stdClass Object ( [id] => 1188585 [title] => Ako je Madeleine McCann još uvijek živa, 12. svibnja imat će 19 godina. Portugalci podižu optužbu protiv njemačkog pedofila da slučaj ne ode u zastaru [alias] => ako-je-madeleine-mccann-jos-uvijek-ziva-12-svibnja-imat-ce-19-godina-portugalci-podizu-optuzbu-protiv-njemackog-pedofila-da-slucaj-ne-ode-u-zastaru [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Za nekoliko dana, predstojećeg utorka, bit će točno 15 godina otkako je iz portugalskog ljetovališta nestala malena britanska djevojčica Madeleine McCann, koja je tu bila na odmoru s roditeljima Kate i Gerryjem te bratom i sestrom, blizancima Seanom i Amelie.

Dogodilo se to devet dana prije njezina četvrtog rođendana. Ako je danas ipak negdje živa, čemu se njezina obitelj još uvijek nada, Maddie će 12. svibnja imati 19 godina. Duge godine istraga koje su se vodile u različitim pravcima nisu dale rezultata. Nova nada da bi se konačno moglo doznati što se dogodilo s Maddie pojavila se prije dvije godine, kad je njemačka policija obznanila da je Madeleine vjerojatno mrtva i da je za to odgovoran njemački pedofil i osuđivani silovatelj Christian Brückner.

Britanski istražitelji nastavili su slučaj smatrati potragom za nestalom osobom, a ne ubojstvom, ali "operacija Grange", kako nazivaju istragu koja je dosad koštala više od 15 milijuna eura, predstojeće jeseni bit će zatvorena ako se u međuvremenu ne pojave informacije koje bi mogle dovesti do razrješenja slučaja.

---

image

Madeleine McCann nestala je 3. svibnja 2007. AFP

Handout
---

Portugalski tužitelji sada su Brücknera označili kao "službeno osumnjičenog", njihov izraz je "arguido", za nestanak Maddie McCann, ali optužnica još nije podignuta. Razlog zašto su Portugalci upravo sada Brücknera formalno osumnjičili je vjerojatno nastojanje da slučaj ne ode u zastaru, budući da njihovo zakonodavstvo predviđa zastaru nakon 15 godina za zločine s mogućom zatvorskom kaznom od deset ili više godina. U Madeleineinu slučaju 15 godina bit će 3. svibnja.

Ovo je i prvi put da je portugalsko tužiteljstvo nekoga službeno osumnjičilo za nestanak djevojčice nakon što su njezini roditelji, Kate i Gerry McCann, bili osumnjičeni 2007. godine, ali su nekoliko mjeseci poslije službeno prestali biti sumnjivci za kćerin nestanak.

Brücknerov odvjetnik Friedrich Fülscher kazao je kako je portugalski potez "proceduralni trik", ali time se ipak omogućava da Brückner bude izručen Portugalu za službeno ispitivanje. Brückner trenutačno u zatvoru Oldenburg u sjevernoj Njemačkoj služi sedmogodišnju kaznu za silovanje 72-godišnje američke umirovljenice 2005. u portugalskoj regiji Algarve, gdje je Maddie nestala dvije godine kasnije, u mjestu Praia da Luz.

---

image

Njemački pedofil i silovatelj Christian Brückner Profimedia

Cattaneo/fotogramma/Zuma Press/Profimedia
---

On negira bilo kakvu povezanost s nestankom britanske djevojčice, ali poznato je da je u tom području živio između 1995. i 2007. te provaljivao u hotele i turističke apartmane, krivotvorio putovnice i krao gorivo u luci, dilao drogu, a policija istražuje i može li ga se povezati s drugim nestancima djece na tom području, kao i još nekim zločinima u Njemačkoj i Belgiji.

Brückner je uhićen dok je živio na ulicama Milana pred kraj 2018. godine, na temelju europskog uhidbenog naloga zbog silovanja Amerikanke u Portugalu. Izručen je Njemačkoj i optužen, a prije toga je osuđen za dilanje droge u njemačkom resortu "Sylt" i osuđen na 21 mjesec zatvora.

Višestrukoga seksualnog predatora, koji je bio osuđivan zbog seksualnog napada na djecu još u dobi od 17 godina, povezuje se i s nestankom petogodišnje djevojčice Inge. U svibnju 2015. godine napao je devetogodišnju djevojčicu i izložio se šestogodišnjakinji. Susjed koji je živio iznad njegove trgovine tvrdi da je bio nasilan, da je tukao svoju maloljetnu djevojku s Kosova i okrutno zatvarao pse u trgovinu tjednima dok je s djevojkom bio na odmorima u Španjolskoj i Portugalu.

