nedostaje mi to druženje, kant. On fali svima ko god ga je zna. Bi je reka da kad su iza Drugega svjetskega rata dohodili Nijemci ode da bi se slikali na tovaru, a da se sada slikaju s njin! Eto to je jedna od stvari kojih se sićan. Bi je poseban naš Oliver  - tužnog glasa se prisjeća Brico.

image

Boris Gugić Brico, dugogodišnji prijatelj Olivera Dragojevića

Ante Cizmic/Cropix

- Aaaa ima i puno lipih stvari koje ti ne smin kazat - govori 76-godišnji Oliverov prijatelj kojem je i dalje čudno da je njegova brijačnica postala popularna, da se ljudi unutra slikaju i razgledavaju je kao muzej.

- Meni ni jasno šta je tin ljudima, i to mladi svit. Dođu, uđu, gledaju, slikavaju se ode. Najviše Slovenci. On je Slovencima bi čudo. A kad je bi čudo! - zaključuje Brico. Ovaj put nije nam ništa ‘zakanta’ jer je malo osta bez glasa nakon sinoćnje fešte. Drugi put će, kaže.

image

Oliver s prijateljima Bricom i Goranom Prižmićem Batom.

Andjela Scepanovic/Cropix

Podsjetimo, u Veloj Luci se obilježava Oliverova godišnjica smrti glazbenom manifestacijom ‘Trag u beskraju’ od 26. srpnja do 31. srpnja.

Glazbena legenda definitivno je ostavila trag u beskraju...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 19:31