Još 1992. uhićen je zbog sumnje za provalu u svom rodnom gradu Wurzburgu u Bavarskoj. Osuđen je na dvije godine zatvora za mladež 1994. zbog seksualnog napastovanja djeteta. Sljedeće godine otišao je u Portugal, bilo mu je 18 godina, i počeo je raditi različite poslove u području Lagosa i Praia da Luza. No prijatelji kažu kako se vrlo brzo uključio u dilanje droge na području Algarvea.

---

image

Kate i Gerry McCann tijekom intervjua u travnju 2017., uoči desete godišnjice nestanka njihove kćeri AFP

Joe Giddens
---

U vrijeme kad je Madeleine McCann nestala iz apartmana dok su njezini roditelji s prijateljima bili na večeri u obližnjem tapas-baru, podaci s mobitela Brücknera smještaju u to područje, a on se vrlo brzo nakon toga vratio u Njemačku. Od 2008. do 2016. više je puta bio u zatvoru zbog dilanja i seksualnih napada na djevojčice, a 3. svibnja 2017., na desetu godišnjicu Madeleineina nestanka, u baru se pohvalio kako zna sve o tome što joj se dogodilo nakon što je na televiziji prikazana njezina fotografija.

Prijatelj koji je to čuo i kojemu je pokazao video silovanja žene prijavio ga je policiji. U lipnju te godine ponovno je otišao u Portugal, ali je izručen Njemačkoj zbog osude u Braunschweigu na 15 mjeseci zatvora za seksualno napastovanje djeteta. U kolovozu 2018. pušten je iz zatvora i živio je na ulici dok nije uhićen u Milanu i izručen Njemačkoj...

Usprkos svemu tome, provalnik, diler i seksualni predator koji je imao 17 osuda promaknuo je portugalskoj policiji pa ne čudi što ih mnogi napadaju jer bi, da su radili svoj posao kako treba i provjerili registrirane seksualne napasnike, njegovo ime sigurno iskočilo. Iako je bio u portugalskom policijskom sustavu od 2007. godine, nikad ga nisu ozbiljno povezali s nestankom malene britanske djevojčice.

Inače, Brücknera, rođenog 1976. godine, dok je bio beba posvojili su Brigitte i Fritz Brückner, ali su ga poslali u popravni dom nakon što se više nisu mogli nositi s njegovim sve problematičnijim ponašanjem i kriminalnim radnjama, naročito nakon što je Fritz doživio prometnu nesreću i ostao vezan uz kolica. Brigitte nije mogla izlaziti na kraj s delinkventnim tinejdžerom i njegovati supruga...

---

image

Apartmansko naselje iz kojeg je prije 15 godina nestala Maddie AFP

Carlos Costa
---

Premda su ga sada proglasili službeno osumnjičenim, istražitelji nemaju dovoljno dokaza da bi Brücknera optužili za otmicu i ubojstvo, a još uvijek nema nikakvih forenzičkih dokaza ni da je Maddie mrtva. Premda je prošlo gotovo 15 godina od njezina nestanka, slučaj Madeleine McCann stalno je u središtu zanimanja javnosti. Usprkos brojnim drugim slučajevima otmica, trgovine djecom, obiteljskog i drugog nasilja, seksualnog iskorištavanja, prostitucije, prodaje organa, ubojstava djece, nikad nije pao u zaborav.

U početnoj fazi istrage i njezini su roditelji, Kate i Gerry McCann, oboje liječnici, bili osumnjičeni zbog pogrešno interpretirane britanske DNK analize. Portugalska policija je vjerovala da je Maddie nastradala u nezgodi u apartmanu, što su roditelji pokušali zataškati, riješili se tijela i tvrdili kako se radi o otmici.

Portugalska je policija u McCannove – koji su u vrijeme nestanka trogodišnje kćeri bili na večeri s prijateljima u pedesetak metara udaljenom restoranu, odakle su svi redovito odlazili provjeriti svoju djecu koja su spavala u apartmanima – sumnjala zbog "medijskog cirkusa" koji je pratio slučaj. Gerry McCann još je 2008. godine kazao za Vanity Fair da je odlučio "prodati" Madeleine kako bi je zadržao u središtu zanimanja, stalno prisutnu u javnosti.

I mediji su, dakako, imali svoj interes: objava Madeleineine fotografije na naslovnici britanskih novina jamčila je prodaju tridesetak tisuća primjeraka više. Bila je na naslovnici magazina "People" 28. svibnja 2007., a na naslovnim stranicama nekoliko britanskih tabloida svaki dan gotovo šest mjeseci. Od svibnja 2007. do srpnja 2008. portugalski tabloid "Correio da Manha" objavio je 384 članka o njoj. Bila je stalno i na televizijskim ekranima, slijedile su knjige, dokumentarci, uključujući i Netflixov.

---

image

Mjesto Praia da Luz u portugalskoj regiji Algarve

AFP

Patricia De Melo Moreira
---

Madeleinein nestanak bio je i svojevrsna metafora uspona društvenih mreža, stigle su nove platforme za dijeljenje informacija i raspravu. Twitter, koji je tada bio tek godinu dana star, postao je izvor i brojnih otrovnih kritika. Deset godina nakon nestanka, hashtag #McCann još uvijek je proizvodio više od sto tweetova na sat prema istraživanju provedenom na Sveučilištu Huddersfield.

Korištenje medija poslije se okrenulo protiv McCannovih, provedena je i istraga o standardima britanskih medija koji su postali opsjednuti Madeleineinim roditeljima, neki su ih optuživali da su djevojčicu ubili tabletama za spavanje. Bilo je i tužbi na temelju kojih su mediji platili pozamašne odštete koje su išle u Madeleinein fond. Usprkos tome, intenzivno medijsko praćenje se nastavilo, što kontinuirano hrani zanimanje javnosti.

Čini se kako bi se moglo dogoditi da se istina o Maddie nikad ne dozna. Ako zaista ima veze s njezinom otmicom i eventualnom smrću, Brückner bi to mogao promijeniti priznanjem zločina, ali vrlo je teško povjerovati da će se to dogoditi. Sada je službeno osumnjičen, a možda će biti i podignuta optužnica, ali to ne znači da će biti osuđen, ako se ne pojave dokazi da je zaista odgovoran za nestanak Madeleine McCann.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SLUČAJ MADDIE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => SLUČAJ MADDIE 2 0 8624 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-04-25 11:24:30 [created_by] => 3163 [created_by_alias] => Marija Čović [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-04-30 06:30:00 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-04-30 06:30:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 77 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/04\/25\/21781724.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/25\/21743818.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/25\/21788886.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/25\/21743820.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/25\/21743812.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/25\/21781722.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Rui Vieira","Handout","Cattaneo\/fotogramma\/Zuma Press\/Profimedia","Joe Giddens","Carlos Costa","Patricia De Melo Moreira"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Kate i Gerry McCann iz Portugala su se vratili s dvoje mla\u0111e djece, tada dvogodi\u0161njim blizancima Seanom i Amelie AFP<\/p>","

Madeleine McCann nestala je 3. svibnja 2007. AFP<\/p>","

Njema\u010dki pedofil i silovatelj Christian Br\u00fcckner Profimedia<\/p>","

Kate i Gerry McCann tijekom intervjua u travnju 2017., uo\u010di desete godi\u0161njice nestanka njihove k\u0107eri AFP<\/p>","

Apartmansko naselje iz kojeg je prije 15 godina nestala Maddie AFP<\/p>","

Mjesto Praia da Luz u portugalskoj regiji Algarve<\/p>\n\n

AFP<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["32:26","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x2484","hd_21781724_1920.jpg":"1920x1080","k_21781724_1280.jpg":"1280x1280","k_21781724_1024.jpg":"1024x1024","k_21781724_640.jpg":"640x640","k_21781724_480.jpg":"480x480","k_21781724_340.jpg":"340x340","k_21781724_220.jpg":"220x220","o_21781724_1280.jpg":"1280x1656","o_21781724_1024.jpg":"1024x1324","o_21781724_640.jpg":"640x828","o_21781724_480.jpg":"480x621","o_21781724_340.jpg":"340x439","o_21781724_220.jpg":"220x284","h_21781724_1280.jpg":"1280x854","h_21781724_1024.jpg":"1024x683","h_21781724_640.jpg":"640x427","h_21781724_480.jpg":"480x320","h_21781724_340.jpg":"340x227","h_21781724_220.jpg":"220x147","pp_21781724_1280.jpg":"1006x1280","pp_21781724_1024.jpg":"805x1024","pp_21781724_640.jpg":"503x640","pp_21781724_480.jpg":"377x480","pp_21781724_340.jpg":"267x340","pp_21781724_220.jpg":"173x220"},{"size0":"638x1000","hd_21743818_1920.jpg":"1920x1080","k_21743818_1280.jpg":"1280x1280","k_21743818_1024.jpg":"1024x1024","k_21743818_640.jpg":"640x640","k_21743818_480.jpg":"480x480","k_21743818_340.jpg":"340x340","k_21743818_220.jpg":"220x220","o_21743818_1280.jpg":"1280x2006","o_21743818_1024.jpg":"1024x1605","o_21743818_640.jpg":"640x1003","o_21743818_480.jpg":"480x752","o_21743818_340.jpg":"340x532","o_21743818_220.jpg":"220x344","h_21743818_1280.jpg":"1280x854","h_21743818_1024.jpg":"1024x683","h_21743818_640.jpg":"640x427","h_21743818_480.jpg":"480x320","h_21743818_340.jpg":"340x227","h_21743818_220.jpg":"220x147","pp_21743818_1280.jpg":"1006x1280","pp_21743818_1024.jpg":"805x1024","pp_21743818_640.jpg":"503x640","pp_21743818_480.jpg":"377x480","pp_21743818_340.jpg":"267x340","pp_21743818_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2198","hd_21788886_1920.jpg":"1920x1080","k_21788886_1280.jpg":"1280x1280","k_21788886_1024.jpg":"1024x1024","k_21788886_640.jpg":"640x640","k_21788886_480.jpg":"480x480","k_21788886_340.jpg":"340x340","k_21788886_220.jpg":"220x220","o_21788886_1280.jpg":"1280x1465","o_21788886_1024.jpg":"1024x1172","o_21788886_640.jpg":"640x732","o_21788886_480.jpg":"480x549","o_21788886_340.jpg":"340x389","o_21788886_220.jpg":"220x251","h_21788886_1280.jpg":"1280x854","h_21788886_1024.jpg":"1024x683","h_21788886_640.jpg":"640x427","h_21788886_480.jpg":"480x320","h_21788886_340.jpg":"340x227","h_21788886_220.jpg":"220x147","pp_21788886_1280.jpg":"1006x1280","pp_21788886_1024.jpg":"805x1024","pp_21788886_640.jpg":"503x640","pp_21788886_480.jpg":"377x480","pp_21788886_340.jpg":"267x340","pp_21788886_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1327","hd_21743820_1920.jpg":"1920x1080","k_21743820_1280.jpg":"1280x1280","k_21743820_1024.jpg":"1024x1024","k_21743820_640.jpg":"640x640","k_21743820_480.jpg":"480x480","k_21743820_340.jpg":"340x340","k_21743820_220.jpg":"220x220","o_21743820_1280.jpg":"1280x884","o_21743820_1024.jpg":"1024x707","o_21743820_640.jpg":"640x442","o_21743820_480.jpg":"480x331","o_21743820_340.jpg":"340x234","o_21743820_220.jpg":"220x152","h_21743820_1280.jpg":"1280x854","h_21743820_1024.jpg":"1024x683","h_21743820_640.jpg":"640x427","h_21743820_480.jpg":"480x320","h_21743820_340.jpg":"340x227","h_21743820_220.jpg":"220x147","pp_21743820_1280.jpg":"1006x1280","pp_21743820_1024.jpg":"805x1024","pp_21743820_640.jpg":"503x640","pp_21743820_480.jpg":"377x480","pp_21743820_340.jpg":"267x340","pp_21743820_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21743812_1920.jpg":"1920x1080","k_21743812_1280.jpg":"1280x1280","k_21743812_1024.jpg":"1024x1024","k_21743812_640.jpg":"640x640","k_21743812_480.jpg":"480x480","k_21743812_340.jpg":"340x340","k_21743812_220.jpg":"220x220","o_21743812_1280.jpg":"1280x853","o_21743812_1024.jpg":"1024x682","o_21743812_640.jpg":"640x426","o_21743812_480.jpg":"480x320","o_21743812_340.jpg":"340x226","o_21743812_220.jpg":"220x146","h_21743812_1280.jpg":"1280x854","h_21743812_1024.jpg":"1024x683","h_21743812_640.jpg":"640x427","h_21743812_480.jpg":"480x320","h_21743812_340.jpg":"340x227","h_21743812_220.jpg":"220x147","pp_21743812_1280.jpg":"1006x1280","pp_21743812_1024.jpg":"805x1024","pp_21743812_640.jpg":"503x640","pp_21743812_480.jpg":"377x480","pp_21743812_340.jpg":"267x340","pp_21743812_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","hd_21781722_1920.jpg":"1920x1080","k_21781722_1280.jpg":"1280x1280","k_21781722_1024.jpg":"1024x1024","k_21781722_640.jpg":"640x640","k_21781722_480.jpg":"480x480","k_21781722_340.jpg":"340x340","k_21781722_220.jpg":"220x220","o_21781722_1280.jpg":"1280x852","o_21781722_1024.jpg":"1024x681","o_21781722_640.jpg":"640x426","o_21781722_480.jpg":"480x319","o_21781722_340.jpg":"340x226","o_21781722_220.jpg":"220x146","h_21781722_1280.jpg":"1280x854","h_21781722_1024.jpg":"1024x683","h_21781722_640.jpg":"640x427","h_21781722_480.jpg":"480x320","h_21781722_340.jpg":"340x227","h_21781722_220.jpg":"220x147","pp_21781722_1280.jpg":"1006x1280","pp_21781722_1024.jpg":"805x1024","pp_21781722_640.jpg":"503x640","pp_21781722_480.jpg":"377x480","pp_21781722_340.jpg":"267x340","pp_21781722_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38473067 Threads: 3 Questions: 7102966593 Slow queries: 3301991 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608478520 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/ako-je-madeleine-mccann-jos-uvijek-ziva-12-svibnja-imat-ce-19-godina-portugalci-podizu-optuzbu-protiv-njemackog-pedofila-da-slucaj-ne-ode-u-zastaru-1188585 [printLink] => /mozaik/zivot/ako-je-madeleine-mccann-jos-uvijek-ziva-12-svibnja-imat-ce-19-godina-portugalci-podizu-optuzbu-protiv-njemackog-pedofila-da-slucaj-ne-ode-u-zastaru-1188585?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 312299 [name] => Madeleine McCann [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => madeleine-mccann [link] => /tag/madeleine-mccann ) [1] => stdClass Object ( [id] => 613815 [name] => Christian Brückner [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-07-29 16:10:33 [main_article_id] => 0 [alias] => christian-brueckner [link] => /tag/christian-brueckner ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SLUČAJ MADDIE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ako je Madeleine McCann još uvijek živa, 12. svibnja imat će 19 godina. Portugalci podižu optužbu protiv njemačkog pedofila da slučaj ne ode u zastaru [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3163 [name] => Marija Čović [username] => marija-ovi [email] => marija-ovi@sd.hr [password] => $2y$10$7PNE1DYGzR71UkBIdOWYs.DbD8zG9H.RL2TYXIfO7QsnJveJNmMim [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marija-covic-3163 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1681 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/eb621dfb812b621676ad954686f6535d?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/25/21781724.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Rui Vieira [mainImageDesc] =>

Kate i Gerry McCann iz Portugala su se vratili s dvoje mlađe djece, tada dvogodišnjim blizancima Seanom i Amelie AFP

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/25/21781724.jpg [title] =>

Kate i Gerry McCann iz Portugala su se vratili s dvoje mlađe djece, tada dvogodišnjim blizancima Seanom i Amelie AFP

Rui Vieira ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/25/21743818.jpg [title] =>

Madeleine McCann nestala je 3. svibnja 2007. AFP

Handout ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/25/21788886.jpg [title] =>

Njemački pedofil i silovatelj Christian Brückner Profimedia

Cattaneo/fotogramma/Zuma Press/Profimedia ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/25/21743820.jpg [title] =>

Kate i Gerry McCann tijekom intervjua u travnju 2017., uoči desete godišnjice nestanka njihove kćeri AFP

Joe Giddens ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/25/21743812.jpg [title] =>

Apartmansko naselje iz kojeg je prije 15 godina nestala Maddie AFP

Carlos Costa ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/25/21781722.jpg [title] =>

Mjesto Praia da Luz u portugalskoj regiji Algarve

AFP

Patricia De Melo Moreira ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Za nekoliko dana, predstojećeg utorka, bit će točno 15 godina otkako je iz portugalskog ljetovališta nestala malena britanska djevojčica Madeleine McCann, koja je tu bila na odmoru s roditeljima Kate i Gerryjem te bratom i sestrom, blizancima Seanom i Amelie.

Dogodilo se to devet dana prije njezina četvrtog rođendana. Ako je danas ipak negdje živa, čemu se njezina obitelj još uvijek nada, Maddie će 12. svibnja imati 19 godina. Duge godine istraga koje su se vodile u različitim pravcima nisu dale rezultata. Nova nada da bi se konačno moglo doznati što se dogodilo s Maddie pojavila se prije dvije godine, kad je njemačka policija obznanila da je Madeleine vjerojatno mrtva i da je za to odgovoran njemački pedofil i osuđivani silovatelj Christian Brückner.

Britanski istražitelji nastavili su slučaj smatrati potragom za nestalom osobom, a ne ubojstvom, ali "operacija Grange", kako nazivaju istragu koja je dosad koštala više od 15 milijuna eura, predstojeće jeseni bit će zatvorena ako se u međuvremenu ne pojave informacije koje bi mogle dovesti do razrješenja slučaja.

---

image

Madeleine McCann nestala je 3. svibnja 2007. AFP

Handout
---

Portugalski tužitelji sada su Brücknera označili kao "službeno osumnjičenog", njihov izraz je "arguido", za nestanak Maddie McCann, ali optužnica još nije podignuta. Razlog zašto su Portugalci upravo sada Brücknera formalno osumnjičili je vjerojatno nastojanje da slučaj ne ode u zastaru, budući da njihovo zakonodavstvo predviđa zastaru nakon 15 godina za zločine s mogućom zatvorskom kaznom od deset ili više godina. U Madeleineinu slučaju 15 godina bit će 3. svibnja.

Ovo je i prvi put da je portugalsko tužiteljstvo nekoga službeno osumnjičilo za nestanak djevojčice nakon što su njezini roditelji, Kate i Gerry McCann, bili osumnjičeni 2007. godine, ali su nekoliko mjeseci poslije službeno prestali biti sumnjivci za kćerin nestanak.

Brücknerov odvjetnik Friedrich Fülscher kazao je kako je portugalski potez "proceduralni trik", ali time se ipak omogućava da Brückner bude izručen Portugalu za službeno ispitivanje. Brückner trenutačno u zatvoru Oldenburg u sjevernoj Njemačkoj služi sedmogodišnju kaznu za silovanje 72-godišnje američke umirovljenice 2005. u portugalskoj regiji Algarve, gdje je Maddie nestala dvije godine kasnije, u mjestu Praia da Luz.

---

image

Njemački pedofil i silovatelj Christian Brückner Profimedia

Cattaneo/fotogramma/Zuma Press/Profimedia
---

On negira bilo kakvu povezanost s nestankom britanske djevojčice, ali poznato je da je u tom području živio između 1995. i 2007. te provaljivao u hotele i turističke apartmane, krivotvorio putovnice i krao gorivo u luci, dilao drogu, a policija istražuje i može li ga se povezati s drugim nestancima djece na tom području, kao i još nekim zločinima u Njemačkoj i Belgiji.

Brückner je uhićen dok je živio na ulicama Milana pred kraj 2018. godine, na temelju europskog uhidbenog naloga zbog silovanja Amerikanke u Portugalu. Izručen je Njemačkoj i optužen, a prije toga je osuđen za dilanje droge u njemačkom resortu "Sylt" i osuđen na 21 mjesec zatvora.

Višestrukoga seksualnog predatora, koji je bio osuđivan zbog seksualnog napada na djecu još u dobi od 17 godina, povezuje se i s nestankom petogodišnje djevojčice Inge. U svibnju 2015. godine napao je devetogodišnju djevojčicu i izložio se šestogodišnjakinji. Susjed koji je živio iznad njegove trgovine tvrdi da je bio nasilan, da je tukao svoju maloljetnu djevojku s Kosova i okrutno zatvarao pse u trgovinu tjednima dok je s djevojkom bio na odmorima u Španjolskoj i Portugalu.

Još 1992. uhićen je zbog sumnje za provalu u svom rodnom gradu Wurzburgu u Bavarskoj. Osuđen je na dvije godine zatvora za mladež 1994. zbog seksualnog napastovanja djeteta. Sljedeće godine otišao je u Portugal, bilo mu je 18 godina, i počeo je raditi različite poslove u području Lagosa i Praia da Luza. No prijatelji kažu kako se vrlo brzo uključio u dilanje droge na području Algarvea.

---

image

Kate i Gerry McCann tijekom intervjua u travnju 2017., uoči desete godišnjice nestanka njihove kćeri AFP

Joe Giddens
---

U vrijeme kad je Madeleine McCann nestala iz apartmana dok su njezini roditelji s prijateljima bili na večeri u obližnjem tapas-baru, podaci s mobitela Brücknera smještaju u to područje, a on se vrlo brzo nakon toga vratio u Njemačku. Od 2008. do 2016. više je puta bio u zatvoru zbog dilanja i seksualnih napada na djevojčice, a 3. svibnja 2017., na desetu godišnjicu Madeleineina nestanka, u baru se pohvalio kako zna sve o tome što joj se dogodilo nakon što je na televiziji prikazana njezina fotografija.

Prijatelj koji je to čuo i kojemu je pokazao video silovanja žene prijavio ga je policiji. U lipnju te godine ponovno je otišao u Portugal, ali je izručen Njemačkoj zbog osude u Braunschweigu na 15 mjeseci zatvora za seksualno napastovanje djeteta. U kolovozu 2018. pušten je iz zatvora i živio je na ulici dok nije uhićen u Milanu i izručen Njemačkoj...

Usprkos svemu tome, provalnik, diler i seksualni predator koji je imao 17 osuda promaknuo je portugalskoj policiji pa ne čudi što ih mnogi napadaju jer bi, da su radili svoj posao kako treba i provjerili registrirane seksualne napasnike, njegovo ime sigurno iskočilo. Iako je bio u portugalskom policijskom sustavu od 2007. godine, nikad ga nisu ozbiljno povezali s nestankom malene britanske djevojčice.

Inače, Brücknera, rođenog 1976. godine, dok je bio beba posvojili su Brigitte i Fritz Brückner, ali su ga poslali u popravni dom nakon što se više nisu mogli nositi s njegovim sve problematičnijim ponašanjem i kriminalnim radnjama, naročito nakon što je Fritz doživio prometnu nesreću i ostao vezan uz kolica. Brigitte nije mogla izlaziti na kraj s delinkventnim tinejdžerom i njegovati supruga...

---

image

Apartmansko naselje iz kojeg je prije 15 godina nestala Maddie AFP

Carlos Costa
---

Premda su ga sada proglasili službeno osumnjičenim, istražitelji nemaju dovoljno dokaza da bi Brücknera optužili za otmicu i ubojstvo, a još uvijek nema nikakvih forenzičkih dokaza ni da je Maddie mrtva. Premda je prošlo gotovo 15 godina od njezina nestanka, slučaj Madeleine McCann stalno je u središtu zanimanja javnosti. Usprkos brojnim drugim slučajevima otmica, trgovine djecom, obiteljskog i drugog nasilja, seksualnog iskorištavanja, prostitucije, prodaje organa, ubojstava djece, nikad nije pao u zaborav.

U početnoj fazi istrage i njezini su roditelji, Kate i Gerry McCann, oboje liječnici, bili osumnjičeni zbog pogrešno interpretirane britanske DNK analize. Portugalska policija je vjerovala da je Maddie nastradala u nezgodi u apartmanu, što su roditelji pokušali zataškati, riješili se tijela i tvrdili kako se radi o otmici.

Portugalska je policija u McCannove – koji su u vrijeme nestanka trogodišnje kćeri bili na večeri s prijateljima u pedesetak metara udaljenom restoranu, odakle su svi redovito odlazili provjeriti svoju djecu koja su spavala u apartmanima – sumnjala zbog "medijskog cirkusa" koji je pratio slučaj. Gerry McCann još je 2008. godine kazao za Vanity Fair da je odlučio "prodati" Madeleine kako bi je zadržao u središtu zanimanja, stalno prisutnu u javnosti.

I mediji su, dakako, imali svoj interes: objava Madeleineine fotografije na naslovnici britanskih novina jamčila je prodaju tridesetak tisuća primjeraka više. Bila je na naslovnici magazina "People" 28. svibnja 2007., a na naslovnim stranicama nekoliko britanskih tabloida svaki dan gotovo šest mjeseci. Od svibnja 2007. do srpnja 2008. portugalski tabloid "Correio da Manha" objavio je 384 članka o njoj. Bila je stalno i na televizijskim ekranima, slijedile su knjige, dokumentarci, uključujući i Netflixov.

---

image

Mjesto Praia da Luz u portugalskoj regiji Algarve

AFP

Patricia De Melo Moreira
---

Madeleinein nestanak bio je i svojevrsna metafora uspona društvenih mreža, stigle su nove platforme za dijeljenje informacija i raspravu. Twitter, koji je tada bio tek godinu dana star, postao je izvor i brojnih otrovnih kritika. Deset godina nakon nestanka, hashtag #McCann još uvijek je proizvodio više od sto tweetova na sat prema istraživanju provedenom na Sveučilištu Huddersfield.

Korištenje medija poslije se okrenulo protiv McCannovih, provedena je i istraga o standardima britanskih medija koji su postali opsjednuti Madeleineinim roditeljima, neki su ih optuživali da su djevojčicu ubili tabletama za spavanje. Bilo je i tužbi na temelju kojih su mediji platili pozamašne odštete koje su išle u Madeleinein fond. Usprkos tome, intenzivno medijsko praćenje se nastavilo, što kontinuirano hrani zanimanje javnosti.

Čini se kako bi se moglo dogoditi da se istina o Maddie nikad ne dozna. Ako zaista ima veze s njezinom otmicom i eventualnom smrću, Brückner bi to mogao promijeniti priznanjem zločina, ali vrlo je teško povjerovati da će se to dogoditi. Sada je službeno osumnjičen, a možda će biti i podignuta optužnica, ali to ne znači da će biti osuđen, ako se ne pojave dokazi da je zaista odgovoran za nestanak Madeleine McCann.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Rui Vieira Handout Cattaneo/fotogramma/Zuma Press/Profimedia Joe Giddens Carlos Costa Patricia De Melo Moreira
Rui Vieira

Kate i Gerry McCann iz Portugala su se vratili s dvoje mlađe djece, tada dvogodišnjim blizancima Seanom i Amelie AFP

Handout

Madeleine McCann nestala je 3. svibnja 2007. AFP

Cattaneo/fotogramma/Zuma Press/Profimedia

Njemački pedofil i silovatelj Christian Brückner Profimedia

Joe Giddens

Kate i Gerry McCann tijekom intervjua u travnju 2017., uoči desete godišnjice nestanka njihove kćeri AFP

Carlos Costa

Apartmansko naselje iz kojeg je prije 15 godina nestala Maddie AFP

Patricia De Melo Moreira

Mjesto Praia da Luz u portugalskoj regiji Algarve

AFP

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/ako-je-madeleine-mccann-jos-uvijek-ziva-12-svibnja-imat-ce-19-godina-portugalci-podizu-optuzbu-protiv-njemackog-pedofila-da-slucaj-ne-ode-u-zastaru-1188585 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d6fd4ba5c2b7fd84ac77abe1f6efc742a153ff70 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ako+je+Madeleine+McCann+jo%C5%A1+uvijek+%C5%BEiva%2C+12.+svibnja+imat+%C4%87e+19+godina.+Portugalci+podi%C5%BEu+optu%C5%BEbu+protiv+njema%C4%8Dkog+pedofila+da+slu%C4%8Daj+ne+ode+u+zastaru&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fako-je-madeleine-mccann-jos-uvijek-ziva-12-svibnja-imat-ce-19-godina-portugalci-podizu-optuzbu-protiv-njemackog-pedofila-da-slucaj-ne-ode-u-zastaru-1188585 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fako-je-madeleine-mccann-jos-uvijek-ziva-12-svibnja-imat-ce-19-godina-portugalci-podizu-optuzbu-protiv-njemackog-pedofila-da-slucaj-ne-ode-u-zastaru-1188585 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SLUČAJ MADDIE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ŽivotSLUČAJ MADDIE

Ako je Madeleine McCann još uvijek živa, 12. svibnja imat će 19 godina. Portugalci podižu optužbu protiv njemačkog pedofila da slučaj ne ode u zastaru

Piše Marija Čović
30. travnja 2022. - 08:30
Kate i Gerry McCann iz Portugala su se vratili s dvoje mlađe djece, tada dvogodišnjim blizancima Seanom i Amelie AFPRui Vieira

Za nekoliko dana, predstojećeg utorka, bit će točno 15 godina otkako je iz portugalskog ljetovališta nestala malena britanska djevojčica Madeleine McCann, koja je tu bila na odmoru s roditeljima Kate i Gerryjem te bratom i sestrom, blizancima Seanom i Amelie.

Dogodilo se to devet dana prije njezina četvrtog rođendana. Ako je danas ipak negdje živa, čemu se njezina obitelj još uvijek nada, Maddie će 12. svibnja imati 19 godina. Duge godine istraga koje su se vodile u različitim pravcima nisu dale rezultata. Nova nada da bi se konačno moglo doznati što se dogodilo s Maddie pojavila se prije dvije godine, kad je njemačka policija obznanila da je Madeleine vjerojatno mrtva i da je za to odgovoran njemački pedofil i osuđivani silovatelj Christian Brückner.

Britanski istražite...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 20:29